METRO SERVICES PL Sp. z o.o.

Szczecin

Opinie o METRO SERVICES PL Sp. z o.o.

Edyta 2016-07-24 13:01:31
Czy przeprowadzają test szczegółowy odnośnie rachunkowości i test z Excela?
Edyta 2016-07-24 14:07:01
Ok, dziękuję, to na poziomie formuł JEŻ., WYSZUKAJ.PIONOWO, tabele przestawne czy jednak więcej zaawansowane?
Jagódka 2016-07-27 21:24:21
Generalnie jak ogarniesz "jeżeli" (if), "wyszukaj pionowo" (vlookup) oraz tabele przestawne (pivot) to sobie poradzisz. Na początku są dodatkowe szkolenia z tego dla kompletnie zielonych, więc bez strachu. Od bardziej zaawansowanych rzeczy typu makra jest w firmie specjalny dział magików, którzy się tym zajmują, wystarczy im powiedzieć co chcesz i patrzeć jak czarują w excelu :)
1
paulina 2016-07-28 19:49:25
Powiedzcie jakie są realne zarobki netto na poszczególnych stanowiskach i o co pytają na rozmowie oraz jakieś przykładowe pytania z testu .

pozdrawiem
paulina 2016-07-28 21:22:48
witam

wiecie jakie pytania na rozmowie są i jak długo po angielski i coś na temat testów .

pozdrawiam
Migotek 2016-07-28 23:06:38
Panie Czesław,
Mnie najbardziej rozwalają ludzie tego pokroju. W jakim ty świecie ty chłopie żyjesz? Oj naoglądałem się takich ludzi w trakcie swej kariery... Nic sobą nie reprezentujących, ale roszczeniowa postawa, to podstawa. Znajomość języków obcych? Co najwyżej angielski w stopniu takim-se. Czyli Kali być, twoja krowa mi dać. Tylko co ona mi dać? Wolę nie wiedzieć... Do you speak english? No? Ok! Znajomość zasad rachunkowości? Debet? Eee, rozrachunki, co? Znajomość MSR? IFRS? Eee, English, yes...

Także życie to nie bajka, nie pogłaszcze Cię po ja... Każden jeden by chciał przytulać pensję managerską, tylko robić nie ma komu, parafrazując słowa Ferdynanda Kiepskiego. Większość pracowników śni o magicznej krainie, gdzie trawa jest zieleńsza (Where the grass is green and the girls are pretty, Guns and Rosses bit..), a słońce świeci przez cały rok, ale uwaga! uwaga! takiego miejsca nie ma! Szok! Ja wiem, ciężko w to uwierzyć, weź ze trzy głębokie wdechy i policz do dziesięciu!

A bo w DGS, Coloplast bla bla... Składałeś CV? Przyjęli Cię tam? Przypadek? No chyba jednak nie... Mądry pracownik Metro powiedział mi kiedyś, że człowiek ogarnięty da sobie radę wszędzie. Reszta dalej będzie śnić o magicznej krainie, gdzie hajsy sypią się z nieba za darmo. Keep dreaming...

Żyjemy w takim kraju i takim czasie, a nie innym. Historia wyznaczyła nam los białych murzynów na usługach zachodnich korpo. Takie życie, give it or take. Nie bój jednak nic, kiedyś ten cyrk ruszy dalej. Może do Indii?
4
rafi 2016-07-29 18:08:14
Dobrych specjalistów????

Człowieku ogarnij się tam każdy kto siedział gdzieś w księgowości pół roku to na luzaku daje rade !! Praca jest bardzo prosta !! Ludzie przychodzą i zaraz odchodzą do lepiej płatnej .
Czesław 2016-07-31 07:39:17
Czyli, co ? Rozwijasz karierę za !! 2000 czy mniej?
1
Xyz 2016-07-31 14:51:55
A jeżeli ja mam wykształcenie medyczne,pracowałam w szpitalu, ale zrobiłam kurs I stopnia księgowości w skwp i znam dobrze angielski i niemiecki to mam tu czego szukać czy dać sobie spokój, bo i tak mnie wyśmieją ? ☺ Chciałam się przekwalifikowac
xyz 2016-07-31 16:38:09
A ja mam wykształcenie medyczne i pracowałam w szpitalu, ale chciałabym się przekwalifikować, znam angielski i niemiecki, mam kurs I stopnia skwp? Czy miałabym szanse dostać się do tej firmy czy dać sobie spokój, bo mnie wyśmieją za medyczną uczelnie?
monia 2016-07-31 19:05:08
czy po każdym kierunku można dostać pracę, jeżeli zna się języki?
JJ 2016-08-01 20:15:41
Wypłata zawsze na czas. Tak jak rozliczenie delegacji itp.
METRO SERVICES PL 2016-08-02 12:50:34 [pracodawca]
@madzia: Tak, wykształcenie wyższe nie jest konieczne, jeśli masz doświadczenie i znasz dobrze język angielski, a dodatkowy język obcy to dodatkowy atut. Zapraszamy do aplikowania!

@xyz: jak najbardziej możesz spróbować swoich sił w rekrutacji. Umiejętności językowe plus kurs SKWP to dobra podstawa na początek.

Pozdrowienia,
Zespoł HR
patryk 2016-08-02 18:54:00
Witam serdecznie dział HR

Jestem osobą bardzo komunikatywną i wesołą pełną humoru , szybko się uczę . Posiadam 10-letnie doświadczenie w księgowości e bardzo dużej Szczecińskiej firmie ( kilkanaście magazynów towarowych oraz usługowych ) od 5 lat czasami zastępuje głównego księgowego przelewy itp. ( bardzo dobra znajomość pełnej księgowości oraz branży FMCG ) wykształcenie wyższe kierunkowe (rachunkowość ) tylko język angielski słabo -komunikatywnie (na studiach miałem i od roku się uczę prywatnie ) czy mam szanse dostać się do was do pracy ?
Migotek 2016-08-02 19:02:37
A tak, rozwijam karierę w Metro, a ty dalej szukaj wiatru w polu. Kto wie, może za chwilę zrobią Cię jakimś CFO, albo innym managerem. Chcieć to móc, a przynajmniej tak mówią. "Mnie wystarczy tylko być, jakie to genialne"
Paulina 2016-08-03 13:45:59
A ja jestem ciekawa jak pracodawca zapatruje się na kobiety z dziećmi? Czy jakoś na okrętke pytają o dzieci i stan cywilny ba rozmowie kwalifikacyjnej? Ciekawe czy matki z dziećmi to już dyskwalifikacja
METRO SERVICES PL 2016-08-03 14:57:41 [pracodawca]
@patryk - jeśli chodzi o kwalifikacje, to jak najbardziej Twoje doświadczenie byłoby dla nas cenne. Jednak, sądząc po opisie, warto byłoby jeszcze więcej czasu poświęcić szlifowaniu języka angielskiego. Poziom ok. B2 jest dla nas już OK.

@alrk - znajomość dodatkowych języków obcych wpływa na wynagrodzenie, a dodatkowo jak najbardziej jest taka potrzeba i możliwość wykorzystania języka - kontaktu z klientem wewnętrznym czy w pracy z dokumentami księgowymi w języku danego kraju.
Marta 2016-08-04 08:00:50
Witam, jak to wygląda z wyjazdami zagranicznymi? czy każdy dział wyjeżdża? GA, AR, Reporting i czy często? jak to jest rozliczane ? i jak z nadgodzinami? proszę o odpowiedź
Marta 2016-08-04 08:12:54
Witam a ja to wyglada z tymi wyjazdami zagranicznymi? Czy kazdy dzial wyjezdza GA, AR, REPORTING? I jak czesto? Jak wyglada rozliczenie takiej delegacji? I co z nadgodzinami? Prosze o odpowiedz
METRO SERVICES PL 2016-08-04 11:01:40 [pracodawca]
@Paulina: pracuje u nas sporo osób z dziećmi, także bardzo małymi. Metro Services jest otwarte na osoby z rodzinami i nikogo z tego powodu nie dyskwalifikuje :)

Jeśli chodzi o korzyści i benefity dla pracowników naszej firmy, zapraszamy na stronę www na zakładkę Kariera -> Na co możecz liczyć :)

Co do wyjazdów, to bywają okazje do okazjonalnych podróży, głównie w ramach migracji procesów. Szczegóły dotyczące ewentualnych wyjazdów można poznać na dalszych etapach rekrutacji, podczas której można rozwiać wszelkie ewentualne wątpliwości.
Monikamonika 2016-08-08 22:43:53
(usunięte przez administratora) Na rozmowie po angielsku, pytania o dotychczasowe doświadczenie zawodowe, plany, motywacje, a także o hobby i zainteresowania. Ale już dokładnie nie pamiętam.
123 2016-08-09 15:04:40
a jak to jest z tą lojalką z wyjazdu? to nie jest takie uziemienie pracownika w razie zmiany pracy? i czy każdy ją podpisuje? a jak ze szkoleniami, każdy możne je mieć?
12345 2016-08-14 13:11:22
Witam, chce aplikować na stanowisko accountanta z rocznym doswiadczeniem w ksiegowości i ze znajomościa jezyka angielskiego. Jak wygladaja zarobki na tym stanowisku?
3
Paula 2016-08-15 10:32:51
A jak znam angielski i niemiecki bardzo dobrze w księgowości pracowałam krótko, a SAP'a nie znam prawie w ogóle.
Myślicie, że mam jakieś szanse?
Czy to jest tak, że oni wszystkiego uczą na początku pracy??
Krystian 2016-08-16 19:58:47
Witam dział HR .

Czy Państwo jesteście w stanie zejść z oczekiwań językowych ??? Ponieważ mam 7 - letnie doświadczenie w księgowości ( Bardzo Bardzo Dobra znajomość pełnej księgowości ) branża FMCG , wykształcenie wyższe kierunkowe + studia podyplomowe oraz od ponad 1,5 roku uczę się prywatnie języka angielskiego mój poziom to komunikatywny A2/B1 . Jestem osobą bardzo komunikatywną , wesołą i pozytywnie nastawioną do życia oraz chętną do nauki . Proszę o odpowiedz.


Pozdrawiam .
jola 2016-08-18 18:47:18
ploty jakieś chodzą że firma ma przenieś się do centrum jak zatrudni odpowiednią ilość osób .
1
METRO SERVICES PL 2016-08-19 09:07:58 [pracodawca]
Wszystkie osoby z językiem niemieckim i angielskim zapraszamy do udziału w rekrutacji, niezależnie od dotychczasowego doświadczenia w księgowości lub jego braku. Język angielski niestety w każdym przypadku powinien być przynajmniej na poziomie B1+/B2-. Zaawansowany angielski plus podstawy wiedzy księgowej to też jak najbardziej dobra konfiguracja!

Jeśli chodzi o kwestie finansowe oraz inne uwarunkowania, tego typu szczegóły można poznać na dalszych etapach procesu rekrutacji. Zapraszamy do aplikowania. Możemy jedynie potwierdzić, że znajomość dodatkowych języków obcych w stopniu przynajmniej średnim zwiększa wynagrodzenie oferowane pracownikowi.
gemma 2016-08-20 08:46:25
No tak drogi HR, wspomnijcie jednak, że dodatkowe wynagrodzenie za język poza angielskim dostaje się dopiero przy poziomie B2. Poniżej tego można trafić do projektu gdzie język jest wymagany, ale dodatkowego wynagrodzenia się nie dostaje.
1
pracownik 2016-08-21 10:55:32
Jak tak dalej pójdzie to za 6-9 m-c będą przyjmować z łapanki ludzi bo robota bardzo szybko narasta a tu nie ma już takiego bezrobocia jak było 3-4 lata temu . Nie ma już tylu chętnych do pracy ludzi dobrych trzeba podkupywać z innych firm .Co z tego że CV dostajecie jak na rozmowę ludzie nie przychodzą albo telefonów już nie odbierają . Zejdzie z oczekiwać dotyczących rekrutacji i przyjmujcie ludzi z mniejszymi doświadczeniami oraz z mniejszą znajomością j. angielskiego a oni po kilku m-c pracy sami podniosą swój poziom wiedzy i kompetencji .
2
gosia 2016-08-21 18:28:11
Na każdym portalu o pracę są i wasze oferty (napiszcie jakieś przykładowe wynagrodzenia na poszczególnych stanowiskach ( uwzględniając widełki ) . Albo jest coś tam nie tak .
janek 2016-08-24 19:38:32
Czy to prawda czy jakieś ploty że firma jak osiągnie określona ilość osób to chce zmienić siedzibę w bardziej cywilizowane miejsce w Szczecinie ?
grzegorz 2016-08-24 20:17:02
Czy wynagrodzenie 4500 brutto jest osiągalne na okresie próbnym ? Posiadam na stanowisku księgowego 5-letnie doświadczenie na pełnej księgowości ( ta sama branża ) wykształcenie wyższe kierunkowe oraz dobry angielski . Proszę o rzetelną odpowiedz .
2
METRO SERVICES PL 2016-08-25 16:13:14 [pracodawca]
Jeśli chodzi o wynagrodzenie, to nasza polityka pozwala na przekazywanie takich informacji jedynie osobom, którym składamy ofertę zatrudnienia w wyniku pomyślnego przejścia procesu rekrutacji. Ponadto widełki wynagrodzenia są dość szerokie i zależą od konkretnych kompetencji (w tym językowych) oraz doświadczenia, więc podanie konkretnej stawki byłoby mylące.

Od dłuższego czasu prowadzimy dużą ilość procesów rekrutacyjnych, a to wynika przede wszystkim z faktu, że dynamicznie się rozwijamy i przejmujemy nowe procesy oraz kraje. Pracy jest coraz więcej, dlatego coraz więcej osób zatrudniamy.

W chwili obecnej nie ma żadnych decyzji dotyczących ewentualnej zmiany lokalizacji, więc nie potwierdzamy, ani nie zaprzeczamy :)
rafi 2016-08-26 08:45:04
jak się nie mówi to znaczy że jest LIPA !!! A jak jest LIPA to jest rotacja w firmie i dużo ofert pracy !!! ja to tak rozumie.
3
Jestdobrze 2016-08-26 14:38:23
Rafi! Nie ma LIPY ;)
jack 2016-08-30 19:33:18
Co tydzień na głównym portalu o pracę są oferty pracy - albo jest duża rotacja albo brak chętnych !
METRO SERVICES PL 2016-08-31 11:15:35 [pracodawca]
@jack, rotacja to zjawisko naturalnie występujące w każdej firmie, zwłaszcza w dzisiejszym środowisku biznesowym. W przypadku Metro Services PL warto spojrzeć jednak przede wszystkim na rozwój naszej firmy i kolejne projekty związane z przejmowaniem krajów i procesów.
Tylko od początku tego roku liczba pracowników MSERV PL wzrosła o ponad 60 osób. W czerwcu świętowaliśmy przekroczenie liczby 200 pracowników, a wiele wskazuje na to, że za chwilę będzie nas 250 i więcej! Z okazji zatrudnienia 200. pracownika zaprosiliśmy wszystkich na orzeźwiające lody, kto wie, jak będziemy celebrować kolejną okrągłą liczbę :)
pracownik metro 2016-09-08 16:24:59
Osoby z znajomością jezyków obcych są zawsze mile widziane
patryk 2016-09-09 17:52:05
ja też pracuje 10 lat w jednej firmie (księgowość) i jak bym chciał odejść do innej firmy to szef by miał duże problemy ze znalezieniem osoby na moje miejsce bo znam firmę od podszewki która posiada kilka oddziałów oraz kilkanaście magazynów ( towarowych, usługowych itp) tak więc czułbym się tam jak ryba w wodzie .
tom 2016-09-18 22:42:27
Czy ktoś może potwierdzić czy w Metro Services jest wymagana praca w polskie dni ustawowo wolne od pracy (czyli święta państwowe, religijne, nowy rok, wielkanoc, boże narodzenie itp.)? Trochę ciulowo było by tak święta spędzać w robocie.
zizi 2016-09-18 22:52:56
Czy ktoś może potwierdzić czy w Metro Services jest wymagana praca w polskie dni ustawowo wolne od pracy (czyli święta państwowe, religijne, nowy rok, wielkanoc, boże narodzenie itp.)? Trochę kiepsko było by tak święta spędzać w robocie.
Były pracownik 2016-09-19 11:34:08
Ja sama byłam w pracy w Boże Ciało, Dzień Niepodległości.. Są osoby które byly w pracy w Wigilię, drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia i w Poniedziałek Wielkanocny, a obsługiwały wtedy Hiszpanię i Portugalię
2
Były pracownik 2016-09-19 11:34:45
Ja sama byłam w pracy w Boże Ciało, Dzień Niepodległości.. Są osoby które byly w pracy w Wigilię, drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia i w Poniedziałek Wielkanocny, a obsługiwały wtedy Hiszpanię i Portugalię
1
karol 2016-10-12 18:07:45
WITAM

podajcie wynagrodzenie ( brutto lub netto ) na :
młodszy księgowy
księgowy
starszy księgowy


pozdrawiam
monika 2016-10-14 17:53:06
(usunięte przez administratora) wynagrodzenie zależy od Doświadczenia z jaki się do nas przychodzi a j. angielski to wzpełności komunikatywny wystarczy bo po 6-9m-c osoba i tak samoistnie podszlifuje swój angielski. pozdrawiam
magda 2016-10-16 11:11:28
Witam

język angielski komunikatywny wystarczy w 100% ( jak czegoś nie zrozumiesz to kolega lub koleżanka z działu przetłumaczą i pomogą tak więc luz ) a jak masz jeszcze duże doświadczenie ponad 5 lat na pełnej księgowości to WITAJ na pokładzie metro . Rekrutacja jest ciągle prowadzona bo się rozwijamy i przejmujemy kolejne procesy księgowe .
1
magda 2016-10-19 16:47:33
staże z reguły są w okresie letnim ( wakacje , urlopy) .
EM 2016-11-29 12:17:56
Cześć.

Chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej jak wygląda cała ta rozmowa kwalifikacyjna i testy ? Szczególnie jeśli chodzi o język angielski. Mam nadzieję, że ktoś podzieli się ze mną swoimi doświadczeniami :)

Z góry dziękuję
1
METRO SERVICES PL 2016-12-02 15:24:15
@EM, mamy zwykle dwa główne etapy rekrutacji: testy (test przy komputerze łączący podstawy księgowości, matematyczno-analityczne myślenie i ogólny język angielski) plus zadanie pisemne z języka angielskiego. W drugim etapie możemy się już lepiej poznać i porozmawiać o Twoich umiejętnościach, wiedzy czy oczekiwaniach zawodowych. Zapraszamy! :)
Nana 2016-12-03 06:17:21
Zarobki to:
Junior 2800
Specjalista 3200
Senior 4000
Warunki koszmarne - brak okien w calym biurze oprócz sciany szczytowej, ciemno w biurze -praca przy sztucznym oświetleniu cały dzień. Sale szkoleniowe to osobna bajka - casem trzeba tam spedzic caly dzien - okien również brak,- za to jest gustowna fototapeta z parkiem, co chyba jest ironią pracodawcy :)...W lato gorąco zima, zimno- bo jakis geniusz zrobil jedno sterowanie klimą na 2000m2. Kantyna bez odpowiedniej wentylacji z wieczna kolejką do mikrofalówki. Zapach potraw miesza się z potem- czlowiek przesiąka tym.
2
Zostaw swoją opinię o METRO SERVICES PL Sp. z o.o. - Szczecin
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie METRO SERVICES PL Sp. z o.o.