brak logo

PricewaterhouseCoopers

Warszawa

Opinie o PricewaterhouseCoopers

Jasiek 2016-11-22 07:24
Takich cyborgow pracujących powyżej 10h codziennie jest mnóstwo :) w pwc to normalka. Są nawet pracujący po 12 h codziennie + weekendy :)
Jak chcesz awansu to musisz mieć układ z szefem i robić to co Ci każe na jednej nodze. Masz być wtedy oczywiście też jego parobkiem, robić za niego wiele rzeczy i skakać nad nim :)
Praca w pwc = zapomnij o swoim zyciu a tym bardziej o rodzinie
6
Lucek 2016-11-22 09:15
Aha, rozumiem ze caly czas mówimy o "elitarnym" PWC przy Armii Ludowej, a nie SDC w Katowicach? Takie warunki pracy sa we wszystkich dzialach (szczególnie interesują mnie podatki, bo tym się zajmuje)..
Dalej tylko ludzi po SGHu z perfekt wyksztalceniem tylko przyjmują? I czy to prawda, ze nie wypada sie w pracy pokazac w gajerze tańszym niz 4 tysie? (ktos tak pisal na jakims forum ;p). Bo przy tych zarobkach to swiezakowi chyba na pralnie ledwo styknie ;-)
W pozostałych firmach Big4 pewnie sa porównywalne warunki (placa, nadgodziny, ilość pracy, atmosfera? (pytam bo pewnie macie orientacje, skrobnijcie cos).
@very @Jasiek - pracujecie tam jeszcze?
Do tej pory myslalem ze praca w Big4 to jak Boga złapać za nogi. Niezle..
jasiek 2016-11-23 13:41
ja juz tam nie pracuje, na szczescie. Lekarz mi zalecil zmiane pracy (pwc) bo nabawilem sie nadcisnienia od tej roboty. Jak sie manager dowiedzial, ze mam zalecenie od lekarza ze nie moge tyrac po tyle godzin i to bez odpoczynku to mi powiedzial "sory, to jest robota dla silnych i oddanych firmie".
Ja nie jestem silny ani oddany firmie, bo nie jestemw w stanie pracowac 10h dziennie codziennie (lacznie z weekendami) a w sezonie po 14h.
Ironia losu chciala tak, ze znalazlem nie dosc ze lepsza prace, z lepszym zarobkiem to jeszcze bez przymusowych nadgodzin.
5
Lucek 2016-11-23 14:23
@Jasiek, dzieki za wyczerpujące odpowiedzi. No to juz mam ogląd rzeczy jak to wygląda. Doskonale cie rozumiem, bo pierwsza prace po studiach mialem właśnie w kolchozie w ktorym praca po 10 godz. (oczywiscie po godzinach za frajer) byla normalnym stylem pracy i wiem jak to wykańcza.
Niestety jak widac istnieje masa szmaciarzy i rynkopsujów, którzy za "prestiż" pracy w tego typu firmie i mglista perspektywa awansu cieszą sie ze robią po 12-14 h za michę ryzu (bo gdyby zarobki byly jak kiedys to jeszcze bym zrozumial) i powodują ze pracownika traktuje się teraz na rynku tak a nie inaczej. Centrala musi miec ubaw patrząc na to jak polaczki (mala litera celowo) skacza sobie do gardel za pensje w wysokości ich napiwkow :P
7
Obiektywny 2016-12-12 11:03
PwC to bardzo fajna firma o ile trafi się na fajnych ludzi, ja miałem to szczęście, że trafiłem na super współpracowników prócz jednej z osób na górze z ktorą pracowałem - jak to się mówi, przychodzi się do firmy odchodzi się od szefa. Mam wrażenie, że wielu dyrektorów w PwC to "betony", zero wiedzy, ale to co robił Marcin S. to naprawdę niesmaczne. Człowiek promuje się na siłę jako ekspert JPK, a jego wiedza jest tak naprawdę znikoma. Ja osobiście polecam pracę w PwC. Wszystko zależy na kogo traficie nad sobą.
2
Bro 2016-12-13 07:34
A ja nie polecam, zgadzam się w 100℅ z @jasiek
5
Ania 2016-12-14 15:00
Coś ktoś wie na temat działów IT?
maja 2016-12-17 23:15
Właśnie skończyłam robić raport... Godziny? Oczywiście nie chargowalne... Mam już dośc tej pracy...
4
Ala 2017-01-02 10:10
Odkąd nie pracuje w pwc, to odkryłam że mam rodzinę i że można mieć normalnego, szanujacego pracodawcę
6
obx 2017-01-17 11:47
Witajcie,

przeczytałem Wasze wpisy od września 2016 do dzisiaj i nadal nie wiem ile zarabia rozpoczynający w PwC konsultant(Business Consulting )z dużym doświadczeniem w innych firmach.. Ale to nic. Moje pytanie jest następujące: ile lat ma taki konsultant ? czy w PwC pracują, zatrudniają tylko ludzi młodych (25-35 lat) ??
Fifi 2017-01-18 16:22
Raczej tak, ponieważ nikt starszy takiego tempa nie wytrzyma.

Zarobki to 2800 brutto
2
obx 2017-01-18 20:55
wielkie dzięki za odpowiedź Fifi..

pozdrawiam
obx

ps. nadal nie kumam kto chce pracować w PwC za 2800 zbrutto, skoro ma juz kilka lat doświadczenia i zarabia conajmniej 4000 brutto.. ale pewnie nigdy nie zrozumiem..
2
Byłypracownik 2017-02-10 21:37
Ja w sumie dobrze wspominam pracę w PwC, fajni ludzie na tym samym poziomie gorzej z osobami na stanowiskach SM/ D w większość ludzie odrealnieni, bez wiedzy, chcący na siłę iść w górę. Jak teraz spotykam się z kolegami/ koleżankami z byłej pracy i słucham co niektórzy dyrektorzy robią to nie wierze że to prawda. Pierwsze skrzypce gra dyrektor ITBC, który już widzi się jako Partnera. Ma w nosie ludzi, dopisuje się do wszystkich publikacji, książek choć nawet jednego zdania tam nie napisał. Z tego co słyszałem dostał nobilitacje Partnerską. Jakim cudem, skoro rynek wymaga od firm ludzi merytorycznych a nie gwiazd które chcą tylko błyszczeć. Brawo PwC, kiedyś byliście fajną firmą. Róbcie tak dalej, a wszyscy ciężko pracujący i sumiennie odejdą. Pozdrawiam
1
szymus 2017-02-17 12:45
Ja bardzo zle wspominam pwc, tak samo jak i wiele innych osob.
Kojarze pwc z mega kiepskic stawek, MNOSTWA nadgodzin, szantazy emocjonalnych i nieustannych wyjazdow.
Raz pamietam, jak zapytali mnie czy chce jechac do Krakowa na maks 2 tygodnie. Mialem wtedy jeszcze studia i powiedzialem ze tak srednio, ze moge na 1 tydzien. Zgodzili sie. Na miejscu sie okazalo, ze nikt nie wpisywal mnie na 1 tydzien a na 3 miesiace! Jak powiedzialem, ze nie tak sie umawialismy to management pwc powiedzial mi "sory, ale jak jest robota to jest robota"...

4
Ipta 2017-02-22 18:20
2800 brutto dla konsultanta w business consulting to totalna bzdura. Praktykant ma 20 PLN/h brutto, konsultant pierwszoroczny na wstępie 6 000 brutto.
1
Bro 2017-02-24 07:54
Taaa jasne... Po co tak kłamiesz? Później to kto przeczyta, powie na rozmowie kwalifikacyjnej że chce brutto 6000 to rekruterzy zrobią oczy jak 5zl :) student 20zl na godzinę? Nie no, teraz to Cię już poniosła Ułańska fantazja...
1
Ipta 2017-02-25 11:30
20 PLN/ h za praktyki w PwC nie jest ewenementem- to standardowa stawka w Big4 w Warszawie. Nie wiem jak sytuacja wygląda w innych miastach, pewnie w biurach regionalnych jest bliżej 15 PLN/h.

Swoją drogą nie wiem, jak można godzić się na praktyki w consultingu za mniejszą kasę niż to, co powyżej...
1
Marta 2017-02-27 07:41
Kłamiesz. W PwC stażysta dostaje 12 zł brutto, wiem bo sam tyle dostawałem w audycie
1
Ipta 2017-02-27 16:22
W którym roku ??? W Warszawie?

Audyt to NIE jest business consulting, ale i tak nie wydaje mi się, że mogą być takie różnice.
1
MArta 2017-03-01 09:38
Masz racje, audyt to nie business consulting, bo w audycie pracuje sie JESZCZE wiecej, do totalnej utraty zzdrowia.
W roku 2016 tyle dostalem
2
Ipta 2017-03-02 13:02
Ale w Warszawie?
Marta 2017-03-02 16:36
Tak, w Warszawie.
3
yzx 2017-03-02 17:40
No to bardzo dziwne, bo mnie też zaproponowano 20zł/h na praktykce w Warszawie.
2
Marta 2017-03-03 07:29
Ipta to twój drugi nick? Dlaczego wprowadzasz ludzi w błąd?
2
jużtamniepracuje 2017-03-20 14:04
Potwierdzam.
Tez mialam 20 PLN/h na praktykach w audycie (2016, Warszawa).
6000 brutto - konsultant
8000 brutto - senior
1
Marta 2017-03-21 07:06
Kiedy tam pracowalas?
2
kaska 2017-03-22 19:01
Hej. Do jakiego działu najłatwiej sie dostac na praktyki?
Audyt, doradztwo podatkowe czy zespół usług księgowych? Czy do każdego z tego działu jednym z etapów rekrutacji jest Assesment Center?
Bro 2017-03-23 07:49
Przyjacielu, i kto Ci w te bajki uwierzy?
1
jużtamniepracuje 2017-03-23 09:25
Marta, przecież jest napisane...
rok 2016, Warszawa, audyt

Bro, twoja sprawa. Ale to są standardowe zarobki w PwC. Jak dostaniesz tam prace to sam zobaczysz :)
2
jużtamniepracuje 2017-03-23 09:34
Najłatwiej do audytu, bo potrzebują bardzo dużo osób.
Większość praktykantów biorą na okres styczeń-luty (sezon), a wiec rekrutacja zaczyna się w listopadzie

Tak, assesment center jest do każdego działu. Z tego co pomiatam to case study (masakra, 25 minut na 4 kejsa z księgowości, podatków, konsultingu i chyba prawa - lepiej nie zaczynać robić wszystkiego (bo na 100% nie zdążysz), a wybrać jakiś jeden kejs). Potem rozmowa oraz angielski. Trwa to wszystko około 5-6 godzin.
Bro 2017-03-23 12:21
Oczywiście kłamiesz strasznie :) pracowałem w pwc i miałem jako A3 ledwie 3800 brutto.

Dlaczego tak kłamiesz z tymi stawkami? Na prawdę myślisz że ktoś w te bajki uwierzy?
Może wyjaśnisz wszystkim skąd tak ogromną rotacja jest?
2
jużtamniepracuje 2017-03-23 13:01
:) Nie wierze w 3800 brutto w Warszawie. Kiedy tam pracowałeś? W 2010?
Mam kilka znajomych w pwc którzy nadal tam pracują, wszyscy maja tyle, ile ja napisałam wyżej
A rotacja dlatego ze prawie nikt nie chce pracować 10-12 godzin dzienne

Pozdrawiam
rob 2017-03-23 18:12
Nigdy w PwC nie zaczynalo sie od czegokolwiek zblizonego do 3000 brutto. Ja zaczynalem w 2010 i dostalem 5000 brutto jako konsultant w dziale podatkowym. W tym momencie jest troche wiecej. Praktykanci od jakiegos czasu dostaja 20/h brutto - jako praktykant mialem 15/h ale to bylo 7 lat temu. Pensja Seniora w podatkach zaczyna sie od 8000 brutto (w advisory zarobki sa troche wieksze). Nie bede sie wychylal ile zarabia sie na wyzszych stanowiskach bo zaraz dowiem sie, ze klamie.

Co do pracy - ciezko wrzucac jedna firme do jednego koszyka - duzo zalezy od tego jaki trafi sie zespol i z kim sie pracuje. Niemniej jednak, jezeli ktos jest dobry w tym co robi, ma glowe na karku i troche asertywnosci raczej nie powinien cierpiec jesli chodzi o czas pracy.
1
Klik 2017-03-24 07:57
Hahaha :D jesteś albo kłamczuch albo pwc zrylo Ci głowę już całkiem :)
8000 brutto? Hahaha :D chyba dla managera, hahaha :D
Pomyśl że człowieku że gdyby tyle płacili to by tak kosmicznej rotacji nie było... A jest na takim poziomie że w RAS w rok 70% kadry się zmieniło... Powiesz mi pewnie że takie czasy? Oj klamczuszek z Ciebie
3
rob 2017-03-24 17:40
Nie wiem dlaczego rotacja w Assurance jest taka a nie inna i nie mam zamiaru sie do tego odnosic. Jasno napisalem, ze takie sa stawki w dziale podatkowym. Manager dostaje duzo wiecej niz 8000 brutto i nie zupelnie rozumiem co w tym dziwnego - takie stawki (albo bardzo podobne) sa w kazdej innej firmie z BIG4.

Nie wiem tez z czego wynika Twoje zakrzywianie rzeczywistosci - takie sa fakty, a znam je bo tam pracuje i nie wiem na jakiej podstawie chcesz to podwazyc - na podstawie zaslyszanych opinii o rotacji pracownikow w jakims tam zespole? Jezeli nigdy tam nie pracowales to na jakiej podstawie mozesz wypowiadac sie na temat zarobkow?
Klik 2017-03-26 22:19
Klamczuszku, pracowałem w tym kolchozie ponad 3 lata...
8000 brutto to może dostają managerowie ale zwykli pracownicy nie i choćbyś nie wiem jak kłamał to to rzeczywistości nie zmieni...
3
Rozczarowana 2017-03-27 19:36
Nie zycze najgorszemu wrogowi pracy w tej "organizacji". Mam doświadczenie z biurem poznańskim i straciłam przez pracę tam zdrowie, tracilam poczucie własnej wartości, radosc z życia... jednym słowem depresja. Generalnie pracujesz nienormowalnie dużo, nikt Ci za nic nie podziękuję, starsza kadra dba tylko o swój interes, premie, awanse, a konsultanci nie mają żadnych praw. Twoje zdanie się nie liczy, miliony nigdzie nie ewidencjonowanych nadgodzin idą w niepamięć, a kiedy chcesz wziąć urlop masz do dyspozycji tylko ten czas kiedy łaskawi managerowie wyraża na to zgodę, czytaj dwa tygodnie sierpnia kiedy ceny wszelkich podróży są najdroższe. Praca wynoszącą psychicznie i fizycznie. Ja straciłam tam o wiele za dużo życia. Nikomu nie życzę!
4
Kama 2017-03-27 19:41
@kaska
Nie pakuj się w to gówno. Wszędzie jest lepiej, byle nie pwc. Każda inna firma z big 4 jest lepsza niż ten obóz pracy...
2
rob 2017-03-29 11:45
Ta dyskusja robi sie troche smieszna, bo chcesz mi wmowic, ze nie zarabialem tyle ile zarabialem, ale moze badzmy bardziej konkretni - w ktorym biurze, w jakim dziale i na jakim stanowisku pracowales i ile zarabiales?

Klik 2017-03-29 19:49
Już pisałem o tym w poprzednich postach...

Nie chcę Ci nic wmawiać bo mnie nic nie obchodzisz, mówię po prostu że kłamiesz i jesteś kłamczuchem
2
klaudia 2017-04-01 13:19
Najwiekszych baranow co sie daja wykorzystywac bo 14 h godzin dziennie, rezygnujac z zycia osobistego i rodzinnego.A chyba tacy wybitni nie sa skoro nie potrafia w podstawowym czasie pracy wykonac zadania tylko musza siedziec do 2 w nocy.
michal 2017-04-01 13:22
Dokladnie w 100% racja
1
BelDe 2017-04-01 16:36
A czy mozesz napisac o jakich pieniadzach mowa dla managera i senior managera w podatkach? I jesli wiesz cos o poziomie dyrektorskim to tez chetnie sie dowiem. Jesli nie chcesz tutaj to moze na priv?
Jacek 2017-04-03 15:11
Ktoś wie jak wygląda praca w Administracji PCW Warszawa? Jaki zespól, ile pracy ?
Pop 2017-04-03 19:43
Tak, praca.wspaniala! 100 tysięcy miesięcznie za leżenie na leżaku! Managerowie przynoszą Ci drinki!
Indiana Jones 2017-04-03 22:57
@Jacek - uciekaj póki możesz!!!!!
2
Jacek 2017-04-13 11:52
dlaczego? proszę o rzetelne info a nie na zasadzie UCIEKAJ ...
jak wygląda praca?
Maniek 2017-04-13 22:13
Synu, poczytaj kilka postów wcześniej, a nie pytasz głupio
2
kostrz 2017-04-15 11:20
Z takim podejściem to on może zamiatać zero inicjatywy i samodzielności i do Big 4 się pcha.......... gimbaza
Maniek 2017-04-18 23:11
Gamoniu, nikt inteligentny do PwC się nie pcha, haha. Każdy woli za większą kasę mniej siedzieć w biurze a nie od 8 do 21 codziennie
2
Zostaw swoją opinię o PricewaterhouseCoopers - Warszawa
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie PricewaterhouseCoopers