brak logo

PricewaterhouseCoopers

Warszawa

Opinie o PricewaterhouseCoopers

jasiek 2016-10-05 10:54
Rosnie, po roku wskakuje na 8zl za godzine
janek 2016-10-05 13:53
serio tepaku? Nigdy bym na to nie wpadl! DZIEKI!
Pop 2016-10-05 19:36
Hahahhahahaa! :D
Mikie 2016-10-10 21:20
Eh.... Poziom trollowania mnie powala. Jak miałem okazje wczesniej napisać, PwC to bardzo specyficzna firma. Macie tutaj tzw. SDC (czyli centrum usług, o którym chyba głownie rozmawiacie), audyt, doradztwo podatkowe, doradztwo biznesowe oraz sama korporacje (tj. Księgowość, HR, szkolenia, etc). Jest cos chyba jeszcze takiego jak Academy, czyli firma szkoleniowa.

1. Tak. To nie jest praca 8-16, 8 godzin na dobę. Jezeli wybierasz sie do takiej firmy musisz sie z tym liczyć. Ile pracujesz dziennie zależy od tego, gdzie pracujesz. Można przyjąć ze średnio dziennie to ok 10 godzin.

2. Tak. Firma cały czas zatrudnia i cały czas zwalnia. Rotacja to cos zupełnie normalnego. Jej skala znowu zależy od tego, o którym dziale rozmawiamy. Audyt rekrutuje na potegę w okresie jesiennym, szkoli i wysyła w Polskę. Po sezonie zostaje w firmie pewnie jakiś czesc ludzi, itd. Podatki i doradztwo biznesowe rekrutuje cały czas na praktykantów. Potem czesc z nich zostaje w firmie, czesc odchodzi. Są tez rekrutacje specjalistów, ale to jest specyficzna sytuacja.

3. Tak. firma płaci. W zależności od lokalizacji, działu, pozycji. Poziom wynagrodzeń nie jest oficjalny. Praktyki są płatne. Nie wiem jak jest w SDC, ale moje doświadczenie w. biG4 wskazuje, ze w normalnym doradztwie można zarobić wiecej, niż wskazujecie.

4. Tak. Jeden język to tzw. "Must". Bes tego ani rusz. Reszta żalezy od człowieka i jego głowy. Masz głowę na karku, myślisz i chcesz - poradzisz sobie (znowu nie mowię o SDC, bo to nie doradztwo).

Na koniec, wybór pracodawcy to prawo pracownika. Nikt nie zmusza, trzyma siła. To Wasza decyzja, a osobiście podpytałbym wsród znajomych, niż szukałbym info na forach :)
1
rita 2016-10-11 09:27
hej,
czy nadal jest aktualna oferta specjalisty ds procesow za 2800zl?
jasiek 2016-10-11 11:31
tak, jest. Atmosfera w pwc jest dobra? Z tego co wiem jest bardzo zla
2edsad232 2016-10-12 08:51
Atmosfera jest okropna, tak na prawde. Wyscig szczurow i traktowanie przedmiotowe pracownika w pwc jest
7
szok 2016-10-12 10:16
Bo czytac nie umiesz i pewnie szukac tez :)

Jest mnostwo ofert pracy na wszstkich portalach, - to przez olbrzymia rotacje i kazdy kto ma olej w glowie nie chce pracowac w pwc
pwc sp.z.o.o 2016-10-12 10:27
Szanowny prosze nie klamac ze nie mamy ofert pracy, mamy ich bardzo duzo, wystarczy odwiedzic nasza strone internetowa...
byly_pwcowiec 2016-10-12 14:58
O czym ty tluku piszesz? :D
Hahahahha! :D
Dobre relacje miedzy pracownikami - hahahahahah a to dobre :D pracownicy to by sie wyzabijali jak by mogli, byleby awans dostac :D
Sukces firmy - hahahahahahahahahah :D chyba ze bredzisz o rotacji na poziomie 70%
Pwcowiec 2016-10-12 16:04
Hahahhahahaa :D ale z Ciebie bajkopisarz :D
Jadia 2016-10-13 07:59
Właśnie podeszłam z pwc, niestety nabawilam się nerwicy przez tą firmę
tosia 2016-10-13 13:53
hejhejhej chcialam sie dowiedziec @donald czy nadal zmuszaja pracownikow do pracy po 12h dziennie + weekendy i swieta w audycie? Bo z tego co wiem to nadal tak zmuszaja i wykonaczaja w ten sposob pracownikow a pozniej zwalniaja. Dzieki
asia 2016-10-13 15:26
NIe tylko w audycie zmuszaja @zosia, a taxach i w advisory tez. Na dodatek nie wolno wbijac czesto nadgodzin do timesheetow, bo wtedy manager mowi, ze nie jest sie efektywnym w pracy no i on tak mowi.
jasiek 2016-10-17 09:21
NIe, nie ma nic. Jedyne co jest to spokoj, ze nie beda sie czepiac ze jestes malo efektywny
2
krajka 2016-10-17 15:26
To prawda, ja siedzialam po 12h dziennie i manager zabronil mi wbijania nadgodzin, bo projekt tego nie przewiduje a robota musi byc zrobiona.
Pozniej zamiast docenic to ze siedzialam za darmo te wszystkie godziny to jeszcze uslyszalam, ze moglam to wszystko szybciej i lepiej zrobic.

Dziekuje za takiego pracodawce, nie chce miec z nim nic do czynienia @majka
4
jasiek 2016-10-18 10:30
Jestes jedna z wielu osob, ktore tak uwazaja :)

NIe @donald, nawet nie warto sie rekrutowac do tego kolchozu
kasienka 2016-10-18 13:28
No powiem wam, ze jednak znaczna wiekszosc opini o pwc to opinie negatywne.

Lepiej ich chyba jednak omijac szerokim lukiem bo wyzyskuja pracownikow za darmo a zwlaszcza konsultantow
Pwcowiec 2016-10-19 07:49
To powodzenia, przyda się na nadgodzinach xD
3
aneczka 2016-10-20 13:07
Oj przypda mu sie :D Tez moze mus sie przydac jak bedzie odbieral telefony w swieta i bedzie musial otwierac kompa i pracowac np o 22, bo na rano musi byc kick off zrobiony :D
3
Sabdra 2016-10-21 23:06
Wszystko zależy od działu i zespołu do jakiego trafisz. Bajwięcej pracuje się w audycie i doradztwie (advisory) tam też najlepiej płacą, mniej w podatkach i księgowoci i dziale prawnym. Wyścig jest, presja czasu i nadgodziny też. Czasem te z sezonu można potem odebrać. Ludzie są mili i fajni, jako ludzie, ale korpo wyzwala rywalizację, ogrom pracy zmusza do ciągłego dociskania tych niżej, jest za mało osób na ilość obowiązków. Wszyscy o tym wiedzą, ale nic się nie zmieni i tak pracujemy po 10-11h czasem więcej. Rekordziści w sezonie, w dwa miesiące wypracowują miesiąc nadgodzin. Podkopywanie i doboszenie jest, wbijanie szpilek też. Ale oficjalnie jest miło. Jest dobra kawa i owoce, telefon służbowy bez limitów, laptop, 2 razy w roku wyjazd integracyjny do super hotelu, multisport.. Dla singli, zdrowych, którzy lubią pracować- super. Jak jest u mnie, wczoraj pracowałam w domu do 22, Dziś jest piątek w pracy byłam od 7 do 16:30 (przerwa 30min w lunch) , i w weekend będę jeszcze musiała posiedzieć. Są spokojniejsze dni, ale niestety niewiele.
2
Monika 2016-10-22 20:27
2800 netto czy brutto ?????????????????????
dasd2dwefsd1r33 2016-10-27 13:38
Najgorsza praca jaka kiedykolwiek wykonywalem...
pwc sp.z.o.o 2016-11-02 14:52
Rozumiem państwa rozgoryczenie, ale jednak pwc sp.z. o.o zatrudnia najlepszych i najbardziej oddanych firmie ludzi, dlatego właśnie mamy dużo ofert pracy i dwuskładnikowe wynagrodzenie
Kluk 2016-11-07 16:25
To prawda, oddanym firmie to trzeba faktycznie być...
Zapomniałeś dodać, że to korpo winno być ważniejsze od zdrowia i rodziny pracownika - tak przynajmniej jeden manager mi powiedział
7
Radzio Siedlecki 2016-11-12 20:23
ILE? 2800?? Mowimy o Warszawie?? To 2800 to netto czy brutto? Jesli brutto, nawet dla praktykanta, to nie chce mi sie w to wierzyc.. Choc z tego co tu piszecie wlasciwsze byloby wyliczanie stawki godzinowej. Nie, nie wierze... Praca po 10-12h, nawet w weekendy, za 3-4 tys. brutto??? Uszczypnijcie mnie...
holik 2016-11-14 08:51
Witamy w pwc :-) Stawka 2800 oczywiscie netto
2
Gość 2016-11-14 19:35
Ludzie.. Czytam Wasze opinie i widzę w nich tyle jadu..

Jestem pracownikiem pwc od kilku lat i jestem zadowolony, lubię to co robię, fakt donoszenie jest " zazwyczaj" na porządku dziennym ludzie są różni wszędzie, s [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] ale są też ludzie którzy potrafią być wporzsdku. Też nie w każdym dziale jest tak jak Wy tu piszecie...
Placek 2016-11-14 21:45
Gdzie Ty widzisz ten jad?
4
very 2016-11-21 12:11
Czlowieczku malutki - "lubię to co robię, fakt donoszenie jest " zazwyczaj" na porządku dziennym ludzie są różni wszędzi". Lubisz donosic? Nadajesz sie do PWC, masz juz mozg wyprany calkowicie
5
Lucek 2016-11-21 18:37
Ale patola... Sorry, ale na chwile obecna to niewiele mniej ma w skali roku szeregowy swiezak w US, pracujac po 8 h dziennie. Jakby ktos powiedzial pare lat temu, ze zarobki w Big4 (co prawda na nizszym stanowisku, ale to tez jakis miernik) beda porownywalne z budzetowka to bym sie ze smiechu nie pozbieral.. A jak z mozliwoscia awansu? Bo domyslam sie ze firma, majac, z tego co piszecie, nieograniczone zasoby miesa armatniego, chyba raczej trzyma wiekszosc w przedpokoju? Rozumiem, ze awansuja tylko cyborgi pracujace ciurkiem wiecej niz 10 h dziennie?
1
Jasiek 2016-11-22 07:24
Takich cyborgow pracujących powyżej 10h codziennie jest mnóstwo :) w pwc to normalka. Są nawet pracujący po 12 h codziennie + weekendy :)
Jak chcesz awansu to musisz mieć układ z szefem i robić to co Ci każe na jednej nodze. Masz być wtedy oczywiście też jego parobkiem, robić za niego wiele rzeczy i skakać nad nim :)
Praca w pwc = zapomnij o swoim zyciu a tym bardziej o rodzinie
3
Lucek 2016-11-22 09:15
Aha, rozumiem ze caly czas mówimy o "elitarnym" PWC przy Armii Ludowej, a nie SDC w Katowicach? Takie warunki pracy sa we wszystkich dzialach (szczególnie interesują mnie podatki, bo tym się zajmuje)..
Dalej tylko ludzi po SGHu z perfekt wyksztalceniem tylko przyjmują? I czy to prawda, ze nie wypada sie w pracy pokazac w gajerze tańszym niz 4 tysie? (ktos tak pisal na jakims forum ;p). Bo przy tych zarobkach to swiezakowi chyba na pralnie ledwo styknie ;-)
W pozostałych firmach Big4 pewnie sa porównywalne warunki (placa, nadgodziny, ilość pracy, atmosfera? (pytam bo pewnie macie orientacje, skrobnijcie cos).
@very @Jasiek - pracujecie tam jeszcze?
Do tej pory myslalem ze praca w Big4 to jak Boga złapać za nogi. Niezle..
jasiek 2016-11-23 13:41
ja juz tam nie pracuje, na szczescie. Lekarz mi zalecil zmiane pracy (pwc) bo nabawilem sie nadcisnienia od tej roboty. Jak sie manager dowiedzial, ze mam zalecenie od lekarza ze nie moge tyrac po tyle godzin i to bez odpoczynku to mi powiedzial "sory, to jest robota dla silnych i oddanych firmie".
Ja nie jestem silny ani oddany firmie, bo nie jestemw w stanie pracowac 10h dziennie codziennie (lacznie z weekendami) a w sezonie po 14h.
Ironia losu chciala tak, ze znalazlem nie dosc ze lepsza prace, z lepszym zarobkiem to jeszcze bez przymusowych nadgodzin.
1
Lucek 2016-11-23 14:23
@Jasiek, dzieki za wyczerpujące odpowiedzi. No to juz mam ogląd rzeczy jak to wygląda. Doskonale cie rozumiem, bo pierwsza prace po studiach mialem właśnie w kolchozie w ktorym praca po 10 godz. (oczywiscie po godzinach za frajer) byla normalnym stylem pracy i wiem jak to wykańcza.
Niestety jak widac istnieje masa szmaciarzy i rynkopsujów, którzy za "prestiż" pracy w tego typu firmie i mglista perspektywa awansu cieszą sie ze robią po 12-14 h za michę ryzu (bo gdyby zarobki byly jak kiedys to jeszcze bym zrozumial) i powodują ze pracownika traktuje się teraz na rynku tak a nie inaczej. Centrala musi miec ubaw patrząc na to jak polaczki (mala litera celowo) skacza sobie do gardel za pensje w wysokości ich napiwkow :P
5
Obiektywny 2016-12-12 11:03
PwC to bardzo fajna firma o ile trafi się na fajnych ludzi, ja miałem to szczęście, że trafiłem na super współpracowników prócz jednej z osób na górze z ktorą pracowałem - jak to się mówi, przychodzi się do firmy odchodzi się od szefa. Mam wrażenie, że wielu dyrektorów w PwC to "betony", zero wiedzy, ale to co robił Marcin S. to naprawdę niesmaczne. Człowiek promuje się na siłę jako ekspert JPK, a jego wiedza jest tak naprawdę znikoma. Ja osobiście polecam pracę w PwC. Wszystko zależy na kogo traficie nad sobą.
1
Bro 2016-12-13 07:34
A ja nie polecam, zgadzam się w 100℅ z @jasiek
4
Ania 2016-12-14 15:00
Coś ktoś wie na temat działów IT?
maja 2016-12-17 23:15
Właśnie skończyłam robić raport... Godziny? Oczywiście nie chargowalne... Mam już dośc tej pracy...
3
Ala 2017-01-02 10:10
Odkąd nie pracuje w pwc, to odkryłam że mam rodzinę i że można mieć normalnego, szanujacego pracodawcę
3
obx 2017-01-17 11:47
Witajcie,

przeczytałem Wasze wpisy od września 2016 do dzisiaj i nadal nie wiem ile zarabia rozpoczynający w PwC konsultant(Business Consulting )z dużym doświadczeniem w innych firmach.. Ale to nic. Moje pytanie jest następujące: ile lat ma taki konsultant ? czy w PwC pracują, zatrudniają tylko ludzi młodych (25-35 lat) ??
Fifi 2017-01-18 16:22
Raczej tak, ponieważ nikt starszy takiego tempa nie wytrzyma.

Zarobki to 2800 brutto
2
obx 2017-01-18 20:55
wielkie dzięki za odpowiedź Fifi..

pozdrawiam
obx

ps. nadal nie kumam kto chce pracować w PwC za 2800 zbrutto, skoro ma juz kilka lat doświadczenia i zarabia conajmniej 4000 brutto.. ale pewnie nigdy nie zrozumiem..
2
Byłypracownik 2017-02-10 21:37
Ja w sumie dobrze wspominam pracę w PwC, fajni ludzie na tym samym poziomie gorzej z osobami na stanowiskach SM/ D w większość ludzie odrealnieni, bez wiedzy, chcący na siłę iść w górę. Jak teraz spotykam się z kolegami/ koleżankami z byłej pracy i słucham co niektórzy dyrektorzy robią to nie wierze że to prawda. Pierwsze skrzypce gra dyrektor ITBC, który już widzi się jako Partnera. Ma w nosie ludzi, dopisuje się do wszystkich publikacji, książek choć nawet jednego zdania tam nie napisał. Z tego co słyszałem dostał nobilitacje Partnerską. Jakim cudem, skoro rynek wymaga od firm ludzi merytorycznych a nie gwiazd które chcą tylko błyszczeć. Brawo PwC, kiedyś byliście fajną firmą. Róbcie tak dalej, a wszyscy ciężko pracujący i sumiennie odejdą. Pozdrawiam
1
szymus 2017-02-17 12:45
Ja bardzo zle wspominam pwc, tak samo jak i wiele innych osob.
Kojarze pwc z mega kiepskic stawek, MNOSTWA nadgodzin, szantazy emocjonalnych i nieustannych wyjazdow.
Raz pamietam, jak zapytali mnie czy chce jechac do Krakowa na maks 2 tygodnie. Mialem wtedy jeszcze studia i powiedzialem ze tak srednio, ze moge na 1 tydzien. Zgodzili sie. Na miejscu sie okazalo, ze nikt nie wpisywal mnie na 1 tydzien a na 3 miesiace! Jak powiedzialem, ze nie tak sie umawialismy to management pwc powiedzial mi "sory, ale jak jest robota to jest robota"...

2
Ipta 2017-02-22 18:20
2800 brutto dla konsultanta w business consulting to totalna bzdura. Praktykant ma 20 PLN/h brutto, konsultant pierwszoroczny na wstępie 6 000 brutto.
Bro 2017-02-24 07:54
Taaa jasne... Po co tak kłamiesz? Później to kto przeczyta, powie na rozmowie kwalifikacyjnej że chce brutto 6000 to rekruterzy zrobią oczy jak 5zl :) student 20zl na godzinę? Nie no, teraz to Cię już poniosła Ułańska fantazja...
1
Ipta 2017-02-25 11:30
20 PLN/ h za praktyki w PwC nie jest ewenementem- to standardowa stawka w Big4 w Warszawie. Nie wiem jak sytuacja wygląda w innych miastach, pewnie w biurach regionalnych jest bliżej 15 PLN/h.

Swoją drogą nie wiem, jak można godzić się na praktyki w consultingu za mniejszą kasę niż to, co powyżej...
Marta 2017-02-27 07:41
Kłamiesz. W PwC stażysta dostaje 12 zł brutto, wiem bo sam tyle dostawałem w audycie
1
Ipta 2017-02-27 16:22
W którym roku ??? W Warszawie?

Audyt to NIE jest business consulting, ale i tak nie wydaje mi się, że mogą być takie różnice.
Zostaw swoją opinię o PricewaterhouseCoopers - Warszawa
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie PricewaterhouseCoopers