Panattoni Europe

Warszawa

Opinie o Panattoni Europe

gregory 2014-11-25 00:01
Witam, może w takim razie ktos z aktualnych pracowników Panattoni Poland napisałby w jaki sposób znalazł w niej prace? Dokładniej chodziłoby mi gdzie widział ogłoszenie, że kogos szukają. bowiem, jak poszukiwałem takich informacji, to jedyne co znalazłem, to artykuły, że zajma sie budowa hali dla znanych firm, także praca najwyraźniej jest.
Bubuś 2015-01-24 00:06
Z tego co mi wiadomo to sporo wrzucają ofert do internetu, także podejrzewam,że ciężko będzie im znaleźc firmy bez jej głównego właściciela. Pracownicy też bardzo często niezadowoleni, chociaż myślę że cześć problemów niebawem zostanie rozwinięta z racji zmiany. Zastanawiam się co jeszcze może mnie zdziwić. ps. jak z kasą stoicie?
rampel 2015-02-07 16:41
Panattoni na Polskim oraz czeskim rynku działa już od dłuższego czasu jako deweloper powierzchni magazynowych . Jest to jedna z większych firm prowadząca tego typu działalność. W tej chwili udostępniają wielu firmom około 2 mln m2 swoich magazynów. Także nie narzekają raczej na brak zainteresowania .
jacek 2015-02-07 16:47
Panattoni to przede wszystkim firma, która buduje magazyny i przeróżnego rodzaju hale, współpracują z takimi znanymi firmami jak leroy merlin, ikea i wiele wiele innych. Ciekawi mnie jak tutaj wygląda pensja takiego pracownika fizycznego, bo przecież jeździ się chyba po całym kraju i buduje, jak jest tu z dietami, jakieś rozłąkowe dają?
MP 2015-08-10 21:18
Ja tam trafiłem z CPL Jobs, ale człowiek który prowadził dla nich rekrutację już tam nie pracuje i prawdopodobnie pośredniczy poprzez inneg HH. Z pewnością rekrutacją dla nich może się zajmować również Hays.
Werbowanie z konkurencji raczej odbywa się w ramach zakulisowych rozmów pomiędzy zainteresowanymi stronami. Za zakaz konkurencji nie płacą, tyle twojego co sobie wynegocjujesz w ramach pensji miesięcznej. Biorąc pod uwagę to że po przepracowaniu 2 miesięcy mogą cię zwolnić to oczywiście masz przerąbaną sytuację na rynku pracy :)
3
MP 2015-09-09 19:32
"Zakulisowe rozmowy pomiedzy zainteresowanymi stronami" tzn ze wyciagaja pracownikow od konkurencji, oferujac mu lepsze warunki a po pol roku taki pracownik moze juz sobie szukac nowej pracy.
Co do awansu to raczej nie w tej firmie :)
1
ble ble 2015-09-16 19:18
[usunięte przez admina słowo niecenzuralne] człowieku jaki awans wewnętrzny chyba się sam nie słyszysz :(,
1
Talib 2015-11-18 21:31


nie od ambicji, nie od wykształcenia lub doświadczenia, trzeba być mężem szefowej lub żoną szefa :)
4
talib 2016-02-14 16:52
tak, tak - w Panattoni najczęściej awansują kobiety, zwłaszcza awansują kobiety :):)
4
byly pracownik 2016-02-17 08:22
Które ?
byly pracownik 2016-02-17 08:24
Nabrali świeżaków, za 3 miesiące można się spodziewać nowego naboru :)
Pan Antoni 2016-03-01 08:48
Oj czarek chyba niedokladnie przeczytales opinie :)
zuza 2016-03-02 08:23
Zgadza sie, jesli ktos nie umie zorganizowac swojego czasu pracy, to moze miec pretensje do siebie a nie calego swiata.
@nicanic mowi o zatrudnianiu na stanowisko ponizej kompetencji - ale chyba kazdy jak sie gdzies zatrudnia to wie jakie obowiazki go czekaja, to nie jest tajemnica + z tego co wiem Panattoni ma okres probny zatrudnienia na start wiec masz 3 miesiace zeby zrezygnowac samemu jak ci cos nie odpowiada.
lwica 2016-03-02 17:50
Poczekaj :), poczekaj :), masę ludzi zatrudnili, masę rożnych działów potworzyli, niedługo zwolnią 3/4 tego co zatrudnili. Zobaczymy jak wtedy będziesz mówiła :).
Pan Antoni 2016-03-04 09:47
Jakie składki :) Zatrudnienie w tej firmie w większości przypadków to kontrakty dla osób z własną działalnością.
tomek 2016-03-06 17:01
@pan antoni ty masz slabe albo stare informacje, 3/4 pracownikow zatrudnionych jest na umowe o prace. I nie ukrywajmy ze majac dzialalnosc zabrabiasz wiecej na reke I ludzie sami chca miec taka forme umowy
tiktak 2016-03-07 22:40
No i po okresie próbnym umowa jest na czas nieokreślony a nie ze dają ci umowę o pracę ale na czas określony jak to bywa w różnych firmach
1
Pan Antoni 2016-03-08 08:30
Nic dziwnego ze ludzie wybieraja kontrakt na wlasnej dzialalnosci skoro nikt im nie proponuje umowy o prace. Dodatkowo podczas mojej rozmowy rekrutacyjnej padla propozycja abym sam zapewnil sobie pojazd ktorym mialbym sie poruszac. Proponowano mi rowniez, abym w swoim wynagrodzeniu uwzglednil leasing auta jesli nie mam wlasnego.
Moze dlatego wynagrodzenia na kontraktach sa tak atrakcyjne, bo obejmuja jeszcze dodatkowe wydatki.
nina 2016-03-08 15:51
a dzis rano super niespodzianka na biurku, bo firma pamietala o dniu kobiet I kazda z nas dostala upominek - to bardzo mile :)
Pan Antoni 2016-03-10 11:03
Na co dokładnie się nie zgodziłem, bo nigdzie w swoich wypowiedziach nie mogę odnaleźć takiego stwierdzenia ?
rampel 2016-05-08 10:40
Czytałem sporo na temat firmy bo miałem nadzieję , ze uda się tutaj załapać do pracy. Niestety do dnia dzisiejszego nie udało mi się to i powoli zaczynam tracić nadzieję. Po za tym @indyk słyszałem że ludzie chętnie by się przyjmowali tylko gdzie jak miejsc brak...
top-dom 2016-11-05 19:57
Czy warto aplikować do tej firmy na Project Managera budowy? Może ktoś, może coś powiedzieć o warunkach pracy i płacy w tej firmie.
9
Weronika 2017-03-06 15:12
i czy jest możliwość rozwoju w Panattoni Europe? ;)
Panattoni Europe 2017-04-10 16:00 [pracodawca]

Kolejny wielkopowierzchniowy projekt Panattoni Europe – 79 tys. m kw. dla BSH Sprzęt Gospodarstwa Domowego

Panattoni Europe, lider rynku powierzchni przemysłowych, wybuduje centrum logistyczne dla BSH Sprzęt Gospodarstwa Domowego Sp. z o.o. Obiekt o powierzchni 79 tys. m kw. powstanie w Łodzi, w ramach BTS BSH, a inwestycja będzie wyposażona we własną bocznicę kolejową. Pierwsze prace budowlane zaplanowano na maj br., zaś przewidywany termin zakończenia inwestycji to wiosna przyszłego roku.

Panattoni Europe zrealizuje kolejny wielkopowierzchniowy projekt magazynowy! Tym razem deweloper wybuduje centrum logistyczne o powierzchni blisko 79 tys. m kw. dla BSH Sprzęt Gospodarstwa Domowego. Część magazynowa zajmie ponad 97,5 proc. powierzchni całego obiektu, bo aż 77 tys. m kw., a biurowa o podwyższonym standardzie – 1,7 tys. m kw. Ponieważ firma BSH przywiązuje szczególną wagę do ochrony środowiska i ekologicznych rozwiązań logistycznych, inwestycja będzie posiadała własną bocznicę kolejową, dzięki czemu przeważająca część produkcji przeznaczonej na eksport będzie transportowana koleją. Dlatego wewnątrz centrum deweloper wybuduje stację kolejową z peronem na całej długości obiektu (590 m). Ponadto, budynek wyposażony zostanie w specjalny zestaw ramp, oświetlenie ledowe, a także dodatkowe świetliki i okna w elewacji, co znacznie zwiększy dostęp do naturalnego światła. Pierwsze prace budowalne zaplanowano na maj br., zaś zakończenie inwestycji przewidziane jest na wiosnę 2018. 

Na polskim rynku BSH oferuje AGD takich marek jak Bosch, Siemens, Gaggenau i Zelmer. Firma posiada w Polsce cztery fabryki – trzy w Łodzi, w których produkowane są pralki, zmywarki i suszarki do ubrań oraz jedną w podrzeszowskiej Rogoźnicy, gdzie powstaje małe AGD marki Zelmer. Obecnie w budowie znajdują się dwie fabryki we Wrocławiu, gdzie będą produkowane piekarniki do zabudowy i lodówki. Nowe centrum logistyczne posłuży firmie do obsługi eksportowej wszystkich produktów powstających w polskich fabrykach BSH oraz do dystrybucji krajowej. Ponadto, centrum będzie również obsługiwać dostawy komponentów przeznaczonych do produkcji dla polskich i zagranicznych fabryk BSH. Jak komentuje Robert Dobrzycki, Chief Executive Officer Europe, Panattoni Europe: „Realizacja dla BSH jest kolejnym przykładem inwestycji Panattoni Europe, która pozwoli najemcy na zwiększenie efektywności operacji logistycznych poprzez ich skonsolidowanie, a dzięki jednej z najlepszych lokalizacji w Polsce umożliwi dostęp do innych ośrodków nie tylko na poziomie krajowym, lecz także europejskim”. 

„Łódź od ponad 23 lat jest strategicznym miejscem na europejskiej i polskiej mapie firmy BSH. To właśnie tutaj została otworzona pierwsza polska fabryka naszej organizacji. Dlatego cieszy nas, że możemy poinformować o kolejnej łódzkiej inwestycji” – mówi Paweł Trojanowski, Dyrektor Pionu Logistyki, BSH Sprzęt Gospodarstwa Domowego.

Nowa inwestycja powstanie na terenie BTS BSH, zlokalizowanego przy ul. Jędrzejowskiej. Obiekt będzie znajdować się tuż przy A1 – jedynej polskiej autostradzie o przebiegu północ-południe. Będzie oddalony o zaledwie 30 km od węzła Łódź Północ stanowiącego skrzyżowanie autostrad A1 i A2. Idealna lokalizacja w centrum Polski z dostępem do przecięcia się europejskich szlaków wschód-zachód i północ-południe, jak również położenie w granicach miasta ułatwi BSH logistykę krajową i eksportową, a pracownikom zapewni szybki i łatwy dojazd do pracy.

Panattoni Europe 2017-04-10 16:02 [pracodawca]

Panattoni Europe kolejny raz dla DSV Solutions – 25 000 m kw. powstanie w Pęcicach

Panattoni Europe, lider rynku powierzchni przemysłowych w Polsce, zbuduje kolejny obiekt dla firmy DSV Solutions. Centrum logistyczne o powierzchni 25 000 m kw. powstanie w Pęcicach, w ramach Panattoni Park Janki II. Uroczyste wmurowanie kamienia węgielnego pod inwestycję odbyło się 23 marca br., zaś planowe zakończenie inwestycji przewidziane jest na lipiec 2017 r.

Panattoni Europe zrealizuje kolejną inwestycję dla firmy DSV Solutions, specjalizującej się w kompleksowych rozwiązaniach dla logistyki magazynowej. Nowe centrum logistyczne tym razem powstanie w Pęcicach, w gminie Michałowice (okolice Warszawy), w ramach Panattoni Park Janki II. Obiekt zostanie zbudowany na działce o powierzchni 7,17 ha i będzie liczył 25 000 m kw., w tym 1100 m kw. zajmie część biurowa. Nieruchomość wyposażona zostanie w oświetlenie LED, inteligentny system ochrony, a także w antresolę i ponadstandardową liczbę miejsc parkingowych dla samochodów osobowych oraz TIR-ów. Najemca będzie mógł rozpocząć swoją działalność już w lipcu 2017 r. W podpisaniu umowy doradzali eksperci z firmy JLL, zaś generalnym wykonawcą inwestycji jest Kajima Poland.

„Na przestrzeni ostatnich lat DSV Solutions dynamicznie się rozwija czego wynikiem jest zapotrzebowanie na nowe powierzchnie magazynowe. Inwestycja w Pęcicach to nowoczesne centrum logistyczne, które zagwarantuje nam możliwość prowadzenia wszystkich procesów logistycznych: od planowania i operacji magazynowych po zarządzanie zapasami i dystrybucję. Do nowego obiektu przeniesione zostaną m.in. operacje z naszej lokalizacji na warszawskich Włochach oraz siedziba biura zarządu DSV Solutions” – mówi Maciej Walenda, Prezes Zarządu DSV Solutions.

Obiekt w Pęcicach jest kolejną wspólną transakcją najmu Panattoni Europe i Grupy DSV, a po jego finalizacji powierzchnia wszystkich transakcji wyniesie w sumie 127 tys. m kw. Pozostałe znaczące inwestycje w okolicach Warszawy znajdują się w Teresinie, gdzie firma zajmuje 36 300 m kw., w Jankach – 25 000 m kw. oraz w Pruszkowie – 11 200 m kw. Ponadto Grupa DSV wynajmuje powierzchnie w Łodzi, Krakowie, Gdańsku, Wrocławiu i Czeladzi, a poza granicami Polski – w Czechach, gdzie Panattoni Europe dostarczyło 36 424 m kw. Jak komentuje: Marek Dobrzycki, Managing Director z Panattoni Europe: „Grupa DSV to nasz kluczowy Klient. Tak duża liczba zrealizowanych inwestycji dla globalnego lidera rynku usług transportowych i logistycznych jest dla nas powodem do dumy. Naszą pierwszą wspólną transakcję zrealizowaliśmy ponad 10 lat temu. Od tamtego czasu nasza współpraca stale się rozwija. To potwierdzenie jakości oferowanych przez nas usług, elastyczności i partnerskiego podejścia. Ta długoletnia współpraca zaowocowała wyjątkową znajomością potrzeb DSV, która umożliwia nam dobranie najlepszych rozwiązań dla ich biznesu”.

Obiekt w Pęcicach, w ramach Panattoni Park Janki II będzie kolejnym punktem na mapie obsługi projektów logistyki kontraktowej w Polsce i jednocześnie kolejnym w okolicach Warszawy. Nowe centrum logistyczne zlokalizowane będzie w pobliżu skrzyżowania ul. Sokołowskiej i ul. Piachy, co gwarantuje bliski i dogodny dojazd do drogi krajowej S8, która łączy się z autostradą A2. Taka lokalizacja ułatwi spółce DSV Solutions realizację procesów logistycznych: optymalne warunki dla dystrybucji na rynek warszawski, na Polskę Centralną, a także na teren całej Europy.

Panattoni Europe 2017-04-10 16:04 [pracodawca]

Panattoni podsumowuje i planuje - w 2016 każdy tydzień rozpoczynał budową obiektu o pow. 25 tys. m kw.

Panattoni Europe, lider rynku powierzchni przemysłowych, nie zwalnia tempa. Bardzo dobry 2016 rok w całej Europie, z rozpoczętymi inwestycjami o łącznej powierzchni 1 233 990 m kw., skutkuje aktywnym początkiem bieżącego roku. Deweloper obecnie realizuje inwestycje dla takich firm jak Amazon, Tchibo, H&M, Raben, Thule czy DSV. Na przełomie 2017 i 2018 r. deweloper planuje uruchomić 5 nowych pionierskich rynków, oraz nowy produkt city logistics, a także rozbudować istniejące lokalizacje. 

W 2016 roku deweloper rozpoczął inwestycje o łącznej powierzchni 1 233 990 m kw. w trzech krajach – Czechach, Niemczech i Polsce, co przekłada się na uruchomienie budowy 25-tysięcznego budynku tygodniowo. Początek roku 2017 dla Panattoni Europe to realizacja aż blisko 1,3 mln m kw. w całej Europie i aż ponad 800 tys. m kw. w samej Polsce. Deweloper buduje m.in. dwa centra dystrybucyjne dla firmy Amazon – jeden pod Szczecinem o powierzchni 161,5 tys. m kw. oraz drugi o powierzchni 135 tys. w Sosnowcu; finalizuje 120 tys. m kw. centrum logistycznego dla Jago w pobliżu Hückelhoven w Niemczech, a w Czechach rozbudowuje o kolejne 30 tys. m kw. centrum dystrybucyjne dla firmy Tchibo, zlokalizowane w Panattoni Park Cheb. Ponadto, Panattoni Europe realizuje obiekty produkcyjne oraz rozbudowuje własne parki. Obecna wzmożona aktywność Panattoni Europe to efekt prężnej działalności dewelopera w 2016 roku.

Wyniki mówią same za siebie: Panattoni Europe w 2016 roku
W Polsce w 2016 roku Panattoni Europe dostarczył najwięcej spośród wszystkich deweloperów powierzchni przemysłowo-magazynowej – aż 775 tys. m kw. i również miał w budowie na przełomie roku – 779 tys. m kw. na 1,08 mln m kw. realizowanych na rynku. Zawarte transakcje przez dewelopera to blisko 968 tys. m kw., z czego 86 proc. to wyłącznie nowe umowy najmu. Pozostałe 9 proc. stanowią ekspansje, a 5 proc. odnowienia. Jak pokazuje raport Rynku Magazynowego w Polsce 2017, stworzony przez JLL, Panattoni Europe plasuje się również na pierwszej pozycji pod względem oddanego do użytku metrażu magazynowego po 1995 roku. Deweloper dostarczył najwięcej, bo aż 29,2 proc. całkowitej podaży w Polsce – prawie 3,27 mln m kw. z blisko 11,2 mln zasobów powierzchni magazynowej. 

Robert Dobrzycki, Chief Executive Officer Europe, Panattoni Europe z zadowoleniem komentuje wyniki: „Panattoni Europe od powstania w 2005 roku dostarczyło na rynek już ponad 4,3 mln m kw. powierzchni przemysłowej, a w samej Polsce aż 29,2 proc. istniejących zasobów magazynowych, co plasuje nas na pierwszym miejscu. To portfolio oraz obecne realizacje pokazują, że jako deweloper jesteśmy w stanie operować szerokim spektrum możliwości: od niewielkich powierzchni do rekordowych, liczących ponad 120 tys. m kw. w ramach jednego obiektu”, i dodaje: „Bardzo dobry rok 2016 i początek 2017, a także dynamicznie rozwijający się rynek zwłaszcza w Niemczech, Polsce i Czechach, stymulowany transformacją procesów logistycznych i przemysłowych, rozwojem e-commerce i ogólną poprawą kondycji ekonomicznej w Europie, stwarzają bardzo dobre perspektywy rozwoju Panattoni Europe w 2017 i 2018 roku, również w Rumunii”.

Pionierskie plany Panattoni Europe na 2017/2018 
Na przełomie 2017 i 2018 r. Panattoni Europe planuje uruchomić 5 nowych pionierskich rynków – zarówno pod względem lokalizacyjnym, jak i oferowanych rozwiązań, a także rozbudować dotychczas istniejące lokalizacje. 

Pionierskie lokalizacje. Do rynków pionierskich pod względem lokalizacyjnym zaliczyć można dotychczas nieeksplorowane przez branżę punkty. Deweloper zapowiada uruchomić nowoczesne obiekty o powierzchni produkcyjno-magazynowej z elastycznie kształtowanymi modułami w Toruniu, Zielonej Górze, Opolu, Białymstoku i w Kielcach. Ponadto, zgodnie z inwestycyjnymi planami deweloper wybuduje swoje pierwsze centrum logistyczne w Rumunii – Panattoni Park Bucharest West o całkowitej planowanej powierzchni ok. 73 tys. m kw.

Pionierski produkt. W przypadku pionierskich rynków nowością będzie także rodzaj produktu. Dotychczas Panattoni Europe znane było z wielkopowierzchniowych obiektów tzw. big boksów, parków magazynowych multi-tenant, inwestycji dedykowanych branży logistycznej tzw. cross-docków oraz inwestycji BTS o charakterze produkcyjnym. Tym razem deweloper planuje wprowadzić na rynek produkt typu city logistics – mniejsze obiekty magazynowe, zlokalizowane na terenach miast z dostępem do komunikacji publicznej – w pierwszej kolejności w Warszawie, a następnie w Poznaniu, w Łodzi i we Wrocławiu. Nowy produkt wpisany będzie w etap tzw. ostatniej mili (last-mile delivery) i jest dedykowany małym i średnim przedsiębiorstwom, najczęściej działającym w branży e-commerce.

Deweloper zapowiada również inwestycje w rozwój własnych centrów logistycznych w najważniejszych regionach Polski – w Polsce Centralnej, okolicach Warszawy, na Górnym i Dolnym Śląsku czy w Wielkopolsce, a także kontynuację budowy parków na wschodzących, ale silnie rozwijających się rynkach Polski. Ich realizację Panattoni Europe zapoczątkowało już w zeszłym roku, a należą do nich m.in.: Szczecin, Lublin, Rzeszów czy Bydgoszcz.

Panattoni Europe jest częścią Panattoni Development Company, jednego z największych deweloperów powierzchni przemysłowych na świecie, prowadzącego działalność w 26 oddziałach w Ameryce Północnej i Europie. Panattoni obecny jest w Europie Środkowej od 2005 roku. Deweloper wybudował dotychczas w Polsce, Czechach i Niemczech ponad 4,3 mln m kw. nowoczesnej powierzchni przemysłowej, a obecnie realizuje w nich blisko 1,33 mln m kw. Firma wspiera lokalny biznes poprzez dostarczanie, dopasowanych do zróżnicowanych potrzeb, wielofunkcyjnych budynków magazynowych, również projektów typu build-to-suit, które są dostosowane do indywidualnych wymagań najemców. Na potrzeby rozwoju własnej działalności zajmuje się również zakupem gruntów, zabezpieczając najbardziej strategiczne lokalizacje w kraju. Wśród kluczowych klientów są takie firmy jak Amazon, Arvato Services Polska, Coty Cosmetics, DSV, H&M, Intermarché, Leroy Merlin, ND Logistics, Still, Schenker, Selgros czy Tesco. Oprócz Polski Panattoni Europe ma swoje przedstawicielstwa w Wielkiej Brytanii, Czechach, Luksemburgu, Niemczech i w Rumunii.

Panattoni Europe 2017-04-10 16:04 [pracodawca]

Panattoni Europe dla Thule Group – 13 500 m kw. w Pile

Panattoni Europe, lider nieruchomości przemysłowych w Polsce, zrealizuje inwestycję dla Thule Group. Obiekt o powierzchni 13 500 m kw. powstanie w Pile, w Pomorskiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej. W podpisaniu umowy pośredniczyła międzynarodowa firma doradcza Colliers International. 

Thule Group wybrało firmę Panattoni Europe jako dewelopera swojej nieruchomości w Pile. Inwestycja o powierzchni 13 500 m kw. powstanie w Pomorskiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej, w Pile. Część przemysłowa obiektu zajmie ponad 12 000 m kw., zaś pozostałą (1500 m kw.) stanowić będą biura, powierzchnie socjalne i pomieszczenia techniczne. W początkowej fazie funkcjonowania obiektu grupa planuje zatrudnić sto osób.

Umowa została podpisana pod koniec stycznia 2017 r. Rozpoczęcie prac budowalnych nastąpi 1 marca, zaś przekazanie obiektu grupie Thule 1 sierpnia br. Pełne funkcjonowanie zakładu zaplanowano na 1 stycznia 2018 r.

O Thule Group

Thule Group jest światowym liderem w zakresie produktów ułatwiających transport przedmiotów w sposób bezpieczny, łatwy i z klasą, ułatwiając prowadzenie aktywnego stylu życia. Pod mottem Active Life, Simplified firma oferuje produkty w następujących kategoriach: Sport&Cargo Carriers (bagażniki bazowe, boxy dachowe, bagażniki na rowery, uchwyty do przewożenia sprzętu zimowego i wodnego), Active with Kids (przyczepki dla dzieci, wózki, fotele rowerowe), RV Products ( akcesoria do samochodów kempingowych: markizy, nośniki rowerowe i namioty dla samochodów i przyczep kempingowych), Sport&Travel Bags (plecaki turystyczne i walizki) oraz Bags for Electronic Devices (torby na laptopy i aparaty fotograficzne). Thule Group zatrudnia ok. 2200 pracowników w 9 zakładach produkcyjnych i w 35 biurach handlowych na całym świecie. Produkty Grupy sprzedawane są w 140 rynkach, a w 2016 roku sprzedaż wyniosła 5,6 mld SEK.

Panattoni Europe 2017-04-10 16:07 [pracodawca]

Panattoni powiększa zespół BTS – Piotr Merta nowym Business Development Senior Managerem

Panattoni Europe, lider nieruchomości przemysłowych w Polsce, powiększył zespół BTS Group. Do struktur dewelopera dedykowanych realizacji obiektów „sztych na miarę” o charakterze produkcyjnym dołączył Piotr Merta. Objął on stanowisko Business Development Senior Managera i będzie odpowiedzialny za pozyskiwanie, a także obsługę nowych projektów produkcyjnych (w tym magazynowych) oraz dopasowanie usług Panattoni Europe do wymagań potencjalnych klientów.

Piotr Merta dotychczas pełnił funkcję Naczelnika Biura Obsługi Inwestorów w Urzędzie Miasta Opola, będąc odpowiedzialnym za promocję gospodarczą Miasta zarówno w kraju, jak i za granicą, sprzedaż i promocję terenów inwestycyjnych, a także obsługę inwestorów oraz prowadzenie projektów inwestycyjnych ─ również z branży nieruchomości komercyjnych ─ na każdym etapie ich realizacji. Piotr Merta jest absolwentem Politechniki Opolskiej, Wydziału Ekonomii i Zarządzania, na kierunku Europeistyka, a także magistrantem University of Highlands and Islands Inverness College w Wielkiej Brytanii.

W Panattoni Europe Piotr Merta odpowiedzialny będzie za pozyskanie i obsługę nowych projektów magazynowych i produkcyjnych typu build-to-suit oraz dopasowanie usług dewelopera do wymagań potencjalnych klientów. Jak komentuje Marek Foryński, Dyrektor Zarządzający BTS Grup w Panattoni Europe: „Wybór Piotra Merty nie był przypadkowy – mieliśmy okazję współpracować podczas realizacji fabryki dla firmy Polaris Industries. Jego doświadczenie zawodowe, zaangażowanie i wszechstronne wykształcenie to bardzo silne atuty w wykonywaniu powierzonych zadań w naszej strukturze. A są nim m.in.: budowanie relacji biznesowych i współpraca z nowymi oraz stałymi klientami Panattoni Europe, i co najważniejsze poznanie potrzeb klientów, by optymalnie przeprowadzać procesy inwestycyjne, których celem jest realizacja obiektów szytych na miarę”.

Panattoni Europe jest częścią Panattoni Development Company, jednego z największych deweloperów powierzchni przemysłowych na świecie, prowadzącego działalność w 26 oddziałach w Ameryce Północnej i Europie. Panattoni obecny jest w Europie Środkowej od 2005 roku. Deweloper wybudował dotychczas w Polsce, Czechach i Niemczech ponad 4,3 mln m kw. nowoczesnej powierzchni przemysłowej. W Polsce jako pierwszy ─ i jak dotąd jeden z nielicznych deweloperów ─ rozpoznał potrzebę realizacji obiektów BTS o charakterze produkcyjnym, powstających w lokalizacjach wskazanych przez klientów i dostosowanych do potrzeb realizowanych przez nich działalności. To właśnie tego rodzaju inwestycje zostały zapoczątkowane przez Panattoni Europe na rynku, zwłaszcza lokalizowane w obrębie specjalnych stref ekonomicznych. Dzisiaj deweloper może pochwalić się zrealizowanymi inwestycjami BTS dla takich firm jak: Manuli, Pilkington, Faurecia, Sanden Manufacturing, Skamol A/S czy IFA Rotorion.

 

Zainteresowany 2017-05-16 17:08
Czy obecnie firma szuka PM? Czy sa prowadzone rozmowy o prace na jakies stanowiska?
Panattoni Europe 2017-05-17 09:57 [pracodawca]

Panattoni zrealizuje centrum logistyczne dla firmy 21sportsgroup w Ketsch

• Nowy obiekt logistyczny z halą o powierzchni ponad 30 000 m kw. 
• Łączna wartość inwestycji – ok. 25 mln euro 
• Zakończenie prac planowane na marzec 2018 r.

Panattoni Europe zrealizuje nowe centrum logistyczne dla firmy 21sportsgroup w miejscowości Ketsch w powiecie Rhine-Neckar [w Badenii-Wirtembergii], w Niemczech. 21sportsgroup, firma oferująca odzież i wyposażenie sportowe w całej Europie za pośrednictwem wielu kanałów sprzedaży, podpisała długoterminową umowę najmu.

Działka położona przy ulicy Sachsenstrasse o łącznej powierzchni 67 300 m kw. stanowi doskonałą lokalizację dla tej inwestycji, dzięki dogodnemu dostępowi do sieci transportu publicznego oraz bliskości tras A 61 oraz A6. Dodatkowym atutem jest położenie w niedużej odległości od centrum operacyjnego DHL w Spirze. Dr. Henner Schwarz, Dyrektor Zarządzający oraz Dyrektor Finansowy 21sportsgroup, podsumowuje projekt następująco: „Jego lokalizacja jest wprost idealna do celów stopniowej centralizacji naszych dotychczas rozproszonych działań logistycznych. Dzięki temu będziemy w stanie zaoferować naszym klientom jeszcze atrakcyjniejszy asortyment produktów, a także usługi dodatkowe za pośrednictwem wszystkich spółek wchodzących w skład naszej grupy!”

Obiekt został zaprojektowany zgodnie z wymaganiami przyszłego najemcy; będzie dysponował halą o powierzchni 30 475 m kw., 2 361 m kw. powierzchni biurowo-socjalnej oraz 2 322 m kw. powierzchni na antresoli. Projekt dostosowany do potrzeb klienta pozwala również na wykorzystanie budynku przez firmy zewnętrzne. Przewidziana jest możliwość rozbudowy powierzchni biurowo-socjalnych, a także samej hali, zależnie od potrzeb.

21sportsgroup będzie wykorzystywać centrum logistyczne do odbierania dostaw, magazynowania, kompletacji oraz wysyłki odzieży i wyposażenia sportowego, dzięki czemu obiekt w Ketch zapewni kilkaset nowych miejsc pracy.

Wokół kompleksu powstanie 254 miejsc parkingowych, zaś wysokość hali w świetle, do dolnej krawędzi wieńca, będzie wynosić 10 metrów. Panattoni będzie ubiegać się o złoty certyfikat DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen - Niemiecka Rada Zrównoważonego Budownictwa) dla obiektu. Deweloper szacuje, że wartość inwestycji wyniesie około 25 mln euro. Grunt pod budowę został wykupiony od kraju związkowego Badenii-Wirtembergii. Prace budowlane mają się rozpocząć w lipcu 2017 r., zaś ich zakończenie jest planowane na marzec 2018 r.

„Współpraca z samorządem lokalnym, jak również z firmą 21sportsgroup przebiega w doskonałej, profesjonalnej atmosferze,” komentuje Fred-Markus Bohne, Partner Zarządzający Panattoni Europe. „Ten projekt po raz kolejny uwypukla kompetencje Panattoni Europe w dziedzinie budowy obiektów logistycznych dla klientów z branży e-commerce. Łącznie dostarczyliśmy już ponad 1,2 mln m2 powierzchni w Europie dla tej rozwojowej branży, w tym m.in. obiekty dla takich klientów jak Decathlon czy Arvato.”

Wsparcia doradczego firmie 21sportsgroup udzieliła agencja nieruchomości Realogis na zasadzie wyłączności.

 

Panattoni Europe 2017-05-17 09:58 [pracodawca]

Panattoni Europe Przemysłowym Deweloperem Roku w CEEQA 2017 AWARDS

Panattoni Europe najlepszy z dziesięciu! Tak ogłosiło jury tegorocznej edycji prestiżowego konkursu CEE Quality Awards (CEEQA) 2017, przyznając firmie po raz piąty nagrodę Przemysłowego Dewelopera Roku (Industrial Developer of the Year). Uroczysta gala wręczenia nagród odbyła się 26 kwietnia br. w SOHO Factory.

Przemysłowy Deweloper Roku (Industrial Developer of the Year) za 2016 rok dla Panattoni Europe. Wyróżnienie przyznano 26 kwietnia 2017 roku podczas uroczystości rozdania nagród prestiżowego konkursu CEE Real Estate Quality Awards (CEEQA) 2017. To już piąty raz nagroda w tej kategorii powędrowała do Panattoni Europe. W tegorocznej edycji nominację otrzymało łącznie 10 znaczących deweloperów powierzchni przemysłowych z Europy Środkowo-Wschodniej. Jury, złożone z wysokich rangą przedstawicieli wiodących firm, oceniało kandydatów pod względem zeszłorocznych osiągnięć biznesowych w ramach inwestycji przemysłowych, wyników firmy oraz wpływu na rozwój tego segmentu branży nieruchomości. Nad przebiegiem procesu oceny nominacji i przyznawania nagród czuwała międzynarodowa firma konsultingowa Deloitte.

Panattoni Europe najlepszy z dziesięciu! O wyborze firmy na Przemysłowego Dewelopera Roku CEEQA 2017 zadecydowały twarde dane – wyniki i osiągnięcia Panattoni w 2016 roku. A są nimi: 1 250 000 m kw. podpisanych umów oraz 900 000 m kw. w budowie na koniec roku w Polsce oraz Czechach; zdobycie kontraktów z największymi graczami, jak np. TNT, Kellogg, HM, Tchibo, IFA Rotorion, DSV, Kaufland, Carrefour i wreszcie realizacja kolejnej, rekordowej (161 500 m kw.) inwestycji w Polsce dla firmy Amazon, tym razem pod Szczecinem. Miasto to – obok Lublina i Bydgoszczy – należy również do pionierskich lokalizacji branży, które na dobre zagościło na mapie nieruchomości przemysłowych Panattoni Europe. Zaś do zrealizowanych projektów w Europie Centralnej w 2016 roku należą m.in: 73 000 m kw. dla Tchibo w ramach czeskiego kompleksu Panattoni Park Cheb; 15 900 m kw. dla firmy TNT w Polsce oraz 21 000 m kw. dla firmy Bombardier.

Industrial Developer of the Year za rok 2016 (w CEEQA 2017) jest piątym wyróżnieniem CEEQA przyznanym Panattoni Europe. W poprzednich edycjach firma otrzymała analogiczne nagrody za swoje dokonania biznesowe w 2011, 2012, 2014 i 2016 roku. Ponadto Carl Panattoni, założyciel i właściciel firmy, otrzymał nagrodę w kategorii Dorobek Życia w Branży Nieruchomości, a Roberta Dobrzyckiego ogłoszono Osobowością Roku 2011. Tegoroczne wyróżnienie Dobrzycki skomentował następująco: „Rok 2016 był dla nas bardzo aktywny – dlatego nie kryję zadowolenia z nagrody, gdyż dedykuję ją całemu zespołowi, który przez miniony rok bardzo ciężko pracował i z pewnością na nią zasłużył”.

Panattoni Europe jest częścią Panattoni Development Company, jednego z największych deweloperów powierzchni przemysłowych na świecie, prowadzącego działalność w 26 oddziałach w Ameryce Północnej i Europie. Panattoni obecny jest w Europie Środkowej od 2005 roku. Deweloper wybudował dotychczas w Polsce, Czechach i Niemczech ponad 4,7 mln m kw. nowoczesnej powierzchni przemysłowej, a obecnie realizuje w nich blisko 1 mln m kw. Firma wspiera lokalny biznes poprzez dostarczanie dopasowanych do zróżnicowanych potrzeb, wielofunkcyjnych budynków magazynowych, również projektów typu build-to-suit, które są dostosowane do indywidualnych wymagań najemców. Na potrzeby rozwoju własnej działalności zajmuje się również zakupem gruntów, zabezpieczając najbardziej strategiczne lokalizacje w kraju. Wśród kluczowych klientów są takie firmy jak Amazon, Arvato Services Polska, Coty Cosmetics, DSV, H&M, Intermarché, Leroy Merlin, ND Logistics, Still, Schenker, Selgros czy Tesco. Oprócz Polski Panattoni Europe ma swoje przedstawicielstwa w Wielkiej Brytanii, Czechach, Luksemburgu, Niemczech i w Rumunii.

Panattoni Europe 2017-05-17 09:58 [pracodawca]

Panattoni Europe sprzedaje Panattoni Park Warszawa – Konotopa

Panattoni Europe informuje o sprzedaży Panattoni Park Warszawa – Konotopa, zlokalizowanego w pobliżu Warszawy. Centrum logistyczne dedykowane wielu najemcom składa się z dwóch budynków o łącznej powierzchni blisko 50 tys. mkw. i jest wynajęte w 100 proc. Po zakończonej transakcji sprzedaży Panattoni Europe pozostanie odpowiedzialny za zarządzanie Parkiem. 

Popyt na aktywa logistyczne dostarczane inwestorom przez Panattoni Europe w Polsce nie słabnie. Do końca sierpnia br. deweloper dokona zbycia centrum logistycznego Panattoni Park Warszawa – Konotopa. Kompleks, dedykowany wielu najemcom, składa się z dwóch budynków klasy „A” o łącznej powierzchni blisko 50 tys. m kw. Obiekt jest optymalnie dopasowany do wymogów operacyjnych klientów z różnych branż, o czym świadczy jego 100-procentowe wynajęcie przez 12 użytkowników. Dwóch największych najemców – należących do sektora dystrybucji papieru oraz produkcji układów wtryskowych do silników wysokoprężnych – zajmuje połowę powierzchni Parku. Centrum zlokalizowane jest w gminie Ożarów Mazowiecki, w okolicach Warszawy. Bezpośrednie sąsiedztwo nieruchomości z węzłem Konotopa ─ w którym autostrada A2 przechodzi w ekspresową obwodnicę Warszawy dróg ekspresowych S8 i S2 ─ decyduje o wyjątkowości tej lokalizacji. Po zakończonej transakcji sprzedaży Panattoni Europe pozostanie odpowiedzialny za zarządzanie nieruchomościami.

„Sprzedaż Panattoni Park Warszawa – Konotopa dowodzi, że rynek nieruchomości przemysłowych w Polsce pozostaje bardzo atrakcyjny dla inwestorów instytucjonalnych, dostrzegających bardzo dobrą kondycję rynku najmu, a takżę atrakcyjne stopy zwrotu z takich inwestycji, które są znacząco wyższe niż na innych rynkach europejskich. Apetyt inwestorów na aktywa logistyczne i przemysłowe nie słabnie w całej Europie, w tym również w Polsce, gdzie poszukiwane są dobrze zlokalizowane, wysokiej jakości, nowoczesne obiekty logistyczne. Aktywa te są naturalnym i coraz ważniejszym elementem portfeli inwestorów z całego świata, którzy zauważają bardzo dobre perspektywy w obszarze usług logistycznych na najbliższe lata, w tym dynamiczny rozwój sektora e-commerce” – powiedział Robert Dobrzycki, Chief Executive Officer Europe Panattoni Europe. 

Panattoni Europe jest częścią Panattoni Development Company, jednego z największych deweloperów powierzchni przemysłowych na świecie, prowadzącego działalność w 26 oddziałach w Ameryce Północnej i Europie. Panattoni obecny jest w Europie Środkowej od 2005 roku. Deweloper wybudował dotychczas w Polsce, Czechach i Niemczech ponad 4,7 mln m kw. nowoczesnej powierzchni przemysłowej, a obecnie realizuje w nich blisko 1 mln m kw. Firma wspiera lokalny biznes poprzez dostarczanie dopasowanych do zróżnicowanych potrzeb, wielofunkcyjnych budynków logistycznych i przemysłowych, również projektów typu build-to-suit, które mogą być dostosowane do indywidualnych wymagań użytkowników. Na potrzeby rozwoju własnej działalności deweloper zajmuje się również akwizycją gruntów, zabezpieczając tereny pod nowe inwestycje w najbardziej poszukiwanych lokalizacjach. Wśród kluczowych klientów są takie firmy jak Amazon, Arvato, Coty Cosmetics, General Electric, TNT, DSV, H&M, Bosch, Carrefour, Kaufland, Tesco, Castorama, Intermarché, Selgros, Leroy Merlin, ND Logistics, Still, Schenker. Oprócz Polski Panattoni Europe jest także obecny w Wielkiej Brytanii, Czechach, Luksemburgu, Niemczech i w Rumunii.

Panattoni Europe 2017-05-17 09:59 [pracodawca]

Dekofilm Polska wynajął 7350 m kw. w Panattoni Park Radzymin

Panattoni Europe, lider rynku powierzchni przemysłowych, podpisał umowę najmu z Dekofilm Polska – producentem folii termokurczliwych i rozciągliwych do pakowania żywności. Przedmiotem transakcji jest 7350 m kw. (6800 m kw. powierzchni produkcyjno-magazynowej i 550 m kw. biurowej) w nowej inwestycji dewelopera - Panattoni Park Radzymin. Najemca wprowadzi się do nowej inwestycji w kwietniu 2018 r. Kontrakt podpisany został na 10 lat, a w warunkach umowy pośredniczyli eksperci z firmy JLL.

Dekofilm Polska przenosi produkcję do Panattoni Park Radzymin. Przedsiębiorstwo Dekofilm Polska, producent folii termokurczliwych i rozciągliwych do pakowania żywności wynajął 7350 m kw. w powstającym kompleksie Panattoni Park Radzymin. Produkcja i składowanie zarówno gotowych produktów, jak i komponentów realizowane będą na 6800 m kw., zaś powierzchnia socjalno-biurowa zajmie 550 m kw. Do nowej lokalizacji najemca przeprowadzi się w pierwszym kwartale 2018 r. z dotychczasowej siedziby na Tarchominie. Jak komentuje Marek Dobrzycki, Dyrektor Zarządzający Panattoni Europe: „Skrupulatnie przeanalizowaliśmy potrzeby Dekofilm i niedoskonałości dotychczasowej lokalizacji najemcy. Nasze doświadczenie i kompetencje w zakresie doradztwa pozwoliły zaprojektować powierzchnię w pełni dostosowaną do potrzeb produkcyjnych i magazynowych przedsiębiorstwa. Wyróżniać ją będą specjalistyczne instalacje, niezależna wentylacja czy ogrzewanie. Kontrakt podpisany został na 10 lat, a w warunkach umowy pośredniczyli eksperci z firmy JLL.

Jak informuje Wojciech Zdzieborski, Prezes Zarządu Dekofilm Polska: „Relokacja do Panattoni Park Radzymin pozwoli nam zmodernizować i usprawnić procesy produkcyjne, jak i będzie miała wymierny wpływ na nasze możliwości logistyczne. Bliskość drogi szybkiego ruchu S8 i Warszawy oraz wysokie parametry techniczne obiektu ogromne atuty nowej lokalizacji.”

Joanna Choromańska, Business Development BTS Manager, JLL, komentuje: „Relokacja to dla każdej firmy spore wyzwanie, szczególnie, gdy mowa jest o przeniesieniu zaawansowanych technologicznie linii produkcyjnych. Dlatego zawsze staramy się zaplanować ten proces możliwie najsprawniej i wesprzeć klienta na każdym jego etapie. Oferta Panattoni Park Radzymin w pełni odpowiada potrzebom Dekofilmu, a nowa lokalizacja będzie sprzyjać dalszemu rozwojowi biznesu firmy”.

Panattoni Park Radzymin to nowa inwestycja dewelopera zlokalizowana ok. 30 km od centrum Warszawy, przy drodze ekspresowej S8 w kierunku Białegostoku, obok węzła Radzymin Północny i przebiegu obwodnicy Marek. Kompleks docelowo składać się będzie z ok. 55 tys. m kw. nowoczesnej i łatwo adaptowalnej powierzchni produkcyjno-magazynowej. W pierwszej fazie realizacji inwestycji, której finalizacja przypada na pierwszy kwartał 2018 r. ─ dostarczonych zostanie 27 tys. m kw.

 

1
Zostaw swoją opinię o Panattoni Europe - Warszawa
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Panattoni Europe