ATERIMA MED

Kraków

Opinie o ATERIMA MED

dori 2016-08-11 17:34:26
Witam, zamierzam wyjechać z aterimą, jaką częśc wypłaty dostaje się w Euro?
maldona 2016-08-12 09:50:35
Potwierdzam, część wypłaty dostajesz o ile chcesz w euro, ale to i tak paranoja, powinno się mieć wybór-albo euro,bo w końcu zarabiamy w tej walucie, albo złotówki, bo niektórzy wolą.
Kaśka 2016-08-12 10:54:57
Są trzy umowy. Możesz mieć wypłatę w samych złotówkach na każdą umowę. Albo część wypłaty w euro - z jednej umowy na konto walutowe, jeśli tak chcesz.
buldog 2016-08-14 18:29:09
olać, ja już takie coś przerabiałem kilka razy. w tej pracy to nasz "zakres czynności". to niestety starsze lub nawet stare osoby, demencja ma to do siebie. jeżeli decydujemy się na tę pracę t.j. z osobami z demencją to normalka. inaczej gdyby robiła to np. zdrowa rodzina - wtedy firma aterima NA PEWNO by zareagowała łącznie z powrotem. trzeba tylko z Paniami (miłymi) porozmawiać lub wysłać smska
buldog 2016-08-14 18:29:52
olać, ja już takie coś przerabiałem kilka razy. w tej pracy to nasz "zakres czynności". to niestety starsze lub nawet stare osoby, demencja ma to do siebie. jeżeli decydujemy się na tę pracę t.j. z osobami z demencją to normalka. inaczej gdyby robiła to np. zdrowa rodzina - wtedy firma aterima NA PEWNO by zareagowała łącznie z powrotem. trzeba tylko z Paniami (miłymi) porozmawiać lub wysłać smska
Libasek 2016-08-16 09:42:21
Przecież można dostawać w jednej wqlucie jeśli chcesz. Każdy może sobie wybrać jak mu pasuje.
3
Scarlett 2016-08-17 17:29:30
Mają na stronie ofertę za 1290 euro.cwarto z nimi wyjechać?
4
Ala 2016-08-17 20:18:32
Zmieniam firmę bo zmieniczka macie a firma jej klaska
Renatax 2016-08-18 13:45:28
Na ich stronie są oferty wraz z wynagrodzeniem. Jest kilka dobrych, bo wczoraj koleżance pomagałam szukać.
Ruzz 2016-08-19 20:00:32
Przecież są w niektórych ofertach. I na portalach z ogłoszeniami też czasami podają stawki do konkretnych zleceń.
Natalia 2016-08-21 10:58:20
Na portalach z ogłoszeniami przeqażnie wszystkie firmy podają stawki.
Ruzz 2016-08-22 12:52:15
Vovo chyba lepiej Ci będzie zapytać w firmie czy mają ofertę do tego miasta i za ile kasy.
Katka 2016-08-23 11:31:59
Widełki... Toż stawka zależy od naszego stopnia znajomości języka, stanu podopiecznego i możliwosci finansowych rodziny (jednak też).
Czasem do małżeństwa jedzie się za 1350 (bo niby są samodzielni itp. i da się ich ponoć ogarnąć zusammen), ale i do pojedynczej osoby, gdzie wymagany jest dobry niemiecki a stan chorego taki sobie, też można wyjechać za 1350 Euro.
Kaśka 2016-08-23 11:45:09
Przecież wysokość płacy uzależniona jest od zlecenia oraz od języka i doświadczenia opiekunki.
Leni 2016-08-23 16:28:11
Za tyle warto. Żadna firma tyle nie płaci.
Wrzos 2016-08-24 10:22:14
Nie będę podawać adresów portali z ogłoszeniami, bo admin usuwa. Ogłoszenia można sobie wygoglować.
Kaśka 2016-08-26 13:30:03
Mojej koleżance ostatnio zaproponowali 1200 euro za dziadka na chodzie. Wczoraj mi się chwaliła na skypie. Nie wiem jak wyglądają oferty maximum, np. Za dwie osoby?
Ryszard 2016-08-27 10:36:32
Ja teraz mam dwie osoby. Za dwie płacą więcej, ale każda oferta ma swoją cenę. Za jedną osobę wiem że nawet teraz jest koło 1250. Nie chcę wprowadzać w błąd, ale tak mi się kojarzy po mojej ostatniej rozmowie jak szukali mi zlecenia. Najlepiej samemu zadzwonić i dowiedzieć się co proponują.
Katka 2016-08-29 11:38:47
Żadna? Dwa lata temu pojechałam za 1200 z konkurencyjnej firmy. Potem - z jeszcze innej - za 1100 (ale podopieczny miał 3 razy w tygodniu po 8 godzin zajęcia w Demenz Gruppe, także...). Teraz pracuję w Heimie (jest ciężko), dlatego rozważam powrót do wyjazdów do domów prywatnych właśnie, bo po Heimie każde zlecenie wydaje mi się łatwe. ;-)
Pozdrawiam!
Ryszard 2016-08-30 16:32:29
Do opieki ma się rozumieć?
Bozenaterima 2016-08-30 22:08:01
Chcesz od nas wyjechac - prosze bardzo. Skontaktoj sie ze mna, na pewno bede mogla ci pmoc.
Ruzz 2016-08-31 11:41:35
Pezecież wystarczy wpisać w wyszukiwarkę ogłoszenia o pracę dla opiekunek i na wielu stronach się ogłaszają.
Ruzz 2016-09-21 11:39:49
Czemu nie kontaktujesz sie z firmą? Przecież stawka jest uzależniona od samej opiekunki i od zlecenia.
dori 2016-09-21 16:26:23
jakie macie teraz zarobki z dobrym niemieckim?
dori 2016-09-21 16:26:59
jakie macie teraz zarobki z dobrym niemieckim?
Myszka 2016-09-21 16:42:44
Witam. Wyjeźdzam pierwszy raz do opieki. Czy mam się zgodzić na osobę leżącą? Jakie najbezpieczniej przyjąć zlecenie?
Kaśka 2016-09-22 10:45:56
A masz jakieś doświadczenie w opiece w Polsce? Opiekowałaś się osobą leżącą?
Olka 2016-09-26 12:52:43
Jako opiekunka zawsze dostawałam pieniądze na czas. Ale ja pracuję za granicą, to i stawki mam wyższe.
Krystian 2016-09-29 09:11:38
Po moim pierwszym wyjeździe z Aterimą (pierwszym w ogóle) jestem nawet zadowolony. Opis stelli zgadzał się, choć pewne sytuacje dochodziły z czasem bo pacjent był już mocno chory. Rodzina mieszkała daleko, ale była bardzo miłą i starała się pomóc tyle ile mogła. Koordynatorki miłe :) nawet zadzwoniły żeby mi pogratulować języka po paru dniach pracy :D Stawka nie najniższa, bo 1150/30dni. Natomiast wypłata wcale nie była nieterminowa tylko tak jak w umowie jasno napisane: do 15 dnia następnego miesiąca po końcu okresu rozliczeniowego, a nie od razu po powrocie. Ogólnie jeśli ktoś szuka opinii, to mogę polecić
Renatax 2016-09-30 17:54:50
A wyobrażasz sobie ,że jakaś rodzina zostawi kogoś z osobą bez doświadczenia?
Lucyna 2016-10-03 18:04:59
Super! rzetelne, fachowe podejście, fajne oferty (wyjechalam 2 razy), kiedy jesteś w kraju masz ubezpieczenie. Jestem bardzo zadowolona, polecam!
Ruzz 2016-10-04 11:19:16
Nigdy nie masz pewności czy dostaniesz się do fajnej rodziny.
Kaśka 2016-10-05 10:37:40
Każda agencja pracy prowadzi rekrutację przez cały czas.
Natalia 2016-10-05 12:12:30
Nie rozumiem dlaczego nie zapytasz dzwoniąc do firmy?
Ruzz 2016-10-06 19:35:24
Przecież ogłoszenia zamieszczane są na innych portalach.
Mgiełka 2016-10-07 19:24:06
Zabawne pytania zadajecie. Umiecie wpisać w wyszukiwarkę "opiekunka osób starszych" czy podobne frazy? Jeśli tak, to wysypie się Wam worek ofert z różnych firm. Ludzie, litości... Przecież w 5 minut możecie to zrobić. A Wy jakieś problemy typu: tu nikt niczego nie zamieszcza. Na jakim forum znajdę ofertę?
Matko, jesteśmy chyba w podobnym wieku, ja też sama się uczyłam obsługi komputera tak, że potem pracowałam jako copywriter, pozycjonowałam strony www itp. A Ps to mój ulubiony program (bo fotografuję).
Nie oczekuję, że każdy się tak wdroży, ale bez podstaw daleko nie zajedziecie - również w fizycznej pracy (opiekun, spawacz, sortowacz czegokolwiek itd.). Przecież musicie obsługiwać konta bankowe w necie, robić przelewy, wysyłać papiery aplikacyjne do wybranej firmy... Co z Wami? Mamy XXI wiek. :-)
3
qwe 2016-10-15 16:32:29
niech mi ktoś powie, co ma dobra znajomość języka do podcierania tyłka, nie kumam, zarobki powinny być adekwatne do wysiłku jakiego wymaga ta praca i stanu pacjenta
2
Ruzz 2016-10-16 13:49:34
A jak sobie wyobrażasz pracę w opiece domowej bez komunikacji? Na migi?
2
A-L 2016-10-17 15:16:59
No proszę Cię... Podcieranie tyłka? Czasem to się to robi, czasem nie, ale chyba nigdy wyłacznie! Jak Twój podopieczny straci przytomność, jak się zaksztusi, jak upadnie - to co zrobisz? Na migi pogotowiu (rodzinie) przez telefon wytłumaczysz z.B. utratę przytomności?
Poza tym często (jak tak miałam przy demencyjnych osobach) obowiązkiem jest aktywizowanie chorego - zarówno fizyczne jak i intelektualne. Bez języka ani rusz.
Pracuję teraz w Heimie i myślisz, że bez języka by mnie tam przyjęli? Mamy program komputerowy, gdzie odklikujemy każdą wykonaną czynność. Sami też musimy zapisywać w nim mniej typowe zachowania podopiecznych, nagłe zdarzenia, bóle, wymioty itp. Rozmawiamy z podopiecznymi, którzy niejednokrotnie skarżą się na bóle, złe samopoczucie albo proszą Cię o coś itd.
Nie wspomnę o komunikacji ze współpracownikami i szefostwem... Natomiast wyjazd do domu prywatnego wiąże się z rozmowami z rodziną i czasem z niemieckim koordynatorem. Albo z recepcjonistką w przychodni, jeśli będziesz chodziła również z podopiecznym na wizyty lekarskie.
Widze, że masz mylne wyobrażenie tej pracy, więc najpierw może zapoznaj się ze specyfiką pracy jako opiekuka osób starszych i chorych, a potem decyduj, czy chcesz/umiesz/nadajesz się do takiej pracy. Również językowo. :-)
6
Alicja 2016-10-22 16:55:44
Pracuje w Aterimie. Wyjechałam juz 3 razy . Jestem bardzo zadowolona. Wypłaty wporzadku , zawsze regularnie . Zawsze jestem przyjęta bardzo ciepło i tak samo żegnana.Polecam :)
Marzena 2016-10-24 00:21:04
A składki na ZUS odprowadzają od średniej krajowej (4055zl)? Czy od najniższej?
Ryszard 2016-10-24 19:26:48
Obecnie jest od okolo 2 tys. Albo ponad. Mnie nie odpowiadają niższe składki. Jak miałem własną działalność to po dwóch latach, kiedy przestałem płacić ulgowy zus, to nasze kochane państwo mnie omal do nędzy nie doprowadziło.
1
Anna75 2016-11-01 11:22:13
Firma godna zaufania! Zawsze miła obsługa w biurze,.Polecam wszystkim opiekunkom. Taki pracodawca to skarb!
Betrojerin 2016-11-06 01:31:01
od najniższej ... to najgorsza firma - ODRADZAM -JAK SIĘ WIĄŻĄĆ TO Z PORZĄDNĄ FIRMĄ, (usunięte przez administratora)
Wrzos 2016-11-07 11:05:51
Mnie to pasuje, bo więcej dla mnie, a mniej dla zusu. Nie rozumiem czemu mam chcieć wysokie składki? Żeby urzędnicy przejedli?
1
Zielona 2016-11-07 17:34:17
Dokładnie tak! Też bym wolała od najniższej. Przecież z ZUS-u i tak kasy nie zobaczę, jakieś grosze co najwyżej. Akurat już od pół roku mam umowy niemieckie, więc zaczynam liczyć na niemiecką emeryturę. Może zdążę coś uzbierać. :-)
Ostatnio była mowa, że ludziska (w Polsce) dostawać będą po 200 - 300 zł emerytury. Bo to będzie około 30% tego, co teraz zarabiają. A większość zarabia minimum.
Mąż, jak mówił Niemcom, że ma tylko nieco ponad 120 euro renty, to spotykał się z niedowierzaniem i wątpliwością: "To niemożliwe - takiego kraju, z takimi świadczeniami rentowymi nie może być!" ;-)
ossi 2016-11-09 08:15:43
Jestem na etapie zmiany Agencji, ale próbuję się również czegoś dowiedzieć o pracy na warunkach niemieckich. Możesz napisać, po ilu latach pracy przysługuje emerytura w Niemczech ? Jedni mówią, że po 5 latach, inni, że po 10?
Zielona 2016-11-10 01:10:01
Po 5 - z tego, co się orientuję, to w innych krajach podobnie. Może inni mylą świadczenia emerytalne z obywatelstwem? Nie wiem.
Niemcy oczywiście narzekają na wysokość świadczeń emerytalnych, ale nie jest najgorzej. :-)
W landach byłej NRD jest niby mniej wesoło, ale jednak i tu nie brakuje chętnych do zamieszkania w Seniorenheim, a one tanie nie są. Niektóre zapewniają tylko podstawowe wersje IKM (Inkontinenzmaterial, Inkontinenzeinlage - jak zwał tak zwał), a te bardziej wyrafinowane trzeba kupować we własnym zakresie. Ale wyposażenie w sprzęt pomocny w pielęgnacji osoby starszej czy chorej jest pełne.
Mimo, że olbrzymia kasa idzie na uchodźców, to nadal niemiecka opieka medyczna jest na dobrym poziomie, nadal są dość łatwo osiągalne świadczenia socjalne, np. dofinansowania do szkoleń (językowych, zawodowych), do opłat za mieszkanie itp. dla zwykłych obywateli i zwykłych imigrantów :-)
Na ulicach widać sporo starszych osób, zazwyczaj wyposażonych w chodziki, wózki inwalidzkie tradycyjne i elektryczne. Równych chodników czy ścieżek rowerowych nie brakuje, także...
Ogólnie jest więcej uśmiechu i mniej frustracji niż w na polskiej ulicy.
Takie moje spostrzeżenia, można się ze mną oczywiście nie zgadzać :-)

Szwagier męża wrócił do kraju po paru ładnych latach pracy w Niemczech. Tam pewnie nie należałby do najbogatszych ;-), a w Polsce utrzymuje żonę i niekiedy wspomaga finansowo pasierbicę i jej dwójkę dzieci, ponieważ niestety, jej mąż nawala w tym względzie. Dziewczyna jest pielęgniarką i nosi się z zamiarem wyjechania do Niemiec, na co ją gorąco namawiam. Kwestia doskoku do B1, bo jak na razie, to jej niemiecki jest tak pod A2 (jak mój zresztą).
Rozpisałam się trochę obok tematu ;-)
Jeśli chciałabyś coś więcej wiedzieć, to pytaj.
kana 2016-11-20 13:37:52
Dzień dobry
Czy warto zmieniač firmę?czy Alterima jest wiarygodną firmą.
Proszę o opinie,nie wiem co zrobič?
Pliss jakie mają umowy i płace?
Koliberek 2016-11-20 19:10:47
Mają teraz trzy umowy. Opinii jest w necie sporo, jak poszperasz, to znajdziesz trochę tego. Płace w zależności od języka i stopnia doświadczenia - czyli tak jak wszędzie.
1
Zostaw swoją opinię o ATERIMA MED - Kraków
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie ATERIMA MED