Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła

Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

plus Dodaj ofertę pracy | Logowanie

Profil firmy: ATERIMA MED

zdjecie uzytkownika
Zocha - 2015-07-07 07:19:12 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Maldona - 2015-07-06 18:15:14]:
Czytałam kiedyś że w tym roku mogą być jakieś powiklania jeśli chodzi o długośc czasu pracy w DE. Nie pamiętam za bardzo o co chodziło, ale jak ktoś pracuje iles tam dni w roku i przekroczy jakąs barierę płacową, to coś tam... :) Ja w tym roku mało jeżdżę i raczej nie przekroczę, ale może któraś dziewczyna będzie bardziej kompetentna i Ci napisze o co biega.
zdjecie uzytkownika
Opiekunka - 2015-07-08 11:17:43 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Orfeusz - 2015-07-04 12:14:09]:
Ja mam potrącone w nowej umowie z lipca 2015 r. 250 EUR . Jest to dziwne, że jedni płacą za dostęp do platformy 150 EUR a inni jak ja 250 EUR. Ja w Niemczech nawet nie będę najprawdopodobniej miała dostępu do internetu i będę płaciła suche piwo. Zadzwoniłam do firmy, dlaczego są takie różnice... odpowiedziała mi pani, że wypłaty dostanę tyle ile mi zaproponowano... i nawet gdybym za organizację kursów językowych płaciła 500 EUR nie wpływa to na moją wypłatę.
zdjecie uzytkownika
Magda - 2015-07-08 18:42:25 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Maldona - 2015-07-06 18:15:14]:
Zgodnie z rozporządzeniem UE, które dotyczy pracowników delegowanych. Po dwóch latach pracy musimy zrobić przerwę, ale nie krótszą niż dwa miesiące.
zdjecie uzytkownika
ania - 2015-07-09 19:22:29 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Witam wszystkie dziewczyny.Jestem nowa,okropnie boję się wyjazdu.Język mam opanowany,ale nie orientuję się w tym, o czym piszecie.Co to za opłaty za internet ? Czy ja czegoś nie rozumiem ? jakie są dodatkowe koszta które muszę ponieśc ?
zdjecie uzytkownika
Aldona - 2015-07-10 11:42:43 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [ania - 2015-07-09 19:22:29]:
Jakie opłaty za internet? O czym Ty piszesz? Jak chcesz mieć w domu podopiecznego internet, to sobie przywieź laptopa i kup na miejscu kartę z Aldika.
zdjecie uzytkownika
Aldona - 2015-07-10 11:44:37 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Opiekunka - 2015-07-08 11:17:43]:
Opiekunka bo nic nie ponosisz. Za kursy językowe się fizycznie nic nie płaci. To tylko zapis na papierze. Mi to wytłumaczył telefonicznie pan Tomek. Może zadzwoń do Aterimy i poproś o rozmowę z nim.
zdjecie uzytkownika
Beata - 2015-07-11 01:32:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Aldona - 2015-07-10 11:42:43]:
Na karcie z Aldika to daleko nie zajedziesz... Raz wzięłam zlecenie bez netu w miejscu zamieszkania. Pierwszy i ostatni. Teraz to standard: darmowy telefon do Polski, internet w mieszkaniu/domu (choć różnie bywa z nim bywa - czasem sygnał jest tak słaby, że są zakłócenia w czasie rozmowy przez skajp).
Ale nawet jeśli tego netu nie ma, to można się z firmą dogadać, że doda do wynagrodzenia choćby te 15 - 20 uero na kartę... (zależy od długości wyjazdu).
To nie jest jakaś łaska, bo w dzisiejszych czasach bez internetu ani rusz, jest to choćby istotne przy kontakcie z firmą. Ja większość spraw załatwiałam poprzez e-mail.
zdjecie uzytkownika
Małgośka - 2015-07-16 09:21:35 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Witajcie mam na imię Małgorzata mam pytanie do pań pracujących w aterimie?Zdawałam w aterimie język w marcu.Jako początkująca chciałam się dostac chociazby na miesiac na zastepstwo w kwietniu za kogoś.Niestety nie zostałam zatrudniona,z jezykiem nie poszło mi najlepiej.Udało mi się za to dostac do promedicy.Pieniazków co prawda mniej,bo 780 euro ale lepszy wróbel w garsci.Wyjechałam na dwanaście tygodni na zastępstwo.Trema mnie po drodze zżerała,na miejscu okazało się że mój język jest naprawdę mizerny.Szczescie w nieszczesciu polegało na tym,ze syn i synowa mojego podopiecznego byli bardzo wyrozumiali i bardzo pomogli mi się zaaklimatyzować.Gorzej było z dziadkiem,starał się mnie obłapiać i prawił niewybredne komplementy.Jakoś to przetrwałam,ale nie chcę już tam wracać.Wydaje mi się że lepiej mówię po niemiecku,bo jednak te trzy miesiące czasu mi dały wiele.Właściwie to w tym czasie porozumiewałam się tlko w tym języku,bo z polskim nie miałam styczności.Nawet internetu tam nie miałam.Na inne zlecenie w promedice nie chcę jechać,ale myślę że język już bym zdała na 4,ale co mi to da?800 euro-tak mi w busie powiedziały jak wracałam.Myślałam żeby znowu sprobować zdawac w aterimie test z języka,ale nie wiem ile oni mi zaproponują jakbym dostała tą 4??
zdjecie uzytkownika
Knedle - 2015-07-16 15:14:46 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Małgosiu ja półtorej roku temu miałam podobną sytuację, też nie zdałam w Aterimie, ale udało mi się dostać pracę prywatnie. Z tego co czytam to nawet dobrze że nie wylądowałam w PM24. Jak widzę ile ta firma oferuje początkującym świeżynkom, to zastanawiam się dlaczego ktoś jeszcze się do nich zgłasza? Zmieniałam się na swojej stelli co dwa miesiące, potem dziadek zmarł (na szczęście nie ma mojej zmianie, bo nie wiem co bym zrobiła). Później byłam na jednej stelli przez trzy miesiące z firmą z Torunia, której nazwy nie zdradzę. Zadowolona z obsługi i tego co zastałam na miejscu nie byłam. Kasa do kieszeni nie duża,ale obiecali wysokie składki. Jak się okazało później, nie były takie wysokie. Wyszło jak wyszło, ale wolę już mieć kasę do ręki, a na składkach jakoś mi i tak nie zależy, emeryturę i tak mam. Zdałam w maju w Aterimie na 4 z plusem. Myślałam że się na trójkę załapię, ale niestety nie wyszło. No ale mam teraz na rękę 1040E, kolezanka z Promedice mi powiedziała że tam nie dali by mi z moim językiem więcej niż 850-900E więc też narzekać nie mogę. W październiku podejdę jeszcze raz do egzaminu. Problem jest taki że jak jestem w Niemczech, to uczę się najszybciej języka, ale tego praktycznego. Na naukę gramatyki jak jestem za granicą, jakoś nie mam czasu albo ochoty. Jak wracam do Polski i siadam do nauki, to wydaje mi się że wiem, że nic nie wiem z tego języka. A mówić już przecież umiem!
zdjecie uzytkownika
Gniecha - 2015-07-16 23:29:57 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Knedle Ja mam podobnie. Wprawdzie już trochę jeżdżę, bo to ponad 3 lata już będzie, ale nie mam żadnych problemów z porozumiewaniem się po niemiecku. Jak dwa lata temu w Polsce poszłam na kurs doszkalający i dostałam tam skrypt z ćwiczeniami z gramatyki, to padłam – w głowie pustka :))))))))))) Małgosiu jak się czujesz na siłach, to zdawaj kolejny egzamin, nie masz nic do stracenia, a jedynie możesz zyskać. Nie uda się, to spróbujesz ponownie. Powodzenia! Beatka – masz rację. Bez netu jest słabo. Ale Aldik czasem pomaga, jak padnie stacjonarny net. Mnie się to już zdarzyło dwa razy. Zanim vodafonowcy naprawili, to ratowałam się Aldikiem.
zdjecie uzytkownika
Małgośka - 2015-07-17 08:34:38 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Dziękuję Knedle.Jakbym miała już tysiaka,to będzie dobrze.Ja dużo od życia nie wymagam i nie potrzebuję luksusów,ale mam syna na studiach,a drugi idzie od października.Obiecał mi że będzie też pracował,żeby zarobić na siebie.Póki co to chodzi na nocki do piekarni,ale dużo mu tam nie płaca.Na jesień jak wyjedzie do miasta,to potrzeba będzie na niego,bo czy dostanie akademik,czy nie,to koszty będą.A poszedł na dzienne studia,wiec nie wiem czy będzie mogł pracowac nawet w Macdonaldzie.To jest w tej chwili cel mojego życia,zeby moje chłopaki skończyły studia.Bo uczą się dobrze,ale same wiecie-koszta są,a ja sama wychowuję,wiec łatwo nie jest.Z tym egzaminem to będzie pewnie tak,że trema mnie będzie zjadac,ale masz racje-spróbuję.Dzisiaj odkryłam że mają jakieś lekcje dla opiekunek na swojej stronie,to będę je przerabiać po kolei,zobaczymy co to da.
zdjecie uzytkownika
Beata - 2015-07-17 16:24:01 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Małgośka - 2015-07-16 09:21:35]:
Małgosiu, gdy poszłam do Promediki (po uprzednich telefonicznych rozmowach) na spotkanie w celu - jak to określili - egzaminu językowego, to również mi zaproponowali podobną stawkę. W tym samym czasie inne firmy oferowały mi około 1000 euro. Przy ich stawce nie opłaca się wyjeżdżać z kraju - czy przeliczyłaś sobie, ile miałaś za dzień (bo za godzinę to już masakra wychodzi)? Ja wtedy pracowałam zawodowo i wyszło, że z Promedicą zarobię mniej niż w swojej dotychczasowej pracy! No to bez sensu zupełnie.
Pierwsze zlecenie, które złapałam (za słabym komunikatywnym czy nawet tylko podstawowym plus), było aż za 1200 euro (ale to było wyjątkowo trudne zlecenie, również psychologicznie). Oczywiście to nie była Promedica :-) Potem już nie było tak kolorowo pod względem finansowym, ale pod każdym innym było znacznie lepiej.
Szukaj zleceń od 1000 euro wzwyż - nie myśl o sobie, że Ci niewiele potrzeba, że jestś mało wymagająca itd. Ceń się. Te wynagrodzenia dla polskich opiekunek to i tak nieduże pieniądze.
Jest mnóstwo firm oferujących warunki lepsze niż P24. W zasadzie niemal wszystkie oferują na dzień dobry wyższe stawki. Po prostu źle się stało, że na Promedicę trafiłaś. W innej firmie mogłabyś zarobić 3x300 euro więcej.
zdjecie uzytkownika
Adam - 2015-07-19 23:36:02 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Jade na truskawki czy ktoś jedzie też?
zdjecie uzytkownika
Justyś - 2015-07-20 13:44:01 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Beata - 2015-07-17 16:24:01]:
Ja słyszałam że teraz wszędzie potrzebują nawet ze słabym językiem.
zdjecie uzytkownika
Knedle - 2015-07-21 07:32:46 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Ale nie wszędzie przyjmują z bardzo słabym. W aterimie jak masz same podstawy, to nie ma szans na wyjazd. Musisz mieć co najmniej „czwórę”. Może to i dobrze, bo te, które całkiem są bez języka psują nam branże. Ja tez bym nie chciała żeby w moim domu opiekowała się moją matką osoba, zza granicy, która nie potrafi mówić dobrze po polsku. Niemcy pewnie wymagają tego samego.
zdjecie uzytkownika
Beata - 2015-07-21 15:10:06 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Knedle - 2015-07-21 07:32:46]:
Oczywiście. To jest po prostu niebezpieczne. Trzeba być przygotowanym np. na szybkie wezwanie karetki, a więc trzeba umieć porozmawiać przez telefon (u mnie np. dość często telefonowali członkowie rodziny z różnymi pytaniami albo informachjami).
Po trzech dłuższych zleceniach i samodzielnej (prawie) nauce języka, bo ze wspomaganiem ze strony męża (zna niemiecki b. dobrze) radzę sobie lepiej.
Tylko ten pierwszy wyjazd był ze słabszym niemieckim, no ale nie jechałam sama.
Pamiętajcie jednak, że firmy różnie oceniają ten sam poziom języka. W dodatku zazwyczaj nie stosują oceny międzynarodowej, tylko jakieś swoje określenia.
A byłoby prościej, gdyby kierowały się uznaną i stosowaną również w Niemczech metodą. Mnie na przykład żadna z firm nie oceniała metodą szkolną" (stopnie) :-)
W poważnych dokumentach (np. aplikacyjnych) nie napiszemy przecież: znam język na cztery plus ;-) Tylko A1 albo B2, ewentualnie zaawansowany/biegły itd.
zdjecie uzytkownika
Puszek - 2015-07-22 06:06:56 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Przerabiam co każdą stellę ten temat w różnych firmach. To wygląda teraz tak: Jak masz z języka 4 albo 4+ to aterima płaci 1040, a PM 800euro, chyba że utargujesz jeszcze z 50, to 850. Mnie więcej dać nie chcieli, w Aterimie zaproponowali 1020, powiedziałam że do czwartku dam znać, czy się zgadzam, ale wygląda na to że tak, bo w innych firmach jest gorzej.
zdjecie uzytkownika
Knedle - 2015-07-22 09:39:56 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Beata - 2015-07-21 15:10:06]:
Co ty piszesz za bzdury
zdjecie uzytkownika
Beata - 2015-07-22 14:06:50 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Knedle - 2015-07-22 09:39:56]:
A w którym miejscu widzisz bzdury? Jeśli coś krytykujesz, to chociaż mogłabyś uzasadnić swoją krytykę.
Jakiś argument może?
zdjecie uzytkownika
Reklama - 2015-08-09 14:28:48 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Skończyłam w szkole policealnej www.szkoly.gowork.pl kierunek Opiekun Medyczny, trwał tylko 1 rok, byłam bardzo zadowolona z zajęć, świetni nauczyciele, praktycy, ciekawe zajęcia. Po tym jak zdałam egzamin szkoła zaproponowała mi pracę w zawodzie w Niemczech. Jestem bardzo zadowolona z wyboru!!!
zdjecie uzytkownika
mari - 2015-08-09 14:29:52 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Mnie pani sprawdzajaca jezyk nic nie mowila ,ze na 4 czy 3 tylko podala kwote 1140 e.To na jaka ocene zaliczylam wedlug pan
zdjecie uzytkownika
Lilia - 2015-08-14 10:16:22 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Ja z bardzo słabą znajomością języka niemieckiego i z marnym doświadczeniem w opiece seniorów zatrudniłam się w PR24, chciałam w Global Service w Świdnicy,we Wrocławiu, ale tam ze względu na wiek nie chcieli mnie zaakceptować, wyjechałam do pracy z PR24 w wieku 26 lat, oferty pracy dostawałam różne, kilka razy fatalnie trafiłam. Teraz uczę się sama języka niemieckiego np. kupując Deutsch aktuell albo książki Ewy Marii Rostek np. Niemiecki Niezbędnik językowy dla opiekunów seniorów czy Niemiecki Rozmawiaj na każdy temat Wagros, polecam Polen kompakt, poprawiam niemiecki i chciałabym przejść z PR24 do innej lepszej firmy. Jestem zniechęcona po PR24, pomimo poprawy znajomości języka i kilku pobytach u rodzin otrzymując referencje od rodzin nie przyznają podwyżek, pensja około 900-1000 euro, a jeżdżę od 3 lat do opieki seniorów, miałam dużo nieprzyjemności ze strony podopiecznych, synowie czy córki czy nawet rodzeństwo osób chorych byli życzliwi.
zdjecie uzytkownika
Lilia - 2015-08-14 10:49:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Ja wystartowałam z 3 lata temu z PR24 ze stawką 900 euro, trafiłam fatalnie kilka razy, teraz uczę się systematycznie języka niemieckiego samodzielnie, ale na podwyżkę z PR24, zwłaszcza oddział Wrocław nie ma co liczyć, nie przyznają,pisałam podania o podwyżkę i zero odpowiedzi, dodatkowo jestem rozczarowana kontraktami i myślę o rezygnacji z tej firmy i przejściu na Global Service lub na inną korzystniejszą firmę. Uczę się z Deutsch aktuell lub książki Ewy Marii Rostek Niemiecki Niezbędnik dla opiekunów lub Polen kompakt lub Rozmawiaj na każdy temat Wagros, polecam te książki,chcę nadrobić zaległości językowe.
zdjecie uzytkownika
Sonia - 2015-08-14 14:50:52 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Witam ja też pracuje w Aterimie i też mam podobne odczucia jak większość najbardziej mnie wkurza to że płacą w złotówkach a jak jadę do pracy potrzebuję euro to muszę sobie kupić np:ostatnio płaciłam za euro 4.20 a Aterima zapłaciła mi za ostatnie 6 dni po 3.99i gdzie jest tu sprawiedliwość, składka emerytalna zdrowotna też marna,pieniądze prześlą na konto nie wiesz za ile dni za co zapłacili czy np;za święta był dodatek,po ile euro policzyli a jak zadzwoniłam do kadr to też mi nie powiedzieli jakby to była wilka tajemnica to przecież są moje pieniądze.Pani Ola,p.Agnieszka są super ale reszta jest......tak że ostatni raz jestem w pracy z Aterimy znalazłam fundację która szuka ci pracę ale meldunek robi bezpośrednio pracodawca czyli Niemiecka rodzina.pozdrawiam wszystkie kobiety które ciężko pracują na ten kawałek chleba.
Rozmowa Kwalifikacyjna
Przebieg rekrutacji: dostalem oerte pracy jako pomiarowy geofizyczny przyjolem bardzo fajna praca i dobre zarobki
Pytania: Bardzo Mile Pytania
zdjecie uzytkownika
Reklama - 2015-08-22 23:27:47 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Ja osobiście wybrałem pracę z kierunku medycznego. Obecnie będę kończył Technika dentystycznego w szkole Gowork www.szkoly.gowork.pl. Mają super warsztaty, dużo praktyki, na czym właśnie mi zależało. Kierunek nie drogi, a nauczyciele super przekazują wiedze. Jeszcze egzamin zawodowy przede mną ale na pewno go zdam. A nawet już mam wstępne oferty pracy z wysokim wynagrodzeniem sięgającym 3.000 zł po uzyskaniu tytułu Technika Dentystycznego. Wszystkim polecam!
zdjecie uzytkownika
majka - 2015-08-22 23:28:28 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@sonia, wiesz to ich własny kurs, wiadomo, że nie będzie taki jak w kantorach, ale wbrew wszystkiemu oni zbyt wielkiej kasy z takiego przewalutowania to nie mają. Ponosza znacznie wieksze koszty związane z utrzymaniem opiekunek. Ciekawi mnie, czy jest opcja wypłaty w obcej walucie, może wtedy byłoby więcej.
zdjecie uzytkownika
maldona - 2015-08-25 11:09:47 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [majka - 2015-08-22 23:28:28]:
majka, a Ty co, z Aterima jesteś,że tak ich bronisz? Zarabiają i to nie małe pieniądze i codziennie w domu są i na pewno składki emerytalne mają większe, a nie marne 20 z, pracujemy za euro i euro nam się należy, jak psu miska
Zostaw swoją opinię
captcha
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie ATERIMA MED
Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
Masz pytanie do prezesa firmy ATERIMA MED?
Zadaj pytanie
alert