Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła

Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

plus Dodaj ofertę pracy | Logowanie

Profil firmy: ATERIMA MED

zdjecie uzytkownika
Anastacia - 2015-05-08 10:50:23 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Mary ja nie bardzo rozumiem o co chodzi koleżance 123qwerty. Twierdzi że wyrzucają z pracy jak się zachoruję, a ja niczego takiego sama nie doświadczyłam.
zdjecie uzytkownika
Diament i rdza :-( - 2015-05-08 11:54:50 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Do Anastacia może to zalezy na co kolezanka była chora? :-) Są takie choroby na jakie cierpieli niektórzy nasi politykierzy. Za czasów Olka K – byłego prezydenta taka choroba nazywała się chorobą filipińską. Za takie choroby to się zwalnia raczej z każdej pracy. Przecież wszystkie wiemy że opiekunka nie wielbłąd i pić musi. Oczywiście nie mówię że wszystkie, ale wiemy jak jest. 4 lata temu pracowałam przez promedicę i kiedy przyjechałam po raz pierwszy na pewne zlecenie, to pani Ewa, która zmieniałam otworzyła mi drzwi całkowicie zalana w trupa. Tłumaczyła, przepraszała, że w zasadzie to nie pije i że to tak jakoś wyszło, że wczoraj napiła się wieczorem dwa piwa, ale to były mocne, więc uderzyło w głowe podwójnie. A rano – wypiła trzecie na kaca. Ja od niej wyczuwałam coś innego – mocniejszego niż piwo. Kobieta mnie błagała żebym nie zgłaszała firmie, że to się nie powtórzy i że zrobi dla mnie wszystko jak nie powiem. Odpusciłam i nie mówiłam nic firmie. Kiedy przyjechała podmienić mnie, to od razu wyczułam woń – busowego trunku, którym raczy się w podróży wiele z „kwiatow opieki”. Spytalam stanowczo czy znowu piła, a ona odpowiedziała „no wiesz jak jest” i się głupio uśmiechnęła. Poleciałam do naszej pdp i spytałam czy zmienniczka często pije w pracy. Usłyszałam że pije, ale głównie piwo. Tego było za wiele. Wzięłam za telefon i zadzwoniłam do firmy. Możecie mnie nazwać konfidentką, donosicielką i jak jeszcze chcecie, ale mnie po prostu szlag trafia jak sobie pomyślę, że ktoś wkłada trochę serca w pracę, a tu przyjeżdża pijaczka, która robi sobie z domu podopiecznego melinę. Inna historia – napotkałam w niemczech razu pewnego kloszardkę – polke. Wcześniej była opiekunką, ale jak już jej nikt nie chciał zatrudniać w powodu nałogu alkoholowego, to stwierdziła że lepiej żyć na ulicy w niemczech niż w Polsce. Babka miała 46 lat, a wyglądała na 70 lat. Zębów już nie miała prawie wcale. Ale wracając do tematu - co się dziwić agencjom że wywalają pijaczyny, skoro sami za to odpowiadają i mogą za to płacić rodzinie grube odszkodowanie. W tej pracy jest wymagana odpowiedzialność i uważam że nie ma miejsca dla pijaków. Zakaz picia w czasie pracy, to zakaz picia. Od mojej pierwszej sytuacji z pijaczką w tej chwili nie miałabym skrupułów żeby zgłaszać od razu jak tylko wyczuję od zmienniczki woń alkoholu albo jak mi pdp powie że piła. Więc jak kogoś „tylko” wywalili z pracy za picie, to niech się cieszy, że jeszcze sprawy mu nie założyli.
zdjecie uzytkownika
Mala - 2015-05-08 13:24:21 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Polecacie Tą agencje?? Ile płacą ? Mam kurs DE - B1
zdjecie uzytkownika
Mary - 2015-05-08 13:24:37 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [Diament i rdza :-( - 2015-05-08 11:54:50]:
Święte słowa Koleżanko! O tej chorobie nie pomyślałam.Takie chwasty nalezy wyrywać i dobrze,że zgłosiłaś to w agencji.Czasem wstyd za opiekunki,które raczej tak nie powinny się nazywać.
zdjecie uzytkownika
Anja - 2015-05-10 17:30:33 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Witam
Od roku pracuje w DE poprzez Aterime. Teraz Aterima proponuje nowym opiekunkom wyjazdy z dodatkowa letnia premia. Ile ona moze wynosic?
A co z opiekunkami, ktore caly czas juz pracuja w Niemczech, czy tez za miesiace letnie ja dostana? Bo jesli nie -to jest niesprawiedliwe. Jesli ktos wie to prosze o odpowiedz.
Nowy ciekawy temat....
zdjecie uzytkownika
Mary - 2015-05-10 20:34:17 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Anja - 2015-05-10 17:30:33]:
Ta dodatkowa premia, to około 100 euro.Można łatwo sprawdzić,bo osoby z komunikatywnym językiem dostają 1100,a z premią jest w zleceniu 1200.Na pewno te osoby,które już są w Niemczech,lub wyjadą nie dostaną nic,bo są stałymi zleceniobiorcami.Najlepiej zwolnić się i ponownie zatrudnić. Aterima jest bardzo niesprawiedliwa.Też mi się to nie podoba,bo jestem w Niemczech do połowy czerwca i wracam w to samo miejsce w lipcu.Zadnych szans.Może zaczniemy o to walczyć?Jak będzie nas kilka, to coś zdziałamy,tym bardziej,że brakuje im opiekunek.
zdjecie uzytkownika
Aldona - 2015-05-11 08:22:24 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Anja - 2015-05-10 17:30:33]:
Czemu niesprawiedliwe? Przecież tak działa rynek. Jak jesteś nowym klientem sieci komórkowej i zmienisz sieć na inną to przeważnie masz więcej dodatkowych minut niż klient, który był tam wcześniej. Z kolei za miesiąc się sytuacja może odmienić. Stały klient dostanie jakąś inną promocję. Zauważyłam że w firmach dla opiekunek też tak jest. Anja ja bym tutaj sensacji nie szukała. Wiadomo jak jest z zastępstwami na wakacje i każda firma kusi opiekunki premiami, promocjami itd. Ja rok temu się załapałam na premię świąteczną, pół roku temu nie dostałam premii, bo byłam cały czas w pracy, natomiast dostałam podwyżkę i w sumie lepiej na tym wyszlam - coś za coś.
zdjecie uzytkownika
Linka - 2015-05-31 17:02:21 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
A ja mam do Was inne pytanko:ile dostajecie na zakupy tygodniowo i czy musicie załączać wszystkie rachunki?Czy to co wam zostanie możecie uznać za kieszonkowe?A może oprócz pieniędzy na zakupy dostajecie też kieszonkowe?
zdjecie uzytkownika
Maldona - 2015-05-31 18:57:17 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Witam. Pracuję w Aterima ponad rok. Po zmianie umowy od stycznia, składki emerytalne są odprowadzane od sumy 200zł z groszami, co daje nam miesięcznie składkę emerytalną 20zł. Uważam, ze to kpina. Poczekam do końca roku, jak się nic nie zmieni w tym kierunku, to pomimo, że na ogół jestem bardzo zadowolona, to niestety, ale będę musiała zmienić firmę, bo z takiej odprowadzanej składki, to będę miała emeryturę, ale tylko na waciki, a gdzie reszta?
zdjecie uzytkownika
Roszpunka - 2015-05-31 22:58:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Maldona - 2015-05-31 18:57:17]:
Maldona ja kombinuję w drugą stronę. Z mojej obecnej firmy odprowadzają mi składki od średniej krajowej, ale co mi z tego jak na rekę mam mniej niż moja koleżanka z atermy. Po co mam się dawać okradac zusowi jak i tak dostanę emeryturę glodowa, bo obecne składki przejadają urzednicy? Wole wpłacać na konto albo zainwestować. W opiece mam zamiar jeszcze popracować kilka lat, ale na emeryture ze składek nie licze. Wiem jaki jest nasz kraj i ostatnie wybory przekonały mnie do tego że lepiej nie będzie, wrecz przeciwnie :(
zdjecie uzytkownika
Vita - 2015-06-01 08:52:24 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Mam pytanie do Pań, które wyjeżdżały do Niemiec za pośrednictwem Aterima Med. Czy nie zdarzały się Paniom jakieś poważniejsze wpadki? Chodzi mi o to czy pieniądze były wypłacane na czas, czy firma jest wypłacalna i czy faktycznie współpracują z opiekunkami na takich warunkach, jakie podają i czy ogólnie nie spotkały się panie z jakimiś nieprzyjemnościami? Chce podpisać z nimi umowę, ale teraz dużo się słyszy o różnych oszustwach w podobnego typu agencjach, więc wole się dokładnie zorientować zanim "kupię kota w worku". Proszę o rzetelne i prawdziwe wypowiedzi i z góry Paniom dziękuje.
zdjecie uzytkownika
Gniecha - 2015-06-01 13:51:49 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Do Vita – pracuję w aterimie od grudnia ub. roku. Pieniądze są zawsze na czas, są wypłacalni i nie robią żadnych machlojek opiekunkom. Powiem nawet że jestem mile zaskoczona obsługą w tej firmie – zdecydowanie lepiej niż w dotychczasowych firmach, w których miałam okazję pracować. Co do wypłat, to raczej opóźnień można się spodziewać w mniejszych firmach albo w małych. Te duże firmy mające ugruntowane pozycje raczej się starają z terminami wypłat, bo mają za dużo do stracenia.
zdjecie uzytkownika
Anja - 2015-06-02 14:41:29 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Czesc dziewczyny, nie wiem co robic, jestem poprostu przerazona. Dziadek sobie ubzdural, zeby mu robic przetwory. nie jakies tam pare sloikow, ale w ogrodzie rosnie sobie wisienka, wiec wnuk, jak przyjedzie ma sie spindrac po wysoookiej drabinie, a ja te ilosci (a bedzie tego wiecej niz troche)mam podobno drylowac-drylownica zakupiona i do sloikow...... PORADZCIE; POMOCY, CZY MUSZE to robic?
Czasami mam zamiar stad uciec, albo obiadki; powinnam gotowac dla podopiecznych-babki i dziadka, a czasem stawiana jestem przed faktem dokonanym: obiad przygotowac dla powiedzmy 6, 7, 8 osob, bo sie np.rodzinie chyba nie chce gotowac, a na restauracje szkoda kasy (nie znaczy to jednak, ze jej nie maja)ugotuje opiekunka u dziadka, czyt.Köchin.Ale [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] nie rusza, zeby
cokolwiek pomoc,rekami tez, zeby nakladac. Czasami z wscieklosci chce mi sie
gryzc, . CZY KTOS BYL W TAKIEJ SYTUACJI?
zdjecie uzytkownika
Baska - 2015-06-02 17:41:44 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
TY nie jestes służaca Niemców>Kategorycznie powiedz ze gotowac nie bedziesz Ty jestes opiekunka a nie kucharka w restauracji !!! Zadwon do Firmy jak sie wstydzisz!
zdjecie uzytkownika
Knedle - 2015-06-02 19:39:14 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Anja - 2015-06-02 14:41:29]:
Anja jak nie masz za grosz asertywności to ci bedą na glowę zawsze wchodzic. to co piszesz to nic innego jak zwykła, przeciętna stella. Ty myslisz że inne opiekunki nie gotują dla całej rodziny? Oczywiście że gotują, ale na wakacje przecież tam nie pojechałaś. Co do tych przetworów to nie musisz tego robić. A jak nie chcesz gqadać z rodziną to zadzwon do firmy jak radzi Baśka.
zdjecie uzytkownika
Maldona - 2015-06-04 10:17:35 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Vita - 2015-06-01 08:52:24]:
Roszpunka, po namyśle przyznaję Ci rację i tak przez to że będą odprowadzali większe składki, to moja emerytura nie wzrośnie, ale jest jeszcze jeden problem, dlaczego nam nie płacą w euro, przecież my za te pieniądze pracujemy, a wyjeżdżając do pracy, muszę kupić parę euro i dlatego mie szlag trafia
zdjecie uzytkownika
Mary - 2015-06-05 10:46:22 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Linka - 2015-05-31 17:02:21]:
Linka!na zakupy tygodniowe powinno dostawać się około 100 euro,jeśli kupuję się wszystko łącznie z chemią.Ja tak dostaję. Paragony to sprawa oczywista,że trzeba zbierać i oddawać, bo jak się inaczej można rozliczyć?To są pieniądze podopiecznego. Jeśli mi zostaje reszta np. do 5 euro, to dość często córka nie chce ode mnie tej końcówki.Natomiast wolno mi kupować za pieniądze podopiecznego lody,kawę, gdy mam dzień wolny w jakiejś kawiarence,ale również tam muszę brać paragon.
zdjecie uzytkownika
aniutka45 - 2015-07-01 16:21:39 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
mam prosbe,musze wyslac koniecznie sprawozdanie ,ale nie pamietam tego PINU na ta strone Raporty ,moglby mi ktos pomoc dziekuje
zdjecie uzytkownika
Gniecha - 2015-07-02 10:33:24 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Hej! Jak chcesz wysłac raport, to musisz wejśc nastronę, podac swój pesel i hasło. Jak nie pamiętasz hasła, to zadzwoń na ten numer, który jest tam podany:(usunięte przez administratora)
zdjecie uzytkownika
Gniecha - 2015-07-02 13:15:21 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Hej! Jak chcesz wysłac raport, to musisz wejśc nastronę, podac swój pesel i hasło. Jak nie pamiętasz hasła, to zadzwoń na ten numer, który jest tam podany:( usunięte przez administratora )
zdjecie uzytkownika
Orfeusz - 2015-07-04 12:14:09 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Właśnie podpisuję umowę po raz pierwszy z tą agencją. Nie podoba mi się załącznik nr 7 odnośnie organizacji kursów językowych przez Edukację. 150 euro miesięcznie to gruba przesada bo za 600 złotych miesięcznie to mam prywatnego nauczyciela języka niemieckiego 5 razy w tygodniu po godzinie. Nie podpisałam tego dokumentu. Zobaczymy co na to agencja (wysyłam to pocztą elektroniczną). Czy inni na to się godzili?
zdjecie uzytkownika
aniutka45 - 2015-07-05 08:38:13 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Gniecha dziekuje ci bardzo za pomoc pozdrawiam.
zdjecie uzytkownika
Maldona - 2015-07-06 18:15:14 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Witam. Mam pytanie, Aterima zadzwoniła,że ZUS powiadomił ich, że ja pracując prawie dwa lata i nie byłam w domu pełne 2 miesiące i muszę zjechać na 2 miesiące na urlop. Pierwszy raz się z takim czymś spotkałam i nie wiem co to oznacza, ZUS się martwi, a Ja pracuje po 2, 2,5 miesiąca i na 6 tygodni jadę do domu, tak mi odpowiada. Spotkałyście się już z taką sprawa?
Rozmowa Kwalifikacyjna
Przebieg rekrutacji: rekrutację przeprowadzono telefonicznie ze znajomości jęz.niemieckiego. Na początku otrzymałam 1000 eu, i podpisałam osobiście umowę w najbliższym oddziale Aterima, Gdańsk, Wszystko przebiegło sprawnie i miło. Pracę otrzymałam w bardzo krótkim terminie. Opieka z firmy jest ok, ale najbardziej mnie denerwuje, że wypłatę mam w złotówkach, gdzie zarabiam euro. po bardzo krótkim czasie otrzymałam podwyżkę. Firma pod wzglede informacji i opieki jest super
Pytania: W sumie nie było żadnych dziwnych pytań
zdjecie uzytkownika
Zocha - 2015-07-07 07:16:33 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Orfeusz - 2015-07-04 12:14:09]:
Orfeusz z tego co wiem, to chodzi o dostosowanie się do przepisów niemieckich, a nie o same opłaty za lekcje. Więc koszt lekcji to nie wszystko. Aha – korzystał ktoś może z tych lekcji na skypie u nich? Podobno już są takie u nich?
zdjecie uzytkownika
Zocha - 2015-07-07 07:19:12 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Czytałam kiedyś że w tym roku mogą być jakieś powiklania jeśli chodzi o długośc czasu pracy w DE. Nie pamiętam za bardzo o co chodziło, ale jak ktoś pracuje iles tam dni w roku i przekroczy jakąs barierę płacową, to coś tam... :) Ja w tym roku mało jeżdżę i raczej nie przekroczę, ale może któraś dziewczyna będzie bardziej kompetentna i Ci napisze o co biega.
Zostaw swoją opinię
captcha
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie ATERIMA MED
Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
Masz pytanie do prezesa firmy ATERIMA MED?
Zadaj pytanie
alert