Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła

Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

plus Dodaj ofertę pracy | Logowanie

Profil firmy: ATERIMA MED

zdjecie uzytkownika
majka - 2015-03-07 22:30:34 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Gniecha - 2015-02-08 17:35:33]:
a od jakiej kwoty Aterima odprowadza składki emerytalne?
zdjecie uzytkownika
Mary - 2015-03-08 10:17:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [majka - 2015-03-07 22:30:34]:
składki emerytalne od kwoty 213 zł brutto
zdjecie uzytkownika
Anastacia - 2015-03-08 11:52:31 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Do sssss ten tekst chyba pochodzi z Deutche Welle, bo już go gdzieś widziałam. Mnie aterima po nowym roku trochę wystraszyła nowymi umowami, których teraz są dwie. Wyjaśniono mi to na infolinii dlaczego tak jest i to rzeczywiście przez tę ustawę o płacy minimalnej.Upewniłam się jeszcze u prawnika co do nowej umowy i wedłgu niego wszystko jest ok. Do Majka:Trochę lipa z tym ZUSem jaki teraz płacą, ale w innych firmach jest tak samo i stawki netto są niższe. W Aterimie podnieśli wszystkim o około 100 euro netto po nowym roku, więc nie jest źle,bo to co by mi zabrał ZUS, pozostaje mi w ręce. :) Podobno do końca roku 2015 ma tak być, bo spodziewają się unormowania tych przepisow niemieckich do norm polskich i unijnych, bo sprawa mindestlohn wylądowała w europjskim trybunale jako niezgodna z prawem unijnym. Aha i co do nowych umów – wiem że jedna opiekunka z at miała już kontrolę w Niemczech i wszystko było w porządku, więc przynajmniej można spać spokojnie. Kolezanka mi wysłała ostatnio w mailu, że jedna agencja z chyba Olsztyna albo Bydgoszczy wysłała opiekunkę i tam na kontroli były kwadratowe jaja, bo mieli jakąś lipną umowe z tamtego roku, bo myśleli że skoro są polską firmą, to Mindestlohn ich nie dotyczy. Dziewczyna wróciła do Polski,ale nerwów się najadła niemało. W każdym razie jej płacenie kary na pewno nie grozi. Siedzę tu do końca marca w Falkenstein.
zdjecie uzytkownika
gohna - 2015-03-13 19:43:31 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [AANNAA - 2015-02-08 13:24:44]:
też sie zastanawiam, te lekcje co nam oferują niby specjalnie dla opiekunek, więc powinny być zajebiste to wielka lipa za ktora zabieraja nam mnóstwo euro!!!, w innych firmach były podwyżki, a tu? jakieś 20 euro rzucili a my mamy pod sufit skakac... Żenada
Może obudzą się, jak im opiekunki uciekać zaczną
zdjecie uzytkownika
Reszka - 2015-03-14 09:04:54 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Ten tekst pochodzi z serwisu, który ma zaznaczone na swojej stronie notę: „Umieszczone na stronie treści przedstawiają jedynie ogólnie stan prawny i nie mogą zastąpić porady prawnej w konkretnym przypadku. Właściciel serwisu i autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za prawidłowość i kompletność. „

Więc jest to raczej manipulacja faktem, a nie nota prawna. Gdzieś już o tym czytałam, że ta strona lobbuje niemieckie pośrednictwo. Gowork widocznie skopiował czyjś tekst nie zastanawiając się nad nim.
zdjecie uzytkownika
aniutka45 - 2015-03-14 13:11:19 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
witam ,mam pytanie dopiero rozpoczelam wspolprace z firma at ,czy jak jestem tu 8 tyg to w polsce tez tyle
zdjecie uzytkownika
Dołek - 2015-03-15 09:37:27 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [aniutka45 - 2015-03-14 13:11:19]:
To zależy przecież jak masz ustalone zmiany.
zdjecie uzytkownika
Mary - 2015-03-15 12:06:24 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [aniutka45 - 2015-03-14 13:11:19]:
Ty przecież decydujesz, jak długo chcesz być w Niemczech i jak długo w Polsce.Informujesz o tym agencję.Możesz być u jednej osoby i się zmieniać,możesz jeździć w różne miejsca na zastępstwa.Poza tym,jak Tobie nie odpowiada miejsce i warunki, to również możesz wrócić do Polski.Nikt do niczego Ciebie nie zmusza.Ty ustalasz warunki.To dzięki Tobie agencja ma zysk,a nie odwrotnie.Pozdrawiam i życzę tylko dobrych miejsc pracy.
zdjecie uzytkownika
Beata - 2015-03-15 14:39:25 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [aniutka45 - 2015-03-14 13:11:19]:
Potwierdzam słowa Dołka i Mary. Pamiętaj, że nawet mając ten konkretny termin z umowy, możesz go wypowiedzieć. Najczęściej okres wypowiedzenia to dwa tygodnie. Zatem jeśli coś dzieje się w Twoim domu (choroba, wypadek, nawet jeśli tylko wymyślone :-) ), albo w miejscu Twojej pracy (męcząca rodzina itp.), to masz prawo do wypowiedzenia umowy. Jeśli chodzi o miejsce pracy, to o wszelkich nieprawidłowościach powinnaś informować firmę. Druga sprawa, że nie zawsze monity opiekunek przynoszą efekty :-)
zdjecie uzytkownika
Beata - 2015-03-15 19:19:27 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
He he. Nie jestem Betka, tylko Beata :-) Jakbyś czytała moje poprzednie wpisy, to być wiedziała, że ja z Aterimą nie wyjeżdżałam (teraz jestem w Monachium z inną firmą). Próbowałam koleżance uświadomić, że zawsze może wypowiedzieć umowę. Chyba prawdę napisałam, oder?
Żadnych peanów na cześć Aterimy nie wypisuję, więc odpuść sobie "podejrzenia". Nie trafiłaś :-)
zdjecie uzytkownika
aniutka45 - 2015-03-17 08:23:25 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
mam pytanko,czy na czas pobytu w kraju firma tez oplaca ZUS .To moja pierwsza legalna praca za granica ,wiec zastanawiam ,i jeszcze jedno ta Umowa ktora teraz dostalam to jest Umowa o swiadczenie uslog .To tez sie wlicza do stazu pracy .Z gory dziekuje za odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam.
zdjecie uzytkownika
Hera - 2015-03-17 09:37:37 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [aniutka45 - 2015-03-17 08:23:25]:
Tak, firma odprowadza składki ZUSowskie. Dziewczyno zlituj się - dostalaś umowę i jej nie czytałaś? Oczywiście że jest to umowa zlecenie, czyli kontrakt. Wlicza się to do stażu pracy.
zdjecie uzytkownika
Hera - 2015-03-17 09:40:12 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [aniutka45 - 2015-03-17 08:23:25]:
Tak, firma odprowadza składki ZUSowskie. Dziewczyno zlituj się - dostalaś umowę i jej nie czytałaś? Oczywiście że jest to umowa zlecenie, czyli kontrakt. Wlicza się to do stażu pracy.
zdjecie uzytkownika
aniutka45 - 2015-03-17 18:05:49 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Dziekuje bardzo za odpowiedz Hera,bylam tak zakrecona ,ze dopiero teraz przestudiowalam umowe ktora dopiero co dostalam pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
kate - 2015-04-06 17:09:03 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Mam pytanie, która firmę byście poleciły ?? będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi
zdjecie uzytkownika
aniutka45 - 2015-04-15 18:57:33 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Witam ,mam pytanie do kobitek z firmy Aterima czy ktoras z was dostala taka wyplate jak to bylo ustalone przed wyjazdem ,bo mi sie nie zgadza dziekuje za odpowiedz .Sorki ,ze marudze ale w tej sytuacji musze zadzwonic do firmy z zapytaniem .
zdjecie uzytkownika
aniutka45 - 2015-04-15 19:01:12 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
pytanko ,a te pieniazki z Akademi edukacji tez wliczaja do wyplaty czy osobno ,bo juz zglupialam dziekuje bardzo za odpowiedzi ,pozdrawiam .
zdjecie uzytkownika
paboja - 2015-04-15 20:28:18 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Hallo!
Wyplata,Uhmmmmm. MAMY TERAZ NAJNIZSZY OD DLUGIEGO CZASU KURS EURO PRZY SKUPIE,
I PO TEJ CENIE LICZA NAM WYPLATE NIESTETY, PONIZEJ 4 POLSKICH ZLOTYCH.
PIENIAZKI Z AKADEMII EDUKACJI TO INNA SPRAWA,I WPLYNA NA KONTO 20 KWIETNIA.
POZDRAWIAM ;-))
zdjecie uzytkownika
Mary - 2015-04-15 22:41:07 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [aniutka45 - 2015-04-15 18:57:33]:
Niestety!Też mi się kasa nie zgadza i nie chodzi o przelicznik.po prostu trzeba liczyc i się upominać. Hedno wielkie dziadostwo.
zdjecie uzytkownika
Anastacia - 2015-04-15 23:14:31 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Mary jak to Ci się kasa nie zgadza? Zadzwoń albo napisz do firmy, ja nie miałam nigdy żadnych jaj z wypłata w tej firmie. Moja koleżanka raz miała jakieś nieścisłości w rozliczeniu i po wyjaśnieniu sprawy wypłacili jej za dwa dni, przepraszając za pomyłkę. Nie ma co panikować na zapas, wszyscy jesteśmy ludźmi, a ta firma jest wypłacalna, więc nie sądzę żeby ktoś Cię celowo oszukał.
zdjecie uzytkownika
kate - 2015-04-16 16:15:05 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Ponawiam pytanie, która firmę byście poleciły ?? będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi
zdjecie uzytkownika
Maja. - 2015-04-21 00:11:23 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [kate - 2015-04-16 16:15:05]:
Decyzja należy do ciebie każda firma ma swoje wymogi zadzwoń popytaj a się dowiesz.Nie sugeruj się innymi osobami. Jak się to mówi do odważnych świat należy.
zdjecie uzytkownika
Beata - 2015-04-21 09:47:35 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Mam doświadczenie z dwiema firmami. Mąż z trzema. Każda ma swoje drobne wady i zalety :-)
Ale my raczej staramy się wybierać odpowiadające nam zlecenia, mniej firmy. Zlecenia oceniamy po opisie, potem po rozmowie z firmą (firma mówi, to co sama chce powiedzieć, także trzeba odpowiednio pytać, by wyłuskać wiedzę najbardziej bliską prawdzie ;-)). Potem jest rozmowa z opiekunką, która kończy swoje zlecenie. Chyba że to my jesteśmy pierwsi w danej rodzinie (a to oznacza mniej sprawdzonego info o podopiecznym, zatem ryzyko, że coś będzie nie po naszej myśli, zwiększa się).
Np. w jednej firmie zdarzały się pomyłki z wypłata pieniędzy (poszły na inne konto), ale było to tak sprawnie i uroczo naprawione, że trudno było się wkurzyć :-)
Najgorsze są firmy, które nie odpowiadają na monity pracownika, zostawiając go samego z problemem.
No i te, które próbują oszukać na kasie, ale ja takich nie spotkałam. Co do kontaktu z biurem mam natomiast różne doświadczenia, nie zawsze pozytywne.
Pozdrawiam.

Rozmowa Kwalifikacyjna
Przebieg rekrutacji: Witam. W przypoadku mojej rozmowy miała ona etap że tak powiem dwufazowy. Najpierw miałam egzamin telefoniczny, który nie ukrywam że zdałam bardzo dobrze, potem miałam spotkanie w biurze. Atmosfera miła i sympatyczna. Pani z którą rozmawiałam była dla mnie bardzo miła i nie wywierała presji. Zawsze mam tremę w takich sytuacjach ale tutaj szybko mnie opuscił stres, tak że na plus.
Pytania: Miałam głównie pytania o moje doświadczenie zawodowe, gdzie pracowałam wcześniej, o moje zdrowie i sytuację rodzinną. Ogólnie nic wielkiego. Może to był jakiś psychotest, ale chyba zdałam bo mnie zatrudnili :)
zdjecie uzytkownika
aterimadupalina - 2015-04-21 14:16:08 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [:) - 2015-01-14 11:04:34]:
porażka i tyle
zdjecie uzytkownika
jxx. - 2015-04-25 11:39:16 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [aterimadupalina - 2015-04-21 14:16:08]:
Twój Nick aterimadupalina świadczy o kulturze i obyciu reszta bez kom.
Zostaw swoją opinię
captcha
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie ATERIMA MED
Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
Masz pytanie do prezesa firmy ATERIMA MED?
Zadaj pytanie