Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła

Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

plus Dodaj ofertę pracy | Logowanie

Profil firmy: ATERIMA MED

zdjecie uzytkownika
Promyk - 2015-01-27 15:06:44 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [gaga2 - 2015-01-22 21:39:44]:
Czas wolny powinien być uzgodniony z rodzina przez firmę. Różnie z tym bywa: może to być 2 godziny dziennie, może być też mniej dziennie, ale za to jeden raz w tygodniu np. 5 godzin. Wszystko zależy od wcześniejszych ustaleń. Przypilnuj tego na przyszłość. Jeżeli Twoje godziny wolne nie były ustalone z rodziną wcześniej, pozostaje ci jedynie prosić rodzinę o czas wolny. Możesz próbować rozmawiać z firmą. Może coś załatwią. Absolutnie natomiast nie szukaj żadnego zastępstwa na własną rękę! Po pierwsze - To nie Twój problem, że nie ma sąsiadów. Po drugie - nie możesz powierzyć odpowiedzialności za powierzoną Ci osobę jakiejś sąsiadce. To nie Polska, że sąsiadka "zajrzy". Niemcy to kraj ścisłego podziału obowiązków i kompetencji. Robisz od kreski do kreski tylko to, co do Ciebie należy. Za "nadgorliwość" też można ponieść karę - w przypadku, gdyby się coś stało. A gdy nic się nie stanie to nie dostaniesz za to żadnych ekstra pieniędzy, ani żadnego "dziękuję". Czytaj dokładnie umowę.
Wracając do Twojego problemu z czasem wolnym. To rodziny albo opiekun z urzędu (Betreuer) powinni zapewnić zastępstwo na czas Twojej nieobecności. Wiąże się to z dodatkowymi kosztami. Mogą nie chcieć dodatkowo płacić. Ale Ty jesteś człowiekiem i masz prawo do odpoczynku. Także psychicznego. Rozmawiaj z firmą i bądź uparta. Powodzenia
zdjecie uzytkownika
gaga2 - 2015-01-27 20:20:01 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Dzięki za odpowiedź , ale nie chodzilo mi ze bede sama szukac jakis sąsiadów .to nie wchodzi w ogóle w rachubę, napisalam ten post bo często się zdarza ze ten czas wolny to jest ale na papierze jestem sama z babcią przez caly tydzien i zaczyna mi psycha wysiadac zwlaszcza wieczorem kiedy moja babcię poloze spać, ta rodzina u ktorej jestem to bardzo dobrzy ludzie a moja Stella niedlugo się skończy, bo juz zaczynam tesknic za Polską za rodzina co jest normalne .!jeszcze okolo 3 tygodni. Rozmawiam z dziećmi i wnukami ale to nie jest to samo jak osobiście sie zobaczyc.Dzieki Ci jeszcze raz za odezwanie się do mnie .RS
zdjecie uzytkownika
iza - 2015-01-29 15:10:46 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Witam serdecznie.Mam pytanie,czy dostał ktoś już premię za święta Bożego Narodzenia?Jestem nowa,pracuję w Aterimie drugi miesiąc.Z góry dziękuje=ę za odpowiedz :-)
zdjecie uzytkownika
iza - 2015-01-29 15:12:55 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Pytam z ciekawości bo jeszcze nie dostałam a czekam z utęsknieniem ;-)
zdjecie uzytkownika
:) - 2015-01-30 16:54:18 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
jaka premie???:))))pierwsze slysze
zdjecie uzytkownika
fdff - 2015-01-31 14:14:38 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
hej.ja dostałam pre mie już 26.stycznia.100 e.pozdrawiam.
zdjecie uzytkownika
opiekunka 2 - 2015-02-01 14:06:26 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [gaga2 - 2015-01-27 20:20:01]:
Odpowiadając Ci na pytanie radzę poczytać dokładnie umowę i zestaw informacyjny dla opiekunów, jaki zapewne otrzymałaś od firmy!!! Masz prawo do 2-3 godzin dziennie czasu wolnego( zestaw inf. strona 4 temat 2 na dole) oraz do 1 dnia wolnego w miesiącu (chyba, że o tym nie zostałaś poinformowana). A jeśli nie możesz dojść do porozumienia z rodziną ,zgłoś fakt do koordynatorki w firmie, która powinna to załatwić. Rozwiązań jest bardzo wiele. Twój wolny czas jest potrzebny na zregenerowanie sił fizycznych i psychicznych do dalszej pracy w ciągu dnia i nocy. To Ty odpowiadasz za podopiecznego i musisz być w dobrej kondycji, by móc prawidłowo reagować na różne sytuacje związane z opieką !
zdjecie uzytkownika
gaga2 - 2015-02-02 18:12:43 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
HURA!!!!! Za 18 dni jadę do domu , to super sprawa. Dzisiaj rozmawiałam z koordynatorka , te 6 tygodni niby zlecialy ale tesknota za domem i Polska to nie wspolmierne do pracy tak daleko .dlatego cieszę się ogromnie. Jestem z Aterima od zeszłego roku. Moja poprzednia prace skończyłam 30 tego, a wypłatę dostalam po 10 dniach roboczych czyli w połowie nastepnego miesiąca to jest w porządku, ale te4az zjezdzam 21, mam pytanie czy liczą dopiero od 1 wszego nastepnego miesiaca czyli od marca czy od momentu powrotu, przepraszam ale zapomniałam się zapytać koordynatorki, może ktos byl w podobnej sytuacji??
zdjecie uzytkownika
Gniecha - 2015-02-02 19:21:20 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [gaga2 - 2015-02-02 18:12:43]:
gaga2 z tego co wiem to płaca do 15 dnia roboczego każdego miesiąca. Nie wiem jak sprawa wygląda w Twojej sytuacji. Jak zjedziesz do Polski to skontaktuj się z biurem. Ja nie pracuję w aterimie, ale rozważam to od grudnia za namową koleżanki. Póki co to zbieram informacje.
zdjecie uzytkownika
ggg - 2015-02-03 09:57:00 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
do 15 dnia kalendarzowego!!!kobieto.umiesz czytac?ps.wiecej własnej inicjatywy kobity za nim się o cos zapytacie.macie tyle wolnego czasu.brac umowę do reki i studiować ja ze zrozumieniem!!!!
zdjecie uzytkownika
AANNAA - 2015-02-08 13:24:44 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Gniecha - 2015-02-02 19:21:20]:
A ja rozważam przejście z Aterimy do innej firmy.... Bo inne proponują większe pięniądze...Aterima sie wycwaniła i ten rok nie odprowadza składek od najnizszej krajowej. Dba o swoje interesy a nie opiekunek. A w natsępnym roku też coś wykombinują, żeby nie płacic tych składek...
Firma się psuje i traci swą renomę a szkoda...
zdjecie uzytkownika
Gniecha - 2015-02-08 17:35:33 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
AANNAA -ja kiedyś byłam kuszona przez inną firmę, ale jak wszystko przeliczyłam, to jednak wyszło na to, że z Aterimą lepiej wychodzę. Z tym ZUSem dobrze rozwiązali i to chyba jako jedyni z polskich firm. To było wymuszone przez ustawę o Mindestlohn. Ale aterima dała podwyżkę o około 100 euro na rękę po nowym roku, a tego żadna firma nie zrobiła. Większość się na samych umowach wyłożyła, a te które zaczęły kombinować obcięły pensje nawet o 300 euro netto - co o tym wiem, bo kilka koleżanek z innych firm też chce się rozstać ze swoimi firmami z powodów finansowych. Ogólnie mamy na rynku strasznie zamotane teraz to wszystko. Wiadomo że nie ma firmy, która każdemu dogodzi, trzeba samemu próbować. Jakbyś się zdecydowała na odejście z aterimy, to przejrzyj dokładnie umowe nowej firmy, bo z tego co wiem, to już niektóre opiekunki pracujące przez polskie firmy nie przeszły kontroli policji finansowej w niemczech - to jest to o czym mówiłam - wiele firm nie podołało dostosowaniu się do nowej ustawy o płacy minimalnej w Niemczech. Czytam w necie, czy coś się w związku z tym zmieni, bo sytuacja jest chora. Podobno Kosiniak-Kamysz coś ostatnio załatwił w rozmowach z Niemcami, ale to na razie chwilowo i tylko dla tirowców. My - biedne kobiety jak zawsze będziemy na końcu.
zdjecie uzytkownika
gaga2 - 2015-02-11 14:55:08 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Drogie Opiekunki chcialam Was zachęcić do podjęcia współpracy z Aterima , wyjeżdżam z Aterima od zeszłego roku ,umowa jak umowa w każdej firmie podobna, ale nie wiem czy w kazdej firmie mozna liczyć na opiekunów tak jak w Aterimie, miałam ekstremalną sytuacje syn mojej podopiecznej nie bardzo rozumiał ze biegunka u starszych ludzi jest zagrożeniem życia, moja babcia nie chciala pić ani jeść., co w konsekwencji doprowadziło do odwodnienia, babcia slabla z dnia na dzień w konc6 poprosilam o pomoc opiekuna w Niemczech, z pośrednika Aterimy, pania Joannę o rozmowę z synem mojej podopiecznej odzew byl natychmiast, moja babcia znalazła sie w szpitalu gdzie udzielono natychmiast pomocy włączając płyny dozylnie, samopoczucie lepsze zaczęła sama p7c 8 jeść. BARDZO DUZE DZIEKUJE PANI JOANNO!!!♡♡♡KOBIETY WSPOLPRACUJCIE Z ATERIMA BO TU MOZNA LICZYC NA POMOC .POZDRAWIAM.
zdjecie uzytkownika
frgrgf - 2015-02-12 10:23:35 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
pracowałem z atemira.kilka miesięcy.bez karty,druku a 1.czy to zgodne z prawem?odpowie ktoś?ps.ciekawe czy ukaze się mój post.czy mam do prawnika leciec.
zdjecie uzytkownika
Luca - 2015-02-12 10:59:40 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Niech nikt nie pisze ze atemira taka dobra,dala podwyzke,jaka 100e?to primo tak dużo żeby się podniecać?secundo to łaski nie robili bo placa minimalna w Nimcach.jak by chcieli być tacy dobrzy to by dali w 2012 np.sa inne firmy ale to jeszcze gorsze zło.
zdjecie uzytkownika
Ingrid - 2015-02-12 12:28:52 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Frdrf lepiej spytaj w firmie co z Twoją kartą. Ja zawsze otrzymywałam, podobnie jak EKUZ. Nie słyszałam żeby komuś nie wydawali, babki w biurze mnie kiedyś nie chciały puścić za granice, bo nie miałam miesiąc podlegania w ubezpieczeniu i musiałam z tego powodu czekać na wyjazd. Myślałam że jestem ubezpieczona przez męża, ale on jest krusowcem. Coś tam było popieprzone w papierach albo przepisach i okazało się, że przez brak ciągłości nie wyjechałam. Straciłam fajną stelle, na której miałam zmienić moją kolezanke. W zamian musiałam jechac gdzie indziej, ale za trochę większą kasę. Wylądowałam w Großalmerode. Też miałam scysje z rodzinką gdzie nie mogłam się dorposić o wysłanie dziadka do lekarza, bo jego parkinson się pogłębiał i do tego miewał zaniki pamięci. Rodzina nie chciała slyszeć o lekarzu, bo stwierdzili że w jego wieku to normalne. Mi też wtedy pomogła kobietka z biura jak w przypadku gagi2. Po iterwencji dostałam maila z biura, że postawili rodzinie ultimatum, że nie na to się umawiali i jeśli dziadek nie pójdzie do klekarza, to bedą musieli rozwiązać umowę. Podziałało! :) Dwa miesiące tam posiedziałam i dostałam w końcu przydział na miejsce gdzie pracuje kolezanka. Tam pracowalam przez siedem miesięcy ciurkiem, bo koleżanka musiała w Polsce zostać dłużej z powodu sprawy rozwodowej. Niestety babcia trafiła do domu opieki, bo jej stan robił się naprawdę ciężki i wymagała opieki całodobowej. Wiem że już zmarła. Rodzina wysłała mi nawet zaproszenie na pogrzeb, co mnie zdziwilo. Niestety nie mogłam się pojawić, bo miałam chrzest w rodzinie męza i musiałam pojechać.
zdjecie uzytkownika
gaga2 - 2015-02-12 20:18:18 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Przeczytaj dobrze moj post, tam nie ma mowy o pieniadzach w o tym ze dobrze jest mieć kogos zyczliwego i pomocnego, sa sytuacje ze nie mozemy same sobie poradzić z niemiecką rodziną. A na opiekunów z Aterimy mozna liczyć. Wlasnie wrocilam ze szpitala moja babcia czuje sie lepiej, duzo pije i zaczyna jeść co jest dobrym znakiem, za tydzień będę w Polsce ale jestem hepi ze tak się skończyło, nie wszystko mozna przeliczy na pieniądze , sa one ważne bo dla nich jeździmy tyle kilometrów ale jeżeli juz kims się opiekuje to robię to z cala odpowiedzialnością za ludzkie życie. A Ingrid dzieki za wsparcie
zdjecie uzytkownika
fggd - 2015-02-13 10:03:50 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
do Ingrid.sluchaj.ja w biurze nie pytałam o karte.a sami mi tez nie dali a wiec?schwarzarbeit.jak do biura pani sylwii w Berlinie zadzwonię ciekawe co powie,hm.ps.a ta pani to wiecie kim jest hihi.wujek google wam podpowie jak wpiszecie.dostalam jakies ubez tylko w generali.i orzneli mnie na kursie euro.
zdjecie uzytkownika
opiekunka - 2015-02-16 16:45:05 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Znam wiele kobie,które wyjeżdzają z ATERIMĄ.Pierwsza sprawa opiekunki dostają zbieżne informacje na temat podopiecznych.Sytuacja robi się klarowna po porzyjeździe do Niemiec
zdjecie uzytkownika
tak jest - 2015-02-19 09:46:05 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
dokładnie opiekunka.ale to norma.wszedzie.mi raz powiedzieli ze agencja zwroci mi kase za bilet.po 3 dniach grzecznie pytam o kaske a rodzina robi wielkie oczy,mowią ze placą w skali roku 600e ekstra za bilety dla opiekunek.ps.rodzina majętna wiec dali 120e ale glową kecili.dodam iż była to agencja z Bydgoszczy..
zdjecie uzytkownika
Janeczka - 2015-02-20 09:56:59 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [tak jest - 2015-02-19 09:46:05]:
Przecież aterima nie jest z bydgoszaczy. Dlaczego nie napiszesz tego w temacie o firmie która cie oszukała tylko tutaj? aterima akurat sie wywiazuje z płacenia za podróż bez zarzutu.
zdjecie uzytkownika
tak jest - 2015-02-20 10:54:22 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Janeczka?nie napisałam ze to atrimaa med.chodzi o inna agencje pracy na litere P..Tak aterima wywiazuje się to fakt.nie zawsze na czas ale starają się.co do podrozy to zwracają.
zdjecie uzytkownika
Beata - 2015-02-20 11:24:36 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Janeczka - 2015-02-20 09:56:59]:
Proszę czytać uważnie. Jest napisane, że to firma z Bydgoszczy. Piszemy tu gł. o Aterimie, ale często – dla przykładu – opisujemy doświadczenia z innymi firmami, niejako temat dopełniając. Nie jest to wszak zabronione. Jeśli np. porównujemy zarobki, to nie da się nie wspomnieć o innych firmach z branży opiekuńczej :-)
Rozmowa Kwalifikacyjna
Przebieg rekrutacji: Wszyscy są mili i tyle. Drażnią mnie małolaty, które tyle co pokończyły studia licencjackie, a już są wielkimi specjalistkami np. od rekrutacji
Pytania: Nie było takich pytań
zdjecie uzytkownika
gaga2 - 2015-02-27 19:40:20 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
!Witam opiekunki! Jestem w domu , zmieniła mnie pani która wg mnie w ogóle się n7e powinna zajmować ludźmi starszymi, żadnej empatii obserwalam ja przez caly dzień, zawsze musi mieć rację a babcia jest staruszka, i ma swoje wady i zalety. A to ze potrzebuje rozmowy , poglaskania to jest to
najnormalniejsze w świecie, kiedy babcia wieczorem ze jest jej nie wygodne to popraw jej poduszkę 7 kołdrę a nie zloscic się i zamknąć drzwi , bardzo sie z moja babcią zzylysmy. Musze tam szybko wrócić , Aterima -to ze ktoś skończył kurs dla opiekunek to nie świadczy o przychylność do drugiegocczłowieka, jestem pielęgniarką z dużym doświadczeniem i stazem, nie jestem ! Matka Teresą ale nigdy nie zdarzyło mi się podnieść głos a tym bardziej zamknąć drzwi pisze do mnie esm ze wstyd je przytoczyć. Wiem ze jest wiele dobrych opiekunek, często jeżdżę busem q z rozmów można wywnioskować Kto jeździ tylko !!!! Dla pieniędzy a kto dla pieniędzy i coś z siebie dając
zdjecie uzytkownika
aniutka45 - 2015-03-02 09:26:04 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Agnieszka - 2012-02-02 09:48:52]:
podzielam opinie kasi nie jest tak zle ,powodzenia.
Zostaw swoją opinię
captcha
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie ATERIMA MED
Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
Masz pytanie do prezesa firmy ATERIMA MED?
Zadaj pytanie