Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła

Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

plus Dodaj ofertę pracy | Logowanie

Profil firmy: ATERIMA MED


Oceniono 270 razy
Otrzymuj powiadomienia
o nowych wpisach!
ATERIMA MED
Plac Wolnica 13
31-060 Kraków
Otrzymuj powiadomienia
o nowych wpisach!
zdjecie uzytkownika
Marcepanek - 2014-02-19 18:23:50 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
W żadnej firmie nie dają 1100 euro na początek, zwłaszcza jak się ma słaby język. Lwica to że zdałaś test, to nic nie znaczy, powiedz na ile zdałaś i na jakiej podstawie chcesz więcej kasy skoro nie masz doświadczenia? Mi promedica dawała 800 na początku. Potem nie było lepiej, mimo że język podszkoliłam. W Aterimie na początku dostałam 1000 e na takim samym języku. Teraz mam więcej, ale mam doświadczenie i dość dobry język.
zdjecie uzytkownika
elka - 2014-03-06 07:13:32 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (6)
Odpowiedź na: [Marcepanek - 2014-02-19 18:23:50]:
wstaje o 7 (bo jestem za leniwa i zmeczona by wstac wczesniej) i o 7:30 pojawiam sie na "dole" gdzie przygotowuje wszystko do sniadania; nakrywam stol - talerze, talerzki, filizaneczki, polmiski z roznymi gatunkami sera, czasami wedlina, rozne rodzaje dzemu, miod.. termosy dla Panstwa z swiezo parzona kawa, dla mnie herbata, woda do tabletek, kieliszek z wyciagiem z pietuszki dla Pani i jablko ze skorka pokrojone w kawalki... o 8:00 (najczesciej) zjawia sie Pan (usunięte przez administratora) , z rzadka mowiac "dziendobry" wlacza radio i zasiada z gazeta w salonie - to dla mnie znak ze moge udac sie do sypialni - zabieram przygotowana wieczorem a podgrzana rano szklanke z zalanymi woda suszonymi sliwkami... mowie najuprzejmiej jak umiem "guten morgen" (to wazne bo z dobrym humorem rano ciezko u niej) i uwalniam bezwladna prawa reke z wyciagu gdzie Pani od rana wykonywala cwiczenia, sadzam, podkladam recznik i podaje sliwki do zjedzenia i wypicia. nastepnie masuje prawa stope i wykonuje nia krotkie cwiczenia (prawa noga jest tez niesprawna) w trakcie tej czynnosci wypowiadam rozne slowa na dowolny temat ktore Pani probuje powtorzyc.. mowa jest bardzo uposledzona wiec te zajecia logopedyczne czesto sa irytujace - bardziej ja niz mnie - czasami ciezko nawet jednosylabowe wyrazy powtorzyc... chyba wszystko zalezy od "skladu literowego" zdecydowanie trudnosc sprawiaja wszystkie schl... schm...sp... und --ung... tak dlugo powtarzam wyraz az powie go poprawnie...po 10-15 minutach takich zajec przechodzimy do lazienki gdzie codziennie pani bierze prysznic...wlasciwie powinnam napisac - bierzemy prysznic, gdyz znajduje sie w kabienie razem z nia i najwlasciwszym strojem bylby chyba kapielowy. nie wolno zapomniec o czepku na glowe bo wlosy myjemy raz-dwa w tygodniu...najpierw szamponem przeciwlupiezowym , potem normalnym. Pani siedzi na krzeselku, ja nadskakuje z boku. myje oczywiscie plecy, rece, pod pachami, z trudem podnoszac niesprawna reke by sie tam dostac, i nogi ze szczegolna uwaga na przestrzenie miedzy palcami u nog. oczywiscie dwoma roznymi lapkami....kabina jest spora ale mimo wszystko ciezko pochylac sie i myc stopy nie otwierajac drzwi od kabiny a tego nie wolno robic bo zimno! (zimno jest pojeciem wzglednym bo na calym dolnym poziomie jest tak goraco ze ktos z wlasnym zapasem warstwy izolacyjnej, jak ja splywa od potu) w czasie mojej gimnastyki Pani polewa siebie i mnie przy okazji ciepla woda a na koniec zimna dla ujedrnienia skory. po zakonczeniu nastepuje wycieranie... zaznaczam to gdyz jeszcze nie spotkalam osoby tak uwrazliwionej na te czynnosc... cale cialo musi byc absolutnie suchutkie!!! nie ma absolutnie zadnego wilgotnego miejsca... i to niewazne ze za chwile bedzie siedziec na reczniku w ktory i tak woda np. z posladkow wsiaknie - musi byc sucho to tez czynnosc te wykonuje prawie tak samo dlugo jak prysznic... dokladnie umyte uprzednio palce u nog teraz nalezy rownie dokladnie wytrzec - jesli jest zle pani poprawia ze zniecierpliwieniem sama... wreszcie wydostajemy sie z kabiny i Pania na wozku podwoze do umywalki gdzie myje zeby,podana przeze mnie szczoteczka z pasta i plucze podanym plynem, myje twarz specjalna woda a potem kremuje roznymi kremami w zaleznosci wlasciwie od nastroju. podanie niewladciwego z argumentacja ze wczoraj byl ten wlasnie powoduje irytacje i potok jakis wyrazen trudnych do zrozumienia.nastepnie smaruje reszte jej ciala balsmamem ktorego nie moze byc ani za duzo (bo to rozrzutne) ani za malo... wreszcie mozemy przystapic do ubierania... z jedna reka niesprawna i dlonia zacisnieta w piesc (tak ze czasami ciezko ja choc troche otworzyc) nalezy bardzo uwazac by nie sprawic bolu przy nakladaniu poszczegolnych czesci zwlaszcza ze pani jest niecierpliwa i probuje naciagnac na glowe zanim ja dociagne np. bluzke do lokcia... zakladam majtki przyklejajac uprzednio wkladke, zakladam je. smaruje nogi mascia od wczoraj przepisana przez lekarza, przedtem wg uznania Pani (usunięte przez administratora) na bardzo wysuszona i bolesna skore. zajete aleria miejsca sa bardzo szorstkie, bolesne i popekane...nie liczac tego ze podrapane przez nia do krwi bo swedza i pieka... wtedy moge przystapic do najbardziej stresujacej mnie czynnosci to jest nakladania kolanowek uciskowych. zarowno w przypadku bezwladnej nogi jak i te sprawnej jest to trudne bo brak wspolpracy ze strony pacjentki. niesprawnej wiadomo ze nie bedzie pchac bo nie ma tam czucia ale z lewa, sprawna tez jest nie lepiej. zdana wiec jestem na swoje dwie konczyny i za kazdym razem stwierdzam ze mam jedna za malo jedna reka musze bowiem przytrzymywac noge pacjentki a jedynie druga naciagac kolanowke. brak "urzadzenia" jakie widzialam u innych pacjentow gdy to pielegniarka przychodzila ubierac chora osobe. zawsze jest cos nie tak - albo za malo naciagnieta albo za wysoko... a mam nadzieje ze wie Pani jak to "cholerstwo" trudno nalozyc. po zakonczeniu akcji w lazience mozemy nareszcie przejsc do jadalni na sniadanie
zdjecie uzytkownika
pracuś. - 2014-03-07 20:26:17 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (4)
Odpowiedź na: [elka - 2014-03-06 07:13:32]:
Twoją wypowiedź zostawiam bez kom. żałosne.
zdjecie uzytkownika
Jolka - 2014-03-17 22:37:28 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
ATERIMA MED poszukuje opiekunek do Niemiec, ale raczej każde ogłoszenie wymaga co najmniej komunikatywnej znajomości niemieckiego.
zdjecie uzytkownika
Onar - 2014-03-17 23:51:34 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
O aterimie nie slyszałam nigdy złych opinii. Czytając forum, też można odnieść wrażenie, że większość osób jest zadowolona z usługi.
zdjecie uzytkownika
elkabis - 2014-03-18 08:34:23 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [elka - 2014-03-06 07:13:32]:
Elu, przeżywam to co opisałaś, codziennie w Polsce za 1600 zł.Jestem psychicznym wrakiem, codziennie biorę tabletki żebym mogła spokojnie pracować.
Trzymaj się, pozdrawiam
elkabis
zdjecie uzytkownika
gapa - 2014-04-02 16:50:44 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
oj to ja Pani @elkabis radzę odstawić te tabletki, bo to tylko pogorszy Pani humor. Pani wyjdzie na zewnątrz zobaczy trochę słońca to i humor się poprawi i nie będzie narzekania ;)
zdjecie uzytkownika
mikołaj - 2014-04-11 20:27:59 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Witam wszystkich chciałem zapytać czy ktoś pracował przez tą firmę we franci na budowie jakie są warunki mieszkaniowe i jaka płaca i czy są jakieś nadgodziny i czy zwracają za drogę.Pozdrawiam narka.
zdjecie uzytkownika
tez opiekunka - 2014-04-15 13:20:15 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [pracuś. - 2014-03-07 20:26:17]:
Elka,przedstawila wycinek swojej,nie lekkiej pracy.Informacja jest przydatna dla osoby nie majacej wiedzy,jak wyglada praca opiekunki.Ale ja doswiadczona opiekunka rowniez ja przeczytalam,bo nie ma 2-ch jednakowych zakresow obowiazkow.Kazda rodzina jest inna,kazdy dom rzadzi sie swoimi prawami.Wiec "pracus",swoj sarkazm zostaw dla siebie i nie doluj opiekunki,ktora nie ma lekko.Pozdrawiam Elke i zycze jej zdrowia.
zdjecie uzytkownika
tez opiekunka - 2014-04-15 13:22:45 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [pracuś. - 2014-03-07 20:26:17]:
Elka,przedstawila wycinek swojej,nie lekkiej pracy.Informacja jest przydatna dla osoby nie majacej wiedzy,jak wyglada praca opiekunki.Ale ja doswiadczona opiekunka rowniez ja przeczytalam,bo nie ma 2-ch jednakowych zakresow obowiazkow.Kazda rodzina jest inna,kazdy dom rzadzi sie swoimi prawami.Wiec "pracus",swoj sarkazm zostaw dla siebie i nie doluj opiekunki,ktora nie ma lekko.Pozdrawiam Elke i zycze jej zdrowia.
zdjecie uzytkownika
pracuś. - 2014-04-15 15:50:27 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [tez opiekunka - 2014-04-15 13:22:45]:
Cytat: "leniwa i zmęczona by wstać prędzej" czynności opisane przez elka to codzienność i w czym tu problem .Dobra opiekunka potrafi sobie w każdej sytuacji nie rozpisuje się polecam urlop.
zdjecie uzytkownika
Goga - 2014-04-17 09:17:27 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [mikołaj - 2014-04-11 20:27:59]:
Chyba kontrakt, bo tak mam w opiece na niemcy.
zdjecie uzytkownika
Nikaa - 2014-04-23 10:06:02 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Szukam pilnie pracy. Ile się czeka na wyjazd z aterimą do niemiec? Pracowałam już jako opiekunka.
zdjecie uzytkownika
seba - 2014-04-25 03:12:48 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
tam w ofertach z tego co kojarzę to podane są informacje kiedy wyjeźdża się na daną oferte z Aterimą
zdjecie uzytkownika
Janka - 2014-07-02 08:44:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Nikaa - 2014-04-23 10:06:02]:
Ja czekałam kilka dni - załatwienie formalności i pojechałam. Tak że było szybko - polecam
zdjecie uzytkownika
irena - 2014-07-16 18:42:27 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Pracuję w Aterimie z przerwami ponad dwa lata i nie mam powodu do narzekania.Trafiłam do inteligentnej i wymagającej Pani, ale z tym nie mam problemu, bo jak zgodnie stwierdziłyśmy nadajemy na tej samej fali.Praca nie jest łatwa, jest nocne wstawanie 1 - 2 razy, różne humory 99 letniej Pani, ale jest dużo wolnego czasu i przemiła córka.Nie muszę tam pracować,ale polubiłam to miejsce i moją Panią a ciągłe powtarzanie że jestem najlepszą opiekunką wystarcza bym znowu za nią zatęskniła i wróciła. Co do wynagrodzenia to stawka 1.050 euro nie za wysoka, ale ja już tak mam, pracy dużo a stawka taka sobie. Jednak nie narzekam, bo tego nie lubię. Z Aterimy jestem zadowolona i myślę, że oni też. Pozdrawiam i polecam
zdjecie uzytkownika
stokrota - 2014-08-19 16:58:21 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Polecam serdecznie tę firmę!!!
zdjecie uzytkownika
gosia - 2014-08-23 22:52:32 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
elka 6.03.2014 opisała NIE swoja prace... to nie jej opis i nie jej obowiazki, jeśli moje podejrzenia są słuszne może to być moja następczyni bowiem opisana tak szczegółowo cześć dnia to moje "dzieło" - było oczywiście dużo więcej tekstu ale był on przeznaczony jedynie do prywatnego odbiorcy a nie na forum. jestem oburzona takim wykorzystaniem moich informacji... może i jej było ciężko ale należało przedstawić sytuację własnymi słowami. jestem opiekunka z długoletnim stażem, potrafię sobie radzić w różnych sytuacjach...akurat tam nie było łatwo ale jak napisała "też opiekunka" w każdej rodzinie jest inaczej i wiele zależy od naszego kontaktu z rodziną. a elka niech na przyszłość opisuje własne przejścia.
zdjecie uzytkownika
ewka75 - 2014-08-24 15:17:04 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [irena - 2014-07-16 18:42:27]:
Witam serdecznie prosze powiedziec jaka umowe daje aterima czy umowe o prace czy zlecenie i czy jest wiarygodna firma mam zamiar wyjechac z nimi.Pozdrawiam!!
zdjecie uzytkownika
irena - 2014-08-25 23:03:52 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [ewka75 - 2014-08-24 15:17:04]:
W Aterimie pracuję na umowę zlecenie, odprowadzane są wszystkie składki od najniższej krajowej, firma jak najbardziej wiarygodna ,polecam i pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
mikołaj - 2014-10-01 18:47:21 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
witam wszystkich czy może mi ktoś powiedzieć o tej firmie jak z pieniędzmi czy wypłaty na czas i jak w budowlance we franci czy szefostwo w porządku bo ja mam wyjechać w sobotę jako murarz i mieszkania jakie warunki ile osób w pokoju z góry dzięki za podpowiedz.PS.Czy są nadgodziny i dieta.
zdjecie uzytkownika
arana - 2014-10-01 23:32:31 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [irena - 2014-08-25 23:03:52]:
wiesz o tym że po umowie zleceniu w polsce nie masz żadnych praw
zdjecie uzytkownika
arana - 2014-10-01 23:41:18 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [mikołaj - 2014-10-01 18:47:21]:
z tego co widze to jechałbyś do RENNES pewnie byśmy spotkali się ale ja po rozmowie odmówiłem podpisania umowy jeżdzę przez różne firmy od prawie 9 lat ale pierwszy raz spotkałem się z taką niekompetencją ze strony tej firmy żadnych konkretów przez telefon wszystko a potem to już aby tylko wysłać w razie pytań mój nr (usunięte przez administratora)
zdjecie uzytkownika
ganda - 2014-10-07 02:33:02 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [arana - 2014-10-01 23:41:18]:
szkoda , że w taki nieprofesjonalny sposób podchodzą do swojego klienta. Spodziewałem się , że potrafią doprowadzić współpracę od początku do końca w dobrej atmosferze. Choć z osób które znam a które z "nimi" wyjechały to wiele jest pomimo wszystko całkiem zadowolonych ze swojego wyboru. Także zdania sa podzielone
zdjecie uzytkownika
Beata - 2014-10-08 00:19:18 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Dzień dobry wszystkim Forumowiczom.
A mi dali na początek 1200 euro, miałam też parę propozycji za 1000 i 1100. Sama się zdziwiłam, bo niemiecki znam raczej słabo. Dostałam zlecenie, które uchodziło za bardzo trudne. I faktycznie początki (szczególnie 1. tydzień) był bardzo męczący i stresujący, ale potem sytuacja się unormowała, czy wręcz poprawiła i nawet szkoda było wyjeżdżać. Teraz, w innej już firmie, mam prawie 1100 euro, ale za to dużo wolnego czasu (nie spotkałam się dotąd z taką ofertą, nawet ze słyszenia).
Myślę, że na stawkę wpływ ma język, ale taki prawdziwy wpływ (kluczowy) ma dopiero wtedy, gdy w grę wchodzi wynagrodzenie od 1200/1300 wzwyż i oferta skierowana jest do dobrze mówiących w jęz. niemieckim.
Ja nie miałam dośw. w Niemczech, ale język słaby komunikatywny, dobry wiek (tuż po 40. urodzinach), ukończony kurs opiekuna osób starszych z praktykami w domu seniora, dośw. rodzinne w opiece, jakieś drobne inne certyfikaty i zaświadczenia (również językowe). O cechach charakteru nie piszę, bo to widać później w czasie pracy, napisać można wiele o sobie, jednak potem sytuacje stresowe weryfikują wszystko.
Teraz, będąc na drugim moim zleceniu, uczę się cały czas języka, podopiecznego prowokuję do rozmów, wypytuję o różne rzeczy albo gadam o pogodzie chociażby. Czytam mu gazety, chociaż wielu słów nie rozumiem. W laptopie mam słownik YDP - bardzo pomocny, szczególnie jak się chce jakieś słowo na szybko odnaleźć. Oprócz tego mam małą gramatykę (tablice) i nieduży słownik książkowy. Sytuacje tu na miejscu, wymuszają taki a nie inny dobór słów, więc sobie układam na spokojnie potrzebne zdania, te bardziej skomplikowane, by potem w czasie pracy mieć mniej stresu. Jednak rozmowa przez telefon jeszcze długi czas będzie mnie stresowała :-)
Promedica (byłam przez nich zrekrutowana) daje śmiesznie niskie stawki. Mnie chcieli dać za pierwsze zlecenie 760 euro! To mi się by nie opłacało rzucać mojej pracy i z Polski wyjeżdżać. Ich stawki są poniżające. Podobno nie za wysokie ma też Aterima. Ale i tak bym ją wybrała, bo koordynatorzy są o niebo milsi, ci w Promedice mają stosunek do szukającego pracy co najmniej nieelegancki. Podsumowując doświadczenia moje i dwóch innych osób (opiekunek) poleciłabym GoWork (tylko trzeba pilnować, co przelewają, bo lubią obcinać wynagrodzenie i dopiero po interwencji dosyłają resztę) i Active Care 24 (mała firma, ale ma niezłe zlecenia i niezłe stawki).
Wysokim wynagrodzeniem kusiła mnie też firma o nazwie Private Care 24, no ale z nimi nie wyjechałam, więc nie są to sprawdzone informacje.
Jak widać osoba pierwszy raz wyjeżdżająca do Niemiec, nie musi schodzić poniżej 1000 euro, a śmiało może żądać 1050 czy nawet 1100 euro netto. Warto pamiętać, że to rodzinaatkowe kursy niemiecka ostatecznie wybiera opiekunkę (np. z dwóch lub trzech kandydatur), więc ważne jest odpowiednie zdjęcie i jakieś dodatkowe kursy i zainteresowania (ja akurat umiem robić to, co mój podopieczny, a to raczej rzadkie u opiekunek - nie zdradzę jednak co to jest :-) Wszystko - dość nieoczekiwanie - stać się może istotne, jak widać :-)
Życzę wszystkim powodzenia i pozdrawiam!
Zostaw swoją opinię
captcha
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie ATERIMA MED
Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
x