Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła

Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

plus Dodaj ofertę pracy | Logowanie

Profil firmy: ATERIMA MED

zdjecie uzytkownika
tez opiekunka - 2014-04-15 13:20:15 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [pracuś. - 2014-03-07 20:26:17]:
Elka,przedstawila wycinek swojej,nie lekkiej pracy.Informacja jest przydatna dla osoby nie majacej wiedzy,jak wyglada praca opiekunki.Ale ja doswiadczona opiekunka rowniez ja przeczytalam,bo nie ma 2-ch jednakowych zakresow obowiazkow.Kazda rodzina jest inna,kazdy dom rzadzi sie swoimi prawami.Wiec "pracus",swoj sarkazm zostaw dla siebie i nie doluj opiekunki,ktora nie ma lekko.Pozdrawiam Elke i zycze jej zdrowia.
zdjecie uzytkownika
tez opiekunka - 2014-04-15 13:22:45 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [pracuś. - 2014-03-07 20:26:17]:
Elka,przedstawila wycinek swojej,nie lekkiej pracy.Informacja jest przydatna dla osoby nie majacej wiedzy,jak wyglada praca opiekunki.Ale ja doswiadczona opiekunka rowniez ja przeczytalam,bo nie ma 2-ch jednakowych zakresow obowiazkow.Kazda rodzina jest inna,kazdy dom rzadzi sie swoimi prawami.Wiec "pracus",swoj sarkazm zostaw dla siebie i nie doluj opiekunki,ktora nie ma lekko.Pozdrawiam Elke i zycze jej zdrowia.
zdjecie uzytkownika
pracuś. - 2014-04-15 15:50:27 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [tez opiekunka - 2014-04-15 13:22:45]:
Cytat: "leniwa i zmęczona by wstać prędzej" czynności opisane przez elka to codzienność i w czym tu problem .Dobra opiekunka potrafi sobie w każdej sytuacji nie rozpisuje się polecam urlop.
zdjecie uzytkownika
Goga - 2014-04-17 09:17:27 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [mikołaj - 2014-04-11 20:27:59]:
Chyba kontrakt, bo tak mam w opiece na niemcy.
zdjecie uzytkownika
Nikaa - 2014-04-23 10:06:02 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Szukam pilnie pracy. Ile się czeka na wyjazd z aterimą do niemiec? Pracowałam już jako opiekunka.
zdjecie uzytkownika
seba - 2014-04-25 03:12:48 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
tam w ofertach z tego co kojarzę to podane są informacje kiedy wyjeźdża się na daną oferte z Aterimą
zdjecie uzytkownika
Janka - 2014-07-02 08:44:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Nikaa - 2014-04-23 10:06:02]:
Ja czekałam kilka dni - załatwienie formalności i pojechałam. Tak że było szybko - polecam
zdjecie uzytkownika
irena - 2014-07-16 18:42:27 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Pracuję w Aterimie z przerwami ponad dwa lata i nie mam powodu do narzekania.Trafiłam do inteligentnej i wymagającej Pani, ale z tym nie mam problemu, bo jak zgodnie stwierdziłyśmy nadajemy na tej samej fali.Praca nie jest łatwa, jest nocne wstawanie 1 - 2 razy, różne humory 99 letniej Pani, ale jest dużo wolnego czasu i przemiła córka.Nie muszę tam pracować,ale polubiłam to miejsce i moją Panią a ciągłe powtarzanie że jestem najlepszą opiekunką wystarcza bym znowu za nią zatęskniła i wróciła. Co do wynagrodzenia to stawka 1.050 euro nie za wysoka, ale ja już tak mam, pracy dużo a stawka taka sobie. Jednak nie narzekam, bo tego nie lubię. Z Aterimy jestem zadowolona i myślę, że oni też. Pozdrawiam i polecam
zdjecie uzytkownika
stokrota - 2014-08-19 16:58:21 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Polecam serdecznie tę firmę!!!
zdjecie uzytkownika
gosia - 2014-08-23 22:52:32 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
elka 6.03.2014 opisała NIE swoja prace... to nie jej opis i nie jej obowiazki, jeśli moje podejrzenia są słuszne może to być moja następczyni bowiem opisana tak szczegółowo cześć dnia to moje "dzieło" - było oczywiście dużo więcej tekstu ale był on przeznaczony jedynie do prywatnego odbiorcy a nie na forum. jestem oburzona takim wykorzystaniem moich informacji... może i jej było ciężko ale należało przedstawić sytuację własnymi słowami. jestem opiekunka z długoletnim stażem, potrafię sobie radzić w różnych sytuacjach...akurat tam nie było łatwo ale jak napisała "też opiekunka" w każdej rodzinie jest inaczej i wiele zależy od naszego kontaktu z rodziną. a elka niech na przyszłość opisuje własne przejścia.
zdjecie uzytkownika
ewka75 - 2014-08-24 15:17:04 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [irena - 2014-07-16 18:42:27]:
Witam serdecznie prosze powiedziec jaka umowe daje aterima czy umowe o prace czy zlecenie i czy jest wiarygodna firma mam zamiar wyjechac z nimi.Pozdrawiam!!
zdjecie uzytkownika
irena - 2014-08-25 23:03:52 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [ewka75 - 2014-08-24 15:17:04]:
W Aterimie pracuję na umowę zlecenie, odprowadzane są wszystkie składki od najniższej krajowej, firma jak najbardziej wiarygodna ,polecam i pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
mikołaj - 2014-10-01 18:47:21 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
witam wszystkich czy może mi ktoś powiedzieć o tej firmie jak z pieniędzmi czy wypłaty na czas i jak w budowlance we franci czy szefostwo w porządku bo ja mam wyjechać w sobotę jako murarz i mieszkania jakie warunki ile osób w pokoju z góry dzięki za podpowiedz.PS.Czy są nadgodziny i dieta.
zdjecie uzytkownika
arana - 2014-10-01 23:32:31 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [irena - 2014-08-25 23:03:52]:
wiesz o tym że po umowie zleceniu w polsce nie masz żadnych praw
zdjecie uzytkownika
arana - 2014-10-01 23:41:18 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [mikołaj - 2014-10-01 18:47:21]:
z tego co widze to jechałbyś do RENNES pewnie byśmy spotkali się ale ja po rozmowie odmówiłem podpisania umowy jeżdzę przez różne firmy od prawie 9 lat ale pierwszy raz spotkałem się z taką niekompetencją ze strony tej firmy żadnych konkretów przez telefon wszystko a potem to już aby tylko wysłać w razie pytań mój nr (usunięte przez administratora)
zdjecie uzytkownika
ganda - 2014-10-07 02:33:02 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [arana - 2014-10-01 23:41:18]:
szkoda , że w taki nieprofesjonalny sposób podchodzą do swojego klienta. Spodziewałem się , że potrafią doprowadzić współpracę od początku do końca w dobrej atmosferze. Choć z osób które znam a które z "nimi" wyjechały to wiele jest pomimo wszystko całkiem zadowolonych ze swojego wyboru. Także zdania sa podzielone
zdjecie uzytkownika
Beata - 2014-10-08 00:19:18 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Dzień dobry wszystkim Forumowiczom.
A mi dali na początek 1200 euro, miałam też parę propozycji za 1000 i 1100. Sama się zdziwiłam, bo niemiecki znam raczej słabo. Dostałam zlecenie, które uchodziło za bardzo trudne. I faktycznie początki (szczególnie 1. tydzień) był bardzo męczący i stresujący, ale potem sytuacja się unormowała, czy wręcz poprawiła i nawet szkoda było wyjeżdżać. Teraz, w innej już firmie, mam prawie 1100 euro, ale za to dużo wolnego czasu (nie spotkałam się dotąd z taką ofertą, nawet ze słyszenia).
Myślę, że na stawkę wpływ ma język, ale taki prawdziwy wpływ (kluczowy) ma dopiero wtedy, gdy w grę wchodzi wynagrodzenie od 1200/1300 wzwyż i oferta skierowana jest do dobrze mówiących w jęz. niemieckim.
Ja nie miałam dośw. w Niemczech, ale język słaby komunikatywny, dobry wiek (tuż po 40. urodzinach), ukończony kurs opiekuna osób starszych z praktykami w domu seniora, dośw. rodzinne w opiece, jakieś drobne inne certyfikaty i zaświadczenia (również językowe). O cechach charakteru nie piszę, bo to widać później w czasie pracy, napisać można wiele o sobie, jednak potem sytuacje stresowe weryfikują wszystko.
Teraz, będąc na drugim moim zleceniu, uczę się cały czas języka, podopiecznego prowokuję do rozmów, wypytuję o różne rzeczy albo gadam o pogodzie chociażby. Czytam mu gazety, chociaż wielu słów nie rozumiem. W laptopie mam słownik YDP - bardzo pomocny, szczególnie jak się chce jakieś słowo na szybko odnaleźć. Oprócz tego mam małą gramatykę (tablice) i nieduży słownik książkowy. Sytuacje tu na miejscu, wymuszają taki a nie inny dobór słów, więc sobie układam na spokojnie potrzebne zdania, te bardziej skomplikowane, by potem w czasie pracy mieć mniej stresu. Jednak rozmowa przez telefon jeszcze długi czas będzie mnie stresowała :-)
Promedica (byłam przez nich zrekrutowana) daje śmiesznie niskie stawki. Mnie chcieli dać za pierwsze zlecenie 760 euro! To mi się by nie opłacało rzucać mojej pracy i z Polski wyjeżdżać. Ich stawki są poniżające. Podobno nie za wysokie ma też Aterima. Ale i tak bym ją wybrała, bo koordynatorzy są o niebo milsi, ci w Promedice mają stosunek do szukającego pracy co najmniej nieelegancki. Podsumowując doświadczenia moje i dwóch innych osób (opiekunek) poleciłabym GoWork (tylko trzeba pilnować, co przelewają, bo lubią obcinać wynagrodzenie i dopiero po interwencji dosyłają resztę) i Active Care 24 (mała firma, ale ma niezłe zlecenia i niezłe stawki).
Wysokim wynagrodzeniem kusiła mnie też firma o nazwie Private Care 24, no ale z nimi nie wyjechałam, więc nie są to sprawdzone informacje.
Jak widać osoba pierwszy raz wyjeżdżająca do Niemiec, nie musi schodzić poniżej 1000 euro, a śmiało może żądać 1050 czy nawet 1100 euro netto. Warto pamiętać, że to rodzinaatkowe kursy niemiecka ostatecznie wybiera opiekunkę (np. z dwóch lub trzech kandydatur), więc ważne jest odpowiednie zdjęcie i jakieś dodatkowe kursy i zainteresowania (ja akurat umiem robić to, co mój podopieczny, a to raczej rzadkie u opiekunek - nie zdradzę jednak co to jest :-) Wszystko - dość nieoczekiwanie - stać się może istotne, jak widać :-)
Życzę wszystkim powodzenia i pozdrawiam!
zdjecie uzytkownika
ozonek - 2014-11-07 13:02:01 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
jakby nie było, to jest to agencja pośrednictwa pracy, muszą pobierać swoją prowizję, dlatego moim zdaniem warto się dowiedzieć, czy jest możliwość zatrudnienia bezpośrednio u pracodawcy po jakimś tam okresie próbnym. Przynajmniej jak kogoś interesuje dłuższa praca za granicą. przez pośrednika można wiele.
zdjecie uzytkownika
Grzegorz - 2014-11-10 10:40:53 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [arana - 2014-10-01 23:32:31]:
Umowa zlecenie, czyli kontrakt, jest jedyną rozsądną formą umowy przy podejmowaniu pracy za granicą. Bajki o umowach o prace zostawmy pisowcom, związkom zawodowym ze stoczni, górnikom i innym gnojom, którzy codziennie nas okradają z naszych podatków. Jeżdżę za granicę do pracy już dość długo, kontrakt zawsze można rozwiązać jak coś Ci nie pasuje, z umowa o pracę jest gorzej. A aterimą jeżdżę na budowę do Francji od pół roku i uważam że to solidna firma. Problemy podczas wyjazdów pojawiają się zawsze. Aterima w przeciwieństwie do wielu firm bierze odpowiedzialność i stara się pomóc. Inni mają gdzieś.
zdjecie uzytkownika
Maja .. - 2014-11-18 12:42:38 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Beata - 2014-10-08 00:19:18]:
Miałaś ogromne szczęście co do wynagrodzenia i reszty trochę koloryzujesz pewnie informacje zebrałaś z ofert innych pośredników i opisujesz o sytuacji .Trudno wnioskować gdzie w końcu pracujesz opis jak dla mnie to nie Aterima a szkoda..Mimo wszystko życzę ci powodzenia .
zdjecie uzytkownika
Beata - 2014-11-18 23:28:03 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Maja .. - 2014-11-18 12:42:38]:
A skąd - absolutnie nie koloryzuję. Szczęście? Jeśli umiem się porozumieć po niemiecku z podopiecznym i jego rodziną a mam też porobione kursy, to dlaczego nie mieliby zapłacić mi 1050 albo 1100 euro? W ostatnim miejscu pracy rozmawiałam przez telefon z inną opiekunką, która przy komunikatywnej znajomości niemieckiego nie bierze zleceń poniżej 1200 euro (ale ma spore doświadczenie). Nie widzicie, jak duży to rynek - praca w opiece? Mnóstwo firm pośredniczących, mnóstwo zleceń. W którym miejscu coś przekłamałam?

Aterimę znam tylko z opinii (pozytywnych) i rozmowy kwalifikacyjnej, jeździłam do tej pory z dwiema innymi firmami. Dyskusja potoczyła się w kierunku możliwego wynagrodzenia, więc napisałam o swoim doświadczeniu.
zdjecie uzytkownika
paweł - 2014-11-21 16:11:12 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
no i bardzo dobrze zrobiłaś @Beata, takie opinie jednak coś wnoszą i sporo dają dla przyszłych pracowników, którzy chcą się dowiedzieć mniej więcj jak praca wygląda w danej firmie i ja szczerze mówiąc też jestem wdzięczny za opinie, bo niektórzy tylko napiszą, że się im nie podoba bo nie i zero argumentacji.
zdjecie uzytkownika
paweł - 2014-11-21 16:14:26 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
no i bardzo dobrze zrobiłaś @Beata, takie opinie jednak coś wnoszą i sporo dają dla przyszłych pracowników, którzy chcą się dowiedzieć mniej więcj jak praca wygląda w danej firmie i ja szczerze mówiąc też jestem wdzięczny za opinie, bo niektórzy tylko napiszą, że się im nie podoba bo nie i zero argumentacji.
Rozmowa Kwalifikacyjna
Przebieg rekrutacji: do: franek

Szanowny Panie,
Dopełniamy wszelkich starań, by rzetelnie wykonywać naszą pracę, a każdą z opinii wnikliwie analizujemy i wyciągamy wnioski. Chcielibyśmy ustosunkować się do Pana punktu widzenia, jednak w tym celu potrzebujemy więcej danych. Prosimy o informację w jakim mieście odbył Pan rozmowę.
Jeśli nie życzy Pan sobie pisania na forum, zapraszamy do kontaktu bezpośredniego: opiekunki@aterima-med.pl
Pozdrawiamy!
Pytania:
zdjecie uzytkownika
lukas - 2014-12-05 19:20:03 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Czyli jak mniemam praca przez Aterima med może byc dobra okazja do dorobienia sobie oraz podszkolenia języka. skoro proponuja np. 1200 euro to ile z tego trzeba odjac na opłaty, czy mieszka się u rodziny i jeszcze dostaje sie od niej kieszonkowe? Wiem, ze w Niemczech zycie jest droższe, to ciekawi mnie jak na tym moge wyjść.
zdjecie uzytkownika
Beata - 2014-12-06 20:23:16 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Dziś już mogę więcej napisać o Aterimie. Mąż przeszedł cały cykl rekrutacyjny i podpisał właśnie z nimi umowę. Dostał na razie dwie oferty, z których wybrał już jedną (teraz czeka na akceptację ze strony niemieckiej rodziny).
Kwota wynagrodzenia za grudniowe propozycje Aterimy wahała się od 1100 do 1200 plus premia świąteczna 150 euro (propozycje dla osoby z dobrym niemieckim) Także można zarobić około 1300 euro. Gdyby nie ta premia, to mąż by trochę marudził, że mało płacą :-) (płynnie mówi po niemiecku).
Co do pieniędzy na życie, to ich kwotę ustanawia rodzina.
Mąż podczas pierwszego swego wyjazdu dostawał od rodziny na siebie i podopieczną 150 euro. Podczas drugiego, wspólnego ze mną wyjazdu mieliśmy 200 euro na 4 osoby. Ostatni mój wyjazd to 100 euro na dwie osoby. Kwota ta przeznaczana jest głównie na jedzenie, ale często też na środki czystości, papier toaletowy itp. Jest to wystarczająca kwota - nie trzeba kupować najtańszych produktów. Zakupy zawsze robiłam samodzielnie, nie kwestionowano moich decyzji zakupowych. Jeśli zdrowie podopiecznego wymagało specjalnej diety, to oczywiście to uwzględniałam.
Mieszka się u rodziny, tak. Ja akurat wolę mieszkać tylko z podopiecznym (wówczas ktoś z rodziny przyjeżdża dać pieniądze na kolejny tydzień i ogólnie sprawdzić czy wszystko jest w porządku, a niekiedy wspólnie lub samodzielnie wykonać jakieś dodatkowe prace np. na zewnątrz domu).
Ja jestem zadowolona z pracy jako opiekunka. Po powrocie do domu mam czas i pieniądze na swoje pasje i oczywiście na codzienne życie :-)
Zostaw swoją opinię
captcha
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie ATERIMA MED
Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
Masz pytanie do prezesa firmy ATERIMA MED?
Zadaj pytanie
x