ATERIMA MED

Kraków

Opinie o ATERIMA MED

Ryszard 2016-08-30 16:32
Do opieki ma się rozumieć?
Bozenaterima 2016-08-30 22:08
Chcesz od nas wyjechac - prosze bardzo. Skontaktoj sie ze mna, na pewno bede mogla ci pmoc.
Ruzz 2016-08-31 11:41
Pezecież wystarczy wpisać w wyszukiwarkę ogłoszenia o pracę dla opiekunek i na wielu stronach się ogłaszają.
Ruzz 2016-09-21 11:39
Czemu nie kontaktujesz sie z firmą? Przecież stawka jest uzależniona od samej opiekunki i od zlecenia.
dori 2016-09-21 16:26
jakie macie teraz zarobki z dobrym niemieckim?
dori 2016-09-21 16:26
jakie macie teraz zarobki z dobrym niemieckim?
Myszka 2016-09-21 16:42
Witam. Wyjeźdzam pierwszy raz do opieki. Czy mam się zgodzić na osobę leżącą? Jakie najbezpieczniej przyjąć zlecenie?
12
Kaśka 2016-09-22 10:45
A masz jakieś doświadczenie w opiece w Polsce? Opiekowałaś się osobą leżącą?
Olka 2016-09-26 12:52
Jako opiekunka zawsze dostawałam pieniądze na czas. Ale ja pracuję za granicą, to i stawki mam wyższe.
Krystian 2016-09-29 09:11
Po moim pierwszym wyjeździe z Aterimą (pierwszym w ogóle) jestem nawet zadowolony. Opis stelli zgadzał się, choć pewne sytuacje dochodziły z czasem bo pacjent był już mocno chory. Rodzina mieszkała daleko, ale była bardzo miłą i starała się pomóc tyle ile mogła. Koordynatorki miłe :) nawet zadzwoniły żeby mi pogratulować języka po paru dniach pracy :D Stawka nie najniższa, bo 1150/30dni. Natomiast wypłata wcale nie była nieterminowa tylko tak jak w umowie jasno napisane: do 15 dnia następnego miesiąca po końcu okresu rozliczeniowego, a nie od razu po powrocie. Ogólnie jeśli ktoś szuka opinii, to mogę polecić
1
Renatax 2016-09-30 17:54
A wyobrażasz sobie ,że jakaś rodzina zostawi kogoś z osobą bez doświadczenia?
Lucyna 2016-10-03 18:04
Super! rzetelne, fachowe podejście, fajne oferty (wyjechalam 2 razy), kiedy jesteś w kraju masz ubezpieczenie. Jestem bardzo zadowolona, polecam!
2
Ruzz 2016-10-04 11:19
Nigdy nie masz pewności czy dostaniesz się do fajnej rodziny.
Kaśka 2016-10-05 10:37
Każda agencja pracy prowadzi rekrutację przez cały czas.
Natalia 2016-10-05 12:12
Nie rozumiem dlaczego nie zapytasz dzwoniąc do firmy?
Ruzz 2016-10-06 19:35
Przecież ogłoszenia zamieszczane są na innych portalach.
Mgiełka 2016-10-07 19:24
Zabawne pytania zadajecie. Umiecie wpisać w wyszukiwarkę "opiekunka osób starszych" czy podobne frazy? Jeśli tak, to wysypie się Wam worek ofert z różnych firm. Ludzie, litości... Przecież w 5 minut możecie to zrobić. A Wy jakieś problemy typu: tu nikt niczego nie zamieszcza. Na jakim forum znajdę ofertę?
Matko, jesteśmy chyba w podobnym wieku, ja też sama się uczyłam obsługi komputera tak, że potem pracowałam jako copywriter, pozycjonowałam strony www itp. A Ps to mój ulubiony program (bo fotografuję).
Nie oczekuję, że każdy się tak wdroży, ale bez podstaw daleko nie zajedziecie - również w fizycznej pracy (opiekun, spawacz, sortowacz czegokolwiek itd.). Przecież musicie obsługiwać konta bankowe w necie, robić przelewy, wysyłać papiery aplikacyjne do wybranej firmy... Co z Wami? Mamy XXI wiek. :-)
7
qwe 2016-10-15 16:32
niech mi ktoś powie, co ma dobra znajomość języka do podcierania tyłka, nie kumam, zarobki powinny być adekwatne do wysiłku jakiego wymaga ta praca i stanu pacjenta
12
Ruzz 2016-10-16 13:49
A jak sobie wyobrażasz pracę w opiece domowej bez komunikacji? Na migi?
2
A-L 2016-10-17 15:16
No proszę Cię... Podcieranie tyłka? Czasem to się to robi, czasem nie, ale chyba nigdy wyłacznie! Jak Twój podopieczny straci przytomność, jak się zaksztusi, jak upadnie - to co zrobisz? Na migi pogotowiu (rodzinie) przez telefon wytłumaczysz z.B. utratę przytomności?
Poza tym często (jak tak miałam przy demencyjnych osobach) obowiązkiem jest aktywizowanie chorego - zarówno fizyczne jak i intelektualne. Bez języka ani rusz.
Pracuję teraz w Heimie i myślisz, że bez języka by mnie tam przyjęli? Mamy program komputerowy, gdzie odklikujemy każdą wykonaną czynność. Sami też musimy zapisywać w nim mniej typowe zachowania podopiecznych, nagłe zdarzenia, bóle, wymioty itp. Rozmawiamy z podopiecznymi, którzy niejednokrotnie skarżą się na bóle, złe samopoczucie albo proszą Cię o coś itd.
Nie wspomnę o komunikacji ze współpracownikami i szefostwem... Natomiast wyjazd do domu prywatnego wiąże się z rozmowami z rodziną i czasem z niemieckim koordynatorem. Albo z recepcjonistką w przychodni, jeśli będziesz chodziła również z podopiecznym na wizyty lekarskie.
Widze, że masz mylne wyobrażenie tej pracy, więc najpierw może zapoznaj się ze specyfiką pracy jako opiekuka osób starszych i chorych, a potem decyduj, czy chcesz/umiesz/nadajesz się do takiej pracy. Również językowo. :-)
14
Alicja 2016-10-22 16:55
Pracuje w Aterimie. Wyjechałam juz 3 razy . Jestem bardzo zadowolona. Wypłaty wporzadku , zawsze regularnie . Zawsze jestem przyjęta bardzo ciepło i tak samo żegnana.Polecam :)
2
Marzena 2016-10-24 00:21
A składki na ZUS odprowadzają od średniej krajowej (4055zl)? Czy od najniższej?
3
Ryszard 2016-10-24 19:26
Obecnie jest od okolo 2 tys. Albo ponad. Mnie nie odpowiadają niższe składki. Jak miałem własną działalność to po dwóch latach, kiedy przestałem płacić ulgowy zus, to nasze kochane państwo mnie omal do nędzy nie doprowadziło.
2
Anna75 2016-11-01 11:22
Firma godna zaufania! Zawsze miła obsługa w biurze,.Polecam wszystkim opiekunkom. Taki pracodawca to skarb!
Betrojerin 2016-11-06 01:31
od najniższej ... to najgorsza firma - ODRADZAM -JAK SIĘ WIĄŻĄĆ TO Z PORZĄDNĄ FIRMĄ, (usunięte przez administratora)
3
Wrzos 2016-11-07 11:05
Mnie to pasuje, bo więcej dla mnie, a mniej dla zusu. Nie rozumiem czemu mam chcieć wysokie składki? Żeby urzędnicy przejedli?
4
Zielona 2016-11-07 17:34
Dokładnie tak! Też bym wolała od najniższej. Przecież z ZUS-u i tak kasy nie zobaczę, jakieś grosze co najwyżej. Akurat już od pół roku mam umowy niemieckie, więc zaczynam liczyć na niemiecką emeryturę. Może zdążę coś uzbierać. :-)
Ostatnio była mowa, że ludziska (w Polsce) dostawać będą po 200 - 300 zł emerytury. Bo to będzie około 30% tego, co teraz zarabiają. A większość zarabia minimum.
Mąż, jak mówił Niemcom, że ma tylko nieco ponad 120 euro renty, to spotykał się z niedowierzaniem i wątpliwością: "To niemożliwe - takiego kraju, z takimi świadczeniami rentowymi nie może być!" ;-)
3
ossi 2016-11-09 08:15
Jestem na etapie zmiany Agencji, ale próbuję się również czegoś dowiedzieć o pracy na warunkach niemieckich. Możesz napisać, po ilu latach pracy przysługuje emerytura w Niemczech ? Jedni mówią, że po 5 latach, inni, że po 10?
Zielona 2016-11-10 01:10
Po 5 - z tego, co się orientuję, to w innych krajach podobnie. Może inni mylą świadczenia emerytalne z obywatelstwem? Nie wiem.
Niemcy oczywiście narzekają na wysokość świadczeń emerytalnych, ale nie jest najgorzej. :-)
W landach byłej NRD jest niby mniej wesoło, ale jednak i tu nie brakuje chętnych do zamieszkania w Seniorenheim, a one tanie nie są. Niektóre zapewniają tylko podstawowe wersje IKM (Inkontinenzmaterial, Inkontinenzeinlage - jak zwał tak zwał), a te bardziej wyrafinowane trzeba kupować we własnym zakresie. Ale wyposażenie w sprzęt pomocny w pielęgnacji osoby starszej czy chorej jest pełne.
Mimo, że olbrzymia kasa idzie na uchodźców, to nadal niemiecka opieka medyczna jest na dobrym poziomie, nadal są dość łatwo osiągalne świadczenia socjalne, np. dofinansowania do szkoleń (językowych, zawodowych), do opłat za mieszkanie itp. dla zwykłych obywateli i zwykłych imigrantów :-)
Na ulicach widać sporo starszych osób, zazwyczaj wyposażonych w chodziki, wózki inwalidzkie tradycyjne i elektryczne. Równych chodników czy ścieżek rowerowych nie brakuje, także...
Ogólnie jest więcej uśmiechu i mniej frustracji niż w na polskiej ulicy.
Takie moje spostrzeżenia, można się ze mną oczywiście nie zgadzać :-)

Szwagier męża wrócił do kraju po paru ładnych latach pracy w Niemczech. Tam pewnie nie należałby do najbogatszych ;-), a w Polsce utrzymuje żonę i niekiedy wspomaga finansowo pasierbicę i jej dwójkę dzieci, ponieważ niestety, jej mąż nawala w tym względzie. Dziewczyna jest pielęgniarką i nosi się z zamiarem wyjechania do Niemiec, na co ją gorąco namawiam. Kwestia doskoku do B1, bo jak na razie, to jej niemiecki jest tak pod A2 (jak mój zresztą).
Rozpisałam się trochę obok tematu ;-)
Jeśli chciałabyś coś więcej wiedzieć, to pytaj.
2
kana 2016-11-20 13:37
Dzień dobry
Czy warto zmieniač firmę?czy Alterima jest wiarygodną firmą.
Proszę o opinie,nie wiem co zrobič?
Pliss jakie mają umowy i płace?
Koliberek 2016-11-20 19:10
Mają teraz trzy umowy. Opinii jest w necie sporo, jak poszperasz, to znajdziesz trochę tego. Płace w zależności od języka i stopnia doświadczenia - czyli tak jak wszędzie.
2
Ada 2016-12-22 19:50
Trzy umowy ?
A na co aż tyle?
Monika 2017-01-17 13:04
Ada – może nie mam prawa się wypowiadać na temat tego dlaczego trzy umowy , bo pracuje od sierpnia ubiegłego roku w aterimie i wtedy już były trzy .Na swoje pierwsze zlecenie z aterimą pojechałam do Diesdorfu.Podopiecznym był pan Anton lat 84 . Wszystko się zgadzało. Zaznaczam że wcześniej pracowałam w niemczech prywatnie tylko jeden raz przez dwa miesiące razem z druga polką w domu gdzie było małżenstwo.Pan Anton wymagał tylko gotowania i pomocy w prostych czynnościach. Generalnie był samodzielny, chociaż chodzenie po schodach sprawiało mu już pewne problemy. Pomagać mu przy tym nie mogłam,bo jego ambicje brały górę i chciał radzić sobie sam.Lubił czytać książki, miał w mieszkaniu sporą bibliotekę. Jego syn pracuje w jakimś wydawnictwie i dotarczał ksiązki na bieżaco. Nawet mnie pytał czy nie chcę.Lubię książki,ale wolę po polsku.Ogólnie fajna stella, ale pan Anton poszedł w listopadzie na zabieg do szpitala ,coś z kolanem , endoproteza jeśli się nie mylę.Wtedy wrociłam do Polski.Z synem mam kontakt teraz pan Anton mieszka z nim i jego rodziną. Po operacji,przechodzi jeszcze jakąś rechabilitację i myśli o powrocie do swojego mieszkania.Nie wiem ile to zajmie,ale chciałabym tam wrócić.Moje drugie zlecenie jest u pani Bernadette lat 77 w Heidesee. Bogu dzięki pani również znosna i sympatyczna.Miała przede mną już kilka innych opiekunek z polski i jedną z Rumunii.Na początku strasznie mi słodziła i mówiła że się cieszy że jestem z Polski,bo woli Polki.Roboty jest tutaj trochę więcej niż u Antona no i okolica mi się jakoś mniej podoba. Chociaż w zasadzie to nie mam na co narzekać,bo tragedii jakiejś nie ma. Pani sobie zyczy tylko gotowane, dużo warzyw i bez smażenia.Mi to odpowiada, bo przynajmniej zgubiłam już trzy-cztery kilo.Jestem od połowy grudnia,bo się skusiłam na świąteczną premię.Umów po nowym roku nie zmienili,to dobrze bo nie muszę znowu tego wszystkiego czytać i przerabiać. Zostaję do połowy lutego i nie wiem co dalej.Zobaczymy co zaproponują. Chciałabym wrócić do Antona,ale nadal nie mam informacji ile on jeszcze będzie siedział u syna. Dzięki pani Bernadette nauczyłam się przepisów gry w tenisa, bo oglądam z nią turnieje w tv, głównie dla naszej Agnieszki Radwańskiej. Może kiedyś sama pojadę na kort zagrać,nie wiedziałam że to taki pasjonujący sport.
1
Ruzz 2017-01-20 11:04
Witajcie! Nadal pracuję w Aterimie. Po nowym roku, tym razem bez zmian. Też się bałam nowych umœw, ale wszystko zostało po staremu. Za 8 dni wyjeżdżam do Frankfurtu na nową stellę. Mam być przez trzy miesiące, jestem tam pierwszą opiekunką, więc muszę "odminować" to miejsce. Trzymajcie kciuki za mnie, bo trochę mam stresa.
3
Jola123 2017-01-20 17:25
Nie polecam tej firmy zmieniam
2
Jola123 2017-01-21 15:49
Też zmieniam firmę też przez zmiennczke rotacja przede wszystkim
1
Joanna 2017-01-21 23:33
Też chyba zmienię. Też zmieniczka Renata za pewna. Jest nie tak się umawialiśmy
1
Dorota 2017-01-23 17:47
Ja zmieniałam już raz firmę, ale w listopadzie wróciłam do aterimy. Problemy na stellach zdarzają się wszędzie, ale nie w każdej firmie starają się pomóc. Zmienniczek nie komentuje, odpukać - z żadną jeszcze nie miałam problemu. Teraz mam wyższe składki. Zobaczę do kiedy zostanę, wszystko się zmienia.
Maja 2017-01-24 18:01
wszystkie firmy w Polsce to oszuści najlepiej jeździć im za darmo
5
zyta 2017-01-26 06:00
To mialas farta ja nie moge sie tym pochwalic, wrecz przeciwnie mysle o jakiejs zmianie firmy.
2
Ruzz 2017-01-26 19:24
Lepiej nie chwalić dnia przed zachodem słońca. Zmieniać i zmieniać nie jest dobrze. Tutaj wiem na czym stoję. Porównywałam kiedyś z dwoma koleżankami oferty i warunki w innych firmach i wszystkie mają swoje plusy i minusy. Często zmiana na coś niby lepszego to "skórka za wyprawkę". Oczywiście trzeba być elastycznym, ale lepiej się zastanowić dwa razy przed podjęciem ostatecznej decyzji, żeby sobie samobója nie strzelić. Jestem spakowana i stresik jest! Jak będę na miejscu, to się odezwę.
Kora 2017-01-30 11:49
Witam, potrzebuje rady jeżdżę od pół roku do tej samej rodziny za 1000 euro , teraz dostałam aneks do umowy, że za pierwszy dzień dostane pół stawki, dlatego bo jestem ze zmienniczka. Na sztele jadę całą noc i jestem wcześnie rano. Mam zmienić agencję?
Wiolka 2017-02-01 13:18
A po co? Wszędzie tak jest. Ja pracuję gdzie indziej, ale zawsze się liczy pół pierwszego dnia i 0ół ostatniego - jak jesteś razem ze zmienniczką. Niektóre qgencje płacą za cały dzień pierwszy i nie płacą za ostatni - na jedno wychodzi.
2
Kora 2017-02-16 11:41
Ktoś wie ile wynosi premia wielkanocna? Jedna z firm ma taką w ofercie.
Izabela 2017-02-16 18:42
Wszystkie firmy płacą premie za święta. Stawki są różne. Zadzwoń i zapytaj w firmie najlepiej.
Patti 2017-02-23 17:07
Czesc kolezanki i koledzy
Nie wiem jak to pytanie sformulowac, ale slyszalam od kogos, i nie wiem, czy to sa plotki, ze trzecia pozytywna opinia od rodziny (referencje) podopiecznego, ktorym sie opiekowalysmy, powinna skutkowac jakas gratyfikacja pieniezna. Czy ktos cos wie cos na ten temat?
Ruzz 2017-02-24 11:17
Zawsze możesz negocjować podwyżkę. Zadzwoń do firmy i niech Ci powiedzą co i jak. Jak poprawiłaś niemiecki, to poproś o weryfikację.
Danuta 2017-03-12 14:35
Jakis czas jestem zatrudniona w Aterima med to bardzo dobra firma, dbająca o pracownika, oferująca dobre zarobki. Polecam.
Bozia 2017-03-12 21:35
Popieram wypowiedz Danusi, jestem bardzo zadowolona ze wspolpracy z Aterima
3 lata i mysle, ze bedzie ich wiecej. Pozdrawiam z Niemiec
Witka 2017-03-17 07:59
Tak to prawda, 3 pozytywne opinie od różnych rodzin i jest podwyżka. O wszystkim informują przy podpisywaniu umowy. Szczerze mówiąc bałam się trochę zmieniać firmę, ale jak na razie nie żałuję. Mają lepsze warunki niż moja poprzednia firma. Pierwsze wrażenie pozytywne. Oferty opisują bardzo szczegółowo (pierwsza nie wypaliła, czekam na potwierdzenie drugiej). Dzwonią 1-2 tygodnie wcześniej, wszystko na spokojnie. Zobaczymy jak będzie po pierwszym wyjeździe.
Zostaw swoją opinię o ATERIMA MED - Kraków
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie ATERIMA MED