Przepraszam za moją nieobecność, ale musiałem skoncentrować się na moim nowym środowisku pracy. Wysłałem skargę do IODO w tym tygodniu i zobaczymy, co się stanie. Skarga do PIP jest nadal na mojej liście rzeczy do zrobienia.
Obawiałem się, że zabrakło mi tematów na nowy "blog-post", ale po potrząśnięciu głową, wystarczająco dużo wspomnień wypadło, by napisać kolejny artykuł.
Ponownie zaczynamy od procesu rekrutacji, przez jakiś czas Terma współpracował z osobą, która twierdziła, że potrafi identyfikować choroby psychiczne i problemy u osób na podstawie ich podpisu. W tym okresie kandydaci zostali poproszeni o nadesłanie C.V. oraz list motywacyjny z odręcznym podpisem. Bez tego ich zastosowanie nie byłoby brane pod uwagę. Powiedziała H.R., których kandydaci powinni zaprosić na rozmowę na podstawie jej analizy podpisu odręcznego. Żaden z zaproponowanych przez nią kandydatów nie okazał się odpowiednim kandydatem, ale i tak spędziła dużo czasu. Dokonała wstępnej selekcji w oparciu tylko o imię i nazwisko! Czy uważasz, że któryś z kandydatów został poinformowany o tej "analizie"? Oczywiście nie, wszystkie dane zostały wysłane bez pozwolenia do zewnętrznej osoby, aby mogła zrobić swoją magię, by nie zamieniać niczego w wielką fakturę.
A gdy jesteś bardziej artystyczny i chciałbyś pracować jako projektant, nie wysyłaj swojego portfolio, ponieważ istnieje duża szansa, że właściciel wyśle go do osoby, która kiedyś projektowała dla Termy.(usunięte przez administratora)kto wie. Nigdy nie widziałem odpowiedzi od tego zewnętrznego projektanta, ale i tak wysyłają portfolio.
Niedawno ktoś przeszedł przez procedurę selekcji, miała rozpocząć się w poniedziałek, jej harmonogram "szkolenia / wprowadzenia" został przygotowany, jej umowa była gotowa do podpisania. Zrezygnowała z pracy, założyła własną firmę, aby pracować z Termą na zasadzie B2B, jej czas dojazdu do pracy wynosiłby 1 godzinę dziennie. Ale w piątek rano właściciel firmy słyszy, że zacznie w poniedziałek i zdecyduje, że tak się nie stanie. On to powiedział; nie potrzebujemy ładnych twarzy i potrzebna jest wykształcenie inżynierskie. Według niego każdy potrzebuje dyplomu inżyniera. Nawet jeśli twoja funkcja będzie obsługi klienta / wsparcie zarządzania. Jest coraz lepiej, właściciel sam zdecydował, że każda drużyna w firmie jest odpowiedzialna za własny proces rekrutacji, ale kiedy wybierają kogoś doskonale nadającego się do tej pracy (była wykwalifikowana do pracy), uznał, że nie jest wystarczająco dobra. Więc HR musiał zadzwonić do tej kobiety w piątkowe popołudnie, aby powiedzieć jej, że może zapomnieć o rozpoczęciu tej funkcji w poniedziałek, a ona powinna wrócić do poprzedniego pracodawcy i błagać o jej starą pracę. Pamiętaj, że rzuciła pracę, aby założyć własną firmę, więc nie jest uprawniona do zasiłku dla bezrobotnych!
Każdemu, kto rozważa pracę tutaj, nie rezygnuj z obecnej pracy, dopóki nie podpisałeś umowy z Termą. A kiedy jesteś kobietą lub osobą z Ukrainy, powinieneś spróbować szczęścia gdzie indziej. Sam właściciel uważa, że Ukraińca nie należy nigdy płacić tak bardzo jak polskiego pracownika, bez względu na to, jak ciężko pracują. A niektórzy z nich naprawdę ciężko pracują, nigdy nie mogą dostać tak dużo jak Polak na podobnej pozycji. Dla kobiet istnieje podobny problem, właściciel "wie", że kobiety nie są tak silne fizycznie jak mężczyźni, więc kobieta nie powinna otrzymywać takiej samej płatności jak mężczyzna na stanowisku produkcyjnym, ponieważ jest ona mniej produktywna z powodu braku fizycznej siły . Co więcej, chcą raz na jakiś czas wrócić do domu, aby zająć się dziećmi, co jest kolejnym powodem, dla którego kobiety nie powinny otrzymywać takiej samej płacy. Najwyraźniej nie przyszło mu do głowy, że ojcowie mogą teraz zajmować się dziećmi.
Ale z drugiej strony, kiedy byli kandydaci i stażyści z Indii, zespół HR został poinformowany przez właściciela, że powinni włożyć więcej wysiłku i "biegać szybciej" dla obcokrajowców, ponieważ są sami w tym dziwnym miejscu. kraju i powinniśmy spróbować sprawić, by czuli się jak u siebie w domu. Kiedy jesteś obcokrajowcem o jasnej karnacji, zasady te nie mają zastosowania. Myślisz, że to tylko słowa? Był jeden zespół inżynierów, który miał indyjskiego stażystę, facet spał (!) W pracy więcej niż jeden raz. Okazało się, że pracował w kuchni restauracji, aby zarabiać na życie obok swojej edukacji. Nie mógł tego opuścić, ponieważ staż nie był płatny. Właściciel dowiedział się, i powiedział HR, że powinni zapłacić mu tyle, ile trzeba zapłacić za wszystkie swoje rachunki. Aby mógł opuścić swoją nocną pracę i ukończyć staż. I tak zrobili, dali mu kontrakt na 0 godzin, zrezygnował z nocnej pracy, a po zakończeniu stażu został zwolniony z Terma. Facet został opłacony, bo spał w pracy! Jeśli to zrobimy, otrzymamy ostrzeżenie i następnym razem będziemy mogli wrócić do domu. Ten facet dostał zapłatę "tyle, ile potrzebuje"! tyle za równość!