METRO Global Solution Center

• Bezrzecze
  • Przecław Osiedle Zielone Pole
  • Kurów

3. Opinie o pracodawcach Szczecin
  5. Opinie o METRO Global Solution Center sp. z o.o.

Opinie o METRO Global Solution Center Szczecin

Nie przegap nowości o METRO Global Solution Center sp. z o.o.!

Grzesiek

04.07.2016 18:09

Dużo zależy od tego do jakiego działu się trafi i pod jakiego lidera. Są takie działy, że pracownicy z nudów nie wyrabiają w ciągu dnia i non stop siedzą na necie (dobrze, że OBS tego nie sprawdza, bo byłoby wesoło), a są takie, gdzie pracownicy mają tyle roboty, że nie wiedzą w co ręce włożyć i non stop siedzą na nadgodzinach. Liderzy też robią swoje. Są tacy, którzy dbają o swoje zespoły i ludzie tam faktycznie mają dobrze, a są tacy, którzy tylko przeszkadzają w pracy i zespoły bez nich radziłyby sobie znacznie lepiej. Szkoda, że firma nic z tym nie robi. (usunięte przez administratora) Czy w firmie jest dobrze? Wystarczy zobaczyć jaka jest rotacja pracowników, żeby sobie odpowiedzieć na to pytanie. Ja już od roku nie uczę się imion nowych na pamięć, bo i tak mało kto zostaje. Żeby nie demonizować: w Metro Services wszystko zależy od tego do jakiego działu się trafi i pod jakiego lidera. Może być super, ale może być okropnie. Generalnie praca w Metro Services jest spoko dla osób, które studiują albo są świeżo po studiach i chcą nabrać doświadczenia. To dobry start, żeby nabyć wiedzę i umiejętności które można później sprzedać dalej, ale kiepska opcja dla już doświadczonych księgowych z dużym zapleczem.
    mm

03.07.2016 11:57

Sama pracuję w Metro Services i jasne, że jak w każdej firmie i tutaj znajdą się minusy, nigdzie nie jest idealnie. Ale to, co piszą niektóre osoby to już demonizowanie pewnych tematów. A biedny dział HR wrzucony do jednego wora ze szkoleniami stara się coś zrobić, żeby nam umilić pracę - jakby nie było czasem jakichś zabawnych akcji albo luźniejszego szkolenia to pewnie by były opinie, że jest strasznie sztywno i człowiek to tylko trybik w maszynie. A na przykład za wspomnianymi plakatami "w stylu Cooperatio czy inny szajs" idą nagrody dla niektórych pracowników, także jak się człowiek postara to zostanie wyróżniony. Jest też sporo awansów, co jakiś czas dostajemy maile i jak ktoś awansuje, to wszyscy są o tym informowani , czyli wg mnie miło. Nikt nowy nie jest zatrudniany? To ciekawe, bo często widzę, jak nowe osoby są oprowadzane po firmie i jest nas coraz więcej. Ostatnio nawet były lody z okazji dwusetnego pracownika, a pamiętam czasy, jak było niewiele ponad 100 , chyba jednak coś robią w tym temacie. Moim zdaniem wcale nie jest źle, wiadomo że trochę zależy od tego do jakiego zespołu się trafi i czy pod dobrego lidera, ale ludzie są fajni i jak się chce, można iść po szczebelkach kolejnych stanowisk bez jakiegoś wielkiego problemu. A mam znajomych w innych firmach i wiem, że na przykład w Dansk awansują może parę osób na rok. A płaca podobna jak wszędzie, za to można mieć sporo więcej kasy, jak się zna dodatkowe języki obce i można się ich uczyć na kursach u nas po godzinach.

22.06.2016 13:22

27.06.2016 21:11

Zgadza się j. angielski to standard ale wystarczy podstawowy/komunikatywny .Jak ktoś ma duże doświadczenie na pełnej księgowości to bierzemy go od razu .

17.06.2016 16:44

językowiec

22.06.2016 12:47

alrk, zdaje się że jednak mają udział w wynagrodzeniu - można liczyć na wyższą kasę, jeśli zna się dodatkowe języki. Angielski to taki standard i tylko tego wymagają na 100%, takiego średniego - wiadomo im lepszy poziom, tym większą masz szansę.
    Paula

17.06.2016 16:35

A czy ktoś ma informacje jakie są zarobki a stanowisku: Młodszy Specjalista z językiem niemieckim i angielskim

15.06.2016 16:30

15.06.2016 17:12

właśnie słyszałem że ten angielski w stopniu komunikatywnym powinien wystarczyć jak ktoś ma duże doświadczenie na pełnej księgowości . Metro Services dobrze płaci swoim pracownikom jak na szczeciński rynek pracy. Tylko ja mam 3-m-c wypowiedzenia i to mnie boli że nie poczekają tyle bo ktoś będzie musiał prace wykonać a okresu wypowiedzenia na 100% nie skrócę .
    ANNA

15.06.2016 18:22

Człowieku z takim doświadczeniem oraz wykształceniem to na bank cię biorą Wiem bo tam obecnie pracuję a język angielski to w pracy szybko sobie pod szlifujesz . W moim dziale na pewno sobie poradzisz a jak czegoś nie będziesz wiedział to ci wszyscy po trochu pomogą . Zapraszam i dozobaczenia

15.06.2016 12:32

15.06.2016 16:23

Witam ma wykształcenie wyższe ( rachunkowość) oraz studia podyplomowe z finansów i się zastanawiam czy złożyć tam swoje CV. Mój język jest komunikatywny i boję się że polegnę na rozmowie a odnośnie mojego doświadczenia to 5 lat na pełnej księgowości ( fakt kosztowe , zakupowe , kompensaty, potwierdzenia sald , wyciągi bankowe, raporty kasowe, wezwania do zapłaty czynny udział przy badaniu bilansu przez biegłego rewidenta ) W księgowaniu co gdzie jak i na jakie konto to sobie na pewno poradzę tylko boje się tej rozmowy po angielsku .

14.06.2016 20:02

czy osoba z komunikatywnym językiem angielskim ( od 2 lat się uczę i posiadam 5 letnie doświadczenie na pełnej księgowości branża FMCG) może dostać tam prace ?
    Mika

13.06.2016 15:07

Odpowiem na kilka pytań: @Karola Ad.1) Nieprawda, ja przez ponad rok prawie nigdy nie zostawałam po godzinach - no oprócz zamknięcia miesiąca, ale to max 2-3 dni. Ad.2) Nie zauważyłam takiego zjawiska, osoby przypisane do Niemiec zazwyczaj zajmują się obsługą tylko tego kraju, tak więc nie mają innych aktywności do 'nadrabiania', a już na pewno nie przychodzą w wolne dni. Ad.3) Z tego co wiem, to firma często idzie takim osobom na rękę np. zmiana tylko na 8 @Marta - Media Markt i Saturn, jeśli chodzi o procesy księgowe nie są obsługiwane przez Metro Services @Katia ok. 1000 zł

05.06.2016 12:20

Sezon urlopowy się zaczyna a tu braki kadrowe są i to bardzo duże ! Będzie ciężko a terminy w księgowości gonią
    katia

01.06.2016 21:05

Czy może ktoś powiedzieć jakie są zarobki na stażu?
    MARTA

30.05.2016 17:22

z tymi nadgodzinami to trochę przesada !! ale ludzi to tam brakuje i to sporo!!!!!!! wysyłasz dzisiaj swoje aplikacje i następnego dnia dzwonią do ciebie a odnośnie wyjazdów to są często bo firma kładzie duży nacisk na INNOWACYJNOŚĆ oraz DOBRZE WYNAGRADZA SWOICH PRACOWNIKÓW . Teraz podobno MEDIA MARKT I SATURN im doszedł do księgowania tak więc roboty od groma
    Karola

29.05.2016 21:45

Witam. Proszę o odpowiedź na nurtujące mnie pytania. 1.Czy to prawda, że w tej pracy siedzi się prawie codziennie po godzinach bo jest za mało ludzi do pracy? 2.Czy jak pracownicy wyjeżdżają służbowo co kilka tygodni do Niemiec na kilka dni to później muszą też siedzieć po godzinach albo w dni wolne od pracy żeby nadrobić pracę? 3. Czy prawdą jest, że matki samotne, które nie mogą siedzieć po godzinach są zwalniane z pracy?

02.05.2016 21:09

Smerfetek

28.06.2016 20:59

Dział HR w Metro jest chyba najbardziej oderwanym od rzeczywistości działem w całej Grupie Metro :) Ludzie którzy tam pracują nie mają zielonego pojęcia o faktycznej pracy operacyjnej, na szkoleniach opowiadają takiej bajki, że aż żal słuchać, więc ciężko ich porównywać z jakimkolwiek innym działem. Generalnie mają opinię działu gier i zabaw, bo siedzą tylko i wymyślają bzdurne zajęcia (np. cała firma przygotowuje plakaty!) albo kiczowate akcje (ostatnio oblepili całą firmę plakatami z "superbohaterami" w stylu "Cooperatio" czy inny szajs). Czasami przeprowadzają szkolenia bez sensu, na których trzeba być, a które są kompletnie nieprzydatne (szkolenie z "wartości jakimi kieruje się firma" na przykład). Generalnie cała firma ma z nich polewę, ale tylko do czasu aż znowu nie wymyślą czegoś bzdurnego co tylko przeszkadza w codziennej pracy, wtedy firma ma ochotę ich zlinczować :)
    marcel

29.06.2016 16:48

popieram tragedia !!! siedzą nic nie robią a ludzi brakuje byście kogoś w końcu zatrudnili a nie na operacyjnym wiosłujemy bo terminy gonią . Była reklama w radiu i podobno nikt nie wysłał CV a gadają że ciągle rozmowy z kandydatami prowadzą .
    Syriusz

28.04.2016 10:55

Pracowałem tam przez rok, ale zrezygnowałem, ponieważ dni wolne wynikające ze świąt Państwowych, czy Religijnych w Polsce tam nie obowiązują, bo w Portugalii ich nie ma i tam pracują normalnie więc tu też. Ale jak są święta w Portugalii i tam mają wolne to tutaj się normalnie pracuje. Więc praca dla ludzi, którzy nie mają życia poza pracą.

23.04.2016 20:28

czy osoba z 5-letnim doświadczeniem { pełna księgowość )i słabym językiem angielskim podstawowy/komunikatywny od roku się uczę-ma tam szanse dostać pracę ?

31.03.2016 13:08

31.03.2016 22:39

W Organizacji tego typu liczy się każdy - i ten starszy, doświadczony, i ten młodszy, z otwartym umysłem i chęcią do nauki oraz rozwoju. Spróbuj - dla chcącego nic trudnego :) Bez doświadczenia można się tam odnaleźć. A z Ludźmi, których poznasz, można nawiązać kontakty na lata :)
    ala

29.03.2016 17:42

Czy ktoś wie ile tam można netto zarobić ???

30.03.2016 21:25

(usunięte przez administratora) Artykuł co prawda sprzed roku, jednak myślę, że podane tam kwoty są realne. Zawsze to jednak kwestia indywidualna - wszak liczą się Twoje predyspozycje, doświadczenie i... umiejętności negocjacyjne :)

21.03.2016 08:50

30.03.2016 21:28

Ze zmianami chyba wciąż bez zmian :D Polecałam tę pracę Znajomej i usłyszałam "ale ja nie jestem księgową". Myślę, że nie ma co się poddawać na starcie, człowiek uczy się przez całe życie. Pozdrawiam!
    ala

16.03.2016 04:29

czy ktoś wie ile płacą na początek netto ??? w jakich godzinach jest praca?

20.03.2016 23:55

Wysokość wynagrodzenia to kwestia indywidualna :) Każdy ma prawo do "wyceny" własnych kompetencji. Ważne, żeby kwota była przemyślana - i pod kątem oczekiwań, jak również realiów rynkowych (warto np. skorzystać z internetowych porównywarek zarobków). Proponuję też uwzględnić możliwości otrzymania dodatkowych benefitów płacowych i pozapłacowych - o które trudno w firmach prywatnych. Za "moich" czasów funkcjonował system dwuzmianowy - pracę rozpoczynałam albo o 8:00, albo 9:30.

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w METRO Global Solution Center?

Kontakt - METRO Global Solution Center sp. z o.o.

Pl. Brama Portowa 1 70-225 Szczecin

Branże: Hosting, domeny i Cloud

15.03.2016 13:18

Pamiętacie ile czasu czekaliście na odzew po wysłaniu CV? Zastanawiam się czy jeszcze jest sens nadal czekać, czy dalej poszukiwać ;)

20.03.2016 23:40

Witaj. Na odzew czekałam około 2 tygodni. Następnie, po testach i rozmowie kwalifikacyjnej, o ostatecznej decyzji o zatrudnieniu zostałam poinformowana w ciągu 1 tygodnia. Myślę, że jeśli znalazłaś jeszcze inne, interesujące ogłoszenia - to warto wysłać CV, pójść na rozmowę... Owszem, każdorazowe aplikowanie pod kątem kolejnej konkretnej oferty wymaga czasu i przygotowania, z drugiej strony - może tylko zaprocentować. Człowiek nabiera swobody, zwiększa świadomość własnych atutów oraz ma porównanie, jakie warunki pracy oferują przedsiębiorstwa w regionie. Powodzenia w znalezieniu zadowalającej pracy :)
    MARTA

14.03.2016 21:58

Ma Pani BARDZO BARDZO DUŻE szanse ALE ODRADZAM !!! firma ma bardzo duże braki kadrowe ! z 8-letnim doświadczeniem to będzie Pani tam miała chyba największe doświadczenie w księgowości i przewyższała wiedzą ok 80-90% pracowników .
    M.

14.03.2016 20:38

Miejsce dobre dla studentów, ewentualnie osób świeżo po studiach rozpoczynających swoją pierwszą poważną pracę. Zdecydowanie NIE polecam osobom mającym już jakieś doświadczenie w księgowości, ponieważ w takim przypadku wybór Metro to krok do tyłu... Firma mając w ostatnim czasie duże problemy kadrowe ratuje się zatrudniając osoby bez żadnej księgowej wiedzy, która swoją drogą i tak się tam nie przydaje - po prostu masz klepać to, co w procedurze napisali Twoi koledzy, których wysłano na migrację. Podsumowując niezła szkoła życia w korporacyjnym buszu... :)
    anita

14.03.2016 17:03

witam serdecznie czy osoba posiadająca wykształcenie wyższe -rachunkowość , 8-letnie doświadczenie (samodzielna księgowa bez kadr i płac )na pełnej księgowości i pracująca w tej samej branży ( spożywcza) oraz język podstawowy A2/B1 ( w trakcie nauki ) ma szanse dostać tam prace ?

14.03.2016 11:26

21.03.2016 00:14

Okres próbny w Metro wspominam dobrze. Ciekawe szkolenia wewnętrzne. Sporo nauki, ale też świetny moment na trochę zabawy i lepsze zapoznanie się z Koleżankami i Kolegami. I przede wszystkim spokojny czas na wdrożenie w wykonywanie przyszłych obowiązków. Początkowo, trenowanie wyłącznie w systemie testowym było uciążliwe, z drugiej strony - świadomość, że niczego się nie "popsuje" łagodziła stres "początkującego" :) Powodzenia w procesie rekrutacyjnym oraz w znalezieniu zadowalającej pracy w Metro. A jak nie tam, to gdzie indziej. Świat stoi otworem :)

25.02.2016 08:29

Witajcie! Fajnie widzieć trochę pozytywnych opinii :) Powiedzcie jeszcze proszę jak najczęściej wyglądają formy umów. Czy np. okres próbny, później określony na rok i nieokreślony? Czy może pomijają okres próbny?

25.02.2016 21:53

Cześć :) W każdej pracy są jakieś pozytywy - wiele zależy od naszego nastawienia :) Co do pytania - ja miałam najpierw 3-miesięczny okres próbny (szkolenia oraz wdrażanie w procedury obsługi przydzielonego kraju - praca w środowisku testowym). Później umowa na 12 m-cy. Stanowisko - junior accountant.

26.02.2016 19:06

Bardzo dziękuję :)
    Milka

03.02.2016 22:08

Dzięki))
    ooo88

02.02.2016 19:50

testy sprawdzaja myslenie logiczne, podstawy ksiegowosci i angielski. rozmowa kolo 40 minut, chwile po angielsku. nie jest zle, przyjazna atmosfera
    Milka

30.01.2016 13:13

Jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna i testy?
    naito

27.01.2016 16:13

@Kasiulka, z tego co wiem wystarczy poziom średni - taki, żeby w miarę się dogadać bez większych błędów po angielsku. Średniozaawansowany powinien być ok.
    Kasiulka

23.01.2016 22:27

A czy możecie podpowiedzieć w jakim stopniu trzeba znac angielski? Mam wieloletnie doświadczenie w bankowości w tym obsługa firm. Zapisałam sie tez na intensywny kurs angielskiego ( obecny poziom to średniozaawansowany według testów, ja czuję że troszeczkę mniej). Słyszałam dobre opinie o tej pracy i chciałam się przygotować zanim złoże aplikację. Co jeszcze, oprócz języka, warto znac?
    audytor

20.01.2016 20:06

jak ktoś pracował na pełnej księgowości 2-3 lata to tam od razu się odnajdzie a nawet przewyższy niektóre osoby.
    ania

20.01.2016 16:03

Co do języka, to z tego co wiem, jeśli ma się doświadczenie w księgowości, to nagielski nie musi być super. Za każdy następny język obcy płacą dodatkową kasę do wypłaty. W tej chwili ostro szukają, szczególnie z niemieckim. Koleżanka tam pracuje i sobie chwali.
    krystian

18.01.2016 18:12

Na dzień dzisiejszy każde szczecińskie centrum finansowe ma braki kadrowe i dużą rotacje . Z pewnych źródeł mam informacje że w tym roku pojawi się nowe centrum finansowe w szczecinie ( 120-150 pracowników )
    księgowa

14.01.2016 20:26

język średni ( komunikatywny w przypadku dużego doświadczenia na pełnej księgowości wystarczy )
    KSIĘGOWA

19.12.2015 14:07

Witam ciągle rekrutują bo maja dużą rotacje pracowników . Proszę się nie sugerować tym że piszą w ogłoszeniach o prace o dobrym języku . Są braki kadrowe to doświadczenie się tam na pierwszym miejscu liczy a język podstawowy - komunikatywny wystarczy . Bez dobrych i doświadczonych pracowników ciężko się wyrobić - A terminy w księgowości gonią !!

18.12.2015 06:36

alan

13.01.2016 22:37

kilkugodzinna rozmowa w j. angielskim
    Nitro

10.12.2015 09:06

Płaca moze i jest tam oki ale to miejsce jest niczym (usunięte przez administratora) wykorzystać w pełni młodego pracownika po czym jak jego osiągi spadną lub ocena roczna wyjdzie nie tak a to mogą zrobić na pstryknięci palcem bo do kogo się pożalisz lub do kogo możesz się zgłosić ze zostałeś niesłusznie oceniony to zrobią i tak że za jakiś czas spokojnie mogą Cie zwolnić. Przykre jest jedynie to ze tworzy się sztucznie rodzinna atmosferę a jak przyjdzie co do czego po prostu zmieszają Cie z błotem i podziękują.

08.12.2015 02:19

pracownik1

24.04.2016 16:48

Skąd masz takie informacje? Zarobki są raczej przeciętne. Ja tam pracuję jako Accountant i po roku pracy i pozytywnej ocenie rocznej (i awansie) mam ok.2200 zł netto. Nie ma możliwośći negocjacji, aby dostać więcej.
    KSIĘGOWA

25.11.2015 18:02

Zgadzam się z tą kolejnością ponieważ pracowałam w dwóch z czterech centach finansowych w szczecinie ( wyżej wymienionych ) .pozdrawiam byłych kolegów i koleżanki z METRO .

Zostaw merytoryczną opinię o METRO Global Solution Center sp. z o.o.