METRO Global Solution Center

• Bezrzecze
  • Przecław Osiedle Zielone Pole
  • Kurów

3. Opinie o pracodawcach Szczecin
  5. Opinie o METRO Global Solution Center sp. z o.o.

Opinie o METRO Global Solution Center Szczecin

Nie przegap nowości o METRO Global Solution Center sp. z o.o.!

patryk

02.08.2016 18:54

Witam serdecznie dział HR Jestem osobą bardzo komunikatywną i wesołą pełną humoru , szybko się uczę . Posiadam 10-letnie doświadczenie w księgowości e bardzo dużej Szczecińskiej firmie ( kilkanaście magazynów towarowych oraz usługowych ) od 5 lat czasami zastępuje głównego księgowego przelewy itp. ( bardzo dobra znajomość pełnej księgowości oraz branży FMCG ) wykształcenie wyższe kierunkowe (rachunkowość ) tylko język angielski słabo -komunikatywnie (na studiach miałem i od roku się uczę prywatnie ) czy mam szanse dostać się do was do pracy ?
    METRO Global Solution Center sp. z o.o.

02.08.2016 12:50

@madzia: Tak, wykształcenie wyższe nie jest konieczne, jeśli masz doświadczenie i znasz dobrze język angielski, a dodatkowy język obcy to dodatkowy atut. Zapraszamy do aplikowania! @xyz: jak najbardziej możesz spróbować swoich sił w rekrutacji. Umiejętności językowe plus kurs SKWP to dobra podstawa na początek. Pozdrowienia, Zespoł HR

31.07.2016 22:45

JJ

01.08.2016 20:15

Wypłata zawsze na czas. Tak jak rozliczenie delegacji itp.
    monia

31.07.2016 19:05

czy po każdym kierunku można dostać pracę, jeżeli zna się języki?
    xyz

31.07.2016 16:38

A ja mam wykształcenie medyczne i pracowałam w szpitalu, ale chciałabym się przekwalifikować, znam angielski i niemiecki, mam kurs I stopnia skwp? Czy miałabym szanse dostać się do tej firmy czy dać sobie spokój, bo mnie wyśmieją za medyczną uczelnie?
    pracownik metro

08.09.2016 16:24

Osoby z znajomością jezyków obcych są zawsze mile widziane
    Xyz

31.07.2016 14:51

A jeżeli ja mam wykształcenie medyczne,pracowałam w szpitalu, ale zrobiłam kurs I stopnia księgowości w skwp i znam dobrze angielski i niemiecki to mam tu czego szukać czy dać sobie spokój, bo i tak mnie wyśmieją ? ☺ Chciałam się przekwalifikowac

29.07.2016 10:30

rafi

29.07.2016 18:08

Dobrych specjalistów???? Człowieku ogarnij się tam każdy kto siedział gdzieś w księgowości pół roku to na luzaku daje rade !! Praca jest bardzo prosta !! Ludzie przychodzą i zaraz odchodzą do lepiej płatnej .
    paulina

28.07.2016 21:22

witam wiecie jakie pytania na rozmowie są i jak długo po angielski i coś na temat testów . pozdrawiam
    paulina

28.07.2016 19:49

Powiedzcie jakie są realne zarobki netto na poszczególnych stanowiskach i o co pytają na rozmowie oraz jakieś przykładowe pytania z testu . pozdrawiem
    Monikamonika

08.08.2016 22:43

(usunięte przez administratora) Na rozmowie po angielsku, pytania o dotychczasowe doświadczenie zawodowe, plany, motywacje, a także o hobby i zainteresowania. Ale już dokładnie nie pamiętam.
    Jagódka

27.07.2016 21:24

Generalnie jak ogarniesz "jeżeli" (if), "wyszukaj pionowo" (vlookup) oraz tabele przestawne (pivot) to sobie poradzisz. Na początku są dodatkowe szkolenia z tego dla kompletnie zielonych, więc bez strachu. Od bardziej zaawansowanych rzeczy typu makra jest w firmie specjalny dział magików, którzy się tym zajmują, wystarczy im powiedzieć co chcesz i patrzeć jak czarują w excelu :)
    Edyta

24.07.2016 14:07

Ok, dziękuję, to na poziomie formuł JEŻ., WYSZUKAJ.PIONOWO, tabele przestawne czy jednak więcej zaawansowane?
    Edyta

24.07.2016 13:01

Czy przeprowadzają test szczegółowy odnośnie rachunkowości i test z Excela?

23.07.2016 22:29

Czesław

31.07.2016 07:39

Czyli, co ? Rozwijasz karierę za !! 2000 czy mniej?
    Migotek

02.08.2016 19:02

A tak, rozwijam karierę w Metro, a ty dalej szukaj wiatru w polu. Kto wie, może za chwilę zrobią Cię jakimś CFO, albo innym managerem. Chcieć to móc, a przynajmniej tak mówią. "Mnie wystarczy tylko być, jakie to genialne"
    aga

20.07.2016 11:10

senior z komunikatywnym angielskim i z 5 letnim doświadczeniem na pełnej księgowości (usunięte przez administratora)
    madness

20.07.2016 08:43

Patrzyłam na te ogłoszenia w pupie, tylko że tam są takie z nietypowymi językami - ukraiński albo serbski. A z tego co wiem od znajomych to za języki obce płaca więcej także cieżko sie do tego jakos wprost odnosić, no ale punkt jakiś zaczepienia jest.

18.07.2016 09:52

employee

18.07.2016 20:50

oferta pracy na pupie w szczecinie jest zobacz sobie wynagrodzenie jest podane .
    natalia

17.07.2016 20:47

Jak jest wyjazd to (usunięte przez administratora) pracownik musi opłacić sobie hotel i podróż jedzenie na czas wyjazdu czy firma załatwi nocleg i obiady i za to dodatkowo płaci ?

17.07.2016 11:06

marcin

17.07.2016 19:35

(usunięte przez administratora) . Tak czy jak ta rotacja pracowników przeraża w takiej firmie a Szczecin mały jest .

14.07.2016 19:53

Dobry Duszek

14.07.2016 23:27

Szanse masz, nawet ogromne, ale nie masz wrażenia, że to byłby bardzo poważny krok w tył w Twojej karierze? To dobra praca dla studentów i świeżo upieczonych absolwentów, z takim doświadczeniem raczej startuj na stanowiska kierownicze do firm produkcyjnych. Znając życie bardzo szybko miałbyś wrażenie, że jesteś "underemployed" i pewnie byś odszedł po kilku miesiącach. Lepiej oszczędzić i sobie i organizacji zachodu :-)
    kenny

13.07.2016 08:32

Ludzi z niemieckim często wysyłają na wyjazdy no i tak trzeba podpisywać lojalkę.Pensja mocno taka sobie.

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w METRO Global Solution Center?

Kontakt - METRO Global Solution Center sp. z o.o.

Pl. Brama Portowa 1 70-225 Szczecin

Branże: Hosting, domeny i Cloud

krystian

11.07.2016 21:21

Proszę powiedzcie czy warto tam iść do pracy z dużym doświadczeniem bo słyszałem dużo opinii że ta praca jest monotonna i osoba która ma duże doświadczenie przestanie się rozwijać .
    Justyna

11.07.2016 20:20

Czy ktoś mi powie jak to jest z tymi wyjazdami za granicę. Ktoś mi powiedział, że niektórzy muszą obowiązkowo co kilka tygodni wyjeżdżać do pracy za granicę ale zanim wyjadą to ludki muszą napisać pismo, że to nie pracodawca ich wysyła a że to te ludki same proszą o wysłanie ich - (usunięte przez administratora) . Prawdopodobnie jak pracownik nie wytrzyma tempa albo nieodpowiednia szefowa ich wykończy to przy odejściu pracownik musi zwrócić firmie kilka lub więcej tysiączków. Jeśli jest to prawda to byłabym wdzięczna za informację.
    księgowy

11.07.2016 20:30

Nie, to bujda. Ktoś Cię źle poinformował.

11.07.2016 16:06

Małgorzata

11.07.2016 16:15

witam ogólnie na początku na księgową później starsza księgowa jak kształtują się wynagrodzenie ( można podać w widełkach bo na pewno tam są ) Pozdrawiam i dziękuję .
    Małgorzata

11.07.2016 16:00

Witam serdecznie czy wynagrodzenie rzędu 5 tyś brutto jest tam realne ( na okresie próbnym ) dla osoby z 10-letnim stażem na pełnej księgowości wykształceniem wyższym kierunkowym + studia podyplomowe oraz komunikatywny językiem angielskim . Proszę o poważne odpowiedzi i z góry dziękuję .
    Spec

11.07.2016 17:40

Jedynie na stanowisku seniorskim
    MARTA

11.07.2016 21:39

witam kiedyś była oferta na PUP-ie w szczecinie (usunięte przez administratora)Teraz jak jest rotacja to powinno być trochę więcej ( język angielski komunikatywny B1 w zupełności wystarczy jak ktoś ma duże doświadczenie to schodzą z oczekiwać językowych bo są kursy w siedzibie firmy po godzinach które firma dofinansowuje )
    Żuczek

11.07.2016 13:27

Ciesz się, że was warstawmi nie układają, żebyście mniej miejsca zajmowali :P
    kogut

11.07.2016 07:20

Firma wydaje pieniądze na jakieś bzdurne pomysły, żeby zmotywować pracowników, po czym przestawiają biurka w taki sposób, że nie można przejść miedzy nimi. W taki sposób uświadomili wszystkich pracowników, że są nie wartymi kurami na grzędzie.
    paweł

10.07.2016 13:12

czy język A2 ( od 2 lat się uczę ) powinien wystarczyć mam wyższe wykształcenie oraz 5-letnie doświadczenie na pełnej księgowości ( czy firma jest w stanie zejść z wymagań językowych jak ktoś jest biegły z rachunkowości ? do 22 sierpnia mam jeszcze tylko 2 tygodnie wypowiedzenia póżniej będzie m-c czy poczekają tyle na mnie? ile tra okres rekrutacji od wysłanego cv ?) Proszę o odpowiedz

10.07.2016 11:13

Annnnnn

10.07.2016 12:03

Accountant to co najmniej dwa lata doświadczenia w księgowości. Angielski B1 jest ok już - ważne żeby się umieć swobodnie w miarę dogadać z klientem, bo na co dzień będziesz wymieniać kupę maili oraz okazjonalnie rozmawiać telefonicznie lub na wideokonferencjach.
    rafał

09.07.2016 21:02

HO HO HO HO HO dzieje się !!! dobrze że odrzuciłem waszą ofertę pracy po rozmowie kwalifikacyjnej - na minę bym wlazł !! Brak doświadczonych TL oraz POTĘŻNA ROTACJA to tam porządek na kontach księgowych ( WN , MA) na pewno bardzo fajny jest .
    ala

09.07.2016 20:34

Do osób które pracują bądź pracowały w firmie. Metro zajmuje się księgowością polską czy niemiecką?

09.07.2016 22:26

ala - księgowością różnych krajów europejskich, czyli polską, niemiecką, hiszpańską, i wieloma innymi. Praca głównie na międzynarodowych standardach rachunkowości.

09.07.2016 19:27

Ciocia dobra rada

09.07.2016 21:28

Kolego (a może koleżanko?) obserwatorze, uważaj co piszesz, albowiem ktoś może uznać, że oskarżenia o mobbing nie są śmieszne i że godzi to w dobre imię organizacji. Internet nie jest tak anonimowy, jakby się mogło wydawać.
    Paula

09.07.2016 14:48

@ Kamila 2016-07-09 01:16:43 A czym się zajmuje ten team TP & ICF w którym ta ''fajna'' TL jest? Ja chciałabym startować do działu AR (usunięte przez administratora)
    amar

09.07.2016 16:26

Paula wystarczy tu na goworku zerknac w oferty pracy, jest opis accountanta tp&icf. Ogloszenie na m.in. AR jest osobno, wiec raczej inny dzial. W AR jest tam raczej fajnie podobno. @hui - wystarczy poczytac wyzej, to widac, o czym mowi Paula. Jak widac jednak sprawdza sie to, ze zalezy gdzie trafisz - firma moze ogolnie spoko, ale kwiatki sie zdarzaja.

09.07.2016 12:50

Korposzczur

09.07.2016 15:26

Zgadzam się z Tobą, że TL z korpsa nie poradziłby sobie na stanowisku GŁÓWNEGO KSIĘGOWEGO w firmie produkcyjnej, ale to nie jest jego zadanie. TL ma zarządzać procesami i ludźmi. Ma być specjalistą od rachunkowości korporacyjnej i lean managementu. Czy TL, którzy są w Metro to potrafią? Większość na pewno nie. Są jednak tacy, którzy się starają, tylko mają nadal za mało doświadczenia. Większość TL jest rekrutowana wewnątrz, myślę że to bardzo dobry ruch, bo znają procesy i są w nich biegli. Zapewne jeszcze wiele muszą się nauczyć o zarządzaniu. Natomiast jedno jest pewne dają z siebie wiele, bo też kiedyś byli na dole. TL z zewnątrz są różni, Ci co są dobrzy i zobaczyli co się dzieje już dawno uciekli. Ci co zostali, to albo posiadają już doświadczenie i sprawnie zarządzają, albo, niestety, lecą najmniejszą linią oporu, bo wiedzą jak pracować by się nie narobić i ślizgać się z miesiąca na miesiąc. We wszystkich przypadkach najgorsze jest to, że brakuje im siły przebicia, bo management traktuje wszystkich (poza swoimi pupilkami) jak tanią siłę roboczą od brudnej roboty i tutaj nie ma znaczenie czy ktoś jest TL, konsultantem, księgowym czy sprzątaczką. Jednego jestem pewien, jeżeli DGS ściąga pracowników z Metro, a i zdarza się, że robi z nich TL, to nie sadzę, żeby była potrzebna dużo większa wiedza do obsługi procesów w DGSie. Co więcej, wielokrotnie zdarzało się, że pracownicy z Metro byli zwalniani bo sobie nie radzili, a DGS ich przyjmował. To jednie pokazuje, że DGS ma coś czego Metro nigdy nie będzie miało - doświadczonych i sprawnych Managerów, którzy potrafią ułożyć procesy czy skłonić klienta do przyjęcia standardowych rozwiązań.
    JA TEŻ ZNALAZŁAM

11.07.2016 19:53

Ciekawe dlaczego jest taka rotacja w tej firmie? TO PRZECIEŻ ŹLE ŚWIADCZY O FIRMIE. OD DOBREGO PRACODAWCY DOBRZY PRACOWNICY NIE ODCHODZĄ. A gdyby Ci pracownicy nie byli dobrzy w tym co robią to nie znaleźliby pracy u konkurencji, która płaci 2 x więcej. A ZNALEŹLI ;-)

09.07.2016 09:30

09.07.2016 16:57

Kinga: wynagrodzenia dla juniorów nie są złe (podobnie jak wszędzie rynkowo), ale o tyle fajniej, że firma płaci więcej jak się zna chociaż średnio niemiecki albo inny język poza angielskim.
    Agnieszka

08.07.2016 22:24

Praca może być, z pieniędzmi to zależy. Wszystko zależy od tego gdzie trafisz. W środkach trwałych albo w intercompany przez pół miesiąca nie wiesz co ze sobą zrobić i świrujesz przy biurku. Bo przecież nikt nie widzi jak bardzo zdychają z nudów... W innych działach bywa różnie ale da się żyć. (usunięte przez administratora)
    marcin

08.07.2016 18:08

Witam powiedzcie ile może zarobić księgowy z 7-letnim doświadczenie na pełnej księgowości z komunikatywnym angielskim(wykształcenie kierunkowe + studia podyplomowe ) .Bo rozważam złożyć tam swoje CV i się zastanawiam czy warto .

07.07.2016 23:05

Stachanowiec

08.07.2016 08:09

Zastanów się, bo możesz trafić z deszczu pod rynnę
    Paula

07.07.2016 22:26

A jak tam z atmosferą w pracy? Ludzie są zawistni, wredni czy raczej mili i chętnie pomagają nowym pracownikom ?
    Marta

07.07.2016 22:48

Jako że firma liczy już ponad 200 osób wiadomo, że wiele zależy od tego do jakiego teamu się trafi(usunięte przez administratora), ale na podstawie mojego doświadczenia powiedziałabym, że ludzie są super i pracuje się w bardzo przyjemnej i przyjacielskiej atmosferze. Zawsze ktoś pomoże, nakieruje na odpowiednie rozwiązanie, bez zawiści i fałszywej uprzejmości. Wprawdzie już od jakiegoś czasu tam nie pracuję, ale zespół wspominam bardzo pozytywnie.

05.07.2016 20:51

05.07.2016 23:35

eyes, są benefity, chyba wszystkie takie jak w większości korporacji - karta sportowa, opieka medyczna, jakieś dodatkowe tematy plus dofinansowanie nauki języków. Na stronie sporo jest o tym napisane.

04.07.2016 18:13

04.07.2016 21:52

madzia, generalnie tak jak ktoś wspomniał wcześniej, jasne że część osób się zwalnia (albo uciekają od danego lidera, albo mają inne powody - ogólnie w każdym ssc/bpo zawsze rotacja będzie), ale też pracowników jest coraz więcej, także część ofert to kwestia powiększania się zespołów i nowych procesów. Może w końcu jakoś to poukładają, żeby w najbardziej obciążonych zespołach nie musieli tyle tyrać :)
    Marta

07.07.2016 23:01

Duże korpo to wiadomo, że będzie rotacja i ludzie będą się zwalniać. Ja też się zwolniłam, ale w moim przypadku była to chęć większej samodzielności i odpowiedzialności, no i zarobki w Metro nie są jakieś super. Ale są osoby, którym praca tam na dłuższą metę odpowiada.

Zostaw merytoryczną opinię o METRO Global Solution Center sp. z o.o.