Macrobond Financial Polska

Szczecin

Ocena pracodawcy 5/6

na podstawie 56 ocen.

Macrobond Financial Polska
5 56 6 1

Opinie o Macrobond Financial Polska

Pracodawco! Chcesz wiedzieć ile osób odwiedziło Twój profil?

Administrator

Czy ktoś z Was dysponuje nowymi informacjami] o Macrobond Financial Polska? Dawno nikt z Was się nie udzielał w tym wątku.

Tonik

Świetna firma to i praca z pewnością jest dobra. Czy dlatego nie piszecie?

Administrator

Atmosfera w miejscu pracy odgrywa coraz ważniejszą rolę. Czy podobnie jest w Macrobond Financial Polska? Napisz, co o tym sądzisz, ułatwiając tym samym innym osobom podjęcie decyzji dotyczącej pracy w firmie.

analityk

Firma ostatnio przyjmuje bardzo złą taktykę. - Już teraz na rozmowy zgłasza się bardzo mało ludzi, a wielu z nich pracy nie podejmuje bo nie pasują im warunki finansowe. - Doświadczeni pracownicy, którzy bardzo dużo wnoszą do firmy nie są traktowani poważnie - oferuje się im marne podwyżki. Ciekawe o ile więcej osób odejdzie w tym roku w porównaniu do poprzedniego. - Pracownicy nie są nagradzani za wysiłek jaki wkładają i za ich dodatkowe aktywności. Przełożeni tylko udają że biorą to pod uwagę przy podwyżkach. Powoduje to narastającą demotywację u pracowników. Jaka jest odpowiedź przełożonych? "Nie podoba się to droga wolna". Takie podejście na dłuższą metę się nie sprawdzi i już teraz widać jego skutki. Ale tak, jeśli ktoś szuka niezbyt wymagającej pracy w fajnym towarzystwie i przeciętnymi zarobkami to się tutaj odnajdzie.

ZGADZAM SIĘ W 100 %
@analityk 06.01.2018 21:52

Opinia niestety w pełni zgodna z rzeczywistością

Analityk
@analityk 06.01.2018 21:52

Zgadzam się z przedmówca, a poniżej kilka z punktów które wynikają ze strategii firmy z ostatniego miesiąca 1. Niepoważne traktowanie pracowników - podwyżki na poziomie wzrostu pensji minimalnej albo "troszeczkę" więcej. 2. Przepisy BHP z ewidentnymi błędami wywieszone w kuchni - błędy wskazać musieli pracownicy bo dział HR zajęty był zamawianiem owoców i nawet tego nie przeczytał. Czy naprawdę mierzone było to ile m2 powierzchni ma każdy pracownik ? Czy to też błąd w przepisach bhp i niedopatrzenie HR? 3. Żenada z nowymi schematami wynagrodzeń - firma ośmieszyła się. Wprowadzenie planów było próbą zamydlenia oczu i dania pewnego rodzaju nadziei na sensowne podwyżki (teraz czy za rok) a finalnie skończyło się to wielkim fiaskiem. Utajnienie kwot przed pracownikami (na parę dni przed podwyżkami) było strzałem w piętę i co mądrzejszym pozwoliło domyśleć się że to zabieg propagandowy. 4. Ciągła próba namawiania analityków do podejmowania dodatkowych aktywności niezwiązanych z ich zawodem i zakresem obowiązków. 5. Najlepsi doświadczeni pracownicy uciekają w chwile po skromnych podwyżkach i awansach oraz otwarcie w pracy rozmawiają nad tym jak źle się dzieje w firmie. 6. W za małym biurze i kuchni pracowniczej 6m na 50 pracowników już w zimę latają owady (muchy,mole) - 4 piętro biurowiec

Rysiek
@Analityk 08.01.2018 20:44

Brawo za odwage zglaszac swoje zale i pretensje anonimowo na forum. Naprawde Szacunek. Chcialbym byc kiedys taki odwazny. Co do tresci. Jestem w stanie zrozumiec ze ktos moze miec zastrzezenia do wynagrodzenia czy obowiazkow w pracy (bo przeciez kazdy chce jak najwiecej zarabiac i miec fajna prace) to miejsce i sposob wyrazania swoich opini wybraliscie naprawde genialnie. Moze myslicie ze tutaj w komentach jest target jak na 13. Ze jak jeszcze 20 osob napisze to pensje wzrosna o 20% a jak 40 to o 50%? Firma oczywiscie ma swoje plusy i minusy, ale o mojej opinii wie kazdy w firmie i moi przelozeni. Na koniec, czepianie sie o literowke w bhp czy o mola w kuchni okresle niedawno wybranym mlodziezowym slowem roku 2017 " xD " ( jak ktos nie rozumie to moim subiektywnym tlumaczeniu " beka z tych komentow "

Kulfonka
@Rysiek 08.01.2018 21:49

Szkoda że sam tego BHP nie czytałeś , błędy to nie tylko literówki więc okłamujesz i manipulujesz przyszłych pracowników. Kwestia ta świadczy o profesjonalizmie i może być dla kogoś istotna. Co do moli - zgoda to już lekka przesada ale nie jest to kłamstwo gdyż problem występuje i mi jako kobiecie trochę przeszkadza.

MistrzDartaGrudzień16'
@Rysiek 08.01.2018 21:49

Rychu jak zawsze w formie :D!

Kulson
@Rysiek 08.01.2018 21:49

A jakie miejsce w tej firmie jest odpowiednie do wyrażania swoich opinii? Otóż nie ma takiego, wszelkie próby rozmowy z tzw. "kadrą zarządzającą" są jak walenie głową o ścianę. Brak zrozumienia, podejście typu "jak Ci się nie podoba, to spadaj" i że oni nic nie mogą... Reakcją na to, co tu się wyprawia, jest z kolei śmiech. Także tym, którzy osiągnęl już szczyt frustracji pozostało zwolnienie się albo wylewanie swoich żali tutaj

disko chlosta to jest polska

http://wiadomosci.radiozet.pl/Blisko-Ludzi/Biedronka.-Od-stycznia-wzrost-pensji-dla-pracownikow apropo pensi i wymagan biedronki i macrobond

ciekawski
@disko chlosta to jest polska 30.11.2017 23:23

Czy niezadowolona jest już zadowolona?

Edgar

Uczciwy pracodawca, przyjazna atmosfera pracy. Ja jestem zadowolony. A prawda jest jak d*u*p*a, każdy ma swoją. Wiadomo że ile ludzi tyle różnych opinii.

Costa del Sol

macrobond jest spoko ps. w lidlu od 4 grudnia będzie robot wielofunkcyjny za 888zł

Mr Solver
@Costa del Sol 30.11.2017 08:10

Jestem przekonany ze cos takiego mogl napisac tylko analityk z Macro/Funds. To jest własnie ten poziom. Pogrążacie opinie firmy jak i swoją (bo jednak Tu gnijecie) ale na 13tke ofc liczycie. Nie daj Boże by nie było. "Co Ci sprzedawcy robią, przeciez my dajemy z siebie wszytsko (ctrl+c i ctrl+v) a oni nie potrafią sprzedawać co za kretyni... i jeszcze ten gruby w basenie." Rozwiązanie: Badania preferencyjne dla pracownikow, zwolnienia. Reszcie dać wiecej pracy i wiecej pieniedzy. Wilk systy, owca cała, idioci na bruku i zadowolony Szwed z napchana pieniedzmi kabzą.

Macro/funds
@Mr Solver 30.11.2017 08:57

Kim Ty jesteś ze śmiesz wydawać opinie o macro/funds? Z pewnością możemy o Tobie i Twojej pracy opowiedzieć coś ciekawego, a napewno cos się znajdzie.

Księżniczka Wiktoria
@Macro/funds 30.11.2017 09:31

Przyszlą Królową Szwecji. A kim trzeba być by "ŚMIEĆ" wyrazić opinię? Chętnie się dowiem czegoś na temat swojej pracy :) Podejście i postawa potwierdzająca wcześniej przytoczone słowa. Pomyśl jaka może być reakacja potencjalnego pracownika po przeczytaniu Twojej odpowiedzi :) Brawo

M.
@Księżniczka Wiktoria 30.11.2017 13:44

anonimowo kazdy jest kozak, powiedz to wprost ludziom z tego działu jak masz jakies watpliwosci. Szybko to wyjasnimy, a nie szerzysz jakies smieszne opinie .

Merytorycznie rzecz ujmując...

Jak każda praca, tak i ta w Macrobondzie, ma swoje minusy i plusy: MINUSY: - przeciętne zarobki - powinny być o co najmniej 20-30% wyższe - niektórzy team leaderzy nie powinni nimi być – brak im kompetencji i predyspozycji, zaś swoim zachowaniem potrafią skutecznie innych demotywować do pracy PLUSY: - sporo benefitów pozapłacowych, które w jakimś stopniu mogą rekompensować przeciętne zarobki – w zależności od indywidualnych predyspozycji: dla niektórych są one atrakcyjna, dla innych nie - skromne, aczkolwiek regularne podwyżki - w konsekwencji - po iluś latach pracy można dobić do całkiem przyzwoitego poziomu zarobków, trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość - respektowanie wszelkich praw pracowniczych (chyba największa zaleta firmy) – umowa na czas nieokreślony od razu po okresie próbnym, praca równo po 8 h (ani minuty dłużej), brak jakichkolwiek problemów z dniami wolnymi, urlopami, chorobowymi, macierzyńskim, macierzyński itd. - praca raczej bezstresowa, na luzie, w dobrej atmosferze - brak mobbingu, dyskryminacji, czy jakichkolwiek innych tego typu patologicznych zachowań MINUSY/PLUSY: - rozwój osobisty – jeżeli ktoś rzeczywiście chce się rozwijać, to znajdzie na to sposób i w tej firmie – trzeba jednak do tego trochę cierpliwości i własnej pracy – firma niekoniecznie jest tu aktywną stroną Jakby bardziej zastanowić się, to pewnie można by jeszcze więcej punktów dodać do powyższej listy. Także wszystko zależy od indywidualnych preferencji poszczególnych osób. Jeżeli ktoś liczy na zawrotną karierę i bajeczne zarobki, to nie firma dla niego. Natomiast jeżeli komuś bardziej zależy na stabilnej, spokojnej i luźnej pracy, to się odnajdzie. Pamiętać należy przy tym, że firma rozwija się dość szybko, sytuacja zmienia się dynamicznie…. Także raczej wszystko powinno zmierzać ku lepszemu…

tytanowy janusz
@Merytorycznie rzecz ujmując... 29.11.2017 21:27

Minusy: - sporo benefitów pozapłacowych wszystkie z tych benefitów są absolutnym minimum w obecnych czasach : są to pakiet medicover i szkoleniowy, silownia, owoce i wspólne integracje. Stanowczo brakuję za to premii uznaniowych lub np. bonów świątecznych które można by wydać na produkty spersonalizowane (nie każdy lubi to samo i niektóre z benefitów przepadają lub są wykorzystywane podwójnie przez inne osoby) PLUSY: - rozwój osobisty pakiet szkoleniowy można wykorzystać na ciekawe szkolenia które nie są stricte związane z wykonywanym zawodem. cyt. firma rozwija się dość szybko, sytuacja zmienia się dynamicznie… - to można powiedzieć o liniowym zauważalnym wzroście wynagrodzeń np. w słynnej teraz Biedronce a nie o napychaniu kieszeni pracodawców kosztem pracy za niskie stawki.

Merytorycznie rzecz ujmując...
@tytanowy janusz 29.11.2017 21:52

- „sporo benefitów pozapłacowych […] - w zależności od indywidualnych predyspozycji: dla niektórych są one atrakcyjna, dla innych nie” – dla Ciebie jest to minus, dla innych może być to natomiast plus - ludzie mają różne doświadczenia zawodowe i w wielu firmach poza wypłatą, pracodawca nie oferuje nic więcej - „firma rozwija się dość szybko, sytuacja zmienia się dynamicznie…” – to raczej rozumieć należy w kategoriach, że wszystko może się zdarzyć w przyszłości i lepiej przy tym przyjąć postawę optymisty, w przeciwieństwie co do niektórych osób, które tu wcześniej wypowiadały się w tonie wiecznie narzekających frustratów...

Tytanowy Janusz
@Merytorycznie rzecz ujmując... 29.11.2017 22:16

Polecam przejrzenie ofert pracy lub wybranie się na targi pracy a nie wypisywanie ze w wielu firmach jest gorzej. Być może wtedy nagle ślepy optymizm może trochę osłabnąć i zasiać ziarno niepewności, które zmusza do myślenia a jest nazwane tutaj niezwykle kulturalnie narzekaniem i bycie furiatem/furiatka. Wiadomo trafiają się sytuacje że polski pracodawca potrafi bez zgody pracowników zamontować kamery w biurze co jest nieludzkie, jednak mówiąc o macrobond myślimy o dobrej i szanowanej szwedzkiej firmie (przynajmniej takie wrażenie ktoś chce sprawiać) wiec być może to właśnie to jest powodem tego "narzekania"

Merytorycznie rzecz ujmując...
@Tytanowy Janusz 29.11.2017 22:53

Drogi Januszu, zaczynasz wyrywać z kontekstu fragmenty moich wypowiedzi i na ich podstawie wysnuwasz różne wnioski, co do moich przekonań oraz intencji. Także, jak już jesteśmy na etapie dawania sobie wzajemnych rad, to polecam raz jeszcze uważnie przeczytać w całości moją główną wypowiedź. Zauważysz tam bowiem, że nie rozwodzę się nad tym, czy w innych firmach jest gorzej czy też lepiej, tylko staram skupić się na rzetelnej ocenie pracy w Macrobondzie, z podaniem listy jej wad i zalet. Wspominam przy tym - zresztą na pierwszym miejscu - o przeciętności zarobków w tej firmie. Dlatego śmiem twierdzić, iż mam świadomość sytuacji na obecnym runku pracy w Szczecinie i obeznanie w dostępnych ofertach zatrudnienia u innych pracodawców. Ziarno niepewności, co do pracy w Macrobondzie, już dawno zostało zasiane w moim umyśle. Nie karzę zatem nikomu, być ślepym optymistą - jak Ty to ująłeś - a jedynie proponuję, aby osoby tu wypowiadające się - wykazały się bardziej racjonalnym/merytorycznym podejściem do oceny pracy w Macrobodzie… Każda osoba jest inna i ma odmienne preferencje, co do wizji swojego miejsca na rynku pracy - niektórym osobom, praca w Macrobodzie może zatem odpowiadać (mimo wspomnianych minusów), inni natomiast mają prawo do zupełnie odmiennej postawy. Wszystko, co zostało przeze mnie napisane, jest wyrazem moich osobistych opinii oraz subiektywnych odczuć. Nikomu nie narzucam swojego sposobu myślenia. Każdy ma prawo do swoich własnych przekonań oraz do swojej własnej listy minusów i plusów - należy to szanować. Głównym motywem mojego wpisu tutaj było - zmuszenie osób tu wypowiadających się - do głębszej refleksji oraz podniesienie poziomu dyskusji na temat pracy w Macrobodzie, gdyż z każdym kolejnym wpisem, zmierzała ona w stronę wzajemnego obrzucania się błotem, braku wzajemnego szacunku oraz braku zwykłej ludzkiej przyzwoitości. Tym bardziej, że zdaje się, iż zdecydowana większość opinii tutaj zamieszczonych - pochodzi od osób aktualnie pracujących w Macrobondzie.

Itsme

Dla przeciwwagi, myślę, że firma Macrobond może pochwalić się bardzo dobrą atmosferą pracy, nietypową wsrod korporacji. Taką atmosferę docenia się szczególnie wtedy, kiedy wcześniej przeszło się już przez kilka korporacji.

Niezadowolona

Zapomniałam dodać przepis na to jak stać się pseudo Tim Liderem, to proste. jeśli wystarczająco długo będziesz schylać do dolnej partii pleców i halitomin nie będzie w stanie zamaskować efektów Twojego "schylania" wtedy dostaniesz propozycje TL UWAGA za 200zł do wypłaty!!! To jak promocja w naszej nieszczęsnej biedronce... Ciesze się bardzo, mój wpis poruszył publiczność, może kochane kierownictwo coś dzięki temu zdziała.

Znak zapytania
@Niezadowolona 29.11.2017 17:16

Niezadowolona - czy Ty pracujesz w tej firmie?

Analityk

Nie ze wszystkim można się zgodzić ale kwestia zarobków mniejszych niż w biedronce to po prostu smutna prawda. Stanowisko analityka danych od którego zależy dostępność danych traktowane jest na poziome osób pracujących w dyskontach a często więcej płaci się w żabkach za rozkładanie towaru. Dodatkowym smaczkiem jest to że prędkość jak szybko analityk wykonuje swoją prace jest porównywana z konkurencją zarabiająca wielokrotność jego zarobków w funtach czy euro. Rozwój polega na dodatkowym wykonywaniu obowiązków innych działów oczywiście bez żadnych ekwiwalentów finansowych. Na otarcie łez raz w tygodniu dostarczane są owoce.

stonka ziemniaczana
@Analityk 28.11.2017 19:37

To zapraszamy do biedry skoro sie nie podoba :)

Interpunkcja
@Analityk 28.11.2017 19:37

No cóż, różna są punkty widzenia i nalezy je szanować.... ale zanim zaczniesz pisać o rozwoju itd., to naucz się najpierw zasad interpunkcji, bo aż słabo mi sie robi, jak czytam taki słowotok, bez ani jednego przecinka....

cebulasta populacja
@stonka ziemniaczana 29.11.2017 13:17

Typowy korpo szczurek ;) klepie biede ale za to może pić kawe i opie*dalać się cały dzień, w wygodnym ciepłym biurze. Dzięki temu może dumnie piastować swoje wyimaginowane miejsce na szczycie łancucha pokarmowego i patrzeć z góry na innych. Można się nabijać z ludzi pracujących (uwaga słowo abstrakcyjne) w dyskontach. Niestety jak przyjdzie do emeyrtury to mam nadzieje, że dobiegniesz do śmietnika szybciej niż szczur po resztki z domu tego czlowieka ;)

stonka ziemniaczana
@cebulasta populacja 29.11.2017 15:27

Drogi kolego ja pracowałem również i w dyskoncie i nawet na produkcji spożywczej,i naprawdę szanuję ludzi, którzy pracują w uważanych zapewne przez Ciebie za gorsze zawodach. A swoje zdanie napisałem z tego powodu iż podejrzewam, że "Analityk" narzeka na tą pracę porównując ją do pracy i zarobków w markecie, ale mimo to nie podejmie tej pracy(w sklepie), bo oczywiście buja głową w chmurach i myśli że dostanie w pracy co najmniej średnią krajową, o której powinien swoją drogą wiedzieć jako analityk, że jest zawyżona przez wysokie zarobki wąskiego grona ludzi. Polecam mu pójść jutro do Biedronki na Piastów(przed pracą lub po) bo ma po drodze i niedaleko, może nawet wyskoczyć na przerwie i zobaczyć czy nie mają ogłoszenia o prace. I niech jeszcze, broń boże, nie narzeka, że ogłoszenie będzie ale tylko po ukraińsku.

R.J. Gardener

Prawda jest gorzka. Niestety, płaskie struktury, brak jakiegokolwiek doświadczenia menadżerskiego (predyspozycji) kadry team leaderów oraz nie jasne zasady, dysproporcje finansowe pomiedzy pracownikami oraz rozproszona odpowiedzalność. Jesli chodzi o zawód analityka, wiecej sensu ma trzymanie sezonowanego sniegu w zamrazarce niz mieć jakiekolwiek ambicje na rozwoj zawodowy w tym dziale. Szkoda tylko tej małej czesci rozgarnietych ludzi, ktorzy gdzie indziej mogliby osiagnac wiecej. Reszta niestety na poziomie liecum (o srednim poziomie), znajomość zycia zaczerpnieta z serialów typu Magda M i Prawo Agaty oraz rozdmuchane poczucie własnej wartości. Moze nastepna podroz motywacyjna w kosmos, jaśnie oświeceni analitycy mogliby pozdrowić swoje ego. Niestety Polskie biura skandynawskich firm to przedmiescia bombayu i tu nie ma co sie oszukiwać jesteście tanią (nawet bardzo) siłą roboczą. Drodzy szwedzi realia rynku ewoluowały w przeciagu ostatnich 8-miu lat, statystyki dotyczące zatrudnienia i płac znajdziecie w swojej aplikacji. Enjoy.

www.pazdan.pl
@R.J. Gardener 29.11.2017 13:54

stefan czy to ty?

Kultury
@www.pazdan.pl 29.11.2017 14:37

" Buenos días, señor Siarra!" sie mówi!

Niezadowolona

Kosmiczne wymagania, trudna rozmowa, praca lekka, pieniadze smieszne, wiecej placa w biedronce(to nie zart), brak rozwoju, praca dla emerytow albo ludzi bez ambicji

Zostaw opinię o Macrobond Financial Polska - Szczecin

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Macrobond Financial Polska