DWS Draexlmaier

Jelenia góra

Ocena pracodawcy 3/6

na podstawie 693 ocen.

Opinie o DWS Draexlmaier

Dbamy o każdą opinię, dlatego pracodawca nie może ich usuwać. Sprawdź, kiedy Twoja opinia łamie regulamin - więcej.

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie DWS Draexlmaier

3400

opowiem Wam bajkę pracuję za 3400 podstawy i co ja mam za to zrobić? tak sobie myślę za takie pieniążki chyba mogę się spóźnić do pracy, bo kto by się spieszył za takie pieniążki do pracy, ja jestem bardzo ambitny nie potrafię pomóc pracownikowi ale zawsze mu zapewnię że go dopilnuje żeby nie chodził zbyt często na papierosa-dbam? dbam o ciebie pracowniku bo to szkodzi zdrowiu. -więc kochany pracowniku nie przychodź do mnie z problemem i tak wiesz że będziesz musiał sam sobie wszytko załatwić -bo po co do mnie mnie w ogóle podchodzisz jak rozmawiam z kolegą to ważniejsze jest od twojego celu, a jak go nie wykonasz to na koniec zmiany cie pojadę kochany pracowniku -nie wołaj mechanika pracowniku bo akurat z nim rozmawiam ,to na twój cel nie ma czasu -a i tak wiesz co zrobię kochany pracowniku -oczywiście cię pojadę ze nie zrobiłeś celu -w ogóle kochany pracowniku jak nie umiesz sobie załatwić wózka ,repaka ,poradzić samemu z maszyną to po co kochany pracowniku przychodzisz do pracy kochany pracowniku -przecież jest tak mnie za twoja nieudolność kochany pracowniku pojedzie kierownik a ja cię kochany pracowniku będę musiał jakość ukarać -a ty kochany pracowniku i tak mało zarabiasz więc zastanów się czy u mnie sobie poradzisz, czy wykonasz tez moje obowiązki -bo sam wiesz kochany pracowniku za 3400 to ja jedynie mogę cie pogonić do pracy -kochany pracowniku jak czego nie rozumiesz nie pytaj mnie o nic od tego jest co najwyżej kierownik -kochany pracowniku dałbym ci jeszcze parę wskazówek ale ja jestem wielkim brygadzistą,a za te pieniążki i tak dużo już ci pomogłem kochany pracowniku a kochany pracowniku najlepiej żebyś się domyślił co masz za mnie zrobił, to jak bym się tak nie napracował kochany pracowniku opowiedziałbym bym ci kochany pracowniku więcej bajeczki, ale kochany pracowniku już klikaniem se zmęczyłem pozdrawiam leniwych:) a fajna bajka?

j
@Zzzzz 18.02.2018 21:40

szwendają się poklasku i amorów szukają

X23
@3400 18.02.2018 10:39

Tego brygadzistę muszą wysłać na badania do psychiatry .Co to za brygadzista pisze jeste brakuje żeby sam piszemy do pracowników !

martucha

jestem nowa. pracuje ponad miesiac. stanowisko na ktorym pracuje nie jest skomplikowane i nawet mi sie podobna - czy jezeli na nim pracuje to mam pewne że zostane na nim juz na zawsze ?

Kayak
@martucha 13.02.2018 10:53

W DWS nic nie jest skomplikowane a jeżeli zdarzy się coś skomplikowanego to przybiega cały zastęp QSu, technologów i URu by rozwiązać sytuacje. Pracowałem tam trochę i na różnych działach i jedynie kompletny bezmózg nie poradzi sobie w tym zakładzie.

martucha
@Kayak 18.02.2018 19:18

bardziej chodziło o to że praca nie jest ciężka jak np kaszerowanie po którym bolą ręce - tak mówią o kaszerowaniu

Rozżalona

"Stażowe" w założeniu miało zachęcić nowych pracowników i zatrzymać starą kadrę a wyszło jak zwykle i bardziej irytuje jak mobilizuje do pracy.Osobom którym nie udzielano urlopów wypoczynkowych za 2017, ponieważ były urlopy wstrzymywane,teraz są udzielane z potrąceniami stażowego , czy nowy dodatek i jego obniżenie powinny mieć zastosowanie do zaległego urlopu , raczej nie.Najlepiej wychodzą osoby , które nie mają urlopu zaległego wystarczy jakas deklaracja , że odpracuje się w sobotę i nie ma potrąceń , mimo ,że faktycznie przebywają na urlopie.Czysta dyskryminacja.Nikt tam nie myśli a szkoda!

… .
@Dodo 16.02.2018 09:05

Tylko że w kadrach nie dali podwyżek lecz pracownikom

Dodo
@… . 17.02.2018 22:17

Pracownicy kadr, biurowi, etc. Jak pisało w emailu dostają podwyżki wg uznania swoich przełożonych wg określonych widełek( nie wnikam kto ile i za co) ponieważ istnieje taka możliwość ich wynagradzania. Pensje mogą być podnoszone przez kierowników co jest nie realne w przypadku pracowników produkcyjnych stąd wprowadzony dodatkowy składnik. Mówiąc o sytuacji kiedy dostają podwyżki poszczególne komórki biurowe etc. nie miałem na myśli sytuacji tu i teraz (więc proponuję czytać ze zrozumieniem) nie siedzę nikomu w liscie płac i nie odwołuje się do konkretnych przypadków poruszam jedynie panujący ogół zasad, który uważam jako nie sprawiedliwy gdyż to co podnosi się na produkcji jest zawsze "do ucięcia" natomiast w drugą stronę gdy się podnosi "widełkami" podstawę to siłą rzeczy osoba która choruje nie traci a wręcz przeciwnie. Dlaczego wszyscy nie możemy być jednakowo traktowani? Oczywiście nikt nie wymaga żeby pracowników produkcyjnych wynagradzac na poziomie pracowników z biur, ale chodzi po prostu o uczciwe i równe zasady dla wszystkich. Nazwałbym to po prostu szacunkiem.

Nowy

Za jakiś czas idę na magazyn do Drexa czy ktoś może mi powiedzieć jak tam jest. ? Chodzi mi o atmosfere i zarobki bo pracuje w pewnej firmie na jedną zmiane soboty niedziele wolne bardzo dobre pieniądzę ale.... atmosfera do (usunięte przez administratora) I chciałem się zorientować i zastanowić czy zmiana ma sens ?

mag
@mag 14.02.2018 21:20

kto odchodzi { ten z nową bransoletkom} o,k

Nowu
@mag 14.02.2018 22:17

A w razie czego gdzie mam wysłąć CV na te wózki ?

Buhaha

Za urlop i l4 oprócz premii tracisz stażowe buhaha

Hoho
@zainteresowany 12.02.2018 23:23

A podobno dodatek stażowy miał być wypłacany bez względu na absencje jako trzeci składnik i już zmienili zdanie? Żenada w tym układzie nic się nie zmieniło pracownika wycisnąć na 200 % a wtedy ochlapy w nagrodę natomiast jeśli się owemu pracownikowi sytuacja ułoży w ten sposób że jest chory itd bo przecież pracując tak jak my to takie dziwne wówczas wielkie nic od zakładu po prostu wielki pokłon w stronę pracowników ;) i dlatego spadam stąd ;) niech sobie zaoszczędzą te parę groszy ;)

Konrad
@zainteresowany 12.02.2018 23:23

Buraki i tyle... ciekawe, że dodatek nazywa się stażowym bo trudno pojąć co ma choroba pracownika czy urlop macierzyński lub urlop wypoczynkowy do osiągniętego już stażu pracy? To jest szacunek względem pracownika? Za ludzkie normalnie zdarzające się sytuacje życiowe pracowników dodatek za osiągnięty i przepracowany już czas się nie należy choć zapewniano, że to składnik nie zależny taki "doceniający" (pod warunkiem, że broń boże nie jesteś chory lub nie masz dziecka albo nie opier*aż się podczas urlopu )jedna wielka kpina dlatego ludzie szukają miejsc gdzie dostają jakieś poczucie bezpieczeństwa i choć trochę szacunku w postaci uczciwych zasad a tu tylko wciąż ten sam Wyzysk przez duże W

mag

Nadchodzą WALENTYNKI po kontach będzie ciekawie w mag

mag
@K 11.02.2018 12:09

A tobie magazynier P````

M
@El 09.02.2018 22:39

A żon P

JANUSZ

Weście się do roboty A nie głupoty wypisujecie

kama
@JANUSZ 09.02.2018 08:34

Nie wiem jakim cudem dostałeś ten angaz ale podejrzewam ze miałeś dobre parcie, przedstaw się to pogadamy..

JANUSZ
@kama 11.02.2018 01:06

co wy wypisujecie ja nie jestem żadnym brygadzistom .Jestem podobnym robolem tak jak wy wszyscy możne tylko mam mniejszy staż w tym kołchozie

Były Brygadzista Tomek

Ja jeszcze jeden wątek jest on szczególnie do Ciebie Aga S. Ale także do Was wszystkich . Nie znam Cię ,gdzie mieszkasz .Aga Ty jako jedyna miałaś odwagę przedstawić się reszta to ZERO .To co miałaś powiedzieć nie potrzebowałaś do tego forum , umiałaś się pokłocić ale także z niektórymi osobami pogodzić. A założę się że 99% z Was liżą (usunięte przez administratora) Brygadzista jacy to Oni wspaniali o całym zakładzie piszę a na forum to sami nieroby lesery. Miejcie odwagę wprost im to powiedzieć tak ja Aga-szacun dla Ciebie. Niewiem czy to przeczytasz ale niech Ci doniosą że ludzie z taką odwagą jak Ty powinni się wypowiadać. A nie sami luzodup.

Kayak
@Były Brygadzista Tomek 08.02.2018 13:33

Były... Lepiej powiedz jak się dostałeś na stanowisko bezpośredniego przełożonego? Bo z tego co wiem większość ludzi którzy nie mają w tym zakładzie rodziny startuje na działy gdzie nie ma się pod sobą ludzi a ci co mają już rodzinkę to zazwyczaj są brygadzistami którzy się ślizgają mając znacznie większe przywileje niż szeregowi pracownicy.

asdfg

CO WY w domu nie macie co robić czy, w robocie tak (usunięte przez administratora)

Uuuuu
@asdfg 09.02.2018 08:54

Weź się nierobie do roboty przychodzisz po to by pracować masz swoje zadanie do wykonania za to masz placone .Brygadzista nie jest od tego żeby za ciebie robić jak ci zakład nie pasuje to się z nim pozegnaj nie pasuje to zmień pracę i się nie katuj nieszczęśliwy czlowieku

Obserwator

Widzę, że G2 to teraz gorący temat. Co do brygadzistów to faktycznie mało jest takich, którzy potrafią zapanować nad tym chaosem. El..zakręcona, trzeba jej wszystko trzy razy tłumaczyć, Mon.G... tylko wrzeszczy i nie ma podejścia do ludzi. Jedynie ku...potrafi pracować na każdym stanowisku, on jako jedyny potrafi odezwać się do pani Ed... i nie boi się jej postawić... A jeśli chodzi o Mon. M to śmiech na sali. Pół zakładu śmieje się z jej powitan z Pau... Jakby się pół roku nie widziały. Mon.M szanuje swoich pracowników ale tylko tych których lubi, na innch ma wyje.... Wiecznie na wszystkich narzeka. Takich właśnie mamy brygadzistów. Żenada

Mały
@Były z G2 08.02.2018 12:51

Najwyraźniej nie masz pojęcia jak to wszystko tam funkcjonuje. Jest tylko jedna osoba która zna od podstaw wszystkie stanowiska i potrafi na nich pracować. Poza tą jedna osobą nigdy nie widziałem żeby jakis brygadzista pomagał zwykłemu pracownikowi. Chodzi mi wyłącznie o montaż. Nie wiem co się dzieje na miko czy kaszerowaniu. Bo nigdy nie mialem z tym styczności.

...
@Mały 08.02.2018 19:17

Człowiek uczy się całe życie.

Nick

Nie zdziwię się jak tu brygadzisci siebie wzajemnie opisują. Bo jedni faktyczne zap..A inni migaja się od roboty. I tylko patrzą , aby dzień zlecial. Ale co tu wymagać jak ktoś nie jest nauczony pracować to już do końca kadencji będzie się migal.

"""
@Nick 08.02.2018 20:17

Super napisane chociaż myśle że to pracownicy każdej zmiany jedni bronią swoich drudzy traktują ich tak jak piszą Oni najlepiej wiedzą kto jak pracuje

18

Sezon afer koperkowych w pełni. Wychodzi na to, że na spg jest w miarę spokojnie a prawdopodobnie jest tak dlatego, że nie ma tam wrednych bab z nadmiarem wolnego czasu.

Misia 231

Witam. Co sądzicie o tym że wykorzystują nasz urlop gdy nagle jest brak pracy. Łamią prawo bo powinni płacić postojowe a nie wysyłać na jednodniowe urlopy bądź kilku dniowe a co gorsza ten co nie ma idzie na bezpłatny.

Pracownik
@Wysoki 07.02.2018 21:58

Jak byś chciał wiedzieć jestem z macana obserwuje co się dzieje na zmianach zostaje na nadgodziny albo przychodzę wcześniej widzę że pracują jak pracownicy kaszeruja nie powiem czasem krecą się jak każdy brygadzista tyle ich są dwie Moniki dwie pracują dwie też się kręcą ale mają jakiekolwiek pojęcie o kaszerowaniu nie tak jak elka czy bog..

Wysoki
@Pracownik 07.02.2018 22:17

To nagraj to i wstaw sobie w ramkę bo tylko ty to widzisz więc niech ten obraz ciągle trwa w twojej głowie.

Nowy

Jestem nowym pracownikiem z landrovera powiem tak. Ja nigdy nie miałem styczności z opalarką ale żeby brygadzista mię umiał u nas wykaszerowac

Anonim

Witam mam pytanie co do pakietu luxmed, ile zabierają z wypłaty za korzystanie z niego w przypadku pakietu complex ?

Loa
@Anonim 07.02.2018 19:43

Ok 28 zł

Stary

G2 to i tak zatonie prędzej czy później bo tam zero organizacji a brygadzistki to żenada już bez nich by to lepiej funkcjonowało tam zawsze był bajzel i będzie a na początku jak byli Niemcy to się wydawało że coś z tego projektu wyjdzie ale jak zwykle wielkie ZERO

Aga. S
@Były pracownik 07.02.2018 10:48

Ale ja mam już swoje typ kto to. Tylko u jednej osoby słyszałam słowo takie jak DZIEWUSZYSKO... WIĘC ELA POZDRAWIAM I WIĘCEJ ODWAGI A NIE ANONIM

Walo
@Aga. S 07.02.2018 14:06

Wont z elką nierobem

Skoczek po forach

kiepski tylko narzekacie i 3 kogo się da ale taka jest ludzka mentalność. Widzę że co niektórzy kochają sensację. Ciekawe ile osób bierze udział w forum, a ile osób podaje sobie tylko nick by wywołać sensację że coś się dzieje. Dwie osoby a pięćdziesiąt nick

Tak

Najlepiej to mają cpuny nikt nie zwraca na nich uwagi . Pracodawcy przechodzą obok i co najlepiej nie widzieć. A dobrego pracownika się traktuje.........

gps
@Tak 04.02.2018 11:01

Co ty pieprzysz

Wąchacz
@Tak 04.02.2018 11:01

Niuch niuch yhy yhy masz rację niuch niuch ????

duch zmian w zakładzie!

ludzie, dlaczego nie założycie związku zawodowego w tym cyrku? nie jesteście skazani na dyktat! za uczciwą pracę należy się godziwa zapłata! tylko od was zależy jak będziecie traktowani - wystarczy kilka dni by wypracować zdrowe relacje! to się kręci tylko dzięki wam i tylko wy możecie dokonać zmian na lepsze!

Aan
@duch zmian w zakładzie! 18.01.2018 18:38

Bo ludzie nie wiedzą co robić i jak się za to zabrać. To co oni robią z pracownikami to jakaś porażka. No ja bym się chętnie zapisała to związków zawodowych.

Długoletni...
@Aan 31.01.2018 19:19

To je utwórz, bądź przewodniczącą zobaczymy co zrobisz dla pracowników

ciekawy

Czy na magazynach są kamery

Andzia1
@dyro 24.01.2018 18:29

Bo ludzie nie wiedzą co robić i jak się za to zabrać. To co oni robią z pracownikami to jakaś porażka. No ja bym się chętnie zapisała to związków zawodowych.

anonymous
@Andzia1 31.01.2018 19:16

Długoletni

Anonim

Witam mam pytanie co do premi, czy to prawda , że teraz jak zmienili okres próbny z 3 miesięcy na 6 to przez pół roku nie ma się premii tylko sama podstawe ?

Coo
@Do co 03.02.2018 23:09

A teraz dziwi bo mamy jednak 9-10 lat w przód jakbyś nie zauważył/a ;) więc radzę się otrząsnąć i żyć w teraźniejszośći

Pawel
@Anonim 02.02.2018 16:25

Zenada zero orientacji w temacie i zadawanie takicj pytan. Od piererwszego miesiaca kazdy ma cala premie. Nie wiem skad ludzie biora takie teorie

405

Zobaczymy co zrobią jak te syfy z ukrainy wyjadą

Ciekawy
@405 03.02.2018 14:02

To kiedy wyjeżdzasz?

mag
@405 03.02.2018 14:02

pokarz że jesteś lepszy od nich

Xxo

Ja słyszałam że stażowe to daleko jeszcze..

Aneta

Witam , nie polecam trafić na nowego Mercedesa na zmianę pani (usunięte przez administratora) ( montaż). Szwaczki mają luzy , wychodzą sporo razy na papierosa. Klejarze(nieroby) mają wakacje.Jeden przychodzi godz wcześniej ,a razem kończą pracę, gdzie drugi powinien pracować jeszcze godzinę po. Niestety nie jest tak.Tylko wziąć nagrane z monitoringu z palarni, ile minut są na fajce to uzbiera się z 4 h ,łącznie z tym iż wcześniej kończą pracę(4h pracy 4 h odpoczynku). Montaż ma najgorzej i zbiera największe cięgi. Więc jak ktoś by się szykował iść tam, a chce mieć wakacje, polecam zabiegać o posadę klejarza bądź szwaczki. Jak ktoś lubi plotkować proponuje częste wyjścia razem z klejarzami, szwaczkami bądź brygadzistką na palarnie. Za obrabianie (usunięte przez administratora) powinni dostać drugą wypłatę. Robią to bezbłędnie.Brygadzistka fałszywa , niedobra , cwana, nie mająca własnego zdania , a wyrabiająca sobie na temat danej osoby to co usłyszy od tych co lubi. Jednym słowem brak słów.

Szwaczki z W-213
@Aneta 18.01.2018 11:32

Ta Pani, ktora napisala komentarz na temat pracy szwaczek z W-213 powinna wszystkie dziewczyny z szycia cmoknac w tylek.

Pracownik
@Aneta 18.01.2018 11:32

Ktos tu chyba jest zazdrosny ze ma taką chuowa prace hahahahahaha, zal tyłek sciska, bylo sie ubiegac oi inne stanowisko zamiast plakac

Macan

Witam Przez jakiś czas krążyła po zakładzie informacja , że będą darmowe dojazdy do pracy . Czy ktoś sie orientuje w temacie ?

"""
@Kayak 29.12.2017 19:58

Tu ludzie też odchodzą po jednym dniu po testach sa ludzie co podoba sie w DRS tak samo jak tu w DREX pracowac musimy jednak tu chodzi by jednakowo traktowali wszystkich

Kayak
@""" 04.01.2018 16:13

To co powiesz o podwyżkach w DRS od kwietnia 2018r. które będą jak to odwaliło kierownictwo od "Znajomości struktur zakładu" i to ma być równe traktowanie pracowników gdzie kierownikom którzy muszą znać zakład daje się więcej?

Ciekawy

Czy ktoś ma informacje na temat stazowego? Bo ponoć dopiero mamy je dostać z lutową wypłatą czyli w marcu i z podwyżkami inflacyjnymi tez cisza. .. pewnie zrobią nas na szaro jak zawsze. ..

Soruk
@Ciekawy 25.01.2018 15:02

Stażowe ma być przyznawane z automatu (po przepracowaniu określonego okresu czasu). Pozdrawiam.

Adam
@Soruk 30.01.2018 18:05

Ale czy nie powinniśmy dostać aneksów? I jaką mamy pewność ze to tylko nie na chwile???

Adam

Z tego co mi wiadomo żadne aneksy nie sa przygotowywane w związku ze stażowym. Czyli pewnie od stycznia tego nie bedzie

Pracownik X7
@Merc 28.01.2018 10:36

No właśnie co to 80 zł . Tyle co nic Ale zawsze coś.!

Merc
@Pracownik X7 29.01.2018 20:39

Na pampersy będzie ????

Akeem

Witam, czy ktoś mógłby coś napisać na temat rozmowy kwalifikacyjnej na stanowisko technologa? Jaki jest jej przebieg, o co mniej więcej pytają, na co uważać? Pozdrawiam. :)

Akeem
@Akeem 27.01.2018 15:22

Haaalo? Ktoś, coś, czy to forum służy tylko do narzekania i pajacowania?

Geaser

Staralem sie o prace na wyzsze stanowisko: Rozmowa kwalifikacyjna wygaala tak ze buractwo nie umialo jej przeprowadzic i zaslanialo sie tym ze ciagneli sobie po prostu lacha zaginajac mnie rzeczami tylko dla nich znanymi ze "srodka kolchozu" jak to niektorzy mowia. Na koniec dowiedzialem sie ze bede pracowal 8 godzin 8-16 ale musze byc pod telefonem i gotowy izwarty przez 24h bo moge byc potrzebny. Jezeli chodzi o kase to nie moglbym sie zwolnic przez 3 lata bo musialbym zaplacic tak zwana kare lojalnosciowa w wysokosci 5.000 EURO. Ale oni moga mnie zwolnic i niestety - jak znam zycie - z mojej winy i tez zaplace 5 kola papieru. Dlaczego te szmaty niemieckie panosza sie na naszej ziemi ? dlaczego oni daj aprace polakom w Polsce na obozowych warunkach? Moze dozyje czasow kiedy my bedziemy panami we wlasnym kraju. A poki co to z uwielbieniem popatrzylbym jak ktos wysadza w powietzre te baraki :)

ktoś
@Geaser 24.01.2018 16:33

A rozmowę miałeś z Niemcami czy z Polakami ? Uwierz mi, Polak jak dostanie jakiś awans ( przeważnie po znajomości ) jest 100 razy gorszy od niejednego Niemca

Geaser
@ktoś 25.01.2018 12:21

Oczywiscie ze z panami polakami ktorzy (usunięte przez administratora) liza swoim wladcom a wazelina im wodospadami cieknie z ust

Irytacja

Marek z f12 masakra co z ludźmi wyprawia... biedny będziesz człowieku jak już Hubert nie będzie Twoim kierownikiem.

M w213

Ekipa W-213 Pozdrawia Brygadzistkę Marzenę pseudonim "300 to za mało"

Merc
@M w213 11.01.2018 10:09

To ja też się dołączam do pozdrowień dla Iwony największego lenia na projekcie wysluguje się tylko ludźmi a sama siedzi przy biurku żre i obgaduje wszystkich.

prac.
@M w213 11.01.2018 10:09

To ta chyba czarnulka

anonim

(usunięte przez administratora)

405
@462 16.01.2018 16:47

Gościu ale kto tu mówi o zwolnieniu? Kłania ci się czytanie ze zrozumieniem

405
@pracownik 16.01.2018 15:46

Pracownik. A ty ściero czemu się nie podpiszesz? Cwany w necie (usunięte przez administratora) w świecie.

Magazynier

Hej dziewczyno z chyba wykrawania o czarnych włosach( byłaś dzis na 2 zmianie) odezwij sie jakoś do mnie. Nie mam smialosci podejść do ciebie.

Magazynier
@Przytulas 30.12.2017 12:41

Hej Czarnula napisz chociaż czy jestes sama czy masz kogos, podaj imię.

rames
@Magazynier 08.01.2018 17:42

Nie mecz już o tej czarnuli.... słabe to.

anonim

(usunięte przez administratora)

Antresola :)

Kolego MANIEK niestetyten zakład taki już jest. Takie poszanowanie pracownika. Znam tego kierownika i nic dobrego nie można o nim powiedzieć. Taki syf,że już brygadziści się zwalniają bo nie wytrzymują. Znajdzie się taka (usunięte przez administratora) jak GULCZ,który uważa się za kogoś kim nie jest i teroryzuje pracowników, a jeśli któryś się sprzeciwi to groźi zabraniem premi lub zwolnieniem. Skoda gadać.

kielich

czy na wykrawaniu jest stycznosc z klejem ? jezeli tak to czy są bardzo szkodliwe

Kuba

W „Drexie” zatrudniają na umowę o pracę. Jeżeli chodzi o zarobki, to płaca jest wydawana w myśl zasady każdemu (pracownikowi produkcji) po równo, co jest bardzo niesprawiedliwe, ponieważ są stanowiska (zgrzewarki na nowym mercedesie), gdzie pracownicy zrobią wszystko co było do zrobienia w 4 godziny i idą spać na nockach, albo na przechadzkę po zakładzie i plotki. Są również miejsca pracy jak kaszerowanie (nowy mercedes), gdzie ludzie robią cały czas, nie ma chwili wytchnienia, a pracodawcy ciągle mało. Płaca miesięcznie wychodzi, jeżeli nie masz nocek, ani żadnych wykupionych żadnych multisportów, luxmedu, czy kantyny jakieś 2 000 zł na rękę. Za każdą nockę jest dodatek 12 zł na rękę. Czyli jak wam wypadnie tydzień nocek to macie +60 zł do pensji. Jeżeli traficie na pracę w trybie dwunastogodzinnym, to za każdy dzień nadgodzin (4 nadgodziny) wychodzi +70zł do wypłaty. Załóżmy, że macie 2 tygodnie „dwunastek”, wówczas na wasze konta bankowe trafia dodatkowe 700zł. Czyli przy sprzyjających wiatrach, z nockami i nadgodzinami można nawet wyciągnąć 2 800zł na rękę. Oczywiście o nadgodzinach decyduje pracodawca i pracownik nie ma na to wpływu. Raczej przygotujcie się do wypłaty ok. 2 000zł. Do tego dochodzi jeszcze sprawa sobót pracujących, za które jest dzień wolny do odebrania. Niestety prezentuje się to tak, że raczej ciężko jest je odebrać i w praktyce w sobotę pracuje się za darmo. Jeżeli natomiast chodzi o chorobowe to za chociaż jeden dzień chorobowego zabierana jest cała premia, czyli jakaś 1/3 pensji oraz dostajecie wtedy 80% wynagrodzenia podstawowego. Dlatego jak idzie się na chorobowe to lepiej na cały miesiąc. Na całym miesiącu chorobowego wychodzi jakieś 1300-1400zł. Teraz może trochę o samej pracy i atmosferze w zakładzie. Dla młodego człowieka praca nie jest ciężka, z wyjątkiem kaszerowania, jak widzę jak ludzie się tam męczą i z tego co mówią to jest naprawdę ciężko, natomiast dużo jest stanowisk, na których nie ma zbyt dużo do roboty tak jak wspomniałem na początku zgrzewarki, klejarze, szwaczki (zależy od dnia). Generalnie polecam stanowiska , gdzie waszym zadaniem będzie tylko włożyć element do maszyny, wcisnąć przycisk i po minucie wyciągnąć, położyć na wózek i włożyć następny, itd. Nie polecam stanowisk, związanych z klejem (klejarz, kaszerowanie, hotmelt), dużo pracowników skarży się na uczulenia i duszności. Mimo, że na kursie BHP mówili, że odczyty szkodliwości są w dużo poniżej normy. Raczej nie ma możliwości awansu, w zasadzie nie wiem czym kieruje się kierownictwo awansując pracownika produkcji na brygadzistę, ale ja już widziałem kilka takich niewypałów i pracę dostawali ludzie, którzy w ogóle na to nie zasługiwali i krótko mówiąc nie nadawali się do tego. Pozostaje kwestia atmosfery w zakładzie ja osobiście oceniam na pozytywną, między pracownikami najniższej rangi, natomiast z brygadzistami i kierownictwem jest różnie. Po zmianie kierownictwa na nowym mercedesie jest o wiele lepiej, kierownicy są w porządku, można wiele załatwić i porozmawiać jak człowiek z człowiekiem. Ogólnie brygadziści są w porządku, niestety jest kilku takich, którzy mają bardzo mało obowiązków, a i tak się z nich nie wywiązują, nie dostarczają materiału, ciągle ich nie ma, nie można się nic dowiedzieć, a już na pewno zapomnijcie, że cokolwiek załatwicie przez brygadzistę, najlepiej jest iść prosto do kierownika/czki. Generalnie w zakładzie panuje ogólna atmosfera strachu, wszyscy się boją Niemców. Począwszy od pracowników produkcyjnych przez brygadzistów, kończąc na kierownikach (polskich). Czasem mam wrażenie, że my wszyscy Polacy pracujący w „Drexie” robią w obozie i obawiają się Niemców. Jak dyrektor produkcji przechodzi przez projekt to wszyscy drżą. Wiele razy słyszałem od brygadzisty, nie opieraj się bo Ralf (dyrektor produkcji) idzie, albo wstańcie, bo zaraz Ralf może przyjść. Tak trochę z przekorą to napisałem. Mnie to bawi, nie ma roboty, bo brygadzista nie zapewnił to siedzisz, a to czy on dostanie za to ochrzan czy nie mnie to nie interesuje. Niestety ja akurat tak trafiłem. Reasumując, jak na pracę w Jeleniej Górze to nie jest, źle. Przyzwoita płaca, całkiem miła atmosfera, dużo młodych ludzi. Oczywiście podkreślam wszystko zależy jak i gdzie traficie. Nie polecam kaszerowania (ciężka fizyczna praca i wdychasz klej), klejarza hotmelta (wydchanie kleju). Montaż, pakowanie, zgrzewarki jak najbardziej. Zaznaczam, że cały ten post jest moją subiektywną opinią. Niektórzy mogą się z nią nie zgadzać, ale nic na to nie poradzę. Mam nadzieję, że nakreśliłem wam obraz pracy w DWS Draexlmeierze i cieszę się, że mogłem pomóc.

zainterseowany
@Kuba 17.06.2016 18:40

a jak jest na wykrawaniu ? czy tam są też kleje ?

Kayak

Chciałbym się dowiedzieć ile wyciąga pracownik QSu netto miesięcznie w DWS ponieważ jeżeli szeregowy pracownik na produkcji może wyciągnąć 2332PLN netto to pracownik QSu prawdopodobnie ponad 3000PLN Netto. Zazwyczaj wypowiadają się tu mało rozstrzygnięci pracownicy a przydały by się konkrety dla zainteresowanych przyszłą pracą w DWS.

Pracownik Qs
@Kayak 29.12.2017 13:53

3000? Chyba, że pracujesz każdą sobotę i wpadnie Ci Jakieś Święto...

Soruk
@Pracownik Qs 29.12.2017 23:36

QSy na Wtryskarni poniżej 3000 na rękę nie schodzą, ale tam pracują na okrągło. Coś za coś.

Dawid

Podpowiedzcie czy firma potrzebuje aktualnie pracowników? Słyszałem sporo dobrego i chciałbym tu pracować.

Bywalec
@Dawid 06.01.2018 18:44

Przyjęcia są zawsze. Rotacja pracowników jest duza. Jedni przychodzą drudzy odchodzą.. Praca jak praca. Zależy gdzie trafisz - nie wszędzie jest dobrze.

nic nie wiedzący

dosc długo byłem na chorobowym na umowie próbnej. podejrzewam ze umowa nie bedzie przedłużona. kiedy sie o tym dowiem ? w ostatnim dniu pracy ?

Kayak

W porównaniu do innych zakładów to DWS wcale nie jest złym zakładem pracy jeżeli mieszka się w pierwszej strefie opłat MZK autobusu linii 2. Może i są męczące te kilkutygodniowe 12tki i czasami w soboty i niedziele ale pracuję się z ludźmi na poziomie a nie wiejską hołotą dla której jest najważniejsza dobra zabawa a nie sama praca. Do tego od 2018r. Będą podwyżki o których w innych zakładach jest cisza i będą następujące: Przepracowane 6 miesięcy 100PLN Brutto Przepracowany rok 200PLN Brutto Przepracowane 2 lata 300PLN Brutto Przepracowanye 3 lata lub więcej 400PLN Brutto Czyli po przepracowaniu trzech lat na produkcji ma się 2332PLN Netto więc nie jest wcale źle w porównaniu z Dr. Schneider gdzie pracuje się po kilku miesiącach za 2kę bo na początek dają 1700PLN netto i to w tak ciężkiej atmosferze między pracownikami że można by ją ciąć nożyczkami, nie wspominając już o tym że sama praca w Dr. Schneider nie należy do łatwych i przyjemnych. Jeżeli ktoś jest zrównoważony psychicznie i być względnie odpornym na stres oraz lubi być pewnym że robi coś dobrze to praca w DWS jest dla niego odpowiednia. Jeżeli natomiast ktoś wykazuje niezrówoważenie psychiczne lecz ma niewiarygodną wręcz odporność na stres i chce się czuć dosłownie jak kobieta wykonująca najstarszy zawód świata poprzez bezmyślne wykonywanie monotonnych złożonych czynności w bardzo krótkim czasie przez całą zmianę to praca w Dr. Schneider jest dla niego stworzona.

Kayak
@Aga 31.12.2017 06:15

To proponuje DRS tutaj zawsze są przyjęcia tylko i wyłącznie na 8godzinne zmiany i okazjonalne (dosłownie kilka w całym roku) soboty lub niedziele. Lecz wychodząc z 8 godzinnej zmiany w DRS czujesz się jakbyś pracował 16godzin.

Toby
@Kayak 29.12.2017 13:42

Po 2 latach 300 zł? Myślałem, że te podwyżki będą się inaczej kształtowały? przynajmniej z tego co mi przekazywano bo na zebraniu nie byłem.

Pracownik

Przydałoby się poruszyć kwestię dojazdów (płatnych) liniami MZK do Drexa. Dlaczego miejscowi mają płacić po 100/80 zl za bilety miesięczne korzystając z luksusu jakim jest ścisk a`la śledzie w puszce z ludkami z innych firm nie wspominając już o "zagranicznych", a inni mają dojazdy za free. Czy my jesteśmy jakimś gorszym sortem? Przykladowo 50-latka z Jeleniej z benefitow opłaconych w 100% ma dojazdy lub multisporta. Dojazdów jej nie oplacą bo miejscowa, z siłki nie korzysta bo już wystarczająco natyra się w pracy, więc co w takim wypadku? Na pewno jest więcej przykładów i ludków w podobnej sytuacji i przydałoby się to rozwiązać. Czekamy na odzew i propozycje rozwiązań powyższego tematu.

Ktosiek
@Pracownik 10.12.2017 22:52

W pełni się zgadzam , miesięcznie na bilet miesięczny wydaje 180 zł ponieważ bilet miesięczny obejmuje 2 strefy dojazdu. Trochę na to wychodzi

***
@Pracownik 10.12.2017 22:52

To się przenieś gdzieś na wioskę jak masz z tym problem. Albo się zwolnij.

k

Magazynierom. Połów idzie dobrze ostatnio dobrze!

mag
@PRZEPRASZAM 25.12.2017 17:06

O.K Małolata

mag
@mag 25.12.2017 17:28

Myślę że wszystko sobie wyjaśniliśmy

himen

A cotam u zachodzącejak gwiazdy Iwony z marca? Pracuje jeszcze?

Pracownik
@himen 20.12.2017 18:41

Ty himen, a dokładnie o którego marca ci chodzi ????

xyz

Pracuje tu rok ludzie sa bardzo zawistni(oczywiscie nie wszyscy)nie daj boze masz troche lzej to juz boli innych.klepia jeden na drugiego poza plecy a w twarz to powiedziec nic nie potrafia.jak walczysz o swoje to du... ci obrobia.traktowanie nie rowne.pozdrawiam :)

ona 40
@xyz 30.11.2017 18:55

czytam opinie o tym zakladzie i chyba nie chce sie tam przyjac przede wszystkim ze wzgledu co tu czytam na ludzi, a szukam prace.Jesli chodzi o (usunięte przez administratora) w miejscu pracy to proponuje zeby ci co sa tak zawistni i podpierdalaja zbierali sobie dzielnie punkty przy okazji za podpierdolki np:1 pk- przypadkowe podpierdolenie na kogos w pracy,5 pk- niby nieumyslne podpierdolenie kogos w pracy,10pk -zwykla podpierdolka w czery oczy z przelozonym bez swiadkow,30 pk -podpierdolenie w pracy w obecnosci swiadkow a 60pk-podpierdolenie w miejscu pracy do przelozonego w obecnosci podpierdalanego bez innych swiadkow

D

Czy ktos wie kiedy przelew na święta

Ciekawy
@Merc 21.12.2017 18:22

Po ile w tym roku dali ??

Merc
@Ciekawy 22.12.2017 10:19

Ok260

Zorka

Ile zarabia się w magazynie? Jak wygląda tam praca?

Mat
@1234 06.12.2017 19:33

Jezeli ktos zarabia teraz maximum to obliczenie brutto netto po nowym roku nie jest obledem matematycznym szczegolnie jak stawki kto co za co sa podane :) ale moze rzeczywiscie to k9gos wyobraznia..

????
@Zorka 17.11.2017 18:03

Po co chcesz ciekawe tylko świnie

Wiedzą wtajemniczeni ;-)

Pozdrowienia dla ekipy z Jaguara X152. Świetne brygadzistki i zajefajni pracownicy. POLECAM ten zespół!!!

Job
@Wiedzą wtajemniczeni ;-) 17.10.2017 00:43

Powinien być podział na klasy zarobkowe u pracowników produkcyjnych. Wglądu 2100 wypłaty to śmiech, wszyscy powinni zaczynać od 3000, problemu z pracownikami by nie było.

XXX
@Job 07.12.2017 17:51

Masakra. Może od 5000 zł. na produkcji i to po podstawówce i bez znajomości języka żadnego. To jest śmiech dopiero.

On

Zapraszamy na magazyn poszokiwaczy i odkrywców chętnie bedom przyjęci na magazyn obok mercedesa bo tam kierownik tylko takich lubi i tylko im robi egzaminy na wyższa pensje tzn 8 i 9 .Lubi lizusow ktorzy mu służą

przypadkowy
@On 23.11.2017 20:11

analfabeto (trudny wyraz dla Ciebie ?) zanim cokolwiek napiszesz naucz się ORTOGRAFII (pewnie też trudny wyraz )

mag
@Magazyn 29.11.2017 18:50

MAGAZYN zdecydowana większość to fi....

nowy pracownik

kiedy będą pieniądze na święta i ile ? jak to u was jest

Obserwator

Pozdrowienia dla ślicznotek z G-2!!!

Obserwator
@O.N. 01.12.2017 23:26

Jak ktoś dobrze obserwuje to widzi

Rudy
@Obserwator 06.12.2017 20:06

Pozdrowienia dla super ekipy z Panamery (nocna zmiana )

Zostaw opinię o DWS Draexlmaier - Jelenia góra

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie DWS Draexlmaier