LIGENTIA POLAND

• Chwarzno - Wiczlino
  • Suchy Dwór
  • Sopot
  • Kosakowo
Gdańsk - Ligentia Distribution Services Sp. z o.o.
Gdynia - Ligentia Road Sp. z o.o.

3. Opinie o pracodawcach Gdynia
  5. Opinie o LIGENTIA POLAND Sp. z o.o.

Opinie o LIGENTIA POLAND Gdynia

Nie przegap nowości o LIGENTIA POLAND Sp. z o.o.!

pracomaniak

13.05.2026 20:12

Tak czytam opinie i widzę, że nic się nie zmienia. No niestety pewnych rzeczy się nie przeskoczy, jak to się mówi ryba psuje się od głowy i to się zgadza. Poziom, a raczej jego brak w zarządzaniu ludźmi, kierowaniu obowiązków, mase niepotrzebnych procedur utrudniają wszystkim życie. Najlepsze jest to, że procedury wymyślane są na poczekaniu, a przynajmniej były chociaż myślę, że dalej nic się nie zmieniło, jak czytam opinie. Miejsce, w którym nie rozwiniesz skrzydeł, a jedynie oni będą Ci je podcinać. Wypłate zostawię bez komentarza, a premie? Ligentia nie zna tego terminu, ale ludzie pracujący w tym miejscu chyba się ze mną zgodzą. Odszedłem prawie rok temu i absolutnie nie żałuje, jedynego czego żałuje to, że tak późno. Ale lepiej późno niż później! Pozdrawia Były pracownik

spedi123

27.04.2026 19:31

Jestem byłą pracowniczką. To co działo się w tej firmie ciężko opisać słowami, ale nikomu też nie życzę, aby tego doświadczył. Miejsce, które zabiera całą energię. Wyzysk pracownika Niesłowność Brak współpracy między pracownikami (usunięte przez administratora) Niekompetentni przełożeni Dużo sprzecznych informacji Toksyczna atmosfera Organizacja postawia wiele do życzenia Osoby na wysokich stanowiskach nie mają podstawowych umiejętności zarządzania. Pamiętaj, jeśli na rozmowie rekrutacyjnej będą mydlić oczy, nie daj się nabrać.

Byłem

05.05.2026 10:01

I jeszcze ten wyzysk — niestety muszę to potwierdzić. Nie spotkałem wcześniej firmy, która miałaby aż tak duży problem z realnym docenieniem pracowników. Np. Pracownikom zaproponowano parking, niedaleko biura, piękny gest. Płatny z własnej kieszeni kilka stów miesięcznie, usytuowany na błotnym terenie leśnej działki. Za darmo tam nie chciałem parkować. Żeby zatrzymać ludzi, rozpowszechnia się plotki i nieprawdziwe informacje o tym, że w innych miejscach jest rzekomo gorzej. Z kolei osoby, które po wielu latach odchodzą mimo dużego wkładu w rozwój firmy, są później obgadywane i umniejsza się ich osiągnięcia. Nawet ich dalsza kariera bywa przedstawiana przez (usunięte przez administratora)jako nieudana.

Gol

05.05.2026 10:34

Widzę, że szybko usunięto część mojego wpisu. Może sama go ocenzuruję, omijając słowo, które wzbudziło czujność, synonim słowa drobiazg. Chyba, że chodziło o stanowisko, też na literę d. Otóż, w Ligentii o każdy drobiazg manager musi pytać, jakby nie miał kompetencji i własnego pola do decyzji, osobę na stanowisku wyżej. Ponownie dodam, było to dobre miejsce na początek kariery, teraz nie ma się już nawet od kogo uczyć. Aż dziwne, że to jeszcze działa i ktoś to kupił.
    Spedytor

09.04.2026 21:30

Korporacja nastawiona tylko na osiąganie wysokich wyników finansowych, wybierają klientów na których można zarobić najwięcej oraz zatrudniają pracowników za najniższą krajową. Kreują się na firmę technologiczną a nie spedycję. Najważniejszą wartością firmy jest technologia a nie pracownicy! W ostatnim roku stracili kilku największych klientów, co znacząco wpłynęło na spadek zysków i duże redukcję etatów. Ligentia niebawem zostanie przejęta przez inwestora (usunięte przez administratora), co jeszcze bardziej przyśpieszy proces przenoszenia kolejnych zadań do biura w Indiach i likwidację etatów w Gdyni.
    Byłem

11.04.2026 18:00

Wszystko się zgadza. Liderzy na stanowiska wybrani przez zasiedzenie lub z pozostałości po masowej rotacji, bo autorytety i doświadczeni ludzie odchodzą. Kompetentni menedżerowie, którzy naprawdę potrafili prowadzić ludzi i projekty, opuszczają firmę jeden po drugim Nikt nie dba o morale, rozwój ani minimum uczciwości w zarządzaniu. Przez to atmosfera staje się trudna do akceptacji.
    Furiat

04.01.2026 11:41

Komentarze urwały sie na zapowiedzi ze nie będzie premii 👀 coś tam chyba rzucili bo nie narzekacie?
    acc

13.01.2026 12:45

nikt nie pisze bo nie ma o czym - w Back Office standardowo brak premii świątecznej, nie wiem jak w innych działach
    Spedytor

02.12.2025 21:04

Oj sypie się, sypie. W tym roku już nie ma świątecznego balowania tylko catering w kuchni w oddziale w Gdyni. (usunięte przez administratora) premi napewno nie uraczymy bo to złoty standardd. Całe szczęście to mój ostatni miesiąc e tej firmie
    #Spedytor
    Mc

15.11.2025 20:35

Firma znowu wpadła na wyśmienity pomysł : niech pracownicy przyznają sobie nic nieznaczące wirtualne nagrody . Szczyt żenady. Dajcie uczciwą premię na koniec roku
    #SpecjalistaDsWindykacji

05.11.2025 12:48

W firmie brakuje kompetentnego zarządzania ludźmi i zespołem, przez co panuje ogromny chaos i bałagan. Wymagania wobec szeregowych pracowników są bardzo wyśrubowane, ale kadra zarządzająca nie widzi swoich błędów. Nadgodziny są normą,(usunięte przez administratora) Brakuje planu czy nawet chęci na jakiekolwiek zmiany. Komfort i warunki pracy w biurze bardzo średnie, budynek jest źle zaprojektowany i niedostowany do tak dużej ilości osób. Podwyżek nie ma, a premie są śmiesznie niskie. Atmosfera jest przytłaczająca, a rotacja wręcz ogromna. Nic tutaj człowieka nie zatrzymuje.
    #Spedytor
    Brak

02.10.2025 17:29

Odbyłem/am rozmowę kwalifikacyjną w Ligentia Poland na stanowisko [Wstaw Nazwę Stanowiska]. Niestety, muszę wystawić negatywną opinię ze względu na całkowity brak profesjonalizmu i szacunku do czasu kandydata w dalszym etapie. Pomimo obietnicy otrzymania informacji zwrotnej (nawet negatywnej) w ustalonym terminie, firma nie skontaktowała się ze mną. Poświęciłem/am czas i zaangażowanie na spotkanie, oczekując podstawowego standardu komunikacji w zamian. Brak feedbacku jest dla mnie sygnałem o lekceważącym podejściu do potencjalnych pracowników i podważył moje zaufanie do firmy jako do pracodawcy. Zdecydowałem/am się na wycofanie mojej kandydatury, ponieważ nie jestem zainteresowany/a współpracą z firmą, dla której podstawowa komunikacja i szacunek do drugiej strony nie są priorytetem. Przyszłym kandydatom radzę przygotować się na to, że proces rekrutacji może zakończyć się bez żadnej informacji.
    Brak

02.10.2025 17:28

Veritas

09.06.2025 13:30

Asystent AI

Ruszyła rekrutacja na Specjalistę ds. Sprzedaży Stacjonarnej. Nie podano szczegółów wynagrodzenia, ale oferowana jest elastyczna forma zatrudnienia oraz system premiowy i prowizyjny. Firma szczególnie podkreśla komunikatywność i umiejętność budowania trwałych relacji z klientami. Wśród benefitów plus za pakiet medyczny. Czy według Was te wymagania są wysokie, biorąc pod uwagę system prowizyjny? Jakie są realne zarobki na tym stanowisku?
    #SpecjalistaDsSprzedazy
    spedytorka

23.05.2024 15:29

Uwaga VGL już nie istnieje. Po połączeniu teraz nazywa się Ligentia
    Agata Adamek - specjalista IT

11.04.2024 15:12

Pragnę zmienić aktualną pracę i zainteresowało mnie stanowisko specjalisty do spraw IT. W aktualnej pracy mam podstawę rzędu ~10k netto. Czy są szanse na podobne pieniądze? Jak wyglądają możliwości rozwoju? Czy ekipa i atmosfera jest w porządku? Jakie jest podejście managmentu do pracowników?

02.12.2023 09:44

Od czego uzależniona jest premia w firmie VGL Group? Jakie są progi premiowe? Dodali 10 października na Lento.pl ogłoszenie na stanowisko Przewoźnik.
    klałd

21.12.2023 21:29

kiedys było 100 pkt na mybenefit i cukierek, jak teraz to niewiem :)
    karol

01.02.2024 18:27

za te 100 pkt sa bony na zalando, jakies h&m i inne sieciowki. kiedys chociaz dorzucili laske curkowa na biurko. dzieci pracownikow dostawaly jakies prezenty w konkursach za wygrana.. od przejecia przez ligentie takowych nie zauwazylem. ogolnie benefity sa obciete do zera, brak imprez firmowych ktore kiedys byly 2 razy do roku, pozniej raz. zostaly owocowe wtorki i slaba opieka medyczna :D
    Oliwka

09.09.2023 00:00

Firma jak najbardziej zachęca do podesłania swojego CV, fajnie jest to opisane na ich stronie. Planuje zmienić pracę, aktualnie pracuje jako spedytor ale mam spore wymagania finansowe. Jako nowy pracownik firmy ile wychodzi na początek? Czego się spodziewać? Ewentualnie potem wchodzą jakieś podwyżki w grę?

21.11.2023 23:02

@klara Daj sobie spokój z tą firmą, jak już masz się wkurzać tracić nerwy to chociaż za lepsze pieniądze. Na przyuczenie, właściwie samonaukę (bo szkoleń brak) lepiej szukać firmy, gdzie są jakieś szanse dalszego rozwoju + z biegiem czasu podwyżek. Iść , pomęczyć się, pobujać za ochłapy, dopiero przejrzeć, że nie warto to nie widzę najmniejszego sensu. Po twojej wypowiedzi ostatniej , wydaje się, że masz chęci, możesz się tam po prostu zrazić do tej pracy, przez politykę i sposób działania firmy.
    zxc

02.12.2023 16:56

nadgodziny zalezą od ilości pracy, co chwila ktos sie zwalnia wiec siłą rzeczy ich obowiązki zostają na tych co zostają. zadnego odbierania dni wolnych nie ma :)
    FO

10.08.2023 17:41

Wyzysk, płacą grosze a zgrywają niewiadomo jakie imprerium, które swoją drogą w zastraszającym tempie (usunięte przez administratora). Po wykupieniu przez Ligentie jest jeszcze gorzej. Brak szkoleń (bo żenujące szkolenia typu " work-life balance " czy " efektywne zarządzanie czasem pracy " zostawię bez komentarzach), brak możliwości awansu i rozwoju, brak premii świątecznych. HRy miękkie powinny iść do likwidacji, bo na co komu denne konkursy (które zżerają sporą część budżetu) skoro firma nie płaci nawet godnego wynagrodzenia. Jednym słowem (usunięte przez administratora)
    d

08.09.2023 10:54

jeżeli chodzi o spedytora, zależy jaki system premiowy i progi indywidualne, przy dobrych obrotach 8,10k i wiecej.
    qwerty

01.11.2023 18:50

premie świąteczne są w postaci 100 pkt na mybenefit + w zeszlym roku dostalismy laske cukrową (z 10cm?)

05.04.2023 16:28

Pracowałam w firmie całe 3 miesiące - po okresie próbnym sama zrezygnowałam, bo byłam psychicznym wrakiem. Na rozmowie o pracę obiecywali gruszki na wierzbie - mój ukochany tekst a propos wysokości premii: "sky is the limit". W praktyce jak porozmawiałam z innymi osobami, które są na stanowisku po rok, półtorej usłyszałam, że nigdy nie udało im się wyrobić planu. Premie robiły 2 osoby - lider, który sobie przyprowadził cały portfel klientów z poprzedniej firmy i babeczka pracująca parę ładnych lat. Podstawa marna, na którą każdy się godzi, bo ma obiecane łatwe premie, których nigdy nie zobaczy na oczy. Szkolenie bylo absurdem. Posadzili mnie wśród ludzi będących na innym stanowisku i kazali "pytać". Nie miałam pojęcia o co pytać, bo byłam totalnie spoza branży i nikt nawet nie wytłumaczył na czym dokładnie będzie polegać praca. Po jakiś 2 tygodniach wdrożenia polegającego na "pytaniu" zaczęło się rozliczanie. Co tydzień spotkanie polegające na skurupulatnym rozliczaniu z działań przy innych pracownikach, na którym po czasie zaczęły się dziać dantejskie sceny. Przełożony krzyczał do czerwoności, wymachiwał rękoma, kabaret. Przed spotkaniami że stresu nie mogłam spać, przez 2 dni bolał mnie brzuch ze strachu. Oporcz marnej pensji nie zapominajmy o marnych benefitach. Na święta możesz znaleźć na stole 3 cukierki, nie fatyguj się i nie szukaj niczego na koncie, bo nie znajdziesz tam nic, prócz marnej podstawowej pensji. Z plusów- fajni, młodzi ludzie dookoła - mowa oczywiście o współpracownikach, a nie przełożonych. Była to moja najgorsza praca w całej ponad 7-letniej karierze. Prawdziwe korpo z koszmarów.
    @olga

31.05.2023 21:08

Po tym jak poznają politykę tej firmy + porównają zarobki w innych firmach. Obecnie coraz gorsza opinia o tej firmie, ze względu na ciągłych wałach na przewoźnikach.

25.05.2023 16:12

Zastanawiam się nad aplikacją na IT Admina w Sadach czy ktoś się orientuje jakie są widełki i jak wygląda praca w dziale IT ?
    It

21.12.2022 21:43

Cześć, proszę o informację jak się pracuje w dziale IT, jakie jest obłożenie. Widzę, że jest rekreacja na ten dział. Jakie stawki netto? Jak wam, pracownicy pracuje się z działem IT?
    Alan

08.02.2023 15:16

Najniższa krajowa + 300 zł największe nadgodziny ale za to uwaga BEZPŁATNE. najgorszego (usunięte przez administratora) januszex
    Szymon Fluder Connect Logistic

20.12.2022 09:23

Nie polecam, zostawili auto przed świętami z kierowcą w IT. Przewoźnik musi na swój koszt wracać 1200km. Zaproponowałem przynajmniej zwrot na powrót 500e Pani Gosia powiedziała i tak musi wrócić. Auto 24h przestoju plus zmiana miejsca rozładunku i dodatkowe kilometry. Dopłata 0e - niestety wracamy na święta i wykorzystali sytuację. Nie polecam nie brać zleceń. Zero szacunku dla przewoźnika!
    Szymon Fluder Connect Logistic

20.12.2022 09:34

Zapłacili 300e nie wiem czy po negatywnej opinii - 1200km, 300e, 24h czekania plus dodatkowe 45km na nowe miejsce rozładunku

27.02.2020 00:27

Firma tak wspaniała, że na święta rozdała czekoladki i skarpetki z logiem VGL :) Toż to nawet firmy co zatrudniają po kilkanaście-kilkadziesiąt osób potrafią zapewnić bony na min. kilkadziesiąt zł z tej okazji. A firma na 500+ osób już nie. Prawdziwy pracodawca Pomorza :)

15.03.2022 08:14

Dzięki, że przypomniałeś mi o tych skarpetkach, będzie co dać Ukraińcom (są jeszcze nierozpakowane) :)
    Księgowość pozdrawia

19.12.2022 11:30

Teraz pracownicy vgl nie zasługują już nawet na skarpety. Rzucili 100 punktów na Mybenefit i to by było tyle. Aż wstyd opowiadać o tym innym. Wielka firma która ma węża w kieszeni

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w LIGENTIA POLAND?

Kontakt - LIGENTIA POLAND Sp. z o.o.

Al. Zwycięstwa 237 lok. 7 81-521 Gdynia

Branża główna: Transport wodny

XIconLinkedinIcon
    LL

13.12.2022 16:19

Czy w tym roku odbędzie się wigilijna impreza firmowa?

18.12.2022 13:53

Chyba nikomu nie chce się odpowiadać na pytania hr
    Ex

18.11.2022 19:16

Świetny przykład korpo januszexu. Pamiętaj gnoić nie chwalić. Chcesz awans wejdź gleeeeboko w (usunięte przez administratora). Mobbing? Nie ma sprawy. Niech was nie zmyli atmosfera na początku. A no i oczywiście pieniądze tfu w tej firmie pieniążki. Podwyżki? TAK. Ale tylko dla przełożonych ;) oczywiście nikogo nie obchodzi to że najniższą krajowa zaraz będzie większa niż podstawa. Premia? Tak ale dla przełożonych;). Serdecznie polecam tam nie pracować.
    Były

18.11.2022 22:52

Najniższa krajowa;) na umowie nienormowany czas pracy-Ale jak nie ma co robić to siedzisz i tak 8h
    Ex

22.11.2022 13:45

Jasne że mogą Cię zatrudnić ale NA PRAWDĘ zastanów się czy warto. Szkoleń brak, benefity no jakieś tam są (owocowe środy i mybenefit ale bez szału). A zdrowia psychicznego nikt Ci nie zwróci. A no i jeśli zaproponują Ci jakąś stawkę na start wyższą niż najniższa krajowa to podrośnie dopiero jak się zrówna z najniższą ;)
    Przewoźnik

04.10.2022 07:15

Normalne (usunięte przez administratora). Załad 24h rozladunek też 24h. NIE POLECAM
    A.p.

29.08.2022 21:08

Z żalem muszę przyznać,iż opinie n.t. pracy w vgl road(oddział w Gdyni)nie są wyssane z palca... Zdecydowałam się przyjąć ofertę pracy w dziale rozliczeń,bynajmniej,nie ze względu na zarobki. Na rozmowie kwalifikacyjnej do działu rozliczeń,przełożona zrobiła na mnie b.dobre wrażenie- niestety nie trwało ono długo.Już w pierwszych tygodniach pracy okazała się być zupełnie inna. Atmosfera milczenia, traktowania osob z działu jak " powietrze"( za wyjątkiem 2 może 3 osób z blisko 20 osobowego zespołu) to chleb powszedni. Strach się odezwać bo N.P. nie w takiem humorze. Jak czytałam we wcześniejszych opiniach- i w tym przypadku manager z przypadku- staż zrobił swoje...pracując na otwartej przestrzeni(open space- banan we wtorek) to trochę dziwne by większość siedziała w sluchawkach a by się czegoś dowiedzieć od koleżanki siedzącej obok- łatwiej napisac na komunikator niż zapytac;) doświadczyłam " profesjonalizmu" przełożonej podczas okresu próbnego. I też pozniej jak " obeszla" się z innymi. Wypowiedzenie złożyłam sama a nawet "powodzenia " nie usłyszałam.coz kwestia kultury...mimo braku skarg na moją pracę, nie mogę liczyć na referencje- na koniec wypełniałam ankiete" by polepszyć funkcjonowanie firmy" i tym samym opinii na temat wykonywanych obowiązków nie dostanę Ręką rękę myje. OMIJAĆ
    AnoAs

31.08.2022 22:38

Cześć A.P., długo zastanawiałam się, czy jest sens odpisać na ten post, ale myślę, że wielu czytających wpisy na tym portalu chętnie pozna szerszy kontekst i inną perspektywę. Pracuję z zespołem rozliczeń i N.P. od 8 lat. To praca wymagająca dokładności, skupienia i systematyczności, ale też wiedzy branżowej, którą, niewątpliwie posiada N.P.. Dzięki tej wiedzy w wielu kryzysowych trudnych reklamacjach, czy postępowaniach szkodowych uniknęliśmy strat. Sama cały czas uczę się od N. P. codziennie czegoś nowego i myślę, że jest osobą najlepiej znającą konwencję CMR i prawo przewozowe w naszej organizacji. Środowisko, w jakim pracujemy jest wymagające i jest duża presja czasu, ale takie osoby, jak N. P. potrafią do takiej presji podejść zadaniowo i jej sprostać. Droga A.P. Pamiętam, jak zaczęłaś pracę z nami i jak szybko i niespodziewanie często znikałaś na tygodnie, a Twoją pracę musiał niezwłocznie przejąć ktoś inny. Piszesz o braku skarg na Twoją pracę .... ciężko się skarżyć na nieobecnych ...., ale możesz być pewna, że ktoś wykonał prace przypisane do Ciebie, za Ciebie i poradziliśmy sobie z każdym takim niespodziewanym zdarzeniem, jak na zgrany zespół przystało. Jeszcze słowo o Twojej metodologii badań i źródłach wiedzy, napisać w internecie można wszystko, ale następnym razem zachęcam do dokładnego sprawdzenia wiarygodności informacji, którymi się posługujesz, to co piszesz świadczy przede wszystkim o Tobie. W tym wątku, właśnie w poszukiwaniu prawdziwych i trafnych źródeł wiedzy życzę Tobie powodzenia.
    A.p.

02.09.2022 03:12

Rozumiem Twoje zdanie-jesli chodzi o moje nieobecnosci- nie były one nie uzasadnione. Co do skarg na moja prace- gdyby było nie tak- wiedziałabym.o tym.gdybym tak szybko,jak napisałas zaczęła znikać,nie przedłużono by mi umowy,prawda? Stad też moja decyzja o rezygnacji- by innym nie dezorganizować pracy innym. .n.p wie o tym, z tym, że jak " rozmawialysmy" nie podołała presji o której piszesz i jedyne co to kiwała nogą.Mam prawo do własnego zdania.a znikać zaczęłam pod koniec swej przygody. Jeśli chodzi o źródła informacji to nie wiem co masz na myśli. Napisalam jak wszytsko widze. A co do profesjonalizmu i wiedzy n.p to trochę malo- jak dla mnie- uczyć się na tym etapie czym jest mienie przesiedlenia. Nie mam pojecia skąd wniosek nt. Mojej metodologii.badan- nie.zajmowalam siereklamacjami,o których piszesz. Napisalam.to co wiem i czego doświadczyłam.
    Wrrr

01.09.2022 07:19

Pracuje w dziale rozliczeń od roku i moja opinia jest inna. W zespole są grupy które lubią się bardziej, ale wszyscy są pomocni. Atmosfera jest luźna,oczywiście nie ma cały dzień heheszków każdy ma swoje zadania do zrobienia. Co do przełożonej zawsze otrzymałam pomoc w zadaniach z pracy, mogłam na nią liczyć również w sprawach prywatnych.
    Sylwia

31.05.2022 21:00

Zastanawiam się nad złożeniem CV na stanowisko specjalista ds kadr i płac, ale po tych komentarzach to słabo. Czy tam też jest taki klimat?
    nie

15.06.2022 15:49

Jednak nie, komentarze mnie zniechęciły.
    Tyniasta

29.08.2022 22:46

Odpuść zdecydowanie. Na pogrzebach bywa weselej i mniej gęsta atmosfera. No chyba, że lubisz funeralne klimaty i nie przeszkadzają Ci kije w (usunięte przez administratora)u koleżanek z pokoju. Jeśli nie i cenisz sobie normalność, uśmiech i zwykłą ludzką życzliwość, to tego tam z pewnością nie znajdziesz.
    ANONIM

15.03.2022 14:02

Początek pracy w VGL-u X lat temu był bardzo udany, regularne szkolenia, imprezy firmowe, symboliczne (ale zawsze coś) paczki na święta, 100 razy większa normalność. Niestety rok 2019 to początek równi pochyłej. Szkolenia wstrzymane, obowiązków coraz więcej, milion (usunięte przez administratora) procedur, które tylko obniżają Twój wynik bo tracisz na nie czas zamiast skupić się na marży. 2020 czas korony to w ogóle śmiech na sali, obniżono tymczasowo pracownikom wynagrodzenia o 20% przy zachowaniu tej samej ilości obowiązków (po prostu musiałeś zrobić to samo, ale nie w 8, a 6 h, jak nie zdążysz to Twój problem i siedzisz za darmo po godzinach) tylko po to, aby firma mogła położyć łapę na dofinansowaniu z tarczy antykryzysowej, mimo że wyniki drastycznie nie spadły, za to znalazła się kasa na sponsorowanie Arki Gdynia oraz przeznaczeniu 100 k zł na szpital w Gdyni (ok rozumiem miało to na celu optymalizację podatkową, ale mega słabe jest to, że ludziom którzy zarabiają po 2,5 - 5 k zł zabiera się 20 % podstawy, a na takie rzeczy znajduje się kasa...) 2021 oraz 2022 jeszcze gorzej po przejęciu SOLID LOGISTIC. Koszty życia rosną, pensja od lat stoi w miejscu. Trzeba stąd uciekać, jestem w trakcie poszukiwania nowego pracodawcy i wszyscy na "dzień dobry" oferują mi więcej, dodatkowo co z kimś rozmawiam ze znajomych w branży to ma wyższe wynagrodzenie niż my w VGL-u. Już tylko odliczam dni do położenia wypowiedzenia Kierownicy to w większości chorzy ludzie którym wyprali mózgi korporacyjnymi sloganami. Praca po godzinach to standard, oczywiście za darmo, nie można nawet odebrać tego czasu w inny dzień. Stosowanie kar itp to normalne praktyki w tej firmie. Usłyszałem kiedyś "korona ci z głowy nie spadnie jak popracujesz w dzień wolny". Czy to jest normalne ? Kwestia pensji są zdecydowanie zbyt niski, dziadują na czym tylko się da. Robią łaskę, że zapewniają pracownikom herbatę, kawę, a nawet ogrzewanie czy klimatyzację, ponieważ wszystko generuje koszty. Jest to taka typowa januszowa korporacja w polskim wykonaniu czyli świenie przy korycie mają aż za dużo, a zwykli pracownicy jak ja są traktowani jako koszty. Atmosfera bardzo zła, plotki, oszczerstwa, ciągła rotacja pracowników, (usunięte przez administratora) w umowie wpisany nieregulowany czas pracy, ale i tak musisz siedzieć w biurze 8 h, a po pracy spróbuj nie odebrać telefonu to czeka Cię ogromny opieprz od góry. Brak premii czy paczek na święta itp. Ciągle mają rekrutację otwartą, bo nie mogą zatrudnić nikogo z doświadczeniem i szukają asystentów za 2300 PLN/ miesięcznie :D Najgorsze warunki mają w back office, tam to dziewczyny więcej niż 2500 zł nie zarobią, a latania mają masę. Radzę unikać firmę szerokim łukiem. 2 czy 3 razy spóźnili się o 1 dzień z pensją. Brak imprez firmowych. Dawniej multisport był dla pracowników za 10 zł, teraz już z my benefit pobierają 70 punktów czyli zdrożał do 70 zł :D Coraz gorzej stoją w kwestii finansowej, regularne opóźnienia płatności wobec przewoźników (zresztą raporty wywiadowni jasno określają VGL-a jako firmę o podwyższonym ryzyku) Stosowane powszechnie wały na przewoźnikach typu 24 h wolne od opłat mimo, że nam klient dopłaca to Ty przewoźnikowi nie możesz nic dopłacić bo team leader zabrania. OSTRZEGAM, jeden wielki (usunięte przez administratora) i tykająca bomba która w końcu wybuchnie.

22.08.2022 17:29

Rozmawiałem wiele razy z przełożonymi na ten temat, zresztą nie tylko ja, ale również koleżanki i koledzy. Zawsze wszystko było winą pracowników, bo przecież firma nie ma sobie nic do zarzucenia
    Tyniasta

29.08.2022 22:39

Twarzą w twarz? Równie dobrze można rozmawiać ze ścianą.
    Farmaceris

10.03.2022 19:02

Cześć. Czy w Gdyni jest duża rotacja pracowników? Miałem dzisiaj rozmowę i nie wiem co myśleć o tej firmie.
    Skopek

10.03.2022 22:27

Bo jak jak ludzie sobie uświadamiają, ze dali się omamić bananami we wtorek kosztem wynagrodzenia dużo poniżej rynku i zaczynaja przekopywać się przez te wszystkie warstwy marketingowego bełkotu by znaleźć sobie jakiś punkt zaczepienia….to okazuje się ze pod nimi niema nic……
    Farmaceris

11.03.2022 17:57

Dzięki za odpowiedź Skopek. Dałeś mi do myślenia. Ale zastanawiam się na jakie zarobki mogą liczyć asystenci, a potem spedytorzy? Mógłbyś to jakoś nakreślić?
    Robertt

10.03.2022 08:38

Czy to prawda, że w związku z konfliktem na ukrainie firma VGL ma jeszcze większe problemy finansowe?

11.03.2022 12:58

Od początku pandemii to w zasadzie równia pochyła...
    Skopek

09.03.2022 20:09

Pracuje w VGL czwarty rok, czwarty i ostatni. Od czterech lat bez podwyżki, mimo pochwał za dobrze wykonywana pracę i realizowanie planów. Czwarty rok bez awansu, premie żałosne, ciągle obietnice bez pokrycia i manipulacje. Ludzie przewijają się tu jak na taśmociągu. Zarządzanie bez składu i ładu, atmosfera sztywna, wszyscy robią dobra minę do złej gry. Dużo by pisać, nie polecam!
    Tom

27.01.2021 20:36

Witam jestem pracownikiem firmy którą wykupiliscie czyli Solid logistics .Dzisiaj dotarła do nas wid że wasza firma nie pozwala na socjal typu pieniądze na święta i wczasy pod gruszą dlaczego? I mam pytanko kiedy oficjalnie będziemy pod wami i pod jaką nazwa ?
    Mario

24.02.2022 10:29

Kryśka, ale jesteś śmieszna i pocieszna. Mówisz o tych 100 pkt. (czyli odpowiednik 100 PLN) na Mikołajki ? I jeszcze to zachwalasz ? Jeśli w tej firmie pracują tacy frajerzy jak Kryśka, która cieszy się, że dostała 100 PLN na święta to nic dziwnego, że w VGL jest jak jest. Takim można napluć w mordę, a jeszcze się obliżą. W innych firmach dają od kilkuset do nawet kilku tysięcy zł premii świątecznej lub chociażby Bony Sodexo, a ta chwali jakie to świetne i wygodne, że dostała 100 punktów w MyBenefit pod choinkę. Ludzie, litości...
    Honorowy

27.02.2022 20:50

Faktycznie, doopy nie urywa. Wow całe 100 punktów, można na bon do Allegro zamienić... No szał....
    P

29.01.2022 17:45

Unikać!!! Pracowałem w Solid Logistics i nie mogłem narzekać - po połączeniu z VGL = DRAMAT!! Na początku zabrane wszystkie dodatkowe benefity (potem wyszło, że biedni pracownicy vgl nawet paczek nie dostają na święta), następnie zaczęli dokładać obowiązków. W momencie kiedy otrzymałem aneks do umowy z obniżka wynagrodzenia o 300 zł zrezygnowałem. Szukajcie frajerów gdzie indziej. To jest nieludzKie obcinać pensje po paru latach.
    Anty VGL

22.02.2022 16:04

Zgadzam się w 100%. VGL to żenująca firma i nikomu, ale to nikomu nie polecam pracy tutaj. Przed fuzją, w Solidzie pracowało się naprawdę ok, a po połączeniu z VGL kolejni byli pracownicy Solid stąd uciekają, nawet tacy, którzy pracowali w tej firmie po kilkanaście lat. Brak premii, również świątecznych, brak jakichkolwiek innych benefitów (nie licząc tej śmiesznej platformy MyBenefit, na której dają 100 zł/m-c, a z tego jeszcze potrącają za co tylko się da), braki imprez firmowych, co raz to nowe tabelki do wypełniania, można by tak wymieniać jeszcze naprawdę długo. Ogółem zero szacunku i dbania o pracownika, za to wymagają, że z drugiej strony oddasz im duszę. Ta firma to jedna wielka porażka, unikać jak ognia !

25.02.2022 13:18

Chciałbyś żeby ci 3 stówy zabrali. Tę byłbyś zły
    Miri

20.04.2020 11:12

Firma VGL to doskonały przykład dlaczego zanim kogoś się zatrudni/awansuje na stanowisko menedżerskie to powinno się taką osobę poddać testom psychologicznym oraz z zakresu posiadanych kompetencji. Wielu z nich po raz pierwszy dostąpiła zaszczytu zarządzania zespołem i wszystkie najgorsze cechy wychodzą na światło dzienne (przysłowiowa palma odbija). Oczywiście nie dotyczy to wszystkich, ale jest parę takich kwiatków które mocno rzutują na tę firmę - panowie, RD, GI, MK, JŻ, PR i inni oraz kilka pań, których już z grzeczności nie wymienię powinni niezwłocznie takim testom się poddać. Sposób zachowania wobec osób, które nawet nie są ich podwładnymi i pracują w innym dziale świadczy dobitnie albo o arogancji albo o braku kompetencji do piastowania aktualnego stanowiska. Przeświadczenie że zawsze się ma rację i pogarda dlatego że ktoś (teraz już była) jest tylko szeregowym pracownikiem Rozliczeń - działu chyba najbardziej pogardzanego ze wszystkich (to że wszystkie w dziale jesteśmy kobietami nie znaczy że jesteśmy głupie, tępe i jedyne co potrafimy to plotkować o paznokciach i przerzucać papierki) - to chleb powszedni kadry menedżerskiej w tej firmie. Nie warto tracić nerwów w tej firmie pozdrawiam nielicznych porządnych którzy się ostali przez ten czas
    Azz

14.12.2021 09:14

Oj, jakie to prawdziwe....

20.01.2022 08:49

Skąd ja to znam? :(

16.12.2021 09:41

Atmosfera w miejscu pracy odgrywa ważną rolę. Jak wygląda ten aspekt w VGL Group?

21.12.2021 16:04

Większość ludzi w porządku, jest parę czarnych owieczek, ale generalnie na plus. Dużo gorzej z osobami wyżej
    Henek

26.10.2021 15:19

Przestrzegam przed firmą, zwłaszcza w sytuacji, kiedy się z nią żegnamy. Próby zastraszania, niegodne z Kodeksem Pracy i Prawem Cywilnym. Co słabsi wymiękają.

26.04.2021 11:09

Jaki jest okres rozliczeniowy w VGL Group? Kiedy można spodziewać się przelewu wynagrodzenia?

20.10.2021 01:27

Nie jest to prawdą bo chociażby w 2020 roku wypłaty były i w okolicach 15 go dnia miesiąca. Nie wiem kto tu pisze że niby są terminowo.
    Mag

20.10.2021 07:29

Dokładnie, nie był to też pojedynczy przypadek, poza tym wiele się w wtedy mówiło o problemach finansowych firmy w związku z coroną.
    Współpraca

20.10.2021 01:25

Jedyną osobą w całym tym VGL która potrafi zadbać o przewoźnika to oddział w Rzeszowie i Pan Mateusz. Reszta jak na przykład w Gdynii to porażka i matoly jakich mało. Każde zlecenie to inna osoba do prowadzenia. Broń Boże dostać oddział w Gdynii do prowadzenia. Gliwice, Szczecin i Gdynia w pojedynczych zleceniach są (usunięte przez administratora) za postój nie zapłacą, kilometry liczą tak by im pasowało. Brak słów. Ogólnie nie polecam tej spedycji pojedyncze zlecenia.

15.01.2021 09:29

Czy pracodawca VGL Group organizuje swoim pracownikom szkolenia podnoszące ich kompetencje?
    Nwah

10.10.2021 12:25

Otóż to, dla tej firmy wszystko jest kosztem, jak w jakimś januszexie.

13.10.2021 10:49

Bo to jest januszex udający wielką, pseudo korporację. To jest właśnie najgorsze i powoduje lawinę rotacji której HR nie jest w stanie już ogarnąć.

10.08.2020 13:48

Jak wygląda sytuacja w VGL? Widzę, że wznowili rekrutacje do spedycji drogowej. Proszę o opinię czy warto wysłać CV
    I

18.10.2020 23:51

Nie warto. Szkoda zdrowia, nerwów i czasu
    Kowalski

12.10.2021 20:00

Oj taaaaaaak. Pomoc przy problemach z ładunkiem ogranicza się do nieodbierania telefonów.

06.09.2021 10:18

Jaki rodzaj umowy preferowany jest w VGL Group?

05.10.2021 11:57

umowa o pracę

Zostaw merytoryczną opinię o LIGENTIA POLAND Sp. z o.o.