Swedwood Poland

Skoczów

Ocena pracodawcy 2/6

na podstawie 168 ocen.

Opinie o Swedwood Poland

Dbamy o każdą opinię, dlatego pracodawca nie może ich usuwać. Sprawdź, kiedy Twoja opinia łamie regulamin - więcej.

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Swedwood Poland

Daniel

Czy coś zmieniło się w firmie? Warto aplikować?

XYZ

A co z nami?Zakład przeznaczony do sprzedaży.W Zbąszynku ma kto walczyć,u nas nawet porządnych związków nie ma.A 2400 netto o który Michał wspominał to jest czasami,ale żeby tyle było trzeba spełnić kilka warunków.Długi miesiąc,w miarę normalna premia,dodatek za niechorowanie,ewentualnie z 2 setki.Wtedy MOŻE na wypłatę dostaniemy te 2400 netto.No chyba że znowu ktoś zarządzi że trzeba nam zabrać z premii jaką stówkę ,w końcu ktoś musi pokryć straty.

Nick

Jest tak samo . Niewiele osób słyszało o IKEA Industry Zbąszynek, ale to właśnie tam, w kompleksie składających się z czterech fabryk (w Zbąszyniu, Zbąszynku i Babimoście) zatrudniającym łącznie ponad 3 tys. pracowników, powstają meble BESTA, STUVA, PAX, KOMPLEMENT, PLATSA oraz EKET, sprzedawane na całym świecie. Pierwszy zakład IKEA Industry w Zbąszynku powstał 25 lat temu. Z relacji pracowników wynika, że przez wiele lat warunki zatrudnienia były konkurencyjne, jednak pod koniec roku negocjacje dotyczące podwyżek utknęły w martwym punkcie. Związki zawodowe żądają podwyżek na poziomie 10 proc., zarząd fabryki proponuje 6 proc. W efekcie pracownicy fabryk wraz z rodzinami protestowali w niedzielę na rynku w Zbąszyniu. Pracownicy biorący udział w proteście, cytowani w materiale TVP3 Gorzów Wielkopolski największe zastrzeżenia mieli m.in. do braku premiowania pracowników z długoletnim stażem, którzy ich zdaniem zarabiają tyle samo bądź mniej od nowo przyjętych osób. Jedno z haseł podczas pikiety mówiło o tym, że pracownicy fabryk nie chcą pracować "za miskę ryżu". Piotr Brambor, przewodniczący Związku Zawodowego Budowlani tłumaczył, że przy bezrobociu najniższym od 25 lat "Ikea musi coś więcej dać pracownikom". Ile zarabiają pracownicy fabryki? Nie wiadomo, ponieważ zarówno oni, jak i pracodawca nie podają stawek. Kwot można się jedynie domyślać na podstawie niektórych wypowiedzi. Michał Kukuła z NSZZ "Solidarność" IKEA Industry Zbąszynek, cytowany przez serwis wolsztyn.naszemiasto.pl mówił, że "chcemy przekonać koncern, aby zastosował się do opinii Komitetu Niezależnych Ekspertów Rady Europy w sprawie art. 4 Europejskiej Karty Społecznej (art. mówi o tym, że minimalne wynagrodzenie w kraju powinno wynosić 68 proc. przeciętnego wynagrodzenia"). Kwota, o której wspomina Kukuła to ok. 2400 zł netto. Dyrekcja IKEA Industry Zbąszynek, w oświadczeniu przesłanym wolsztyn.naszemiasto.pl tłumaczła, że "W tym roku podjęliśmy wyjątkową decyzję o wprowadzeniu podwyżek bez pełnego porozumienia ze związkami zawodowymi. Jako zespół zarządzający jesteśmy odpowiedzialni za zachowanie równowagi między zwiększeniem wynagrodzeń, a zabezpieczeniem konkurencyjności naszej firmy w dłużej perspektywie. Tylko takie podejście pozwoli zagwarantować miejsca pracy w fabrykach oraz zapewnić stały rozwój." IKEA informuje, że pensje po podwyżkach wraz z obowiązującym pakietem benefitów znacznie przewyższają poziom inflacji na rynku. Zarówno IKEA jak i przedstawiciele związków zawodowych są dobrej myśli co do finalnego porozumienia. Pracownicy nie wykluczają jednak zorganizowania strajku pod centralą firmy, jeżeli ostateczna oferta nie będzie zadowalająca.

Administrator

Jak przedstawia się sytuacja Swedwood Poland na tle innych przedsiębiorstw? Przekazane przez Ciebie informacje, związane m.in. z warunkami zatrudnienia mogą okazać się bardzo istotną wskazówką dla osób pochodzących z Skoczów i okolic oraz będących w trakcie poszukiwania zatrudnienia.

Stefan

Czy warto starać się o pracę w firmie?

xax
@Stefan 17.01.2018 11:06

nie warto

Xxx

Chcieliście to macie narzekać i zrzędzić tylko potraficie. Przyjdzie nowy właściciel to was zwolni

Amon Gott

Ikea Indastry w Skoczowie to chyba jedyny zakład na świecie który utrzymuje system czterobrygadowy na dwóch maszynach na których nie ma co robić . Pogratulować kierownictwu poczucia humoru, oraz biegłości w planowaniu. Trudno się dziwić szwedom że chcą się pozbyć tego cyrku mając takich "managerów"

123456
@Amon Gott 08.12.2017 16:27

Dokładnie!To nic innego jak uprzykrzanie ludziom życia.W tygodniu maszyny stoją żeby w sobotę i niedziele mieli co robić.Albo w tygodniu robią w okrojonym składzie,za to w sobote czy niedziele dowalą lizodupów na 100%.Poronione planowanie pracy!

abc

Poczekajmy, może będzie lepiej nie ma tego zlego...Tylko od nas zależy nasza przyszłość .Gorzej nie będzie , czasami zmiana jest potrzebna by oczyścić ''powietrze''.

@lola

Praca ciężka. Zarobki małe. Brak szacunku do pracownika. Mistrzowie chcą ilości nie jakości.

Sema
@@lola 22.08.2017 22:35

Ostatnio niestety kierownictwo podjęło pewne środki - stosując odpowiedzialność zbiorową - uznając wszystkich pracowników za potencjalnych pijaków i złodziei. Łapanki na bramie są żałosne.... Kto będzie chciał sobie chlapnąć to i sposób znajdzie, tak samo z kradzieżą (jedno i drugie potępiam), ale na litość boską nie pogrążajcie tej firmy jeszcze bardziej takimi decyzjami....

wyjebanenato

Powiem tyle,poganiają Cię jak psa,zero szacunku,kasa marna a majstrowie boją się o swoje cztery litery i jeszcze na niczym się nie znają,szczerze -odradzam

On

Gdyby tylko dawali lepszą kasę to by się przymkneło oko na inne rzeczy. Ale co prawda mistrzowie jak i majstry cisną żeby robic norme. Ale prawda jest taka że na glueboardzie i na komponetach jest ciężko ale da się żyć. Pozdro dla ekipy.

XYZ
@On 25.06.2017 13:04

Majstry nas poganiają bo mają premię zależną od tego ile zejdzie na magazyn.Oni nie mają marnych premii tak jak my.Co do samej pracy to wiadomo że przychodzi się żeby robić ale i też zarobić.Człowiek zapiepsza cały miesiąc a wypłaty niestety (jak na te warunki pracy)marne.W lipcu znowu będzie marna premia albo jej wcale nie będzie bo dochodzą wczasy pod gruszą.Co mnie wkurza też to niesprawiedliwość w stawkach.Po 10 latach pracy stawka jest prawie taka sama jak po 3 miesiącach-KPINA!Też pozdro :)

Yyyyyyyyuu

W Ikei żeby dostać podwyżkę i lepsze stanowisko trzeba mnie wtyki u nie których. A zwłaszcza u mistrzów. Powodzenia dla nowo przyjętych najlepiej kobiety by były na co patrzeć w trakcie pracy bo mistrza sie nudzi. Dziękuję Ci Boże że tam już nie pracuje

XYZ
@Yyyyyyyyuu 27.05.2017 13:36

W tym zakładzie wcale kobiety nie mają lepiej od facetów.Twierdze że nawet mają gorzej.A to dlaczego? A to dla tego że odpiepszają najcięższą robotę np.lamela.Mało który facet by tam wytrzymał,oni tylko stoją na ,,rampie,,i się napierdzielają.Pracuję tam już kilka ładnych latek i dużo już tam widziałam odnośnie tego kto tam jest lepiej traktowany.Można by dużo przykładów podać.

Sema

W każdej plotce jest ziarnko prawdy...

xxx

Czterobrygadowka?? Jak oni nie maja pelnej obsady na 3 zmiany. Ludzie zajmnijcie sie praca a nie plotkami.

Sema

Obiła się komuś o uszy jakaś czterobrygadówka na komponentach?

Zapierdalacz

Byle do pierwszego ....zawału . Cała ta pisanina tu to ch.... warta . Serio . Spieszmy się kochać - cokolwiek , bo i tak wszyscy dostaniemy łopatą po [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] A Ci co w biurze myślą inaczej , hm , mój respect .

MIŁOSIERDZIE

MIŁOSIERDZIE BOŻE ZMIŁUJ SIĘ NAD NAMI! DAJ NAM LEPSZĄ PŁACE ZA TĄ PRACĘ!

123

123 roboty po uszy a premia ... sami wiecie.Tak się motywuje pracownika ...żal ...serce ściska.

wyzwolony
@123 14.03.2017 20:47

Narzekacie ok,to po co ( usunięte przez administratora ).. tam pracujecie, nie macie odwagi się zwolnić pracy jest coraz więcej idzie wiosna szukajcie,kiedyś jak tam przyszłem narzekali na rum..... i co teraz macie może LEPIEJ MIEJCIE ODWAGĘ COŚ ZMIENIĆ macie to na co poniekąd!!! pozwalacie mi się udało i teraz wiem za co PRACUJĘ. ŻYCZE WAM WSZYSTKIM ODWAGI I JESZCZE RAZ ZMIANY POWODZENIA

pracownik

Co kupisz?? Zabraknie nawet na obiady z naszej zajebistej stolowki

XYZ

Firma przechodzi samych siebie.Premia w tym miesiącu powaliła mnie na kolana,wprost szaleństwo!!!!!Lepiej żeby w ogóle takich ochłapów nam nie dawali bo tylko wkurzają pracowników.Tak sobie myślę -na co wydamy taką kasę.Nawet na dobra flaszkę za mało.Po co piszą w ogłoszeniach że jest premia skoro jej praktycznie nie ma.Ludzi maja za [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] To było do przewidzenia bo przecież będzie wypłacane za nie chorowanie a wtedy (to się sprawdza)albo nie ma w ogóle premii albo tez jest prawie zerowa.Tak do wiadomości potencjalnych ,chętnych do zatrudnienia w zakładzie, premia tym razem 20 zł.na rękę.Tyle jesteśmy warci dla szefostwa.Nasze wypłaty składają się z godzin przez nas wypracowanych plus 20zł.za pranie i oczywiście ,,PREMIA,,Czyli można powiedzieć pracujemy za gołą stawkę.A nie daj boże wyrazić swoją opinię przed majstrami,jest wtedy oburzenie że przecież mamy premię w stawce.Napiszcie propozycję -co kupię za premie :)

123

Niestety znowu pokazali co wart jest pracownik produkcji.. Nikt się z nami nie liczy grafiki rozdali w ostatniej chwili a my mamy małe dzieci ,współmałżonków ,jakieś inne zajęcia no i dojazdy. Szanowne Biuro ma nas .... to nic, że to my pracujemy na nich ,ważne targety a nie pracownik .ciekawe ile dają premii łaskawcy 20 zeta to chyba zbyt duuzoooo

Nick

Czterobrygadówka.. Ciekawe ile wypowiedzeń wpłynie do biura, bo z tego co wynika z rozmów między innymi pracownikami to sporo osób nie zamierza pracować w takim systemie.. Także wszędzie będzie jeszcze więcej ogłoszeń o przyjęciach do zakładu ☺

JO
@Nick 28.02.2017 07:05

Ja ogłoszenia już przeglądam...

Zainteresowany

Napiszcie jaka jest faktycznie stawka, kasa jest tu ważna, a nie czy ciężko. Pojęcie względne. Dla jednego ciężko, dla drugiego norma. Piszcie konkrety, a nie jakieś żale...

Zainteresowany
@Pracownik 22.02.2017 20:52

Dzięki za konkrety :) Pozdrawiam :)

ABC

Hej wyobrażcie sobie że jest taka firma w Skoczowie Sobik co płaci mi po 10 latach pracy 1570zł. Jest tam stawka stała wszyscy tak samo bez wyjątku czy nowy czy stary pracownik. NIE RADZĘ NIKOMU TAM SIĘ PRZYJMOWAĆ A NAJGORSZA ZMIANA JEST ZMIANA OD SZ..,

XYZ
@ABC 05.02.2017 10:09

A co to niby ma do Ikea???Deski z nabiałem nie mają nic wspólnego.

operator

Pracowałem tam 6 lat zwolniłem się parę miesięcy temu, uważam ze straciłem 6 lat życia wręcz się zatrzymałem. Mam nową prace płatna prawie 2 razy więcej po paru miesiacach.Ludzie na stanowiskach kierowniczych są do [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] myslałem ze coś sie zmieni lecz poprostu pilnuja dalej swojego interesu .Żeby był porządek trzeba rozwalić ten grajdołek. Nigdy nie mogłem słuchac tego pierdolenia na zebraniach i oszukiwania ludzi. Stawki to jakieś ochłapy dalej proponują z tego co czytam, wszedzie sie ogłaszają radio internet żenujące.

XYZ

Wielka nagonka na ściąganie nowych do pracy.Nowi nie przyjdą do puki obecni pracownicy nie zaczną chwalić sobie.Praca jak każda i w każdej trzeba pracować. Za to podejście do pracownika tragiczne,zarobki jak na taką znaną firmę ,,ikea ,,marne a o zarzadzaniu i planowaniu w firmie to już nie wspomnę.Jak można wymagać zrobienia z gów..-złota???Żeby coś wymagać trzeba pierwsze dać!Chcesz mieć dobre jajko to daj kurze dobrze zjeść.Ogólnie to powiem- kto nie był nic nie stracił.

Nick
@bolo 04.01.2017 16:31

Myślę, że "stażowe" to nie do końca dobry pomysł. Bardziej skłaniał bym się w kierunku umiejętności i zaangażowania, bo operatorzy są różni, a dodatkowo różnica płacowa przy porównaniu operatorów i pomocników w moim przekonaniu jest znikoma.

DgW

I jak tam po zebraniu? Był ktoś?

anonim

(usunięte przez administratora)

XXX

Za daleko.Ciekawe czy faktycznie tak będą doceniać pracownika?Ikea też ma założenie -żeby wszystkim ludziom na świecie żyło się lepiej.Tylko ze to nie dotyczy pracowników Ikea,to chyba widać po tym co z nami robią!!!A przynajmniej w naszym zakładzie.Każdy kto pracuje w Skoczowie w Ikea wie o co chodzi.

XXX

Nie dość że zainkasowali nam premię to teraz nas-pracowników z wieloletnim stażem pracy w tym zakładzie-wkurzają nowymi stawkami dla nowych pracowników.Nowi na start dostali 14 zł.(przeskok z 12,00zł.)a my co??Człowiek dupie tam tyle lat i ma 14,60??Władza dba tylko o nowych,pewno żeby im nie uciekli.To się nazywa DOCENIENIE !!!Nas pocieszą 0,50zł.po nowym roku jak dobrze pójdzie.

XXX
@A 20.11.2016 22:07

Chyba kpisz,mam nadzieje że to był sarkazm!

sanczo pansa

Naszą premią biuro i majstry się podzieliły.Teraz już tak będzie zawsze??KPINA I WSTYD!!!

wyzwolony
@sanczo pansa 12.11.2016 13:11

Nic NOWEGO, temu się stamtąd brałem lepiej już nie będzie !!!?

Zostaw opinię o Swedwood Poland - Skoczów

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Swedwood Poland