Minęło już trochę czasu odkąd nie pracuje w firmie więc pora zostawić rzetelną opinię.
Tak krótko: Naprawdę nie warto tutaj rekrutować, no chyba że ktoś otwarcie akceptuje (usunięte przez administratora) i wyzysk a także chęć pracy za minimalną krajową, gdzie w dodatku wypłata ciągle się nie zgadza i trzeba pilnować swoich godzin i prosić bez skutku o wypłacenie należytej kwoty.
Tak dokładniej: Na początku wszystko wydaje się super, każdy miły, próbuje Cię motywować i wyrabia to złudne poczucie, że trafiliśmy właściwie, ale to tylko czysta manipulacja, ponieważ już po paru tygodniach czy miesiącu zdajesz sobie sprawę że wszystko to tylko niezła przykrywka i krok po kroku zaczyna się (usunięte przez administratora) i wyzysk (nie raz byłam świadkiem sytuacji kiedy manager wyzywa pracowników używając bardzo niecenzurowanych słów, których nie mogę tu napisać, znęca się psychicznie wytykając błędy których nie zrobiłeś lub nawet nie wiedziałeś że są błędem, ponieważ nikt o tym wcześniej nie wspomniał. Szefostwo nie obchodzą ani pracownicy ani klienci, pieniądze muszą się zgadzać dla nich i tyle, wykorzystują swoich (usunięte przez administratora) czyli managerów żeby się nad Tobą dosłownie znęcali, żebyś robił jak najwięcej za jak najmniejszą kwotę. Klienci też traktowani okropnie, już nie raz firma była pozywana do sądu czy rzecznika praw konsumenta.
Dodatkowo:
- mówią Ci że pracujesz 12h tylko ale w rzeczywistości pracujesz 24h ponieważ jesteś pod telefonem cały czas od 12:00 w południe jednego dnia do 12:00 następnego dnia (ale płacone masz tylko za 16h + dodatkowo dowiadujesz się że musisz wstawać o 6:00 rano żeby odbierać telefony od sfrustrowanych kierowców, którzy nie mogą znaleźć klientów i za to też nie masz płacone, ponieważ płacą Ci od 12:00-23:00 i od 7:00-12:00 następnego dnia)
- ALEEEE w weekendy mimo że jesteś w pracy aż 24h i musisz być stale pod telefonem to nie masz za to płacone (dostajesz pieniądze tylko za około 4h pracy, nie więcej)
- musisz odbierać telefony w środku nocy i nie płacą Ci za to, no chyba że cieszy Cię fakt że jeśli obudzisz się kilka razy, żeby je odebrać i będziesz mieć nieprzespaną noc to dostaniesz dodatkowe 20 zł dane z litości :)
- nie dostaniesz ani złotówki za nadgodziny
- już chyba nie muszę wspominać o atmosferze w pracy, która jest okropna, toksyczna i czujesz się jak intruz, manager bardzo lubi ploteczki więc możesz być pewien, że jesteś obgadywany kiedy tylko się da; oboje managerów trzyma się nawzajem i nie ma mowy o obiektywnej ocenie sytuacji ponieważ oboje utrzymują bardzo bliskie stosunki poza pracą (każdy wie o co chodzi) i zrobią wszystko, żebyś poczuł się gorzej i żeby obrócić tak sytuacje żeby była na Twoją niekorzyść nawet w sytuacji kiedy nic złego nie zrobiłeś
- w firmie jest też przypadek nepotyzmu
- stosują taką taktykę żeby Cię zmotywować, że obiecują ciągle podwyżkę, której się nie doczekasz i mowa tutaj o jedynie 1zł więcej na godzinie, ciągle próbują Cię motywować, żeby robić więcej i więcej a ostatecznie i tak powiedzą że "no niestety ale nie jest to co co oczekiwaliśmy w związku z podwyżką i prosimy o większe zaangażowanie", co jest absurdalne dostajesz kartkę z listą co zrobiłeś źle i połowa punktów z tej listy to rzeczy które robisz dobrze ale oni i tak powiedzą że nie wystarczająco lub są tam punkty odnośnie rzeczy o których nawet nie wspomnieli jak robić a wymagają
- wszędzie próbują uciąć Ci coś z pensji, często mimo że powinieneś dostać premię ze sprzedaży to w tajemnicy przed Tobą usuwają te osiągnięcia z systemu, żeby naliczyć Ci mniejszą premię przy wypłacie
- niby oferują elastyczny grafik dla studentów, ale później mają duży problem do Ciebie że czemu nie jesteś dostępny codziennie, przez co musisz kombinować i nie chodzić na wybrane zajęcia na studiach żeby to połączyć
- DODATKOWO jesteś pod stałą obserwacją managerów nawet jak pracujesz z domu, ciągle sprawdzają pocztę i witrynę do zamówień, czy jesteś dostępny na komunikatorze itp. tak naprawdę każdy Twój ruch (jako kierowca też, sprawdzają za pomocą GPS gdzie jesteś na mapie Krakowa i potrafią obliczać czy rzeczywiście powinieneś tam być, więc to zdecydowanie praca dla fanów Big Brothera) np. nie odpisałam na e-maila 2h ponieważ nie był ważny a zajmowałam się rozmowami telefonicznymi z klientami i dostałam ochrzan totalny za to że wisi ten e-mail, co jest absurdalne
Dodatkowo, jako kierowca wyzysk jest jeszcze większy, ponieważ nie płacą godzin tylko praca jest na punkty, np. 1 punkt za transfer między miastem Kraków a lotniskiem to jakieś 25zł, a nie robisz ich dużo w ciągu dnia + musisz być dostępny calutki dzień pod telefonem i nie możesz nic sobie załatwić bo w każdej chwili mogą zadzwonić i potrzebować Cię do takiego transferu, ale nie masz płacone za cały dzień za to że jesteś "w gotowości".
Pracowałam tam dość sporo czasu i mogę zdecydowanie powiedzieć, że była to najgorsza praca w moim życiu, a pracowałam naprawdę w wielu miejscach w Polsce jak i zagranicą. Mam nadzieję, że pomogłam innym przedstawić prawdziwe oblicze tej firmy.