Praca w tej firmie to nędza. Ja jeszcze tutaj pracuje. Wykorzystują ludzi na maksymalnych obrotach. Łamane są tutaj prawa pracownika. Cały czas wyjazdy. Projektów nie ma kiedy kończyć. Każdy jest głuchy na to. Seniorzy to zombie. Bo jak ma wyglądać kierownik projektu który pracuje caly dzień i cala noc i tak tydzień w tydzień. Jeśli ta firma ma być przyjazna pracownikowi to uśmiech ciśnie się na ustach. Managerów śmieją się. Noc więcej. Sam pracuje po po 14 czasem 16 godzin ze strachu. Kadrowa twierdzi ze czas dojazdu do klienta nie wlicza się do godzin pracy. Jadę autem 5 godzin w jedna stronę i 5 godzin w druga do klienta na drugi koniec polski ale słyszę ze to nie jest praca. Widzę że firma ma ładnie wyrobione opinie na forum. Nix dodać nic ująć.
Asia29
16.03.2018 21:47
Na Pięknej to do późnej nocy. W ostatni weekend było sporo ludzi. O Krakowie słyszałem ze szefostwo tam zjeżdża ludzi. Mają wysoki poziom badania ale odbywa się to kosztem pracowników. Zresztą tam pracuje 2 seniorów na całe biuro!!!!! A Ty Marku pracowales w Mazars?
Edi
16.03.2018 21:56
Ja tez się skonsultowalem z seniorem i mówi że czuje się jak zombie. Jesteśmy jeszcze w pracy o tej godzinie.
Megan
15.03.2018 17:33
Witam.
Pracowałam w firmie Mazars jakiś czas temu. Szczerze to nie polecam tej firmy. Cały zarząd mocno ,,nadmuchany". Brak szacunku do pracownika i traktowanie z góry. Nic nie oferują w zamian za uczciwą i rzetelną pracę. Typowa korporacja, gdzie liczy się donosicielstwo i podlizywanie. Jeśli liczysz, że Twoja praca zostanie doceniona i zauważona to się przeliczysz. Na pewno nie tutaj! Wyzysk za marne grosze z brakiem poszanowania. Tylko nieliczni są klepani po pleckach. Poczułam dużą ulgę odchodząc :-)
Przychody i zysk Forvis Mazars Polska
716,6 tys
2022
2023
2024
Dane wygenerowane na podstawie sprawozdań finansowych firmy z KRS.
Przychody firmy na poziomie 23 mln 740 tys. zł w roku 2020 prezentują się bardzo korzystnie. Różnica procentowa rok do roku wyniosła +6%. Zysk brutto w tym czasie osiągnął poziom 97 tys. zł.
Przychody wyglądają obiecująco, a wzrost również cieszy. Jakie są oczekiwania w zakresie podwyżek lub premii w najbliższym czasie? Czy planowane są nowe zatrudnienia lub inwestycje w rozwój firmy?
Rafi
11.03.2018 19:43
Odnośnie audytu w Mazars. Praca wieczorami to norma. Weekendami też. I proszę nie mieć nadziei - nikt tu za nadgodziny nie płaci. W przeliczeniu na faktyczną liczbę przepracowanych godzin, wynagrodzenie śmiesznie niskie. Dostanie premii czy bonusu jest tak samo prawdopodobne jak spotkanie Yeti na plaży w Darłowie w sierpniu. No i oczywiście co bardziej doświadczeni czy bystrzejsi ludzie uciekają. A atmosfery jaka panuje w pracy można się domyślić.
Bardzo mnie dziwią negatywne opinie o pracy w tej firmie. Ja pracowałam w Mazars przez kilka lat i bardzo dobrze wspominam ten etap swojej kariery. Dużo się tu nauczyłem i poznałem wiele świetnych, życzliwych osób. Z niektórymi cały czas mam kontakt. Nie było łatwo, bo praca w audycie jest owszem – bardzo prestiżowa – ale przede wszystkim bardzo wymagająca. Klienci firm audytorskich mają bardzo wysokie oczekiwania w zakresie dotrzymywania terminów realizacji usług. Teraz, gdy sam pracuję po stronie klienta todużo lepiej to rozumiem. Nie dość, że jest to praca projektowa to rządzi nią również sezonowość. Do tego wiąże się z częstymi podróżami i wykonywaniem szeregu zadań w siedzibie badanej spółki. Nie każdy się sprawdza w tej pracy. Dlatego, aby uniknąć rozczarowań, ważne jest, aby mieć tego świadomość przed podjęciem pracy w audycie czy doradztwie w jakiejkolwiek firmie.
Nicky
02.03.2018 19:38
Hej, Panie Jacku audytorzy, ładnie to się pod kogoś podszywać? Taki odważny, bo anonimowo piszesz?
Jacek
03.03.2018 21:26
Ja sie podszywam? To może wytłumacz mi Olu dlaczego piszesz jako Nicky i raz piszesz jako rodzaj żeński, a raz męski? "Ja pracowalam" a potem "duzo sie nauczylem" Piszesz o 17.55. 5 min przed wyjsciem z pracy.
Loko
26.01.2018 15:41
Pracowałam w Mazarsie w dziale księgowości rok czasu (Wawa). Atmosfera pracy jest okej, dość rodzinna i sympatyczna (większość to kobiety). Praca dobra na początek swojej kariery, przyjmą bez większego doświadczenia oby ogarniać troszeczkę zasad księgowania (na rozmowie sprawdzają.) Płace nie są za wysokie ja na starcie dostałam 3 tys brutto, nadgodziny (bo nie sposób się ze wszystkim wyrobić) za które oczywiście nie płacą. Plus lokalizacja
Jennifer
07.02.2018 19:17
Rodzinna atmosfera? Nie chciałabym mieć takiej rodziny :)
Loki
19.02.2018 15:58
dla mnie pod względem atmosfery było okej. Zrezygnowałam z innych względów ;)
Dziewczyna Bonda
10.02.2018 12:18
Witam., zgadzam się z poprzednimi wpisami. Tą firmą powinna zająć się PAŃSTWOWA INSPEKCJA PRACY. Zdarzają się tutaj sytuacje że ludzie pracują bez umowy o pracę a umowy podpisuje się ze wsteczną datą - żeby nie było możliwości negocjowania wynagrodzenia. Ja tak miałam. umowa kończyła mi się we wrześniu.... Cisza.... Dział HR nie odbuierał telefonów. Każdy udawał głupiego. Potem chwilowy kontakt od kadrowej żebym chodził normalnie do pracy bo będzie zgoda na to co chce. Oczywiście nikt mnie nie pytał co ja chciałam.... I potem dostałam po 2 tygodniach umowę do podpisania ze wsteczną datą. Takie mają zasady. A to firma audytorska która ma dawać przykład. Również podpisuje się pod tym że nadgodziny są nieewidencjonowane w systemie. Dziwne.... Dzaiał HR w w ogóle nie odpowiada na pytania emailowe. Każdy tu patrzy jak zwalić na drugiego robotę. Sprzęt na którym przychodzi pracować to gorzej niż tragedia. Wstyd przed klientami. Ja miałam laptop z którego wypadały śrubki i wyskakiwał co jakiś czas niebieski obraz. Usłyszałam że nie jest tak źle i jeszcze do końca leasingu na sprzęt pozostało 10 miesięcy więc muszę się pomęczyć. Księgowi ze spółek się uśmiechali widząc mój sprzęt. Zakończyłam współpracę z tą firmą. Nie chcieli mi wypłacić ekwiwalentu za urlop na koniec. Kazali mi pójść na urlop i jednoczesnie żebym kończyła projekty. Odradzam stanowczo tą firmę. Nie dziwię się że na forum firma ma same negatywne komentarze. Traktują ludzi strasznie. Firmę się docenia nie po tym jak się zaczyna ale po tym jak się koczy współpracę. Pozdrawiam z Kanady...
misiek
08.02.2018 11:36
Do napisania: test z wiedzy o audycie ijęzyk angielski (tłumaczenie kilku zdań plus wypowiedź )
Plus rozmowa
26.01.2018 15:48
Loko
Przebieg rekrutacji
rozmowa z przełożonymi
Pytania
-zadanie z księgowości (księgowanie na drzewkach)
-do przetłumaczenia zdania z polskiego na angielski (około 7 )
pracowałem w firmie Mazars i były to niestety zmarnowane lata. (usunięte przez administratora) i ogrom niedopowiedzeń doprowadziły o tego, że się zwolniłem. ZERO JAKICHKOLWIEK SZKOLEŃ. Nawet w biedronce dostaje się lepszy pakiet szkoleń na start. A miało być tak pięknie.
Prawdę mówiąc
21.12.2017 11:24
Setki niezapłaconych nadgodzin pod pretekstem zadaniowego czasu pracy, plotkarstwo, system dworski (układy towarzyskie) Bardzo średnie wynagrodzenia, niesprawiedliwy system wynagrodzeń: nowi pracownicy dostają wynagrodzenie wyższe lub równe pensji pracowników z dłuższym stażem. Pracowałem tam długie lata i nie polecam.
Wiedźmin
19.12.2017 19:38
Dziwi mnie Waldi Twoja wypowiedź... Wchodzisz na forum i piszesz co słyszałeś o firmie... Z Twojej wypowiedzi wynika że nie byłeś ani nie jesteś pracownikiem firmy:) Widać dział HR zaczyna próbować ocieplać wizerunek firmy na forum... Żałosne.
lewicowiec
19.12.2017 19:48
Zgadam sie z wiedzminem bo ma racje. Prosimy o opinie osoby pracujace w firmie.
Kilka lat przepracowalem tam i kilka faktow:
Ogrom pracy, bezplatne nadgodziny (czasme z laska dostanie sei wollne za nadgodziny); niefajna atmosfera (niby wszstko milo, ale obrabianie (usunięte przez administratora) to norma, gorzej niz w korpo); komplety brak rozwoju pracownika i brak poszanowania dla zycia prywatnego (z dnia na dzien dostaje sie informacje, ze jedziesz kilka dni w drugi koniec polski).
Fana praca na start, tak do seniora, potem lepiej uciekac gdzie pieprz rosnie.
03.12.2017 13:03
Widzę Robson, że przeżyłeś dramat taki jak ja albo większy. Doskonale Cię rozumiem i współczuje. W tej firmie nie ma wyścigu szczurów. Jest rodzinna atmosfera. Zarzucają cie taka ilością pracy że nikt nie ma czasu na takie gierki. Każdy mówi że to normalne bo ma tak samo. Na koniec mówią Ci że i tak byłeś niepotrzebny w firmie.
23.10.2017 21:00
Zapomniałam dopisać kilka szczegółów. Pisząc, że atmosfera jest fatalna miałam na myśli nową managerkę oraz niektórych pracowników, którzy nic nie umieją, a chodzą z nosem zadartym do góry jakby poskradali wszystkie rozumy świata. No ale w sumie to co oni mają umieć skoro nie ma szkoleń, a pracy jest tyle że nie ma kiedy w sezonie iść do toalety. Moja decyzja o zwolnieniu się była jedną z najlepszych jaką podjęłam w swoim życiu!
xman
12.10.2017 15:06
DRAMAT!!!!
08.10.2017 13:57
Witam, w tym roku zwolniłam się z krakowskiego biura. Jednym słowem nie jest tu za ciekawie. Atmosfera zrobiła się fatalna. Każdy myśli o odejściu. Pracy mnóstwo, nie doceniają pracowników. Z tego co wiem w biurze została garstka ludzi. Zarobki w porównaniu z innymi firmami na rynku są mizerne. Zero jakichkolwiek szkoleń, choć opowiadają że jest ich mnóstwo. Ja nie miałam przez ostatnie dwa lata żadnego. W sezonie potwierdzam powyższe opinie, praca 7 dni w tygodniu po 12 godzin. Czasem nawet dłużej.
08.08.2017 19:47
Iksińska
30.08.2017 15:42
Tak, mają kilka rekrutacji w toku: https://www.mazarscareers.com/pl/
MCh
19.07.2017 16:38
Zgadzam sie z opinią że biuro w Warszawie i Krakowie to dwie rożne bajki w moim odczuciu na korzyść krakowskiego. Udzie sie zwalniają wszedzie bo kryzys w branży a w malym biurze jak w Krakowie to bardziej czuć... Zwolnią sie 2 osoby z 16 i są braki.
Dobre miejsce na jakis czas - wiele sie mozna nauczyć żeby iść dalej.
WK
14.07.2017 23:41
Dostałam się na staż do Mazars w Krakowie. Czy ktoś może mi napisać jak tam jest?
domi
04.07.2017 09:12
Witam, pracuję jeszcze w tej firmie i trzeba jasno powiedzieć, ze biuro w Krakowie i Warszawie to dwie różne bajki. Nie wiem dokładnie jak jest w Krakowie, ale coraz więcej ludzi się zwalnia od nich. Warszawa całkiem spoko. Dużo można się nauczyć. Zarobki w porównaniu z innymi firmami audytowymi niestety są mniejsze, a pracy tyle samo. Generalnie jeżeli ktoś wybiera Audyt to musi się liczyć z tym, że w sezonie pracuje się 7 dni po 12h. Ja wybrałam audyt, bo chciałam się czegoś nauczyć i nie żałuję. Po roku jednak czas na coś spokojniejszego :)
Wywiadu udzielił/aJoanna Tomczak
18.01.2017 14:57
Czym zajmuję się firma Mazars?
Mazars jest międzynarodową firmą specjalizującą się w audycie, księgowości, doradztwie podatkowym i prawnym oraz doradztwie biznesowym. Jednym z naszych znaków szczególnych jest audyt dużych międzynarodowych spółek notowanych na giełdzie. Świadczymy również usługi doradcze dla przedsiębiorstw o średniej kapitalizacji, firm z sektora MŚP, a nawet dla startupów.
Gdzie sięgają korzenie Mazars? Jak przedstawia się struktura spółki obecnie?
Nasza historia rozpoczęła się we Francji, gdzie w roku 1940 Robert Mazars, założyciel firmy, rozpoczął jednoosobową działalność gospodarczą. Działalność ta, dzięki charyzmie założyciela z czasem wyrosła na wiodąca firmę audytorską i księgową w kraju, zaś Robert Mazars miał ogromny wkład w rozwój francuskiej rachunkowości. W latach 1995-2015 następował proces umiędzynaradawiania firmy. Obecnie grupa Mazars działa w 79 krajach, a w 15 innych posiada biura współpracujące i zatrudnia 18 000 specjalistów, w tym ponad 950 parterów.
W porównaniu do naszych głównych konkurentów jesteśmy więc młodą organizacją - młodą ze względu na stosunkowo niedługą historię, ale również ze względu na wiek pracowników. Aż 53% z nich to osoby poniżej 30 roku życia.
Jak wyglądały początki firmy w Polsce?
Na początku lat dziewięćdziesiątych nastąpiła w Polsce liberalizacja przepływów kapitałów i stopniowe włączanie gospodarki do światowego systemu finansowego. Procesy transformacji gospodarki i tworzenie prawnych warunków inwestowania w Polsce oraz wysokie tempo wzrostu gospodarczego zachęciły zagraniczne przedsiębiorstwa do dokonywania bezpośrednich inwestycji w naszym kraju. Wśród tych inwestorów znajdowali się klienci grupy Mazars, wówczas jeszcze nie mającej swego biura w Polsce. Aby pomóc im w założeniu, a potem w rozwoju działalności gospodarczej za granicą, zaistniała potrzeba posiadania zespołu lokalnych audytorów i doradców w kraju, w którym klienci planowali rozpocząć swą działalność. Zadanie założenia biura w Warszawie powierzono Michelowi Kiviatkowskiemu, który jest Partnerem Zarządzającym Mazars w Polsce do chwili obecnej. Można więc powiedzieć, iż ekspansja francuskich koncernów na polski rynek była bezpośrednim motorem założenia biura Mazars w Polsce.
Aktualnie, wśród naszych klientów jest wiele spółek polskich, które rozszerzają działalność poza granice kraju. Pomagamy im w tej międzynarodowej ekspansji. Można więc powiedzieć, że w pewnym sensie, historia zatoczyła koło.
Jakimi wartościami kierują się Państwo w swojej pracy?
W naszej codziennej pracy staramy się działać uczciwie oraz, odpowiedzialnie wobec klientów, ale także pracowników firmy i całego naszego otoczenia. Naszą główną wartością jest również niezależność, która pozwala nam na formułowanie niezależnych opinii służących społeczności biznesowej rozumianej jako całość. Ale te wartości byłyby obietnicami bez pokrycia, gdybyśmy nie stawiali również w centrum naszej uwagi wiedzy i doskonałości merytorycznej naszych pracowników.
Czym wyróżnia się Mazars spośród firm konkurencyjnych?
W odróżnieniu od wielu firm prowadzących podobną działalność Mazars nie jest siecią, ale naprawdę zintegrowaną grupą, której sposób funkcjonowania jest podobny do sposobu działania wielu naszych klientów. Posiadamy wspólne cele oraz wspólną strategię realizowaną na poziomie poszczególnych krajów za pomocą wspólnych procedur, systemów informatycznych. Działamy również w oparciu o zintegrowane zarządzanie zasobami ludzkimi, które nadzoruje demokratycznie wybrany zarząd. Dysponujemy strukturą, w której poszczególne kraje oraz jednostki grupy działają w sposób jednolity. Partnerzy i menadżerowie wszystkich zintegrowanych biur i szefów jednostek globalnych spotykają się kilka razy w roku, aby omówić najważniejsze kwestie związane z rozwojem całej firmy.
Dla pracowników taka organizacja oznacza dostęp do międzynarodowej wiedzy i doświadczenia ekspertów w innych krajach, możliwość korzystania z różnych globalnych narzędzi i wypracowanych przez grupę standardów i uczestnictwa w międzynarodowych spotkaniach i szkoleniach. To także możliwość nawiązania wielu ciekawych kontaktów z kolegami z innych krajów.
Należą Państwo do stowarzyszenia niezależnych firm Praxity AISBL. Jakie korzyści daje to firmie? A co zyskują przez to klienci?
Praxity jest międzynarodowym stowarzyszeniem niezależnych firm doradczych podzielających podobne wartości. Dla Mazars jest to możliwość współpracy i wymiany poglądów oraz doświadczeń z pozostałymi firmami członkowskimi. Ponadto, dzięki przynależności do tego stowarzyszenia zyskujemy możliwość obsługi naszych klientów w 21 dodatkowych krajach, w których jeszcze nie prowadzimy działalności w formie własnych biur pod szyldem Mazars. Dzięki stowarzyszeniu Praxity, którego jesteśmy członkiem, istotnie zwiększa się nasza sieć kontaktów, zaś możliwość rekomendacji usługodawcy dla klientów w danym kraju nie ogranicza się wyłącznie do państw, w których mamy już nasze zintegrowane biura.
Przejdźmy teraz do pytań związanych z rekrutacją w firmie. Jak często ona się odbywa? Na jakie stanowiska zazwyczaj/obecnie poszukują Państwo pracowników?
Procesy rekrutacyjne w naszej firmie prowadzone są przez cały rok. W zależności od potrzeb i wymaganego stopnia specjalizacji, poszukujemy kandydatów do naszych działów audytu, księgowości, działu podatkowego, doradztwa biznesowego oraz do działów administracyjnych wspierających biznes np. działu business development, działu marketingu. Dział audytu jest szczególnym działem, w którym proces rekrutacji prowadzony jest sezonowo. Rekrutację do audytu prowadzimy od marca do czerwca i jest to związane z naszym cyklem pracy. Szczyt intensywności naszych działań w tym dziale zaczyna się bowiem październiku i kończy w kwietniu.
Standardowy proces rekrutacji do działu audytu składa się z dwóch podstawowych etapów:
Przesłanie aplikacji - CV wraz z listem motywacyjnym, zgodnie z wytycznymi przedstawionymi w ogłoszeniu,
Rozmowa kwalifikacyjna połączona z testem wiedzy technicznej i testem językowym.
W przypadku rekrutacji na stanowiska eksperckie, rozmowa kwalifikacyjna może być prowadzona na dwóch etapach.
Chcielibyśmy podkreślić, że na pierwszym etapie rekrutacji oczekujemy od kandydatów dużej skrupulatności. Warto zadbać o profesjonalny wygląd dokumentów aplikacyjnych. Dokumenty aplikacyjne są wizytówką kandydata i ich jakość warunkuje dalsze postępowanie. Na rozmowę zaprosimy kandydata, który przedstawi kompletne dossier rekrutacyjne składające się z CV w języku polskim i obcym, z załączonym zdjęciem oraz listem motywacyjnym. Mile widziane są też kopie dyplomów i certyfikatów potwierdzające zdobyte umiejętności. Zwracamy uwagę nie tylko na doświadczenie związane z zawodem, ale także na zainteresowania i inne życiowe aktywności wskazujące na realizowanie życiowych celów.
Na drugim etapie rekrutacji weryfikujemy dane zawarte w dokumentach aplikacyjnych, oceniamy poziom wiedzy technicznej wymagany na dane stanowisko oraz poziom znajomości języka obcego. Jest to etap, na którym staramy się ustalić, jakie są obustronne oczekiwania i wybrać taki profil kandydata, który według nas ma potencjał do realizacji kariery zawodowej w naszej branży.
Z jakich kanałów rekrutacyjnych Państwo korzystają? Który z nich jest najskuteczniejszy?
Korzystamy z kilku kanałów rekrutacyjnych:
- ogłoszeń w portalach rekrutacyjnych i mediach oraz biurach karier, z którymi współpracujemy
- rekomendacji naszych pracowników tzw. rekrutacje wewnętrzne
- dni otwartych i targów pracy
- współpracy z organizacjami studenckimi
- współpracy z firmami rekrutacyjnymi
- mediów społecznościowych: LinkedIn, Facebook
W naszej branży, aby mieć dostęp do najlepszych kandydatów nie możemy ograniczać się tylko i wyłącznie do jednego kanału rekrutacyjnego. Staramy się łączyć wszystkie powyższe metody i stosować je w oparciu o nasze bieżące potrzeby i uwarunkowania procesu rekrutacyjnego. W procesie rekrutacyjnym na stanowiska stażowe, z pewnością doskonałą okazją do poznania kandydatów są dla nas spotkania ze studentami podczas Dni Kariery czy dni otwartych. Klasyczny proces publikacji ogłoszenia i selekcja CV według określonych kryteriów również przynoszą spodziewane efekty.
W którym z realizowanych przez firmę działów najtrudniej jest dzisiaj znaleźć dobrego specjalistę?
Obecnie rynek związany z usługami profesjonalnymi i finansowymi jest pełen wyzwań dla działów HR firm takich jak nasza.
Poszukujemy osób ambitnych, chcących zdobywać doświadczenie w obszarze audytu finansowego, księgowości oraz doradztwa biznesowego. Rekrutujemy pracowników posługujących się biegle językami obcymi i otwartych na wyzwania związane z organizacją korporacyjną, która daje możliwości uczestniczenia w projektach międzynarodowych.
W naszej opinii, do każdego z działów można znaleźć na rynku dobrego specjalistę. Z pewnością w wielu przypadkach znalezienie oczekiwanego specjalisty to zbieg obustronnych działań, oczekiwań, uwarunkowanych zarówno potrzebami rekrutacyjnymi jak i oczekiwaniami kandydata co do potencjalnego miejsca pracy i zdobycia konkretnego doświadczenia. Jest to proces obustronny, który w naszej firmie owocuje w wielu przypadkach długotrwałą i satysfakcjonującą współpracą.
Jakie cechy charakteru cenią Państwo u potencjalnych pracowników?
Branża, w której działamy od blisko 25 lat podlega bardzo dynamicznym zmianom. Poszukujemy zatem kandydatów, którzy w tej dynamice potrafią się odnaleźć i w sposób przekonujący i logiczny mówić o ich motywacji. A także tych, którzy potrafią wyznaczać sobie cele i starają się je realizować. Cenimy osoby odważne, które nie boją się wyzwań, odnajdują się dobrze w relacjach z innymi, w koncepcyjnej pracy zespołowej. W naszych zawodach szalenie ważny jest zmysł krytyczny, zdolności analityczne i świadomość tego, że każdy jest członkiem zespołu i to efekt relacji w zespole przekłada się na sukcesy w relacjach z klientami - a w efekcie na cele biznesowe firmy.
A jeśli chodzi o doświadczenie zawodowe, jak bardzo jest ono ważne?
Doświadczenie zawodowe ważne jest w rekrutacjach na stanowiska specjalistyczne. Oczekujemy wówczas od kandydata konkretnej wiedzy i doświadczenia, które pozwolą nam na szybkie wdrożenie kandydata w bieżącą obsługę danego zlecenia. W przypadku staży i praktyk każde, nawet krótkie doświadczenie zawodowe jest na pewno dodatkowym atutem, ale nie jest ono kluczowe.
Czy oferują Państwo kursy, szkolenia podnoszące kwalifikacje?
Każda linia biznesowa w Mazars ma zaplanowany i dostosowany do potrzeb system szkoleń. W audycie, zaczynając od stażysty i asystenta, poprzez seniora i managera, aż do partnera każdy ma przewidzianą ścieżkę zawodowego rozwoju. Jednocześnie mamy dostęp do wielu narzędzi e-learningowych proponowanych przez Grupę. Organizujemy dla pracowników szkolenia aktualizujące wiedzę w interesujących nas obszarach. Wspieramy także uzyskanie tytułów zawodowych np. tytułu Biegłego Rewidenta. W przypadku tego cyklu zawodowego, do którego przywiązujemy ogromną wagę, współfinansujemy koszty egzaminów i udzielamy dodatkowych dni wolnych na przygotowanie się do egzaminu.
W firmie realizowane są programy praktyk, staży? Jakie są szanse osób biorących w nich udział na późniejszą karierę w firmie?
Zazwyczaj staże proponowane kandydatom w naszej firmie kończą się kontynuacją współpracy w formie regularnego zatrudnienia.
Bywa tak, że osoby, które zrealizowały staż w jednym z działów są zainteresowane docelowo pracą w innym departamencie naszej firmy z uwagi na odkrycie swych właściwych zainteresowań bądź predyspozycji w trakcie stażu. Jesteśmy przygotowani i otwarci na takie scenariusze, ponieważ zdajemy sobie sprawę, że osoby przyjęte na staż - często studenci ostatnich lat studiów - nie zawsze potrafią jeszcze definitywnie określić swoje zawodowe preferencje. Musza więc najpierw spróbować kilku różnych specjalności, zanim odnajdą swoją zawodową drogę.
Jak oceniają Państwo siebie jako pracodawcę?
Nasza firma jest bardzo dobrą alternatywą dla wszystkich, którzy chcą pracować w międzynarodowej strukturze i rozwijać swoje kompetencje, zaś niekoniecznie chcą konfrontować się z pracą w wielkiej korporacji. Mazars zatrudnia obecnie około 200 osób, jest więc spora firmą, lecz nadal zachowuje kameralny i rodzinny charakter.
Z pewnością jesteśmy organizacją, która stwarza pracownikom możliwości rozwoju, daje szansę szybkiego zdobywania doświadczenia w szerokim zakresie. Warto też wspomnieć o tym, że w ramach międzynarodowego programu MOVE nasi pracownicy mają możliwość podjęcia pracy w innych biurach sieci na całym świecie.
Co uważa Pani za największy sukces Mazars?
Sukcesem na pewno jest fakt, że od prawie 25 lat funkcjonujemy na rynku i pozostajemy liderem wśród firm w naszej branży. Jesteśmy wciąż organizacją rozwijającą się. Rozwój ten przejawia się m.in. pozyskiwaniem do naszego zespołu wykwalifikowanych specjalistów, z którymi możemy realizować projekty wymagające wielu zaawansowanych kompetencji i wiedzy eksperckiej. Sukcesem jest też z pewnością duża rozpoznawalność naszej marki na rynku usług audytorskich i księgowych.
Czego możemy życzyć na kolejne lata rozwoju?
Myślę, że każdy pracodawca życzyłby sobie przede wszystkim dalszego dynamicznego rozwoju, możliwości realizacji coraz ciekawszych i wymagających projektów oraz satysfakcji pracowników z pracy w stworzonym dla nich środowisku. Życzymy sobie i innym firmom z naszej branży zrealizowania swoich celów biznesowych.
Dziękuję za rozmowę.
Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Forvis Mazars Polska?
tokkk
30.08.2016 12:03
Chyba i tak nie było teraz żadnej oferty pracy @koli, ale zawsze warto próbować.
mo
30.08.2016 12:03
Generalnie FIRMA jest bardzo ok - będę pisać o AUDYCIE, oczywiście jak wszędzie trzeba walczyć o siebie - jak w każdej KORPORACJI. Ludzie są mili i LUDZCY !!!! Jeżeli jesteś dobry w tym co robisz będzie Ci tutaj doskonale, jeżeli się obijasz lub jesteś słaby w swojej dziedzinie to nie licz na sukces - choć i tutaj są wyjątki :( z perspektywy czasu uważam, iż można się tutaj bardzo dużo nauczyć, gdyż pracy jest dużo i masz kontakt z firmami ogromnymi i "maleństwami". Jeżeli chcesz być w przyszłości zostać managerem podmiotu gospodarczego to aplikuj i korzystaj pełnymi garściami!!! Zarobki są bardzo ok i żadne tam 2000.... chyba że tak dostają stażyści. Roboty jest dużo i wg nie nie jest to praca dla kobiety z rodziną ale jako start jest doskonale!!!!! Choć u mnie bywało różnie z przełożonymi i moją pracą to i tak uważam, iż żadne EY, PwC itp. nie dawało zdobycia tak ogromnej WIEDzY w zakresie działalności przedsiębiorstwa jak MAZARS podczas pracy u klientów. Oczywiście nie jest to instytucja charytatywna i przede wszystkim liczy się zadowolenie klienta - jeżeli jesteś zatem idealistą, uważasz że świat jest czarno- biały to GENERALNIE praca w audycie NIE JEST dla Ciebie!!!! - a tak niestety jest w moim przypadku. Niemniej jednak na MAZARS-a nigdy nie powiem złego słowa!!!! I dodam, iż NIE BYŁAM wyśmienitym pracownikiem!!!
mo
30.08.2016 12:02
Sgh
31.07.2016 20:29
Pracuje w Mazars od ponad roku w księgowości. Prace tu zdecydowanie polecam. Atmosferę tworzą ludzie, wiec zachecam do próby stworzenia tej atmosfery :) reszta to juz same plusy: możliwość uczenia sie zawodu od najlepszych, możliwość szybkiego rozwoju, pracy przy rożnych projektach, na rożnych spółkach usługowych, produkcyjnych, handlowych, z o.o. i SA... Zarobki tak jak pisali poprzednicy takie jak sie wynegocjuje - ja jestem zadowolona. Firma BARDZO przyjazna kobietom! Ogromny atut w tych czasach!
UK
27.05.2016 08:56
Nie polecam. Słabe zarobki, słabe traktowanie. Pionek do roboty :/
Bialy
17.05.2016 12:07
A jak jest z używaniem angielskiego w codziennej pracy? Zwłaszcza w dziale księgowości?
nic
13.03.2016 20:46
Na jakie zarobki można liczyć jako Asystent w dziale audytu?
marek
24.02.2016 14:45
W wielkiej czwórce na początek w audycie dają 3500-4000 netto w Warszawie. Więc tak , 2000 zł to jest nędza.
marek
08.02.2016 22:57
tylko nieco ponad 2000 netto dla juniora w audycie ??!!To nędza straszna w takim razie.
nick
25.01.2016 20:02
Czy ktoś wie jakie są stawki w Mazarsie?
Lutek
12.12.2015 08:55
Nie do dzialu kadr i plac. Jezeli chcesz znosic fochy szefowej. Jej gorsze dni. Zapieprzanie za nia i byc robolem na jej polecenia proszsz.
gość
02.02.2016 09:46
Należy też wspomnieć o panującej w tym dziale atmosferze.
bongo
30.11.2015 14:50
Wie ktoś może jakiego wynagrodzenia można się spodziewać w Mazars w Warszawie? Najbardziej zależy mi na informacjach z działu audytu ale o innych działach też chętnie posłucham.
18.11.2015 12:50
Gość
01.02.2016 22:42
Z międzynarodowości raczej nie skorzystasz, a pakiety szkoleń raczej marne. A atmosfera tak wspaniała, że wszyscy uciekają
Klil
18.11.2015 08:39
Nie polecam. Atmosfera beznadziejna szefostwo wyżej....niż ma
Wymagają bez wsparcia bez motywacji...beznadzieja.
anonim123
22.09.2015 14:49
Witajcie, ja pracowałam w tej firmie, generalnie rzecz biorąc bardzo miło wspominam tam pracę,życzliwi ludzie przynajmniej Ci którymi się otaczałam:) dużym plusem był fakt, że poznałam od A-Z rachunkowość tj umiejętność prowadzenia spółek, atmosfera nie najgorsza (aczkolwiek mogło być lepiej), wynagrodzenie niestety na bardzo minimalnym poziomie, najbardziej przykry jest fakt, że nowo zatrudniani ludzie dostają większe wynagrodzenia takie jakie sobie wynegocjują, niż ten co siedzi tam parę lat-to jest przykre, że nie doceniają tam ludzi, którzy pracują latami,dobrze znają już specyfikę prowadzenia firm bo zdążyli się zapoznać z nią dobrze i ułożyli sobie dobre relacje ze swoimi klientami, przychodzi nowy i dostaje dużo więcej:(
miki
19.06.2015 10:26
pracuje w firmie od niedawna ale uważam że jest naprawdę ok. Faktycznie pracuje się o pół h dłużej z racji przerwy, która spokojnie wykorzystujesz. Nikt Cię nie kontroluje jak dzieciaka nikt krzywo nie patrzy, atmosfera ok, ludzie z działu pomocni. Kaske jaką sobie wynegocjujesz taką masz. Benefity dodatkowe są. Może standard biura i akcesoriów podstawowy...ale nie jesteśmy na Hawajach tylko w pracy. Dla mnie OK
Gość
24.06.2015 13:42
Popracuj jeszcze trochę i zobaczysz ich prawdziwe oblicze
Anonimka
02.06.2015 16:02
Fajna firma dla chcących się uczyć. Bezpieczna dla tych, którzy lubią stabilność zatrudnienia. Przyjazna dla kobiet.
Ola
09.04.2015 13:05
Totalne dno i metr mułu. Forma zniżkowa to mało powiedziane. Możliwości awansu są minimalne, a pensje śmiesznie niskie nieproporcjonalnie do ilosci pracy - szczegolnie u asystentow
owsik
31.01.2015 23:13
oj, chyba niestety nikomu nie udało się nic ustalić, bo myślę że jest to na tyle ważna informacja, że jak tylko ktoś by się dowiedział to od razu by tu poinformował. No chyba że jak faktycznie jestrem zbyt naiwna i za bardzo wierzę w dobre intencje ludzkie. Swoją drogą to na jaką umowę za trudnia mazars?
ohooo
25.01.2014 16:07
czy sa to opinie tylko apropos audytorow czy w ksiegowosci tez tam tak jest? zastanawiam sie nad wyslaniem CV...
Zostaw merytoryczną opinię o Forvis Mazars Polska Sp. z o.o.