2.2/5

• Batowice
  • Bosutów
  • Dziekanowice
  • Boleń

3. Opinie o pracodawcach Kraków
  5. Opinie o IKEA Retail

Opinie o IKEA Retail Kraków Josepha Conrada 66

WebsiteIconIKEA Retail

Nie przegap nowości o IKEA Retail!

23.04.2020 13:46

Hej!

W IKEA cenimy otwartą komunikację. Na bieżąco czytamy wszystkie komentarze – konstruktywne informacje zwrotne stanowią dla nas punkt wyjścia do wprowadzania zmian i tworzenia miejsca, w którym każdy z nas dobrze się czuje.

Zależy nam jednak na tym, abyśmy wspólnie dbali o kulturę wypowiedzi. Merytoryczne komentarze pomagają nam w pełni przeanalizować sytuację, udzielić odpowiedzi lub podjąć stosowne działanie.

Pamiętaj również, że będąc pracownikiem IKEA, możesz w każdej chwili skontaktować się z nami bezpośrednio w lokalnym dziale People & Culture. To najlepszy sposób na to, aby porozmawiać o wszelkich wątpliwościach, zadać pytania, które Cię nurtują i rozwiązać wiele kwestii. Wierzymy, że otwarta i szczera rozmowa jest podstawą dobrej współpracy.

Jeśli jednak wolisz porozmawiać z nami anonimowo, masz też możliwość skorzystania z Telefonu Zaufania w IKEA. Wybierz tę opcję, która będzie dla Ciebie najbardziej komfortowa.

News image
    Pracownicy

11.11.2020 13:23

Odnośnie obecnej sytuacji: Pracodawcy nie wolno ustalać na nowo zakresu obowiązków pracownika w sposób jednostronny. Rozszerzenie zakresu obowiązków pracownika to istotna zmiana, konieczne jest sporządzenie wypowiedzenia zmieniającego lub zawarcie porozumienia z pracownikiem. Za istotne zmiany zakresu obowiązków, które nie mogą zostać wprowadzone poleceniem pracodawcy należy uznać m.in. powierzenie pracownikowi dodatkowego rodzaju pracy, czy czynności niezwiązanych z zajmowanym stanowiskiem, czy wykonywanym zawodem wymaga (por. wyrok SN z dnia 19 czerwca 2012 r., II UK 282/11).
    Bywaj

14.11.2020 17:21

Ty wogole pamietasz co podpisywales. Jaka masz umowe o prace. I co to znaczy dla Ciebie nowy zakres obowiazkow.

Ktoś

30.06.2026 08:38

W sklepie z wielomilionowymi dochodami cięcia pełną gębą kosztem pracowników. Sklep w Krakowie przerzuca obowiazek zbierania kartonów z firmy sprzątającej na dział logistyki. To oczywiście bez nawet złotówki podwyżki za dodatkową pracę, która nie leży w kompetencji tego działu. Tak się robi hajs po najnizszej linii oporu. Wstyd ikea kraków. Ile na tym zarobicie w skali roku? Jak szukacie pracy to trzymajcie się od tego działu z daleka, bo z logistyką i dystrybucją ma on z roku na rok coraz mniej wspólnego. Jak mądre głowy z góry nie mają pomysłu komu dorzucić nową rzecz, zawsze trafia na logistykę. Jeszcze się nie zdarzyło żeby jakiś inny dział przejął coś czym my się zajmujemy. To logistyka robi za siebie, za sprzedawców, obsługę klienta, a teraz jeszcze za firmę sprzątająca. Żałosne.

Ktoś ktoś

01.07.2026 20:40

Sprawa jest prosta. Zmień dział, albo złóż wypowiedzenie 😅

Niesłyszalna

07.04.2026 03:16

Po ostatniej sobocie Wielkanocnej wróciłam do domu z pracy mając myśli samodestrukcyjne. W najgorszym wydaniu. Szok, bo to było autentyczne. No ale jestem, żyję dzięki Rodzinie, dzięki wyjazdowi za miasto i odwróceniu myśli wróciłam na swoje tory i zostawiam ślad po tym koszmarnym przeżyciu, które miało źródło w pracy. Nie rozumiem o co chodzi niektórym pracownicom biura kas. Niestety ale na przestrzeni długiego czasu czuję się mobbingowana przez niektóre z nich. Biuro to jest towarzystwo wzajemnej adoracji i myślę, że one przekazują sobie tą niechęć do mnie jedna drugiej. To trwa od dawna. I nie będę dzwoniła na żadne telefony zaufania, a rozmowa z kierowniczką nic by tu nie pomogła. Nie ma sprawiedliwości na kasach, i nagle brylują ci którzy chodzili na skargę na kierowniczkę w zeszłym roku (ponoć osoby z niską samooceną i depresją). Ja nie chodziłam na skargę i byłam zadowolona z pracy, no ale ja nie mam depresji, a przecież kogoś trzeba oskarżyć, prawda? Retoryczne pytanie. Już raz się poważnie załamałam niedawno, po tym jak zostałam publicznie oskarżona przez pracownicę biura kas na obiedzie w kantynie o to, że to niby ja miałam mieć coś wspólnego z e-mailem wysłanym przez B. który skutkował zabraniem nam 5-tek.Jak osoba z biura mogła się do mnie odezwać ot tak: Skoro nie pasowała ci kartka na której mieliście wpisywać czas trwania przerwy to powinnaś była o tym rozmawiać w biurze, a nie gdzieś pisać. ALE PRZECIEŻ JA NIC NIE PISAŁAM! I tłumaczyłam się jej jak dziecko, że to nie ja. A teraz kiedy wiadomo, że to M. przeszkadzała ta kartka i go, jak opowiadał na prawo i lewo, "upokarzała", to co? To on jest nadal w biurze dobry kumpel i broń Boże żeby ktoś miał jakieś pretensje do niego. I fajnie. Tyle, że mnie osoba, która mnie publicznie oskarżyła nie przeprosiła. A to mnie dotknęło. Tak samo jak moją winę obstawiało biuro kas kiedy ktoś poszedł na skargę, że O. wymaga żeby robić wynik S&G używając naszych urządzeń RDT. O to też byłam oskarżana przez biuro kas i nie tylko. Wiem, że O. i M. też mnie o to podejrzewały. A to nie ja poszłam na skargę, a któraś z osób, które będąc na eco na głos mówiły, że nie płacą im za pracę z użyciem RDT i że o tym nie ma mowy w umowie o pracę kasjera. A że wymaganie brania ze sobą RDT na eco było konkretne i czasami M. sprawdzała czy wszyscy na eco mają RDT, to ktoś z niechętnych poszedł na skarge. A to ja byłam obstawiana jako winna i podejrzewana. Koszmar. A potem znowu coś, bo coś nie tak zrobiłam przypadkiem i osoba z biura kas cała w pretensjach. Nie po koleżeńsku i ze zrozumieniem, ale że po prostu tragedia się dzieje. Nie mam już psychicznie siły. Te wszystkie oskarżenia, do tego ostatnio odcinanie od S&G to wszystko zbyt wiele dla mnie.

Holaa

08.12.2025 13:54

Przepracowałam w tej firmie kilkanaście lat. Kiedy zaczynałam, atmosfera była zupełnie inna ludzie się wspierali, panował szacunek, a wartości, o których tyle się mówiło, faktycznie były widoczne na co dzień. Z czasem jednak wszystko zaczęło się zmieniać. Dzisiejsza rzeczywistość nie ma nic wspólnego z tym, co było kiedyś, ani tym bardziej z tym, co widnieje na plakatach o kulturze pracy. Najbardziej bolesne jest to, jak brakuje szacunku wobec pracownic, zwłaszcza tych z długoletnim stażem. Osoby, które przez lata budowały tę firmę, wkładały w nią serce, pracowały po godzinach, uczyły nowe osoby, znają procesy od podszewki są traktowane jak problem, jak ciężar, a często wręcz jak osoby „do odstrzału”. Dla wielu przełożonych liczy się tylko to, kto potrafi przytakiwać i nie zadawać trudnych pytań. Najbardziej przygnębiająca jest jednak atmosfera strachu. W dziale sprzedaży od lat panuje styl zarządzania, który wielu określa jako mobbingowy. Sam szef sprzedaży ma na swoim koncie kilka " oskarżeń" zastraszanie, wywieranie presji, decyzje podejmowane bez refleksji nad konsekwencjami dla ludzi, traktowanie pracowników jak numerów, a nie ludzi z życiem, zdrowiem i godnością. Ludzie boją się chodzić do pracy. Boją się odezwać. Boją się złożyć skargę, bo wiedzą, że to się obróci przeciwko nim. Co najgorsze wszyscy o tym wiedzą. Całe biuro plotkuje, w HR też wiedza o zachowaniu szefa sprzedaży. Plotki, szepty, rozmowy na kantynie się nie kończą.Wszyscy widzą, jak destrukcyjne są niektóre decyzje i zachowania, ale nikt nie reaguje. Bo tak jest wygodniej. Bo tak jest bezpieczniej. Bo „kolesiostwo” ma się świetnie, a stanowiska trafiają nie tam, gdzie powinny, lecz tam, gdzie podpowiada układ. HR? Teoretycznie powinny być wsparciem. W praktyce osoba, która idzie tam po pomoc, czuje się jak intruz. Jak ktoś, kto zakłóca spokój. Zamiast wysłuchania chłód. Zamiast empatii dystans. Zamiast pomocy wrażenie, że lepiej było w ogóle nie przychodzić. Patrzą na człowieka jak na kogoś, kto zagraża ich świętemu wizerunkowi firmy. Te osoby znają przepisy prawa pracy, ale często wygląda to tak, jakby bardziej interesowało je bronienie systemu niż człowieka, który naprawdę potrzebuje wsparcia. W tym wszystkim wyróżnia się tylko O. która jeszcze pamięta, czym jest prawdziwe przywództwo: praca z ludźmi, a nie przeciwko nim. Gdyby więcej osób miało takie podejście, ta firma wyglądałaby dziś zupełnie inaczej. Niestety, obecny obraz jest taki: kolesiostwo, strach, brak szacunku, ignorowanie problemów, traktowanie długoletnich pracowników jak przeszkód, a nie wartości. A wszystko to w firmie, która w teorii stawia na „szacunek dla człowieka”, „równowagę” i „otwartość”. To boli najbardziej. Bo kilkanaście lat temu wierzyłam, że to miejsce będzie domem zawodowym na długie lata. Dziś dla wielu osób stało się źródłem stresu, wypalenia i poczucia beznadziei.
    #Sprzedawca
    Mimowka

08.07.2025 03:01

Jako były pracownik, zachowałam gorycz zwłaszcza wobec Pani(usunięte przez administratora)., która potrafiła ocenić widząc że jestem zmęczona, że według niej nadużywam alkoholu. Wspomnę, że przebywałam wtedy z dzieckiem sama w Ośrodku Intwerwencji Kryzysowej, gdzie po pierwsze za rzekome picie mogłam zostać wyrzucona z dzieckiem. Po drugie nie spałam w nocy, bo i synek nie spał ale Pani (usunięte przez administratora) mądra głowa, też matka defacto, zwaliła to na karb alkoholizmu, zamiast pomóc. To poniżenie, które poczułam przez nią zapamiętałam do dziś. Nie polecam tam pracy.

15.02.2023 17:11

Jestem byłym pracownikiem Ikea. Ogólnie firma spoko, dobre benefity, Medicover, MultiSport i inne. Na pracę nie było co narzekać. Jednak teraz jak patrzę na brak moralności między pracownikami (staż pracy jednego z nich około 18 lat) i wdawanie się w pracowniczy romans zwłaszcza na magazynie!!! oraz przyzwolenie kierownictwa na rozbijanie małżeństwa gdzie jest 3 małych dzieci robi mi się niedobrze. Tylko proszę nie odpisywać ze kierownik nie ma na to wpływu kto z kim się spotyka… Zawsze wydawało mi się, że Ikea stawia na rodzinę!!!, moralność!!! i prawość!!!, ale teraz widzę jak bardzo się mylę. Przepraszam bardzo ale emocje we mnie ogromne!!!
    Anonimowy

16.02.2023 19:28

Ikea owszem słynie ze swoich benefitów. Między innymi w pomocy pracownikom w trudnych sytuacjach życiowych. Jeżeli "kierownictwo" ma zamiar się wtrącać do życia prywatnego swoich pracowników to na pewno okaże wsparcie pracownikowi który przez lata był dręczony psychicznie i przyczyni się do poprawy jego stanu emocjonalnego.
    Bezstronna

22.04.2025 18:00

Ikea jak i ludzie którzy tam pracują są świetni ❤️ Okazali wiele różnego rodzaju wsparcia pracownikowi nad którym(usunięte przez administratora)e i fizycznie wieloletnie "żona" jak również nad swoimi dziećmi. Poskutkowało to założeniem jej niebieskiej karty za znęcanie się nad małoletnimi dziećmi oraz mężem, nadzorem kuratora i regularnymi wizytami dzielnicowego oraz sprawami w sądzie gdzie dostarczone zostały nagrania jako dowody popełnienia przestępstwa. Ikea naprawdę posiada wspaniałych ludzi którzy nie zostawiają człowieka bezradnego w potrzebie. Oby było tak dalej ❤️
    Robert

15.01.2025 08:42

Cześć, czy firma rekrutuje osoby tylko z polecenia? Śledzę oferty pracy na stronie i zazwyczaj jedyne oferty dotyczą pracy w restauracji. Pozdrawiam

15.01.2025 22:11

Dokładnie, żałosne to jest. Taki duży sklep i wiecznie wisi tylko 1 oferta na gastronomie.
    JaTuTylkoSprzatam

26.11.2024 17:52

W logistyce (usunięte przez administratora) Liderzy wymyślili sobie cel dla wszystkich wózkowych, który jawnie wymusza jazdę łamiącą przepisy bhp. Najpierw dużo gadania, że mamy jeździć bezpiecznie, bo wyginanie są belki, a później sami mówią że jak chcemy większą podwyżkę to trzeba jeździć szybciej i przedstawiają widełki ile zamówień ma być zrobione na jaką ocenę. A później sprawdzają codziennie kto ile zrobił. Są osoby które jeżdżą jak powalone i faktycznie robią maksimum, ale tam chodzą też ludzie zbierający kartony. O wypadek nie trudno, a wózki i rak poruszają się szybciej niż pozwalają na to przepisy. I to wymyśla osoba, która jeszcze parę lat temu była liderem od bezpieczeństwa.... Jak dla mnie, to powinno być zgłoszone do PIPu, to jest jakieś chore.
    Ciekawskigeorge

25.10.2024 12:40

Ponownie zapytam o zarobki koordynatora sprzedaży :) poda ktoś widełki?

21.09.2023 12:20

Jak w IKEA Retail wyglądają możliwości ewentualnego awansu na wyższe stanowiska?

23.10.2024 16:54

No słabo jest. Jak się nie spodobasz, wylecisz po 3 miesiącach, jak się skończy próbny. A łatwo się nie spodobać,,,

23.10.2024 16:56

To cała prawda. Takiej wrednej atmosfery dawno nie odczułem. Plotki, donosy i kolesiostwo. A jak ktoś jest ktoś jest lepszy, to wywalają, żeby im stołka nie zajął

23.10.2024 16:52

@PracodawcaDno i jeszcze raz dno. Kierownictwo działów plotkuje i intryguje, umowy na 3 miesiące, a potem nowi. Starzy pracownicy też wylatują. Efekt: niczego się nie dowiesz w sklepie, trzeba szukać pracowników, do punktu obsługi kolejki po 30 osób. Ale za to mają słownik genderowy i kolorowe torby. Za same benefity: tanie obiady, karta Multisport i pakiet medyczny nie warto tracić zdrowia i życia. Teraz każda firma proponuje takie same..
    Magazynier monter

26.09.2024 12:17

Cześć. Ile wyciągnie osoba 36lat z doświadczeniem, uprawnieniami udt, nauczona jak przetrwać (usunięte przez administratora) Chce się przeprowadzić i szukam czegoś w Krakowie.
    Oberwatorka

05.08.2024 17:45

Krakowski oddział Ikea to jakaś pomyłka. Plotkowanie, obmawianie, markowanie pracy. Kierownicy/kierowniczki najczęściej bajczą, nie przyglądają się pracy. Atmosfera fatalna, chociaż wszyscy są na ty i robią wspólne imprezy. W maju przyjęte 4 osoby na okres próbny, w lipcu nie dostają umowy, bo.... NIE PASUJĄ DO WIZERUNKU FIRMY (matka z 3 dzieci, osoba po 50, zwyczajna dziewczyna i facet hetero). Zero uwag, zero błędów, zero zastrzeżeń. Odradzam, choć kuszą benefitami. Ale dla zdrowia psychicznego lepiej z daleka. A kasa wcale nie rewalacyjna.
    wojtek

06.04.2024 21:09

Cześć, zastanawiam się nad aplikacją na stanowisko pracownika gastronomii i chciałem spytać jak obecnie wyglądają zarobki i atmosfera pracy w Ikei w Krakowie.
    Basia

19.02.2024 16:39

Cześć, jakie są teraz zarobki w ikea na 3/4 etatu oraz na pełny etat dla początkującego pracownika? Pozdrawiam
    odpowiedź

11.03.2024 16:45

od 3300 brutto na 3/4, tak zostałam poinformowana w trakcie rekrutacji
    Lakiernik :)

22.12.2023 18:22

Tanie jedzenie w "kantynie", można poznać dużo sympatycznych ludzi i stworzyć z nimi relacje na lata. System benefitów na dobrym poziomie, mało które korpo jest w stanie zapewnić w tak niskiej cenie Multi sport czy opiekę zdrowotną medicover
    Lakiernik

08.12.2023 16:51

Witam, Pracowałem w Ikea Kraków ładne parę lat. Ogólnie czas tam spędzony uważam za dobry i mam dużo pozytywnych wspomnień z tamtego czasu. Jednak pozostał pewny niesmak. Pracowałem w kilku działach i zauważyłem pewną tendencję - zawsze znajdzie się lider, który gnębi pracowników. Pamiętam pewnego lidera o (usunięte przez administratora) jego frustracja była wręcz przygnębiająca, sposób w jaki wyżywał się na pracownikach do dziś mnie zastanawia... Nie spotkałem się z rym w innych firmach. Lecz sądzę, że największy mobbing stosuje się w logistyce. I tu znów pojawia się pewny(usunięte przez administratora) osobnik, który powinien skorzystać z pomocy lekarskiej (nie kpię - po prostu w pewnym momencie zaczęło mi się robić go żal). Piszę mobbing bo to jest najlżejsze określenie na jego zachowanie - smutny, mały człowiek. Sam doświadczyłem mobbingu z jego strony, ale najgorsze było poniżanie innych w oczach reszty załogi z magazynu, zawsze obrywała osoba, która nie potrafiła się obronić. Dziwi mnie tolerowanie tego przez lata w firmie, ale najwyraźniej frustraci jako liderzy muszę się sprawdzać. No i (usunięte przez administratora)o którym to już krążyły legendy. Ale jeśli (usunięte przez administratora) No właśnie, ciekawe to było gdy robiono problemy parą pracowników (konflikt interesów) gdy kierownicy już byli traktowani jak wyższa kasta. Ogólnie sam firma spoko - dla studenta. Tanie jedzenie w stołówce, można poznać dużo sympatycznych ludzi i stworzyć z nimi relacje na lata. System benefitów na dobrym poziomie, mało które korpo jest w stanie zapewnić w tak niskiej cenie Multi czy opiekę zdrowotną. Niestety jeśli ktoś marzy o karierze w Ikea to niech będzie świadom, że zostanie przemielony i po paru latach nawet jako lider wyższego szczebla może skończyć z depresją i wypaleniem zawodowym.
    Fika

16.11.2023 15:30

A mnie zastanawiają paczki mikołajowe. 12 latek jest jeszcze dzieckiem, ale 13 latek już nim nie jest? Super. Przecież to jeszcze dzieci w szkole podstawowej. Gdzie ta prorodzinnosc? Ikea potrafi tylko w wielkie hasła i piękne slogany wieszane na ścianach. Poza tym oszczędza na wszystkim na czym tylko się da. Każdy myślał, że jak Ula odejdzie i waps się skończy to będzie lepiej. Nie jest. Jest równia pochyła w dół.
    Koysi

09.11.2023 07:45

Ciekawe jeszcze jak będą wyglądały podwyżki. Bo starsi pracownicy zostali wydymani w tym roku. Jak poniżej 5tys brutto jakieś śmieszne grosze, a jak zarabiasz więcej to nic. Z bonami na święta to już tak żałosne ze szkoda słów. Wysokość bonu zależy w jakich widełkach dochodowych się człowiek mieści. Zaraz będzie tak, że jak zarabiasz więcej, to zrobią płatna kawę na kantynie, albo cena zapiekanki będzie zależała od zarobków. Ikea płaci bardzo słabo. Ledwie trochę więcej niż najniższa krajowa i jeszcze się tym chwalą. Dla mnie dramat. To bardziej jest zasiłek niż wypłata dla firmy i takich przychodach. I ta śmieszna trzynastka. Nie lepiej co miesiąc dostawać wyższa wypłatę niż tyrać cały rok na coś co do samego końca jest niepewne?

09.11.2023 19:57

Trzeba przyznać że atmosfera coraz gorsza bo budżetów się nie robi heheh, coraz czesciej odchodzą starsi pracownicy ktorzy na prawdę mieli dużą wiedzę, ale niestey IKEA już na to nie patrzy bo najwaznijsze są tabelki Jeszcze jedno bo pamiętam z Ikei duzo pozytywnych ludzi ktorzy tez są przemeczeni tym wszystkim a jeszcze ponoć (usunięte przez administratora) wrzucili na sprzedaz ??? jakaś masakra gość tyle razy był (usunięte przez administratora)a oni go na takie stanowko dali, niezłe plecy musi mieć bo dla mnie to jeden z gorszych i fałszywych ludzi w tym sklepie
    Jarosław

28.02.2023 06:46

Witam, pracowałem w tej firmie kilka dobrych lat więc postaram się pokrótce opisać jak wygląda praca na logistyce. Może zacznę od plusów: - sprzęt na naprawdę wysokim poziomie (wózki widłowe, skanery itp.) - system, który jest przejrzysty, rzadko zdarzały się jakieś awarie czy problemy. - stołówka (z tego, co pamiętam to obiad za jakieś 5 zł - nie oczekujcie jednak cudów) - ekipa Minusy i tutaj można napisać bardzo wiele: - Pieniądze porównując do wykonywanych zadań i wiedzy wielu pracowników to śmiech na sali (nie wiem jak teraz, ale myślę, że na start z uprawnieniami około 25h brutto). - Praca ciężka i raczej na każdej z trzech zmian pod presją czasu. - Olbrzymi brak poszanowania czyjejś pracy i zaangażowania. - Każdy ruch na skanerze czy wózku jest monitorowany przez lidera i jeśli nie spełniamy jakiejś normy, czy po prostu lider ma gorszy dzień ( ☺️ ) szykujcie się na rozmowę. (usunięte przez administratora) - Zarządzanie i tutaj napisze trochę więcej. Osoby, które kierują logistyką od zwykłego lidera po menadżera to jest jakieś nieporozumienie. Nawet jeśli w pracy jest lżejszy dzień, w którym nie musisz biegać z wydawką dla klienta czy kończyć szybko procesu przed otwarciem sklepu lider zrobi wszystko żebyś przypadkiem nie miał jednego spokojniejszego i lżejszego dnia w pracy. Faworyzowanie, jak i gnębienie pracowników na porządku dziennym. Gwarantuje ze nie ważne w jak dobrym humorze przyjdziecie do pracy jeśli lider będzie miał zły dzień to wasz będzie 10 razy gorszy. Widzę, że wiele osób tutaj zadaje pytanie, czy jest szansa awansu. Jeśli chodzi o logistykę to jest i dam wam pro tip jak w około rok wskoczyć na wyższe stanowisko ????: - przytakuj i zgadzaj się na wszystkie pomysły lidera. - musisz mieć to samo zdanie i POGLĄDY co lider. - podlizywać się - i najważniejsze musisz kibicować odpowiedniej krakowskiej drużynie piłkarskiej a najlepiej jeździć z liderami na mecze (tak, akurat większość liderów i gf kibicuje tej samej drużynie - przypadek, nie sądzę). I na ten moment jest to jedyna gwarancja sukcesu w tej firmie. Twoje zaangażowanie i umiejętności nie mają kompletnie żadnego znaczenia (najwyżej ci ktoś podziękuję za trud i pracę) Nie polecam pracy w tej firmie (przynajmniej w Krakowie, może w innych miastach jest lepiej)chyba, że jest to wasza pierwsza przejściowa praca po szkole.
    Tosiewytnie

28.09.2023 10:02

Mój poprzedni komentarz był spowodowany zachłyśnieciem się nową pracą. Nowe miejsce pracy, fajna ekipa. Dopiero po czasie widzę że wypowiedź Twoja i @Jarosława jest prawdziwa. Szkoda że nie można edytować tekstu bo zrobiłbym to bez wahania. Wiadomo praca musi być wykonana i to jest naturalne ale zachowanie niektórych, powtarzam niektórych Liderów w szczególności tego jednego z najdłuższym stażem względem pracowników jest nieakceptowalne. Niby nic takiego Ci nie powie ale sposób w jaki to robi sprawia że czujesz się nikim, zerem i głupkiem. Jednym słowem jest po prostu dobrym manipulatorem. Rozważam zmianę pracy chociaż ogólnie pracuje się dobrze bo fajna ekipa.
    Kyosi

09.11.2023 07:22

Jak nie wiesz jak wygląda gnębienie przez lidera (usunięte przez administratora) to widocznie jesteś jednym z tych których on lubi. On nie musi nic mówić, czasem wystarczy to jego spojrzenie. Potrafi psychicznie zgnębić nic nie mówiąc. Dla mnie on jest nieprzewidywalny i nie nadaje się absolutnie do kierowania zespołem ludzi. Poza tym wśród liderów pojawiło się straszne kolesiostwo. Ciekawy jestem czy wygrana rekrutacja na wolne stanowiska w logistyce zależy teraz od tego kto kogo lubi, czy jednak potrzeba czegoś więcej. Bo od jakiegoś czasu to wygląda tak, jakby niektórzy liderzy tylko wymieniali się ze sobą miejscami.
    Colacola

06.11.2023 01:02

Pracowałam tam 6msc i o 6 za dużo. Ciągły stres przed kierownikiem sprzedaży (ptaszkiem) ciągle jego uwagi i przytyki dziwne żarciki często wykraczające poza granice kultury. Pracując tam nie czułam od kierownictwa żadnego wsparcia a jedynie właśnie stres i strach. Jedyny plus tej firmy to Ludzie, pracownicy a w szczególności Ci z dłuższym stażem którzy przymykają już oko na dziwne zachowania kierownictwa a jednocześnie potrafią pocieszyć i porozmawiać. Ja niestety psychicznie nie wytrzymałam tyle co oni. Pozdrawiam Was ❤️ Nie dajcie się!

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w IKEA Retail?

Kontakt - IKEA Retail

Josepha Conrada 66 31-357 Kraków

@rekrutacja

24.08.2023 12:24

Bardzo kiepska rozmowa rekrutacyjna. Jedna z pań przywitała mnie pytaniem "czemu tak długo się pracy szuka". Co według mnie było ocenieniem na samym wstępie. Zero kontaktu wzrokowego z drugą panią, natrętne wypytywanie o poprzednie stanowiska, ludzi z którymi się pracowało i przytaczanie konkretnych sytuacji jakie miały miejsce. Najbardziej chyba bolało mnie, sugerowanie przez jedną z kobiet, że sobie nie poradzę na stanowisku sprzedawcy gastronomi. Bo to jest CIĘŻKA praca, oraz pytanie "co ja tu właściwie robię", skoro mam predyspozycje do rozwijania się w dziedzinie sztuki (jestem osobą uzdolnioną). Miałam sieć Ikea za miejsce otwarte (sami krzyczycie na każdej reklamie że tacy jesteście i nie zwracacie uwagi na wiek czy doświadczenie), przyjazne i nastawione na akceptację. Niestety spotkałam się z czymś zupełnie innym. Nieprofesjonalizm, prześmiewczość i całkowite zaprzeczenie ideii które głosicie. Cieszę się że koniec końców dalsza współpraca nie wyszła, bo na dzień dobry zostałam bardzo kiepsko potraktowana. Tak się składa że mam doświadczenie i ciężkiej pracy się nie boje ale najwyraźniej panie z rekrutacji stwierdziły że jest inaczej. Nie znacie historii ludzi którzy się do was zgłaszają więc na przyszłość, mniej oceniania i ironii. Na plus bardzo miła Pani z którą rozmawiałam na pierwszym etapie rekrutacji przez telefon, ale to wszystko z plusów.

03.03.2023 10:59

Czy w IKEA Retail poza podstawowym wynagrodzeniem obowiązują jeszcze jakieś świadczenia dodatkowe?
    Oliwa

03.03.2023 22:06

Premia raz w roku oczywiście o ile zrobimy premię. 500zł na święta Bożego Narodzenia i tyle
    Jarosław

04.03.2023 16:07

https://www.ikea.com/pl/pl/this-is-ikea/work-with-us/benefity-pubedf4ebe0 Tutaj masz wszystko. Zapraszamy na rekrutacje.
    Heniek

16.02.2023 20:40

Szczerze nie polecam, chyba że nie macie nic na oku. Są 2 przypadki kiedy warto, kiedy jesteś kobieta która chce zajść w ciąże albo jak masz już swoje lata i nie masz za bardzo wyboru, no jeszcze trzecia opcja kiedy jesteś młody i nie masz żadnego doświadczenia. W każdym innym przypadku czas stracony i tylko rośnie ci garb na plecach. Nie ma w tej firmie nic unikatowego co powodowałoby że warto ją polecić. Pracowałem tam 6 lat i szczerze żałuję że nie odszedłem po 3. Na plus jeżeli chodzi o sklep w Krakowie trzeba powiedzieć że zmieniło się kierownictwo, nie wiem jak jest teraz lepiej z tego powodu ale poprzednia dyrektor sklepu była beznadziejna.
    Mms

18.12.2022 20:53

#ikea ????nie polecam #szafapax zakupiona w kwietniu. Przywożono na trzy razy bo bałagan tam totalny. Po ośmiu miesiącach użytkowania zawias wypadł ze skrzydeł drzwi, wyłamując ich kawałek. Oczywiście reklamacja odrzucona. (na podstawie dwóch a m atorskich zdjęć zrobionyxh telefonem). Podobno za dużej siły używałam. No faktycznie, może powinnam zostawić otwarte na stałe zamiast otwierać raz d, ie nie i zamykać. ???? Tak więc #ikea #szafapax #pax nie polecam!!
    Nick nie wazny

12.01.2021 20:57

Hej chciałam wyrazić opinie na temat pracowników będących zatrudnionymi jako pracownicy na niższym szczeblu . Pracujemy pod firma Ikea jako firma podwykonawcza. Nazwa firmy to apsen.. Wyrażam zdanie bo sama kiedyś przez to przechodziłam. Było to straszne uczucie a mianowicie.. Nierówne traktowanie ludzi sprzątających. Osoby te są wyśmiewane, główna kierowniczka traktuje swoich pracowników jak (usunięte przez administratora) Krzyczy, poniza ale tylko wtedy gdy nikt nie patrzy. Jest jeden ważny problem przerwy. Brak możliwości jakiego kolwiek odpoczynku nawet 5 minutowego. Odpoczynek taki jest niemożliwy gdyż grozi zwolnieniem z pracy lub odbiciem jednej godziny z pracy. Jest tylko jedna przerwa na śniadanie i tyle. A co gdy ktoś robi na przykład 9 godzin? To przerwa mu się się nie należy bo go kierownicka chce zwolnić..?? W aspenie też są ludzie i mają prawo do szacunku że strony pracowników Ikea i szefowej... Jak to działa że osoba która tak traktuje pracowników dalej jest kierownicka? Nawet jeżeli źle się czuję i jestem prawie na skraju wyczerpania to nie mogę iść i tego powiedzieć bo dostanę uponienie (łagodnie rzecz ujujac) Nie można powiedzieć że źle się czuję bo również grożono mi zwolnieniem z pracy.
    Piotrek

24.06.2022 21:09

Wydaje mi się że nie chodziło mu o to żeby nie okazywać szacunku ludziom którzy sprzątają, tylko powiedzieć że kiepsko pracują. Sprzątać kible też trzeba umieć i żadna praca nie hańbi ale jak się ma wywalone na sprzątanie tylko przez telefon rozmawia albo uprawia śmichy chichy to robota nie będzie zrobiona.
    ewa

22.11.2022 10:30

nie chce go obrazić ale uważam ze tylko chce podnieś sobie swoja pewność siebie ,wiadomo są ludzie którzy w pracy no lecą w (usunięte przez administratora) ale dam sobie rękę uciąć ze w każdej pracy ktoś taki jest , ale najgorzej ma ten co sumienie pracuje niż ten co ma gdzieś wszystko a tak na marginesie kto by wam kible sprzątał gdyby nie sprzątaczki
    Malm

26.10.2022 01:50

Wybijcie sobie z głowy tą firmę jeżeli macie jakiekolwiek ambicje, pracę tutaj może traktować tylko i wyłącznie jako plan... nawet nie b ale c. Jeżeli faktycznie nie macie nic na oku albo nie macie żadnego doświadczenia, jeżeli chcecie je zdobyć to jest sens popracować przez chwilę i poszukać czegoś lepszego. W każdym innym przypadku nie polecam.
    Jasiek

03.11.2022 17:26

Dokladnie. Wymagania kosmos, PRANIE MOZGU gratis, a wyplata marna...
    Ciekawa

16.10.2022 15:39

Hej. Powiedzcie ile zarabia się jako kasjer? Jak z warunkami pracy na tym stanowisku? Pozdrawiam
    Albatros

07.08.2021 13:56

Z jednej strony praca jak każda inna, tyle, że firma ładuje się w twoje osobiste przekonania. Podwyżki jak są, to dla wybranych ulubieńców "szlachty" (mocno przypominają tą klasę z okresu średniowiecznego). Obowiązków coraz więcej, atmosfera z każdym rokiem a może i miesiącem siada. Nie rozwojowa, szkolenia jak są to wewnętrzne, nic nie wnoszące.
    BTI

24.06.2022 21:12

Wcale nie tacy hipokryci skoro nie ma tygodnia żeby ktoś nie odchodził z pracy, wszyscy w tej firmie mają wszystko w (usunięte przez administratora) taka prawda.
    Darecki

12.10.2022 09:41

Czy twój nick, to skrót od stanowiska w ikei?

23.09.2022 14:00

INSIDER

26.09.2022 23:07

Hehe, w LoGistyce w Krakowie nic się nie zmieni póki to towarzystwo nie zostanie zmiecione w pył. Zgadzam się że pełne kumpelstwo. Jeden drugiego wciąga do firmy, a potem jeden drugiego namaszcza i nagle z jednej kliki sami liderzy. Niestety kręgosłup tego działu jest przegniły razem z głową. A widząc już tyle flag, zakładam, że ekipa Piotra już działa i chce zdjąć ta niewygodna opinię ze strony. :)
    Klopsiki

30.09.2022 23:42

Jak będzie trzeba to napiszę to jeszcze raz i jeszcze raz. Nikogo nie obraziłem, prawda w oczy ich kole.

03.08.2022 13:16

Tolek Lolek

22.09.2022 09:22

Nie wyglądają bo nie ma czegoś takiego

24.04.2022 11:13

Atmosfera w miejscu pracy odgrywa ważną rolę. Jak wygląda ten aspekt w IKEA Retail?
    INSIDER

03.05.2022 16:13

O jaki dział pytasz?

25.10.2021 14:00

Dlaczego jesteście niezadowoleni z pracy w Ikea Kraków? Z czego o wynika? Myślałam, że atmosfera jest spoko…były jakieś chyba nagrody za najlepszego pracodawcę kilka lat temu. Pytam bo jestem zdziwiona
    Bn

28.01.2022 21:45

I co była 13sta więc po co pisałeś głupoty! Oczywiście lepiej narzekać guzik wiedząc o zarządzaniu i biznesie w dużym obrazku!
    BTI

29.01.2022 22:07

Po czym plany sprzedaży tak podniesione że następna 13 będzie w 2034
    Bajubaju

01.09.2021 19:15

Coraz gorzej.... O 13nastce w tym roku można ponownie zapomnieć. Na wszystkim oszczędności, ale nie na tym co potrzeba. Ludzi brak, brak szkoleń, zatrudnień nawet prezentów już nie dostajemy bo nie będę wspominać tego żałosnego prezentu na nowy rok finansowy. Mam nadzieję, że ten rok szybko mnie i przyjdzie ktoś kto będzie chciał rozmawiać z ludźmi i słuchać ich potrzeb a wtedy wszyscy radośnie pożegnamy Panią U, która zniszczyła tę firmę i atmosferę. Ludzie się boją odezwać bo boją się zwolnienia w tym trudnym czasie. Dobrze że jest takie miejsce jak tu można chociaż trochę napisać jak jest.
    Nikita

08.11.2021 08:28

A Ty się cieszysz z szajsu który się nie sprzedawał? Postanowili wcisnąć pracownikom bo inaczej musieliby odpisać transakcją a tak to zapłacisz jeszcze od tego podatek :))) mam nadziej, że Twój komentarz był prześmiewczy jeśli nie to otwórz oczy

28.01.2022 21:47

Daj przykład kto został zwolniony "za gadanie"??? Nie opowiadaj głupot! Szkolenia są online - kto chce może. Jakoś większość ludzi może się rozwijać jak chce :) warto wyjść z inicjatywą a nie tylko jątrzyć

13.01.2022 09:35

Czy IKEA Retail oferuje wszystkim swoim pracownikom umowę o pracę, czy jednak należy spodziewać się umowy zlecenia?
    Sss

13.01.2022 12:25

Tylko o pracę.
    Głupek

17.01.2022 01:47

Pomyliłeś działy - pytasz o prace w opiniach o sklepie-przy tym stanie umysłu, raczej cie nikt nie zatrudni-bo w kadrach będziesz pytał po ile jest kiełbasa....
    Smok Wawelski

22.12.2021 02:36

Magazyn - Ryba psuje się od głowy. Ludzie się kruszą lub szukają miejsca gdzie uciec. Ile można wytrzymać takie zachowanie byłego kiero... Niestety jest coraz gorzej...
    Lolo

13.12.2021 15:44

Hej Osobiście myśle , ze jest wiele form innej komunikacji , dawania informacji zwrotnej np: możliwość przesłania info do P&C , skorzystaniania ze specjalnie dedykowanej infolinii dla pracowników , czy tez porozmawianie z jego bezpośrednim przełożonym . Moim zdaniem gdybys chciał rzeczywiście coś zmienić to zaczął byś od takiego rozwiązania a nie publicznego , personalnego naznaczenia . Tez szanuje ta firmę i ludzi , którzy tu pracują ale jeśli coś jest nie tak Nie boje się dać informacji zwrotnej każdemu z Was \Nas
    G

14.12.2021 10:22

Nic w tej firmie nie jest anonimowe. Pamiętaj o tym!

10.12.2021 18:16

ja_niktinny

13.12.2021 00:15

Juz pierwsze zdanie twojej wypowiedzi może świadczć o tym, ze jesteś dość świeżym pracownikiem albo kimś z osób zarządzajcych. Ten tekst o zarobkach mnie rozbawił. Cały czas podkreślasz wyjątkowość firmy. Bez przesady, normalna firma jakich wiele. No chyba ze ty czujesz ze zlapałes Pana Boga za nogi. Pracuje na tym magazynie i nie widze zeby ktoś był nękany przez gościa o którym piszesz. Nie chce tu bronić Juniora, ale bywam na różnych działach i wiele sie nasłuchałem o innych kierownikach oraz team liderach. Czasem mam wrażenie, że nie można niektórym pracownikom zwrócić uwagi lub zasugerować jak efektywniej pracować bo się obrażacie.
    Były pracownik logistyki

13.12.2021 10:50

W logistyce zostawiłem kilka lat więc to o czym piszesz jest prawdą. Natomiast nikt na wyższym stanowisku nie zareaguje - bo ręka ręke myje. Już skończyły się czasy gdy przychodząc na 5:00 brakuje ludzi, więc główny logistyk bierze kask i siada na wózek pracując z innymi. Dziś każdy trzyma się stołka, więc jakakolwiek decyzja w sprawie juniora mogła by się skończyć tym, że "ojciec" logistyki wróci do żółtej koszulki, lub opuści Kraków a to mu nie na ręke. Po za tym na dzień dzisiejszy sklep w Krakowie, jest sklepem franczyzowym więc liczy się pieniądz a nie pracownik. Robota ma być zrobiona i tyle, świadczyć może fakt iż od czasu jak sklep jest w "prywatnych" rękach, to Ikea nie jest już w rankingu najlepszego miejsca pracy - ciekawe czemu???
    Gizior

12.12.2021 11:49

Fajna firma w której można się dużo nauczyć. Wyjątkowa atmosfera jak na Retail. Wynagrodzenie też przyzwoite Plus szkolenia!????
    Szkkkk

08.12.2021 06:51

Jakie są zarobki netto w Ikea na stanowisku magazynier/operator wózka?
    Magg

10.12.2021 18:32

Są ok, sprzęt super. Praca ciekawa i niemonotonna. Jedyny duży minus to kierownik Junior - (usunięte przez administratora) niekulturalne traktowanie innych, ignorowanie, ciągłe rozmowy korygujące polegające tylko na straszeniu, brak umiejętności motywowania.
    Mefi

01.10.2021 14:35

Jeśli ktoś się zastanawia nad pracą w Ikea Kraków, serdecznie nie polecam. Atmosfera jest koszmarna. Jeśli nie spełniasz oczekiwań firmy dostajesz okres naprawczy, lub tak cię gnębią, że decydujesz się odejść z firmy. Najgorsze jest to, że możesz nieświadomie podpaść komuś z góry i nawet nie wiedzieć za co. Nie wspominając o podwyżkach, które są tylko dla "wybranych". Na cały etat też nie ma co liczyć, chyba że dostajesz ocenę 3 lub 4, lub jeśli wiesz do kogo można się przymilić, żeby zyskać lepsze zarobki. Firma jawi się jako tolerancyjna, ale to działa tylko w jedną stronę. Wartości które wyznaje Ikea są tylko na papierze. W rzeczywistości to miejsce, w którym nie ma szacunku dla drugiej osoby. Traktuje się pracowników jak tanią siłę roboczą. Brak szkoleń i ciągłe wymagania sprawiają, że ludzie odchodzą bo mają dosyć. Firma ze Szwecji, ale mentalności typowo polska niestety.
    buli

02.10.2021 00:41

Ja tam nic szczególnego nie robię i ma ocenę 3.Chodzę po prostu do pracy, niczym Syzyf... ale już mam dość. Czas odejść bo tej firmie nigdy już nic nie zmieni się na lepsze. Chyba że zaczekam na odejście sami wiecie kogo, ale wątpię czy to coś zmieni.

Zostaw merytoryczną opinię o IKEA Retail