23.05.2018 20:16
Witam, chciałabym się dowiedzieć czy firma szuka tylko pracowników w Wieliczce? Jakie są wymagania? Czy w firmie spotkam się z ,,wyścigiem szczurów" wśród pracowników, którzy zrobią wszystko aby wybić się na tle innych czy raczej panuje tam przyjazna atmosfera? Pozdrawiam!
@wmiarenowy
24.05.2018 10:18
Ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że nie spotkałem się z wyścigiem szczurów. Panuje bardzo luźna i przyjazna atmosfera, co dla mnie w pracy ma fundamentalne znaczenie.
Krzysiek
02.07.2018 17:36
@wmiarenowy masz na mysli Krakow, czy Warszawe i jaki dzial? Slyszalem, ze w Warszawie dzial projektowania to porazka? Mam na mysli zarzadzajacych, z reszta opinie tutaj nie zachecaja do pracy dla 4F
A ja bym chciala pow ze pani Dorota regionalna nasza jest bardzo nie przyjemna dla nas caly czas narzeka na wszystko oczywiscie co sie powie ze nie ma czegos na salonie gdzie to nie jest wina sklepu tylko dostaw to i tak odejmuje punkty z wizyty Krzyczy i wiekszosc sklepow ma jej dosc straszy zwolnieniami pracownikow no jak tak wogle mozna?
Fff
26.05.2018 10:43
Witam,
Czy znajdzie się tu osoba która pracowała /pracuje w 4f w Lublinie?
Mam kilka pytań,
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Wiktor
08.05.2018 18:50
Taka cisza od jakiegoś czasu. Jest tak dobrze w firmie?
Zadowolona
16.05.2018 14:58
Ja pracuje w centrali w Wieliczce i jestem bardzo zadowolona. W ostatnim czasie dużo się w firmie zmieniło, oceniam te zmiany na plus - przynajmniej dla mnie. Firma się rozwija i to widać, również wewnątrz.
Adam X
16.05.2018 15:42
@Zadowolona milo slyszec taka opinie po tak negatywnych komentarzach odnosnie warszawskiego oddzialu i osob tam rzadzacych. Ale na czym polagaja te pozytywne zmiany? Tez slyszalem, ze Krakow radzi sobie duzo lepiej niz Warszawa. Moze zarzad wezmie to sobie pod uwage i sprobuje zrobic porzadek i poprawic wizerunek firmy nie tylko w pismie, ale i w czynach
16.05.2018 12:40
@Zadowolona, możesz coś powiedzieć o aktualnej sytuacji? Piszesz, że w firmie jest dobrze, co dokładniej masz na myśli? Jakie plusy dostrzegasz? Czy odpowiada Ci wysokość wynagrodzenia? Czy zatrudnione osoby mogą liczyć na zniżki pracownicze?
Zadowolona
16.05.2018 15:05
Wiele różnych czynnikow na to wpływa, chociaż wynagrodzenie zawsze mogłoby być lepsze. Porównując generalnie pracę do innych firm, uważam, że nie jest tutaj tak źle. To moja opinia.
Pracownicy mają zniżki do sklepów.
praca
22.02.2018 14:22
Miałam całkiem niedawno rozmowę przez telefon z 4f, rekruterka ZAPEWNIŁA, że oddzwaniają do każdego, niezależnie od decyzji - bardzo profesjonalna firma, gdyby nie to, że nikt nigdy nie oddzwonił. Albo macie leniuchy w tej rekrutacji albo chociaż nie kłamcie i mówcie ludziom, że zastrzegacie prawo do kontaktu tylko z wybranymi osobami :)
Jacko89
06.03.2018 16:36
potwierdzam, również czekam na odpowiedź. raz już przełożyli termin informacji który minął. Zależy mi na tej pracy a odzewu żadnego, szkoda bo niektórzy rezygnują z innych ofert pracy a na koniec zostają na lodzie. Bardzo nie profesjonalne podejscie.
Zadowolony klient
03.03.2018 13:46
Sklep 4f w Bielsku w sferze super obsługa A zwłaszcza pani (usunięte przez administratora), która świetnie mnie obsłużyła od A do Z ;)
ktos
16.10.2016 22:12
jak widze te kom to az nie wierze w to co czytam.. pracuje od koncowki maja br w 4f szkolen kest duzo, juz mam drugie a byly by 3 gdyby nie choroba.. tajrmniczy klient? pestka! latso sie zorientowac kto nim jest po 9 dniach pracy ankieta tk na 100% a za to jest nagroda +200zl brutto, druga ankieta nie pamietam na ile ale nagrada -50%na zakupy do 200zl. premie indywidualne +150zl za midtrza paragonu i najwyzsza sprzedaz + premia wg kategorii sklepu za realizacje planu w min 85%
Gosc
21.02.2018 20:11
Premia za tk to 150 brutto i jak zrobisz ankietę na mniej niż 95% to 100 zł na zakupy, a
za mistrza 150 brutto, aby dostać premie też trzeba wyrobić pewne normy % i szt/par a czasami nie jest wcale to takie łatwe. Więc trochę dodałaś sobie
Vvv
19.02.2018 22:48
Czesc jak to jest z tymi premiami za tk? Obslugiwalam tk w lutym i zmienilam prace, z tego co wiem premia za tk wyplacana jest z miesiecznym opoznieniem czy dostane te premie jezeli nie jestem juz pracownikiem 4f?
5 5 5
13.08.2017 15:52
Tragiczna kadra, posyłają na szkolenia, za które później nie płacą. Chamstwo ze strony kierowniczki, bez przerwy dokładanie pieniędzy do kasy bo współpracownicy mają problemy z liczeniem pieniędzy. Trzeba przerywać pracę gdy wejdzie klient i od razu do niego lecieć. Kadra nie zna podstawowych zasad ortografii. Kierowniczka wszystkie premie bierze dla siebie, nie pozwoli nikomu innemu zarobić. Grafik ustala pod siebie- jeden tydzień cały wolny a następny pracujesz siedem dni. Zmienia godziny bez wcześniejszego ustalenia. Parę razy stwierdziła, że gdy mam do pracy na 12:00 a przychodzę o 11:50 to jest to spóźnienie. Każe wracać z przerwy jeśli jest duży ruch, ale ona siedzi godzinę na kawie podczas jej przerwy. Cały czas nasyłany jest tajemniczy klient który obcina premię. Nigdy tam nie wrócę, jedna wielka patologia.
Isia
19.11.2017 00:34
Tu chyba tez nie znasz zasad ortografii ;) każe czy karze? ????
xyz
25.01.2018 13:57
jest dobrze napisane
Olek
31.12.2017 00:12
Beznadziejna firemka wykorzystujaca ludzi glowny cel wlasciciela wydupcyc kazdego dla wlasnego zysku niestety typowe polskie.
Niki
22.05.2017 18:02
Kierownicy nie pracują na umowę o pracę, tylko na działalności, dzieki temu cały odpowiedzialność za zatrudnienie, umowy itd. spoczywa na nich + odpowiedzialność materialna w razie braków inwentaryzacyjnych. Brak wsparcia ze strony regionalnych, którzy chyba życia w sklepie nie znają i chcą malować trawkę na zielono - nie wiadomo po co. Ogrom obowiązków niedocenianych i nienagradzanych finansowo, szkoda, że polska firma kojarzy się z takim podejściem.
Jeśli się trafi na fajnych ludzi i atmosferę to to trzyma w pracy.
Łukasz
06.12.2017 23:14
potwierdzam-ale może się trafić ktoś kto tu powie:"jak sobie pościelisz tak się wyśpisz"(straty na inwentaryzacji)-jednak prawda jest taka, że pracodawca nie dawał(przynajmniej jak ja byłem KS) skutecznych narzędzi żeby się dobrze wyspać :)znam przypadki osób ,które skończyły z kredytem a zarządzały sklepami TOP jeśli chodzi o utargi.Mimo wszystko mam do tej firmy ogromny sentyment i nie żałuję kilkuletniej przygody ,dzięki której dotarłem w inne miejsce:)
2latastazu
11.10.2017 17:12
Uniformy dla pracowników sklepów to TRAGEDIA !
Ktos kto je wybiera czerpie chyba wiedzę z podręcznika "jak sie nie ubierać".
Ubrania sa niewygodne, rozciągają się, nie ma w nich komfortu w pracy do tego na pracownikach leżą jak worki. Sa to chyba najgorsze rzeczy z danej kolekcji. Pracownicy bardzo często sie buntują i nie chcą chodzić w takich ubraniach.
Pracowałam w tej firmie 2 lata i o 2 za dużo. Ekipę w sklepie miałam świetna ! Żale tylko sa do samej firmy i procedur jakie w niej obowiązują.
Zacznijcie doceniać pracownika.. 11 zł netto to żaden pieniac za ten cyrk co trzeba odstawiać w sklepie.
Łukasz
06.12.2017 23:06
jeszcze lekko ponad 2 lata temu za tą szopkę sprzedawcy mieli 8 zł...jeżeli teraz narzekacie to strach pomyśleć co tam się dzieje:)
anonymous
30.11.2017 08:56
W Inowrocławiu śmiesznym są dni próbne albo godziny próbne bez umowy oj tak w tym Inowrocławku tak jest.
13.11.2017 13:29
@Prawda w oczy kole
przyglądając się treściom na wątku, widać że pojawiają się wpisy zarówno od osób, które z pracy w 4F Performance są zadowolone, jak i od tych, które do pracodawcy mają jakieś zastrzeżenia. Każdy ma możliwość wypowiedzenia się zgodnie ze swoimi doświadczeniami. Podstawą do usunięcia wpisu jest tylko i wyłącznie naruszenie regulaminu. Zachęcam do zapoznania się z jego treścią: www.gowork.pl/regulamin Warto też podkreślić, że pracodawca nie może usuwać opinii. Taką decyzję podejmuje administrator w oparciu o treść regulaminu, który akceptuje każdy użytkownik przed dodaniem komentarza.
Prawda w oczy kole
16.11.2017 08:55
Oczywiście ze tak, ale dobrze wiecie ze usuwane sa wszystkie niewygodne komentarze, nawet takie które regulaminu nie lamią. I moje tez z czasem znikną :).
Prawda w oczy kole
09.11.2017 14:45
Uwaga, firma usuwa wszystkie negatywne komentarze z gowork
anonymous
04.11.2017 00:33
Nikt w tej firmie nie kotroluje kierownikow do tego stopnia ze wpisuje w obliczrke premie pracownikow, gdzie na konto wplywa tylko podstawa. Kierownik sam sobie przydzielil premie pracownikowidocznie uwazal, ze to on byl pracownikiem miesiaca mimo,ze pracowal nie wiecej niz kila dni w miesiacu i to sam sie nagrodzil premia swoich pracownikow bez zgody RkS
tufi
03.11.2017 20:31
To (usunięte przez administratora). Jeżeli macie odrobinę szacunku do samego siebie, to nawet nie wysyłajcie tam CV.
Atmosfera w pracy jest napięta, ciągła gonitwa o wynik. Nie polecam.
Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w 4F (OTCF)?
Elwira Nowak
05.08.2017 00:24
Kierownik regionalna Polska Południowa wstyd i hańba dla firmy. Nie zna podstawowych zasad ortografii i gramatyki. Forma pisania maili nie do rozszyfrowania. Żenada, że firma zatrudnia osoby z takimi kompetencjami...
Fabio
12.06.2017 11:18
Bardzo kiepska firma. Opinia na rynku jest jednoznacznie negatywna o czym można przeczytać choćby z tego profilu. Wystarczy poczytać opinie żeby stwierdzić jak tam traktują ludzi.
rebe
28.05.2017 21:29
Firma ciekawa i firma orkopna jeśl wiecie o czym mówię
Woania
22.05.2017 20:16
A orientuje się ktoś jak wygląda praca w biurze w wieliczce? Jak atmosfera? Jak z zarobkami?
Zuza94
08.05.2017 23:59
Pracuję w 4F od prawie 8 miesięcy jako sprzedawca. Prawdą jest, że dostaje się umowę zlecenie, a umowa o prace przysługuje jedynie kierownikowi sklepu i jego zastępcy, niemniej jednak można znaleźć w tym jakaś korzysc przede wszystkim dla studentów, bo jest to umowa elastyczna i nie ma problemu z dopasowaniem grafiku do studiów. Jeżeli chodzi o zarobki, aktualnie nasza stawka wynosi 11 zł na godzinę plus premie za najlepsza sprzedaż indywidualna, wyrobienie ogólnego budżetu sklepowego oraz badanie tk. Wypłata zawsze jest na czas, nieraz nawet kilka dni wcześniej. Obsługa jest aktywna, nalezy podchodzić do klientów, doradzać i zachęcać do zakupów, jednak wszystko w granicach normy i zdrowego rozsądku, potrzeba czasu na przyzwyczajenie się do tego typu obsługi, jednak można się tego nauczyć, wszystko "wchodzi w krew" po jakimś czasie. Grafik elastyczny, dopasowany do moich potrzeb, zawsze dostaje wolne na studia i kierowniczka uwzględnia wszystkie moje prośby. Nie wiem jak jest w innych sklepach, ja wypowiadam się tylko z perspektywy naszego salonu. Atmosfera w pracy jest miła, mamy zgrana ekipę. Wracając do kierowniczki - zawsze staje po naszej stronie, niezależnie czy w kwestii nieporozumień z klientami czy z kierowniem regionalnym. Póki co nie spotkały mnie w tej firmie jakieś specjalnie przykre sytuacje. Praca jak praca, dużo zależy od dnia, szczęścia i klientów :) pozdrawiam.
pryk
15.05.2017 18:36
to dziwne ponieważ kierownicy są zatrudniani na działalności....więc ktoś tu albo nie ma wiedzy albo...
Zuza94
15.05.2017 22:52
Tak, masz racje. Kierowniczka jest na działalności, jest przedsiębiorcą. Nie wiem co chciał Pan napisać przez "albo...", ale nie chodziło mi o to by "sprzedać" złe informacje. Faktycznie to nieporozumienie mogło wyniknąć z braku w mojej wiedzy, jestem tylko sprzedawcą, nie wgłębiam się w informacje na temat rodzaju umowy mojego kierownika i jej szczegolow. Pozdrawiam :)
Niecierpliwa
31.03.2017 18:30
Czy firma daje info zwrotne po rozmowach zgodnie z tym co deklaruje (info zwrotne niezależnie od "tak" czy "nie"), czy to blef?
Wyluzowana
31.03.2017 19:42
mi dali... nawet całkiem konstruktywnie. Przynajmniej jedna z licznych, która się poczuwa do info zwrotnego. Zazwyczaj inne firmy to czysta olewka.
Niecierpliwa
31.03.2017 23:36
Jak długo czekałaś po ostatnim etapie? Tydzień, dwa? Praca we Wieliczce czy w sklepie?
Prawda123
30.03.2017 08:14
Rekrutacje w tej firmie to jakis żart.
Brak profesjonalnego podejscia ze strony rekruterow do kandyta.
Anonimowy Sprawiedliwy
30.03.2017 16:48
A co to się podziało? Podziel się.
28.03.2017 14:44
Już nie trzachodzic w butach sportowych, dziewczyny mogą zakładać baleriny odkryte
Misia
20.03.2017 01:15
jak dla mnie praca jest ok nie narzekam ,a z tym strojem to nie przesadzajcie.. teraz wszystko się zmieniło zamiast pisać bzdury wyssane z palca lepiej dokładnie to sprawdźcie,po czym wystawiajcie komentarze zgodne z faktem i prawdą..
marcia1425
17.03.2017 17:12
Pracowałam w salonie 4f w Zamościu. Nie polecam!!! Jedyną osobą która pracuje od otwarcia jest KIEROWNICZKA. Nie jednokrotnie zabierała kasę pracownikom ( wypłata nie na konto, tylko do ręki kierowniczce). Wiele odtrąceń za podkładanie świń. Premia TK nie wypłacana gdy odchodził pracownik - trafiała do kierowniczki. Ogólnie nie polecam!!! Atmosfera beznadziejna! Fałszywa załoga a przede wszystkim nie miła atmosfera pracy. Bez umowy o pracę, bez ubezpieczenia. NIE POLECAM!!
marcia1425
17.03.2017 17:16
Dodam też,że gdy po inwerce nie było jakiegoś asortymentu na stanie zostawał on sprzedawany znajomym. Wszystkie nadwyżki a zdarzało się że były spore kwoty trafiały wiadomo do czyjej kieszeni.
Magda
24.01.2017 08:33
Pracowałam w 4F przez prawie 4 lata na 3 stanowiskach, więc mam mniej więcej przekruj tego jak było na początku mojej pracy a jak jest teraz. Uważam, że ludzi w tej pracy trzyma najczęściej (jeśli oczywiście dobrze się trafi) zgrana ekipa, ludzie, ktrórych się poznaje i niestety to wszystko. Spędzasz prakycznie 3/4 swojego życia w pracy i szybko przywiązujesz się do ludzi. Pracowałam ze świetną załogą, atmosfera była super,czułam że tworzę coś ważnego, ale..właśnie to "ALE" to polityka firmy, która nie docenia pracowników i nie chodzi tu tylko o najniższy szczebel. Polski pracodawca, który stawia na kontrakty z przedsiębiorcami bo jest pewnie taniej..OK - takie czasy i też pewnie muszą walczyć na rynku. Ale żeby bazować na umowach zlecenie i spychać wszystko na przedsiębiorców? Trochę przestarzałe metody.Szkoda, bo powinni być przykładem dla polskich firm, skoro osiągnęli sukces. Dobra marka odzieży i ACC z potencjałem, ale muszą pamiętać że to SPRZEDAWCY/DEKORATORZY/ZASTĘPCY I KIEROWNICY są ich twarzami i to oni mają bezpośredni kontakt z klientem i budują ich sukces :) Praca tam to lekcja na całe życie!
Michaliba
13.01.2017 19:26
Nic innego jak wykorzystywanie. Bielizna ma prześwitywać
Esti-the-besti
10.01.2017 22:05
Pracowalam w 4f w jednym z większych sklepów stawka 8.6 na rękę (teraz pewnie musieli podnieść). To była chyba najgorsza praca w moim życiu. Ciągła bieganina po 50-70 kartonów dziennie z ciuchami a jak nie zdążysz tego przyjąć w 1 dzień to można dostać karę. Zresztą karają za wszystko, przykład? Musieliśmy się zrzucić na karę 100 zł za to ze do magazynu wysłaliśmy kurtkę która miała krzywo przyszyte logo..... tak jakby to od nas zależało jak małe chińskie dzieci robią te kurtki....
Ja akurat miałam umowę od 1 dnia ale doszły mnie słuchy ze ludzie nawet rok bez umowy pracowali. Ogólnie nie polecam ludzi traktuje się jak śmieci a zarząd to jakaś zbieranina psiapsiułek i mega kolesiostwo
agnieszka
15.12.2016 13:25
Kaza sie ubierac w obcisle leginsy, kusic facetow, na zakupy i by bielizna przeswitywala
Lala94
06.12.2016 13:49
Podobno szują projektantów, ile zarabia sie na starcie?
ada
05.12.2016 20:34
Ma sie byc milym dla klienta, uroczym, usmiechac sie do niego. Ubior dla dziewczyn to stroj obcily by przyciagal wzrok, najczesciej to leginsy fitness
Wywiadu udzieliłKatarzyna Kern- firma
23.11.2016 09:44
Na czym opierają Państwo swoją strategię personalną?
Kluczowymi obszarami strategicznymi dla mojego działu są efektywna rekrutacja, nastawiona na pozyskiwanie najlepszych talentów z rynku, ale także wyławianie i rozwijanie talentów z naszej firmy. Ważne jest także skuteczne zarządzanie talentami oraz rozwój liderów i pracowników, połączony z budowaniem z nimi partnerskich relacji.
Czego oczekujecie od kandydatów do pracy w 4F Sport Performance?
Przede wszystkich, szukamy pasjonatów sportu, bo wierzymy, że to oni właśnie będą najlepszymi kreatorami i testerami naszych produktów. Oprócz pasji sportowej, która jest dla nas bardzo ważna i którą ciągle rozwijamy wśród naszych pracowników, szukamy osób proaktywnych, umiejących pracować w dynamicznej i zmiennej rzeczywistości, a także ciągle gotowych na nowe wyzwania, bo jesteśmy bardzo prężnie i stale rozwijającą się organizacją.
W jaki sposób poszukujecie kandydatów do pracy?
Kandydatów do pracy w naszej firmie pozyskujemy na wiele sposobów. Oprócz prężnie działającego działu rekrutacji, którego zadaniem jest pozyskiwanie talentów z rynku, mamy także program awansów wewnętrznych w firmie, program poleceń pracowniczych, a także program praktyk studenckich. Naszym celem jest długofalowe budowanie relacji z kandydatami, gdyż nasze potrzeby kadrowe stale rosną, również w skali globalnej.
Jak przebiega proces rekrutacyjny dla kandydatów do pracy?
Proces rekrutacyjny jest uzależniony od stanowiska, na które rekrutujemy – do działów projektowych i graficznych, nieodłącznym elementem rekrutacji jest wykonanie zadania, które ma na celu zobrazowanie nam estetyki i umiejętności kreacyjnych kandydatów. Na pozycje IT lub do działów wsparcia, występują dodatkowe elementy testów technicznych.
A jak to wygląda w przypadku pozycji menedżerskich?
Na pozycje menadżerskie, gdzie kluczowym jest ocenienie predyspozycji i umiejętności do zarządzania ludźmi, w procesie rekrutacji pojawiają się elementy wywiadu kompetencyjnego oraz assessment center. Wszystkie procesy rekrutacji zawierają standardowo rozmowę telefoniczną oraz spotkanie osobiste.
Czy Państwa firma oferuje jakieś programy stażowe, praktyki?
Mamy wakacyjny, płatny program stażowy, który trwa 3 miesiące. Jego celem jest pozyskanie najlepszych studentów z rynku, a po stażu, jeśli się sprawdzą, zaproponowanie stałej współpracy. W tym roku studenci mogą składać swoje aplikacje do końca kwietnia.
Jak przebiega proces rekrutacyjny do programu?
W związku z tym, że spodziewamy się dużej ilości zgłoszeń, proces rekrutacyjny będzie bardzo rozbudowany i będzie zawierał elementy zadań, rozmów telefonicznych, spotkań osobistych oraz assessment center. Naszym celem jest znalezienie najlepszych kandydatów, dla których praca u nas będzie połączeniem kompetencji i wiedzy merytorycznej oraz pasji do sportu.
Na jakie stanowiska aktualnie poszukują Państwo pracowników?
Obecnie rekrutujemy m.in. na takie stanowiska jak, konsultant klienta, technolog obuwia, sprzedawca, grafik czy projektant odzieży sportowej.
Czy oferujecie swoim pracownikom jakieś świadczenia pozapłacowe?
Po okresie próbnym naszym pracownikom finansujemy kartę multisport oraz prywatne świadczenia medyczne. Każdy z pracowników otrzymuje także kartę zniżkową na nasze produkty, a często zdarza się także, że testuje poszczególne akcesoria jako pierwszy. Co więcej, regularnie organizujemy zajęcia sportowe, np. treningi biegowe z profesjonalnymi trenerami 2 razy w tygodniu, a także zajęcia z piłki nożnej oraz siatkówki. Obecnie rozważamy uruchomienie zajęć jogi. Dzięki współpracy z komitetami olimpijskimi, związkami i organizacjami sportowymi, nasi pracownicy mają także okazję brać udział w wielu imprezach sportowych i kibicować, np. naszej kadrze skoczków podczas zawodów w Zakopanem, czy naszym lekkoatletom podczas mityngów.
W jaki sposób dbają Państwo o rozwój swoich pracowników?
Nasi pracownicy są dla nas najważniejsi, ale nie narzucamy im odgórnie ścieżki kariery. Zachęcamy ich do wzięcia odpowiedzialności za swój rozwój i pokazujemy im, jakie widzimy dla nich możliwości. Dzięki temu, nasi pracownicy w ścisłej współpracy ze swoimi przełożonymi, mogą planować indywidualną ścieżkę kariery, dostosowaną do swoich potrzeb, a także do aktualnych potrzeb organizacji.
Czy oferujecie swoim pracownikom jakieś szkolenia?
Nasi pracownicy mają możliwość uczestniczenia w szkoleniach zarówno zewnętrznych (często są to obszary bardziej techniczne), jak i wewnętrznych (tutaj duży nacisk kładziemy na rozwój umiejętności miękkich, takich jak komunikacja, współpraca, asertywność, negocjacje). Oprócz tradycyjnych szkoleń, często organizujemy też mini sesje, nastawione na wymianę wiedzy. Jesteśmy organizacją, która wierzy, że możemy wiele nauczyć się od siebie nawzajem, bo zatrudniamy ekspertów i specjalistów w swoich dziedzinach.
Jesteście jedną z największych firm sportowych na polskim rynku. Co było kluczem do waszego sukcesu?
Biznes i sport działają na podstawie podobnych mechanizmów. W początkowej fazie prowadzenia firmy naszemu założycielowi, Igorowi Klai, bardzo pomogło zrozumienie tych zależności. Determinacja i wytrwałość są decydujące, zwłaszcza w trudnych momentach, bo tak jak w sporcie, sukces naszej firmy okupiony był długimi przygotowaniami i niejedną porażką.
O czym należy pamiętać, aby osiągać dobre wyniki sprzedaży w branży odzieży sportowej?
Najważniejsze to podążać za rynkiem. W tej branży jest bardzo dużo czynników wpływających na wyniki: sezonowość, moda, jakość, zarządzanie zapasami. Żeby utrzymać się na rynku, trzeba zaspokoić cztery sezony. Mamy ofertę dla sportowców wyczynowych, pasjonatów sportu, uprawiających sport nieregularnie i dla tych, którzy po prostu chcą mieć sportowe ubrania w szafie. Trzeba mieć dobry jakościowo i atrakcyjny wizualnie produkt, ale do jego stworzenia potrzebny jest sztab wykwalifikowanych osób – projektantów, technologów, sprzedawców. W firmie oddzieliliśmy działy odzieży męskiej i damskiej, mamy także osoby wyspecjalizowane w tworzeniu konkretnych elementów garderoby, np. butów. Na co dzień poszczególne zespoły przygotowują kolekcję detaliczną, przeznaczoną do sklepowego obiegu, jak i stroje dla kadry olimpijskiej. Z myślą o nich w 2015 roku powstał projekt 4F Creative Team, umożliwiający realizację autorskich pomysłów projektantów.
Na czym polegał ten projekt?
Zadaniem konkursowym było stworzenie kolekcji „Odzież sportowa przyszłości”. Z kilkunastu otrzymanych projektów, jury wybrało 2 prace. Nagrodą dla młodych projektantów było uszycie autorskich kolekcji wraz z realizacją profesjonalnych sesji zdjęciowych na koszt firmy. Projekty zostały także zaprezentowane szerszej publiczności w Warszawie, podczas organizowanego w grudniu Press Day marki 4F. Poprzez takie działania staramy się stymulować kreatywność naszych pracowników i uwzględniać ich indywidualny charakter artystyczny. Największym sukcesem jest dobieranie właściwych ludzi. Tylko osoby o szczególnych predyspozycjach są w stanie realizować cele firmy. Poskładanie zespołu z indywidualistów jest wyzwaniem. Nam się udało i to dlatego marka 4F jest dziś tam gdzie jest. Spółka OTCF rozwija się niesamowicie pod kątem zatrudnienia. W ubiegłym roku zwiększyliśmy liczbę pracowników o około 20%, obecnie mamy otwartych około 40 rekrutacji. Wierzymy w zasadę, że dojrzali menadżerowie otaczają się profesjonalistami w swoich obszarach i działają na zasadzie zaufania do nich.
Jakie cele jako firma wyznaczyliście sobie na najbliższą przyszłość?
Do końca 2016 roku otworzymy około 15 własnych sklepów w Europie, między innymi na Łotwie, w Czechach, Słowacji, Rumunii oraz w Serbii. Pod koniec stycznia wzięliśmy udział w targach odzieży zimowej w Denver, gdzie prezentowaliśmy rynkowi amerykańskiemu naszą ofertę. Bardzo nas cieszy, że pierwsze produkty marki 4F pojawiły się już w sklepach w USA.
Dziękuję za rozmowę
anna ju
16.10.2016 22:32
no tak czytam ten twój komentarz i uważam że tak naprawdę to nie ma za bardzo na co narzekać - wiesz ja już pracowałam sporo jako tajemniczy klient i powiem szczerze że wiele firm aż tyle co tutaj nie było mi w stanie zaproponować więc nie narzekaj aż tak
pati
07.10.2016 23:50
od czego zalezy ubior pracownikow w sklepach? w jednym maja inne spodnie w innym inne?
ŁUKASZ28
01.10.2016 23:19
Nie polecam pracy ani sprzedawcy a tym bardziej kierownikowi, który jest zatrudniany w oparciu o działalność gospodarczą.Kontrakt tak sformułowany,że kierownik jest obciążony ciągłymi karami. Firma z ludzi sobie nic nie robi,oszczędzają na wszystkim.Witryny, które przychodzą oczywiście pracownicy muszą robić po godzinach bo żal firmie zapłacić za montaż i nieważne ,że kobiet mają dżwigać po kilkadziesiąt kilogramów w końcu to nie pracownicy otcf ale kierownika więc jego problem jak coś się stanie pracownikowi...Plany wygórowane z kosmosu, a kolekcja z roku na rok coraz gorsza tylko ceny wyższe. Brak jakiegokolwiek wsparcia z centrali. Na stanowisko regionalnych są zatrudniani osoby,które nie mają zielonego pojęcia o funkcjonowaniu sklepu .Kierownicy mimo działalności muszą przerabiać tyle godzin co na umowę o pracę co jest niezgodne z prawem...Totalna porażka wstyd,że polska firma tak traktuje ludzi
Zostaw merytoryczną opinię o 4F Performance