Jelcz

• Dziuplina
  • Stary Otok
  • Czernica

3. Opinie o pracodawcach Jelcz-Laskowice
  5. Opinie o Jelcz Sp. z o.o.

Opinie o Jelcz Jelcz-Laskowice

Nie przegap nowości o Jelcz Sp. z o.o.!

siwa biedroneczka

09.11.2025 17:23

Panie Przewodniczący ZITT, piszą że Jelcz ma zapłacić 10 mln kary.. Piszą o przenoszeniu fabryki. Tempo produkcji takie jak na początku roku. 1200 pracowników a dyrektor w co trzecim pokoju... serwis czeka .. Co jeszcze ma się zadziać ?
    kukuła

07.09.2025 16:30

Czy ktoś wie co z tą nową inwestycją w Chwałowicach? Czy firma ma struktury do realizacji przedsięwzięcia? Specjalistów?
    Dzej dzej

06.11.2025 19:08

Ale ja nie należe do zwiazku ale uważam sponsorowanie jednej grupy ludzi za oszustwo ! Jeszcze gdy robi to przewodniczacy zwiazku ! Kapowac ? To jednym mozna dawac a reszta to co? Ani integracji dla pracownikow a Ci sobie jezdza do karpacza po trzy razy w roku ? W tym sponsorowane wyjazdy na szkolenia i hotele ? a ze swoich płacic !

09.11.2025 10:07

Dlaczego 1200 pracowników nie potrafi zrobić 300 pojazdów rocznie i trzeba płacić milionowe kary? Czy to wina uśmiechniętej nieudolnej zmiany czy leniwych Rentierskich związków? Jaka nowa hala to trzeba przenieść jak najszybciej do Rafako tam zrobią lepiej i na czas a Rentiera lepkie rączki oddelegować do sprzątania hali ale pod nadzorem żeby czegoś nie ubyło.

29.10.2025 18:38

stary

04.11.2025 13:14

W zakładzie są jeszcze ludzie którzy pamiętają jak rozbierał Jelcz, był zmianowym i gnebił ludzi (usunięte przez administratora) i nic wiecej.

25.10.2025 22:34

Ko ko

26.10.2025 12:42

Jeśli by zostawić firmę jelcz bez dotacji ciekawe co by się stało ? Raczej byś siedział jako cięć w galerii handlowej , firma jelcz ledwo dycha .

24.10.2025 11:25

25.10.2025 17:01

Tapicer ma około 8000 netto
    mewa

15.10.2025 23:20

i co elita związkowa na to co usłyszała na zebraniu zarządu z załogą ?
    Nn

14.10.2025 21:33

Co sądzicie o informacji, że w Raciborzu w halach po Rafałowi ma powstać nową fabryka, która będzie produkowała Jelcze ?
    2 zmiana

07.10.2025 14:19

Znowu jest problem z parkowaniem na 2 zmianie czy ktoś jest w stanie z tym coś zrobić?
    Widzę

11.10.2025 07:43

Z tego co kojarze to S oddała swoje miejsce, dla kogoś z pracowników więc to kwestia pomówień. Piszmy prawdę.
    J-23

11.10.2025 07:49

To dlatego ZZIT wymyśla te pisma, nakręca ludzi aaaaa no tak... I siedzi u prezesa pod biurkiem
    Miki

27.09.2025 17:56

Mam pytanie jak to jest,że ponad 1200 pracowników produkuje mniej niż 400 samochodów ,około 40 % produkcji jest w kooperacji czy to jest celowe działanie prowadzące SPÓŁKĘ do upadku czy jest to zarządzanie na granicy dyletanctwa albo czegoś jeszcze bardziej tępego .Proszę o diagnozę.
    Zainteresowany

28.09.2025 10:36

Zgadzam się w 100% tego się nie da opisać. Najlepsze lata zjada się ogon ,nic nie inwestujac . Płacz nadejdzie jak skończą się umowy podpisane i pojawi się konkurencja , która i tak jest.

04.10.2025 19:08

Tatra za 2-3 lata wciągnie was nosem. HSW umie liczyć i sentymentów nie będzie.
    Marian

30.09.2025 20:12

Od jutra 1 października oficjalnie wchodzi w życie system kaucyjny. Czy zakład jest na niego przygotowany? Chyba istniejące jeszcze aktualnie pojemniki na butelki PET nie będą już potrzebne...
    Mielony

01.10.2025 21:19

Dyletanci, forumowi chłopcy, teoretycy macie odwagę to zgłaszajcie tam gdzie trzeba.

01.10.2025 21:31

Pewnie nie dawno przyjęty ⛄😵‍💫
    Pracownik Montażu

26.09.2025 11:17

Czy może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego związek inżynierów chodzi po pasie i nakłaniaja innych członków związków(przeciwnych) do podpisania jakiegoś pisma ? Jaka jest jego treść?plotki głosza o nawoływaniu do strajku?
    Mistrz

26.09.2025 20:57

Skoro nie wiesz jaka jest treść rzekomego pisma to go nie widziałeś ? Skoro go nie widziałeś to ktoś ci o tym powiedział, widziałeś to czy opowiadasz nikogo nie śmieszące bajki ? Skoro słuchasz plotek to opowiem Ci jedną, głosi ona że zrobili cie w ...
    Montaż

27.09.2025 19:12

Widziałem konstruktora na pasie, widziałem że rozmawiał z związkowcami z dwóch frakcji. I wiem od kolegów z pasa, że dwa związki nie chca podpisać się pod tym pismem dlatego chodzicie i namawiaćie ludzi z dwóch związków do przekonania przewodniczacych do podpisania jakiegoś pisma. Inni którzy nie są w zwiazkach słyszeli rozmowy. Wynika z nich, że jest źle i że trzeba reagować na sytuacje. Pisma nie widziałem bo nie jestem w związkach. Mam prawo pytac. Może znajdziemy odpowiedz u pozostałych zwiazkow?
    Konfitura

25.09.2025 12:49

Spawacze przestańcie jarać w tym kiblu. Masakra jest z wami gorzej jak dzieci co się po kiblach chowają. Mało że wyciągów nie używacie i nawet nie wiecie co to to jeszcze szlugiem się doprawiają. Ale czemu w kiblu. Jak nie obok wejścia to w szatni nr 2...
    Pan Spawacz

25.09.2025 19:25

Od Spawaczy to się (usunięte przez administratora)
    Władysław Stalak

26.09.2025 20:59

jeśli masz cos do spawaczy to przyjdz na gore na przerwie i powiedz mi to prosto w profil
    Bado

24.09.2025 19:17

Dlaczego na jednym dziale jest zakaz słuchawek i nazwijmy to innej odzieży roboczej niż jelczanska a na dziale obok chodzą w swoich ubraniach, jedzą kiedy chcą, używają słuchawek. To nie sprawiedliwe, tak jak zajęte toalety przez palaczy. Ale praca bardzo fajna gdyby nie te mądrale
    Nowy

23.09.2025 17:47

Praca w Jelczu to poligon. Nikt nic nie wie, kierownicy i mistrzowie nie mają kwalifikacji. Ciągły chaos i brak przepływu informacji jest na porządku dziennym. Pięknie to wszystko wygląda od momentu rekrutacji do podpisania umowy. Później to jedna wielka pomyłka. Jak już trafisz na wydział to radz sobie sam. Nigdy jeszcze takiego cyrku nie widziałem a mam już parę wiosen. Najgorzej jest na montażu, później spawalnia, obróbka i na końcu lakiernia.
    Rainbow

20.09.2025 17:10

Przez szereg lat pisano na tym forum o bardzo dużej skali uczęszczania przez pracowników spółki na zwolnienia lekarskie L4 i to także przez młodych ludzi w sile wieku, którzy nie są obciążeni jakimikolwiek ciężkimi i przewlekłymi schorzeniami czy chorobami. Czy od czasu przejęcia steru władzy w zakładzie przez Koalicję 15 października sytuacja w tej materii zmieniła się na lepsze?

21.09.2025 18:42

Nic się nie zmieniło. Nie robki zapisały się do związków i można im skoczyć tak samo jak Rentierkowi lepkie rączki. Uśmiechnięci nic nie mogą dlatego za 2 lata rozjedzie ich wyborczy walec.
    Mistrz

22.09.2025 08:05

A co Cię to obchodzi ? Nie masz swojego zajęcia ? Może Ci je zorganizować ? Zwolnienia lekarskie to nie jest twoja sprawa.

16.09.2025 22:44

20.09.2025 07:24

Dojna Zmiana topiła zakład ale co teraz wyprawia Peło to jakaś masakra chyba chodzi o przejęcie przez inwestora z Niemiec (np, Man) za długi.
    Jelczani

20.09.2025 18:54

Albo inwestora z Jelcza ;)
    Mr. Nobody

05.09.2025 14:23

Nie polecam tej firmy . Szkoda czasu . Atmosfera w tej firmie jest dziwna . Brak komunikacji . Przepracowałem 3 miesiące i widzę ile ludzi podziękowało za pracę . A firma ma to w nosie .
    Mr. Nobody

12.09.2025 15:08

Szanowny " kolego " jak się nie perspektyw " zawodowych " to tak jest 😁
    $

16.09.2025 22:35

Uważajcie żeby nikt was nie nagrywał. W niektórych działach lubią to robic bez wiedzy innych $$$

12.09.2025 21:53

Co myślicie o nowym projekcie JelczTV?
    Ciekawy

01.09.2025 08:47

Kiedy ktoś zrobi porządek z palaczami w toaletach?

14.08.2025 13:23

Blondyn

19.08.2025 13:23

Przynajmniej światło oszczędzają i niemarnują

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Jelcz?

Kontakt - Jelcz Sp. z o.o.

ul. Inżynierska 3 55-221 Jelcz-Laskowice

19.08.2025 11:38

Ile w najbliższą sobotę będzie ludzi w pracy?

13.08.2025 19:13

Tyle w mediach o współpracy Jelcza ze znanym producentem naczep do pojazdów ciężarowych Wielton z Wielunia w województwie łódzkim, a tutaj taka cisza?
    Ktoś

25.07.2025 22:29

Czy może ktoś wypowiedzieć się na temat tego jak wygląda proces rekrutacji? Dlaczego rekrutacje zostały wstrzymane do sierpnia?
    kukuła

31.07.2025 00:07

Ja też jestem zaciekawiona, ponieważ były otwarte rekrutacje na specjalistów, kierowników i dyrektorów w zakresie budowy nowej fabryki i ciekawi mnie, czy zatrudnili kogoś, czy jednak zawiesili rekrutacje. Nikt na maile nie odpowiada.
    dociekliwy

31.07.2025 14:30

Nie uprawiaj dezinformacji. Robisz to z głupoty i niewiedzy, czy działasz na "zlecenie". Obserwuję to forum od dłuższego czasu. Z uwagi na publikowane informacje, wierzę że odpowiednie służby monitorują to. W końcu to firma o profilu zbrojeniowym. Włos się na głowie jeży.😡

25.07.2025 13:21

Rock

29.07.2025 08:01

Ciekawe czy posypią się teraz tam premie
    Jurek

23.07.2025 16:42

O co chodzi z tymi zwolnieniami ? Dyrektorzy kierownicy?
    Marta

16.07.2025 07:42

Zbliżające się rozpoczęcie urlopu wypoczynkowego to jeden ze swoistych punktów kulminacyjnych/charakterystycznych w ciągu roku (tak jak Święta Bożego Narodzenia wraz z okresem noworocznym czy też Święta Wielkanocne) oraz jednocześnie dobra okazja żeby przedstawić załodze aktualną sytuację i dokonać podsumowania pierwszego półrocza 2025 roku, które już za nami. Pożądanym i pożytecznym pomysłem byłoby zorganizowanie jeszcze w tym tygodniu spotkania Pana Prezesa z załogą.
    Rainbow

13.07.2025 22:58

Bez nowego lasera do blach i nowego lasera 3D do profili ten zakład najzwyczajniej w świecie się zatka, ale czy ktokolwiek w tym zakładzie się tym przejmuje?
    Rotacja

12.07.2025 10:56

Zaskakująca jest rotacja pracowników w niektórych działach. Dziś jesteś tu jutro tam potem znowu tu.
    Qwerty

12.07.2025 17:30

Poprostu dają szane sprawdzić sie na kilku stanowiskach to chyba dobrze.
    Robert

08.07.2025 12:08

Pogłoski o planowanym bardzo dużym zwiększeniu limitu nadgodzin mrożą krew w żyłach. Miejmy nadzieję, że to tylko plotki.
    Karol

09.07.2025 08:32

Tylu zatrudnionych i jeszcze potrzeba więcej nadgodzin?
    Pracownik M

09.07.2025 20:33

Pracowników jest ciągle mało. Jak już będzie 1500 i wszystko w kooperacji to robota dopiero pójdzie i zrobimy 402 Jelcze. Dostaniemy super premie za wykonanie planu.
    Jelczanin

05.07.2025 00:37

Minister Edukacji Narodowej Barbara Nowacka podczas wizyty w jednej z popularnych rozgłośni radiowych była pytana czy nauczyciele będą mogli liczyć w tym roku na oczekiwaną przez nich 10-procentową podwyżkę wynagrodzeń. Barbara Nowacka odpowiedziała, że niestety nie i mówi to z przykrością, ale budżet państwa jest jaki jest, mamy bardzo duże wydatki na zbrojenia. Nauczyciele w tym roku otrzymają 5% podwyżki, natomiast na przyszły 2026 rok zaplanowano 3% wzrostu wynagrodzeń. Czy polscy nauczyciele w związku z tą wypowiedzią minister i innymi o bardzo dużym obciążeniu budżetu państwa wydatkami na zbrojenia nie będą mieć stopniowo narastających pretensji do szeroko pojętego przemysłu zbrojeniowego (a więc także dotyczy to takich spółek jak Jelcz), że - mówiąc wprost - państwowe pieniądze zamiast na podwyżki dla nich idą na zbrojenia no i czy jeśli już tam idą, to jaka jest efektywność ich wydatkowania?

29.06.2025 14:27

Co tam się dzieje u Was? Polecacie, czy lepiej sobie dać spokój i szukać innego pracodawcy?

26.06.2025 15:30

Kawusi

28.06.2025 15:42

Nie wiem jak u was z przekazywaniem informacji bo jak to u nas mówią macie SMS i stronę spoleczna czy coś w ten deseń, ale we wrześniu tamtego roku już słyszałem z3 ni3 będzie premii kwartalnej to i tak cud że została wyplacona 4 kwarta za tamten rok bo też miało ni3 być
    XxX

29.06.2025 10:49

Na jakiej zasadzie ma funkcjonkwac taka premia ? Czy została gdzieś wpisana prawnie jako umowa między Zarzadem Społki, a Związkami ? Nie była to umowa jednorazowa podpisywana z zwiazkami. Takiej premii nie bedzie poniewaz jest nowy zarzad spolki. Poprzedni zarzad chciał wprowadzic to jako forme mobilizacji i ograniczenia absencji.

26.06.2025 19:03

Pytanie do dyrekcji, w tamtym roku były dodatkowe przerwy przy upałach, dzisiaj jest 34⁰ na hali,w biurze pewnie macie z 22⁰, nawet na noc klim ne wyłączacie, lodówki pozabierane z wydziałów, stoją puste na stołówce, coś może by tak dla ludzi zrobić dobrego na odchodne?
    lolo

24.06.2025 23:23

Było ogloszenie na dyrektora infrastruktury. Czy juz firma przyjeła kogoś? Bo nie odpowiadają na maile.
    Gerard

20.06.2025 09:12

Na jednym z portali o tematyce inwestycyjnej pojawił się artykuł, w którym jest mowa o nowej fabryce Jelcza. Lokalizacja została już według tego artykułu wybrana, ale jeszcze nie została oficjalnie ogłoszona. W artykule jest też mowa, że w 2024 roku zakład miał wyprodukować 500 pojazdów różnego typu, w bieżącym 2025 roku już 700, w przyszłym 2026 i 2027 roku 800 pojazdów, a od 2028 ponad 1000. Artykuł podaje też, że pod koniec 2024 roku spółka zatrudniała 925 ludzi, natomiast w ostatnim czasie zatrudnienie wzrosło o ponad 300 pracowników. Wynika z tego, że aktualnie spółka zatrudnia już ponad 1200 osób. Swoją drogą, z innego źródła też słyszałem, iż mamy już ponad 1200 pracowników.
    Anonymous

08.06.2025 17:07

Co raz głośniej mówi się o tym, że będą zamykać Ronal w Jelczu-Laskowicach. Dla spółki Jelcz to cenna informacja, bo istnieje spora szansa, aby wykupić i odzyskać swoją dawną własność, którą była za czasu istnienia JZS. Nie będzie więc potrzeby budowy nowej hali od podstaw w Miłoszycach. 🤔☝️
    Obserwator

19.06.2025 17:44

Trudno o większy kretynizm. Skąd się biorę tacy "eksperci" od siania defetyzmu. Jak zwykle Polak jest spcjalistą od medycyny, prawa czy finansów z pełną gębą frazesów i "wspaniałych" wizji strategicznych. Pewnie jakby pisał pod własnym imieniem i nazwiskiem nie pisałby takich głupot.😡
    Ale o co chodzi

19.06.2025 22:47

Poczytajcie takie i inne artykuły to zrozumiecie kto nie chce aby sie Jelcz rozwijał https://www.pogotowieflagowe.pl/aktualne/upadek-jelcza-produkcja-spada-wraz-z-przejeciem-rynku-przez-niemiecka-konkurencje/

08.06.2025 22:16

Dlaczego po badaniach lekarskich majster jednym nakazuje przyjść do pracy choćby na dwie godziny a inni mogą jechać do domu ? O co tu chodzi ?

02.06.2025 18:16

Zero zdziwienia

03.06.2025 11:08

To ten sam Duda który z tamtym Dudą przez osiem lat rządów PiS nie załatwili emerytury stażowej, której wprowadzenie wielokrotnie sami obiecywali

03.06.2025 12:09

Duda i jego organizacja za dojnej zmiany sprzedali się za srebrniki przywileje podwyżki stołki patrz choćby Jelcz a teraz nikt tego nie rozlicza dlatego przegrana Rafała w wyborach właśnie za brak rozliczeń dojnej zmiany i jak to nie nastąpi to w 2027 r" uśmiechnięci" przegrają z kretesem.
    Plug

02.06.2025 23:05

Ktoś wie co z premią?
    Nickt

28.05.2025 16:26

Co z parkingiem dla pracowników???!!! Czy coś się dzieje w temacie?
    Robert

31.05.2025 14:34

masz zupełna słuszność, ale nic z tym nie zrobisz bo biurowi od tych spraw nie mają czasu bo caly czas trzeba lizac u zarządu o stanowiska, tam już każdy jest minium głowny specjalista co go praca nie spoci, konserwatorzy ukrywaja się w kanciapie aby ich nikt nie widział bo nikt ich nie rozlicza wiec po co cos robic. robota na medal, a my przy maszynach w gorącu i brudzie zarzad jest omotany i nic nie widzi co się dzieje na czasie bo go lizusy oklamują
    Lobelt

02.06.2025 14:27

(usunięte przez administratora) jak ci się nie podoba to zmień pracę ,a nie siejesz ferment i wypisujesz bzdury zajmij się pracą , bo chyba sam masz za dużo czasu

Zostaw merytoryczną opinię o Jelcz Sp. z o.o.