Tikkurila Polska

Dębica

Ocena pracodawcy 3/6

na podstawie 131 ocen.

Tikkurila Polska
3 131 6 1

Opinie o Tikkurila Polska

Ciekaw

Ile w tym prawdy że produkcja dostała 1000 zlotych podwyzki

Grzegorz z Bogdańca
@Ciekaw 14.11.2018 13:18

Jeżeli to prawda to szkoda że zapomniano o handlowcach ktorzy bądź co bądź napedzają sprzedaż tych produktów i pozyskują nowych klientów i utrzymują już pozyskanych. A działów handlowych są 2 :)

Benek
@Ciekaw 14.11.2018 13:18

Zero

Marta
@Grzegorz z Bogdańca 16.11.2018 18:12

Proszę byśmy nie powielali firmowych plotek. Jeśli ktoś ma potwierdzone informacje na temat planowanych czy też zrealizowanych podwyżek, prosimy o takie informacje. Zawsze można zapytać o tę kwestię bezpośrednio w firmie. Tam zapewne otrzymacie odpowiedź na swoje pytanie.

Melania

EeeEee chyba troche przesadzacie. Jak sie czyta wpisy można pomyśleć ze nie ma gorszego miejsca.Podejrzewam ze najaktywniejsi tu są ci którzy musieli opuścić firme lub zostali urażeni ze nie przeszli dalej w rekrutacji. Tikk nie ma wszystkiego czego pracownik sobie zamarzy ale jest wiele pozytywnego i fajnych ludzi. Ludzie!!! Skad wy przyszliście gdzie pracowaliście Ze macie takie oczekiwania? Czy w poprzednich pracach wszystko było lepsze niż w T? To jest korpo ze wszystkimi plusami i minusami. Pracuje tu kilka lat i jest ok.

Śmiechu warte
@Melania 14.10.2018 15:03

Oj widać dziewczyno że krótko pracujesz:) Tikk to korpo- bzdura! Chyba w życiu w korpo nie byłaś! Duże firmy nie pozwalają sobie na braki materiałów w terenie! Biuro warszawskie próbuje wprowadzić zasady korpo z mizernym skutkiem. Wszystkie awanse/przyjscia od 3 lat to towarzystwo wzajemnej adoracji, które za punkt honoru postawiło sobie zmianę całej starej gwardii! Zgadzam się że ludzie są niezadowoleni ze zmiany bo kiedyś byli specjalistami w dziedzinie farb, służyli fachową pomocą, rozmawiali z wykonawcami, pomagali w odsprzedaży produktów. A teraz super przedstawiciel to zwykły merch bez grama wiedzy, tłumaczący się z braku rozliczeń promocji czy braku narzędzi!! Sszczerze szkoda mi tych ludzi! Chciałaś korpo- które korpo wprowadza nowości bez materiałów typu ulotka, wzornik! Czesto przywolywana spozywka z ktorej przychodza nowi ludzie jest lepiej przygotowana do zadań rynkowych niż Tikku obecnie. Wywołałaś do tablicy byłych przedstawicieli - gdzie oni są? Są w firmach w których korzystają z fachowej wiedzy, robią realne interesy i dalej cieszą się opinią speców w budowlane lub farbach/lakierach. Na pewno korzystają z tego co dawała stara TIKKURILA!! Czy musieli opuścić firmę? Nie sądzę- słaby argument :) P.S. Co do kierowników- nie dziwię się że są obojętni na rozmowach. A jak maja wyglądać skoro rekrutują kogoś kto za chwilę poczuje się wykiwany;)

123456
@Melania 14.10.2018 15:03

Drogi droga Melaniu. Jacy handlowcy musieli opuścić firmę? Wszycy co odeszli to odeszli sami, nikt ich nie zwolnił. Poszli gdzie indziej za innymi warunkami. A co zrobiła firma żeby ich zatrzymać? Nikt sobie z nich nie pogorszył. Zgadzam się z Tobą że Tikkurila jest ok tylko pewna grupa ludzi ją psuje:). Prawda nie ma tragedii ale też cudów nie należy oczekiwać;) Z pozdrowieniami jeszcze pracująca osoba.

SkubiDu
@Melania 14.10.2018 15:03

Z początkiem br firmę opuściło więcej osób (z działu handlowego) niż przez ostatnie kilka lat... To daje do myślenia. A Ci co odeszli mają się dobrze :)

Marta
@SkubiDu 29.10.2018 00:25

Czy aby na pewno należy oceniać firmę przez pryzmat rotacji pracowników? Rotacja może mieć oczywiście wpływ na pracę w danym miejscu, ale czy zawsze negatywny? Warto także pamiętać, że nigdy nie znamy wszystkich powodów odejścia pracownika.

Niestety były pracownik
@Marta 09.11.2018 00:19

Marta mogę Cię zapewnić że powodem wszystkich odejść pracowników (w tym i moje) są spowodowane sytuacja w firmie! Trade marketing to Panie, które nie mając pojęcia o budowlance zapragnely zawracać kijem Wisłę. Dział analiz zamiast zająć się prawdziwym supportem zajmuje się śledzeniem pracownikow a zamiast ułatwiać i tworzyc twierdzi że się nie da (w dzisiejszych czasach brzmi to smiesznie:)). Poza tym jak sobie to wyobrazalas- tylu ludzi po kilku, kilkunastu latach nagle zapragnelo nowych wyzwan:) Osobiście przyznaje że żałuję że nie pracuje już w tej firmie. Ale trzeba mieć szacunek dla samego siebie gdy inni go dla Ciebie nie mają...

Marta
@Niestety były pracownik 12.11.2018 23:31

Czy uważasz, że pracownicy nie mają odpowiednich kompetencji? Odnosząc się do Twojej wypowiedzi, nie wyobrażałam sobie niczego - nie znam sytuacji w firmie, tak samo jak użytkownicy forum. Kierowanie się wyobrażeniami na temat firmy nie jest do końca rzetelne. Na forum liczą się merytoryczne opinie dotyczące warunków pracy w danym miejscu. Wspomniałaś, że żałujesz, że nie jesteś pracownikiem firmy. Czy zastanawiałaś się w przyszłości nad powrotem do Tikkurila Polska?

Niestety były pracownik
@Marta 14.11.2018 13:25

Nie stwierdziłem że komukolwiek brakuje kompetencji. Skoro otrzymali pracę to kompetencje ku temu musieli potwierdzić. Brak im natomiast szacunku dla innych, nie są otwarci na rozmowę. Komunikacja między działami nie istnieje. Przykładów nie ma sensu podawać- po co? Tikkurila kilka lat temu byla firma gdzie ludzie naprawde chcieli sie dostac. Rozwijala kompetencje, tworzyła przyjazne środowisko słowem chciało się pomimo tego że inni płacili wiecej. Czy wrocilbym? Tak tylko przy obecnym składzie warszawskim to nierealne. Szkoda nerwów.

Benek
@Melania 14.10.2018 15:03

Troszkę poszanowania poproszę dla ludzi na produkcji, jak może być dobrze skoro tikkurila jest zakładem produkcyjnym zatrudnia ok. 500 osób zaś na produkcji pracuje 100 pracowników czyli 1:4 oprucz tego każdy pracownik utrzymuje ok 2 samochody??

Ciekaw

To prawda że produkcja dostała we wrześniu 500 i październiku 500 podwyżki??

Moon
@Ciekaw 14.11.2018 19:05

Nie tylko produkcja, CL również

ciekaw
@Moon 14.11.2018 19:25

co to cl?

Nikt
@ciekaw 14.11.2018 21:09

Centrum logistyczne

Benek
@Ciekaw 14.11.2018 19:05

Jakie 500 zł????? produkcja dostała 67 zł do kieszeni i to nie wszyscy w tym roku Max 409 zł brutto bo nikt nie chce tutaj pracować.

Qba

(usunięte przez administratora), pracowałem 3 lata, kierownik ma podejście do pracy takie że zatrudnia w marcu zwalnia we wrześniu po sezonie i ludzi się że za rok ktoś przyjdzie pracować. Stare maszyny, przenosi się tony farby w rękach za zmianę, brud i (usunięte przez administratora) Zarobki to jakaś kpina.

Zbyszek. Firma Rekrutujaca

Witam , Analizując Państwa wpisy, w takim razie nasuwa się pytanie do kolegów z branży FMCG zatrudnionych w niedługim czasie w jednostkach firmy Tikkurila , jak odczucie po zmianach w dwóch branżach i czy faktycznie da się te dwa kierunki że sobą połączyć ? Bardzo liczę na obiektywne spostrzeżenia powyższych zmian . Zbyszek

Prac..ownik
@Zbyszek. Firma Rekrutujaca 14.06.2018 15:45

Pracuje mniej niż rok i przeżywam szok zarówno organizacyjny jak emocjonalny. Nie nie da się przełożyć tych dwóch rynków bynajmniej w tak krótkim czasie. Myślę że TK sama nie wie czego chce a do tego brakuje jej narzedzi i ludzi do wdrażania tak " dużego przyjmijmy" projektu. Troche jestem rozczarowany zaistniałą sytuacja w naszej firmie .

3xtak
@Prac..ownik 15.06.2018 00:01

Nie chce mi sie pisac bo krew czlowieka zalewa ale koleha chyba dobrze to wszystko uwzglednil

Daniel
@Zbyszek. Firma Rekrutujaca 14.06.2018 15:45

Przeszłam że spożywki, poukładane, na czas dostarczane info,dane ale orka w rynku. Jeżeli chodzi o TK żałuję przyjscia bałagan, brak zrozumienia że strony góry i najważniejsze tragiczny marketing . Przepraszam ale musiałem to napisać ( dawno z taką arogancja niepracowalem). A szkoda bo produkt ok .

Wolny...
@3xtak 15.06.2018 18:03

Pracowalem w tej firmie przeszlo 20 lat,sam odszedlem i jedno co moge powiedziec o tej firmie to szkoda tych lat,zdrowia i zycia.Ludzi maja za nic,do rzadzenia dorwala sie banda karierowiczow.Za tak smieszne pieniadze oczekiwania ze pracownik bedzie sie identyfikowal z polityka firmy,itd,itp.Benefity itp owszem,ale w przekroju tak niskiej placy to tylko zacheta (albo przyneta) dla nowych. Nie polecam a wrecz odradzam.

Taki jeden

W firmie się posrało jak zaczął rządzić Polak. Koleś ma parcie na szkło jest medialny , ale ludzi ma za nic. Ma kilku d...włazów.Dla kasy i wycieczek zagranicznych robia z siebie pośmiewisko. Grama honoru.Szkoda bo to fajna firma i masa dobrych ludzi, którzy niestety zwalniają się.

Oj
@Taki jeden 27.09.2018 18:12

Jeszcze chwila, do czasu kiedy jest wynik to wszystko gra... ale juz detal wrze wiec jeszcze chwileczke i zobaczymy .

dj
@Taki jeden 27.09.2018 18:12

Nie ma to jak rządził Fin. Popieram wypowiedź masakra kolesie pana prezesa wszystkich by sprzedali aby własny tyłek ochronić.

Bardzo na serio

Czesc.Trafiłem na to forum przypadkiem, ale jak przeczytałem co tu ludzie wypisują to postanowiłem podzielić sie swoją opinia. Pracuję w Tikkurili prawie dwa lata. Firma sie rozwija i przez to jest trochę chaosu w niektórych sprawach ale nie przeszkadza to w pracy. Jeśli szukasz firmy, w której będziesz mógł udawać że pracujesz i będziesz brał za to pieniądze to nie jest to firma dla ciebie. Napewno nie w dziale handlowym. Jeśli robisz to, co do ciebie należy jest naprawdę w porządku. Nie ma zamordyzmu, nie ma hamstwa i wyżywania się na ludziach. Spotkania w regionach są co miesiąc. Jest wesoło i bez napinki. Robota w sklepach jest do zrobienia, ale w każdej firmie trzeba ja zrobić. Nic w tym dziwnego. Obciążenie praca znacznie mniejsze niż w moich poprzedzonych firmach. Ja podchodzę rzetelnie do swoich zadań i nikt sie mnie nie czepia, a cele udaje mi sie realizować. Premia max to 95% pensji miesięcznej. Nie jest łatwo tyle sięgnąć,ale sie zdarza. Średnio udaje sie na poziomie 50-60% i nie jest to jakoś wyjątkowo trudne czy ciężkie. Jest ilościowa i jakościowka. W zespole jest dość sporo ludzi z dawnych czasów i trochę wprowadzają niezadowolenia. Mi sie wydaje, ze im nie pasuje,że muszą w sklepach robić mercz albo inne takie rzeczy. Chyba są przyzwyczajeni do pracy jak kiedyś, z herbatka i ciasteczkami. Ludzie są fajni i pomocni mam wiec nadzieje, ze sie przestawią na pracę przy półce bo przecież w każdej firmie i w kosmetykach i w żarciu tak sie robi. Widzę że handlowcy od konkurencji działają tak jak tu piszę. Wielu z nas tez juz tak pracuje ale jeszcze nie wszyscy. Atmosfera jest fajna, jest wesoło i chłopaki dużo żartują. Samochód Astra w bardzo fajnym wyposażeniu bez limitów kilometrów, ze 130 koni na dieslu. Pięknie jedzie. Gadżety jak w każdej firmie: telefon, tez bez limitu, tablet tu akurat od Apla, telefo zreszta tez aplowy. Karta do fitu, medic i takie różne. Jest tez jakiś program emerytalny ale ja go jeszcze nie mam bo nie dają od razu tylko po dwóch latach pracy. Podobno fajny. Nie wiem dlaczego niektórzy piszą, że tu jest źle bo naprawdę jest fajnie. Z moich najbliższych kolegów nikt nie narzeka. Może to konkurencja tak pisze. Według mnie firma jest bardzo dobra. Ja osobiście polecam.

T&B
@Bardzo na serio 18.10.2017 23:16

"Łubu dubu ..." Płacą ci za marketing szeptany i takie opinie? Wszystko zmierza w kierunku FMCG. Zatrudniają nowych kolesi ... Także będzie się działo ...

P.
@T&B 19.10.2017 23:23

nie bardzo rozumiem, skąd ta nagonka na fmcg. Cześć rozwiązań, któe pojawiły się w fmcgu wiele lat temu, w innych branżach weszła niedawno, albo właśnie wchodzi. Ja jestem przyzwyczajony do pracy z półką i wiem jakie efekty to daje. Niewiem komu kto ma płacic i za co, ale na pewno mi płacą za to, żeby puszki stały w półce i całość żeby wyglądała. Ja to rozumiem. Jeśli musisz na siłe szukać sposobu na to żeby obrazić kogoś, kto ma inne zdanie od twojego, to Ci współczuję. Smutne musisz mieć życie. Ja robię swoje, dobrze mi za to płacą, mam przyjemność z pracy. Z tego co wiem, to większość z naszych chłopaków tak to widzi. Przestań truć ludziom. Nie podoba Ci się to zmień pracę. Ja pracowałem dla kilku różnych firm też w fmcg. Wiem jak jest w innych organizacjach. Zachęcam żebyś spróbował. Ciekawe po ilu tygodniach będziesz chciał wrócic.

ASDW
@Bardzo na serio 18.10.2017 23:16

Ale tak bardzo na serio to pochwal się w którym regionie pracujesz i powiedz mi to prosto w twarz bo widzę że latanie ze ściereczka od kurzu sprawia Ci przyjemność.

Jasna Strona Mocy
@Bardzo na serio 18.10.2017 23:16

Pożyjemy, zobaczymy jak szybko zweryfikujesz swoją opinię ????

buhaha
@Bardzo na serio 18.10.2017 23:16

Piękna reklama. Aż dziw bierze, że tyle osób uciekło z firmy od początku roku... Telefon, samochód i jeszcze tablet Apla. No miód malina.

dj
@Bardzo na serio 18.10.2017 23:16

Za moich czasów jak pracowało się w Tikkurili to trzeba było znać się na produkcie a nie ładnie układać towar na półce. To nie jest i nie będzie FMCG to jest trochę inna bajka. Trzeba było wiedzieć co z czym się je klienci dzwoni pytali się a i na sklepach trzeba było być czasami nie handlowcem a doradcą i wiedzieć co nie co.Też były plany do zrobienia też były dobre auta ale jak zatrudnia się ludzi ze spożywki do budowlanki sorry to nie działa. To jest trochę inny towar, z tego co wiem pensja od dobrych kilku lat w miejscu, premia raz jest raz jej nie ma, wszystko zależy od postawionych celów a są wysokie , gdyby było tak dobrze i cudownie ludzie by nie odchodzili sielanki nie ma. Jak prezesem był Fin to ludzie chcieli tu pracować atmosfera była inna ale jak do korytka dorwał się Polak to już się zmieniło oj to na gorsze. Daleko nam do zachodu i każdy mierzy pracownika swoją miarą masakra.

SA 8

SPOTKANIE REKRUTACYJNE .WARSZAWA . Uczestniczyłem w spotkaniu w Warszawie na stanowisk PH. Oczekiwanie i wrażenie na najwyższym poziomie. Budynek biurowy na ul.Puławskiej pierwsza klasa . Początek spotkanie .Wita mnie atrakcyjna , nienagannie umalowana pani z działu HR .W spotkaniu uczestniczy również kierownik regionu woj.mazowieckie. I tyle miłego . Niestety Pani nie mająca pojęcia o branży i realiach panujących na rynku . Pan kierownik obojętny i delikatnie mówiąc , zdegustowany tym że musi w ogóle rozmawiać . Może już zmęczony ,nie wiem , około 50 lat. Podejście do ludzi ,słabe . Idąc na spotkanie do takiej firmy oczekuję profesjonalizmu ,konkretów i rozmowy . Mówię wam ,jeżeli macie doświadczenie , pomysły i chce się Wam pracować to szkoda czasu na ignorantów i wypalonych kierowników . Miałem to szczęście że na drugi dzień dostałem propozycję z innej firmy .Ludzie szanujcie się , dzisiaj jest czas pracowników.

Klufi

Tu jest jakis kolchoz normalnie, tez kolego pracuje 1.5 roku i albo pracujemy w innych firmach albo dobry towar musisz brac. Wszystko to co piszesz o kasie , pozaplacowych benefitach ok tak to jest prawda. Ale w srodku to jest jakis cyrk, kpina, zenada i to uzywam bardzo delikatnych sformulowan . BARDZO !

Zonk
@Klufi 18.09.2018 07:18

Biuro, produkcja, magazyn czy centrum logistyczne?

Klufi
@Zonk 18.09.2018 22:14

Sprzedaz ! Dzial handlowy . Zadania w polowie mc , kiedy zadzwonisz do RKS - jak sie dodzwonisz to on nic nie wie , musi sie dowiedziec, na milosc boska my rozliczamy niekiedy promocje z marca a mamy juz pazdziernik. STAJNIA AUGIASZA. Z pelna odpowiedzialnoscia nie polecam tej firmy. A i zeby nie bylo chce mi sie pracowac alee musza byc ku temu normalne warunki.

Michał

widzę ciągły nabór na magazynierów w firmie. praca na stałe czy sezon i do domu?

Obecny
@Michał 03.09.2018 18:00

praca na stałe - potrzebują kilku osób, ale nie mogą tylu zebrać, brak chętnych za te pieniądze

Michał
@Obecny 04.09.2018 10:16

Okej, czyli najniższa krajowa? Czy coś wiecej? Bo wtedy to szkoda wysyłać CV, tym bardziej z doświadczeniem

Thinner
@Michał 04.09.2018 19:52

Nie jest aż tak źle, z premią spokojnie wyciągniesz ponad 2 tys.

frajer
@Thinner 10.09.2018 12:44

2200-2300? No to kolosalne pieniądze... :)

LuL

Co tam ciekawego słychać w Tikkurili? Zmiany na lepsze czy na gorsze?

tikku
@LuL 28.08.2018 12:54

równia pochyła, nie polecam.... już ciężko policzyć, ile osób samych się zwolniło w tym roku (w tym z stanowisk kierowniczych)... ale w sumie co się dziwić, jak planowane są zwolnienia w grupie, wszędzie chaos w zarządzaniu, a pieniądze żadne, szczególnie na produkcji

Jasna Strona Mocy
@tikku 28.08.2018 17:08

Nie wiem, bo dostałam wypowiedzenie po tym, jak napisałam przełożonej, że metody które stosuje zakrawają o mobbing. PS. W tej firmie nie ma zamordyzmu. Jestem tego najlepszym przykładem.

Sanjaya
@Jasna Strona Mocy 29.08.2018 07:05

Ja na twoim miejscu zgłosiłbym sprawę do sądu pracy i wnioskowałbym o ukaranie przełożonej oraz o przywrócenie Ciebie na poprzednie stanowisko (oczywiście, o ile chciałabyś nadal tam pracować)

dżi bi ejcz

nie jest tak milutko , jeżeli chodzi o działy produkcyjne to tragedia !!!! Panuje zamordyzm szczególnie na p5 . Czasami tam bywam jako "gość" z innego wydziału . Traktowanie ludzi z produkcji to mniej więcej jak traktowanie nie napisze ............... . Nie polecam pracy na produkcji marne płace , chaos , a wymagania jak w NASA

pracownik z lepszych czasów

kolejny koniec miesiąca i kolejne pożegnania... w lutym 5 osób, w marcu 5 osób... ciekawe ile będzie w kwietniu... obstawiamy ?

...
@pracownik z lepszych czasów 29.03.2018 17:39

a to tylko te zwolnienia o których wszyscy wiedzą - ile osób zwolniło się przez ten czas z produkcji i magazynu, a głośno się o tym nie mówi...

anonim
@pracownik z lepszych czasów 29.03.2018 17:39

jeszcze technolodzy z produkcji sie pozwalniali

Dzieje się...
@pracownik z lepszych czasów 29.03.2018 17:39

Szkoda ze Król i jego paziowie się nie pozwalniają , to by unormowało pewne tematy i przepływ informacji...

łubudubu
@pracownik z lepszych czasów 29.03.2018 17:39

Ci co się zwolnili niech idą do prawdziwej korpo z branży FMCG to się dowiedzą co to znaczy praca i absurdy. Czas, kiedy przedstawiciele pili kawkę u klienta i robili zamówienia przez telefon skończył się już dawno wszędzie. W każdej firmie nadchodzą kiedyś zmiany i wtedy mnóstwo osób się zwalnia. Jeśli znają swoją wartość to niech odchodzą, tylko po co odrazu tak oczerniać firmę???

Jasna Strona Mocy
@łubudubu 11.04.2018 22:12

@łubudubu prezentujesz ciekawą mentalność, która funkcjonuje na zasadzie: jak jest źle, ale u nas, to w zasadzie nie jest aż tak źle, bo przecież gdzie indziej jest gorzej. Ani to profesjonalne, ani przyszłościowe, dlatego uważam, że idealnie wpasowujesz się w środowisko tej firmy. Co do oczerniania firmy... Jak pracownik, chcąc pokazać zalety firmy, równa ją do gorszych od siebie, to pytanie - co się stało się z jego motywacją w tej firmie? Przykre. Swoją drogą zastanawiające, że pracownik przejmuje się opinią o jego miejscu pracy bardziej nawet niż sam pracodawca. I jakoś tak... słodko się zrobiło. PS. Gratuluję trafnie dobranego nicka!

Łubudubu
@Jasna Strona Mocy 13.04.2018 11:09

Co ma piernik do wiatraka??? Marudzicie, że Wam źle bo nagle trzeba się wziąć do roboty. Czasy kiedy "czy się stoi czy się leży to wypłata się należy", już dawno się skończyły. Kto odchodzi z firmy? Ci którzy byli tu przez zasiedzenie? Obawiają się że trzeba będzie popracować? To wlasnie nie jest ani profesjonalne ani przyszlosciowe....

Jasna Strona Mocy
@Łubudubu 24.04.2018 12:14

Co ma piernik do wiatraka? Tego nie wiem. Wiem natomiast co miała wnieść moja poprzednia odpowiedź. Tobie natomiast proponuję sprawdzić znaczenie tego związku frazeologicznego - abyś w przyszłości nie używał go bezpodstawnie, a następnie dowiedział się w jakim celu publikuje się wypowiedzi w tym miejscu - to z kolei powinno pomóc Ci w znalezieniu odpowiedniego powiązania mojej wypowiedzi z tematem. Poza tym widzę, że mierzysz ludzi swoją miarą i sugerujesz, że Twoim współpracownikom jest źle, bo "nagle trzeba się wziąć do roboty". Chcesz powiedzieć, że do tej pory firma Tikkurila Polska S.A. była tak "wspaniała", że pracowników za piękne oczy zatrudniała? Pytanie retoryczne oczywiście. Zrozum, że to, że Twoi współpracownicy odchodzą znaczy tyle, że są bardziej ambitni niż Ty, szanują swoją pracę, swój czas, a przede wszystkim siebie i nie będą tracić swojego cennego czasu na pracę dla pracodawcy, który ich nie docenia. Znają swoją wartość i nie boją się pracy, dlatego właśnie stać ich na to, żeby dać sobie szansę gdzie indziej. Co do dyskusji odnoście tego co jest profesjonalne i przyszłościowe, a co takie nie jest, to... To trochę tak jakby tłumaczyć komuś kto kompletnie nie zna matematyki, że 2+2=4 podczas gdy on mówi, że 2+2=5... Strata czasu.

pracownik z lepszych czasów
@Jasna Strona Mocy 24.04.2018 14:40

porównania do fmcg niestety nie mają sensu. tam jest ciężko ale klarownie, wszystko jest na czas (rozliczenia z klientami). Nawiązanie do starych czasów to nie picie kawy i robienie zamówień na telefon. To nawiązanie do czasu dialogu, czasu gdzie PH miał coś do powiedzenia, miał wpływ na swój teren. To już nie wróci. Półkę trzeba zrobić a sklep ma wyglądać to oczywiste ale nie na tych zasadach jakie płyną odgórnie. Traktowanie ludzi z pozycji "nie jesteś od myślenia" ma jak widać widoczne skutki. Gdzie te czasy gdy normalnie rozmawialiśmy?

AżgłowaBoli
@Łubudubu 24.04.2018 12:14

O czym ty człowieku piszesz , w korporacjach FMCG faktycznie trzeba (usunięte przez administratora) ale tam przychodzi poczatek miesiaca i wszystko jest, raporty, dane sprzedazowe, dokumenty na akcje na nastepny mc oni poprostu sa przygotowani do tego pod kazdym wzgledem . Praca w Tikkurila zadania w połowie miesiaca, brak raportów, ginace dokumenty nierozliczone akcje sprzedażowe nawet o 3 miesiace , brak podstawowych nardzi jak np wzorniki . I żeby było jasne nikt nieodchodzi tu z zasiedzenia tylko z BAŁAGANU jaki tu panuje a zwłaszcza z braku podstawowych narzędzi, wiec weź pisz prawdę a nie herezje .

Tymoteusz
@pracownik z lepszych czasów 29.03.2018 17:39

Szanowni koledzy dyskusja z osobą pod nikiem łubudubu nie ma sensu. Osoba ta podejrzewam ze nigdy nie prowadzila inwestycji, z wykonawcą nie weszła w dialog ani nie wie co to oksalaka oraz jaka jest odpowiednia gęstosc BD do agregatu natryskowego. Ale za to wie jak ułożyc puszkę na półce i wyczyścic dekiel. I chwała mu za to. Tacy też są potrzebni. Panie i Panowie. Zajmijmy się dalej handlem i budowaniem relacji z klientami. Pozdrawiam.

pracownik z lepszych czasów
@Tymoteusz 28.04.2018 09:57

masz rację. TIKKURILA kilka lat temu powoli ale systematycznie zyskiwala bo wygrywał fachowoscia produktów i ludzi. teraz nowe osoby w biurze mysla że te produkty same się sprzedadzą z półki (ogromne brawo bo to będzie mistrzostwo jeśli ktoś tak po prostu weźmie bazę i pójdzie do kasy). ale lepiej szerzyć historię o leniwych starych pracownikach którym nic się nie chce, którzy brali kasę za nic. o ludziach którzy nie znają swoich terenów bo w biurze sami wiedzą lepiej gdzie ma stać mieszalniki a gdzie nie... najbardziej nie boli to że są zmiany tylko boli to jak nowi spozyczkowicze traktują fachową starą gwardia. tylko (usunięte przez administratora) brak kultury i traktowanie wszystkich z góry bo są nietykalni...

Kröl
@pracownik z lepszych czasów 24.04.2018 22:21

Biedaku, pożal się mamie... Po to są ludzie zatrudniani w biurze, żeby myśleli. Normalna kolej rzeczy... czego nie rozumiesz? Tego, że jesteś OJ a nie marketingowcem, czy co??? Pracując prawie 20 lat w firmie, myślisz że ZAWSZE masz rację? Jeśli tak to startuj na stanowisko dyrektora hłehłehłe

hłehłehłe
@Kröl 30.04.2018 00:55

bardzo słuszna uwaga-nie marudź tylko na dyrektora. ale zaraz pracujesz 20 lat i nie jesteś że spozywki... i po rekrutacji:)

Jasna Strona Mocy
@pracownik z lepszych czasów 24.04.2018 22:21

@pracownik z lepszych czasów przykro mi to pisać, jednak obawiam się, że dopóki w tej firmie pracują tacy ludzie jak Kröl, to o zmianie na lepsze nie ma nawet mowy. @Kröl idąc twoim tokiem myślenia, to ty w biurze nie pracujesz. No bo... gdybyś pracował, to pomyślałbyś, prawda? A przynajmniej zastanowił się nad tym, że wypisywanie takich debilizmów nie jest dowodem na twoją mądrość. Prawdopodobnie dlatego nie jesteś dyrektorem. Za to na podnóżek nadajesz się doskonale. Nie ma to jak... właściwa osoba na właściwym miejscu! ;]

Nick
@łubudubu 11.04.2018 22:12

Albo nie do końca znasz sytuację, albo jej nie rozumiesz, albo jesteś totalnym ignorantem który przyzwyczaił się do przedmiotowego traktowania pracownika. Do tej pory Tikkurila zatrudniała osoby myślące, teraz szukają osób posłusznych a myśleniem zajmują się osoby, które niestety, ale robią to jak dzieci we mgle (w dodatku traktując dział sprzedaży opryskliwie i "z góry"). Nie można porównywać runku FMCG i budowlanego a na siłę próbuje się przenieść standardy ze spożywki do budowlanki. Do tego dochodzą problemy z raportami, connectorem, działaniem mobilnego systemu sprzedaży, akcjami promocyjnymi i tak dalej, i tak dalej... (wymieniać można jeszcze sporo). Ilość odejść z Tikkurili w ostatnim czasie o czymś świadczy. Coś się zmienia. Ludzie pracujący dłużej odchodzą, idą w większości do dobrych firm. Na ich miejsce przychodzą nowi (chyba w 90% ze spożywki), jedni mówią, że bywało gorzej, inni po kilku miesiącach zaczynają szukać czegoś innego. W mojej opinii dzisiaj Tikkurila jest dobrą opcją dla osób które chcą uciec z FMCG do czegoś lepszego. Praca w Tiku otwiera im drzwi do rynku budowlanego, który jest zdecydowanie bardziej przyjazny i rozwojowy niż spożywka.

praca !!!!

Cześć , szukałm pracy jako PH u Was , czy naprawde w waszych strukturach dzieje sie tak zle? Bo troche z rynku też idzie taki fetor. Bede wdzieczny za jakies opinie na temat pracy w waszej organizacji

tikku
@praca !!!! 30.04.2018 22:38

Szukają przedstawicieli i doradców technologicznych, bo po zmianach w organizacji (kadrowych oraz cele, premie) jednocześnie złożyło wypowiedzenie kilka osób. To chyba mówi dużo w jakim kierunku poszły zmiany... Generalnie nie tylko PH się posypali, w innych działach też dużo zmian.

Praca !!!
@tikku 06.05.2018 22:13

I na takiej informacji mi zalezalo, czyli pokrywa się to z informacjami z rynku, dziękuję a reszcie życzę powodzenia

Nono
@Praca !!! 07.05.2018 07:55

Tez to slyszalem u hurtownika , i potwierdzam

Farben Lehre
@tikku 06.05.2018 22:13

Kolego a na czym konkretnie polega ta zła zmiana? Dlaczego ludzie hurtowo odchodzą? Mniejsze zarobki (premie?). O co też chodzi z tymi zmianami kadrowymi i celami , że ludzie tak odchodzą? Mógłbyś wyjaśnić? Z góry dzięki. Chciałbym wiedzieć czy warto aktualnie u Was pracować?

Farben Lehre
@tikku 06.05.2018 22:13

I jeszcze jedno . Jak wygląda praca PH? Czy da się ogarnąć w 8 godzin? Ilu klientów? I jakich zarobków realnie można się spodziewać?

OldBoy
@Farben Lehre 11.05.2018 18:20

Plusy: - nawet niezła podstawa na początek (ok. 4 brutto) - całkiem nieźle zabawki bez limitów(samochód, iPhone ech.) - w 8 godzin spokojnie się da wyrobić jeżeli ma się dobrze trasę poukładane i dobre relacje z sklepami - praca z naprawdę typowymi produktami. Minusy: - coraz mniej czytelny system premiowy - brak komunikacji z biurem z Wawy (nawet szeregowy pracownik dzialu analiz czy TM traktuje PH jak delikatnie mówiąc powietrze) - zadania i cele stawiane są ok. połowy miesiąca zamiast na początku - rozliczenia z klientami trwają 2-3 miesiąca - chaos PS. Z firmy odchodzą w głównej mierze ludzie których powyższe minusy przerosły.

Grol1254
@OldBoy 14.05.2018 11:16

Mysle ze nie chodzi o to kogo co przeroslo tylko ludzie z wiedza i doswiadczeniem niechca firmowac tego balaganu swoja osoba bo jak slusznie zauwazyles nie ma chyba odpowiedzialnosci za bzdury ktore niekiedy wyjda w rynek .... ale coz ja tam moge wiedziec z prowincji

Vizir
@Grol1254 14.05.2018 15:40

Hej, A jak to wygląda na stanowisku doradcy technicznego w Tikkurila? Jest w ogóle taki pion czy są tylko PH?

Nick
@Vizir 14.05.2018 19:00

Tak, jest pion Doradców. Zajmują się sprzedażą na inwestycje, szkoleniami itp. Kasa średnia, duże regony, kiepskie auto, i tablet z oprogramowaniem, które nie do końca działa. Za to praca ciekawsza niż "zwykłego" PH.

Nick

Mam pytanie. Jak wygląda u Was praca w dziale sprzedaży? Zakres obowiązków ilość klientów ? Czy targety są realne? Ile można wyciągnąć na rękę robiąc max a? Jaki klimat w pracy? Czy mocno dociskają? Z tego co czytam opinie to zmieniacie się na wzór FMCG. Mam doświadczenie w spożywce. Interesuje się pracą w Waszej firmie.

siejejej
@Nick 21.04.2018 01:32

to tylko pozazdroscic i zyczyc powodzenia, miłej współpracy z działem TM z Warszawy ha ha ha

.

Czy ktoś mógłby opisać jak wygląda praca na produkcji? System 3-zmianowy czy czterobrygadowy? Co z weekendami? Ile można zarobić jako "nowy" na rękę? Obecnie pracuję w Stomilu i szukam pracy z nieco "mniejszym napięciem". A spaść z deszczu pod rynnę to też bez sensu, Olimp i Śnieżkę znajomi mi odradzali.

były pracownik
@. 11.03.2018 17:44

System 3-zmianowy, czasami sobota pracująca za wolne lub pieniądze. Zarobki marne, ciśnienie duże - generalnie nie polecam

Adam

A jak zarobki na magazynie??

Huanit
@Adam 24.01.2018 15:15

Najniższa krajowa plus 'premia uznaniowa' - oczywiście na agencji ;) a za pracę w sobotę dostaniesz wolny dzień na tygodniu zamiast kasy ;)

Pracuś

Cześć, to może tez się podzielę pracuje tu chwile ale od 1,5 roku następują bardzo duże zmiany. Zmiany dotyczą wszystkich działów sprzedaży, IT , HR , a zwłaszcza Marketingu który zadzi teraz ta firma. Pracy jest bardzo dużo, raporty a zwłaszcza papierologii związanej z rozliczaniem promocji to masakra. Produkty świetne ... natomiast ze względu na brak możliwości szkoleń przedstawiciele wiedza coraz mnie co przekłada się na ich wiarygodność. Komentując zmiany są one bardzo smutne i nie zrozumiałe. Jak już wcześniej koledzy piszą firma zmienia się z technicznej na FMCG co bardzo zastanawia wszystkich

Klient 123
@Pracuś 06.12.2017 08:34

Szkoda produktów bo są świetne ale bałagan w tej firmie że aż głowa boli... Pozdrawiam Klient

Domino

Jaka zmianowość obowiązuje na produkcji i w magazynie? 3 zmiany czy system czterobrygadowy?

pracownik
@Domino 03.11.2017 16:30

3 zmiany

Domino
@pracownik 15.11.2017 08:13

Ok dzięki ;)

Anna

Już któryś raz w tym roku jest ogłoszenie na technologa produkcji, nikogo nie znaleźli czy taka rotacja?

Lokalny
@Anna 25.10.2017 16:26

Technolodzy z produkcji przechodzą do działu R&D.

Sprzedawca

To ja może z innej strony. Pracuje w firmie która zajmuje się sprzedażą produktów w. w firmy od ładnych kilku jak nie kilkunastu lat. Niestety da się zauważyć zmiany które zachodzą w firmie na niekorzyść. Kiedyś przedstawicielem była osoba która miała naprawdę całkiem niezła wiedzę produktową, dzisiaj jest to zupełnie nieistotne. Ważne jest żeby puszka stała prosto i zdjęcie regału wyszło ostre. Paranoja zarówno dla osób które współpracują z tikkurilą od lat jak i ich pracowników którzy znają stare standardy. Nie mam osobiście nic do chłopaków którzy przechodzą z fmcg ale wkurza mnie fakt że z naprawdę fajnej firmy która była profesjonalna i otaczała się wykwalifikowanymi pracownikami, z firmy w której naprawdę chciałeś pracować zrobiła się totalna korporacja fmcg. Wszyscy wszystko mogą a naprawdę nikt nic nie może. Nie ma odpowiedzialnych za decyzję. Dramat. Kiedyś żeby coś załatwić wystarczył telefon góra dwa. Dzisiaj trzeba wysłać milion maili i czekać aż ktoś kto decyduje odkupienia twojego maila spod miliarda innych. Tyle z perspektywy człowieka który współpracuje z tikku

Marta

@Lepszy sort Widzę, że dużo osób "lajkuje" post @Zb. Dlatego też napisałam, że uważają ją za trafną. Rozumiem, że nie zgadzasz się z tą opinią, dlatego tez poprosiłam Cię o wyjaśnienie z czym dokładnie się nie zgadzasz w jego wypowiedzi. Może mógłbyś się do niej bardziej odnieść?

Szczery Dżon

A mi się podoba jest super :) firma fantastyczna dyrektor petarda, prezes superpetarda, zarobki powyżej średniej krajowe, mega premie, super auto, turbo wsparcie. Reszty nie powiem - zatrudnij się to się dowiesz. Całuje i wracam do roboty. Ps. Nie jestem z marketingu.

obiektywny?

Generalnie firma taka sobie, może na 2 gwiazdki (na 5 w rankingu gowork - dla niekumatych). Jeszcze rok temu zarabiało się jakieś pieniądze, po czym pod skrzydłami nocy został zmieniony system premiowy, na taki, że obecne zarobki dalece nie odbiegają od zarobków w przeciętnym fmcg (w sumie tikku to jest fmcg więc pasuje). Detal - to już istne fmcg jak ktoś lubi tematy typu: dosuń, wyłóż towar, przetrzyj szmatą, zrób focie, popraw cenówkę, rozciągnij się itp to jest to praca dla niego Sieci - j.w w trochę mniejszej skali. Marketing - zachowania godne nkwd, chodzenie w wolnym czasie po punktach, robienie zdjęć i "uprzejme informowanie" Możliwości rozwoju o których informowali mnie na rozmowie. Tak są, lecz zarezerwowane dla 2óch osób, jednego z hoopa drugiego nie muszę wymieniać. Generalnie równia pochyła w dół, firma dobra na krótko, lub jak jesteś zdesperowany, chyba że, można cie kupić astrą (nawet ok wyposażoną) i ipadem i będziesz szczęśliwie chwalił się kolegom z fmcg co tu nie dostałeś.

Marta

@Lepszy sort rozumiem, że nie zgadzasz się z informacjami przekazanymi przez @Zb. Widzę jednak, że wielu osobom jego opinia wydała się trafna. Możesz powiedzieć do czego konkretnie masz zastrzeżenia? Co według Ciebie nie zgadza się z tym jak wygląda praca w firmie? Takie informacje mogą być bardzo cenne dla osób, które zastanawiają się nad podjęciem pracy właśnie w Tikkurila Polska.

Lepszy sort
@Marta 04.09.2017 10:53

Chyba nie trafna koleżanko .

Marta

@Żwirek zdecydowałeś się na aplikację do firmy? Jeśli tak, to chętnie dowiemy się więcej na temat tego jak wygląda praca w firmie jako serwisant maszyn. Mógłbyś też powiedzieć coś o procesie rekrutacyjnym. Czego można spodziewać się na rozmowie?

Żwirek

Interesuje mnie praca serwisanta maszyn w Tikkurila. Czy wiecie może czy kogoś tam nie szukają? Mam spore doświadczenie za granicą. Czy ciężko się tam dostać? Jakie zarobki? Warunki pracy? Wiecie coś na ten temat.?

Kama

Hej, wiecie coś na temat showroomu w Warszawie? Pomoże ktoś?

Marek
@Kama 26.04.2017 08:13

Otwierają coś w stylu salonu pokazowego w naszym budynku. To bardzo duża powierzcnia, więc pewnie będą potrzebować kilka osób do obsługi. Ludzie spoko, atmosfera w biurze też ok. Firma skandynawska, więc na pewno przeszkolą wszystkich i zadbają o klimat. Tak to wygląda z zewnątrz. Nie wiem ile płacą.

123
@Marek 26.04.2017 22:23

Hahahahaha

gumiś

Baziii.... byłeś na tej rekrutacji?

Bazikobongos

Panowie. Może ktoś pomoże. Pojawiło się ogłoszenie: PRZEDSTAWICIEL TECHNICZNO - HANDLOWY PRODUKTY PRZEMYSŁOWE DO DREWNA. Proszę o pomoc. obecnie pracuje w dużym markecie budowlanym łącznie już 9 lat, wcześniej jako przedstawiciel spoza branży. Poszukują kogoś z "wykształcenie techniczne, w szczególności Technologia drewna lub pokrewne" - to też mam. 1. Na jakie zarobki może liczyć PH na "...produkty przemysłowe do drewna..." 2. Jakie obowiązki, jaki rynek, jakie wyzwania? 3. Jakie godziny pracy i czy da się wyrobić w 8-9h? 4. Jak atmosfera i czy jest "ciśnienie" na wynik na poczatku no i jacy ludzie? Jestem już trochę zmęczony życiem w markecie, jednakże nie chce trafić z deszczu pod rynnę. Dzięki za pomoc i za sugestie ;)

Zostaw opinię o Tikkurila Polska - Dębica

 

Jeżeli masz dowody lub świadków potwierdzających Twoją wypowiedź zostaw nam swoje dane kontaktowe. Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii.

Administratorem danych jest GoWork.pl Serwis Pracy sp. z o.o. Dane osobowe przetwarzane są w celu umożliwienia wyrażenia opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b) RODO - wykonanie umowy) oraz gdy dotyczy, w celu weryfikacji udzielonej opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f) RODO – prawnie uzasadniony cel tj. kontakt w sprawie wyjaśnienia naruszenia) oraz wysyłki powiadomień na temat wskazanej firmy (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a) RODO - zgoda). Zgoda może być w dowolnym momencie wycofana. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajduje się w Regulaminie.

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Tikkurila Polska