Ochrona w Gliwicach
Ten tekst jest skierowany do wszystkich którzy zastanawiają się nad wyborem firmy ochroniarskiej na terenie Gliwic. Nie jest to tekst reklamujący jakąkolwiek firmę ochroniarską tylko pokazujący prawdziwe realia firm ochroniarskich na terenie Gliwic.
Na terenie miasta Gliwic mamy do czynienia z nie zliczoną liczbą firm ochroniarskich ale opisze tylko te najpopularniejsze.
Na porządku ochrona formie monitoringu elektronicznego z dojazdem grupy interwencyjnej była czymś luksusowym. Nie wielu Gliwiczan mogło sobie pozwolić na załażenie systemu alarmowego w domu za kwotę powyżej 3500 zł i do tego dochodzący abonament za Monitoring i grupę interwencyjną około 150, 300 zł oraz operatorowi GSM lub TP. Zbiegiem lat rynek się rozrastał i większa konkurencja sprawiła że w Gliwicach system alarmowy (Podstawowy) można już mieć poniżej kwoty 500 zł a abonament za Monitoring i GI już od 39 zł ale czy rzeczywiście większa konkurencja sprawiła że ten rynek stał się lepszy za tańsze pieniądze?
Odpowiedz jest prosta i jednoznaczna. Rynek ochrony sam się pogrąża z tak tanimi abonamentami. Co się odbija na jakości pełnienia przez nich usług.
Ostatnio w Gliwicach bardzo popularny systemem transmisji sygnałów do centrum monitorowania stał się system radiowy. Klient szczęśliwy bo nie musi płacić dodatkowego abonamentu operatorowi GSM lub TP, zmienia system na radiowy lecz żadna firma ochroniarska nie powie jakie wady ma przesył sygnałów przez radio. A ma duże i nie warte tych 20 zł zaoszczędzonych na dodatkowym abonamencie GSM czy TP. Transmisja przez fale radiowe może dość do centrum monitorowania z kilku dniowym opóźnieniem i to nie są rzadkie przypadki a jeśli chodzi o nasz dobytek czy zdrowie to czas przybycia sygnału do centrum monitorowania i reakcja operatora monitoringu i GI jest bardzo ważna. Wiec Ja polecam tylko nadajnik GSM lub na linie telefonii stacjonarnej a najlepiej polaczenie jednego i drugiego co da nam pewność że sygnał włamania czy napadu doszedł do centrum monitorowania.
Parę słów o każdej firmie ochrony w Gliwicach (kolejność przypadkowa)
F8 – firma która rzeczywistości nie ma centrum monitorowania i koordynacji grup interwencyjnych. GI ma palmtopa na którego przychodzą sygnały alarmu, Brak jakichkolwiek procedur działania w czasie interwencji lub brak podjęcie jej np. Jeśli w Pub bije się parę osób (byłem na ocznym Świadkiem takiego braku kompetencji)
Biuro ochrony Security System (B.O.S.S) - jednym słowem żenada!!! Ostrzegam potencjonalnego klientów firmy boss. Do lipca ubiegłego roku była to jedna z lepszych firm ochrony ale po „przewrocie” jaki był tam z pracownikami odradzam. Strona www nie ma nie prawidłowych danych. Siedzibę teraz mają chyba na toszeckiej(wcześniej Zwycięstwa 30 później wrocławska.) Monitoring to osoby które nie maja pojęcia o pracy w tym zawodzie. Często siedział na monitoringu księgowy firmy mówią że jest z niego pijaczyna. GI jest jedno osobowa, Nie wypłacają wypłat od kilku miesięcy swoim pracownikom ochrony fizycznej.
Certum Ochrona – w nocy dwie grupy interwencyjne dwu osobie, Osoby znające się na swojej pracy. Tylko minus za nadajniki radiowe.
Nova System – Brak grup interwencyjnych na terenie Gliwic (samochód GI Nova System widziany na Gliwicach jeździ Pan marketingowiec) Jeśli nawet Nova ochrania jakiś sklep czy bank to i tak przyjedzie GI jakieś innej gliwickiej firmy. A dzieciarnia (ochrona) w Forum Gliwice nie ma pojęcia o swojej pracy a mają nosy wyżej niż ……
Securitas Polska /Alert – Brak grup interwencyjnych na terenie Gliwic jeździ dla nich inna firma. Bardzo profesjonalny monitoring z dobrymi procedurami.
Argus – O firmie Argus można powiedzieć że ARGUS = Biedronka. Firma ochrona przede wszystkim w całej Polsce Biedronki, nie mają GI jeżdżą dla nich inne firmy. Profesjonalny Monitoring
Solid – Najpopularniejsza firma ochrony w Gliwicach. Jedna GI na całe Gliwice czyli około 1000 obiektu. Jest nie możliwe obrobienie tego jedną GI o jakimś normalnym czasie dojazdu to można zapomnieć. Czasem pomaga im GI z Zabrze. Jeśli człowiek ma za dużo alarmów mogą zerwać umowę (nowy punk w umowie) cena nie równa się jakość szczególnie przez nadajniki radiowe i jedną GI
ANG Ochrona – Nowa firma prężnie się rozwijająca Dobry monitoring i GI znająca się na swojej pracy. Duzy plus za możliwość dzierżawy nadajnika z kartą GSM. Drogi ale profesjonalny serwis. strona www z modułem sprawdzenia stanu obiektu w czasie rzeczywistym
EkoTrade - Brak grup interwencyjnych na terenie Gliwic jeździ dla nich inna firma. Bardzo profesjonalny monitoring z dobrymi procedurami.
Borg – Praktycznie firma na papierku kilka obiektu ochrony fizycznej, Brak monitoringu i GI (jak jest już obiekt na monitoring to „sprzedają” F8)
Maximus - Praktycznie firma na papierku kilka obiektu ochrony fizycznej, Brak monitoringu i GI (jak jest już obiekt na mo