Aplikowałem do tej firmy już jakiś czas temu, piszę tę opinię już po jakimś czasie. Rozmowy szybkie, wydaje się być wszystko ok, dowiedziałem się że mam czekać. I tak czekam już dłuższy czas :/ Uwzględniając moje doświadczenie, śmiało mógłbym szukać pracy gdzie indziej, ale chciałem być fair. Szkoda.
Czy można liczyć w The Farm 51 Group S.A. na prywatną opiekę medyczną?
Może ktoś się wypowie na temat premii W poprzednim roku w rozliczeniu finansowych wyparowały miliony na rzekome premie
No były premie. 1, 2, 3 pensje w zależności od tego ile lat tam pracowałeś i to tylko dla części pracowników.
O to zaciekawiło mnie to co napisałeś. Mam przez to rozumieć, że tu tylko na dzieło zatrudniają i innej opcji pracy chociażby na umowę o pracę z czasem nie ma? Kasy, ile konkretnie dają? Bo mieszkając z rodzicami, też przecież są opłaty. Przynajmniej u mnie. Napisałeś, że małe szanse na podwyżki ale zawsze słowo małe sugeruje, iż jednak są. Kto je dostaje i czym trzeba się w takim razie wykazać?
Zainteresowała mnie oferta, ponieważ była informacja, że szukają znających C++ ale nie koniecznie silnik Unreal. Po zgłoszeniu skontaktował się ze mną rekruter i powiedział, że dostane do zrobienia zadanie testowe. Na zadanie dostałem miesiąc, możliwe że dłużej przez to że był po drodze okres świąteczny. Zadanie było nie jakoś bardzo skomplikowane ale było do wykonania na silniku Unreal, co wymagało zapoznania się z nim trochę. Zadanie udało mi się wykonać w 2 tygodnie. Po wysłaniu zadania dostałem odpowiedz ze zostalo przekazane do firmy i sprawdza je. Po po jakims czasie napisalem do rekrutera czy wie kiedy moge sie spodziewac odpowiedzi. Dostalem informacje ze firma najpierw rekrutowala ludzi na stanowiska wymagajace wiekszego doswiadczenia i moim zajma sie w drugim tygodniu stycznia. Do tej pory nie otrzymalem odpowiedzi, mimo ze pisalem do rekrutera czy cos wiadomo. Szkoda tracic czas na taka firme, kontaktowali sie jedynie przez rekrutera, dali zadanie ktore wymagalo troche pracy i zmarnowali moj czas nawet nie odpowiadajac czy sa zainteresowani czy nie, nie mowiac juz o jakims feedbacku do zadania.
Dostalem jedynie zadanie, ktroe wymagalo troche pracy ale glownie dlatego ze trzeba bylo zapoznac sie z silnikiem Unreal. Dodam ze firma wiedziala ze nie mam doswiadczenia, ale rekruter przekazal ze chca zaobaczyc jak sobie poradze.
Poziom rozmowy:
- Rezultat: Nie dostałem pracy

A może ktoś się wypowie z pracowników dlaczego aktualna gra jest przez tyle lat tak niedopracowana
Na stronie Farmy przeczytałem, że możliwe jest zamieszkanie w mieszkaniu służbowym na czas relokacji. Wątpię aby to było możliwe, ale czy dają także mieszkanie służbowe praktykantom na czas miesięcznych praktyk gdy ci mieszkają daleko?
Oooo ciekawe? Super opcja. To ja jestem ciekawa, jak takie mieszkanie wygląda? To jaka kawalerka, czy może większe mieszkanie, gdzie zatrzymuje się więcej osób? Bo mają rekrutacje na stronie na posadę Junior Level Designer i to mieszkanie mnie ciekawi.
Tego nie wiem, na ich stronie znajduje się jedynie informacja o mieszkaniu służbowym na czas przeprowadzki nowych pracowników do miasta. O to trzeba byłoby się spytać ich w mailu, ale podejrzewam że to mała kawalerka
Aplikowałem na oferte Juniora. Został mi zaoferowany staż przez mój brak doświadczenia. Jako młody i ambitny zgodziłem się na to. Cztery miesiące pracy za darmo na stażu, później musiałem wywalczyć 2000zł na UoD, od początkowej, dużo niższej oferty. To jest po wielu dyskusjach z HRem i mojej pierwszej rozmowie z szefem od zatrudnienia. Oczywiście w trakcie rozmów byłem już bez umowy, tzn. była mi obiecywana, ale nikt się z nią wyrobić nie potrafił, pomimo przypominania z dużym wyprzedzeniem. Zespół w większości był bardzo w porządku. Nadal trzymam z nimi kontakt. Są leadowie, którzy dbają o swoich podwładnych i miło ich wspominam. Miło wspominam wiele ludzi z Farmy. Zdarzają się niestety tacy, jak rowniez art directorzy, którzy wysysają z człowieka chęć do życia. Pomysły wyciągnięte z tyłu, niekonsekwentność swoich własnych słów, faworyzacja swoich kumpli, podwójne standardy. Kompletnie nie nadają się na takie stanowiska, psują ogólny, przyzwoity obraz firmy i doprowadzają do zwolnień ludzi, którzy muszą pod nimi pracować. Praca mieściła się w 8h, lecz zdarzały się paro-miesięczne okresy crunchu po 10h. Stanowisko, jakie otrzymałem, było obskurne. Klawiatura i myszka po 5 pracowniku, poobklejana i zasyfiona. Fotel zepsuty, przechylający się na jedną stronę. Być może po latach coś tam się zmieniło. Ja się zastanawiam, jak ta firma się utrzymuje na rynku przez tyle lat.
Pracuje w firmie od 4 lat i mogę szczerze polecić, w firmie panuje przyjazna atmosfera, dojazd jest tez na pewno dużym plusem bo i przystanek i pkp sa bardzo blisko jest tez parking. Ogródek ma swój klimat grille robione ta praktycznie co roku są super integracją, w dodatku firma stale dodaje jakies nowe benefity także zdecydowanie wszystko idzie do przodu i na duży plus :)
No 4 lata to już dość sporo. Dobrze, że atmosfera jest spoko, no bo to jest dość istotne. A jakie nowe benefity ostatnio dodali?
Pracuję na Farmie od 6 lat i jestem bardzo zadowolona. Nie jest przesadą, jeżeli powiem, że czuje się tam jak w rodzinie. Na przestrzeni tych lat widzę też, jak wiele się zmieniło na plus. Jest coraz więcej benefitów, inicjatyw itp. Zawsze można polegać na szefostwo, do każdego podchodzą indywidualnie, starając się zawsze wyciągnąć pomocną dłoń, kiedy tego potrzebujesz. Naprawdę niejedna osoba mi zazdrości, że pracuję w takiej firmie, gdzie wstaję rano z chęcią do pracy. ;)
opowiesz cos o tych benefitach ktore sie pojawily ? wszystko co piszesz fajnie wyglada dlatego dopytuje :) czesto pojawiaja sie nowe oferty pracy ?
Plusy: akceptowalne pierwsze doświadczenie w GameDevie (po Farmie każda inna firma to ulga), luźna atmosfera, mili ludzie. Z każdym możesz ponarzekać na kierownictwo i zapalić na schodach. Minusy: nigdy nie wiesz kiedy zostaniesz zwolniony bez wytłumaczenia powodu, brak perspektyw rozwojowych. Idziesz prosić o podwyżkę? Tydzień się staraj o rozmowę z L*ki a w jej trakcie dowiedź się że nie dostaniesz przedłużenia umowy, (której i tak od miesiąca nie masz), bo HR ma problem z organizacją własnego czasu. Szacunek ze strony kierownictwa głównie do senior devów i artystów, reszta "powinna się cieszyć" samą możliwością pracy w branży. p.s. opinia dotyczy pracy pod kierownictwem L*kiego. Z tego co wiem, reszta projektów ma lepsze warunki.
Jak w The Farm 51 Sp. z o.o. wyglądają możliwości ewentualnego awansu na wyższe stanowiska?
Powiem tak. Są firmy w których zamyka się pewnych pracowników pod kloszami swojego działu. Na Farmie według mnie jest inaczej. Bardzo łatwo zainteresować się i wejść chociażby doraźnie w inne tematy. Później po weryfikacji czy pracownik się do takowych nadaje, zwykle prosta droga do podniesienia tak swoich kompetencji jak i wynagrodzenia. Bardzo doceniam że organizacja stoi na takim poziomie. Nie ma za bardzo stagnacji. Bardzo polecam Farmę gdyż od paru lat po przejściu pewnej fali betonu, coraz lepiej się w firmie praca układa.
To dobrze, że na prostą wszystko tu zaczyna wychodzić. Ale odnośnie tych całych awansów to jak wygląda struktura organizacyjna w firmie?
W przestrzeni ostatnich lat sporo się w firmie zmieniło. Dalej są pewne problemy przy organizacji pracy, ale nie wynikają one z niczyjej pychy czy jakichś śliskich tematów. Atmosfera jest bardzo pozytywna i jako obecny pracownik mam duże nadzieje że obecny i nadchodzące projekty wzniosą Farme na wyższe poziomy w branży. Pieniądze także z mojej perspektywy nie są jakimś zakazanym owocem u nas. Trzeba dbać o swoje i pokazywać efekty. Jak wszędzie. Liczę że zainteresowani pracą na farmie pozytywnie odbiorą mój komentarz, na pracujących w niej obecnie też liczę, pomóżmy i wystawmy oceny by zachęcić innych ambitnych kandydatów. Jestem tylko szeregowym pracownikiem, ale rozumiem że warto docenić pracodawce jeśli po prostu idzie to w dobrym kierunku. Dołącz do nas, zróbmy coś fajnego dla świata graczy na dobrych podstawach. Pozdrawiam ekipe! Damy radę!
Czy jest możliwość pracy w The Farm 51 Sp. z o.o. na część etatu?
Jak wygląda ścieżka awansu w The Farm 51 Sp. z o.o.?
Dlaczego rekrutacją w Państwa firmie zajmuje się niekompetentna osoba, która nie miała wcześniejszego doświadczenia w tej dziedzinie ani branży? Nie wydaje się być ona osobą zainteresowaną grami - a podobno zatrudniacie ludzi z pasją. Jak ktoś, kto nie ma pojęcia o branży może zatrudniać innych specjalistów? Znowu ktoś dostał pracę po znajomości? Jeśli tak, to daleko nie zajdziecie.
Zalety: + dość luźna atmosfera, wszyscy są na koleżeńskich relacjach + można zdobyć doświadczenie w pracy nad większym projektem + można się nauczyć jak nie tworzyć gier + można się nauczyć zauważać i odróżniać warunki pracy, które powinny być sygnałem do zmiany firmy Wady: - minimalne zarobki na umowie o dzieło i usilnie odwlekane podwyżki wysokości 100-300 złotych - dłuższa praca w tej firmie może nauczyć wielu złych nawyków w tworzeniu gier, organizacji pracy i znieczulić na chęć poprawienia jakości własnej pracy - brak szacunku szefa projektu do pracowników objawiający się ignorowaniem maili, odwlekaniem i unikaniem rozmów, oferowaniem śmiesznych podwyżek, narzucaniem zadań w żaden sposób niekonsultowanych wcześniej z zespołem oraz absurdami takimi jak zabieranie pracownikom osobistego mleka z lodówki bez pytania - wymuszanie na pracownikach pracy na miejscu w biurze mimo umowy o dzieło, a nawet po przejściu przez firmę awarii kanalizacji, która spowodowała zalanie biura ściekami i kilkutygodniowy odór w pokojach pracowników - nowy sprzęt do pracy procesowany jest miesiącami co wymusza testowanie projektu na konfiguracjach sprzętowych sprzed dekady - większość wartościowych i doświadczonych pracowników odchodzi z firmy, gdy tylko ma okazję, a na ich miejsce brane są osoby bez doświadczenia - brak kontroli nad ilością dni wolnych branych przez pracowników co powoduje, że HR nie ma pojęcia kiedy kto był w pracy i jak długo, a gdy uda się taką informację zdobyć i okazuje się, że przekroczony został limit urlopowy u danego pracownika, dni wolne potrącane są z wypłaty - tworzenie zespołów nieproporcjonalnych do wielkości projektów skutkujące ciągłym niedotrzymywaniem terminów i crunchem - kilkumiesięczne opóźnienia w pisaniu umów na kolejne okresy zatrudnienia mimo ciągłego przypominania o nich HR-owi - brak normalnego przepływu informacji w firmie co powoduje, że ważne informacje w ogóle nie docierają do osób, do których powinny lub docierają do nich już po fakcie - niesprawna organizacja pracy propagowana od najwyższych stanowisk w firmie co powoduje, że jakakolwiek osoba próbująca coś w firmie usprawnić zderzy się ze ścianą
Zdecydowanie najwyższy poziom, z jakim miałem do czynienia. Zarówno (usunięte przez administratora), jak i arogancji.
Wiele osób zainteresowałaby kwestia, związana z możliwością rozwoju w The Farm 51 Sp. z o.o.. Czy taka w ogóle w niej istnieje?
Bardziej angielski biznesowy czy potoczny, podczas rozmowy w The Farm 51 Sp. z o.o.?
Dobrze placą, atmosfera fajna, człowiek wie co ma robić.
Zastanawiam się kiedy się ockniecie i zaczniecie doceniać dobrą firmę nawet jeśli nie wszystko jest idealne?
Jak się pracuje w The Farm 51 Group S.A.?
Zobacz opinie na temat firmy The Farm 51 Group S.A. tutaj. Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy oraz kandydaci do pracy to 10.
Jakie są opinie pracowników o pracy w The Farm 51 Group S.A.?
Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy to 7, z czego 3 to opinie pozytywne, 3 to opinie negatywne, a 1 to opinie neutralne. Sprawdź tutaj!
Jak wygląda rekrutacja do firmy The Farm 51 Group S.A.?
Kandydaci do pracy w The Farm 51 Group S.A. napisali 4 opinii na temat procesu rekrutacyjnego. Zobacz szczegóły tutaj.