Jestem ex pracownikiem tej firmy.
Jeśli jesteś osobą aktywnie poszukującą pracy i rozważasz opcję pracy w BRW w Chorzowie, proszę przeczytaj mój wpis i zastanów się jeszcze raz.
1). Zaczynając pracę w tej firmie, nie licz na jakiekolwiek szkolenia. Pracodawca Ci tego nie zapewni. Licz się z tym że na ''dzień dobry'' zostaniesz wrzucona/wrzucony na ''głęboką wodę'', normalną praktyką jest pozostawianie pracownika samego na dziale na całe 10 godzin, świeżo zatrudnionych oczywiście również to dotyczy.
2). Pracodawca również nie do końca jest w stanie zapewnić odpowiednie narzędzia pracy (uszkodzony sprzęt, coś nie działa lub nie działa tak jak powinno, czegoś stale brakuje) odliczanie każdej kartki papieru, każdego spinacza ponieważ firmy nawet nie stać na zakup przyborów biurowych potrzebnych do codziennej pracy.
3). Kierownictwo tego salonu składa się z niekompetentnych osób, nie znających prawa pracy a także bojacych się i unikających jak to tylko możliwe wszelkich konfrontacji z tzw. trudnym klientem, jeśli taki Ci się trafi, prawdopodobnie będziesz musiała/ musiał poradzić sobie z nim sam.
4). Kolejny problem to brak pasków z wypłaty. Wielu pracowników nigdy takiego nie otrzymało lub też otrzymuje kilka naraz, po kilku przepracowanych miesiącach. W związku z tym pracownik tej firmy nie ma podglądu swoich odprowadzanych z wypłaty składek.
5).Ogromnym problemem firmy jest również szczucie niższych rangą kierowników na pracowników- o czym ktoś już wcześniej tutaj wspomniał. Nagminne jest ciągłe ściganie, podglądanie pracowników. Stanie nad pracownikiem, patrzenie mu na ręce, pytanie dokąd idzie kiedy oddala się na chwilę od swojego stanowiska pracy. Nie trzeba dodawać że wprowadza to nerwową i nieprzyjemną atmosferę a także budzi pewien niesmak i poczucie że pracodawca traktuje nas jak małe dziecko które trzeba cały czas kontrolować lub też że zwyczajnie nam nie ufa.
6). Pracodawca tworzy i wspiera niezdrową atmosferę w miejscu pracy. Doświadczonym pracownikom pozwala na wiele zachowań które w stosunku do młodszych, świeżo zatrudnionych są po prostu nie fair. Jest niezdrowo i bardzo nerwowo.
7). Zarobki w tej firmie są absolutnie nieadekwatne do ogromu pracy, liczby obowiązków które należy wykonać. Ze swojego doświadczenia również mogę dodać że system premiowania jest totalną porażką i nie ma szans na zarobienie czegokolwiek konkretnego ponad gołą podstawę.
8). Pracownik musi wykonać swoją, kolegi pracę a także umieć przewidywać, kalkulować wszystko daleko wprzód, zajmować się nie tylko swoim działem ponieważ pracownicy są systematycznie przerzucani z działu do działu a spowodowane jest to oczywiście poważnymi brakami wśród pracowników.
9). I na koniec HIT wszystkich pracowników! Absurd niczym z komedii Stanisława Barei- Urlopy na żądanie trzeba PLANOWAĆ, wpisywać w grafik i składać 24 godziny przed dniówką której on dotyczy ( czy to logiczne i zgodne z prawem pracy!?). Zaplanuj więc swoją chorobę, złe samopoczucie spowodowane zjedzeniem czegoś przeterminowanego i konsekwencjami w toalecie. Może się zdarzyć również tak że z jakiejś losowej przyczyny nie jesteś w stanie dojechać do pracy samochodem lub komunikacją miejską i tutaj też musisz być wróżką/ wróżbitą aby to przewidzieć, powiadomić i uspokoić pracodawcę :)
Pamiętaj również o tym że decydując się na pracę w tym miejscu, rezygnujesz całkowicie albo prawie całkowicie ze swojego życia prywatnego, czasu wolnego. Pracodawca może odmówić Ci jedynego, pełnego weekendu w miesiącu.
Jesteś tylko maszynką do robienia pieniędzy i o ile to robisz i potulnie przytakujesz główką- jest spoko.
Myślę że udało mi się wypisać w kilku punktach parę najważniejszych problemów związanych z pracą w tej firmie. Oczywiście każdy pracownik i ex pracownik ma swoje osobiste doświadczenia o które mógłby wzbogacić mój wpis. Myślę jednak że moja opinia może pomóc wielu osobom w kwestii podjęcia decyzji pracy w tej firmie. Kolejnym i chyba najwięcej mówiącym dowodem który potwierdza moje słowa jest fakt że firma ta stale poszukuje pracowników i stale zamieszcza ogłoszenia o pracę. Jeśli stale szuka się nowych pracowników to znaczy że jest tam olbrzymia rotacja która z czegoś wynika.
Absolutnie odradzam i nie polecam wszystkim którzy się cenią i chcą zachować zdrowie psychiczne!