MZA

Praca

Social media

5. Opinie o MZA

Opinie o MZA Warszawa

Nie przegap nowości o MZA!

Bbbb

12.04.2018 20:35

Panowie moze mqcie wiedze bo podobno na woronicza full ludzi a jak na innych zqjezdniach?
ALEX

11.04.2018 21:28

Ja mialem szczescie i po 2.5 roku pracy w MZA wskoczylem na stawke 4000 plus premia teraz mam 4600 plus 300 premii i jeszcze nie pracuje calych 3 lat.
Anka

12.04.2018 10:35

Powinny byc tylko dwie stawki dla kierowcow, zalezne od umowy. Dodatkowym wynagrodzeniem za dobra prace jest premia miesieczna i roczna.

12.04.2018 15:48

Mam pecha po 12 latach pracy tylko 4400 zł ... czasem urlop na zadanie, czasem choroba ..... czym dluzej pracuje mniej zarabiam od nowo przyjętego pracownika
4700 od dnia 1

11.04.2018 09:34

KIEROWCA AUTOBUSU  Dołącz do naszego zespołu jako kierowca autobusu komunikacji miejskiej w Warszawie (nr ref.: Kierowca/MZA/2018) Oferujemy: stabilne zatrudnienie w renomowanej firmie z tradycjami na podstawie umowy o pracę, pracę na najnowocześniejszym taborze autobusowym, wynagrodzenie miesięczne w wysokości 4 700,00 zł. brutto*, zatrudnienie w systemie równoważnego czasu pracy i w pełnym wymiarze czasu pracy (cały etat), świadczenia socjalne (bilet wolnej jazdy, opieka medyczna, Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych itp.), odzież służbową (praca w umundurowaniu).
porażka

11.04.2018 19:55

I to jest najsmutniejsze,że kierowcy ze stażem 8-10 lat mają pensje taką samą jak świeżaki

12.04.2018 12:59

Słuchaj mie za co płacić więcej tylko nie odbierać tego co należy się. Były przepisy ze 350zl należało mi się i tego zakład nie mógł odebrać wiec dołączył to jako składnik stałego wynagrodzenia teraz kiedy jednakowa stawkę mam ja gdzie 350 zł jest jej składnikiem którego zakład pracy nie mógł mi zabrać wychodzi ze o 350 zł zarabiam mniej niż nowo zatrudniona osoba która ma taka sama stawkę jak ja. Wiec nie mow ze chce by mi więcej płacono tylko chce żeby oddano mi moje 350 zł które zakład pracy włączył mi do wynagrodzenia.
Ciekawski John

12.04.2018 12:57

Dzięki za odpowiedź R-33. Po jakim czasie dostaje się umowę na czas nieokreślony? Po roku czy 2 latach? Jak liczyłem to mi wyszło,że młody dostanie około 4900 brutto.4700 z premią i zawsze wpadnie te 200 zł za godziny nocne,paliwo czy niedziele.
Ciekawski John

12.04.2018 01:48

Witam. Mam pytanie odnośnie pracy w MZA.Wiadomo,że w ruchu miejskim nietrudno o jakąś obcierkę czy drobną kolizję.Czy nie mając umowy na czas nieokreślony jest jakiś limit kolizji po którym kierowcy się dziękuje? Np.Po 3 drobnym zarysowaniu zwalniają? Ile wy mieliście kolizji w swojej karierze?
R-33

12.04.2018 09:07

najpierw upomnienie, plus 300 z premii.Wtedy i tak jesteś trzykrotnie ukarany 1.Premia, 2 Upomnienie,3 Premia roczna idzie się je... . Jeżeli strzelasz w inny samochód kilka razy w miesiącu i Likwidatorzy stwierdzają że robisz to celowo lub nie potrafisz jeździć wtedy mogą z Tobą nie przedłużyć umowy rocznej-tymczasowej. I tak jesteś przez zwykły przypadek walony w rogi równo a przy takim braku narybka co chwila dostajesz ,,drugą szansę,, Nie przejmuj się zamykasz oczy i jedziesz chłopaku.

11.04.2018 05:48

D.S.

11.04.2018 06:00

Następny lizus .... Dobra pensja jakieś żarty. ... Nie adekwatna do odpowiedzalnosci kierowcy... Jak coś się stanie zostaje kierowca i autobus. ... Nikt nie pomaga. ... A związki w MZA śmieszna sprawa. .... Kierownictwo wkracza do akcji ręce zaciera jak (usunięte przez administratora). ... Pzdr. Zarząd MZA.
SAJMON

11.04.2018 20:04

Max dwa dni takiej akcji i jest wysługa przywrocona i są pensje wyższe i to na piśmie wszystko.
Przykra sprawa....

11.04.2018 15:57

Otworzmy Oczy!!! Prezes tzw. Nikodem Dyzma . Slup HGW. (Marne wykształcenie - niech pokaże publicznie jaka uczelnie skończył. ..Napewno usiadziecie ze śmiechu ). Ostatnio pokazał inteligencje oraz co o Was myśli wielki Szef/Wstyd/... Dialekt też ma niezły Od razu do radia.... Na koniec w tej firmie przydałby się Audyt.... P. Ministrze Jaki do roboty....
DziadTrans

03.04.2018 08:32

Witam powie ktoś realnie ile co miesiąc wpada na konto i ile godzin sie pracuje w tym (usunięte przez administratora)?
szymek108

09.04.2018 11:13

Jeszcze istnieją wczasy pod gruszą jak np nigdzie nie wyjeżdżasz i nie masz faktury to możesz złożyć wniosek o wczasy pod gruszą tylko wtedy np dochód na osobę nie może przekraczać 1590 zł to dostaniesz 875zł a jeśli przekraczasz to jeszcze są widelki od 1590 ,80-2227,12 to wtedy możesz dostać 625zł na osobę.

10.04.2018 22:24

Uwierzył bym w to gdybym nie sprawdził jak to faktycznie jest z tym dofinansowani pierwsza ścisna to pani która wnioski przyjmuje jeżeli ,kropka’ jest złe postawiona na fakturze to już jest problem ..... odpadłem w przebiegach zanim zaczolem starać się o dofinansowania. Tak wiec proszę pisz jasno to jest tylko dla wybranych

09.04.2018 16:37

kierR-3

10.04.2018 07:44

Co masz na myśli? Upomnienie za kolizję? standard upomnienie i 300 stówy z premii. Natomiast chyba lepiej że dowiesz się o tym w miarę kulturalnie niż jak na Stalowej czy Woronicza, tak że ci gacie spadną i będziesz miał psychicznego doła. Mobingu akurat na R-3 nie zauważyłem, módl się byś nie zobaczył co to (usunięte przez administratora) ten prawdziwy. Śmiem twierdzić że twoja opinia jest mocno subiektywna.

08.04.2018 23:17

Przepraszam, a jak wygląda początek i koniec pracy? Przykładowo zaczynasz na zajezdni, a kończysz gdzieś w trasie jak oddajesz autobus zmienniku, a jak te którzy samochodami jeżdżą do pracy?

08.04.2018 09:25

Miałem wczoraj nieco czasu i policzyłem. Zatem do tej pory najniższa pensja to było 3700 brutto plus 600 brutto premii, zatem suma 4300brutto plus paliwo dodatek nocny itd itp. Obecnie jest 4400 brutto plus 300 premii suma 4700 brutto. Zatem podwyżka to różnica czyli 400 brutto, zatem netto to jakieś 270 więcej. Ale nie wiem jak będzie z dodatkiem za paliwo i za całą resztę.Może się okazać że podwyżka na pasku to jakieś 200 netto. (usunięte przez administratora) No ale lepsze to niż nic. Związki do nauki, szczególnie matematyki zapraszam. Bo 270 to tyle o ile wyniosła inflacja przez rok. Zatem ZZ nie spoczywajcie na laurach i do roboty. Bo to na razie jest Pyrrusowe zwycięstwo.Obetną paliwo i dodatki okaże się że będzie wielkie, no pensja wzrośnie o 150 lub 200 a focha strzelacie na całą Polskę.
ROBOCOP

08.04.2018 21:22

Jaki dodatek za paliwo? Mam 12 zl I podobnie kazdego miesiaca a jak konczysz wczesniej to nie masz dodatku nocnego.
Iza

06.04.2018 16:53

@3 cytryny, czy możesz napisać jaka panuje atmosfera w pracy? Jak przebiega proces rekrutacji w MZA? Odpowiadając na pytania użytkowników na forum powinniście mieć świadomość, że pomagacie komuś w znalezieniu nowego miejsca zatrudnienia. Czy są jakieś szkolenia wewnętrzne i jak często?

06.04.2018 23:14

Iza ☺ Proces rekrutacji przebiega następująco. Składasz dokumenty CV i czekasz. Teraz jest taki okres że kierowców potrzeba więc długo nie będziesz czekać. Tak mi się wydaje. Jak się do Ciebie odezwą to jedziesz na Woronicza na testy na komputerze rozwiązać podobne jak na egzaminie na prawko i jeśli przejdziesz to na placu manewry łuk, cofanie i takie tam a później parę minut na mieście jazdy by zobaczyć jak sobie radzisz łącznie z wjazdem na przystanek. Jeśli przejdziesz a nie jest to mega trudne ponieważ jeśli zdałaś egzamin na prawko to i to przejdziesz tylko testy sie zapomina więc radzę przypomnieć sobie testy by być na bieżąco. A później to tylko psychotechnika i badania lekarskie. Na psychotechnikę radzę iść wypoczętym i wyspanym i dzień wcześniej sobie zrobić wolne bo każde zmęczenie wyjdzie a to może mieć wpływ czy przejdziesz czy nie. Mza potrzebuje kierowców ale nie przyjmuje też każdego i można odpaść zarówno na testach czy psychotechnice. Jeśli to wszystko przejdziesz to od razu na zajezdnię jeśli będzie miejsce a powinno być bo są braki kierowców. Radzę wybrać sobie zajezdnie najblizej miejsca zamieszkania a jeśli nie będzie miejsca w danej chwili to warto poczekać bo jeśli przyjmniesz się to później może być problem z przeniesieniem na dodatek przyzwyczaisz się i tak zostaniesz a najlepiej jak sie ma najkrótszy dojazd do pracy. Szkolenia to są okresowe lekarskie psychotechnika a to masz na prawku datę ważności prawka. Atmosfera jest w miarę ok tylko trzeba uważać co się komu mówi i mieć swoje zdanie znać przepisy i ich starać się nie łamać. Jazda w miarę przepisowo ponieważ nie warto gonić bo jeśli cis się stanie to Ty odpowiadasz w sadzie czy przed policją, to co mówią na dyspozytorni to jednym uchem wpuszczasz drugim wypuszczasz bo każdy kiero jest najmadrzejszy. Pasażerowie są w miarę ok. Choć czasami są problemowi I strasznie roszczeniowi dlatego warto nie gonić czasem przymkać oko na niektóre rzeczy I sprawy. Godziny pracy są ciężkie ponieważ dwa tygodnie pracujesz na rano i wstajesz o 2 w nocy czy 3 a za dwa tygodnie o tej godzinie możesz wrócić do domu bo kończysz na drugiej zmianie między godziną 20.00 a 1.00 w nocy więc najlepiej pracować na jedną zmianę dla własnego zdrowia. Nadgodzin nie radzę brać tylko spędzić czas z rodziną ponieważ nie tylko praca żyjemy a żeby zapomiec o pracy to sport jest najlepszy lub reset komputera ???? a praca w tak to ok masz stałą umowę po 2 latach i w miarę stabilna sytuacje finansowa. Tylko strasznie stresująca i odpowiedzialna praca więc radzę w miarę przestrzegać przepisy które nas obowiązują i jeździć jednym wozem i znaleźć zmiennika chyba ze sami przydżeli firma.
Cycu45

05.04.2018 13:07

W środę podpisano porozumienie pomiędzy Miejskimi Zakładami Autobusowymi a związkowcami, którzy od kilku miesięcy domagali się podwyżek wynagrodzenia kierowców. Kierowcy autobusów zatrudnieni w miejskiej spółce dostaną nawet 700 złotych więcej. Podwyżki przyznano jednak kosztem premii, która będzie mniejsza. Od 1 kwietnia 2018 podstawowe wynagrodzenie kierowców w MZA wynosić będzie od 4400 do 5100 złotych brutto. Wcześniej kwota ta wahała się pomiędzy 3700 a 4500 zł. Oznacza to, że najmniej zarabiający dostaną nawet 700 złotych podwyżki, a reszta 600 złotych.
serwopolim

06.04.2018 00:52

W Tramwajach podwyżka była nawet niezła i jest podpisany kwit że będzie kolejna. Cisza jest i będzie dzięki lojalności pracowników, nikt nie zrzędzi i nie wyzywa się na forach publicznych chodź też kolorowo nie jest. Spory rozwiązuje się wewnętrznie bez zbędnego rozgłosu. MZA - strajk, podwyżka, zabrana wysługa i karpiowe itd. cały kraj o tym mówi. Metoda prymitywna, ale skuteczna co się okazuje, karpiówka weszła na konta i zaraz podwyżka wejdzie. (usunięte przez administratora) BURZA, jak poprzednie, np. z ajentami że zaniżają stawki, a przecież co trzeci wóz ajenta prowadzi szofer z MZA zasilający, podpadnięty albo na emeryturce
Belmondo

06.04.2018 15:14

Nie 700 tylko 200 zł podwyżki.
INFO

06.04.2018 11:42

Regulamin wynagradzania bez zmian. Czy ktos z szanownych kolegow slyszal o sytuacji sprawy sadowej z mza o pominieciu kierowcy przy przeszeregowaniu do wyzszej grupy z powodu zwolnienia lekarskiego lub zna kancelarie adwokacka ktora prowadzila taka sprawe.

31.03.2018 14:11

A jak wygląda praca na międzynarodowych trasach, ile dni oni w trasie ile w domu, i czy prawda ze tam bardzo większy zarobki, i czy realnie tam trafić przykładowo po kilku latach jazdy po Warszawie i oczywiście z angielskim!!!!
Sobopotym

05.04.2018 21:26

Przewoźnicy kombinują żebyś jak najkrócej był z dala od miejsca zamieszkania żeby zaoszczęśdzić na dietach. W trasę jedzie dwóch szoferów, pierwszemu wypada pauza i wsiada drugi, po trasie np w Rzeszowie wsiada i zmienia jednego szofer który tam mieszka, a ten co wysiadł z Wawy idzie na obiad na pauzie i łapie autobus powrotny, zmienia szofera też z Rzeszowa który skończył pracę i idzie do domu. I tak wraca do domu w Wawie po 10-u godz. pracy. Są też wypady z noclegiem np w Budapeszcie, zdarzają się awarie po trasie, rezerwa zabiera ludzi a ty stoisz i czekasz na serwis 20h. Zarobki (usunięte przez administratora) nie urywają, u Polaka, Szkota czy Czecha są podobne jak w MZA, tyle że praca dużo ciekawsza i inny szacunek u pasażerów, większa odpowiedzialność chwila nieuwagi i katastrofa a nie kolizja. Jak się wahasz, lubisz jeździć i chcesz zarobić to tylko ciężarowe a nie autobusy

03.04.2018 18:57

A jak wygląda grafik! Na którą pierwsza, na którą druga, ile dni na pierwszą ile na drugą, jak często wolne weekendy?
yoyo

04.04.2018 12:22

Zależy, pracujesz od 3-4, łapiesz nocne godziny i kończysz pracę przed 13 albo po 5 -6 i kończysz po 15, na popołudniach mniej więcej od 13-14 do 23 - 12 czasem od 16 i do 1 - 2. Ale pamiętaj nie masz świat ani weekendów, dni wolne z ustawy nie są dla ciebie, grafik masz rozwalony pomiędzy weekendy a wolne w środku tygodnia jak im wygodnie.
kerowca

04.04.2018 15:49

Są też wyjazdy ok. 6- 7 godziny i kończysz ok. 16-tej, albo później. Doliczyć korki, to jeszcze paręnaście minut później. Generalnie wyjazdy na zm. A masz już od 3:24 i wtedy kończysz wcześniej, ale wracasz i chcesz spać. Są też wyjazdy ok. 7 godziny też. A w weekend możesz dostać tzw. maraton, wtedy Ty wyjeżdżasz z zajezdni np. ok. 8 godziny albo i później i zjeżdżasz ok.18 godziny (lub później). Wtedy masz weekend do bani. Pozdrawiam
Rysio

01.04.2018 21:09

Czy ja dobrze liczę? Jeżeli pracujesz tylko na ranna zmianę i przychodzisz 30 min wcześniej razy 20 dni to daje 10 godz miesięcznie - niepłatne. Razy 11 miesięcy to 110 godz razy 19 zł to jakies 2000 zł wartośc czasu kierowcy w roku.
Driver

03.04.2018 18:45

Karty są drukowane 45min przed czasem bo kierowcy się odbijają 45min przed czasem... Gdyby każdy odbija łatwo się 15min przed czasem wyjazdu i by mza zaczęło tracić to by szybko im rura zmiekła i by dali więcej czasu NA OC
Driver

04.04.2018 13:27

Napisałem kolego 15 minut przed wyjazdem. Tyle za ile mi płacą OC

02.04.2018 23:31

Praca dla desperarów. Cieć na parkingu ma podobną stawkę przy nieco mniejszym nakładzie pracy i odpowiedzialności. Prestiż pracy też wyższy. Robota w MZA jest dobra dla dziadków przed emeryturą. Omijać szerokim łukiem, jak każdy (usunięte przez administratora) związany z komunikscją miejską.
Marian

25.03.2018 18:01

Taka drobna informacja dla nowych kierowców lub przyszłych co do "swojego wozu". Jak nie jesteś (usunięte przez administratora)z wazelinką to zapomnij, ze dostaniesz na linie swój wóz. Jak jest w systemie to i tak otrzyma go ktoś inny do jazdy, złota rąsia - wąsacz cwaniaczek ugadany z dyspozytorem. Kolega ma zmiennika, wóz jest do nich przypisany i widzieli go tylko raz w przeciągu dwóch miesięcy na r3. Byli u kierownika, wóz sprawny, wszystko załatwiane na "gębe" i dalej walają się bez wozu bo jakieś cwaniaki im go podbierają. Takie są realia w tym (usunięte przez administratora).

26.03.2018 14:37

Dokładnie dyspozytor kierownik czy pasażer to taki sam człowiek jak i my i należy każdego traktować tak jak byśmy chcieli być sami traktowani. Jak mi coś nie pasuje to potrafie odpowiedzieć zarówno pasażerowi dyspozytorowi czy kierownikowi a nie siedzieć jak szara myszka jak cześć osób. Czasami ja potrzebuje pomocy a czasami oni i trzeba się traktować z szacunkiem i sobie czasami pomagać i współpracować.
Grześ

01.04.2018 07:59

Takie głupoty to możesz pisać do swojego koleżki z okienka obok. Każdy Kierowca wie jak to wygląda i każdy wie też jakie wałki robicie z "rąsią" kolesiostwa. Większość Kierowców jest bezkonfliktowa a jak już coś to chętnie garbicie by to Kierowca wyjeżdżał na trasę sprzętem z objawioną usterką, bez dekoracji lub bez pokazania na niej krańca na który aktualnie kieruje się autobus. Tak by brał wszystko na siebie!!! a wy byście mieli czyste ręce i fajkę w papierach. Dalej z twojej (celowo z małej) wypowiedzi wynika, że Kierowce trzeba temperować np. daniem mu wozu "deski" zamiast przeguba, którego ma na stanie bo jego przegub poszedł do "kolesia", który sobie go wieczorkiem zarezerwował po chamsku a ty tego Kierowcy nie lubisz bo nie jest (usunięte przez administratora), bo ceni swój czas prywatny, rodzinę i zdrowie nie biorąc nic z wolnego. Taka współpraca to faktycznie miód!!!(usunięte przez administratora) róbcie tak dalej a będziecie przed lub po pracy sami wsiadać za fajery jako pupilki złotej firmy.
kierowca

30.03.2018 18:56

Witam kolegów. Dołączam się i ja z krótkim wpisem. Po ponad 20 latach pracy za kierownicą w mza, czekam na sygnał od kolegi, że w firmie w której pracuje jest wolne miejsce i będę starał się tam dostać. Czy się uda? Tego nie wiem, ale będę próbował. A ponieważ kolega pracuje i wiem jak jego praca wygląda od strony kierowcy, oraz będę miał w pewnym sensie "pomoc", więc myśl o perspektywie zmiany pracy trzyma mnie przy życiu. No i stałe godziny pracy, święta z rodziną, Z "ulicy" nie ma szans na dostanie się tam. Mam po prostu dosyć wstawania w środku nocy i powrotów o tej samej porze, zmian porozrzucanych po całej Warszawie i paradowania w stroju kierowcy po mieście, jazdy po 10 godzin albo i dłużej, prób karania za byle co. To już nie dla mnie. Ale iść gdzieś w ciemno nie chcę, bo spaść z deszczu pod rynnę to nie problem. Tak więc może jak zacznie brakować kierowców, to w końcu w firmie pójdzie ktoś po rozum do głowy (chociaż obserwując przez ponad 20 lat to co się tutaj dzieje, to szczerze wątpię). Prędzej ściągną tanią siłę roboczą. Pozdrawiam chłopaki, trzymajcie się.
Nocny Marek

31.03.2018 01:25

R3,gdzie Ty masz tych kierowców tak za dużo? Bo mój telefon jest aż gorący od tego jak ciągle wydzwaniają by im przyjść z wolnego. Dyspozytorzy są na tyle bezczelni że potrafią dzwonić rano w wolny dzień z pytaniem czy im nie przyjde tego samego dnia na zmianę B? Ale ja wychodze z założenia że dyspozytorzy też mają prawo jazdy kat.D więc jak im tak potrzeba pilnie ludzi to niech sami wsiadają za fajere i niech robią najpierw swoją zmiane A, a następnie niech zrobią zmiane B w autobusie :D Pamiętajcie godząc się dyspozytorowi przyjść z wolnego załatwiacie jemu premie bo on w ten sposób zapełnia luki i wyrabia plan za co ma premie. A jak przyjdzie co do czego to i tak wam da gorszy woz i tak. I nie będzie pamiętał ze mu pomogliście przychodząc z wolnego.
ratatata

31.03.2018 16:25

Chyba w Biedronce? Zobacz na dyżury popołudniowe.Fakt rano to jeszcze jeszcze bo każdy wie że rano jest mniej nerwów a i dzień po przyjściu ze zmiany jest jeszcze długi. Natomiast najciekawsze jest to że może wejść ustawa zabraniająca wypłacania ekwiwalentu pieniężnego za pracę z wolnego/zwrot dnia w innym terminie/. Zatem może się zadziać i nie wykluczone że będzie debet na liniach popołudniowych.Jaja jak berety i jeszcze podwyżki trzeba wyciągać jak kość psu z gardła

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w MZA?

Kontakt - MZA

Włościańska 52 01-710 Warszawa

FacebookIconInstagramIconXIcon

29.03.2018 20:39

R3

29.03.2018 21:15

Ja tez sie zastanawiam nad rezygnacja z tego zawodu, pieniadze bardzo slabe jak za taka prace i poswiecenie, nie ma czasu na zycie osobiste to dobre dla starych dziadkow, szkoda zycia jest tylko jedno, poprawki nie bedzie.
Realista

29.03.2018 08:47

Napisali jedno pisno i od wczoraj nie slysze na zajezdni o niczym innym jak tylko o podwyzkach. Chodzicie,gadacie,dzielicie juz ten hajs na nowe wydatki,a nikt go jeszcze na oczy nie widzial :D Zebyscie sie nie rozczarowali jak Was zarzad wykiwa :D Narazie dal Wam pozywke w postaci karteczki z obietnicami,dsunal od siebie i siedzi patrzac na Was jak sie podniecacie. Ja jak zobacze to czarno na bialym na pasku ze mam wiecej to bede mogl sie wypowiadac-narazie sie nie podniecam jak wszyscy u mnie na R-x
R-4d20xx

29.03.2018 11:11

Panowie kierowcy, ja po 11 latach i stawką 3800 brutto ((usunięte przez administratora)z wysługi i dodatki przez związki i zarząd) zostawiłem tę firmę i zmieniłem pracę na normalną(godziny pracy 8-16). W końcu widzę rodzinę. A nie zjazdy po północy i stanie za darmo do OC.Kulminacją zmian były słowa prezesiny o małej inteligencji na stanowisku kierowcy autobusu.
Następny do odlotu

29.03.2018 15:07

Szacun Lotniku! Niedługo pójdę Twoim śladem bo też mam tej pracy dość a jedyne czego się dorobiłem w niej po 13 latach to zwyrodnienia kręgosłupa i hemoroidów! Za te pieniądze nawet po tych podwyżkach nie warto tracić dlużej zdrowia i nerwów w tym (usunięte przez administratora).
Kierowca_PKS-u

28.03.2018 14:18

A w ogóle zatudniajac się w MZA wysyłają na jakieś szkolenia bo sporo rzeczy do ogarnięcia...jak to wygląda?...czy wszystkiego uczysz się w "praniu" ?

29.03.2018 13:45

Na początek dostaniesz tyle linii ze nie będziesz pamiętał na której jeździłeś poprzedniego dnia, ale nie pękaj po 3 miesiącach wszystkie linie będziesz znał.

29.03.2018 13:52

Najgorsze jest to ze robi to dział ruchu w danym zakładzie zamiast wprowadzić zasadę kto jest zatrudniony na umowę wstępna otrzymuje nie więcej jak 3 różne linie w miesiącu to od razu jazda na głęboka wode
Stefan

28.03.2018 01:19

Od czerwca maja przeciez wzrosnac kary za uchybienia. Mowilo sie ze wraz ze wzrostem kar wzrosna tez premie bo przeciez nie moga nam dac wyzszej kary niz cala premia. Wiec jesli teraz premia spadnie do 300zl to jak moga wzrosnac kary za uchybienia? Swoja droga taka propozycja jest juz sensowniejsza. Bo wole nie dostac tych nawet 300zl premii ale miec pewnosc ze zostanie mi 4100zl podstawy. Takze na poczatek takie podwyzki juz sa do przyjecia. Ale zeby nie spoczac na laurach i nie cieszyc sie ze to juz sa kokosy! I mimo wszystko ciagle kwestia sporna ze "swiezak"(nikomu oczywiscie nie ujmujac) bedzie mial taka sama podstawe jak chlopaki pracujacy po 8-10 lat. Troche to jest lipa i do dopracowania przez zwiazki jakimis wyslugami za staz liczac od 5 lat i np 5%
R-1supertruper

28.03.2018 08:33

Nie 4100 podstawy tylko 44oo.Nie biorę dodatkowej opcji 300 zł pod uwagę na te 300 powyżej 4400 będzie polowanie w postaci kar.No i jeszcze nie ma nic o nagrodzie rocznej,karpiku i innych profitach których może nie być. To jak z biletami miesięcznymi dla rodziny.Żeby dać trzeba coś uszczknąć. Najlepiej przywalić karami i patrzeć czy Kierowca żyje. Przy takim wyścigu szczurów/przepraszam jeżeli obrażam/ myślę że rotacja będzie cały czas przyspieszona, stres jak cholera, napięte grafiki, kary za oddychanie-ile można tak pociągnąć rok dwa trzy? Co potem? Rozumiem darmowe kształcenie Kierowców czyli mięsa armatniego. Zobaczymy jak na to odpowiedzą ajenci?

27.03.2018 13:42

27.03.2018 19:24

Dobre i to na poczatek,zobaczymy co z karamii?Okaze sie ze te trzy stowy z premii malo kto zobaczy.czyli na pewno to jest 4400,czyli stowa wiecej.Od nowego roku walczymy o rewaloryzacje pensji o stope inflacji czyli o dwie stowy wiecej,bez czar y .mary.Na poczatek dobry i taki kompromis.KARY??
Driver r3

27.03.2018 15:49

UWAGA dzisiejsza propozycja zarządu to 300 zł. na etat i przypisanie 300 zł z obecnej premii do stawki czyli premii zostało by 300 zł.

25.03.2018 22:49

Może ktoś wcześniej pracował kurierem, napiszcie co dla was lepiej kurierka czy kierowca autobusu. Pracuje po 10-11 godzin, non stop, 90-140 paczek dziennie, za 3500 zl. Chcę zmienić na prace na autobusie z perspektywą przejścia na Europe! Dzięki!
Były kurier

26.03.2018 10:26

Nawiazując do tego co napisałeś mogę się podzielić opinia, bo byłem kurierem i od roku pracuje w mza, dla mnie jest lepiej dostajesz grafik i o nic się nie martwisz masz zadanie dowieźć pasażerów bezpiecznie zgodnie z trasa i tyle, a na kurierze nie dość, że jeździłem swoim autem to jeszcze wiadomo jak to z ludźmi się umawiać każdy ma jakieś problemy, ale sam pewnie o tym wiesz, jeśli lubisz jeździć to nie ma co się zastanawiać wiadomo odpowiedzialność o wiele większa za ludzi niż za paczki, ale tak jak napisałem, martwisz się tylko żeby jechać po trasie i w miarę na czas i nic więcej Cię nie interesuje coś się zepsuje to dzwonisz i mówią ci co można z tym zrobić itp napisałem tak powierzchownie jakie są różnice między tymi pracami
Mel

27.03.2018 08:38

Ja bym został w kurierce albo szukał czegoś w turystyce, by pracować w mza (celowo z małej) na pełnym etacie trzeba mieć nierówno pod kopułą. Nikt normalny nie wytrzyma tu dłużej niż pół roku, rok góra przy aktualnych zarobkach i tonie kar z wałkami za wszystko.
Rudy102

26.03.2018 16:00

My tu gadu gadu miasto sie spotkalo i co przyznalo srodki na podwyzki?Zapewne dopiero cos kapnie na majowe?
taktak

22.03.2018 06:29

cześć Panowie i Panie. mam takie pytanie, pracuje ok 2 lata. zastanawiam się czy to że nazwisko i imię kierowcy drukuje się w karcie małymi czy też wszystkie duże litery ma jakieś znaczenie?

23.03.2018 11:31

Niech chłopak ochłonie, następnie publicznie wyjaśni nam wszystkim/w prasie/ co takiego się stało lub dzieje.Zamiast jakiejkolwiek podwyżki rotacja na całego a pensje stoją. Prezes pokazał co można mu zrobić? można.................sobie pogadać.ZZ zostały pięknie ograne bez słowa. Tylko po co wypowiadały się w naszym imieniu skoro to wszystko wyszło jak wyszło, czyli jak zawsze.
Cycu45

23.03.2018 12:18

Te 150 złociszy to se mogą w rzyć wsadzić, kolejna śmieszna w brutto podwyżka. Po 6 latach pracy w tym roku mam tak wywalone na wszystko jak nigdy, w sierpniu uciekam w turystyke. Stawka 4800- brutto i znacznie lepszy komfort w pracy. Szerokości.
malibu850

21.03.2018 17:28

Orientuje sie ktos moze jak placa kierowcom ajenci na zleceniu na godzine jako zasilajacy?

21.03.2018 02:15

I na koniec apel skończcie się tu obrażać wyzywać od słoików itp. Jak ktoś nie chcę tu pracować to niech napiszę opinie o firmie pomocną dla osób , którzy bez wątpienia zaglądają tutaj , żeby coś się dowiedzieć. Proponuję pisać to co przeszkadza ogólnie w firmie jak i na poszczególnych zajezdniach i propozycję rozwiązania tych tematów.
MLODY

21.03.2018 09:44

Propozycje mozna miec bardzo sluszne ale niestety od czterech lat systematycznie kierowcy mza traca resztki swoich dodatkow pracowniczych i w miedzy czasie zwiekszane sa kary oraz obowiazki. Zwiazki zawodowe co osiagnely w tym okresie dla kierowcow? Jaka jest dalsza perspektywa waszym zdaniem?
Sebastian

21.03.2018 16:41

kilka lat temu - rozesłałem do wszystkich związków, do dyrekcji emaila odnośnie nielegalnego przewozu rowerów, nieprzepisowych obowiązków narzuconych na kierowców, nie przepisowych krańców - żaden związek nie podjął dalszych rozmów, a dyrekcja wydała jedynie drobne zarządzenie opublikowane w klaksonie jak przewozić rowery i kto ma pierwszeństwo - reszta została olana. Związki nie dbają o kierowców, są tylko niepotrzebnym balastem obciążającym budżet firmy czym zmniejszają kasę na premie... ostatnio miasto wydało bezprawne zarządzenie zatrzymywania się linii przyspieszonych na wszystkich przystankach po trasie - co jest wbrew ustawie o transporcie drogowym i ustawie o transporcie publicznym - nikt nie zareagował, a wszyscy ślepo wykonywali bezprawne polecenia narażając się na odpowiedzialność karną i finansową - kara ustawowa za zatrzymanie się na nierozkładowym przystanku to 3000 pln

21.03.2018 10:37

Nie mowie nie nowemu związkowi po za bramą i zakładem jestem na tak ale może lepszym pomysłem tworzenia nowego 12 zwiazku byłoby wykorzystanie tego co jest czyli tych związków które są? Ja nie jestem za rozwalaniem czy wywracaniem wszystkiego do góry nogami czy burzenia tylko daję szansę temu co jest. Jest teraz wspólna reprezentacja dzwiazkow zawodowych. Może niech ta wspólna reprezentacja podejmuje decyzję a nie jeden czy dwa związki które mogą się dogadać z pracodawcą? Czemu nie ma spotkan wspólnej reprezentacji z pracownikami? Moglibyśmy spotykać się wszyscy czy to osoby które są zapisane do związków czy osoby które nie są w związku I każdy mógłby dać jakiś pomysł czy wyrazić swoje zdanie. Teraz jest tak że jak jestem w jednym związku to jest jeszcze 10 innych a jak nie jestem w związku to tak naprawdę mam 10 czy 12 i nie wiem do którego się zapisać i który jest lepszy i nie wiem do którego się udać by coś załatwić. Najlepiej byłoby żeby był jeden związek ale jeśli jest kilka to może niech połączą się razem by tworzyć wspólna organizacje zwiazkową ? Nie chcę latać po 12 związkach tylko iść do jednego. Jeśli jest 12 to rozchodzi się wszystko po 12 a tak byłby jeden wielki związek czy organizacja zrzeszająca różne związki. Dlaczego nie ma spotkan z pracownikami czy to będącymi w związku lub nie? Jeśli ciężko jest się z organizować w jedno wielkie spotkanie bo może być trudne do zorganizowania to dlaczego związkowcy nie wyjdą do nas kierowców np. Na krańcu czy ekspedycji by spotkać się i pogadać? Tylko razem możemy coś zdziałać jeden związek nic nie zrobi gdy jest jeszcze 8 innych . Dlatego potrzebny jest nowy związek lub wspona organizacja związkowa za czym jestem najbardziej. Wierzę że gdy bedą razem współpracować i wypracowując jakiś pomysł po konsultacjach z nami pracownikami na spotkaniach na zajezdniach czy krańcach to osiągniemy lepsze warunki pracy i szanowane nas. Jeśli kazdy pracownik czy zwiazkowiec i zwiazek będzie troszczył się tylko o swoją (usunięte przez administratora) to przegramy wszyscy. Myślę że na tym forum są zarówno przyszli pracownicy obecni związkowcy i pracodawca nasz. Wiec pomyślny i zróbmy coś razem dla nas wszystkich a nie tylko dla siebie. Dla nowych pracowników czy tych ktorzy chcą się zatrudnić nie mówię że jest tu źle czy tragicznie bo jest gorzej w Mobilisie czy grodzisku i jeszcze pewnie innych firmach ale mamy teraz zapotrzebowania na procownikow bardzo dużo po za tym idzie wiosna więc jeszcze więcej będzie potrzeba pracowników więc nie radziłbym poszukać sobie pracy w innej firmie czy brazy ponieważ po x czasie pracy w mza mogę powiedzieć że nie jestem szanowany zarówno przez pasażerów, ztm jak i mojego pracodawcę. Mza jest lepsze niż grodzisk czy Mobilis to jest prawda. Tylko co z tego że jest lepsze jak nie szanują mnie tylko każą za wszystko? Nawet gdy nie jest coś moją winą to i tak kara. Nawet drobne uchybienia nic nie znaczące kara 3 razy co w konsekwencji powoduje że idąc na L4 cy biariac nż czy jakieś drobne mało znaczące uchybienia kara razy 3 co w kosekwenki powoduje że tracimy na tym 3 - 4 tys. Złotych. Cześć kierowców przez to naraża swoje zdrowie i przychodzą chorzy do pracy. Do tego godziny pracy oczenie o 1 w nocy w piątek a zaczynanie w poniedziałek o 3.30 to norma. Cierpi na tym nasze zdrowie. Tylko ze to wyjdzie za killa lat ale po tym czasie będzie za późno by vos z tym zrobić już. Dlatego polecą poszukać innej pracy. Zarobki i kary jakie są i za co to jeden z kierowców napisał kilka postów poniżej. 4.500 stednio w mza brutto do ręki 3500. Niestety związki nie traktują nas tez poważnie ponieważ w Tw potrafili powalczyć i tam zarabiają ponad 6tys. Brutto a nas niestety mają gdzieś. Taka prawda. Wiec odradzam prace zarówno w mza mobilis czy grodzisk

21.03.2018 02:05

Może o kilka złotych się pomyliłem ale ze średniej za godzinę stojąc na tankowaniu i oc tracimy w nocy przeważnie 15-18 zł dziennie. Zgodnie z prawem nie należy się nic za zaczynanie na mieście bo wg kodeksu województwo mazowieckie jest odpowiednie do skierowania nas do pracy kwestia sporna to nasze ubrania nie mamy możliwości przebrania się w umundurowanie przed rozpoczęciem i zakończeniem pracy. Kwestie sporne nowe wprowadzane zarządzenia np. informowanie pasażerów . Nie ma w umowie , że jestem informatorem ztm jeśli tak ma być to proszę zmienić to w umowie to tylko przykład jak nas robią a my wszystko przyjmujemy

21.03.2018 01:52

Jestem pewien , że jak każdy odbije się równo 15 minut przed czasem rano to żaden autobus nie wyjedzie o czasie. A w nocy zażądajmy od dyspozytora niech wpisuje czas oddania karty a jeśli nie to są czasy logowania przy tankowaniu , wyjściu na bramkach itp

21.03.2018 01:35

Panowie dopóki my sami się nie ogarniemy to nic z tego nie będzie. Pytanie w jaki sposób moglibyśmy to zrobić. Związki zawodowe cisza na face link do rozmowy z rdc i tłusty czwartek. Zresztą rozmowy w radiu ok ale jak redaktor się pyta o najważniejsze sprawy to facet odpowiada o karach za brygadówkę. Dla mnie oprócz podwyżki podstawowe sprawy to tankowanie i oc , zmiany na mieście gdzie z ostrobramskiej muszę jeżdzić na nowodwory, bemowo itp. Pisałem już o tym wcześniej ale nawet pętle na pewno to nie wyjątek płocka szpital na wniosek pasażerów zmieniamy charakter przystanku technicznego na dla wsiadających przecież t
Igor

19.03.2018 11:22

Jak duże trzeba mieć doświadczenie żeby dostać tu pracę?
drivr_r1

20.03.2018 15:24

Dla twojej wiadomości kolego.. Mam wykształcenie wyższe informatyczne (i nie zrobione w jakiejś szkole prywatnej w Pruszkowie....)
obydowiosny

20.03.2018 17:41

jak ja się przyjmowalem zaraz po odebraniu prawka na D to nikt się nie pytał o doswiadczenie. Ty sam musisz o tym pomyśleć. ja doświadczenie w ruchu warszawskim mialem na busie więc nie było źle. nie można bać się gabarytu i trzeba mieć trochę rozeznania w mieście. ważne żeby pracę traktować jak każdą inną, znam takich co o niczym innym nie mówią jak o robocie. robisz swoje... oddajesz zmianę czy zjezdzasz na zakład i koniec, nie myślisz o tym bo tak to po roku będziesz wypalony, mówię serio znam takich co przeżywają, sr-ają się z jakimiś blachostkami. A to tylko robota za 3200-3300 na rękę. czy warto??? zrób swoje nic więcej
Obserwator

19.03.2018 11:58

Ciekawa informacja na stronie ZTM Warszawa o giełdzie pracy MZA pod tekstem zapomnieli chyba dopisać że artykuł jest sponsorowany ---- Prawie 100 kandydatek i kandydatów zgłosiło się na niedawną Giełdę Pracy na terenie zajezdni „Woronicza”. 60 z nich najprawdopodobniej już wkrótce usiądzie za kierownicą autobusów MZA i będzie woziło mieszkańców Warszawy. Dla części osób to spełnienie marzeń z dzieciństwa, dla innych nowy sposób na życie. W ofercie MZA doceniają stabilną pracę, krótkie dojazdy i atrakcyjne dla nich zarobki. Zgłaszają się chętnie – jest ich zdecydowanie więcej niż miejsc przewidzianych dla uczestników Giełdy Pracy. Oczekiwania jakie stawiają Miejskie Zakłady Autobusowe to między innymi niekaralność, wysoka kultura osobista czy pozytywne nastawienie do pracy. Giełda Pracy to efekt współpracy Miejskich Zakładów Autobusowych i Urzędu Pracy m. st. Warszawy. Dzięki niej bezrobotni chętni będą mogli za darmo uzyskać uprawnienia do prowadzenia autobusów, a potem znajdą pracę w miejskiej spółce, która jest jednym z największych pracodawców na Mazowszu. Specjaliści z MZA i Urzędu Pracy na miejscu tłumaczyli warunki pracy i pokazywali zakład, kandydaci mogli też porozmawiać z doświadczonymi kierowcami i usiąść za kierownicą 18-metrowego przegubowca. Najlepszy jest fragment że miejsc pracy jest mniej niż chętnych... śmiać się czy płakać?
R1234

16.03.2018 09:34

Ktoś może zna ustalenia i treść negocjacji z dnia 14 marca, bo jakoś cisza jak po śmierci organisty. Ze spotkań ZZ i Zarządu MZA w dniach 14 i 21 lutego sprawozdania pojawiły się na stronie ZZ i na fejsie. Z kolejnych spotkań 28 lutego i 7 marca już tylko na fejsie. Z 14 marca nie ma nawet wzmianki. Ja rozumiem że czekamy do sesji budżetowej, ale o czymś jednak się rozmawia na tych spotkaniach. Nawet jeśli gawędzą sobie o pogodzie i planach wakacyjnych to chcę wiedzieć, bo związki podjęły się reprezentowania załogi w sporze zbiorowym. Może spotkania nie było? Też chciałbym wiedzieć z jakiego powodu. Mam wrażenie że temat się rozmywa powoli.
Klingon PW

14.03.2018 21:57

Panowie a jak wyglada u was sytuacja i gdy sa korki na miescie i przestawiaja sie brygady. Czy wieczorem jestescie ustawiani poniwnie ja swoje rozklady czy jezdzicie do konca na innej brygadzie na ktora wskoczyliscie w trakcie korkow i konczycie o innej porze niz mieliscie zaplanowane?

14.03.2018 08:48

Realista

14.03.2018 16:43

Koledzy nie nabijajcie sie licytujac stawki tylko sie szanujcie za swoja ciezka prace! Moim zdaniem pensja w MZA powinna wynosic 4000zl netto+do tego premia regulaminowa jak nie podpadniesz+wysluga placona od 5 lat,tj 5 lat-5% wyslugi, 10 lat stazu-10% wyslugi liczac od stawki podstawowej 4000zl netto Wtedy mozna powiedziec,ze zarobki byly by znosne jak za tak ciezka prace. Ps: no i zwiazki powinny postulowac o czas pracy 8 max 9 godzin dziennie.
heheszek

14.03.2018 20:53

nie łudzić się chłopaki co do podwyżek. 4-5-6 netto to nie przejdzie. moim skromnym zdaniem do zaakceptowania przez obie strony to stawiana początek pierwszych 3 miesięcy 3700+600. po 3m-cach do roku 4000+600. Od roku do umowy na stałe 4200+600. Z otrzymaniem umowy na czas nieokreślony 4500+600. Po 5 latach % wysluga lat. to stawki brutto. W ten sposób zlikwidował bym podwyżkę za 2 nienagane lata pracy a karą byłoby tylko brak premii miesięcznej i rocznej.

Zostaw merytoryczną opinię o MZA