MZA

Social media

• Skierniewice

5. Opinie o MZA

Opinie o MZA Warszawa

Nie przegap nowości o MZA!

24.04.2019 22:15

26.04.2019 09:29

Częściowo muszę zgodzić się z Tobą. Wszelkie objawy (usunięte przez administratora)czy Dyskryminacji zgłaszane do Dyrekcji są od razu rozpatrywane i usuwane. Ale na poszczególnych oddziałach różnie bywa, są jeszcze osoby, które czują się niedowartościowani zawodowo i swoje frustracje wyładowują na innych. W takich przypadkach, kiedy rozmawiam z innym kierowcą od razu polecam zgłoszenie sprawy do Dyrekcji, wiem ze na sprawy (usunięte przez administratora)czy Dyskryminacji zakład jest wyczulony.

28.04.2019 21:24

Przyznałbym Tobie racje tylko osobiście nie mogę się przyczepić ze zakład nie przestrzega ustawy o czasie pracy kierowcy. Nawet pomimo opóźnień 15 odnośnie czasu jazdy czy czasu pracy wykonuje i problemów z tym nie mam, pozostałe przerwy mogą trwać nawet minutę na to pozwala ustawa. Mam jeszcze uwagi odnośnie przestrzegania Kodeku Pracy, ale tu dla „twardo głowych” potrzebny jest wyrok Sądowy w to nie będę się bawił. To, co opisujesz nie jest związane z (usunięte przez administratora)czy Dyskryminacją, na takie objawy zakład jest wyczulony i kto się czuje dotknięty takim zjawiskiem niech sprawę zgłasza do Dyrekcji, a gwarantuje będzie od razu rozpatrzona.
    Bartos

24.04.2019 10:54

Czy orientujecie się czy są w tym momencie miejsca na zajezdni Kleszczowa ?
    Matt

20.04.2019 14:13

Ile dostaliście ostatnio dodatku paliwowego? Ja 0zł na R3, czy to prawda że normy zostały obcięte jakiś czas temu?
    r-3

20.04.2019 15:25

dodatek jaki był taki jest ja dostałem 100, chociaż nie oszczędzam na swoim i pasażerów zdrowiu.Jest ogrzewanie to pale panie kierowniku jest gorąco to chłodzę. Dodatki za paliwo są jakie były no chyba że pytasz o ajenturę? Może jeździłeś same dodatki na 15stkach?

11.04.2019 02:02

Gdzie mogę znaleść Regulamin Wynagrodzenia aktualnie obowiązujący?. Proszę nie pisać ze na drzwiach prezesa. Do dziś byłem przekonany ze nadal obowiązuje Regulamin Wynagrodzenia z 2014roku, ale chyba tak nie jest chcę poznać jakie zmiany zostały zapisane w Regulaminie Wynagrodzenia. Temat dość poważny proszę poważnie do niego podejść.
    heheszek

18.04.2019 12:12

Muszą chyba jakieś dokumenty być, przecież przed zmianą premii na 300 zł mieliśmy 600 zł a nie 550, więc najpierw musieli zmienić na 600 a niedawno na 300

18.04.2019 12:26

Został wykonany błąd proceduralny wysokość premii ulegała zmianie, nie zostało to zmienione w Regulaminie Wynagrodzenia. Zgodnie z aneksem powinienem otrzymać premie w wysokości 550,00 zł która to suma jest zapisana w Regulaminie Wynagrodzenia.
    Różnica 250, 00 zł

18.04.2019 06:58

Odebrałem nowe warunki zmieniające umowę o pracę. Warunki wynagrodzenia jednostronnie ustalił pracodawca, dokonałem ich akceptacji. Teraz czekam, kiedy pracodawca spełni określone warunki w zawartej umowie i zacznie wypłacać premię regulaminową, jakiej wysokość jest zawarta w Regulaminie Wynagrodzenia, a nie o 250, 00 zł niższą.

09.04.2019 10:59

r1

10.04.2019 14:04

To prawda Pracownik przy zmianie umowy powinien wyrazić zgodę pisemna na utratę prawa nabytego jakim jest dodatek za wysługę lat. Przypomnę Nauczyciele pracujący na etacie dostają wysługę lat. Gdyby nie to mieliby coś koło 2400 jako dyplomowani. O dziwo nikt ich nie pozbawił tego dodatku a nas Kierowców pozbawiono dodatku za wysługę lat dając w zamian hipotetyczna możliwość uzyskania podwyżki. Przypomnę dodatek za wysługę jest dodatkiem obligatoryjnym przysługującym w spółkach państwowych zatem i Miejskich. Czemu ZZ chowają głowę i nie walczą o coś co się należy? Są bezsilne? To po co się produkują że mogą wszystko , rosną w siłę i krytykują na fb nauczycielskich związkowców. Przypomnę Nauczycielom nie odebrano dodatku za wysługę lat, a nam? Ma go ktoś na pasku?

10.04.2019 15:25

MZA jest spółka budżetowa, wysługa w tych jednostkach należała się z mocy ustawy, dopiero po wprowadzeniu Regulaninu Wynagrodzenia została odebrana pracownika.
    Pora nocna

07.04.2019 10:05

Każda firma ma obowiązek ustalenia dwóch pór nocnych oraz poinformowania o tym swoich pracowników. Pierwsza przerwa wynika z ustawy o czasie pracy kierowcy i są to wybrane cztery godziny pomiędzy 00:00 a 7:00. Tutaj należy zwrócić szczególną uwagę na to, że nawet jedna minuta pracy w tej porze powoduje objęcie kierowcy limitem 10 godzin. Drugim dokumentem obligatoryjnym dla pracowników firmy jest wybranie ośmiu godzin pomiędzy 21:00 a 7:00, co wynika z Kodeksu Pracy. W tych godzinach pracy należy się dodatek do wynagrodzenia w wysokości 20% pensji minimalnej, tj. około 2,28 do 2,76 PLN do każdej godziny. Ale ta pora nocna nie ma nic wspólnego z ograniczeniem czasu pracy kierowcy. Tutaj mamy podobną sytuacje jak z ustaleniem czasu pracy i czasu jazdy. Jak rozliczać dodatek do wynagrodzenia pracownikowi za pracę w porze nocnej doskonale o tym zakład wie. Problem robi się jak ustalić czas pracy w porze nocnej. Przykładem mogą być pytania testowe na „Patrona”. W pytaniu o ustaleniu pracy w porze nocnej uznano za prawidłową odpowiedz wynikająca z KP „rozkład czasu pracy obejmuje w każdej dobie, co najmniej 3 godziny pracy w porze nocnej ustalonej w układzie zbiorowym, regulaminie pracy czy w obwieszczeniu lub który w okresie rozliczeniowym pracuje w nocy, co najmniej przez 1/4 obowiązującego go czasu pracy.”, T(usunięte przez administratora)

08.04.2019 19:47

Czas pracy pory nocnej ustala pracodawca tak żeby 4 godziny były zawarte w przedziale czasu 0:00 - 07:00. Komunikatu które to sa godziny nie znalazłem może ktos wie gdzie sa podane?

09.04.2019 15:07

Na przykładach najłatwiej jest się uczyć. Otrzymując kartę drogowa od razu jest wiadomo ile czasu pracodawca zaplanował w ciągu dnia pracy i ile czasu prowadzenia. Jeżeli czas pracy nieprzekracza 10 godzin nie mamy problemu ze przekroczymy dozwolony czas jazdy 10 godzin. Problemem robi się obliczenie faktycznego czasu jazdy z uwzględnieniem utrudnień w ruchu. Przykład: zaplanowany czas pracy 6:31, zaplanowany czas jazdy 4:41. Zgodnie z Atr6 ust3, kiedy praca wykonywana jest bez utrudnień w ruchu kierowca ma obowiązek wykonać 15 minut nieprzerwanej przerwy. Kiedy nastąpią utrudnienia w ruchu i czas jazdy wydłuży się o 20 minut wtedy faktyczny czas jazdy kierowcy wyniesie 6:01 i teraz spada na kierowcę obowiązek wykonania przed 6 godzina jazdy dodatkowo 15 minut przerwy przerywanej i 15 minut przerwy ciągłe. Pytanie jak kierowca może wykonać dodatkowe przerwy?. To niepowinny byc problemy kierowców tylko to jest problem pracodawcy żeby tak zaplanować czas pracy by można przewidzieć taka sytuacje. Przykłady można podawać tylko czy efekt podawania ich bedzie skuteczny?

04.04.2019 11:20

06.04.2019 07:26

Kto robi rozkłady jazdy?

06.04.2019 08:59

Wykonanie rozkładów jazdy nie należy do obowiązków kierowcy, nie zajmuje się tym tematem. To pracodawca odpowiada żeby pracownik zgodnie z ustawa miał zaplanowany czas pracy, czas jazdy w systemie przewozow rozkładowych.
    Kierman

26.03.2019 15:11

Witam wszystkich serdecznie Wiecie dlaczego grafiki są zrobione tylko do Świąt Wielkanocnych A potem PUSTKA? Pozdrawiam
    Bingo

28.03.2019 08:33

Nas obowiązują przepisy o czasie pracy do 50 km,karta kierowcy i tachograf Cię nie dotyczy. 15 minut przerwy ciaglej powyżej 6 h prowadzenia. Jeśli mniej IE trzeba robić

29.03.2019 09:32

Oczywiście że nikomu nie chce się kłócić o kilka minut ale przychodzisz do pracy godzinę czy pół godziny wcześniej zjeżdżając stoisz w kolejce i jest wszystko ok A jeśli w pracy po 4 godzinach jazdy chcesz sobie zjeść czy pójść na obiad to nie możesz bo za 5 minut masz odjazd albo musisz siedzieć za kierownicą cały czas by nie zablokować pętli i musisz podjechać. Większość kierowców widzę z wozu nie wychodzi i całe 10 godzin spędza za kierownicą bo A to prowadzi A to je za kierowcą nie idąc nawet umyć rąk czy musi podjechać do przodu i wychodzi tylko do wc czy zameldować się u ekspedytora. To jest straszne. Co do ustawy to dzięki tej ustawie mamy zagwarantowane przerwy 30 lub 45 minut i nie żadne 15 minut tylko 30 lub 45 które musimy wykonać do 6 godziny jazdy autobusem wliczając do tego wszelkie opóźnienia na trasie. Natomiast przerwa to nie jest postój z pasażerami tylko autobus zamknięty A Ty masz wtedy święty spokój i robisz co chcesz. Przypatrzcie się jak to wszystko wygląda gdy itd wpada czasami na pętlę niestety jest tego za mało.
    Wrocław wita!

26.03.2019 00:59

Witam ponownie kolegów z Warszawy! Mówicie,że żeby otrzymać przeszeregowanie trzeba być czystym jak dziewica konsekrowana? U nas we Wrocławiu nie ma aż takiego (usunięte przez administratora).Kolejna sprawa w tym roku w wyniku zmiany regulaminu wynagradzania dostaniecie tylko 100 zł brutto podwyżki? Czy w tym roku związki będą kręcić jeszcze jakąś aferę o podwyżki czy to koniec i do zobaczenia w 2020?.U nas już od dobrych kilku lat co roku dają po 200-300 zł brutto więcej,nawet najgorszym nygusom :-) Teraz mam jeszcze 2 pytania poza tematem: 1.Jak u was wyglądafrekwencja/zapełnienie autobusów? Szczerze mówiąc we Wrocławiu coraz mniej ludzi jeździ autobusami.Rzadko kiedy autobus wypełniony jest więcej niż w 50 %.Po 18-19 w przegubowcach jeździ po 10-20 osób.Na lotnisko to już nikt nie jeździ-po 3-4 osoby w przegubowcu :-). 2.U was podobno są gigantyczne korki.Żeby wjechać/wyjechać na ten słynny mordor trzeba stać po 40 minut w korku.Powiedzcie,ale szczerze-te korki wynikają ze zbyt wąskich dróg przelotowych/złej infrastruktury drogowej czy raczej niewydolnej komunikacji miejskiej? Ile powinno być na dzień dzisiejszy lini metra w Warszawie i jak często powinien jeździć SKM,żeby to jakoś w miarę wyglądało? Byłem w Budapeszcie niedawno-4 linie metra,kolejka podmiejska co 10-15 minut,jak powiedziałem Węgrowi,że w Warszawie to jest w zasadzie półtorej lini metra ,a SKM jeździ raz na pół godziny to przecierał oczy jak U nas ludzie w stolicy wytrzymują coś takiego.
    Tomasz

20.03.2019 13:34

Tak się zastanawiam co Was skłania do pracy w Mza i pakowanie się w tak ogromny stres za jakieś 3500 tyś zł. Robota dla desperatów. Jakbyś nie był silnie psychiczny to ta robota Cie zniszczy, zrobi z Ciebie (usunięte przez administratora) Jest tyle pracy za 3500. Darujcie sobie ten kołchoz bo szkoda nerwów i czasu. Pozdro dla normalnych którzy odeszli.
    R1

24.03.2019 10:16

Stazowy dodatek za wieloletnia prace nalezy sie jaknie psu micha.wypisujmy sie ze ZZ by przestaly byc reprezentatywne,skoro nie potrafia radzic sobie zna problemem

24.03.2019 20:58

Jestes w błędzie dodatek stażowy należał Nam się do czasu wprowadzenia Regulaminu Wynagrodzenia w 2014 roku. Od dawna Urząd Miasta zlikwidował dodatek stażowy, można było go zlikwidować w MZA nowym Regulaminem Wynagrodzenia. Teraz żeby przywrócić dodatek startowy trzeba zmienic Regulamin Wynagrodzenia lub Urząd Miasta przywróci go.
    ???

20.03.2019 00:55

Witam Cały czas są przyjęcia na R-3 ?
    Smerf Maruda

23.03.2019 00:11

Kilka cytatów z prasy w tej sprawie Z 2015 roku : W najbliższym czasie zostanie rozstrzygnięty przetarg na projekt techniczny - mówi Adam Stawicki, rzecznik MZA. - Będzie on gotowy wraz z pozwoleniem na budowę w ciągu 18 miesięcy i zajezdnia zostanie przebudowana do roku 2018. Z kwietnia 2016 portal transport publiczny: MZA Warszawa przygotowują się do kompletnej przebudowy zajezdni Redutowa. Ma powstać do 2020 r. i znajdzie się w niej miejsce dla 300 autobusów, w tym 100 przegubowych elektrycznych, wraz ze stacjami ładowania. MZA Warszawa pokazały wizualizację zajezdni. Klakson marzec 2019 : Elektryczne przegubowce mają być ulokowane w trzech zajezdniach: „Woronicza”, „Ostrobramska” i „Stalowa”. Docelowo ich bazą stanie się nowa zajezdnia przy ulicy Redutowej. Przetarg na jej budowę może ruszyć jeszcze w tym roku. Pytanie na dziś : Kto mówi prawdę? Bo kto kłamał to widać po datach.
    toZnowuJa

21.03.2019 17:49

Kiedy zabierano trzynastki wiedzieli co robią. Zaproponowali "wrzucenie w stawkę" tzw. trzynastki. Później długo nie dawali podwyżek i tak naprawdę trzynastki zabrali. Dali wyższą premię prezesowską, tylko że szanse jej otrzymania są marne. Kto się zgodził na takie zmiany? My pracownicy, bo jeździmy na gripexach, żeby tylko otrzymać podwyżkę. Ludzie szanujcie swoje zdrowie, bo jak je stracicie, prezes z całą spółką się na Was wypnie, bo staniecie się dla nich bezużyteczni. Pamiętacie jak zwalniali za zwolnienia? Czy to było zgodne z prawem? Co przez to pokazali? Napewno to, że mają nas za nic. Teraz i my pokażmy, że nasze zdrowie jest najważniejsze!!! Jak pokazać? Idąc do lekarza a nie leczyć się na własną rękę. Pozdrawiam Wszyskich.
    Ambition

21.03.2019 12:35

Witam Za kilka tygodni minie 5 lat odkąd tu pracuję jako kierowca. Bylem na L4 więc premii nie będzie. Mam pytanie. Czy z automatu dostanę przszeregowanie gdy minie okres 5 lat?
    rolkarz

21.03.2019 13:42

Tu mi kaktus wyrośnie już dzwoniłem do działu kadr. Prędzej zejdą się ze soba dwa księżyce na zmianie C. Przy zmianie regulaminu S proponowała dodatek stażowy który znikną w nowym regulaminie i go nie ma. Zatem możesz miec fart i do emerytury (usunięte przez administratora) za wypłatę futrzaka

20.03.2019 09:55

sru

20.03.2019 22:31

Ta uważaj już cię zwolnią, szczególnie teraz gdy znowu zaczynają pojawiać się braki. Ci co poprzychodzili dziwnym trafem często są na zwolnieniu lub wymówieniu i znowu widać dno polityki kadrowej.
    r1

21.03.2019 09:13

nagana w jadłospisie. Przy obecnych płacach gdzie na mieście z braku polskojęzycznej siły roboczej 3500 na ręke to norma o ile masz szkołę średnią i jakąś specjalizację to raczej cie nikt nie wypierniczy. Nie dostaniesz premii rocznej potrąca ci z miesięcznej i zapomnisz na dwa lata o podwyżce. Także zaciskaj poślady i mocno ujmij kierownice w dłoniach być mógł pracować za średnią obecnie na rynku pracy. Kiedyś w autobusach miałeś bilety dodatki deputaty zdobycze strajków sierpniowych teraz to wszystko zz oddały i masz fige z makiem tyle ile Ukrainiec w biedronce z nadgodzinami
    Andrzej

12.03.2019 12:45

Jaką karę nakłada ZTM za przyspieszenie np. 2 minuty ?

20.03.2019 09:44

Jaka jest kara jeśli pojawisz się na czerwonej liście po raz pierwszy ? Powód niepunktualny odjazd z krańca dokładnie chyba 1 min przyspieszony odjazd bo oczywiście NovaMedia nie działała i dojechałem wg. Zegarka więc to musiały byś sekundy...różnicy Pozostało
    ???

19.03.2019 17:18

Czy są przyjęcia na R2 ,mam najbliżej.
    Qusy

14.03.2019 22:03

Podobno maja byc trzy stawki wie ktos cos?
    R-3

15.03.2019 08:20

Gdzie w Łodzi, Poznaniu,Wrocławiu? Najważniejsze by każdy znał mniej więcej swoją ścieżkę ,,kariery,, zatem czy będzie miał dodatek stażowy po przepracowaniu pięciu lat? Bo o awansie nie będę wspominał, gdyż dostanę zajadów od śmiechu. Trzy stawki.ok ale do tego jak w firmach państwowych dodatek stażowy żeby każdy wiedział że gdy pracuje to dostanie przeszeregowanie. Gdy zaś ma farta dostanie po dwóch latach wraz z premią prezia. Tak było przed modyfikacja regulaminu płac ale komuś to wybitnie przeszkadzało a ZZ o ten punkt jak widać nie walczyły zbyt zajadle
    €

15.03.2019 18:30

Powinna być jedna stawka. Wszyscy robimy taką samą robotę. Stażowe do tego. Lata pracy = szacunek i wdzięczność w formie % STAŻOWEGO €€€€€ !!!
    Kaśka

15.03.2019 12:30

Kochani czy dostaniemy na święta dodatkowo jakieś pieniążki ( miło by było )
    OSTROBRAMSKA

15.03.2019 12:32

Raczej jest to niemożliwe ,pracuje 9 lat i na Święta Wielkanocne nigdy dodatkowej kasy nie było
    Borussia

12.03.2019 20:58

Siema. Czy ma ktoś jakieś konkretne informacje odnośnie przyjęć teraz? Nie pytam się o to czy polecacie tam prace czy tez nie tylko konkretnie o przyjęcia. Ciężko jest się teraz dostać? I jak wyglada dokładnie to finansowanie uprawnień. Czy trzeba samemu latać do urzędu pracy i się rejestrować i ich się prosić o refundację i po ewentualnej zgodzie udać się dopiero do MZA? Czy najpierw należy się zgłosić do firmy i po ewentualnym odezwie i późniejszym zatrudnieniu firma sama ogarnia później te sprawy. Pytam z ciekawości. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdro i szerokości na drogach
    Waledzik

14.03.2019 09:00

(usunięte przez administratora) Nie musisz nic spłacać jeśli robisz przez UP. Jedyny warunek to tgzw. promesa od danego przewoźnika nie ważne jakiego. Promesa jest swego rodzaju obietnicą na papierze, że dany pracodawca zatrudni po ukończonym kursie. Na tej podstawie UP kieruje na kurs. Promesa zobowiązuje tylko pracodawce, nie trzeba wcale pójść tam skąd się ją ma. Warunkiem, że kurs jest w pełni finansowany, jest podjęcie jakiejkolwiek pracy po zakończeniu kursu, nawet na zleceniu i dostarczenie umowy do wglądu. Ja miałem promesę z mobilisu ale podjąłem pracę w mza. Z tego co słyszałem mza też zaczęło wystawiać promesy. No i ostatnią kwestią jest umiejętna rozmowa z UP po uprzednim sprawdzeniu terminów tych kursów.

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w MZA?

Kontakt - MZA

Włościańska 52 01-710 Warszawa

FacebookIconInstagramIconXIcon

13.03.2019 13:37

14.03.2019 08:54

Instrukcja o której wspominasz nie jest zgodna z Naszym regulaminem wewnętrznym. Wydawane sa rożnego rodzaju informatory, instrukcje odnośnie pracy kierowcy, a nie ma jednego spójnego dokumentu „ Regulaminu Pracy Kierowcy MZA” , ale to jest normalne w tej firmie skoro „Regulamin Wynagrodzenia” można interpretować na dowolny sposób to po co wprowadzać regulamin pracy jak i tak od kierowcy wymagać się bedzie co innego niż było by zapisane w takim regulaminie.
    Taka prawda

13.03.2019 08:52

Kiedy ITD wezmie sie za czas pracy kierowcow MZA? Za dlugie zmiany po 9-10 godzin i zbyt krotkie przerwy na odpoczynek na pętlach powoduja zagrozenie zdrowia i zycia pasazerow. Spytajcie sie kierowcow ile godzin śpią w nocy przed przyjsciem na I zmiane? Czy myslicie ze zeby byc wypoczetym i pospac te 8 godzin a majac wstac do pracy o 2:00 to kierowca kladzie sie spac o 18:00? Spia po 3-4 godziny,zmiany sa po 9-10 godzin,marne przerwy wiec jest to realne zagrozenie dla pasazerow
    nielubięponiedziałku

13.03.2019 11:47

Rano kotku to pół biedy. Jak widzisz po chęciach to większość chce śmigac na 1 zmianę, która jest uważana za lżejszą. Możesz się szybciej zregenerować. Na zmianie 2 lub C, to ładujesz się od ręki w dziki korek od 16 do 21. Później ewentualnie jeżeli nic się nie dzieje możesz nieco spokojniej dotrwać do 24 lub 0030. Później czekasz w dzikim tłumie do pomp i OC. Następnie jedziesz do domu sie wyspać czyli kładziesz się koło 2 w nocy lub dalej. Wstajesz gdy obudzą cię domownicy idący normalnie do szkoły i pracy. Spisz snem sprawiedliwego koło 4godzin. Budzisz się zjesz śniadanie pobawisz się gruszką lub komputerem następnie robisz drugie śniadanie i koło pierwszej wychodzisz z domu do pracy. Popracuje sobie teraz gdy ztm przedłużył przeloty linii do późnych godzin nocnych. Kiedyś linie dzienne kończyły bieg koło 23 , teraz? Teraz to mza powinien dodatkowo wypłacać dodatek za rozłąkę z żoną. Bo która małżowinka będzie chciała się poprzytulać około trzeciej nad ranem. Chyba jakaś bezrobotna, desperatka.
    MZAriusz

12.03.2019 09:22

Wbrew powszechnej, zawód kierowcy to bardzo trudny i odpowiedzialny zawód. W ręce kierowcy powierza się warty setki tysięcy złotych pojazd oraz życie i zdrowie pasażerów nim przewożonych. kierowca powinien umieć pomóc podróżnym i umieć sobie poradzić w trudnych sytuacjach. Lecz skoro ktoś nie potrafi sobie poradzić z tak prostą rzeczą jaką jest ukończenie szkoły podstawowej to ma sobie poradzić w codziennej pracy?(usunięte przez administratora)Dlaczego jeszcze z naszych pieniędzy MZA funduje im kurs prawa jazdy kiedy każdy inny uczciwie pracujący człowiek musi za niego zapłacić ponad 7000zł?

12.03.2019 09:40

Spółka o tym dokładnie wie ..... dlatego rok temu został opracowany dokument „ Kodeks etyki pracowników Miejskich Zakładów Autobusowych”. Zawarte w nim sa takie zagadnienia jak: Nasze zasady i wartości, Relacje wewnątrz Spółki, Pracownicy, Zasady zachowania w Spółce, Relacje z Klientami, Relacje z konkurencja, Polityka w kwestii środowiska naturalnego, Nasze relacje z otoczeniem, Funkcjonowanie Kodeksu Etyki. Jest to jasno określony dokument jak powinno byc w spółce, (usunięte przez administratora)
    stryj

11.03.2019 16:40

W MZA kandydaci na kierowców nie muszą mieć skończonej podstawówki, a w dokumentach wymaganych przez pracodawcę nie trzeba mieć świadectwa o niekaralności. Naprawdę nie wiem do czego to zmierza....
    parapapa

11.03.2019 18:26

Przecież od jakiegoś czasu słabo broni się kierowców przed SN. Kierowca ma brać rower jak również w razie wypadku gdy mu się rower omsknie wewnątrz to on ponosi konsekwencje gdy pasażer ma utratę zdrowia powyżej 7dni.Jeszcze gorzej gdy poszkodowanych zabierze karetka z autobusu.Kierowca wtedy proroka jak nic.To on lata po sądach, i on ponosi konsekwencje również finansowe takiego wypadku, gdy na ten przykład rower poharata ludzi przy ostrym hamowaniu. ZTM ponoć nie ma nic przeciw takim przewozom choć powinien zabronić tego o ile brak specjalnych uchwytów do przewożenia pojazdów jednośladowych. Zatem niebawem kierowca z czystą kartoteką będzie jak żołnierz bez karabinu.
    ze zrozumieniem

12.03.2019 08:38

Czytając interpelację, tłumaczę. Rowery winno przewozić się zabezpieczone w miejscach do tego przeznaczonych o ile konstrukcja pojazdu na to zezwala. Rowerzysta powinien zachować należyte bezpieczeństwo przy przewozie. Ale jeżeli w sądzie udowodnią wam że niepotrzebnie hamowaliście uznaja to za niedbalstwo przewoźnika i to wy będziecie winnymi. Zatem o ile Kierowca weźmie a nie musi, gdyż przewoźnik nie zabezpieczył odpowiednich stojaków lub uchwytów, to kierowca bierze na siebie odpowiedzialność i to na nim nie zostawią suchej nitki. Tak to przeczytałem ze zrozumieniem. Zatem to Kierowca nie ZTM decyduje czy rower zabrać czy nie.Proste wszystko zależy od sumienia Kierowcy nie zaś od wymuszonej przez rowerzystę awantury i straszenia donosem.
    Były z R-...

06.03.2019 13:36

Chciałem sie z Wami czymś podzielić... 28 lutego był moim ostatnim dniem w MZA! Odszedłem po 11 latach pracy. Odszedłem z podniszczonym zdrowiem(kręgosłup i stawy kolanowe) i ze zniszczona psychiką,z poczuciem że zmarnowałem w tej firmie najlepsze lata życia bo jak zaczynałem to miałem 25 lat. 11 lat wstawania o 2:30 lub wracania o tej do domu. 11 lat pracy w świątek,piątek. 11 lat nie obchodząc wigilii bo akurat wypadała mi zawsze druga zmiana. 11 lat jazdy w korkach,przy budowie metra,ronda na Płowieckiej i innych utrudnien. 11 lat znoszenia pogardliwych spojrzeń pasażerów lub odpisywania na durne skargi przez nich pisane. I to wszystko za marne 3500zl netto na reke na ciągle najniższej stawce bo jestem tylko człowiekiem i zdarzało mi sie chorować więc o przeszeregowaniu czy nagrodzie prezesa mogłem pomarzyć. I właśnie to 3500zł na ręke po tylu latach i na równi ze świeżakami dopiero zaczynającymi tu pracować sprawiło że podjąłem decyzje o odejściu. Długo się zastanawiałem jak to bedzie? Czy znajde prace za podobne pieniądze? No bo rachunki same sie nie zapłacą i za coś trzeba żyć. Ale uwierzcie mi istnieje życie poza MZA! Mam pracę od poniedziałku do piątku od 9 do 17,chodzę wyspany,wypoczęty,nie wracam do domu tak zmęczony jak wracałem w MZA po pierwszej zmianie nieraz 10 godzinnej,nie mam presji ze jak cos zrobie zle to odrazu ZTM przywali mi kare i kierownik będzie mnie wzywał. I co najważniejsze zarabiam podobnie bo 3300zł netto za nominał bez żadnych nadgodzin. Nikt do mnie nie dzwoni żebym zostawił rodzine i przyszedł w weekend z wolnego. Także życzę Wam żebyście przemyśleli swoje życie,mieli równie dużo odwagi i wewnętrznej siły by zostawić ten (usunięte przez administratora) Szerokości i dużo zdrowia koledzy! :)

07.03.2019 13:24

Tu się zawsze wraca .... polityka kadrowa MZA polegała w dużej mierze na osobach ponownie wracających do pracy. Z uwagi ze przez ostatnie 20 lat nie były prowadzone szkolenia zawodu kierowcy w ilości 150 kierowców rocznie nie ma kto teraz wracać. Brakuje kierowców na rynku nie zostało wyszkolonych 3 tys kierowców przez sam ośrodek MZA, tej zaległości szybko się nie odrobi kierowcy którzy teraz odchodzą wrócą w przeciągu 12 - 15 lat
    Były z R-...

10.03.2019 21:10

Tu wracaja tylko nieudacznicy ktorzy po odejsciu z mza nie potrafia robic nic innego,wiec wracaja bo ta praca byla jaka byla ale tu sie juz zadomowili wiec tu wracaja bo ja znaja,bo kasa jest jaka jest ale jest pewne ze 10ego bedzie przelew

09.03.2019 09:46

Paski wziete? Paliwo jest ale ciagle brak dodatku za wysluge lat.
    Bilbo

10.03.2019 15:06

Za to paliwo jakoś dużo to nie wiem wyrównanie jakieś czy oddać trzeba jak w grudniu za święto 12 listopada
    Adios mza

04.03.2019 09:22

Witam szanownych szoferów, po 7 latach pracy w tym eldorado powiedziałem basta. Ale nie myślcie sobie że tak łatwo jest się zwolnić. Najpierw batalia o skrócenie okresu wypowiedzenia, bez szans na powodzenie,masz tyrać pełne 3 miechy i koniec. (usunięte przez administratora) trzeba się rozliczyć z talonu mundurowego a taka np. Wypasiona kurtka to koszt 650 zł. Te z nowej serii to uwaga 1000 !!!Garnitur od versacego spod Łodzi 300 etc. Pisze to ku przestrodze bo właśnie szlag mnie trafił. Wiem że to naiwne pytanie ale może któryś z szoferów może poratować w biedzie i ma na zbyciu te wysokiej jakości ciuchy do odstąpienia taniej niż w ich cenniku niczym od najlepszych projektantów mody?? (usunięte przez administratora)

05.03.2019 08:29

Ze trzeba oddac to normalne w każdym zakładzie tak jest, tylko dlaczego trzeba płacić za przewidywany okres użytkowania jeżeli rozwiązuje się umowę o prace z zakładem to jest nienormalne. Wynika z tego ze zakład pracy sprzedaje nam ubranie robocze które musimy odpracować w danym okresie czasu, jeżeli tego nie wykonamy musimy za ubranie robocze płacić.
    Adios mza

08.03.2019 20:28

Sprawa skończyła się następująco: panie z referatu poszły mi na rękę , ale za kurtkę nie ma bata, płać wyrobnikiu. Świadectwo pracy odebrałem 7 go dnia w odpowiedzi uzyskując że liczy się data wysłania i właśnie mieli to zrobić???? za kurtkę zostałem podliczony ponad 400 pln ale nie mam zamiaru tego płacić, i podobnie z twoim tokiem rozumowania nie odpuszczę ! Niech zabierają ten chłam z którego polar nadaje się do Ew. Użytku, o wyniku batalii poinformuje. TrYmajcie się szoferzy i pamiętajcie że istnieje życie i praca poza mza
    slave

08.03.2019 12:25

Ogólnie rzecz biorąc wizerunek firmy nie jest najlepszy, wsród ludzi z zewnątrz, jak i wsród pracowników. Kierowcy nie mają należytych przerw, nie chodzi o ich czas trwania ale o odpoczynek od pasażerów. Co z tego że masz przerwę na krańcu, skoro co chwilę, ktoś coś od ciebie chce. Nawet kanapki spokojnie zjeść nie można, bo patrzą ci na ręce. W innych miastach krańcowe przystanki są odizolowane od pasażerów. Drugą kluczową sprawą jest regulamin wynagradzania. Tak naprawdę nikt już nie panuje w tej firmie, kto ile zarabia i z jakiej racji jest na tej a nie na innej stawce. Mówią: jak ci nie pasuje, to się zwolnij. Czy o to w tym wszystkim chodzi? To ja mam się zwalniać bo ktoś nie potrafi wyregulować warunków i zasad pracy? To może osoby zarządzające tą firmą powinny wraz z organizacjami związkowymi zadać sobie pytanie, co sobą reprezentują.
    Dyspo ZEA4

06.03.2019 09:01

Panowie i Panie dlaczego MZA zatrudnia osobę bez wykształcenia podstawowego robi mu prawo jazdy w swoim ośrodku szkolenia bez weryfikacji czy taka osoba posiada odpowiednie wykształcenie? Czy wymóg podstawówki nie jest już wymagany? Dokąd ten świat idzie że byle kto może pracować w firmie państwowej na stanowisku ospowiedzialnym za ludzi. Zatrudniani miłośnicy na R4 są na innych, lepszych zasadach? Czy Prezes nie wie o tym czy może nie chce o tym wiedzieć?
    Oburzony z R4

07.03.2019 16:34

Jakim trzeba być tłukiem by nie skończyć podstawówki? Gdy ja się przyjmowałem do pracy to wymagano ode mnie średniego wykształcenia. Widać są równi i równiejsi
    Sebastian P

07.03.2019 16:55

Koledzy - jakie ma to znaczenie czy ktoś ma wykształcenie wyższe czy nie ma nawet podstawowego ??? Tu liczą się jego umiejętności prowadzenia pojazdu, a nie rozwiązywanie zadań matematycznych z wzorami skróconego mnożenia ????????????. Panowie - jeśli jest dobrym kierowcą - ja nie widzę problemu. Zdolności umysłowe nie świadczą o zdolnościach manualnych czyli o umiejętności prowadzenia pojazdu. Prawda jest taka, że ludzi do pracy brakuje i tak jak wszyscy na rynku MZA obniżyło poprzeczkę... Muszą zdobyć kierowców by autobusy wyjechały w miasto...
    Przyszły kierowca

04.03.2019 11:02

Koledzy kierowcy...tak uczciwie i rzetelnie bez śmiechu i chejtu. Żeby zarobić 4.5-5tys ile trzeba trzasnac dni więcej w pracy ?
    heheszek

04.03.2019 16:13

Za 4500 to musisz mieć ok 25 nadgodzin więc 2 dni i trochę obrywków za późniejsze zjazdy lub wydłużenie godzin z grafiku. Jeśli nie ma świąt to ciężko to zrobić bo pracując na zmiany łapiesz jeden weekend gdzie możesz iść z wolnego w sobotę lub niedzielę. No i pytanie czy jest zawsze zapotrzebowanie.

01.03.2019 23:39

rararatata

04.03.2019 08:38

Chciałbym usłyszeć nie o Jasiu tylko o POWROCIE DO NALICZEŃ DODATKU STAŻOWEGO dla każdego uprawnionego Kierowcy. Jeżeli będzie potrzebny tylko łut szczęścia by dostać przeszeregowanie wielu zacznie się zastanawiać nad sensem regulaminu płac i dalszej pracy w KM
    Wynagrodzenie ZTM

03.03.2019 11:58

Żeby zakończyć bajki o wynagrodzeniach pracowników ZMT i ilości zatrudnionych osób posługując się danymi budżetu miasta stołecznego Warszawy na rok 2019, przedstawiam wiarygodne dane o zarobkach w ZTM Ilość etatów ZTM – 747,5 Roczna kwota przeznaczona na wynagrodzenie dla pracowników – 63 380 000,00 zł Średnie miesięczne wynagrodzenie na etat – 7 000,00 tyś zł Dodatkowe wynagrodzenie roczne – 4 190 000,00 zł Średnie dodatkowe wynagrodzenie roczne na etat – 5 600, 00 zł Roczne dodatkowe wynagrodzenia bezosobowe – 4 387 042,00 zł Roczne pochodne od wynagrodzeń - 13 553 208, 00 zł Razem roczne wydatki na wynagrodzenie dla pracowników ZTM - 85 510 250, 00 zł Dla przypomnienia podam, że roczne wydatki na wynagrodzenie dla pracowników MZA nie przekraczają sumy 70 mil zł.

02.03.2019 13:22

Majster45

02.03.2019 18:59

Raz odpowiedziałem do młodej dziewczyny (na oko coś koło 26 lat), że odjadę ze chwilę czyli jak tylko wrócę z ubikacji. Grzecznie i kulturalnie. Odeszła nadęta bez słowa a ja poszedłem za potrzebą. Wróciłem i odjechałem minutę po, wpisując uprzednio w karcie drogowej "wc" i powiadamiając cr by mieć czyste konto, odnotowali czyli git. W następnym tygodniu musiałem iść pisać raport bo na mnie napisała skargę, że przeklinam, nie udzielam pasażerom odpowiednich informacji i opóźniam kurs przez co niewiasta spóźniła się do pracy. Wspomniała też coś, że palę papierosy w kabinie (a jestem niepalący). Czyli ogólnie pierdylion kłamstw i oszczerstw z czystej zemsty. Napisałem krótko w raporcie - "że bolał mnie brzuch i poszedłem do ubikacji o czym napisałem w karcie i powiadomiłem cr". Oni chcieli bym przyjechał z wolnego pisać te pierdoły - ni cholery, powiedziałem, że mogą mnie ściągać z linii albo przyjdę po dodatku. Z takimi ludźmi ma się doczynienia w tej robocie. Dramat.
    Majster45

03.03.2019 11:09

Kiedyś nie zadzwoniłem na cr w podobnej sytuacji i kierownictwo usilnie próbowało mnie (usunięte przez administratora)na premię za to, że "czemu pan nie powiadomił centrali ruchu o zaistniałej sytuacji" więc teraz nawet z najmniejszą pierdołą dzwonię jak są jakieś dziwne sytuacje co bym później nie musiał być szarpany. To nie jest tak, że dzwonie tam jak paranoik. To ta instytuacja (firma) na mnie wymusza bym się zabezpieczał też i przed nimi, to jak działa całe kierownictwo, że chcą cię umoczyć za wszystko i najlepiej byś przytakiwał i kładł uszy po sobie chyba wie każdy kto pracuje dłużej niż miesiąc. O nie nie ze mną te numery. Szerokośći!
    Wrocław wita

02.03.2019 14:15

Witam kolegów z Warszawy.Mam pytanie dotyczące tej drugiej grupy zaszeregowania.Żeby wejść na wyższą stawkę wymaga się 2 lat nienagannej pracy-czyli oprócz choroby,urlopów na żądanie itp.również: -ani jednej drobnej kolizji(np.zarysowany zderzak o krawężnik) -ani jednej skargi(odjechanie z przystanku 15 sekund wcześniej) -ani jednego choćby opóźnionego o 3 minuty wyjazdu z zajezdni?? Sorry,ale ciekawe ilu kierowców spełnia takie warunki? Teraz tak z ciekawości-ile u was ma netto stary,wspaniale pracujący kierowca ze wszystkimi dodatkami i premiami netto? U mnie we Wrocławiu ok 4250 netto.
    Smerf Maruda

02.03.2019 21:22

Jeśli podajesz takie stawki netto, to napisz ile trzeba mieć godzin nadliczbowych. Tak się składa, że mam najwyższą stawkę 5200 + 300 premii. Jeżdżę na całodziennych, z niewielką kasą za paliwo. Nocne godziny to tylko te wynikające z późnych zjazdów. Netto rzadko przekraczam 4200. Aby dostać 4500 na rękę przy najwyższej stawce muszę przyjść z wolnego. Chyba, że pracę z wolnego mieścisz w pojęciu " z dodatkami"
    Wrocław wita

03.03.2019 03:46

U nas 4250 to jak staż pracy powyżej 10 lat + specjalnie podniesiona podstawa decyzją kierownika w jakimś szczególnym przypadku(nie wiem o co chodzi,może szczególne wzorowa praca). Z tymi premiami u nas to tylko mogą capnąć 10 % regulaminowej.Pozostałe dwie są nietykalne i obowiązkowe.Fajna sprawa-u nas nagrodę roczną dawali w zeszłym roku nawet przy kolizjach i skargach.Tylko oficjalna nagana z wpisem do akt skutkowała brakiem nagrody.

26.02.2019 02:53

28.02.2019 17:23

Mieszkając w Warszawie czy to na Bródnie, Tarchominie, Bielanach Żoliborzu, Bemowie Mokotowie czy innym miejscu dojazd do pracy zajmuje średnio 30 czy 50 minut bardzo rzadko jest to 20 minut choć czasami się zdarza. Do tego trzeba doliczyć dojście do zajezdni czy to że trzeba być 30 minut wcześniej by wyrobić się z wyjazdem. Niektórzy czy może bardziej większość przychodzi od 30 minut do godziny wcześniej i nie są to przypadki pojedyńcze tylko większość osób tak przychodzi. Jeśli nie przyjdziesz wcześniej to nie wyrobisz się z wyjazdem i biegasz po zajezdni jak głupi A później jesteś wzywany do kierownika za opóźniony wyjazd co kierownik ma w nosie i liczy się tylko dla niego wyjazd o czasie więc tak naprawdę Jesteśmy zmuszeni do tego by przychodzić wcześniej. dodając wszystko dojazd trwa średnio od 50 minut do półtorej godziny. Oczywiście z powrotem jest podobnie bo A to korki A to trzeba zdać wóz czy odstać w kolejce. Wiec dojazd do pracy i powrót trwa średnio od półtorej godziny do ponad dwóch godzin do tego 8 godzin pracy 8 godzin snu i zostaje 5 czy 6 godzin czasu wolnego.

01.03.2019 09:05

Nie wiem czy świat i ludzie bo jeśli mieszkając w Warszawie na Tarchominie i dojazd średnio zajmuje 40 czy 50 minut A jednego dnia mam na 4 a drugiego na 3.45 i muszę pojechać pół godziny wcześniej czy godzinę bo brakuje paru minut na późniejszy autobus do tego wiem że jestem zmuszany przyjść wcześniej do pracy żeby wyrobić się z oc to dojazd z 40 minut zajmuje nagle półtorej godziny albo dwie to chyba coś nie tak. A później kończę pracę na markach czy Górczewskiej.
    zadowolony

24.02.2019 15:45

Pozdrawiam wszystkich tyrających na najniższej stawce. Różnica jest spora 5200 - 4500 = 700 złotych. Jak za tą samą robotę to sporo. Jeżeli chcecie się zrównać z najlepszymi to dalej po gripex do apteki i jazda ;)
    Spoko

26.02.2019 09:50

700 brotto to jakies 450 moze i ta sama robota ale czy 450 to tak duzo .to jest tez dodatek za lojalnosc i staż w firmie.i ze nie bierzesz urlopu n.ż w ostatniej chwili i ze nie nie idziez na L4 z bule powodu
    R-1 2 3

26.02.2019 10:51

spoko, nie ma tu dodatku stażowego jak widać kierowcy po przepracowaniu swoich lat nie mają takiej pozycji jak dodatek stażowy no chyba że ci po dwóch latach mają więcej miesięcy od tych po latach 5, 7,10???
    R-1 2 3

26.02.2019 10:48

Mija pięć lat od wprowadzenia porozumienia płacowego. Zatem gdzie jest dodatek za STAŻ, czyli narastający dodatek do miesięcznej pensji za przepracowany czas w jednej firmie. dodatek?????
    Wkurzony

21.02.2019 23:33

Co jest z tymi urlopami? Wyrzucają ca cały miesiąc i nie biorą pod uwagę wniosku o podział!
    Dewil

22.02.2019 10:22

A jak masz zapisane w planie urlopów . Wisi od grudnia to jak ci nie pasi trzeba iść było do głównego dyspozytor i zmienić
    Edek z Wołomina

20.02.2019 23:52

Witam czy kierowcy MZA mają jakieś zniżki na stacji paliw przy Włościańskiej
    Man

21.02.2019 11:27

Jest zniżka 5gr/l na stacjach Lotos dla członków związku zawodowego Solidarność Mza i Tw
    R2

13.02.2019 00:25

Oc zjazdowe 30-40min .Płacą za 20min Kiedy ktoś coś z tym zrobi?
    Jest pięknie 2

13.02.2019 14:14

Czasami nie zawsze te 20 min to świat i ludzie - najgorzej jest po 23.40 oraz jak zjeżdżają dodatki .Ogólnie jest pięknie
    ZEA

19.02.2019 13:35

Święte słowa tylko weź tym wszystkim miłośnikom pracy za darmo wytłumacz... Na zm.A godzinkę darmowo wcześniej przyjdą, a na zm.B postoją i 40 minut a potem jeszcze pół godzinki na kolejny nocny, przecież to wszystko ku chwale MZK. Stanie przed bramą jest nie tylko opłacalne finansowo ale i uczciwe bo wjeżdżasz na pompy w takiej kolejności jak wjedziesz przez bramę. Wielokrotnie czasu OC wystarczyło tylko na tankowanie, potem autobus w grzędę i nara. Wpis w kartę że zbyt mało czasu na wykonanie OC i tyle. A na dwóch dodatkach jest zabawa:-) 13h dobowego czasu pracy praktycznie codziennie nie pozwalało mi wykonywać OC zjazdowego więc autobus porzucony tuż za bramą i nara. Niech się cieszą że byłem tak miły i odnosiłem dokumenty (płacone miałem tylko do bramy) ale zawsze po pracy idę umyć ręce więc i papiery się zaniosło.

Zostaw merytoryczną opinię o MZA