MZA

Social media

• Skierniewice

5. Opinie o MZA

Opinie o MZA Warszawa

Nie przegap nowości o MZA!

Młody wilk

13.07.2019 09:36

W tym roku zrobiłem prawo jazdy i zamierzam zatrudnić się w MZA Dzwoniłem do biura i poinformowano mnie ze będę musiał przejść jakieś dodatkowe szkolenia przed zatrudnieniem i oczywiście rozmowę kwalifikacyjną. Jak wyglądają takie szkolenia i ile trwają? Z tego co mówiła to są przyjęcia tylko na Woronicza i podała jeszcze jakaś jedną zajezdnie ale nie pamiętam którą także chyba aż tak duże zapotrzebowanie na kierowców nie jest skoro tylko dwie zajezdnie do wyboru.
    Andrzej 778777

16.07.2019 04:53

Jest kilku którym jest źle ale większość jest zadowolona z wykonywanej roboty - ja do nich należę ( naście lat się pracuje )

16.07.2019 22:13

Narzekacze ? Takie czasy są że wszędzie się narzeka a w MZA w szczególności bo to jest marna kasa za takie warunki pracy. Ale nie zrozumiesz dopóki tu nie przyjdziesz pracować. Tylko jak już przyjdziesz to później nie narzekaj.
    Zenek Podlasie. .....

16.07.2019 10:17

Czy z końcem wakacji szykuje się jakaś szansa na podwyżkę ?
    Pedros

15.07.2019 07:43

Panowie jak wygląda korzystanie ze stomatologii w przychodni att*s? Czy to jest na tych samych zasadach co na NFZ? Czy za usługi płatne pokrywa mza?
    Miki

14.07.2019 19:22

Czy MZA przyjmuje na zlecenie do zasilania?
    Zajezdnie

11.07.2019 21:44

A jak wygląda przydział do zajezdni. Czy jak ktoś mieszka nie wiem powiedzmy po drugiej stronie ulicy gdzie się dany zakład znajduje to przydzielają go mimo tego do innego i musisz (usunięte przez administratora) przez pół miasta do pracy zamiast przejść na drugą stronę ulicy?
    Kulfon

12.07.2019 23:44

Gdzie chcesz tam idziesz - wszędzie są braki
    Mariusz

02.07.2019 14:52

Mam się niedługo zgłosić na test na Woronicza bo złożyłem CV z dofinansowaniem do kursu prawa jazdy kat D. Czy może ktoś przybliżyć jak to wygląda? Aktualnie pracuję w innej pracy i nie mógłbym jej zostawić i zostać bez dochodu na czas odbycia kursu. Czy odbywa się go w wolnym czasie od pracy czy muszę się zwolnić i zostać dochodu.

12.07.2019 20:43

Czy dobrze rozumiem?. 6mc trwa wyszkolenie 30 przyszłych kierowców z czego po 6 mc pracy pozostaje 6. Taki system szkolenia nigdy nie nadrobić brak pracowników coś z tym szkoleniem jest nie tak, raczej to pozory.

12.07.2019 23:33

Cały system szkoleń kierowców to fikcja tak zawsze będzie brakowało kierowców do pracy. Szkolenie nie powinno trwać dłużej niż miesiąc.
    Płaca

11.07.2019 14:01

Rada Ministrów, w ramach pracy nad projektem ustawy budżetowej, założyła, że średnioroczny wskaźnik wzrostu wynagrodzeń w państwowej sferze budżetowej wyniesie w przyszłym roku 106 proc., czyli zakładamy wzrost o 6 proc. wynagrodzeń w państwowej sferze budżetowej. Ze sposobu powstania spółki dowiadujemy się że powstała, Z MOCY PRAWA Z DNIEM 1 STYCZNIA 2003R. NA PODSTAWIE ART.21 USTAWY Z DNIA 15 MARCA 2002R. O USTROJU MIASTA STOŁECZNEGO WARSZAWY (DZ.U.NR 41 POZ.361 Z PÓŹN.ZM.) MIEJSKIE ZAKŁADY AUTOBUSOWE - ZAKŁAD BUDŻETOWY - REGON 010461874 W SPÓŁKĘ Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ, jak widać jest zakładem budżetowym. Obecnie Nasze zarobki z premią regulaminową wynoszą 4800,00zł X 6% = 5088,00 zł tyle powinno wynosić Nasze wynagrodzenie w 2020 roku zgodnie z projektem ustawy budżetowej. Co na to Nasze ZZ kiedy zrobią wielki szum jak walczą o Nasze pensje?.

12.07.2019 00:09

Jeżeli w ustawie będzie wyłączenie dodatku starzowego że składnika wynagrodzenia, jak to jest planowane przy najniższym wynagrodzeniu ....... Zaczniemy zarabiać godnie z rodzajem wykonywanej pracy.

10.07.2019 00:06

10.07.2019 06:50

Wprowadzenie regulaminu wynagrodzenia na dzień dzisjszy dało na po tyłku średnio 1200,00 zł, tyle mniej dziś zarabiamy i nie gadaj koniunktura tylko pisz prawdę (usunięte przez administratora)

11.07.2019 09:36

Widać że tylko umiesz podnosić głos na innych, ale żeby podjąć się dyskusji merytorycznej to już nie bo tylko ty masz racje, skoro nie chcesz podać jak kształtują się wydatki na pensje dla pracowników na przełomie lat ja to wykonam. Podaje % żeby przypadkiem RODO się nie przyczepiło. Licząc przychody spółki w stosunku do wydatków na pensje dla pracowników, spółka w 2014 roku przeznaczyła 32% z przychodu na pensje dla pracowników, w 2015 - 31,80%, w 2016 – 30%, w 2017 – 29,80%. Zgodzę się z tym że od 2014 roku Nasze pensje miesięczne poszły w górę, ale kosztem Naszej pracy więcej pracujemy zarabiamy mniej. Od 2016 roku spółka notuje 8% zysk, wiec niech nikt nie gada głupot że wynagrodzenia pracownikom nie można podnieść.
    Optymistą przez duże O

10.07.2019 15:10

Lux robota - bezstresowo tylko ta kasa ( przydała by się jakaś spektakularna podwyżka ( liczę na to i mam nadzieję że się nie zawiodę )
    Alan

10.07.2019 08:21

Od stycznia 2020 r płaca minimalna ma wyniesc 2450 zl ,ciekawe ile mza nam podniesie wypłatę :-D

07.07.2019 21:54

08.07.2019 08:50

My jesteśmy pozbawieni dodatku stażowego, wiec kierowców MZA to nie dotyczy. Będzie to o czym ciągle piszę płaca minimalna prześcignie zarobki w MZA.
    R3

03.07.2019 18:10

Panowie nie pracuję już jakiś czas w mza obecnie rozkrecam swój biznes. Ale w między czasie przeglądałem ogłoszenia o pracę jest tragedia. Jeździłem też na czarno po wycieczkach w wolnym czasie nie mówię tu o zagranicy dalekiej gdzie tipy Ci wynagradzaja trud. Były to drobne firmy. Zaznaczam, że na czarno dniowka 250 zł od rana do nocy jazda. Oczywiście za pracę w mza powinno być więcej płacone ale realia są jakie są i tego nie przeskoczymy chociaż nie mówię, że nie trzeba walczyć o swoje

26.06.2019 21:41

Mariusz

02.07.2019 14:49

Jak masz np. 16 nowych tras to ktoś cię raz przewozi tą trasą i każą ci jechać samemu czy w jaki sposób to się odbywa? Czy macie tam jakieś GPS z wyznaczonymi trasami? Mam się niedługo zgłosić na test bo złożyłem CV z dofinansowaniem do kursu prawa jazdy kat D. Czy może ktoś przybliżyć jak to wygląda? Aktualnie pracuję w innej pracy i nie mógłbym jej zostawić i zostać bez dochodu na czas odbycia kursu.
    R3

03.07.2019 17:59

Nikt Ci nie pokazuje lini. Wszyscy co nie znają jeżdżą na aplikacji,, jak dojadę,, ale polecam też sprawdzać sobie wcześniej ze stroną ztm. Czasami jak dojadę miesza np wskazując tylko punkty przystanków łącząc je przecinajac mapę. Na jaką zajezdnie idziesz? Postaram się coś podpowiedzieć
    Noe

29.06.2019 00:52

Na R4 jest tylko jeden weekend wolny ! To zgodne z prawem?

02.07.2019 12:42

Tyle to powinno zarabiać się w nominale godzin a nie kosztem zdrowia bezpieczeństwem innych wyrabiać w godzinach nadliczbowych. Tematem moich wpisów jest brak kierowców co skrzętnie ukrywa się ustalając rozkłady jazdy. Jest katastrofa z brakiem kierowców tylko ustalona zasad kierowca ma mało zarabiać by tyral w nadliczbowych jeszcze ta katastrofę jakoś ukrywa, ale jak tak dalej będzie z zarobkami niedługo nie starczy nadliczbowych by braku autobusów na mieście nie było widać

02.07.2019 15:16

Jaki znowu system wiadomo w komunikacji brakuje ponad 100 tys kierowców w Polsce, tylko tego problemu stara się nie widzieć nastawia się na dużą rotacje pracowników i minimalna place dla nich
    Ola

02.07.2019 14:17

Siemaneczko, Jestem na etapie konczenia pawka na d. Czy orientujecie sie gdzie najlepiej pojsc do pracowac tak by mnie nie zjedli na starcie ? Dodam ze jestem dziewczyna i mam małe dziecko. Mieszkam w markach. Pomóżcie drodzy kierowcy
    Harry

29.06.2019 12:28

najzabawniejsze jest to że aby pokazać że to kierowcy są najważniejsi w MZA wystarczy zacząć działać ścisle według procedur. Rano meldowanie według grafiku, potem dokładne OC, żadnego przestawiania wozów żeby dostać sie do tego który widnieje w karcie. I w efekcie kompletny chaos w zajezdni.

27.06.2019 19:11

28.06.2019 18:40

Przy braku możliwości wyjazdu zgłaszasz ten fakt dyspozytorowi i siadasz na czterech literach, albo niech daje inny wóz. Nie musisz, a nawet nie wolno Ci dotknąć innego wozu niż przydzielony do wyjazdu wpisem w karcie drogowej. A jak kierownik zaczyna się mądrzyć w temacie szkolenia, to poproś o natychmiastowy pokaz. Przecież kierownik powinien umieć lepiej niż podległy mu pracownik.

28.06.2019 20:49

(usunięte przez administratora) Teraz kierowcy zmiany B po przeprowadzeniu przez przegląd porzucają wozy byle jak, bo przyzwoite zaparkowanie w tym tłoku to dodatkowe 15 min. pracy, a firma nie płaci. Miejsce nawet po północy można znaleźć, ale wjazd po ciemku zajmuje sporo czasu. Dlatego rano jest problem z wyjazdem. (usunięte przez administratora)

27.06.2019 19:28

Pan Witek z Atlantydy

28.06.2019 09:53

To chyba musisz często na kacu przychodzić skoro cały czas walkujesz temat alkomatow. Mi nie przeszkadza że muszę dmuchać. To tylko pozwala odsiac nieodpowiedzialnych ludzi którzy przychodzą po kielichu do pracy. Ilu się wylądowało przez ostatnie kilka miesięcy?? To tylko potwierdza zasadność takich kontroli.
    Normalny

28.06.2019 12:38

Wypowiedz godna typowego ,,popychla". Dmuchasz na pętli, dmuchasz aby uruchomić autobus, super masz podejście, widzę ,że brak Ci kręgosłupa. Oczywiście niech sprawdzają ,wyrywkowo ,ale nie kontrola trzeżwości 10 razy na zmianie poprzez dmuchanie w alkomat w celu uruchomienia autobusu. , no chyba ,ze Ty nie wyłączasz autobusu tylko siedzisz przez 10 godzin w kabinie. Dzięki takim ludziom jak Ty MZA i ajenci traktują kierowców jak ,,(usunięte przez administratora)". Trzeba mieć godność własnej osoby i zaufanie pracodawca-pracownik (usunięte przez administratora) Gdyby wszyscy powiedzieli DOŚĆ. To wszystkie alkomaty z autobusów by zniknęły, Ważniejsze dla MZA było by zrealizowanie planu niż tresowanie kierowców poprzez dmuchanie w alkomat aby uruchomić autobus. I nie pisz bzdur ,że kierowcy w MZA to pijaki, przychodzący nagminnie po spożyciu do pracy. Chcesz być małpą to bądż, wielu z tego cyrku już zrezygnowało ,a kolejni już szukają innej pracy. Także zwolenniku ustników w ustach ,dmuchaj dalej ku chwale MZA i innych traserów dla których tańczysz.
    Pasażer z Bielan

25.06.2019 17:51

Nie wiem ile ale nie trzeba mieć specjalizacji w zakresie księgowości że kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt nowych autobusów to duże pieniążki. Dlaczego w 90% tych nowych składach nie działa klimatyzacja!!!!!!! Przeszło 30 °Ć w cieniu a Klima nie włączona bo kierowca nie wie jak uruchomić lub mówi że nie dziala!!!!

27.06.2019 09:48

To może niech zrobią szkolenie :-) , kiedyś w takim programie o zawodach jeden z kierowcow mza chwalił się że klima jest włanczana od 9rano odgórnie z takim nakazem. W Manach klima jest automatyczna, przynajmniej w tych modelach które ostatnio wchodziły do służby w różnych miastach w kraju, czyli np gazoliny warszawskie też
    yoyo

20.06.2019 00:26

Co w końcu ze Stalową??. Jeden Rabin mówi likwidują, drugi Rabin mówi że zostaje jeszcze. Czy są jakieś plany na tę zajezdnie?? ktoś coś wie??, będą likwidować, co z taborem i pracownikami?? Gdzie to przeniosą??. czy może zostanie i będzie to jedyna zajezdnia z metrem, super na popołudniowe zmiany i schodzenie z rannych po zmianie na mieście :). Dużo inwestują, dużo odnawiają, dużo montują i ciągle coś nowego się pojawia, czy to pranie kasy przed końcem czy inwestycje na lata???

22.06.2019 14:35

Coś jest na rzeczy, ale chyba nie tak odrazu. Narazie na Stalowej trwa wyprzedaż Jelczy, 28szt, co raz zjeżdżają i wszystkie idą do Lubelskiego MPK, oni tam wniebowzięci, że zrobili złoty interes, i wszystkie mastero będą przelakierowane na ichniejsze barwy ????

23.06.2019 17:48

Wypowiedziała bo sama w h. sobie leciała, na paliwo nie miała, na naprawy, kierowcy nie dostawali na czas wypłaty, pozatym tam nie było setek, w Nd i święta stawka jak za pon czy wt, to niech sobie jezdza ale na kocie. Pozatym mpk lublin nie lepsze wiecie jakie tam są zarobki?, śmiech na sali!, (usunięte przez administratora) na gołej pensji bez setek nawet 2000netto nie wychodzi, a wcale lepiej się nie jeździ jak w stolicy,. Ciekawe kto im te Jelcze obsadzi ????. Gazowe Many ok ciekawe czy przy tylnych lampach nie odpadają odblaski i czy klosze nie paruja, bo to jest mi znana wada mana ze Starachowic, są i inne fuszerki które wychodzą w dieslach przy przebiegach do 60-70 tys km od nowości o zgrozo. MZA najwięcej płaci czy Gait ale to nadal nie jest to co powinno być.

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w MZA?

Kontakt - MZA

Włościańska 52 01-710 Warszawa

FacebookIconInstagramIconXIcon
    Gostek

23.06.2019 00:54

Dzwoni kierownik oddziału do przewodniczącego związku zawodowego. - Panie przewodniczący. Czy przyjdzie pan w sobotę na 192/4 od 14:25 do 23:28? Zmiana na Wilanowskiej. - Panie kierowniku. Ja jestem przewodniczącym związku zawodowego. Ja pracuję od poniedziałku do piątku. Ja byle jakich linii nie jeżdżę. Jeżdżę tylko autobusem przegubowym na 504, 189 czy 709. Niech nowi kierowcy to jeżdżą. Kierownik na to: - W MZA jest jak w wojsku, tu się nie odmawia.

23.06.2019 15:00

(usunięte przez administratora) Ponieważ Związkowiec jest takim samym Pracownikiem jak -młody, stary i emeryt. Skoro ma się przywileje to ma się i obowiązki raczej nie powinien odmawiać ani też się dziwić. Jeżeli na Woronicza nie ma ludzi i trzeba gonić plan dzwoni się nawet do ,,nietykalnych,, . Wiem że człek przyzwyczaja się do dobrego ale czasem trzeba też iść na rękę jak robi to duża część z Kierowców. Nie można SIĘ OBRUSZAĆ. Widać że Kolega związkowiec z niewielu piecy chleb jadał.

15.06.2019 17:37

Na R-1 znowu zrywają wewnętrzne oklejenia kabin. Nie rozumiem komu to przeszkadza? są zrobione w wozach schludnie, czarne nie rzucające się w oczy a i kontakt z pasażerem przecież jest. Nie widziałem wozu by był aż tak oklejony by nic nie było widać od strony pasażera, na ogół są to minimalne oklejenia przy lewej stronie szyby od kabiny więc o bezpieczeństwie też nie ma co gadać. Trzeba będzie nosić prowizoryczną osłonę by nie siedzieć w centrum uwagi jak na szpicy i mieć chociaż namiastkę prywatności jedząc kanapkę albo pracując ciężko za kółkiem. Włodarze instytucji mimo solidnych braków ludzi do pracy dalej realizują "swój" program by tylko dowalić pracownikom "do pieca". Te braki ludzi... kilku znajomych ze zmiany B ma przymusowo wrzucone w czerwcu grafikowo noce. Brak słów. L4 i wywalone.

15.06.2019 22:45

Z oklejaniem to nawet nie chodzi o prywatność, ale o bezpieczeństwo. Są w tym mieście i okolicach miejsca gdzie prowadzę na słuch, bo na przedniej szybie widzę wnętrze autobusu a ulicy nie widzę. Czas aby władze ZTM i MZA nareszcie to zrozumiały. Potrzebny jest kompromisowy projekt oklejenia kabiny jednakowy dla danego typu autobusu, który nie utrudnia kontaktu z pasażerem, a jednocześnie ułatwi pracę kierowcy. Chociaż w moim przypadku pasażer niewiele ma z tego, że mnie widzi, bo od czasu słynnej wypowiedzi prezesa o wiedzy i inteligencji kierowcy nie wiem nic (wiedza i inteligencja odpoczywają w domu gdy pracuję) i informacji nie udzielam odsyłając pod 19115.

16.06.2019 19:10

Jesteś przykładem łamania przepisów BiHP. Pracodawca może zezwolić na posiłki w miejscu pracy (w naszym przypadku miejscem pracy jest kabina autobusu). Jest możliwość przyzwolenia na spożywanie tzw. „posiłków lekkich” (np. kanapki, paluszki). Uwarunkowuje to Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. (Dz. U. z 2003 r. Nr 169, poz. 1650 z późn. zm.). Jednak owo rozporządzenie nakłada obowiązek na pracodawcę zatrudniającego powyżej 20 osób na , stworzenia odseparowanego miejsca do spożywania posiłków - jadalni. Mam pytanie świadomie łamiesz przepisy BiHP?
    Elektryczny

14.06.2019 11:22

Już niebawem będziemy mieli 130 nowych autobusów elektrycznych. Obecnie na R-1 trwają inwestycje których celem jest ulokowania 30 nowych autobusów. Co z pozostałą 100? Gdzie będzie garażowana?

15.06.2019 10:58

Już dziś można śmiało powiedzieć, MZA będzie posiadało 3 zajezdnie autobusowe, „Ostrobramska”, gdzie uzależnia dostawy gazu od PGiN, „Kleszczowa”, gdzie uzależnia dostawy gazu od Gazprom, „Woronicza” baza autobusów elektrycznych wraz z budynkami administracyjnymi spółki. MZA się kurczy w zastraszającym tępię.

15.06.2019 14:53

Ajenci dostaną więcej zleceń. Wszystko możliwe ,ze Stalowa może za kilka lat przestań istnieć i żadnych przenosin nie będzie. Ajenci przejmą zlecenia po Stalowej. Na konferencji mobilisu przecież szef tej firmy przedstawiał wizje podziału zleceń. Ajenci tabor hybrydowy/gazowy .MZA tabor elektryczny/gazowy. Mówił też ,że aby MZA skupiało się raczej na pojazdach elektrycznych których zakup jest bardzo drogi, a ajenci bez problemu zakupią tabor hybrydowy i gazowy przejmując zadania od MZA. Samorząd będzie zadowolony bo dla miasta będzie to wielka oszczędność. Krok po kroku Mobilis i Arriva przejmą nawet połowę zadań od MZA. Kierowców zatrudnią z Indii czy Bangladeszu tak jak robią to w Poznaniu. Nie trzeba znajomości języka bo wystarczy translator w komórce. Czarne chmury nad zawodem kierowcy w Warszawie nadciagają nieuchronnie. W Izraelu oficjalnie mówią ,że w Warszawie to oni zarządzają komunikacja miejską, a niebawem przejmą całą Polskę. (usunięte przez administratora)
    franek

11.06.2019 21:22

Patrząc na pracę kierowcy autobusu "z boku" można by powiedzieć że to "złota robota". Niestety to tylko pozory. Nawet Prezes tej spółki nie zna specyfiki tej pracy, skoro mówi, że od kierowcy nie wymaga się inteligencji, i dlatego w tej firmie nigdy dobrze nie będzie. Ciągły stres, odpowiedzialność, presja ze strony ludzi, źle dobrane czasy przejazdów, dziwne wymogi w sprawie umundurowania - (dostajesz jedną koszulkę polo na sezon letni!!!), jeżeli nie będziesz miał ich ciuchów, to kara za brak umundurowania. Praca w tej firmie stała się nie do zniesienia. Ostatnio doszły plakietki z numerem służbowym, wpisywanie liczników co rusz, trzy linie na zmianie itp... Dalej idąc trzeba by wspomnieć jaką koncentrację trzeba mieć w tej pracy i to praktycznie średnio przez 8 godzin. Wjeżdzające hulajnogi na przejścia, rowerki itp... Człowiek po tej pracy przychodzi do domu padnięty, i nie dlatego że musi rozwiązywać zadania matematyczne, a dlatego że musi naprawiać błędy innych uczestników ruchu, bo inaczej nie jeden zostałby kaleką. I Ty Panie Prezes śmiesz powiedzieć, że od kierowcy nie wymaga się inteligencji?! Ja się dziwie, że taki człowiek nadal reprezentuje tą firmę.
    jThaddeus

12.06.2019 10:18

Nie byłoby tak źle jak piszesz, gdyby nie wysokość pensyji. Praca ciężka to fakt, 4k do ręki - to zdecydowanie za mało. Zycie prywatne podporządkowujesz grafikom, a przy tym wiesz, że nie możesz zapić poprzedniego dnia. To fakt. Ale Kolegów masz w ciul. Ja osobiście mam same dobre skojarzenia, mało kto przeklina, większość traktuje swoją pracę jak misję (w końcu tysiące ludzi wozisz każdego dnia). I full świeżego powietrza, chyba żeś alergik. Koledzy z dodatków może inaczej patrzą na to wszystko - ale to ich prawo. Nota bene, któś - cóś kręci z czasami, bo na niektórych liniach (np. 143, 111, 131) pomimo szaleńczej jazdy i tak mam w plecy do 10 min. Kiedyś na dojazd do przystanka miałeś ok. 1 min. teraz wychodzi, że 45 sek. To robi się już mało fajne. Więcej jazdy - mniej odpoczynku. Pozdrawiam.
    jThaddeus

14.06.2019 08:50

Jeszcze nie zdążyłem przesiąknąć, pracuję dopiero pół roku. Być może jest to kwestia wychowania, wartości lub tego, co się z domu wynosi ... Nie ze wszystkiego jestem zadowolony, z wieloma krytycznymi uwagami podnoszonymi na forum się zgadzam, ale Nie traktuję pracy jak pańszczyznę, ponieważ wtedy pewnie wracałbym do domu bardziej zmęczony i sfrustrowany. Czytając posty - pewnie stanowię ułamek traktujących pracę jak misję :-)

13.06.2019 12:07

Wczoraj na pewnej linii termometr w kabinie w klimatyzowanym wozie z odpaloną klimatyzacją dla pasażerów i kierowcy czyli mnie pokazywał (usunięte przez administratora)jadąc w kierunku słońca i 33C jadąc w drugą stronę w cieniu. Gorąco, bez klimy byłby dramat i grubo powyżej 40C. Masakryczne warunki pracy a zmiana długa na 9 godzin i 50 minut. Klimatyzacja ustawiona na 16C czyli max wydajność a kilka osób podeszło z pretensjami, że klimatyzacja jest mało wydajna i oni napiszą do ztm, po usłyszeniu odpowiedziałem, że mają do tego prawo więc droga wolna. Po czym wróciłem do kręcenia fajerą a z fotela oddając zmianę wstałem mokry razem z mokrym jak ręcznik prysznicowy pokrowcem. Zmiennik wietrzył fotel :)

12.06.2019 11:59

Co mówi kodeks pracy i czasie pracy w duży upał? Ci co jeżdżą bez klimy Max. 6 godzin? Kto to przestrzega?
    yo

12.06.2019 19:58

najlepsze Jelcze, klima wali prosto w łeb i kark, 30 min i jesteś następnego dnia połamany. Chłodzi ci górę głowy i nic więcej, (usunięte przez administratora)
    Ff

10.06.2019 15:22

Jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna?

06.06.2019 19:59

Pracuje w instytucji MZA ponad 13 lat, najniższa stawka. Jestem w 3/5 już wrakiem człowieka jeśli chodzi o zdrowie. Czasami mam krwotok z nosa w bardziej nerwowych sytuacjach i drgawki w rękach. Przeraża mnie to a mam dopiero 43 lata!!! Po pracy staram się aktywnie spędzać czas na tyle na ile mogę ale zdrowia mi to nie poprawia. Jednak praca w ciągłym stresie mocno bije. Od miesiąca mam solidne bóle prawego stawu kolanowego. Pracuję tak długo tu bo to lubię, po części jestem miłośnikiem km. Zastanawiam się czy jest sens przejść tylko na dodatki albo rzucić to wszystko w cholerę i poszukać czegoś w innej branży.

09.06.2019 09:43

Robiłem badania ogólne i psychotechnike dwa lata temu. Problemy ze zdrowiem zaczęły się już po roku pracy w MZA. Napady krwawienia i trzęsiawek również, lekarz stwierdził, że tak mogę reagować na stres. Wyniki badań były bardzo ok mimo wszystko ale nie zmienia to faktu, że boję się o swoje zdrowie bo co będzie powiedzmy po kolejnych 10 latach pracy i jazdy po 10 godzin z wyjętymi z gardła dwoma 15 i ciągłą presją ze strony pasażerów. Mam już znieczulicę ale jak dwie osoby mówią do Ciebie ty (usunięte przez administratora) bądź chamie to coś pęka czasami psychicznie. Ostatnio na linii 710 naskoczyło na mnie tak 5 osób tylko dlatego, że przyjechałem opóźniony 6 minut po odjeździe. Do tego dochodzą jeszcze najgorsze linie co drugi miesiąc wrzucone w cały grafik, zdarzało się, że do domu wracałem po 2 godzinach bo zmiana była na jakimś pipidówie. Co ja będą pisał, wiadomo jak jest. Od lipca zaczynam rozglądać się za nową pracą.
    Jaro

09.06.2019 10:31

Mi się wydaje że dużym zagrożeniem dla siebie i pasażerów są chore rozkłady jazdy pisane równie przez chorych ludzi. Gdzie niby jest to bezpieczeństwo przewozów w komunikacji miejskiej jak kierowcy mają przerwę po 6 godzinach ciągłej jazdy w miejskim kociole a później ciułają koło w koło do zmiany. Czasami przydałby się przycisk teleportu między przystankami. Np. Rakowiec i do fortu.itd...

06.06.2019 15:28

07.06.2019 09:05

Wysługa jest to prawo Pracownika do godnego uszanowania jego stażu pracy. Po kilku latach w każdej branży ceni się fachowca z praktyką. Wiedza jeżeli pracownik ma narzędzie za wiele milionów jest podstawą. ZATEM STAŻOWE powinno być płacone by trzymać fachowca firmie, Młody musi przepracować przynajmniej dwa lata by ogarnąć niuanse zawodu. Młody również widząc jak traktuje się weterana zaczyna się utożsamiać z etosem zawodu i mimo że trochę poczeka na to stażowe to jednak sobie to skalkuluje. Druga sprawa rotacja prowadzi do szybkiego zużycia taboru czyli koszty napraw, koszty leasingu, ubezpieczenia. Nie rozumiem czemu nikt nie robi rachunku kosztu względem zysku BCG. Rozumiem może nie ma kadry zarządzającej po Ekonomii nie mówiąc już o MBA.

04.06.2019 20:56

05.06.2019 14:03

Z innej beczki. Nie ma stażowego.Czym to skutkuje ? Osoba która przychodzi do pracy ma takie same pieniądze jak i ta która pracuje dobre kilka lat i wie na czym robota polega. Zatem ten młodszy by odreagować coś na co się nie pisał(stres jak po wojnie), szybko udaje się na L-4 lub zwalnia się pracy mając w papierach praktykę/ Znów brakuje Kierowców. Stażowe by nieco pomogło, ale jak się ma węża w kieszeni to trzeba będzie zakasać rękaw i jeździć samemu lub zatrudnić ,specjalistów,, z Bangladeszu, Tera się wprawiają w miasto jeżdżąc w uberze z hamburgerami, kto wie? Taka kariera? Oddajcie stażowe!!!
    joannaPanna

29.03.2019 02:19

Nie ma żadnego przepisu prawnego na to ,by pracownik miał obowiązek informować pracodawcę o dodatkowym zatrudniemiu. Te papierki co dają do podpisywania na dyspozytorniach nie mają prawnego poparcia. Podpisując im to, zgadzacie się na pełną inwigilację. Niedługo dadzą testament do podpisania z dobrowolnym oddaniem mienia na rzecz tej firmy.

03.06.2019 07:52

Jesteś typowym przykładem kierowcy, który wykonuje przerwę w pracy niezgodnie z ustawą, ale dla zakładu liczy się ze ja wykonujesz. W karcie drogowej masz podane dwa czasy, czas pracy i czas jazdy. Jeżeli czas pracy przekracza 6h należy się 15 minut nieprzerywanej przerwy w pracy, tą przerwę nie można wykonać w pierwszej i ostatniej godzinie (z mocy czasu pracy należy nam się tylko jedna 15 minutowa przerwa bez względu jak długo będzie trwał czas pracy). Druga pozycja w karcie drogowej to czas jazdy. Jeżeli czas jazdy wynosi więcej niż 6h a mniej niż 8 h wykonujesz, 15 minut nieprzerywanej przerwy i 15 minut sumę przerywanych przerw w pracy. Jeżeli czas jazdy wynosi więcej niż 8 h a mniej niż 10 h wykonujesz 15 minut nieprzerywanej przerwy i 30 minut przerywanych przerw. Wszystkie te przerwy musisz wykonać przed 6h jazdy. Przerwy w pracy należą się Man z mocy czasu pracy i czasu jazdy. Piszac, że wykonujesz przerwę po 4 godzinach pracy od razu wiadomo, że wykonujesz ją z mocy paragrafu 4a z którego są wyłączeni kierowcy komunikacji miejskiej.

03.06.2019 09:11

Nie wydaje mi się, że przerwę z KP należy natychmiast wykonać po 6 godzinie pracy. Z tego co wiem, to w regulaminie pracy jest wskazana pora śniadaniowa. Dotyczy ona nie tylko zaplecza, ale wszystkich pracowników, w tym kierowców.

28.05.2019 12:48

29.05.2019 11:47

..... już niedługo najniższa stawka godzinowa wyniesie 16,00 zł/h. Nasza stawka wynosi około 30,00 zł/h, osiągamy zarobki mniej niż dwukrotność najniższej krajowej brawoooooo !!!!!
    Kolo

31.05.2019 14:29

Nie usprawiedliwiam ale stres w tej pracy ogromny i nerwy puszczaja, takich sytuacji jest co chwile na miescie a stolica to trudne miasto.
    Kamil

22.05.2019 21:35

Witam, zastanawiam się mocno nad zmianą pracy, właśnie na autobusy, czytam te komentarze i ogólnie mówiąc dużo wylewacie w internecie pomyi ale nic z tym nie zrobicie, ale do sedna, jeździłem ciężarówkami z naczepami teraz latam betonomieszarką, i się zastanawiam czy jest sens. piszecie że realnie można zarobić standardowo 3300-3500zł. Po ile jeździ się godzin? Jak jest w umowie? płacony pełny zus? Jest jakaś nawigacja jak się nie zna trasy? słabo tak błądzić po Warszawce, piszecie że małe zarobki, ja jeżdżąc w tej firmie na betonie zarobie 4,5-5tys, i jeżdżę 12h czasami dłużej wyjdzie, w innej miałem od 5 w zwyż, były czasy jak wystawiłem fv na 9k. ALE, Jazda po 15h oczywiście na karcie, żeby nie było że na (usunięte przez administratora). Nie chce mi się już spędzać życia w aucie, dlatego szukam innej roboty.
    Krystian

23.05.2019 17:49

Witam. Chcesz faktów o pracy "marzeń" w mza. Na plus: ZUS płacony regularnie Pensja zawsze do 10 Minus: Nie ma nawigacji- musisz znać wszystkie trasy danej zajezdni ( a najlepiej wszystkie- napiszę wyraźnie WSZYSTKIE trasy w Warszawie) bo często zdarza się tak, że np. R1 wyjeżdża linię którą ma R3 Masz kartę drogową z przerwami... Szczerze w Warszawie to fikcja... Jedyne na co możesz liczyć to 15 na posiłek... A tak to dla firmy możesz jeździćcały dzień. Zarobki.. Prosto policzyć 4800 brutto (4500 podstawa i 300 premia). Premię możesz stracić za pierdołę (np. brak krawatu). Żeby dostać przeszeregowanie (wzrost wynagrodzenia o 100zł brutto) musisz dostać24 premie miesięczne i dwie prezesowskie (prezesowską dostaniesz jak dostaniesz 12 miesięcznych).. Ale.. wystarczy JEDEN dzień na L4 albo UŻ zgłoszony mniej niż 24 godziny i nie dostaniesz pełnej miesięcznej pensji a to znaczy że nie dostaniesz prezesowskiej a to znaczy że nie dostaniesz przeszeregowania... Smutne ale prawdziwe. Są osoby które pracują już ok 10 lat (ja jestem przykładem) i mam taką stawkę jak nowy bo... jestem człowiekiem i czasami też muszę wziąść L4 (jak ostatnio - w nocy pękła mi rura w bloku i mnie zalewało- wziąłem UŻ ... i już premia i podwyżka poszła...

27.05.2019 17:21

Daj sobie spokój z MZA bo i tak uciekniesz po chwili z tej firmy. W MZA nie masz życia prywatnego ani chęci po pracy na nic. Nie za takie pieniądze. Zostań przy tym co robisz. Przynajmniej kase zarabiasz :)
    zarobiony

19.05.2019 18:20

Za miesiąc kwiecień na pasku widnieje kwota 3.500 złotych netto. Zastanawiam się nad dalszą współpracą z tą firmą. Czy macie Państwo podobne wynagrodzenia? Przecież za taką kwotę nie da się wyżyć w tym mieście. Ceny za czynsz są wysokie, o wynajmie już nie wspomnę. Ceny żywności szybują w górę w zastraszającym tempie. Prace mamy odpowiedzialną, jesteśmy narażenia na ciągły stres ze strony pasażerów, presja czasu itp... i to wszystko za 3,5 tys??? Żarty jakieś???
    Ha ha

24.05.2019 15:55

Za miesiąc kwiecień z dwoma godzinami nadliczbowymi plus 70 złoty za paliwo wyszło mi 3890 zł. Jestem na najniższej stawce. Zmień lekarza.

26.05.2019 14:15

Jakie to są linie kolizyjne?
    Lem

20.05.2019 08:07

Witam, wiecie może, czy zatrudniają teraz w MZA na pół etatu - najlepiej na drugą zmianę, albo na noce?
    Lem

20.05.2019 14:56

Dobra, rozumiem panowie, ale nie odpowiedzieliście na pytanie: jak ktoś jest bogaty z domu;-) i chce sobie popracować, ale się nie narobić to biorą na pół etatu?

20.05.2019 15:18

Znam kierowcę który pracuje na pół etatu ale pracuje już X lat, myślę że biorą, zadzwoń i się zapytaj
    Qusy

19.05.2019 22:20

Ile trwa otrzymanie wczasów pod gruszą od dnia złożenia wniosku?
    Sebastian

14.05.2019 09:53

Mam zamiar zrobić prawo jazdy i zatrudnić się w MZA Ile jestem w stanie zarobić na początek? Rozumiem że nadgodziny 100 %płatne, ile max takich nadgodzin można wziąć? Czy są jakieś dofinansowania do wakacji? Czy jest karta multisport i jaki ewentualny koszt? O opinię proszę normalnych a nie starych wyjadaczy wiecznie narzekających

18.05.2019 12:12

Dobrze napisałeś przy wypracowanych 200 nadgodzinach. Teraz kiedy jest równowaga kierowców do wykonywania planu nadgodzin już nie złapiesz, miesięcznie Twoje zarobki zmaleją od 1 tyś do 1,5 tyś zł. Kierowcy tacy jak Ty którzy zakładali dopracowanie do pensji nadgodzinami teraz odczują ile faktycznie można zarobić w MZA.
    r3

18.05.2019 22:28

Synek twoja średnia na R-3 to mogła wynieść na stanowisku Kierowcy trzy i pół na rękę. Po primo na r-3 od lutego nie zatrudnia sie z wolnego , obcięty plan i zbytni przyrost pracowników. Chyba że jesteś Dyspozytorem i czasem sobie śmigniesz z wolnego na linii to wtedy owszem jest to możliwe. No chyba że podważasz słowa D.S. lub twoja stawka to nie jest ta najniższa. Michał ani Darek od kilku miesięcy ze względu na podaż Kierowców nie sa skorzy do dawania ,,z wolnego ,,linii. Bardzo proszę nie pierdzielić głupot jeszcze przez 4 miesiące z rzędu. (usunięte przez administratora)
    bravo

06.05.2019 19:04

Ponoć do końca Maja mają wprowadzić jedną stawkę. Wreszcie jakieś pozytywne nastawienie nastąpi w tej firmie. Bravo!!! Wszyscy na równych zasadach!!!
    old driver

11.05.2019 11:02

Mylisz sie Kolego równe stawki są już od dłuższego czasu dla wszystkich takie same ---- STAWKI KAR REGULAMINOWYCH

29.04.2019 14:51

Czy na każdym innym oddziale w grafikach kierowcy mają 9 dni wolnych czy 10 na maj? Bo na r4 jest 9 dni wolnych w grafiku!!!!

29.04.2019 20:06

Dni wolne określane są ustawowo a nie od widzimisię kogoś na górze. Jest 10 dni wolnych, 4 weekendy i dwa dni za święto. Jeśli masz inaczej to dzwoń do dyspozytora ale najpierw dobrze policz

30.04.2019 10:06

No na tym polega ta praca, że czasem trzeba pojeździć w święta kiedy inni balują. To na czym polegał ten błąd i nadal masz 9 dni wolnych?

20.04.2019 03:20

W ciągu tygodnia średnia godzin wyszła mi 60, czy to normalne ?? co mi z dnia wolnego za kilka dni skoro w 3/4 tego maratonu ja już ledwo żyłem bo tylko praca i sen po dojazdach do domu czasem nawet nie miałem siły jeść i szedłem zmęczony spać. Czy to zgodne z prawem w komunikacji miejskiej i przewozie ludzi?

20.04.2019 13:58

Samo pogardliwe podejście jakie on wykonał świadczy o stosowaniu (usunięte przez administratora). Jeżeli chcesz się podjąć dyskusji merytorycznej odnośnie wykonywania grafików zapoznaj się z tematem praca w systemie równoważnym, kiedy czas pracy zalicza się do pracy w godzinach nadliczbowych inaczej nie zrozumiesz o czym będę pisał

29.04.2019 08:18

Średnia, jak sama nazwa wskazuje, określa okres, w którym występują okresy większej i mniejszej aktywności zawodowej. Nie możesz na podstawie jednego tygodnia wywnioskować że to średnia tygodniowa. Skoro podałeś, że ta średnia u Ciebie wyszła 60h, to aż boję się pomyśleć ile wynosi w okresie największej aktywności. Chociaż, znam przypadki 84h/tydz, tyle że to nie ten pracodawca. Co do twoich 60h. Uocpka jasno definiuje ile kierowca komunikacji regularnej może pracować. W okresie dwutygodniowym możesz tych godzin mieć 90. Stąd wniosek, że w następnym tygodniu będziesz miał ich tylko 30 :)

Zostaw merytoryczną opinię o MZA