MZA

Social media

• Ciechanów

5. Opinie o MZA

Opinie o MZA Warszawa

Nie przegap nowości o MZA!

05.11.2020 12:19

Taka prawda

05.11.2020 14:53

Okres rozliczeniowy jest od 1 listopada do 30 października

04.11.2020 21:28

„Covid 19 pilne zgłoszenie: Dział bezpieczeństwa informuje o zdarzających się przypadkach, kiedy pracownik będący na kwarantannie lub co gorsza w izolacji (pozytywny wynik testu), nie powiadamia o tym fakcie pracodawcy, dlatego apelujemy do wszystkich państwa, aby niezwłocznie zgłaszać takie informacje do przełożonego. Dzięki temu będziemy mogli przeciwdziałać niekontrolowanemu powstaniu ognisk zakażenia.” ….. Jak widać to My kierowcy będziemy winni powstania ogniska zakażenia w spółce ukrywając przed pracodawcą kontakt z osobą zakażoną.

04.11.2020 22:15

Gdybyś zapomniał przypomnę, kiedy kierowca spóźnia się do pracy dyspozytor do niego dzwoni i pyta się co się stało, musi podjąć decyzję czy na jego miejsce pracy kogoś innego wysłać.

04.11.2020 23:35

Komunikacja musi być!!!!!! Albo spółka zacznie wykonywać testy jak to będzie wykonywanie w służbie zdrowia gdzie nie będzie kwarantanny a każdy przed rozpoczęciem pracy będzie miał wykonany test, albo zakupi pulsotrymer dla każdego kierowcy. Decyzja zależy od zarządu. Nie ma co się oszukiwać będą autobusy zabraknie kierowców.
    Smoluch

04.11.2020 17:15

Czy ma ktos to pismo co przez chwile bylo na wyprawkach? Co tam bylo napisane? Ta wesz polo roznosi wirusa na ostrobramskiej i nikt z tym nic nie robi

04.11.2020 18:08

Jak będzie dostępna pełna wersja pisma Działu Bezpieczeństwa skierowana do kierowników oddziałów w internecie podam ja tutaj, podaję pisma tylko te pisma które można uzyskać z internetu.

02.11.2020 14:53

t34

03.11.2020 17:52

O jakich 500 złotych piszecie? Następna bajka o złotej kaczce. Jest pismo że podwyżki według starych zasad, nie masz wpadki ni zwolnienia dostajesz przeszeregowanie. Zatem? od listopada to marzenie, jak będzie ogłoszone na ściance to uwierzymy
    Lenin mza

28.10.2020 16:56

I nagle dnia dzisiejszego się okazało że można nie dmuchać w puzon na dyspozytorni. Szkoda że tak późno góra poszła po rozum do głowy, sporo ludzi się zaraziło zapewne.

28.10.2020 17:19

Czy oby to tak było a nie presja wywarta na górę?

28.10.2020 19:35

Już pisałem znam kierowców których zastraszono że jak dmuchać w alkomat nie będą zostaną zwolnieni z pracy więc nie pisz głupot jak byś był wezwany na dywanik też byś dmuchał by pracy nie stracić
    Kierowca r-4

25.10.2020 19:37

Ostnio jedziłem 3448 najgorszy autobus (usunięte przez administratora) cała kierownica się kleiła wszystko tłuste podziwiam wlascila tego wozu (usunięte przez administratora) Panowie rozumiem że się nie chce dbać i sprzątać ale no kurde minimum posprzątać to korona z głowy nie spadnie(usunięte przez administratora)

25.10.2020 20:31

..... Spółka zatrudnia 3400 pracowników, gdyby przeznaczała 10 zł/ mc na środki czystości dla pracownika miesięcznie wydała by 34 tys zł, co rocznie stanowi wydatek 408 tys zł.Nowoczesny system zarządzania co chcesz.

22.10.2020 06:18

Raf

22.10.2020 09:38

Przez te zamykanie tojek na klucz, to coraz częściej spotyka się powyrywane zamki

20.10.2020 00:28

22.10.2020 07:04

Ja też głównie spotykam się z pozytywnym nastawieniem że str pasażerów. To jest mile. Mam nie raz okazję zaooserwowac jak niektórzy kierowcy rozmawiają z ludźmi. To są zwykle buce bez elementarnych zasad kultury. Tępe chamy nic więcej. Nic więc dziwnego że ludzie odnosza się do nich jak się odnosza. Praca jest spoko. Jeśli się pracuje jak należy. Ja s niej zucilem fajkki i żona zauważyła ze jestem mniej nerwowy???? kasa jest słaba to fakt ale raczej będzie tylko lepiej. No ale kierowcy to jest jakaś (usunięte przez administratora) tragedia. Bydło niesamowite aż wstyd mi z nimi rozmawiać. Nie wszyscy oczywiście. O niektórych dyspozytorach mam to samo zdanie. Tępe buce bez jakich kolwiek kompetencji. Gdyby nie ta szyba i umowa która wiąże mnie z mza szybko by się zorientowali gdzie ich miejsce względem normalnych ludzi. Ogólnie większość tych chanów w mza to zgorzkniałe prostaczki nie mające w życiu żadnych ambicji???????? ale to się zmieni stare pety pójdą won a na ich miejsce przyjdą młodzi to i wizerunek kmm się zmieni. Piszcie co chcecie, wyzywajcie mnie ale to co tu napisałem to czysta brudna prawda. Potwierdzi to każdy normalny

12.10.2020 12:23

14.10.2020 19:25

A wiesz ze kiedyś to była normalna praca, z chęcią przychodziło się ją wykonywać?. Tylko jakimś dziwnym trafem teraz znaleźli się tu ludzie na nie odpowiednich stanowiskach którzy nie patrząc na innych chcą się wykazać pokazać że mają władze. Wyobraź sobie że i ta praca może być normalna można z uśmiechem do niej podchodzić wystarczy zrobić jedno zmienić podejście do podwadnego (pracownika)

13.10.2020 20:40

Kiero

14.10.2020 03:38

Kierownik wręcza ci upomnienie

14.10.2020 09:00

Możesz dokładniej rozwinąć temat?. Może to być ważna informacja dla osób które zostaną zwolnione z pracy z tego powodu. Jak rozumiem pracowałeś u ajenta i dostałeś od kierownika upomienie za nie przestrzeganie czasu pracy kierowcy.Jeżeli teraz z tego samego powodu zostanie zwolniony dyscyplinarnie z pracy inny kierowca powinien wnieść do Sądu sprawę o "ustalenie zasadności zwolnienia". Nazwa wniesienia sprawy jest bardzo ważna Sąd nie prowadzi sprawy,a rozpatruje co zostało wniesione. Nie może być tak że z tego samego powodu jeden pracownik jest zwolniony z pracy inny otrzymuje upomienie. Twój wpis stał się obrona dla kierowców przed dyscyplinarnym zwolnieniem.
    Mati

09.10.2020 17:56

Moglby ktos szczerze opisac sytuacje w firmie? Zdalem certyfikat i egzamin sprawdzajacy i niebawem podejme prace w mza na woroniczej. Jak wyglada sprawa z grafikami? Jak jest z przydzieleniem wozu i zmiennika? Na co trzeba uwazac w tej pracy? Prosze tylko o konkretne odpowiedzi.
    Kex

09.10.2020 20:07

Dostajesz stary zdezelowany wóz , fotel rozpadający się, kokpit lepi się z brudu a z fotela niemiłosiernie śmierdzi. W takich warunkach pracy jeżdzisz 10-11 godzin. Nie wspomnę ,że przeważnie nie masz gdzie umyć rąk bo na pętlach tylko śmierdzące toi toie, O przerwach też jako świeżak możesz zapomnieć bo z reguły będziesz miał najtrudniejsze linie do jazdy bez przerw oprócz obowiązkowej 15 minutowej o którą sam musisz dbać. . Grafik dostajesz taki jak większość , czyli codziennie jezdzisz gdzie indziej. Jako świeżak przyzwyczaj się ,że będziesz dostawał zmiany oddalone od dogodnych przesiadek, czyli aby się wyrobić na zmianę musisz czasem wyjść z domu 1,5 godziny wcześniej. Proponuje przed podjęciem pracy zacząć dmuchać baloniki w domu ,abyś usta wyćwiczył przed częstym dmuchaniem w alkomat. Zakup też maść od bulu pleców, kolan oraz leki na łagodzenie nerwów. Jak to wszystko już sobie ułożysz to i tak dostaniesz zjebkę od pasażerów, kierownika, mechanika , innego kierowcy autobusu czy innych kierowców na ulicy. Po powrocie do domu bania mało co Ci nie wybuchnie. I tak będziesz tyrał do max 3 lat, a po 3 latach jak już będziesz liczył na stałą umowę MZA z Toba nie przedłuży umowy. Na Twoje miejsce wskoczy nowy pełen entuzjazmu po kursie. A Ty zostaniesz z utraconym zdrowiem i bez pracy. Czy warto się w to pchać ? Zapewne na tym etapie nikt Ciebie od tego nie odwiedzie, ale pytanie to zaczniesz sobie zadawać szybciej niż myślisz , co ja zrobiłem ,ze wlazłem na tą galerę :-)
    Zdumiony

04.10.2020 02:19

Jak można tu do tej pracy przyjeżdżać z poza Warszawy. Mam na myśli Garwolin, Pruszków, Mińsk Mazowiecki Łomianki, Nowy Dwór Mazowiecki, Legionowo, Serock, Płońsk i reszta prowincji. 3700zł zarobi 500 wyda na paliwo, (usunięte przez administratora)

29.09.2020 08:36

29.09.2020 11:56

...... Sądzisz że to jedyny przypadek że kierowca chce pracy z dnia wolnego?. 300 kierowców wykonujących pracę i dwóch przewoźników nie robiło to z miłości do KM, robili to dla kasy by koniec z końcem sklecić do 10.

29.09.2020 12:23

Nie jesteś jedyny. W ciągu ostatnich 5 lat rotacja kierowców wyniosła 5 tyś przy zatrudnieniu 3,4 tyś kierowców. Jak widzisz twoje podejście spółki nie ruszu tylko nikt nie przewiduje ze limit chętnych do pracy by wykonać dalszą rata je powoli jest na wyczerpaniu.
    Matt

28.09.2020 06:38

Tak się zastanawiam czy zmiany na trasie nie odbywały się za wiedzą i cichym przyzwoleniem kierowników oddziałów (byłych i obecnych) a jeżeli tak to ilu kierowców by mogło o tym zeznać?
    R1-4XXX

28.09.2020 07:02

Zakaz obowiązuje już od 2013 roku, te przepisy są poprostu zaktualizowane bo do wyposażenia autobusów doszły alkomaty i trzeba było uregulować to prawnie. Wszyscy wiedzą że zakaz zmian na trasie obowiązuje, a i tak każdy kto ma zmiennika stałego będzie to robił i tak już jest od kilku lat. Drugą sprawą jest to że jak przekażesz zmianę osobie która jest pijana i coś wydarzy się w momencie kiedy Ty dalej powinieneś siedzieć za kierownicą to spółka wyciągnie surowe konsekwencję również wobec Ciebie.
    Matt

28.09.2020 15:48

Może źle interpretuję to rozporządzenie ale dla mnie jest ono zupełnie nie logiczne, do tej pory można było zostać zwolnionym jak się miało podejrzenia i przekazało wóz, teraz nawet bez podejrzenia ba nawet jak będzie trzeźwy ale nie zresetujemy alkoblokady i nie sprawdzimy, czy tam do innego pkt się nie zastosujemy. Zastanawia mnie też czy pracodawca może nam kazać coś podpisać jak to jest teraz z tym rozporządzeniem? Chyba bez porady prawnej się nie obejdzie.

27.09.2020 02:19

27.09.2020 22:45

Ile razy mam pisać jestem pracownikiem spółki, spółkę obowiązuje przestrzeganie przepisów Kodeksu Pracy też!!!!. Żeby było jasne UoCPK obowiązuje też osoby samozatrudnione i ich nie obowiązują przepisy KP. Skoro spółka zatrudnia pracowników ma obowiązek przestrzegać KP. To nie wina pracowników że przepisy ustawy i KP są niespójne.to samo było z wykonywaniem przerw w pracy dopiero wyjaśnienie Ministra Infrastruktury spowodowało że przerwy zgodne z KP są wykonywane.

28.09.2020 05:28

Czyli mam rozumieć że moja umowa o prace jest nie ważna?

23.09.2020 12:48

TW i MZA Solidarność

26.09.2020 12:15

Zapraszamy do nas...pomagamy rodziną. Wystarczy zapisać się do ZZ i można liczyć na zapomogę, np. Na troje dzieci na rok dostaje się 350zł na pożywienie.
    R1-R1

26.02.2020 12:34

Gdzie są obiecane podwyżki??

14.03.2020 22:42

Odpowiedź na pytanie czy Turystyka to właściciel autokaru który zatrudnia kierowcę?. Turystyka nigdy nie padnie zmienia się tylko właściciele którzy będą potrzebować pracowników czytaj kierowcy.

14.03.2020 23:00

..... Jest to tylko sytuacja przejściowa kryzys minie wróci się do punktu wyjściowego. Kto ma pracowników ten może zadanie wykonać, a spółka nie dba o pracownika.
    gość123

25.09.2020 10:32

Witam, mam pytanie odnośnie tego ile można dostać dodatkowych PLN jak jeździ się na dodatkach (przerywany czas pracy między zmianami), jaka to wychodzi suma na przestrzeni miesiąca ?
    Zapytanie.

25.09.2020 03:41

Czy będąc kierowca w MZA można mieć na stałe te sama linie i brygadę? Chodzi mi o to czy da radę pracować w tych samych godzinach? Czy na którejś zajezdni jest to praktykowane?
    Władimir

21.09.2020 18:32

(usunięte przez administratora) Po 3 tyg pracy, miałem nieprzyjemną sytuację na mieście. Dziecko na rowerku wykonało ruch jak by chciało wjechać na pasy. Oczywiście obok stala mamusia i rozmawiała z kolezanka. Przychamowałem, w wyniku tego starsza pani w autobusie doznała uszczerbku na zdrowiu. Przyjechał instruktor i powiedział, że po co hamowalem i że jest to moja wina. Szok i zażenowanie. Nie wiem co dalej...

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w MZA?

Kontakt - MZA

Włościańska 52 01-710 Warszawa

FacebookIconInstagramIconXIcon

21.09.2020 11:21

Czy zmianie uległ Regulamin Wynagrodzenia?. Zgodnie z Regulaminem Wynagrodzenia przed wykonaniem pracy wykonujemy 15 minutowe OC i po zakończeniu pracy wykonujemy OC które trwa 20 minut. Czas wykonania OC wlicza się do czasu pracy. Jak ten zapis Regulaminu Wynagrodzenia ma się do kierowców pracujących na autobusach elektrycznych którzy OC muszą wykonywać na innych oddziałach i po wykonaniu OC wracają do właściwej zajezdni?. Rozchodzi mi się o mycie autobusów elektrycznych na innych zajezdniach niż jest ich miejsce parkowania.
    R12

21.09.2020 11:39

Sprawa jest prosta. Liczy się czas zameldowania na bramie i do tego dodajesz 20 minut. To że autobus umyłeś na innym oddziale nie ma znaczenia. W autobusach elektrycznych trzeba też zatankować ON do pieca i zaliczyć kanał OC więc nic się nie zmienia. 20 minut po meldunku na bramie płatne.

21.09.2020 11:48

Jednak nie zrozumiałeś :), to że brakuje Infrastruktury na mieście dla autobusów elektrycznych zdążyłem się do tego przyzwyczajać, ale brak odpowiedniej Infrastruktury na zajezdnigdzie autobusy elektryczne na myjkę jezdza na inne oddziały trochę mnie zaskoczyło. Według informacji jaka podałeś kierowca autobusu przekracza bramę zakładu następnie udaje się na inny oddział aby go umyć wraca do swojego oddziału stawia autobus na miejsce postojowe i ta cała czynność trwa 20 minut tyle samo czasu co OC wykonuje kierowca nie wyjeżdżając z oddziału.

18.09.2020 09:23

18.09.2020 22:57

Potwierdzam. 500 brutto ale za sprawą wymiany części pracowników. Od jakiegoś czasu widać co się dzieje z osobami na umowach terminowych.
    Jur

21.09.2020 09:30

A ja mam takie pytanko: wkrótce chciałbym się przenieść do Warszawy i zacząć prace jako kierowca autobusu. Czy możecie napisać jak wyglądają stawki? Ile miesięcznie zarabia się na start jak wyglada sprawa z podwyżkami. Czy jestescie zadowoleni ?
    Rocky

16.09.2020 17:55

Kiedy będzie ta podwyżka 500zlotych jak ostatnio jakiś kolega tutaj coś wspomniał o tym ? Ktoś coś tylko proszę o konkrety ?

17.09.2020 09:55

Bedzie wypłacona razem z premią za koronavirusa

18.09.2020 23:04

Lepiej mieć 350 niż nie mieć. Zwłaszcza że obniżyli premię za spalanie.
    helmut

17.09.2020 15:15

ktoś coś wie, dlaczego nagle (08-09) spadły premie za oszczędność ? po rozmowie z chłopakami, stwierdzam że to (usunięte przez administratora). 50% w dół ... średnio wychodzi 60-70 PLN. (usunięte przez administratora)
    Turbokminek

18.09.2020 14:45

Nie spadły premie tylko podniesiono normy spalania. Jak chcesz nadal mieć premię w niezmienionej wielkości musisz się jeszcze bardziej postarać
    raf

18.09.2020 23:01

Odwrotnie. Obniżono normy. Z tego powodu jest mniej oszczędności. Na przełomie roku ma być kolejna zmiana. Logiczne, że ci co oszczędzają dostają mniej.
    I tak ma być

17.09.2020 20:05

Niech dyspozytorzy sprawdzają trzeźwość i prawo jazdy. Tak ma być! To jest praca a nie przedszkole. Jak ktoś jest nieodpowiedzialny i :jeździ bez prawka albo na gazie to niech go zwolnią. Popieram takie działania.(usunięte przez administratora)
    Kashtan

17.09.2020 13:26

Ponawiam pytanie. Czy na R4 są przyjęcia? Proszę o merytoryczne wypowiedzi

16.09.2020 14:50

Koktajl baby

16.09.2020 18:51

Ok 3,5

16.09.2020 19:07

Na rękę wychodzi 3700, taka analizę wykonywałem dwa lata temu w kwotach brutto miasta miały zarobki więcej niż 5000 nasze zarobki wtedy były sklasyfikowane jako największe dla miast przy zarobkach równych lub mniejszych od średniej.

16.09.2020 09:05

16.09.2020 12:48

Więc proszę wytłumacz jaka różnica jest kiedy przewiozę 1 pasażera a kiedy przewiozę ich 100 przy ustalonej cenie za wzkm? Żadna za wzkm dostanę tyle samo. Różnica może być w wydatkach dla miasta mniej zarobi. Rozmawiamy o kosztach przewozu spółek miejski i to one są w Warszawie wzięte z kosmosu wręcz nieadekwatnie do kosztów innych miast.
    Robcio

16.09.2020 13:01

(usunięte przez administratora) Jaka jest różnica jeśli wozy linii np. 507 kursują co 5 minut bo taka jest popyt miejsc, a gdybyś puścił linię 507 co 15 minut. Mówię tu o tym samym typie dnia tych samych godzinach i tej samej wielkości. Odpowiadam potrzebuje 3x więcej brygad czyli wozów i kierowców do ich obsługi. I właśnie wtedy rośnie kwota za wzkm zameldowanych ludzi na Gocławiu jest ( przykładowo) 300tys przyjezdnych wynajmujących tam mieszkanie 300tys więc taka jest ilość właściwych pasażerów nie tylko mieszkańców, oczywiście minus tych, którzy nie korzystają z km
    Nowy w szoku

15.09.2020 13:29

Siemka. Jestem zdegustowany pierwszą wypłatą do dnia dzisiejszego nie mogę wyjść z podziwu dla tych którym odpowiada ta ciężka i bardzo odpowiedzialna praca za 3700 zeta. Czy to brak perspektywy na znalezienie czegoś lepszego czy poprostu lenistwo i brak chęci zmiany na lepsze??? Za spadam na wywrotki, pozdrawiam serdecznie, ale miło mi było Was poznać, teraz zawsze będę przepuszczał autobus w ruchu drogowym.
    Baggio

15.09.2020 20:54

A ile Ty byś chciał zarabiać za taką pracę ? Maszyniści jeżdżący w Polsce w Intercity, pociągami po 160 km/h po 2 letnim szkoleniu zarabiają 4500 na rękę, wożąc tysiące ludzi. Takie są zarobki w Polsce, nic z tym nie zrobisz.
    heheszek

16.09.2020 11:45

Jesteś zdegustowany czym??? A to przed rozpoczęciem pracy nie wiedziałeś za jaką stawkę brutto będzie jeździć? W internecie są kalkulatory brutto- netto, trzeba było przeliczyć (usunięte przez administratora)

15.09.2020 22:16

Baggio

15.09.2020 22:32

Po prostu daje Ci przykład, że w innych tego typu pracach gdzie wozi się ludzi, i szkolenie trwa o wiele dłużej i trzeba poznać o wiele bardziej skomplikowane kolejowe przepisy ruchu, są podobne stawki. Wiem bo mój brat pracuje w PKP Intercity jako maszynista. Nie ma co się łudzić że tu nagle ktoś da 5000 zł za nominał, jak w podobnych pracach i to nawet bardziej wymagających tyle nie zarabiają.

14.09.2020 23:35

15.09.2020 13:05

Piszesz tak jak byś nie znał procedur wykonanych po uszkodzeniu autobusu. Zawsze mistrz zmianiwy wykonuje zdjęcie uszkodzonego autobusu, jeżeli klapa silnika została by uszkodzona mechaniczne mistrz wykonał by zdjęcie i sprawa była by jasna, a tak próbuje się winę zwalić na kierowcę gdzie zakres obowiązku nie jest składnikiem wykonywania jego pracy.

12.09.2020 20:50

No i wygląda, że od 1.11 będzie podwyżka. Niby 500 brutto szału nie daje ale zawsze coś.
    RAF

12.09.2020 21:25

Coś przebąkują ale z tego co słyszałem jest to uzależnione od nowych wytycznych odnośnie zatrudnienia. Z tego powodu nie przedłużają umów świeżakom. Ogólnie ma być delikatna rewolucja odnośnie zasad płacy.
    terefere

13.09.2020 09:35

Odnośnie tego co winno być jeżeli chodzi o pracę na tym samym stanowisku. Różnicować stawki można a)premią jej wysokością b) wysługą ilościami lat pracy jak to jest w jednostkach państwowych i samorządowych-my ponoć jesteśmy spółką prawa handlowego i nas wysługa niestety ponoć nie dotyczy. Czyli stawka jedna ale jeżeli Pracownik jest sumienny to pełna premia.Jeżeli Pracownik ubogaca firmę pracując w niej ponad pięć lat zgodnie z Kodeksem Pracy dodatek stażowy. Byłoby to najsprawiedliwsze bo czasem ktoś ma niefart i (usunięte przez administratora) na najniższej a zapowiada się że będzie tak dmuchał do emerytury. Tylko my niestety nie mamy głosu nie mamy związków które by reprezentowały przynajmniej 30%załogi, wszystko jest względem siebie konkurencyjne i gdzie 8 związków tam 16 zdań. czyli zwracanie kijem Wisły. Najlepiej gdyby ,,odważne związki,, zdobyły się na samorozwiązanie i od nowa na podstawie głosów kryterium to minimum 1000 głosów zawiązały się od nowa. Ale za ciepłe stołki by działać w imię dawnej ,,SOLIDARNOŚCI,,
    Nowy23

11.09.2020 11:20

Witam. W sierpniu wziąłem ślub cywilny. Po 3 tygodniach zlozylem do pracodawcy akt zawarcia zwiazku małżeńskiego. Gdy zapytałem się o 2 dni urlopu okolicznościowego pracodawca MZA poinformował mnie że jest już za późno żeby wykorzystać taki urlop.

11.09.2020 15:08

To jest ciekawe, na dzień oddania krwi przerwał urlopu i rozpoczął ponownie kolejnego dnia uzyskuje dzień wolny w dniu pracy który nie zalicza się do urlopu
    Anton

11.09.2020 20:23

Zaraz wyleję się na mnie fala hejtu ale urlop okolicznościowy z okazji ślubu własnego lub dziecka, pogrzebu rodziców lub dziecka, badań, its, itp, etc należy wykorzystać NIEZWŁOCZNIE. Co znaczy niezwłocznie i kto o tym decyduje nie napisano ale 3 tygodnie po fakcie to chyba nie znaczy niezwłocznie.

10.09.2020 12:48

10.09.2020 20:00

Czyli mówimy o tym samym nie można łączyć równoważnego systemu pracy z przerywanym systemem pracy. Zakładam że pracownik podpisujący umowę o pracę z pracodawca jest przekonany że umowa zawarta jest zgodnie z obowiązującymi przepisami. Nie mogę założyć że pracodawca zna przepisy. Pamiętasz jak chciano wprowadzić weekendowy wystem pracy?, szukano pracowników były ogłoszenia nie śledziłem tematu nie mogę się wypowiedziec czy ktoś został zatrudniony w tym systemie. Problem jest w tym że Ustawą o czasie pracy kierowcy nie przewiduje takiego systemu pracy. O czym to świadczy? Znajomości przepisów prawa przez pracodawcę.Tu mamy to samo w systemie równoważnym czasu pracy nie może pracownik rozpoczynać pracy dwa razy w tej samej dobie pracowniczej a to wykonuje.
    Anka

09.09.2020 21:59

Będę wnioskowała do kierownictwa o wymianę foteli kierowców, gdyż odór który się z nich się wydobywa jest nie do wytrzymania.

09.09.2020 22:21

Chcesz wymienić fotele kierowcy nie ma problemu zgłoś do ITD że autobusy zgodnie z ustawą nie posiadają pasów bezpieczeństwa. Od razu będą kupione fotele.
    raf

10.09.2020 01:31

Też myślałem o takim postulacie. Wymiana foteli to byłby duży sukces. Po pewnej ilości alkoholu zmieniłem zdanie. Większym sukcesem jest zmiana pracy. Nie przedłużyłem umowy wygasającej po 3 miesiącach i zmieniłem robotę na Flixa. Turystyka leży i tam nie wrócę ale linia PL-NL daje nieporównywalnie większą kasę i duuuużo mniej stresu. (usunięte przez administratora)
    Nowy

24.08.2020 12:33

Witam, po jakim czasie od zatrudnienia dostanę swój ubiór i kiedy można się ubiegać o przeniesienie na inną zajezdnię? Czy jest to w ogóle realne?
    Kierman

08.09.2020 20:59

Za zmiany rozkladow na dziko podziękować trzeba nie spolce tylko ztmowi, ale ten bałagan jest wszędzie nie tylko w złym mza...u ajentów jak jezdzilem to rekordowo w ciągu miesiąca miałem trzy nowe grafiki, tak się zdecydować nie mogli co jakie linie i o której godzinie...wspolczuc tylko planistom takiej roboty w takich sytuacjach

08.09.2020 21:05

Raczej bym był za spółka, umowa jaka ma podpisana spółka z ZTM mówi że o wszelkich zmianach rozkładu ZTM jest zobowiązany informować spółkę 60 dni wcześniej. Trzeba wymagać przestrzegania zawartej umowy.
    zombi

05.09.2020 10:54

Czy to prawda że w Warszawie kierowca autobusu zarobi max. 3700 przy nominale? To jest nieprawdopodobne ale pytam z ciekawości.
    Kierowca

05.09.2020 17:55

Nieprawda, ja z samego nominału plus dodatki za godziny nocne i paliwo nigdy nie wziąłem mniej niż 3,7k. Tak średnio 3,7-3,9 miesięcznie. Bez brania nadgodzin, najniższa stawka.
    Kex

07.09.2020 10:28

Już jeden zachorował i po 3 latach nienagannej pracy nie przedłużyli mu umowy. (usunięte przez administratora) MZA to wyzysk(usunięte przez administratora)w czystej postaci. Motto tej firmy wycisnąć pracownika jak ścierę ,a jeśli nie da się do końca to wymienić na nową bardziej wydajną.. Coraz częściej widać na forach internetowych podnieconych kierowców ,że chwalą się zmianami po 10-11 godzin i są z tego bardzo szczęśliwi , a w kartach wpisują zawsze 0 jeżdżąc na okrągło. Takich ta firma potrzebuje tyraczy. (usunięte przez administratora) A jak przyjdzie co do czego to umowy po 3 latach mu nie przedłużą ,bo rzesze jego kolegów chcących podbić Warszawę zajmą jego miejsce aby tak jak on tyrać do trzech lat a potem kopa w tyłek. MZA i ajenci to wyzysk i utrata zdrowia na własne życzenie.
    O co chodzi?

05.09.2020 11:48

Dlaczego oni tak mieszają tymi grafikami a onnym nie?
    gnome

05.09.2020 12:11

Od października zmieniają system dni wolnych. Już nic nie będzie można zaplanować w życiu prywatnym. Raz będziesz miał wolne piątki i środy a za miesiąc wtorki i czwartki. Nie dość że zmiejszają ilość brygad na mieście i tną przerwy to teraz takie cudo wymyślili. Nie mają pieniędzy i szukają oszczędności. Tutaj już nigdy nie będzie dobrze.

02.09.2020 17:47

04.09.2020 11:58

Umowa na czas określony sprzyja rotacji pracowników widać o to się rozchodzi. Z uwagi że pracodawca nie ma obowiązku tłumaczyć się dlaczego umowy na czas określony nie przedłuża jednocześnie zatrudnia innych pracowników sprzyja to założeniu. Tu jednak powinny wykazazac się ZZ przy każdej nie przedłużonej umowie ich członka mogą śmiało wnosić o Dyskryminację pracownika że względu na przynależenie do ZZ. Obowiązkiem zakładu będzie wyjaśnić dlaczego umowy nie przedłuża z danym pracownikiem a nowa umowę o pracę zawiera z innym.

02.09.2020 12:02

02.09.2020 14:19

Co innego jest kiedy pracownik rozwiązuje umowę o pracę, a co innego kiedy pracodawca nie przedłuża umowy z pracownikiem. Uważasz że kiedy pozostaje pracownikowi rok do zużycia ubrania i pracodawca nie przedłuży umowy to koszty musi pokrywać pracownik?. Tak to można na rok zatrudniać pracownika i sprzedawać jemu ubranie.
    terefere

03.09.2020 17:55

A teraz powiem Ci że uniformy służbowe te przed ostatnim fejsliftingiem były dobrej jakości, Spodnie w kancik oraz koszule zdecydowanie były jednym z lepszych jako ubranie służbowe. Kurtka z polarem też. Tylko nie mów nie, pół miasta jak popatrzysz biega w tym polarze co świadczy o jakości . Nie były to rzeczy na pół roku jak u ajentów. Brałes kurtkę rozmiar większą i mogłeś nawet ze słabym ogrzewaniem popylać po mieście. Faktem jest że skoro zakład kupuje ubrania to idzie mu to w koszty prowadzenia działalności. Gdyby była mniejsza rotacja to na sortach by nie tracił, być może dlatego te sorty są coraz bardziej oszczędne. Ja tam nie narzekam ma dwie kurtko z Telimeny z polarem nie do zajechania. Jak pójdziesz do sklepu dbra kurtka potrafi kosztować i dwa tysie. (usunięte przez administratora)

Zostaw merytoryczną opinię o MZA