MZA

Social media

• Skierniewice

5. Opinie o MZA

Opinie o MZA Warszawa

Nie przegap nowości o MZA!

Daniel

26.03.2023 15:12

Uwaga ważny komunikat! Nasz kochany internetowy celebryta, miłośnik elektryków Kaczmar dostał awans i przechodzi do kancelarii ruchu na R-3. Mam nadzieję że zaakceptujecie i dobrze przyjmiecie waszego nowego kolegę.
    Twój stary

26.03.2023 15:25

Tak już każdy o tym wie. Dorobił się na swojej sławie. I Wiadomo też ze jego kolega Z 3433 został zdegradowany ze stanowiska kierowcy za kradzież alkomatu w autobusie I teraz będzie na R3 tankował autobusy
    Zawiedziony

23.03.2023 16:24

Beznadziejna firma z ograniczonymi ludźmi w zarządzie. Chcesz odejść za porozumieniem stron z przyczyn rodzinnych, piszesz że nie masz jak przychodzić do pracy a oni na siłę cię zmuszają do pełnego okresu wypowiedzenia. Z (usunięte przez administratora) nie ma pracownika a oni się dziwią że ludzie mają gdzieś pracę w tym (usunięte przez administratora)czytając te opinie.
    Zawiedziony

24.03.2023 19:12

L4 nie jest rozwiązaniem zdecydowanie wolałbym się zwolnić i podjąć pracę którą mogę realizować w obecnej sytuacji. Nie bardzo rozumiem co zyskuje pracodawca który zachowuje się jak dzieci w przedszkolu. Kretynizm.
    Komunikat

23.03.2023 12:08

Uwaga R-4 ważna informacja. Od przyszłego miesiąca młodziak nie będzie już jeździł za sterem Solarisa, tylko będzie układał nasze grafiki. Nie jestem z tego faktu zadowolony ale jak widać w tej firmie są równi i równiejsi
    Mario Mario

23.03.2023 12:49

Jak do tego doszło?
    Piotrek Belka

23.03.2023 13:13

Nie wiem skąd masz takie informacje ale bez wiedzy Michała nikt nowy nie będzie robił grafików. My tu mamy wszystko pod kontrolom

21.03.2023 05:26

Jo Myrdko

22.03.2023 20:34

Nie mogem się doczekać.
    Nowy

21.03.2023 22:38

Przyszła 10-go wypłata - 4300 netto za tyranie świątek piątek i wstawałem o 2 w nocy. Co to ma być, szukam innej roboty jak się zatrudniałem miało być 5600

21.03.2023 18:59

JBB

21.03.2023 21:50

Nikt normalny nie pcha się do komunikacji miejskiej gdzie korki, pyły pm 2,5 cząstki sadzy i azotu z rur wydechowych i wszelki (usunięte przez administratora) z ulicy trafia z nadmuchów prosto do płuc, do tego siada kręgosłup, jeżdzą żule i menele itd itd. Młodziak pogwiazdorzy i też pujdzie do innej pracy .
    Komodo

20.03.2023 09:24

Przypominam że 26.02 młodziak za sterem solarisa nr tab. 1554 zrobił sobie prywatną wycieczkę miejskim autobusem do baru szybkiej obsługi narażając nie tylko MZA na koszty paliwa, jak również ZTM na wozokm i nie poniósł do tej pory żadnych konsekwencji.
    JP2137

19.03.2023 11:11

Nie wiem kto wpadł na pomysł, tworząc przepisy o czasie pracy kierowcy, że kierowca autobusu wykonując kursy poniżej 50km, nie jeździ z włączonym tachografem. Przez to kierowca jest skazany na ustalony w karcie drogowej czas pracy, nie uwzględniający tego co dzieje się na drodze i często jest problem z wykonaniem pełnych przerw. Z resztą co to za przerwy, jak ludzie zaraz pakują się do autobusu na krańcu, albo trzeba wóz podciągać na czoło przystanku. Kierowcy nie realizując wymaganych ustawą przerw z kolei plotą bat na własny (usunięte przez administratora) bo jak dojdzie do wypadku, to prokurator pierwsze co zrobi to spojrzy w papiery. A MZA umyje ręce, bo to wina kierowcy, że kręcił kółka bez przerwy.
    Qwerty

19.03.2023 18:45

Ustawa jest zła. Powinna być obowiązkowa 15stka po max 2,5h jazdy i byłby to duużo lepszy zawód.

19.03.2023 22:39

Masz racje UoCPK nakazuje wykonać wszystkie przerwy przed 6 godziną jazdy. Tak samo biuro legislacyjne Sejmu opowiedziało się ze przerwy w pracy nie wykonuje się w pierwszej i ostatniej godzinie pracy. Ale powiedz mi dlaczego pomimo obowiązku pracodawcy wyznaczenia pory kiedy pracownik powinien wykonać przerwę w pracy nie mamy tego uwzględnione w rozkładzie jazdy?
    MZA Wa-wa

03.03.2023 13:50

KOMUNIKAT ZARZĄDU MZA W odniesieniu do nieprawdziwych informacji, które padły podczas zwołanej przez czterech kierowców konferencji przed ratuszem, Zarząd Miejskich Zakładów Autobusowych informuje: – jedna z osób występujących na konferencji od dawna nie jest pracownikiem MZA – została zwolniona w związku z odmową poddania się sprawdzeniu trzeźwości przed przystąpieniem do obowiązków służbowych. – kłamstwem jest informacja o rzekomej śmierci trzech osób na terenie zajezdni autobusowych Spółki – w styczniu br. zostały podpisane porozumienia płacowe ze wszystkimi organizacjami związkowymi działającymi w Spółce. Gwarantują one 300 złotych podwyżki od stycznia i kolejne 200 złotych w kwietniu br. Dla wszystkich pracowników. W ostatnich kilkunastu miesiącach wzrost płac w MZA wyniósł łącznie 1200 złotych, co jest rekordem w historii Spółki. W styczniu średnie zarobki kierowców wyniosły 7471 złotych brutto. – Spółka nie ograniczyła kierowcom dostępu do wody. W trosce o środowisko zrezygnowano z dystrybucji aż miliona jednorazowych butelek w sezonie letnim. Zamiast tego kierowcy otrzymali służbowe termosy oraz, które mogą napełniać przez cały rok z dystrybutorów ustawionych na zajezdniach i ekspedycjach. – stan toalet przenośnych na krańcach jest stale monitorowany. Zgodnie z rozporządzeniem ministra infrastruktury, od 2025 roku kierowcy będą mieli zapewniony dostęp do stałych punktów sanitarno-socjalnych. – kobiety zatrudniane na stanowiskach kierowców są obsadzane na liniach, gdzie jest do dyspozycji ekspedycja ze stałym węzłem sanitarnym oraz zapleczem socjalnym. – nieprawdziwe są twierdzenia o tym, że kierowcy pracują przez jedenaście godzin kilka dni z rzędu. Grafiki powstają w oparciu o przepisy Kodeksu Pracy oraz Ustawy o Czasie Pracy Kierowcy, a zapisy są ściśle przestrzegane, nad czym czuwa Państwowa Inspekcja Pracy, Społeczni Inspektorzy Pracy oraz kontrolerzy ITD. – piętnaście minut to czas całkowicie wystarczający do przygotowania autobusu do wyjazdu z zajezdni. – nieprawdą jest, że już za jedno błahe uchybienie potrącona jest premia (za wyjątkiem palenia w kabinie, rozmowy przez telefon w czasie prowadzenia pojazdu oraz przewożenia osób postronnych w kabinie kierowców), która stanowi niespełna 5 procent wynagrodzenia. Każdego roku blisko 75 procent kierowców otrzymuje nagrodę roczną. Dodatkową nagrodę, za wzorową pracę – dostaje ponad tysiąc kierowców. Listę przewinień, których mają unikać kierowcy wszystkich firm Warszawskiego Transportu Publicznego ustala Zarząd Transportu Miejskiego. Bezpieczeństwo i komfort podróżnych były, są i będą dla nas priorytetem. – to nieprawda, że „nie da się prowadzić autobusu bez kolizji”. W ubiegłym roku 78 procent kierowców MZA nie miało żadnej kolizji ze swojej winy. – nieprawdziwe są stwierdzenia o masowych odejściach kierowców. Tylko w zeszłym roku zatrudniliśmy niemal 400 nowych kierowców. – spółka realizuje wszystkie zadania przewozowe zlecane jej przez Zarząd Transportu Miejskiego
    Szoferoo

19.03.2023 14:55

Wiosna tuż tuż a na drogach pełno piachu przy krawężnikach. W zimie nie sypią, nie odśnieżają a wiosną nie zamiatają i nie polewają ulic. Za (usunięte przez administratora) było lepiej. Dzisiaj po 10h pracy po Białołęce i Bródnie oraz Marki wyciagałem sople z piasku z nosa.

19.03.2023 19:08

U mnie dzisiaj pedalarze pakowali się do autobusu. Przewiozłem też 4 kundle bez kagańca.
    Do Staszka

19.03.2023 05:34

Staszek Ty stary capie. W toitoju jest taka duża dziura a Ty w nią nie trafiłeś. Wszyscy wiedzą że to Ty łamałeś się na gwiaździstej. Firma też wiele bo trójki są "monitorowane" i Twoja (usunięte przez administratora) poniesie konsekwencje

18.03.2023 11:41

Wielokrotnie słyszałam rozmowę kierowców że ,,skoro tak dobrze płacą na zwolnieniu to nie opłaca się tyrać tutaj,, ja rozumiem że każdy ma prawo być,,niedysponowany,, ale co miesiąc?! a potem jest pretensja jak pasek wydrukuję .

18.03.2023 09:17

Tak między,, Bogiem a prawdą,,to musi być jakaś kara dla tych co chodzą notorycznie na zwolnienie co miesiąc, bo twierdzą że mają takie prawo i potrzebę nie wyobrażam sobie takiej sytuacji żeby wszyscy mieli tak samo płacone, zaraz mnie towarzystwo z Hej tuje ale taka jest prawda.
    STOP dyskryminacji

15.03.2023 21:34

Kobiety w firmie MZA są dyskryminowane! Ponieważ mogą jeździć tylko zmiany A, od poniedziałku do piątku, a weekendy i święta mieć wolne. Mogą jeździć na wybranych przez siebie liniach z ekspediowanymi krańcami. Ponadto dwutygodniowy urlop dostają w czasie wakacji. Moim zdaniem natychmiastowo powinniśmy przestać dyskryminować kobiety-kierowczynie i traktować je na równi z mężczyznami
    Bartosz

17.03.2023 23:32

Otyła pani narzekała, że zarabia tylko 4000zł i od kilkunastu lat nie dostała przeszeregowania. Tylko zapomniała wspomnieć o kilu rzeczach. Np. O tym, że pracuje tylko na zmiany A od poniedziałku do piątku. Więc siłą rzeczy odpadają jej dodatki za pracę w niedziele i święta. Nie wspomniała też, że kilka razy w ciągu roku bierze L4. Niestety firma nie jest w stanie skontrolować na ile te L4 wynika rzeczywiście z choroby dlatego nie dostaje ona przeszeregowania.
    Ktoś

18.03.2023 05:29

Słuchaj przyjacielu, to że jeździ na zmiany A to już sprawa kierownictwa zakładu, bo oni na to dali przyzwolenie. Ale nie ma tłumaczenia względem L4 że osoba ta była chora bądź nie. Uwierz mi że ja chodzę na zwolnienia lekarskie tylko i wyłącznie wtedy kiedy jestem chory. I co? Z tego powodu że zachorowałem mam nie dostać podwyżki???!!!! Wiesz jak to świadczy o zarządzie tej spółki? Gdyby rządzili ludzie kompetentni w tej firmie to wiedzieliby jak rozwiązać ten problem. No ale cóż, jest jak jest i tak widocznie musi być. Dopóki ktoś nie zdecyduje się pójść do Sądu i udowodni im że to jest prawdziwa dyskryminacja i poróżnianie pracowników.

16.03.2023 16:11

Ja też jestem na drugiej zmianie wcześniej byłam na dwóch, przeszłam na zmianę B bo mój zmiennik zaczął się teraz rozmnażać i ma dwoje malutkich dzieci ,a mój syn już prawie dorosły.na pierwszych zmianach ciągle problem jak nie z wozem rano to później brak snu dawał we znaki .
    Mydełko ,,fa,,

16.03.2023 00:06

Jeżdżę w tym bałaganie już 7 lat nigdy nie dostałam urlopu w wakacje ,najbliżej byłam w czerwcu . Jezdzilam na zmianie mieszanej a od 3 lat jestem tylko na zmianie B mi pasuje .niemam wpływu na grafik dla mnie liczy się to żebym miała dostęp do normalnego WC, mam nadzieję że wszyscy doczekamy się toalet na każdym krańcu. W wakacje wolę być w pracy bo chociaż 2 mc jest luźniej na mieście,mam dzieci ale nie jeżdżę nigdzie bo mnie nie stać poprostu, może inne panie mają jakieś układy ale panowie też są zadowoleni dziady po 60 a na pierwszych zmianach bo pewnie dzieci z przedszkola musi odebrać,komuna ich nauczyła i tak zostało.nie jest tak kolorowo jak niektórzy myślą każdy musi swoje wyjeździć jeden chcę długie przerwy a inny kawę i McDonald's na krańcu, lub żonę by oddał żeby tylko na pierwszych zmianach zostać.
    Bbbbb

15.03.2023 12:17

Witam Nie rozumiem tego waszego narzekania a to w tv a to na tej stronie nie podoba się zwolni się poszukaj innej pracy jest wolny rynek nikt nikogo na siłę nie trzyma idźcie do prywaciarza jeździć zobaczycie jak tam jest dobrze tutaj macie jak u Pana Boga za piecem za wszystko macie płacone każda minutkę
    Taka prawda

09.03.2023 09:01

My kierowcy MZA nie chcemy już podwyżek my chcemy KRÓCEJ pracować bo jesteśmy PRZEMĘCZENI STOP ze zmianami po 9-10 godzin! Ide z tym do mediów i nagłośnie temat bo tak być nie może

15.03.2023 06:22

Prędkość poruszania się autobusu w aglomeracji Warszawskiej z obsługą przystanków wynosi 17 km/h. Przerwy w pracy kierowcy powinny być zaplanowane przez pracodawcę i uwzględnione w karcie drogowej. Pomieszczenia socjalne. Przystanki techniczne. Uwzględnianie faktycznego czasu pracy. Nie maskuj tych tematów kasą dobrze?.

15.03.2023 11:56

Ja jeżdżę 50 , 60 a czasami szybciej a i tak opóźnienie rośnie
    Kaczor

15.03.2023 11:54

Inflacja 18,4% kiedy naród pogoni pisdu i jego propagandę jak to nam jest dobrze człowiek ledwo daje rade a oni (usunięte przez administratora)na potęgę
    Nowy

13.03.2023 16:40

Dlaczego w autobusach tak bardzo śmierdzi żulem, stęchlizną i potem?? Jak kierowcy wytrzymują pracę w takich warunkach?

15.03.2023 10:19

(usunięte przez administratora)wdychamy pyły pm 2,5 z klocków hamulcowych, rakotwórcze cząstki azotu ze starych diesli z wyciętym DPF i uszkodzonymi panewkami i inne świństwa. Latem dojdą grzyby z klimatyzacji.
    Hard worker

14.03.2023 13:03

Cześć. Czy jak się korzysta z urlopu na żądanie,to czy potrącają premie ?

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w MZA?

Kontakt - MZA

Włościańska 52 01-710 Warszawa

FacebookIconInstagramIconXIcon

13.03.2023 17:52

Zlikwidować związki zawodowe oni siedzą i jaja grzeją. Czekają tylko kiedy kasa im wpłynie z waszych wypłat ciężko zarobionych .oni i tak w niczym nie pomogą . ,,Umiesz liczyć licz na siebie,,
    Adam S

09.03.2023 22:04

Dzis wystąpił rzecznik prasowy mza w tvp3 oraz dwóch kierowców. Kierowcy byli nieprzygotowani. Nie mieli zdjęć TOYTOY i dlatego rzecznik ściemnił ze jest ok. Kierowcy (usunięte przez administratora) że są zmuszani do przychodzenia z wolnego. Godzą się i przychodzą i dlatego mają lepsze pensje. Gdyby nie przychodzili z wolnego to prezes i rzecznik nie bedzie mogę podać że kierowca zarabia 7400 brutto Ogarnijcie się ludzie. Wstrzymajcie się z przychodzeniem z wolnego i wtedy zobaczycie co rzecznik powie.
    Biedny ziemniak

09.03.2023 22:19

Niestety nie możemy odmówić przyjścia z wolnego. Gdyby nie nadgodziny, nasza pensja porównywalna byłaby do kasjera z dyskontu spożywczego.

13.03.2023 15:24

Jakbyś był kumaty to już dawno byś się zwolnił tak jak to robią normalni kierowcy gdy tu przychodzą i rozeznają się jaka to robota i za jakie pieniądze, haha. (usunięte przez administratora)
    Co to za firma

13.03.2023 15:00

Zmieniłem kolesia co powiesił deski na drzwiach kabiny i mie zdążyłem zdjąć i mnie przyuważyli -kara 45 zł.

11.03.2023 10:55

12.03.2023 12:40

Podobno mamy zapinać pas, a w marynarce jest niewygodnie. Kto to wymyślił?

11.03.2023 11:33

DużyBen

12.03.2023 03:00

Już po 5 latach kiszenia się w fotelu za kółkiem w pocie czoła z podniesionym ciśnieniem i gigantycznym stresie (usunięte przez administratora)przestaje istnieć albo rozrasta się tworząc sobie szkodliwą odnogę - pewien twór.

11.03.2023 20:12

Tomek

11.03.2023 23:36

Oczywiście w 2034 roku

10.03.2023 10:33

Gdzie jest nasza wypłata dlaczego jest robiony przelew na koniec dnia w zeszłym miesiącu to nawet paski pod wieczór puścili pewnie dlatego żeby pań w kadrach nie denerwować przed weekendem bo dzwonimy z pretensjami.

09.03.2023 21:41

10.03.2023 08:14

Skoro już radni PO uchwalili ze warunki pracy kierowców idą pod dywan może zajmą się sposobem funkcjonowania i finansowania spółki?. 10 letni plan wykonywania przewozów gwarantował spółce wykonywanie 85 mil wzkm rocznie, obecnie plan został zmodyfikowany i spółka ma zapewnione wykonywanie rocznie 82,7 mil wzkm przy stawce 17,10 zł wzkm. Jest to największa stawka wzkm jaką można uzyskać w Polsce !!!!. Pytanie dlaczego wykonywanie usług przez spółkę jest tak drogie?.
    Bolox

09.03.2023 14:43

Czy od września tego roku firma planuje podwyżki? Czy to co w kwietniu to ostatnie co nas czeka?
    Szukający

09.03.2023 11:02

Czy firma opłaca kurs kategorii D ? Jaką można liczyć stawkę na początku a jaka później ?

09.03.2023 10:58

Te panie z Woronicza mają rację . jesteśmy (usunięte przez administratora)za wszystko karają za brak koszuli której nie ma bo firma nie zamówiła ,dlaczego w tramwajach i metrze ja drajwera nie widzę ale w autobusie widzą mnie całą ostatnio zwróciłam uwagę że jest gościu bezczelnym to powiedział że patrzy na kontrolki....brawo dla tych pań za odwagę ja kupiłam sobie gaz bo nie czuję się bezpiecznie

09.03.2023 07:58

Fascynat Miłośnik

09.03.2023 09:52

Rzecznik MZA się schował do budy, bo nie chciał z pracownicą konfrontować się na antenie. Niestety, to że warunki pracy w tej firmie są antyludzkie, czy to dla kobiety, czy mężczyzny, to wiadomo od dawna. Związki jedynie co robią, to ugadują się z pracodawcą na jakieś śmieszne podwyżki wynagrodzeń, żeby załagodzić beznadziejną sytuację. Natomiast warunki pracy pozostają bez zmian lub idzie wręcz ku gorszemu.
    Pasjonat

08.03.2023 21:57

Praca w komunikacji miejskiej to najlepsze co mnie w życiu spotkało. Sympatyczni koledzy w pracy zawsze mi machają gdy się mijamy. Podobnie pogodni ludzie machają mi na przystankach. Pasażerowie tak uwielbiają ze mną jeździć, ze potrafią biec na przystanek aby doświadczyć ze mną przejażdżki. Do tego jeszcze mi za to płacą, żyć nie umierać!
    Johny B

07.03.2023 19:54

W firmie MZA można w czasie pracy zrobić sobie prywatną wycieczkę autobusem do McDonalda i nie ponieść żadnych konsekwencji, i jednocześnie można stracić premię za brak krawata.

07.03.2023 17:20

Praca w MZA to wdychanie pyłów PM 2,5, rakotwórczych substancji z dymiących diesli z uszkodzonymi panewkami i wtryskami które mają załatwiony przegląd.

07.03.2023 08:30

Jak podają władze spółki w okresie ostatniego pół roku nasze wynagrodzenie wzrosło o kwotę 1200,00 zł co stanowi wzrost wynagrodzenia o 30%. W tym samym okresie wzrost ceny ON wyniósł 3,04%. Koszty Funkcjonowania spółki w okresie ostatnich 6 mc wzrosły o 33,04%, ale nastąpiło też podwyższenie świadczeń za wykonanie wzkm o 66,5%. Pytanie co podniosło spółce koszty o 33% w okresie ostatniego pół roku?

07.03.2023 10:39

.... z każdego wzkm spółka będzie przeznaczać 6 zł których wydatki nie są związane z wynagrodzeniem pracowników i zakupem paliw do autobusów, rocznie będzie to kwota 500 mil zł!!!!!!! jakie inwestycje wykonuje spółka ?

05.03.2023 00:06

05.03.2023 08:42

Odwalisz się od protestujących kierowców? mają racje i gadania nie ma. Nie tylko spółka tak wykonuje a wszyscy operatorzy KM i trzeba z tym porządek zrobić tak samo jak zatrudnianie kierowców KM na "zlecenie" gdzie rodzaj wykonywanej pracy to "stosunek pracy"
    hehehe

04.03.2023 16:21

Pamiętajcie. Nie ma złych rozkładów, są tylko wujowi kierowcy. Jeżeli nie potrafisz obsłużyć 49 przystanków w 55 minut to znaczy, że nie nadajesz się do tej pracy
    hehehe

04.03.2023 17:45

Kierowca powinien dostosować prędkość tak aby płynnie przejeżdżać przez skrzyżowania
    SkrzyżowaniaUmysłowe

04.03.2023 22:28

Gagarina z Czerniakowską tam to dopiero jest płynnie, można dostosować się zupełnie jak stolec w zapchanej rurze.

04.03.2023 00:08

Staruch

04.03.2023 00:49

Policja może różnie to interpretować. Jednej kobiecie zabrali prawo jazdy jak wjechała w tył osobówce mimo że mówiła że hamowanie byłoby groźne dla pasażerów. Ale policjant (usunięte przez administratora)uważał inaczej. Lepiej jednak walić i mieć kolizję niż mieć szkodę osobową, bo pasażer mimo ubezpieczenia OC autobusu i tak może cię pozwać na drodze cywilnej. A jak jakiś dziadek przy upadku se złamie biodro to już mu się nie zrośnie.

04.03.2023 17:05

Tak mamy rady, olej tą robotę bo to jest wykańczalnia zdrowia i zarobki gorsze niż na cieciowie. Odpowiedźialność za wszystkich w około Ciebie. Ja wspominam to jako najgorszy czas w moim życiu
    Swiezak

03.03.2023 23:32

Czesc kierownicy, Zastanawiam sie nad podjeciem pracy w Mza. Mam juz uprawnienia, ale troche obawiam sie jazdy po stolicy i stad moje pytanie o rozliczanie kolizji. Wiadomo, wypadki chodza po ludziach. Z tego co wybadalem to w Arrivie nie maja AC, w Mobilisie szkody potracaja z premii, nie wiem jak Grodzisk. A jak to u Was wyglada?

04.03.2023 00:11

Lepiej zatrudnij się jako portier. Kasa ta sama, praca do emerytury, a może i dłużej i zero odpowiedzialności karnej.
    JBB

04.03.2023 01:18

W KM pracują tylko ci, których wylali z innych stanowisk a MZA im życie uratowało, małorolni chłopi, alimenciarze i inni dłużnicy. Kto ma trochę oleju to robi C+E albo idzie do turystyki .

Zostaw merytoryczną opinię o MZA