Opinia o procesie rekrutacji.
Brałam udział w dwóch etapach rekrutacji. Pierwszy kontakt przebiegał w miłej atmosferze, było sporo uprzejmości i gratulacji z przejścia do kolejnego etapu, jednak niestety zabrakło konkretów dotyczących samego stanowiska, warunków zatrudnienia oraz wynagrodzenia.
Po drugim etapie otrzymałam informację, że firma skontaktuje się ze mną telefonicznie. Ostatecznie nie doczekałam się konkretnego kontaktu ani jasnej informacji zwrotnej tzw. „feedbacku” dotyczącego wyniku rekrutacji. Mimo, że sama również inicjowałam kontakt.
Samo podejście do kandydata na drugim etapie oceniam jako mało profesjonalne. Zamiast konkretnych informacji dotyczących warunków pracy czy wynagrodzenia pojawiały się dość ogólne stwierdzenia, m.in. że „wszystko zależy od ambicji”. Co jest oczywiste, ale trudno na tej podstawie realnie ocenić, czego można oczekiwać po zatrudnieniu.
Największym minusem był dla mnie brak konkretów i sposób komunikacji z kandydatem. Uważam, że nawet w przypadku negatywnej decyzji rekrutacyjnej można po prostu przekazać jasną informację i potraktować drugą osobę z szacunkiem. Sam proces pozostawił u mnie poczucie straty czasu i niesmaku.
Na plus mogę zaliczyć samą organizację dwóch etapów i początkowo miłą atmosferę, natomiast sposób zakończenia rekrutacji zdecydowanie wymaga poprawy.