PBS Spółka z o.o.

Sopot

Ocena pracodawcy 3/6

na podstawie 60 ocen.

PBS Spółka z o.o.
3 60

Opinie o PBS Spółka z o.o.

Dbamy o każdą opinię, dlatego pracodawca nie może ich usuwać. Sprawdź, kiedy Twoja opinia łamie regulamin - więcej.

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie PBS Spółka z o.o.

Administrator

Atmosfera w miejscu zatrudnienia odgrywa bardzo ważną rolę. Czy tak samo jest w PBS Spółka z o.o.? Napiszcie, co sądzicie na ten temat.

Michał

Witam,jak tam porozumienie z Polskim HR? Ponoć już wasza firma podpisała,ale znowu nie przestrzegacie terminów. Ja oraz inne osoby,które wykonywały to zlecenie czekamy po 5 miesięcy na pieniądze aż w końcu dojdziecie do porozumienia. Teraz gdy już wam udało się osiągnąć kompromis to znowu nie płacicie. A i nie pewnie odpiszecie,że nie prosimy o kontakt poprzez maila. Od tygodnia nie mogę się dowiedzieć czy zamierzacie wywiązać się z umowy.

PracownikBadającySpołeczeństwo

POLECAM PBS: miła praca w domu na komputerze, fajna pomoc techniczna....praca OK-pracuje już ponad 3 miesiące i zawsze w terminie dostaje wynagrodzenie....pzdr100%

nick

Witam, właśnie dostałam ofertę podjęcia u nich pracy stacjonarnie, ale po przeczytaniu opinii zaczynam się głęboko nad tym zastanawiać.. Czy wciąż jest tam tak źle, jak niżej piszecie?

Były ankieter
@nick 04.12.2017 12:36

Nie zastanawiaj się tylko daj sobie spokój. Szacun.

Ankieter

Mam pytanie dotyczące przeprowadzania ankiet w Łodzi na przystankach MPK,które odbywało się w listopadzie i grudniu 2017. Agencja Polski HR z Krakowa ciągle nam mówi,że nie mogą wypłacić wynagrodzenia,ponieważ nie dostali pieniędzy od państwa firmy. Wciąż jest to odkładane w czasie i ciągle słyszymy,że trwają negocjacje. Widzę,że państwa firma odpowiada na tej stronie. Może w takim razie wypowiecie się publicznie na temat tej sytuacji,bo Polski HR nas zbywa.

PBS Spółka z o.o.
pracodawca
@Ankieter 06.03.2018 22:55

Dziękujemy za ważny sygnał. Z uwagi na warunki umowne, nie możemy komentować publicznie spraw związanych z prowadzonymi przez nas projektami. W celu dalszego wyjaśnienia sprawy proszę o kontakt z naszą firmą na adres: [email protected]

tele

Firma jak dla mnie spokojnie może dostać 4 w porównaniu do innych COB-ów. Pracowałem w 3 Call Center realizując rożne projekty. Plusy: nie formalna atmosfera, pomoc team leadera, materiały i szkolenie są na dobrym poziomie (w pewnej firmie z dużymi rotacjami ;P leży i kwiczy), pieniądze wpływają w ustalonym terminie, a stawki są przyzwoite. Elastyczny czas pracy też jest ok. Praca do dorobienia: dobra (jak i dla studentów też), jeśli ktoś lubi taki styl pracy. Słuchawka to nie jest praca dla wszystkich. Minusy: ludzie do których się dzwoni, więcej nie stwierdzam, wiem gdzie i po co przychodzę. Płacą za pracę. Marudom polecam inne firmy z branży ( telefony do ludzi wykonywane do 23:00 i następna zmianę na 7 rano, obcinki za brak komunikacji miedzy APT, a firmą docelową, spóźnienia oraz wiele innych atrakcji)

Rozczarowana

Pracowałam 3 miesiące i nabawiłam się strasznej nerwicy. Nigdy więcej takiej pracy. Pracuje się pod taką presją, że organizm nie jest w stanie tego wytrzymać. Ciągle co im się nie podoba. Żałuję, że nie odeszłam sama, tylko jeszcze upokorzyli mnie na do widzenia. Muszę ten epizod pracy u nich wymazać z pamięci, bo na samą myśl o tym co przeszłam chce mi się płakać.

anonymous
@PBS Spółka z o.o. 08.02.2018 10:16

I co kierownictwo by zrobilo ? Tyle uwag zawsze było zglaszanych no ale jakos KIEROWNICTWO nie umie albo nie chce rozwiazac sprawy wiec takie gadanie, (usunięte przez administratora)

AnkieterBadają[email protected]

Zacząłem prace w PBS.To już 2 Firma ankeiterska dla której pracuje.Polecam;-) czekam na 1 wypłate, 4 h dziennie - zarobilem w styczniu około 800zł, wiec mało nie jest. Miła pomoc techniczna, zobaczymy jak oceniaja Ankieterów;-) W h 8 do 12 duzo Ludzi jest w pracy, wiec prosza o kontakt po 16. mam nadzieje,ze mnie nie zwolnia, bo szukałem pracy w domu przy komputerze. Inna Firma dla której robie ankiety w h 16 do 21 jest mniejsza, ale płacą zawsze 10 dnia miesiaca i nie 13,7 za h tylko 14;-) Chociaż tutaj mozna dostać wiecej- jak statystyka jest wieksza od przecietnej....

Rozczarowana

Proponuję iść do pracy i każdy zobaczy jak jest naprawdę . Ja byłam swoją opinię napisałam i została ona usunięta za prawdę. A opinia pragmatycznego, to pewnie kogoś z biura. Powiem tylko jedno jeżeli nie chcesz być pewny dnia ani godziny kiedy cię ochrzanią, to pracuj tutaj. Nic dodać nic ująć.

Pragmatyczny

Powiem tak... Może nie zarobicie tu takich kokosów jak dyrektor banku, jednak to idealna opcja dla osób szukających dorywczej pracy, studentów, gospodyń domowych, osób które ze względu na miejsce zamieszkania mają utrudniony dostęp do ofert pracy. Praca nie jest wymagająca, wystarczy, że posiadasz podstawowe umiejętności obsługi komputera i władasz sprawnie językiem polskim w mowie i piśmie - co w obecnych czasach nie jest takie oczywiste... Sam decydujesz o swoim grafiku, wiec możesz dopasować godziny pracy do innych zajęć. Co do samych stawek, nigdy nie są niższe niż minimalna stawka godzinowa, a osoby potrafiące przekonać respondenta do wywiadu, a co za tym idzie efektywniej realizujące wywiady mogą liczyć na stawkę zdecydowanie wyższą. Co do wypłat, proponuję poczytać umowę, w której jak wół widać, że wynagrodzenie płatne jest w terminie 14 dni od dostarczenia podpisanej umowy. Umowy ukazują się po przepracowanym miesiącu w okolicach 5 dnia roboczego następnego miesiąca. Może się więc zdarzyć, ze jakaś "Gwiazda" podzwoni kilak dni na początku miesiąca, później zapomni dostarczyć umowę i dziwi się, że czeka ponad 60 dni na wynagrodzenie. Reasumując, jeśli szukasz dodatkowego źródła dochodu, chcesz pracować nie ruszając się z domu (istnieje możliwość pracy zdalnej i w studio w Sopocie) ta oferta jest właśnie dla Ciebie.

Kuba

Dla studentów fajna praca - grafik elastyczny, kasa nie najgorsza, a poza tym porównując ją z innymi pracami telefonicznymi to jest o wiele mniejszy stres, bo nie musisz odbierać telefonów od wkur... klientów sieci telekomunikacyjnych...

Zenek

Jak komuś nie po drodze z pracą to pozostaje narzekać

anonim

(usunięte przez administratora)

Niki
@Zenon 16.01.2018 19:20

Te odpowiedzi pisali chyba kierownicy pbs? Dziwnym trafem jakos w ten sam dzien pisza osoby pochlebnie o pbs hmmm.. statek tonie

Pracownik

Pracuję tutaj już 3 miesiąc ale szukam czegoś innego. Praca z początku wydawała się w porządku ponieważ siedzisz sobie na wygodnym fotelu, możesz sobie popijać kawę czy herbatę, przełożeni sympatyczni. Ale rzeczywiście jest tak że ci przełożeni w razie awarii czy coś to ma się wrażenie że nic nie ogarniam. Kolejny minus to taki: dostałam umowę pierwsza po miesiącu przepracowanym i miałam wpisane 30 godzin więcej niż miałam naliczone w systemie po zapytaniu skąd to zostało wyjaśnione to jako inny system który dokładniej nalicza, z kolei za następny miesiąc nie zostalo doliczone zupełnie nic, zapytani jak to jest ze raz dolicza aż 30 godzin a raz nic z poczatku niewiedzieli o co chodzi a potem wyjasnili że tamte godziny były za szkolenia ( szkolenie fakt było ale nawet 2 godzin nie trwalo). A poza tym jeśli chodzi o same godziny pracy to jak idziesz na 8 godzin to tyle Ci nie na liczy tylko maja swój system który nalicza i tak od 30-50 minut ci odejmuje z tych 8 godzin więc tak w miesiącu jest sporo mniej. Niby przysługuje każdemu 5 min przerwy na każdą godzinę pracy ale wychodzi na to że to już czas za który nie masz płacony

kry

Praca może i ciekawa, ale sposób rozliczania czasu pracy oszukańczy - pracujesz 25 h, to Ci wypłacą za np. 23, system nalicza Ci go, jak chce. Nie polecam.

kry
@anonymous 10.12.2017 11:28

To wyżej psiałem ja - kry.

dawny ankieter

Pracowałem dla nich prawie 8 lat. Kiedyś było o wiele lepiej, można było stosunkowo nieźle zarobić w studio CATI. Stawki było wyszczególnione, konkretnie tyle a tyle za daną ankietę. Można więc było sobie na koniec miesiąca wyliczyć ile powinno się zarobić, i porównać z tym co otrzymało się na konto. Później zmieniono system rozliczeń, na stawkę godzinową, i od odtąd nic nikomu się nie zgadzało. Ankieterom terenowym dawano laptopy, i nie trzeba było wykorzystywać własnego sprzętu. Owszem jeżeli ktoś chciał, to mógł pracować na własnym sprzęcie. Stawki z roku na rok spadały na łeb na szyję. Największy problem stanowił dział kontroli jakości pracy ankieterów. Ankiety nagrywano, o czym ankieterzy nie informowali respondentów. W dziele tym pracowały osoby o bardzo niskim umiejętnościach, adresy respondentów sprawdzano najczęściej za pomocą Google Viever Street i jeżeli na zdjęciu nie było jakiegoś domu, ankietę najczęściej odrzucano, jako ankietę niezrealizowaną. Na pieniądze czekało się bardzo długo. Koszty dojazdu były ubruttowione. Badanie Tajnego Klienta przeprowadzane w pociągach, może i były fajne, ale trzeba było za własne pieniądze kupić bilet, a w przypadku Pendolino był to koszt dość znaczny. Pieniądze oczywiście zwracano razem w wynagrodzeniem za badanie, czyli po jakiś 60 dniach. Oczywiście jeżeli klient podważył wiarygodność przeprowadzonej ankiety, za bilety nikt nie oddawał pieniędzy. Podobno były u nich znaczne redukcje etatów. zamknięto biura na Świemirowskiej i wszyscy męczą się teraz na Junaków. Firma chyba się sypie. i wkrótce zniknie z rynku.

sisisisis
@dawny ankieter 15.08.2016 10:23

witam. Obecnie jeszcze jestem pracownikiem PBS z tym że pracuje tam niecałe 2 miesiace i nie otrzymałam jeszcze ani jednej wypłaty. w pananku dostałam cały ten wykaz zarobkowy wydrukowałam, podpisałam i odesłałam pocztą i czekałam na wypłate. kiedy teoretycznie wypłata już powinna być zadzwoniłam do nich a jeden z nich do mnie ze to zle zostało naliczone i ze jeszcze raz mi wyslą na ten pananjk (tą pierwszą umowę). W nerwach mu powiedziałam że dziękuje za współprace oraz co o nich myśle. Nie wiem jak to się skończy ale na dzień dzisiejszy jestem rozczarowana :-\

ja

Nie pracujcie w LifeCall nie wypłacają pieniędzy i wymyślają różne głupoty żeby wam ich nie wypłacić.

ja

NIe polecam, wyzysyk na kązdym kroku, marnie płacą, ciągle dokładają obowiazków, a pensja w miejscu. Tną koszty na wszystkim co się da. Umowa oczywiscie zlecenie :) nie polecam

Karol

@Andrzej to duży plus, że praca u nich jest też zdalna, myślę, że to też przyciąga ludzi. Słyszałem również, że zarobki są uczciwe i odpowiednie do wykonywanej pracy. No same plusy.

holy
@Karol 12.12.2015 13:41

nie ma co ukrywać , że praca tutaj w PBS DGA jest dobrym wyborem na młodych osób jeśli już uda im się dostać

pracownik

Szkoda gadac, mobbingowanie na kazdym kroku. Wysla ci instrukcje do badania, w ktorej traktuja cie jak nie dorozwinietego debila i na czerwono wielkimi literami strasza kilkukrotnie ze nie zaplaca jesli to jesli tamto. Na samym koncu instrukcji daja ci nadzieje ze moze jednak zaplaca ale wynika z tego ze bedziesz miec farta jesli wogole dostaniesz ta kase. Pozniej obcinki bo np respondent odpowiedzial jak sie im podobalo. Najezdzisz sie jak glupi a w nastepstwie ci za dojazdy nie oddadza bo stwierdza ze nie maja tyle przewidziane na dojazdy. Wogole obcinki robia za wszystko, nie radzisz sobie z badaniem to nie pozwola ci go oddac tylko wrzucaja kare, startujesz wiec z pulapu minusowego pod presja ze jesli jakims cudem nie zrobisz tego badania to nie zaplaca ci za poprzednie bo kolejna kara finansowa bedzie dajac jednoczesnie do zrozumienia ze wylecisz. Ciagle sie o cos czepiaja. Po kilku miesiacach takiej pracy fiksujesz i masz ochote zamknac sie na oddziale zamknietym psychiatrii. Zero szacunku do ankietera, a najlepsze w tym wszystkim jest to ze krzycza klientowi gruba kase za badanie negocjujac wysokie stawki dla ankietetow po czym okradaja dajac mu stawke moze 1/10 tego w budzecie wstepnie wypisane. Oczywiscie laptopa i inny sprzet musisz miec swoj, bo oni ci nie dadza a za amortyzacje twojego sprzetu nie ma przewidzianego zwrotu. Biegasz wiec w terenie niczym akwizytor od domu do domu narazajac na kradziez swojego laptopa. Zrezygnowac tez ciezko, trzeba stopniowo bo istnieje ryzyko ze zarobionej kasy juz nie zobaczysz. Najlepiej jak masz wymowke ze trafiles do szpitala albo ktos ci sie powaznie rozchorowal co oczywiscie sprawdza czy nie klamiesz bo z gory oczywiscie zakladaja ze klamiesz. Realizatorzy badan dzialaja jak psychopaci tylko dokrecajac srube. Sama praca ankietera zla nie jest ale w tym akurat osrodku badawczym to droga przez meke. A najlepsze jest to jak klientow swoich oszukja, juz pomijam fakt okradania ankieterow, czesto jak termin im sie konczy to sami przekrecony przsz siebie material oddaja klientowi. Porazka

Manetek

Wiadomo, że jak jest się studentem, to wszystko jest inaczej, najwazniejsze że płacą na czas. Szkoda, że nie jakaś lepsza umowa, ale jak tak czytam to widze, że płacą na czas i przyzwoicie. @Jakub powiesz mi coś więcej?

Jakub

@Romcio Umowy pospolicie zwane "śmieciówkami" w wypadku studentów na przykład pozwalają im uniknąć płacenia składek ZUS, dzięki czemu otrzymują "na rękę" więcej niż za tą samą pracę na umowie o pracę, z tego co wiem.

romcio

@radek - pewnie, że różnorodności w ofertach pracy nie można im odmówić. Widać, że firma cały czas się rozwija, a nie jest to spowodowane rotacją wśród pracowników. Umowa o dzieło zawsze ma pozytywne strony, a przecież każdemu zależy na tym, żeby sobie dobrze zarobić. Jeśli to jest tutaj możliwe to tylko ich polecić. Pozdrawiam

tadek

@radek - chyba te oferty pracy nie są już aktualne. Szkoda, sam teraz poszukuję pracy w zawodzie asystenta i chciałbym bardzo znaleźć zatrudnienie tutaj. Zdaje mi się, że słyszałem, że są tutaj całkiem dobry pakiet socjalny dla pracowników. Fajna sprawa, zwłaszcza, że zdobywanie doświadczenia jest bardzo cenne.

Andrzej

Praca świetna dla osoby, która chce sobie dorobić nie poświęcając się całkowicie pracy. Można ją wykonywać zarówno z domu jak i w studio w Sopocie.

Bibi

była u mnie ankieterka z PBS Sopot. Zaproponowala mi wypełnianie ankiet w internecie , za które bede miała odpłatne. Gdzie jest haczyk ?

xxx

Ludzie praca jako ankieter to nie praca na sluchawce to nie call center...! Mylicie pojecia ! Praca ankietera i jego zarobki sa liczone jako za ilosc wykonanych ankiet i ilosc wykonanych badan w miesiacu kazDe badanie ma swoja stawke i nie w domu przez tel tylko z komputerem pod pacha albo z ankietami papierowymi i szukasz ludzi w rejonie ktorym musisz zrobic ankiety trwaja czasami od 15 -60 min. I raczej watpie w to ze zarabiasz najnizsza krajowa srednia takiej ankiety to od 16 brutto czasami nawet do 40 brutto.

hhok
@xxx 06.05.2015 10:09

W call center pracuję ANKIETERZY! Obecnie PBS nie płaci za sukces/za ankietę/ Jest stawka godz. za tzw. aktywność na łączu. Każda przerwa nawet nie z winy ankietera nie jest zapłacona. System płacy akordowy aaa NORMY ukryte :) Reasumując .... Niemiła jest taka praca, za którą nie bywa dobra płaca!!!!!

lepos

10 a nawet 5 lat temu można było względnie zarobić. Obecnie nie warto pracować w PBS-ie .... opracowali system "cięć" Pracujesz 4 godz. a zapłacą za 2 godz. Umowa jest zawarta nie z PBS-em a z firmą Best Response. Jeszcze jeden TWÓR do żerowania na twoim zarobku! PBS to firma niewiarygodna :)

anonim

(usunięte przez administratora)

popek

najniższa krajowa to przy dobrym miesiącu i oczywiście na umowę o dzieło,więc na DORYWCZĄ pracę,to może być

jajajaja

@sonia?jakie prowizje i jakie cele miesięczne.tam nie ma żadnych celów miesięcznych,ani prowizji.jest skomplkowany algorytm,który wylicza stawkę na podstawie pracowitości,tj.ile kto ma przerw oraz efektywności. stawka to dla osób pracujących bezpośrednio przez pbs 11 zł brutto,dla pozostałych 9-10.umowa o dzieło,więc żadnych składek i nie liczy się praca tam do emerytury.atmosfera miła raczej,supervisorzy sympatyczni i pomocni.pozdrawiam tutaj sylwię. natomiast praca bardziej dorywcza.ja zrezygnowałem po tym jak na początku roku przez blisko 3 m-ce do kwietnia prawie, że nie było zleceń żadnych i firma proponowała np 30 godzin pracy w miesiącu,co dawało zazwyczaj ze 250 zł do wypłaty.nie jest to wina firmy rzecz jasna,ale braku klientów.jednak warto to wiedzieć przed podjęciem pracy.ponadto firma wprowadziła ostatnio ciekawy system.mianowicie osoby odstające ze względu na słabą efektywność,pracowitość,czy ponoć nawet długi czs trwania badań w danym projekcie są zwalniane z możliwości jego realizacji,czyli przykładowo: jeżeli w badaniu x zostałeś wytypowany jako osoba o słabej efektywności/pracowitości itd,to masz przymusowe wolne do czasu zakończenia danego projektu,wiem to z pierwszej ręki od osoby która tak właśnie została odwołana ze zmiany.jest to nowa polityka firmy tyle tylko,że nikt o niej ankieterów nie informował i nie wiadomo jakie to są kryteria. reasumując praca miła,bezproblemowa i raczej łatwa.tyle,ze bardziej dorywcza.szczególnie polecam studentom dziennym.dla pozostałych,to może być raczej praca na chwilę,albo dodatkowa,gdyż trudno przy niej planować sobie nawet wydatki,skoro nawet nie wie się ile się zarobi w danym miesiącu i ile przepracuje

Zostaw opinię o PBS Spółka z o.o. - Sopot

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie PBS Spółka z o.o.