3.8/5

Radom - Early Stage
Warszawa - Early Stage Młociny

5. Opinie o Early Stage

Opinie o Early Stage Warszawa

Nie przegap nowości o Early Stage!

Bartek

08.02.2022 15:02

Zero szacunku do pracownika! Nie pracujcie w placówkach, które nie mają swojego lokalu! "Drukarkę muszę sobie kupić sam, tusz do niej też". Do dziś nie dostałem zwrotu pieniędzy.

08.02.2022 16:58

Cześć Bartek, bardzo nam przykro z powodu sytuacji o której piszesz. Pragniemy zapewnić, że takie działania są dalekie od naszych standardów i niezgodne z naszymi wartościami. Bardzo nam zależy na zweryfikowaniu tej sytuacji. Będziemy wdzięczni za wiadomość z informacją o jakiej filii piszesz. Nasz adres mailowy: [email protected]. Pozdrawiamy, Early Stage
    Ewa - była lektorka

02.02.2022 12:20

A ja polecam pracę w Early Stage! Pracowałam jako lektorka, kiedy byłam jeszcze na studiach i nie żałuję. Z perspektywy czasu widzę, że dzięki pracy tam bardzo się rozwinęłam pod wieloma względami - i językowo i organizacyjnie. Pracy było momentami sporo, ale im większe doświadczenie miałam, tym z większą łatwością przychodziły mi wszelkie przygotowania. Choć ostatecznie zmieniłam swoją ścieżkę zawodową, to czas pracy w ES wspominam naprawdę super. To była super przygoda i cenne doświadczenie, a zwłaszcza dla studentki z porozrzucanym grafikiem na studiach. Z częścią zespołu do dziś utrzymujemy kontakt ;) Pozdrawiam wszystkich
    Anka

28.10.2021 10:15

Zaczęłam właśnie w Early mój 2 rok. Bardzo się cieszę, że nie sugerowałam się opiniami z portalu, gdyż być może by mnie to zniechęciło. Postanowiłam, że i tak dam szansę, bo metoda i prestiż tej szkoły mnie zachęcił. Cieszę się teraz ogromnie, że podjęłam ryzyko, bo po pierwszym roku jestem bardzo zadowolona. Także dla tych, którzy chcą spróbować - sprawdźcie sami. Ja polecam :)
    ByłaLektorka

26.01.2022 11:16

Pracownicy Early Stage to lektorzy, a nie nauczyciele. Proszę przestudiować definicje.
    Shamrock

29.01.2022 09:31

Super, że jesteś zadowolona. A w jakiej fili pracujesz? To istotne w Twojej wypowiedzi. Pozdrawiam serdecznie.

20.12.2021 09:04

Dzień dobry. Zacznę od plusów. Metoda jest całkiem ok, jeśli lubisz nauczanie poprzez zabawę, projekty artystyczne z młodzieżą. Wynagrodzenie też jest całkiem w porządku, jeśli jesteś na swojej działalności gospodarczej. Miałam wsparcie metodyka podczas pracy. Minusy. Ja pracowałam w filii pod Warszawą. Na początku wszystko wydawało się całkiem fajnie. Uśmiechnięta pan dyrektor zaoferowała mi stawkę X za godzinę pracy, szkolenia firmowe i wymiar godzin w tygodniu. Schody zaczęły się po podpisaniu umowy zlecenia. Stawka inna, niż uzgodniłyśmy podczas rozmowy kwalifikacyjnej, o 10 zł niższa. Brak możliwości zabrania umowy do domu, przed podpisaniem , pani dyrektor z pięknym uśmiechem stwierdziła, że wszystko jest jasne na umowie. Te umowy są bardzo na niekorzyść lektora, nie ma znaczenia jaka filia. To są wzory umów Early Stage School. Okres wypowiedzenia, uwaga! 2 miesiące, plus dni do końca miesiąca. Niepoważne moi Drodzy. Bardzo niejasno skonstruowane inne paragrafy tej umowy. Ilość materiały do ogarnięcia na początku pracy jest masakryczna, każda książka ma 50 stron instrukcji... Jak dostajesz kilka grup, o różnym poziomie językowym, z różnymi książkami, to sobie pomnóż. Materiały do wymaganych zajęć artystycznych z dziećmi i młodzieżą musisz sobie kupić sama, z własnej kieszeni bibuły, pisaki, farby, itd, itp. Uzbiera się spora kwota na początek. Zero wsparcia przy pracy, pomimo mojej prośby o hospitalizację, ale w grupach, w których miałam największy problem z dyscypliną. Kolejna kwestia to warunki pracy dla lektora. W moim przypadku, dyrektorka filii była typową babą ze wsi, ze słomą wystającą z butów i wężem w kieszeni. Sale do lekcji brudne i zimne. Tona kurzu, pająków i wywalających się (usunięte przez administratora) Toalety nie myte, serwisu sprzątającego brak. Pani dyrektor, z bardzo miłej początkowo osoby, po moich uwagach pokazała swoje prawdziwe oblicze. Kłamstwa, manipulacje, działania mobbingowe, podważanie mojej choroby (nie mogłam dwa razy prowadzić zajęć). Jestem bardzo rozczarowana pracą dla tej firmy, bo wiele sobie obiecywałam. Ostrzegam przed tą firmą i absolutnie nie polecam. Do tej pory nie mam wypłaconej pensji, bo pani dyrektor nie wyliczyła prawidłowo mojej stawki za godzinę. Pozdrawiam wszystkich.
    Zszokowana

23.01.2022 15:50

Chodzi o konstruktywną krytykę, bazującą na prawdzie, a nie uogólnianiu . Nie można budować opinii o całej szkole na bazie incydentalnych sytuacji, bo to nie fair.
    ja.

26.01.2022 10:58

Ale proszę zobaczyć jak wiele jest bardzo podobnych do siebie opinii... I w ilu miejscach. Więc chyba coś jest na rzeczy. Tutaj każda nawet najmniejsza krytyka bardzo boli, ale warto czasem zdjąć klapki z oczu i trzeźwo ocenić co pracownicy tutaj piszą.
    jjjj

10.01.2022 19:51

Bardzo źle wspominam pracę w tym miejscu. Nowi pracownicy w dużej mierze szybko uciekają, bo warunki i umowy są kiepskie, a wymagania ogromne. Odpisywanie na maile, bycie non stop pod telefonem , nawet w dni kiedy nie pracuje się w ES. Materiału do przerobienia mnóstwo, do tego przygotowania do egzaminów cambridge i realizacja piosenek projektowych, który właściwie nie wnosi nic, a zajmuje kupe czasu. Nie polecam pracy w early stage

08.01.2022 00:07

Bardzo nieprzyjemne środowisko pracy, umowy niekorzystne i skonstruowane tak, żeby w razie czego jedynym beneficjentem był pracodawca. Na początek kilkudniowe bezpłatne szkolenie, obowiązek prowadzenia lekcji zdalnych na swoim sprzęcie, a w sytuacji, gdy nastąpi awaria internetu , oczekuje się od pracownika kontynuowania prowadzenia lekcji korzystając z internetu np.z prywatnego telefonu. Czy to rzeczywiście jest a great place to teach ? Chyba tylko w teorii.

27.12.2021 14:18

W Early Stage prowadzona jest rekrutacja na stanowisko Lektor języka angielskiego. Jesteś osobą, która wzięła w niej udział? Napisz, jak Twoim zdaniem wyglądała rozmowa kwalifikacyjna. Ta opinia może ułatwić innym podjęcie decyzji związanej z zatrudnieniem w firmie.
    Zu

03.01.2022 09:40

Tak, że musiałam opowiedzieć o sobie kilka zdań, pokazać big i small gestykulując i wytłumaczyć co to cat

26.11.2021 09:21

Odeszłam z ES w zeszłym roku, ale dopiero teraz jestem w stanie wypowiedzieć na ten temat. Wszystko jest ładne i piękne kiedy się zaczyna pracę. Uśmiechnięta metodyczka, uśmiechnięta szefowa, póki nie pójdzie pierwsza skarga od rodziców. Skargi rodziców można porównać do kabaretu. Przykładowo jedną ze skarg było to, że źle spojrzałam się na dziecko. Komentarz metodyczki: "Uśmiechaj się cały czas, rodzice będą zadowoleni." W ES nie chodzi o edukację, tylko o uszczęśliwianie rodziców i dobrą opinię szkoły. Miałam sytuację w klasie, że dziecko zaczęło używać wulgaryzmów wobec innych dzieci, metodyczka nie zareagowała, tylko powiedziałą, cytuje:"...pogroź mu palcem, to zrozumie". Dzieci, wolna amerykanka, mogły na głowę wejść, nie można było nic powiedzieć. Zadawanie prac domowych obowiązkowe, ale w momencie gdzie się zada jedno zadanie za dużo i jakiś rodzic wniesie skargę, że jego dziecko nie ma czasu na pracę domową, pretensja jest do lektora. Miałam kilka razy telefony po pracy, z pretensjami dlaczego zadaje pracę domową. Dodatkowo, tryb pracy. Nikogo nie interesowało, że pracuje 8 godzin dziennie w dwóch różnych miejscach, w dwóch filiach szkoły. Przejechanie z jednej filii do drugiej wymagało czasu, około 30 minut, dyrektorstwo miało to gdzieś i potrafili ustawić zajęcia 20 minut między sobą. Tona papieru jest marnowana na zajęciach, to następny problem. Do 5-minutowej gry, musieliśmy drukować kartki ze słówkami, które i tak były niszczone, tylko po to aby coś dodać oprócz książki. Śmiesznie, bo w szkole było mnóstwo plakatów o ekologii i życiu zero waste :) Metodyczka potrafiła przyjść na zajęcia i wytykać masę błędów, ale gdy chciało się obejrzeć jej zajęcia jak prowadzi, to dziwnym trafem zawsze akurat miała testy, albo tłumaczenie, że dzisiaj lekcja z małą ilością dzieci, bo nie przyszły. Zwolnienie L4, praktycznie niedozwolone. Zdarzało mi się pracować na L4, bo nie było lektorów, którzy mogliby wziąć zajęcia. Wizyty u lekarza, trzeba było udowadniać, kilka razy miałam pytanie, a gdzie lekarz, a gdzie jadę, bo może się wyrobię aby wrócić i przeprowadzić zajęcia. Praca na umowie śmieciówce, umowa o pracę jest możliwa, ale przy dobrych kontaktach z szefostwem. U mnie się nie udało, byłam zbywana, brak odpowiedzi w mailach, koniec końców usłyszałam komentarz, że osobie poniżej 26 roku życia taka umowa się nie opłaca. Przed podjęciem pracy, są szkolenia, przez dwa dni, oczywiście obowiązkowe. Nie ma informacji, że są to płatne szkolenia. W momencie, gdy zdecydujesz się przerwać pracę w przeciągu roku, trzeba płacić za te szkolenia, ale oczywiście za poświęcony nasz czas, na szkoleniach, nikt nawet nie wspomni. Nie wspominam czasu w ES jako pozytywnego, w żadnej pracy, nie stresowałam się tak jak tam. Jak ktoś nie chce się zniechęcić do zawodu nauczyciela, nie polecam. Na stronie wypowiada się dyrekcja ES, prosicie o kontakt i bezpośrednie podanie imion i miejsc pracy. Wiele osób, udzielających się tutaj, pracuje/pracowało w małych miejscowościach, nikt z nas nie chce podawać się na celownik i lincz szefostwa. Pomyślcie o tym. Zacznijcie sprawdzać to jak ludzie pracują nie uprzedzając dyrektorstwa szkół o Waszej wizycie. Wszystko wygląda dobrze jak jest przyszykowane.

20.12.2021 11:22

Takie samo doświadczenie, masakra.

20.12.2021 11:25

Dzień dobry. Bzdury takie piszecie, że aż świszczy. Fatalne środowisko do pracy, bez szacunku do lektorów, nacisk tylko na hajs od rodziców, metoda nauczania też do bani. Lecisz z materiałem na zbity pysk, te wasze miming wsadzccie sobie w rzyć edukacyjną. Umowy zlecenia złodziejskie.
    Tragedia

24.11.2021 17:29

Jako uczeń, lekcje ogólnie spoko, ale jedna rzecz była przesadą. Nauczycielka nie mogła mnie wpuścić przez zooma (lekcje stacjonarne, ale za chwilkę więcej info) wiedząc o moich przeżyciach z tego właśnie dnia (ostry krwotok z nosa). Tym bardziej, że kilka osób miało kwarantannę i musiało być zdalnie, Pani nie mogła wcisnąć "WPUŚĆ". "Ma tak z góry powiedziane", chociaż myślę, że dla człowieka rozumnego nie jest to problem. Nawet nie myślcie o Early Stage, lepszy Pygmalion. Żałosne podejście, a płacąc niecałą 50zł za 90 minut lekcji oczekiwałbym co najmniej troszkę szacunku. Jakbym miał jakies warunki to już bym sie przepisał ale jest zapłacone za cały rok.

09.11.2021 01:47

Najgorsza szkoła, z którą miałam styczność. Dyrektorki filii nawet nie pozostawiają złudzeń co do tego, ze liczy się kasa kasa kasa, pracowników którzy chorują nazywają przy innych zgniłym jajem do odstrzału, do mnie zadzwoniono dzień po zachorowaniu na anginę (i otrzymaniu l4 rzecz jasna) z tekstem, ze póki działamy stacjonarnie działamy stacjonarnie i ze dziwnym trafem w sobotę wysłałam rozliczenie a już w poniedziałek nagle chora? Umowa skonstruowana jest tak, ze chcąc odejść w trakcie roku musisz ponieść koszty, na które żadnego lektora nie stać. Do tego ogrom pracy po pracy, telefony od szefowych nawet w sobotę o 19.00 i poza godzinami pracy ‚żeby skontrolować, czy nikt nie łamie umowy dorabiając u konkurencji’. Tracicie lektorów maszynowo :)

15.11.2021 13:46

Dzień dobry , Early Stage funkcjonuje w systemie franczyzowym, co oznacza, że każdy dyrektor jest oddzielnym podmiotem zarządzającym daną filią. Oczywiście do centrali naszej szkoły docierają zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie, którym możemy przyjrzeć się bliżej, gdy wiemy dokładnie, do której szkoły ES się one odnoszą. Niestety brak szczegółowych informacji uniemożliwia nam interwencję w sytuacjach, które tego wymagają. Z tego powodu zawsze prosimy o bezpośredni kontakt i podanie konkretów, które pozwolą nam zająć się sprawą. Dlatego zachęcamy do kontaktu z nami telefonicznie lub mailowo. Pozdrawiamy serdecznie Zespół Early Stage Numer telefonu: 696 088 728 Adres mail: [email protected]
    Zuza

17.11.2021 19:03

Polecam przejrzeć rotacje w poszczególnych filiach na przestrzeni kilku lat

22.06.2021 20:30

Kira

30.10.2021 20:10

Wierzę jak najbardziej. Typowe Early Stage.
    Patrycja

11.11.2021 23:44

Droga Justyno, tez słyszałam bardzo różne opinie na temat współpracy z es Poznań. Warto wyjaśnić naleciałości z obecnymi i dawnymi lektorami, bo czasami kilka gorszych momentów może położyć cień na wielu latach pracy, pozdrawiam
    Sabina

20.10.2021 06:54

Nie polecam. Wykorzystywanie pracowników żeby robili rzeczy po godzinach pracy. Szkolenia w niedzielę rano? No jasne bo przecież nie w godzinach pracy... Które nota bene ciężko określić skoro (usunięte przez administratora)wycinanki całymi dniami i wieczorami i w weekendy. Tak samo przedstawienia po godzinach za które nikt mi nie zapłacił. Przyprowadzanie dzieci ze świetlicy i szukanie ich po całej szkole też za darmo. I to wszystko na umowie zlecenie, wypłata jak za 1/2 etatu a tak naprawdę robisz za cztery osoby. Ojj (usunięte przez administratora) byłam i naiwna, chciałam się spodobać pracodawcy i nie pisnelam słowa że coś mi nie pasuje... Ostrzegam was przed tym miejscem "pracy". Teraz pracuje w normalnej firmie, która szanuje pracowników i w końcu widzę jak to powinno wyglądać.
    Kira

01.11.2021 07:36

Płacą albo i nie - pamiętam akcję z dziewczyną z sekretariatu, która została poproszona o zostanie na przedstawienie, bo jacyś rodzice chcieli coś załatwiać. Sekretariat oczywiście na śmieciówce jak wszyscy, więc pod koniec miesiąca dopisała sobie tę godzinę. Na co dyrektorka: a wiesz, bo zapomniałam ci powiedzieć, tamto wtedy było niepłatne... XD Może jeszcze powinna kupić bilet na wysłuchiwanie fałszywych śpiewów sześciolatków. Nie kumam, jak przy takim obrocie można żałować dziewczynie 17 zł za wykonaną pracę.
    Marta

09.11.2021 01:49

Dokładnie tak samo
    Zosia

01.12.2019 10:54

Ja biegam z dziećmi już 5 rok za 17zl jak jest gdzie indziej?
    Sandra

28.10.2021 10:18

A możesz się podzielić informacją co to za szkoła? Ja miałam na tapecie kilka i nie widziałam, żeby ktoś lepiej płacił, więc daj znać bo sama nie mogę jej znaleźć :)
    Anna

28.10.2021 11:09

No wlasnie, jaka to szkola? Jesli juz prace dostales i nadal szukaja, chyba mozesz powiedziec. Z mojego doswiadczenia wynika, ze wiekszosc szkol w wawie nadal oferuje stawki jak dekade temu, 40-59 zl/h. Bieda.

Oferty pracy - Early Stage

Lektor / Lektorka języka angielskiego dla dzieci i młodzieży

Jasienica

Lektor / Lektorka Języka Angielskiego

Łomianki

Franczyzobiorca / Franczyzobiorczyni - Właściciel / Właścicielka Szkoły Języka Angielskiego

Świnoujście

Mama Jacka

18.10.2021 16:07

Szału nie ma... Nie wiem czemu zostałam namówiona przez inne mamy z klasy Jacka. Przyjeżdża po syna jakiś bus i wywożą go do swojej placówki. Po co? Inne szkoły mają zajęcia w szkole, wynajmują sale. Strata czasu na dojazdy i jeszcze pretensje do syna bo się spóźnił o minutę i nie stawił o dokładnie wyznaczonej porze. Niestety musiał siusiu... chyba, że obsikałby Panu kierowcy busa. Efekty lekcji także nie satysfakcjonują. Uczą syna rzeczy, które już ma dawno za sobą. A podobno tak świetnie stwierdzili jego poziom znajomości. Tej taśmowej szkole już podziękujemy.

20.10.2021 11:07

Dzień dobry, dziękujemy za podzielenie się swoją opinią. Każda z naszych filii indywidualnie dostosowuje organizację roku szkolnego do swoich możliwości. Często skoordynowanie wielu zmiennych ze sobą (dostępność sal w szkole, plan lekcji uczniów, grafik pracy nauczyciela) jest sporym wyzwaniem, stąd stosujemy rozwiązanie w postaci dowożenia lub przyprowadzania uczniów ze szkoły do pobliskiego lokalu. Jeśli chciałaby Pani porozmawiać o organizacji tego procesu, prosimy o wiadomość lub telefon do szkoły Early Stage. Jesteśmy otwarci na uwagi od rodziców! W sytuacjach, gdy ma Pani wątpliwości odnośnie programu nauki, zachęcamy do rozmowy z nauczycielem syna oraz metodykiem szkoły, czyli osobą sprawującą merytoryczną opiekę nad realizacją programu szkoły w każdej grupie. Są to osoby, które mogą odnieść się do Pani opinii i wprowadzić zmiany, jeśli takowe są konieczne. Jeśli Syn dołączył do istniejącej już grupy część materiału, szczególnie na początku roku szkolnego, może powielić się ze zdobytą już wcześniej wiedzą. Zapewniamy jednak, że nasz program realizuje ambitne cele językowe i znacznie poszerza podstawę programową. Pozdrawiamy serdecznie Zespół Early Stage
    Sara

20.10.2021 13:00

Dzień dobry, jesteście Państwo franczyzą, tak więc jakość pracy, programu nauczania oraz kompetencji językowych lektora powinien być jednolity i skrupulatnie sprawdzany w dla każdej filii. Pozdrawiam
    Maria

26.07.2021 13:59

Pracuję w Early Stage od kilku lat i dla mnie jest to dobre miejsce pracy. Mam super zespół, który na co dzień jest dla mnie wsparciem, ciekawe wyzwania w ciągu roku i możliwość rozwoju w strukturach firmy. Lubię to miejsce i polecam :)
    Agn

30.07.2021 12:11

Ja również polecam :) Musiałam się ze szkołą rozstać, natomiast jest to stabilne miejsce pracy i zawsze trafiałam na fajnych, normalnych ludzi tam pracujących. Myślę, że będzie mi ES brakować. Może kiedyś uda mi się otworzyć filię, kto wie. Uważam, że jest to szkoła, którą warto promować.
    Ala

12.10.2021 12:52

Ja też polecam Early Stage, dobrze się pracuje
    Zuza - lektorka

30.08.2021 13:03

Nie do końca zgadzam się z negatywnymi opiniami o Early Stage. Wiadomo, że wymaga poświęcenia trochę czasu, chęci i zaangażowania, jak KAŻDA praca, ale nie przesadzałabym, że jest tak źle i niedobrze, jak piszą niektórzy. Ze swojej strony jestem zadowolona z pracy, mam bardzo fajny zespół i ogólnie polecam pracę w ES :) Pozdrawiam!
    Przyszła lektorka?

28.08.2021 11:30

Ile godzin w tygodniu trzeba być dostępnym, żeby dostać pracę? Ile zajmuje przygotowanie 1 zajęć?
    Była lektorka

28.08.2021 23:32

Dostaniesz i tak pracę. ;) Mysle, ze moszesz miec jedną czy dwie grupy. Co do przygotowań, to czesto 1:1 czasowo, jezeli chodzi o zajecia stacjonarne. Czylo nawet 1.5 godziny. Zwlaszcza jak dopiero zaczynasz. Duzo zajmuje przygotowywanie materialow. Online to co innego, po stacjonarnych to w ogóle inna praca :) Polecam i tak się zgłosić i sprawdzić na sobie.
    Była lektorka

30.08.2021 01:13

Sorry, pisalam na kom. - "możesz" i "czyli" ;) pozdrowienia :)
    Free

22.08.2021 11:19

Praca tutaj wypruwała ze mnie chęci do życia. Ilość darmowych nadgodzin żeby przygotować zajęcia była nie do opisania. Nawet w weekend nie mogłam dobrze odpocząć bo w niedzielne popołudnia już znowu siedziałam w książkach. Po pracy poprawianie testów i kartkówek. Plus wiadomości na prywatny Messenger w weekendy i po 21:00 z "super pomysłami" i prośbami typu "a mogłabyś jeszcze...". Zdalne zajęcia mnie trochę uratowały bo przynajmniej jest gotowa baza prezentacji i gier. Mimo to ledwo wytrwałam w tym roku do czerwca i już nigdy tu nie wrócę.
    Abc

28.08.2021 23:55

Bo ktoś je zrobił wcześniej w swoim wolnym czasie za darmo wierz mi :)
    Free

29.08.2021 00:18

Dziękuję za odpowiedź ale to żaden argument, że w innych szkołach też trzeba się przygotowywać. Na pewno nie aż tyle... I dobrze Państwo to wiedzą. PR trzeba robić żeby nie odstraszyć nowych lektorów, prawda? Wystarczy przewinąć mniej więcej od 5 strony tego wspaniałego forum, jest tutaj wszystko co potencjalni nowy pracownicy chcieliby wiedzieć. Jeśli ktoś ma duzo wolnego czasu, zero pasji i życia prywatnego i lubi robić darmowe nadgodziny wieczorami i w weekendy, wycinać i kleić to polecam. Będziecie spełnieni. Ja po pracy w ES w ogóle zrezygnowałam z nauczania.

01.07.2021 23:10

Jak można zostać metodykiem? Są na to jakieś wytyczne, czy w jaki sposób to działa?

07.08.2021 15:37

Znajomości, znajomości i jeszcze raz znajomości:)
    Natalia

18.08.2021 20:39

Żeby zostać metodykiem należy mieć bardzo dobrze rozwinięty warsztat metodyczny, wyróżniać się pracowitością, dotrzymywaniem terminów, rzetelnością i umiejętnością współpracy (empatycznej) z innymi osobami. W Early mamy jasno wytyczoną ścieżkę kariery. Ja miałam szansę zostać metodykiem wspomagającym po ok. 4ch latach pracy w ES, ucząc co roku 7-9 grup. Jednak, czas w jakim można awansować na metodyka zależy tak naprawdę od kompetencji danej osoby. Nie jest wykluczone, że jeśli masz w sobie ”to coś” zostaniesz metodykiem szybciej. Przede wszystkim liczy się praktyka ( poprzez obcowanie z dziećmi, podręcznikami, programem nauczania, odbywaniem szkoleń itd. )
    Marysia

15.07.2021 15:31

Wspaniała szkoła. Żałuje, ze przez przeprowadzkę rozstaje się z tym miejscem. Zarówno współpraca w tym roku (byłam nowa lektorka), jak i samo rozstanie były pełne bliskości i zrozumienia. Polecam z całego serducha!

15.07.2021 16:24

Dzień dobry, dziękujemy za podzielenie się tą opinią! Pozdrawiamy i mamy nadzieję, że jeszcze kiedyś będzie okazja razem współpracować :) Zespół Early Stage

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Early Stage?

19.04.2021 08:00

Mam pytanie. A ile zarabia metodyk w Early Stage?

17.06.2021 14:38

Dzień dobry, Nasi metodycy to osoby z dużym doświadczeniem, które wciąż podnoszą swoje kompetencje językowe oraz szkolą się w obszarach miękkich obejmujących między innymi budowanie relacji i wspieranie zespołu. Zadania metodyka to wypełnianie i sprawdzanie materiałów oraz dokumentów związanych z realizacją programu, wdrażanie nowych lektorów, hospitacje, ewaluacje semestralne, wsparcie przy organizacji przedstawień, prowadzenie warsztatów wewnętrznych, pomoc w zamówieniach podręczników i wiele innych obowiązków dedykowanych potrzebami filii. Pozdrawiamy serdecznie Zespół Early Stage
    Aaa

03.07.2021 16:42

Bo pewnie nie potrafiłaby tego zrobić tak jak Ty:) ja akurat uczę dzieci po szkole early stage. Rodzice wypisali je z ES ponieważ dzieci miały za duży gramatyki ,zajęcia były nudne i mało kreatywne. Nasłuchałam się również od byłych pracownic tej szkoły że w stosunku do oferowanego wynagrodzenia pracy przy przygotowywaniu materiałów itp jest dwa razy wiecej więc nie, szczerze odradzają ...
    Ewelina

26.06.2021 21:42

Pracuje w ES już ósmy rok, polecam! Relacje, wzajemne wsparcie jest tym co cenię sobie najbardziej w moim miejscu pracy.

22.06.2021 05:36

Przeładowany program, dyrektorka powiedziała wprost, ze to ze dzieciaki nie wyrabiają się to ich problem, ja mam realizować program i robić odpowiednia ilość kartkówek. Dziewczyna z filii mobbingowana aż sama odeszła, gdyby nie kary finansowe czerwca bym nie doczekała :) bardzo dużo hipokryzji i o ile trafisz na przełożone z cynicznym podejściem masz przerąbane i nieprawda jest ze możesz szukać wsparcia gdziekolwiek poza filia. Plus do tego absurdalna ilość godzin pracy po pracy

22.06.2021 19:29

A próbowałaś zgłosić ten problem do centrali?

22.06.2021 19:48

Dzień dobry, Dziękujemy za podzielenie się opinią o pracy w naszej szkole. Opisane przez Panią zdarzenia są dla nas niepokojące, dlatego chcielibyśmy zareagować i przyjrzeć się bliżej sytuacji. Prosimy o kontakt bezpośredni na adres e-mail: [email protected] bądź telefoniczny: 696 088 728. Pozdrawiamy serdecznie Zespół Early Stage

30.05.2021 16:44

Jak firma reaguje np gdy pracownik nie radzi sobie z czymś albo stwierdza ze zle wykonuje obowiązki ? Ktoś ma doświadczenia ?

10.06.2021 16:59

Zależy jak bardzo sobie nie radzisz. Na początu rozmowy, rozmowy i znowu rozmowy, musisz robić według ich schematu, jeśli nadal Ci sobie słabo radzisz, tzn. nie odpowiada Ci ich polityka, to zaczynaja dażyć do pozbycia sie Ciebie.

22.06.2021 05:31

(usunięte przez administratora) i zmuszanie do odejścia w białych rękawiczkach :)

20.06.2021 10:24

Cześć, Zastanawiam się nad złożeniem CV, do któregoś z warszawskich oddziałów szkoły. Jestem studentką filologii angielskiej i chciałabm sprawdzić, czy odpowiada mi taka praca. Widełki, które są proponowane w Warszawie brzmią świetnie (80-95zł brutto), ale czy faktycznie tak one wyglądają po podpisaniu umowy? Ile godzin tygodniowo pracuje lektor? Jest to indywidualna kwestia, czy może każdy lektor pracuje w podobnym wymiarze godzin? Wiadomo, że chciałabym pracować możliwie jak najwięcej - małej ilości godzin nie uratuje nawet świetna stawka. Proszę, dajcie znać, jak to wygląda!

21.06.2021 17:38

Dzięki za odpowiedź! Tak, właśnie u mnie netto=brutto, więc dodatkowo mnie to zachęca. Co do ilości grup - studiuję zaocznie, więc myślę, że dałabym radę ogarnąć nawet i więcej grup. Teraz i tak pracuję na cały etat i daję radę ze studiami. Ale na pewno najlepiej zacząć od mniejszej ilości i spokojnie się wdrażać. Dziękuję raz jeszcze!

21.06.2021 17:39

Dziękuję bardzo za odpowiedź! Studiuję zaocznie, więc dostosowanie grafiku na pewno nie byłoby problemem. Chyba warto będzie złożyć CV i się przekonać.
    Obozy językowe ES

20.06.2021 01:59

Jaka jest stawka dla lektorów za udział w wakacyjnych obozach ES?
    a.

13.06.2021 14:12

Nudno
    Kate

28.05.2021 16:22

Cześć , jestem lektorką w jednej z konkurencyjnych szkół językowych. Od dawna myślę o otworzeniu swojej szkoły jezykowej, bo chcialabym się rozwijać no i oczywiście więcej zarabiać, bo studentką już nie jestem. Wydaje mi się, że w obecnych czasach najrozsądniej jest to zrobić w sieci franczyzowej. Mam poczucie że malej szkole może być sie ciężko wybić. Niestety moja szkoła ma dość "wymagające i sztywne" warunki. Czy są tu jacyś franczyzobiorcy Early stage, którzy mogliby mi opowiedzieć jak tu rzeczywiście jest? Bo oferta wygląda, zachęcająco ale zastanawiam się czy to wszystko prawda.
    Lektor ES

22.05.2021 16:18

Bardzo mnie dziwią te negatywne komentarze . Każde miejsce pracy ma swoje plusy i minusy . Zastanawiam sie tylko , dlaczego ci niezadowoleni tkwią cały czas w Early ??? To chyba im się jednak podoba ??? Albo nie mogą znalezc nic lepszego ??. Ja zarabiam pi 3 tys miesięcznie na rękę ( po przeliczeniu na 12 miesięcy ) i jestem z tego zadowolona .pracuje z 7 grupami , czyli tyle ile mieści się w pensum nauczyciela w szkole publicznej . W szkole publicznej musiałabym do tego dochodzić co najmniej 10-15 lat , bo to wynagrodzenie dyplomowanego . Owszem , do zajęć trzeba się przygotować ( ci w publiczej tez to robią i za to dodatkowej kasy nie dostają ). No i odpada mi sporo biurokracji . Odpowiada mi uczenie , bo lubię to robić . Wybrałam ES , bo tutaj jestem sacro dobrze wynagradzana . Ale jeśli ktoś jest niezadowolony , to szkoły publiczne czekają :). Tylko brać , zamiast marudzić tutaj :))
    Polonistka

28.05.2021 11:14

Tu nie chodzi o czas, tylko o to, że wybitny językoznawca (jak sama Pani podkreśliła już 15 lat temu) zauważył, że pauza po" pozdrawiam" jest w jego językowej intuicji potrzebna. Pisząc o języku jako tworze żywym, miałam na myśli, że on cały czas się zmienia zgodnie z tym jak używają go ludzie. Zasady w słownikach się zmieniają (nieczęsto to prawda) właśnie dlatego, że większość ludzi zaczyna używać danego aspektu języka inaczej niż jest to określone w normie. I dlatego norma z zaczyna określać jako poprawne, to co kiedyś poprawne nie było. Kiedyś nie odmienialiśmy słów "studio" "radio" a dziś odmieniamy i norma mówi, że tak jest poprawnie. Ale zasada ta weszła do słownika dopiero wtedy, kiedy odmienianie ich stało się powszechne w żywym języku. Jeśli więc rozmawiamy o tym, czego szkoła językowa uczy, to ja wolę, żeby uczyła języka, którego używają ludzie, a nie tego, który stoi w słowniku i to jest jego jedyne miejsce. Bo z tego słownika za chwilę zniknie a oduczyć się trudniej... Dodatkowo jeśli argumentem za tym, żeby podważyć słowa profesora Bańki, jest dla Pani czas, który upłynął od tej wypowiedzi, to proszę wyrzucić wszystkie słowniki - zasady w nich określone trafiły tam znacznie, znacznie wcześniej...
    Polonistka

28.05.2021 11:15

Niestety załaczony link się nie wyświetla...

20.04.2021 09:19

Powtórzę jeszcze raz, skopiuję i wkleję następne 50 razy. Koleżanki w szkołach publicznych mają płacone za wakacje, natomiast w eraly stage trzeba już pracować podwójnie przed wakacjami żeby mieć pieniądze. Koleżanki w szkołach publicznych mają coś takiego jak 13stka, w early stage nikt Ci nie wyplaci pensji gratis. W early stage jak dzieciaki Ci wejdę na głowę to lepiej zwolnić lektora, bo przecież trzeba zadowolic klientow, a szkole publicznej dyrektor raczej wstawi się za nauczycielem. - odnośnie mówienia, że koleżanki w szkole publicznej mają gorzej. Ta forma też jest zła? Pozdrawiam
    M.

25.04.2021 03:07

Mnie akurat nie chodziło w moim komentarzu o ES, ale krytykę szkoły państwowej. Przepraszam, że tak wyszło, ale też pisałam ze swojego doświadczenia :) A to czego pisałaś, że nie miałaś w SP, to ja miałam ;) Obie miałyśmy w pewnym sensie rację ;) Czy gorzej czy lepiej, zależy czego się oczekuje i na co się pisze, z tym się zgodzę! Jeżeli już porównywać, to ES ma to, czego SP nie ma i odwrotnie, SP ma to czego ES nie ma, pytanie co dla kogo ważniejsze z plusów lub co mniej uciążliwe z minusów :) Nie ma chyba czegoś takiego jak bezwzględnie lepsze miejsce pracy. Co do samych warunków w państwówkach, zależy od szkoły, ich są tysiące, ale rozumiem, że pisałaś ze swojego doświadczenia. Ja też a: np. miałam szkolenia opłacane przez szkołę, również rady wyjazdowe w góry, na Mazury, a są szkoły, które jeżdżą za granicę; miałam dzielone grupy (klasy starsze) wg poziomu, ba, są w ogóle szkoły, które dzielą klasy na 3 grupy pod względem zaawansowania na poziomie jednej klasy (niestety nie u mnie). Do podręczników miałam karty obrazkowe i wyrazowe, pacynki, karty do historyjek, książki nauczyciela i ogólnie całe zestawy do nauczania, w tym oprogramowanie do tablic interaktywnych (także własnych materiałów szczególnie robić nie musiałam, wydawało mi się, że to norma). Moja dyrektor opłacała mi materiały i miałam 600 zł dodatku motywacyjnego. Psycholog i pedagog na miejscu w trudnych sytuacjach. Może miałam szczęście, ale miałam wspierające grono, nie tylko w zespole anglistów, ale w ogóle. Także chyba nieźle ;). Nie licząc dwóch ryz białego papieru na semestr czy coś takiego - no ale z drugiej strony sama ekologia ;) ;) Mówiąc o szkole. Są i były jednak rzeczy, których w systemie się nie przeskoczy, dlatego odeszłam (w sumie po 7 latach zdaje się). Jeżeli Ty odeszłaś, bo były trudne warunki to pomyśl o tych nauczycielach, którzy tam zostali i muszą jakoś te dzieci uczyć a są rozliczani z tego, surowo, przez rodziców i społeczeństwo. A szkoła państwowa to zupełnie inna rzeczywistość. Nie pełnisz jedynie funkcji edukacyjnej, ale też wychowawczą i opiekuńczą [to nie frazesy, to są wyszczególnione obowiązki nauczyciela]. Dodałabym - i społeczną, misyjną wręcz. Uczysz (i nie tylko) wszystkie dzieci, nie tylko te, których rodzice mogą sobie pozwolić na lekcje dodatkowe, także te z patologicznych rodzin, z problemami wychowawczymi, zaburzeniami, nie usuniesz ich z klasy (w ekstremalnych wypadkach jedynie nauczanie indywidualne). Wielu (ludzi/rodziców uczniów?) tego nie rozumie i uważa, że nauczyciele szkolni nie potrafią uczyć, porównując z lekcjami prywatnymi w małych grupach czy indywidualnie. ;) A to może być niesprawiedliwe. Ja tego ostatecznie nie wytrzymałam i zapragnęłam tylko uczyć. A szkoła językowa to już tylko aspekt edukacyjny, na tym opiera działalność, stwarza ku temu warunki, więc naturalnie jest lepiej niż w sp pod tym względem. Dla mnie to potężny plus, tylko nauczanie, w sumie z tego powodu przeszłam do ES i wydaje mi się, że dla większości jest to podstawowy plus. :) Koleżanka z byłej pracy jak do mnie dzwoniła czasami to ona pełna nerwów, a przyznawała, że u mnie w głosie znerwicowania brak ;) Nie wiem, może mam szczęście, ale zasadniczo to nie mam trudnych grup, a już na pewno nie w porównaniu z tym co miałam w sp. :P A wracając do porównania z NFZ i enelmedem, błogosławiony lekarz, który mimo wszystko pracuje w NFZ, bo umożliwia usługę tym, którzy za nią zapłacić nie mogą. Ja też do szkoły nie mam zamiaru wrócić, nawet dla jej plusów, dlatego mam OGROMNY szacunek dla nauczycieli, którzy nimi chcą być lub ze szkoły nie uciekają, a którzy robią to dobrze. Z doświadczenia polecałabym państwówkę ludziom z misją społeczną (bez ironii, to z zasady praca społeczna, rodzice uczniów płacą ci jedynie w podatkach ;), tym, którzy chcą więcej niż uczyć i mieć de facto większą odpowiedzialność za uczniów (możesz być wychowawcą, opiekunem na zielonej szkole, dyżurujesz też podczas przerw itp.) tym, którym zależy na stałej pensji z umową o pracę i innymi benefitami z tym związanymi (nauczyciela zatrudnia się z karty nauczyciela, nie z kodeksu pracy; to urząd państwowy; praca w sumie do końca życia jak się ma umowę na czas nieograniczony; chyba podstawowy plus) i tym, którzy wolą pracować w standardowych godzinach pracy (poranno-popołudniowych). Ktoś te dzieci/młodzież musi uczyć, więc lepiej żeby to był chociaż ktoś z przekonania i dużą świadomością różnych trudności, a nie z przypadku, bo "wakacje, stała pensja i 4 godziny pracy dziennie". Ostatecznie to póki ktoś czegoś sam nie sprawdzi, to nie będzie wiedział jak dla niego to wygląda, zwłaszcza, że, jak widać, doświadczenia mogą być bardzo różne, więc w sumie warto się nimi dzielić. Decyzja ostatecznie należy do osoby. Uf, no to tak w temacie państwówek z mojej perspektywy nauczycielsko-lektorskiej w ramach wyjaśnienia co miałam na myśli ;)

09.05.2021 12:05

Gorzej Ci ? Jakie opracować wszystkie materiały ? Tam masz większą niezależnośc, w early stage nie możesz nawet zaśpiewać jakbyś chciała, bo zaraz na hospitacji ci zarzucą że albo za cicho, albo za monotonnie. Może dla ciebie bycie ocenianym non stop i robienie z siebie pajaca na zajęciach 'jest wsparciem'. Co do szkoleń - szkoła płaci za niej. No ciężko, ze jeszcze lektor płacić za robienie tego z wolnym czasie. Co do satysfakcji - sądzisz że tylko w early stage lektor na satysfakcje ? Może z tych najmłodszych grup, gdzie przez całe zajęcia krzyczą i lekotr musi je non stop dyscyplinować ? Do pracy idzie się przede wszystkim, żeby zarabiać ;)
    Mariusz

30.03.2021 12:29

Cześć, postanowiłem opowiedzieć swoją historię. Pracowałem w Early Stage 4lata. Wtedy to wyjechałem za granicę, skąd niedawno wróciłem. Poszukując w Polsce pracy moją pierwszą myślą było Early Stage. Ponieważ mojej filii już nie ma, trafiłem tutaj. Czytam tu przeróżne opinie, stąd też postanowiłem zapytać swoich koleżanek po fachu, jak jest naprawdę. Na szkoleniach, które Early Stage przygotowuje dla lektorów za darmo, poznałem lektorów z całej Polski. Spytałem więc ich, jak wygląda praca. W ich opinii, nic się nie zmieniło. Bywają cięższe momenty (jak wszędzie), ale zawsze mają do dyspozycji: lidera, metodyka, dyrektora... W ich filiach jedyne co się zmieniło to fakt, że pracują teraz online. Ja osobiście zawsze mogłem liczyć na wsparcie metodyka i dyrektora, czułem się dopieszczony, wspierany i nigdy nie zostawiony na pastwę losu. Jeżeli miałem problem z trudnymi uczniami (bo dzieci już takie są) to szedłem na szkolenie z pracy z głośną grupą przygotowane przez centralę. Dlatego też aplikowałem ponownie.
    Ktos

29.04.2021 12:53

Mariusz, a kiedy pracowałeś w ES? Wróciłeś w tym roku?
    Zadowolona

05.04.2021 19:45

W poprzedniej mojej opinii nie dodałam jeszcze jednej ważnej rzeczy: Early Stage to bardzo stabilne miejsce pracy. Szkoła bardzo dobrze poradziła sobie z trudną sytuacją epidemiczną : w moje filii od razu wskoczyliśmy w online, nie zredukowano żadnych grup , wszyscy lektorzy zachowali swoje wynagrodzenia i grupy:)). Słyszałam, ze inne szkoły językowe nie poradziły sobie (upadły lub zawiesiły zajęcia, zredukowały grupy). W trybie online mamy również dużo wsparcie metodyczne, co w trybie stacjonarnym: mnóstwo pomysłów, materiałów, praktycznie wszystko podane na tacy. Wszystkie materiały przerzucone na wersję elektroniczną ! Ten rok jest co prawda szczególnie trudny: raz stacjo, raz online, zmiany grafików zajęć , ale suma sumarum czuję się bezpiecznie :)). Moje koleżanki w szkołach publicznych nie mają praktycznie żadnego wsparcia. Pracują znaczniej ciężej niż ja ...za mniejsze pieniądze.

20.04.2021 09:08

Jaką formę? Proszę o uzasadnienie wraz z przytoczeniem słów. Odnośnie e-maila i numeru telefonu to czego Pan/i ode mnie chce? Nie jestem zainteresowana blizszym kontaktem, jestem w związku.

20.04.2021 09:19

Powtórzę jeszcze raz, skopiuję i wkleję następne 50 razy. Koleżanki w szkołach publicznych mają płacone za wakacje, natomiast w eraly stage trzeba już pracować podwójnie przed wakacjami żeby mieć pieniądze. Koleżanki w szkołach publicznych mają coś takiego jak 13stka, w early stage nikt Ci nie wyplaci pensji gratis. W early stage jak dzieciaki Ci wejdę na głowę to lepiej zwolnić lektora, bo przecież trzeba zadowolic klientow, a szkole publicznej dyrektor raczej wstawi się za nauczycielem. Ta forma też jest zła? Pozdrawiam

20.04.2021 09:06

Zadowolona

29.03.2021 21:02

Gorąco polecam!! :)). Pracuję w Early Stage już od 5 lat, wcześniej miałam doświadczenia z innymi szkołami językowymi i szkołami publicznymi, skąd szybko uciekłam. W Early Stage, jak wszędzie, do zajęć trzeba się przygotować (nie rozumiem tego narzekania na przygotowywanie się do zajęć, co jest przecież wpisane w nasz zawód), bez tego w żadnej ze szkół nie mogłam funkcjonować. A w publicznej podstawówce jeszcze dochodziła biurokracja , zebrania , konferencje i zero miejsca na uczenie:((. W ES nauczyłam się wreszcie uczyć :))). Naprawdę fajne szkolenia, super książki:). . Fakt, kontakt z rodzicami trochę męczy, ale jeśli się pracuje z dziećmi , to jest on nieodzowny (w publicznej podstawówce na maile w Librusie odpowiadałam do nocy , tłumacząc się rodzicom z wystawionych ocen). Zresztą, chyba każde miejsce pracy zakłada bycie w jakichś relacjach (w korporacji chyba też na maile szefa trzeba systematycznie odpowiadać:)). Dla mnie Early Stage to dobre miejsce pracy: warunki finansowe bardzo dobre, zaproponowano mi też umowę o pracę , chociaż prze jakiś czas chyba wolę samozatrudnienie. Ale mam wybór:). No i przede wszystkim mogę się rozwijać jako nauczyciel:)
    Choinka

30.03.2021 10:58

Zgadzam się z powyższą opinią . Dużo pracy , ale niewspółmiernie dużo wsparcia, możliwość rozwoju na niespotykaną skalę . W mojej filii dobra atmosfera, relacje bardzo serdeczne. Lubię  tę pracę i uważam, że kultura pracy i jakość nauczania są na bardzo wysokim poziomie i są siłą tej firmy.
    Magda

31.03.2021 15:32

@Zadowolona Ja również polecam współpracę z Early Stage! Po różnych zawodowych doświadczeniach pierwszy raz spotkałam się z tym, że pracodawca podchodzi do swoich pracowników w ludzki sposób i traktuje ich po partnersku. I co najważniejsze, mamy trudne czasy, a w Early Stage nie idzie tego odczuć, bo robią wszystko, żeby każdy miał pracę i przede wszystkim miał za co żyć. W kółko ciągłe zmiany, niepokój, a jednak nieustannie działamy, a przy tym dalej mamy możliwość ciągłego rozwoju :) Dziś jak wiemy niestety o to bardzo trudno. Jasne, są i wyzwania, ale z drugiej strony gdzie ich nie ma? Tak już jest świat ułożony ;) Jak ktoś lubi to co robi, to i wyzwania nie są straszne, tylko motywujące. I jestem zdania, że każdy problem można rozwiązać, tylko trzeba podjąć próbę. Ja tam cieszę się, że mogę być częścią ES :))
    Kalina

29.03.2021 12:54

Ja osobiście bardzo polecam Early Stage. Pracuję tu już siódmy rok i muszę powiedzieć, że w tym czasie firma ta całościowo przeszła niesamowitą zmianę – i z każdym rokiem zmiana ta postępuje. Bardzo dużo się tu nauczyłam i rozwinęłam. Myślę, że jest to jedna z perełek na polskim rynku – firma o podejściu pro-pracowniczym, nastawiona na zespołowość, rozwój, wymianę i dialog – i w tym zakresie w ostatnich latach bardzo się rozwinęła. Na pewno zmiana ta nie przebiega całkiem jednorodnie i są różnice między poszczególnymi filiami – każda filia ma dużą autonomiczność. Smutno mi czytać o różnych przykrych doświadczeniach w części postów. Na pewno bardzo zachęcam wszystkich, dla których warunki współpracy w ich filii są trudne, o szczery kontakt w tej sprawie z metodykami i dyrektorami. Wierzę, że może to wnieść dużo dobrego. Mam za sobą już doświadczenie w całym spektrum ról – bo w roli zarówno lektorki, jak i liderki, metodyczki i dyrektorki. Bardzo sobie cenię to doświadczenie i cieszę się, że mogę pracować w gronie tylu wspaniałych osób, zarówno w naszej filii (mamy wyjątkowy zespół!), jak i poza nią:-)
    k

10.03.2021 14:00

Bardzo nie spodobało się podejście gdy chciałam w nich zainwestować, opinia: słabi są.
    Monia

29.03.2021 11:47

No właśnie dużo dobrego naczytałam się o franczyzie i myślę, szczególnie teraz, że jako partner biznesowy będzie mi dużo dużo lżej gdy dostanę tak duże wsparcie I gotowe narzędzia. A i brak opłaty wstępnej mocno zachęca. To rzadko spotykane. A z ogromem pracy się liczę, jak to zawsze jest w przypadku rozkręcania swojego biznesu :)
    Kaja

29.03.2021 11:56

Jest lżej zdecydowanie, myślę że jakbym nie była częścią dużej firmy to nie przetrwałabym w pandemii sama z tym całym zamieszaniem. Powodzenia :-)
    Lexie

29.03.2021 11:26

A ja inaczej - przyjdę z pozytywną opinią, bo mam poczucie, że dużo negatywnych opinii jest krzywdzących, niesłusznie. Ok, praca jest ciężka ale jaka praca lektora nie jest? Tego wymaga zawód aby przygotowywać się na zajęcia itp. Zresztą praca z dziećmi jest wymagająca i zawsze taką będzie. Powinieneś wiedzieć gdzie aplikujesz. Jak Ci nie pasuje to idź do szkoly dla dorosłych albo do korporacji z pracą od 8 do 16 i zobacz po jakim czasie to już nie będzie praca 8h...Ale w ES wystarczy dobra organizacja i mniej narzekania a naprawdę jest ok. W tych czasach dużo osób chce dużo zarobić i się nie narobić. No sorry, świat tak nie działa. A ES naprawdę fajnie płaci. I te UoP, uważam że to przywilej, serio. Kiedyś nie było w pracy lektora w ogóle UoP, bo rzeczywiście ciężko to formalnie ogarnąć jak masz zajęcia rano i kolejne po południu. A jak jesteś na DG to nawet lepiej i dla Ciebie i dla pracodawcy. Męczą Cię telefony od rodziców na prywatny numer? Zamiast narzekać idź do sklepu lub do operatora i kup dodatkową kartę. Ustal, że to jest służbowy telefon i na prywatnym masz spokój. Ludzie, na wiele rzeczy znajdzie się dobre rozwiązanie. Trzeba tylko chcieć. Poświęcić mniej czasu na narzekanie a więcej na znalezienie jakiegoś dobrego dla nas rozwiązania. Ja wybrałam zawód nauczyciela angielskiego z pasji, którą chce zarażać dzieciaki i liczę się z tym, że ta praca do najłatwiejszych nie należy. Ale sama świadomie ją wybrałam. Pracowałam w kilku szkołach i czuję że ES serio mnie wspiera i pomaga w codziennych obowiązkach. Być może to kwestia tego, że trafiłam na super dyrektora filii ale przecież jak by mi nie podpasował to spróbowałabym u innego. Na szczęście w mazowieckim mamy niezly wybór :))
    XYZ

24.05.2020 15:29

Zdecydowanie nie polecam pracy w tej szkole. Przepracowałam tam dwa lata i do tej pory odczuwam tego skutki, mimo, że już tam nie pracuję od jakiegoś czasu. Po pierwsze: można pożegnać się z życiem prywatnym i work-life balance. W pracy jest się 24/7. Mailie o hospitacjach potrafiłam dostawać o 23:30 dzień wcześniej lub tego samego dnia rano. W jednej z filii nie miałam ANI JEDNEJ hospitacji chociaż dostałam bardzo trudne grupy, a jak pojawiały się zażalenia od rodziców ich dotyczące, metodyczka zakładała, że to moja wina. Oczywiście jej wypowiedzi brzmiały jak z poradnika i sformułowane były "empatycznie", ale czuło się, że wina pokładana jest we mnie. Przygotowanie do zajęć to ogromny nakład czasu, nawet nie sam plan, ale też fizyczne wycinanki. Dla grupy 11 dzieci po tygodniu dostajesz bąbli na palcach od nożyczek. Nie wspominając o tym, że to wszystko sekundę po skończeniu ćwiczenia idzie do kosza. To bardzo ładna metafora tego, jak uczniowie odnoszą się do pracy lektora. Do tego dochodzą idiotycznie projekty, które projektuje się i tworzy się samemu: pół godziny pracy, żeby dzieci łaskawie przykleiły obrazek i go podpisały, a później: do kosza. Przedstawienia i projekty multimedialne zupełnie rozwalają realizację, wprowadzają gigantyczny chaos i walkę o uwagę. Nie wspominając o tym, że niekiedy dzieci nawet nie pojawiały się na przedstawieniu bez żadnej informacji. Kontakt z rodzicami non stop, absurdalne prośby i zarzuty, do tego to wszystko na PRYWATNY numer. Jeżeli pisało się maila o złym zachowaniu, metodyczka go obrabiała w ten sposób, że brzmiał jak błagalna prośba od kogoś ze służby: jak to ma niby budować autorytet nauczyciela? Wymagania od rodziców pt. " moje dziecko jest nieśmiałe i się wstydzi, niech pani coś z tym zrobi". Grupy wymieszane w kwestii znajomości angielskiego; zero czasu na jakieś indywidualne podejście do uczniów gorzej sobie radzących, aż się serce czasami krajało. W jednej grupie w połowie roku szkolnego zostało mi dopisane dziecko, które miało ewidentne zaburzenia i wymagało profesjonalnej opieki. Ode mnie wymagało się rozwiązania tego problemu mimo, że jestem filolożką i nie mam wykształcenia pedagogicznego ani psychologicznego. Rodzice w większości w ogóle nie przyjmujący żadnej krytyki potrafili napisać skargę, jeżeli zbyt często zwracałam uwagę na złe zachowanie dziecka. A podejście metodyczki i drektorki filii do rodziców jakby rozmawiały z papieżem. W grupach młodszych robi się też za psychologa, dzieci przychodzą z osobistymi problemami a nikt nas nie szkoli jak mamy wtedy reagować i czy w ogóle mamy prawo. W kwestii zatrudnienia: wymuszana własna działalność, umowa o pracę wymagająca wiecznej dostępności lub umowa zlecenie. Jeżeli nie masz umowy o pracę i się rozchorujesz znalezienie zastępstwa graniczy z cudem. W efekcie takiej polityki wylądowałam raz w szpitalu z powodu niedoleczonej infekcji. Psychicznie: totalne rozłożenie na łopatki: dlatego właśnie piszę, że praca 24 godziny na dobę, bo szkoła potrafi się jeszcze przyśnić. Ogromna ilość materiału do przerobienia, możliwa do realizacji tylko w warunkach idealnych, kiedy dzieci od pierwszej do ostatniej sekundy wykonują polecenia. Gry - monotonne do znudzenia, nawet dla lektora; nie wspominając o tym, że nawet trudno powiedzieć czego one uczą. Wykucia słówek na blachę na 2 tygodnie może tak, ale żadnej zdolności ich zastosowania. A to wszystko okraszone tym wiecznym byciem "pod telefonem", wieczne maile, "przypominajki", kontakt z rodzicami, brak czasu dla siebie i swoich pasji, weekendy zawalone pracą. Nie da się tak pracować, wypalenie przyszło bardzo szybko, właściwie na granicy załamania psychicznego. Cukierkowa otoczka, w którą zawijane są słowa metodyczek, w większości są to wydmuszki a ich "rady" nadają się do pchania karuzeli. Jakby centrala żyła w jakimś ideologicznym letargu co do swojej metody i nie dopuszczała rzeczywistości do świadomości. A rzeczywistość jest taka, że zajęcia to jeden wielki bałagan; dzieci nie mają żadnych granic zachowania, a ich wybryki zwalane są na lektorów, 50% lekcji to dyscyplinowanie dzieci, reszta to szybkie przejście przez podręcznik żeby tylko się wyrobić. Poziom podręczników pozostawia wiele do życzenia, są często niedostosowane do wieku dzieci, a grupy starsze mają podręczniki, które na czasie były, kiedy jeszcze ja byłam w szkole. I ostatnia rzecz: tony materiałów, które trzeba samemu transportować i których trzeba pilnować przed dziećmi, ponieważ za ich zniszczenie odpowiada lektor. Po dwóch latach odeszłam wykończona psychicznie i fizycznie, najgorszemu wrogowi nie poleciłabym tej szkoły, odradzam ją też moim znajomym z dziećmi. Zawsze wzdragałam się przed pracą w korporacji, teraz pracuję w jednej i mogę powiedzieć, że na tytuł korpo bardziej zasługuje ES niż moja obecna firma. Dopiero poczułam co oznacza komfort wrócenia po pracy do domu, nie bycie wyczerpaną i posiadanie czasu na relaks.
    Paulina

22.03.2021 19:51

Oczywiście, że można zwolnić, nikt by nie dał rady pracować na pełnych obrotach przez 90 minut, ani lektor ani dzieci :) Zajęcia są różnorodne, przeplatamy aktywności dynamiczne ze statycznymi. Co do umowy o pracę i DG, to na DG zarobisz dużo więcej przy tej samej liczbie grup. Jak jestem chora, to ktoś bierze za mnie zastępstwo albo odrabiam te zajęcia innego dnia, ja też biorę jakieś zastępstwa i praktycznie nigdy nic nie tracę. Mając DG możesz sama opłacać składkę chorobową, ale będąc wtedy na L4 dostaniesz takie grosze, że bardziej się opłaca odrobić dane zajęcia. Chyba że planujesz zajść w ciążę albo masz jakieś przewlekłe choroby, wtedy pewnie warto sobie tą składkę opłacać. Pogadaj z kimś z księgowości, ja piszę ze swojego doświadczenia, a księgową nie jestem :)
    kaja

25.03.2021 09:54

wszystko zależy od filii, u mnie jest spoko, pracuje już 3 rok i mam normalnie hospitacje, fajne dziewczyny w pracy i metodyczka jest bardzo pomocna. Na Twoim miejscu złożyłabym cv i na rozmowie rekrutacyjnej o wszystko dopytała.
    Zrezygnowana

31.01.2021 15:59

Cześć, ja chciałam Was zapytać czy w Waszych filiach też jest tak, że jak zachorujecie to musicie przygotować lesson plany i wszystkie materiały dla innego lektora? Ja już nie raz zdychałam z gorączką 39 stopni a i tak było "hej hej na materiały czekam do 17:00
    Zaciekawiona

19.03.2021 23:40

A czy będąc na L4 i poinformowanie pracodawcy o nieobecności wiąże się w takim razie z jakimiś karami finansowymi (wcześniej ktoś napisał, że trzeba przygotować materiały i szukać zastępstwa, co jeśli się tego nie zrobi?) Zdarzają się wypadki losowe, przysługuje dzień urlopu na żądanie... Jak to wygląda w ES?
    Paulina

20.03.2021 16:11

Jak nie znajdziecie zastępstwa, to po prostu musisz te zajęcia odrobić, nie ma żadnej kary finansowej.
    Rozdarta

20.02.2021 10:34

Czy macie porównanie w pracy z młodszymi i starszymi grupami? Z którymi jest więcej rzeczy do ogarnięcia i poświęca sie więcej czasu?
    P.

23.02.2021 08:27

To prawda, klasy starsze też potrafią dać popalić. Do dziś pamiętam klasę piątą, składającą się z samych chłopców, był to mój pierwszy rok w ES. Totalnie nie dawali dojść do głosu, co człowiek buzię otworzył, zaraz któryś coś krzyczał do kolegi i tak całe zajęcia. Generalnie u mnie wszystkie lekcje są głośne i z roku na rok przeszkadza mi to coraz bardziej. Metodycy nie mają magicznych sposobów na osiągnięcie skupienia w klasie, sami mają podobne problemy, o ile prowadzą jakieś grupy (a często wybierają sobie starsze, spokojne klasy). Nie jestem studentką, zarabiam na życie i utrzymuję się sama i muszę mieć dużo grup, mam działalność gospodarczą. Fizycznie nie dałabym rady być przebierającym się na każde zajęcia animatorem, żąglującym gadżetami, żeby dzieci raczyły na mnie spojrzeć na kilka minut. Szczególnie, że przerwa między jednymi zajęciami a drugimi to często 5 minut, akurat żeby materiały z lekcji poprzedniej wrzucić do pudła i wyjąć następne. I hałasu i "animacji" ciąg dalszy... Dlatego ważne, jak napisał tu ktoś o nicku teacher, żeby mądrze wybrać filię - te, gdzie wymagania są wygórowane, lepiej omijać z daleka. Mam to szczęście, że moja filia jest bardzo ok. Poprzednia wymagała, abyś był prawie jak cyrk obwoźny, wyciągający rekwizyty z rękawa i robiący projekty plastyczne na co drugich zajęciach i tak z każdą grupą, oczywiście.
    W. M.

23.02.2021 12:25

To chyba zależy głównie od preferencji. W młodszych najgorsze dla mnie to były te przedstawienia, na szczęście rok temu się obyło i mam nadzieję w tym roku też. ;) W starszych jest nagrywanie teledysków, ale ja to akurat lubię (i znowu; rok temu się obyło, mam nadzieję, że w tym roku też.) Młodsze grupy są bardziej męczące (trzeba się naskakać, naśpiewać itp.) W starszych kolei dla mnie trudno się wyrobić ze wszystkim, dochodzi tzw. "przygotowanie do egzaminów Cambridge", które sprowadza się do nauki słówek i kolejnych z nich kartkówek. Potem ni stąd ni zowąd egzaminy próbne, na których dzieci po raz pierwszy się spotykają z formułą egzaminu. ;) ES teraz wprowadza swoje podręczniki, więc powinno być lepiej ;) Ja bym brała starsze, jest szansa, że jak się utrzyma pandemia, to zajęcia będą online (jeżeli to dla kogoś plus). ;)

Zostaw merytoryczną opinię o Early Stage