3.8/5

Radom - Early Stage
Warszawa - Early Stage Młociny

5. Opinie o Early Stage

Opinie o Early Stage Warszawa

Nie przegap nowości o Early Stage!

Mummy

08.01.2023 20:37

Wypisałam z zajęć swojego syna przez brak organizacji w szkole. Brak zgodności do przekazywanych informacji. Dyrektorka mówi to, lektorka drugie a lektorka z zastępstwa trzecie. Wydaje mi się że lektorzy są zastraszani przez dyrektorów, takie odniosłam wrażenie. Niektóre dzieci na zajęciach podobno zachowywały się karygodnie.. Brak dyscypliny... Szkoda bo zapowiadało się fajnie ale może najpierw pracownicy niech się ogarną a potem biorą się za otwieranie szkół i uczenie dzieci...

09.01.2023 15:42

Dzień dobry, dziękujemy za Pani opinię. Będziemy wdzięczni za informację w jakiej filii miały miejsce opisane sytuacje. Bez takiej wiedzy nie jesteśmy w stanie zareagować i skontaktować się z dyrekcją. Zachęcamy do kontaktu pod numerem telefonu: 48 728 923 644. Życzymy dobrego dnia! Zespół Early Stage Pozdrawiamy serdecznie, Zespół Early Stage
    Pracownica

16.11.2022 20:27

Zdecydowanie odradzam wszystkim pracę w Early Stage! To najgorsza szkoła jaką możecie wybrać do pracy. Tak jak powiedzieli mi na początku w tej szkole nie można chorować. Metodyk powiedział mi, że jeśli jestem chora (grypa, gorączką :)) mam przyjść do pracy i ubrać sobie maseczkę skoro nie mam kiedy tego odrabiać. Zero organizacji, totalna porażka, wiadomości od szefów i metodyków takie same- mam wrażenie że to jest jakaś sekta. Czekam aż będę mogła złożyć wypowiedzenie i uciekam! Zero pomocy, trafiła mi się fatalna pierwsza klasa, nie mam doświadczenia pedagogicznego, tylko tłumaczeniowe które nijak mi się tutaj przydaje, bo w pierwszej klasie tyle jest uczenia co nic... Ciągłe upominanie tych małych bestii. Rodzice nie są lepsi, o wszystko mają pretensje do lektorów. Jedna wielka porażka tragedia! Strzeżcie się tej szkoły!
    Beata Pietrasz

23.12.2022 22:58

Ja chętnie opowiem o pracy w ES. Nie rozumiem i nie zrozumiem nigdy tego, że ludzie wszędzie piszą kiedy jest źle. Jeśli są z czegoś zadowoleni, nie wejdą na pomysł by kogoś pochwalić, ale do skargi jest pierwsza myśl- opinia w internecie. Jestem mega wdzięczna tej szkole za ogromne doświadczenie i rozwój i tez chętnie podzielę się tym z innymi;)
    Gosiak

07.01.2023 13:11

Skoro masz doświadczenie tłumaczeniowe dlaczego więc zdecydowałaś się na pracę z dziećmi? To jest praca pełna wyzwań i nawet osoby z wykształceniem pedagogicznym mają często ogromny problem na ich ogarnięcie. Wszystko kwestia doświadczenia.. Druga sprawa, jeśli tylko czujesz że naprawdę nie dajesz rady - zwróć się do metodyka. Poproś o dodatkową hospitację, pójdź do doświadczenego lektora podpatrzeć jak on sobie radzi z trudnymi grupami, zapytaj się o rady. Naprawdę to działa i byc może uwolni Cię to od trudnej sytuacji, bo uwierz to nie jest sytuacj abez wyjścia ;)
    S.

02.11.2022 18:49

Witam, jestem rozczarowana placówką early stage na śląsku. Dzieci chodziły na zajęcia przez rok, wiele się nauczyły, z lektorem można było zawsze porozmawiać, dogadać się, człowiek do rany przyłóż. Nie mogę tego samego powiedzieć o dyrekcji, wielokrotne nieodbieranie telefonów i brak telefonu zwrotnego. Porozumiewanie wiele pozostawało do życzenia. Zrezygnowałam z kursu, przepisałam dzieci do innej szkoły zwłaszcza, gdy zobaczyłam po pierwszych zajęciach młodą lektorkę, która nic nie wiedziała, nie potrafiła odpowiedzieć na proste pytania, zastanawiam się, czy lektorzy mają szkolenie przed podjęciem pracy. Lektorka nawet nie wiem czy skończyła studia lub kurs z certyfikatem. Do 5 osobowej grupy dołączyły nowe osoby i tak powstała grupa 11 osobowa, rozumiem, że ktoś sprawdził ich poziom i wszyscy nadawali się do tej grupy bez wątpienia.... czy dyrektorka wrzuciła ich po prostu, idąc na ilość a nie na jakość. W poprzednim roku nie miałam kłopotu tak jak w tym. W mojej miejscowości sekretariat został zamknięty, brak znajomych twarzy, jakby wszyscy zostali zwolnieni, rodzice nie mają możliwości z nikim porozmawiać. Gdy już jakimś cudem dochodzi do rozmowy mam wrażenie, że pani lub pan wszystko wie i żaden sensowny, logiczny, przemyślany i poparty dowodawmi argument nie trafia, jak o ścianę. Fila robi z siebie błaznów, jedynym pozytywem był poprzedni rok i współpraca z lektorem, który już nie pracuje w filii, co więcej ten sam lektor tak nauczył córki, że podczas testów poziomujących w nowej szkole, obie córki otrzymały 100%.

28.11.2022 16:13

Niestety to typowe zjawisko. Dobrych lektorów nie traktuje się z szacunkiem, bo zadają pytania, chcą wykorzystać swój potencjał a tutaj się po prostu nie da, więc finalnie odchodzą. Uważam, że rodzic ma prawo zapytać o poziom kompetencji lektorów, który nierzadko odbiega od ideału.
    Ss.

30.12.2022 18:27

Pewnie tak
    zainteresowana

17.11.2022 11:50

Czy ktoś z Was mógłby podzielić się doświadczeniem pracy w ES na umowie o pracę? Jak to wygląda, jakie są warunki, w jakich okolicznościach można dostać umowę o pracę, czy jest lepiej czy gorzej i czy w ogóle jest realne przejście z B2B na umowę o pracę w ES?

16.12.2022 19:27

Dzień dobry, zachęcamy do bezpośredniego kontaktu z filią, która Panią interesuje :) Pozdrawiamy, Zespół Early Stage

08.12.2022 13:55

Nie polecam zapisywać tu dzieci moje dziecko straciło pewność siebie przez to że dzieci śmiały się z niego że jest gorszy w angielskim niż on
    Name

12.12.2022 17:41

no wlasnie, kwestia niewychowanych dzieci... ale to moze sie zdarzyc w wielu miejscach.

16.12.2022 19:26

Dzień dobry, opisana przez Panią/Pana sytuacja odnosi się do zachowania dzieci z jednej grupy, w konkretnej placówce Early Stage. Staramy się na bieżąco reagować na trudne sytuacje w klasie i pozostawać w ciągłym kontakcie z rodzicami. Przykro nam, że syn doświadczył przykrego zachowania ze strony rówieśników i, że zmusiło to Państwa do zmiany szkoły. Pozdrawiamy, Zespół Early Stage

17.10.2022 22:59

Powiem tylko tyle. Uważajcie jak podpisujecie umowę. Jest pełna haczyków, zwykła zleceniówka, ale tak skonstruowana, że firma domaga się kary pieniężnej. Nie zwolnisz się natychmiastowo ani nie zwolnisz się z zachowaniem jakiegoś okresu wypowiedzenia, ponieważ podany w umowie czas wypowiedzenia, możliwy jest dopiero od kwietnia. Ogólnie jeden wielki cyrk. Musiałam się udać do prawnika oraz wykłócać z Panią Dyrektor, aby po 1 dniu po podpisaniu umowy podpisała mi wypowiedzenie. Na szczęście się udało.

03.11.2022 12:01

Tak, ale kosztowało mnie to wiele nerwów oraz wizytę u prawnika. Zadzwoniłam do Pani Dyrektor, że rezygnuję z pracy. Powodów było kilka. Pani Dyrektor przez kilkanaście minut rozmowy mówiła tylko jedno i to samo, czyli ze mogę się zwolnić jak zapłacę karę. Prawnik niewiele pomógł, ale moje argumenty chyba tak, umowę rozwiązałam bez płacenia kary.

15.11.2022 16:27

Dodam jeszcze, że po zerwaniu umowy, firma nie wypłaciła mi pieniędzy za przepracowany dzień.
    Ania

11.11.2022 12:38

Czy w innych placówkach early Stage też tak jest, że metodyk wspomagający otrzymuje pieniądze za rozmowę z innymi osobami tak aby "te czuły się dobrze w pracy?"

13.11.2022 08:25

Ja tez nie słyszałam, żeby metodyk dostawał dodatkowe pieniądze za takie rozmowy. Słyszałam o stałym wynagrodzeniu, rozmowy z lektorami są wpisane w ich obowiązki ;)

15.11.2022 14:34

Aniu, dziękujemy za to, że podzieliłaś się z nami swoimi odczuciami odnośnie zadań metodyka wspomagającego. Jedną z czterech wartości Early Stage są właśnie relacje, o których piszesz. Zależy nam na tym, aby każdy lektor czy metodyk czuł się u nas dobrze, był zaopiekowany, wysłuchany. Zadaniem metodyka wspomagającego jest przede wszystkim sprawowanie opieki metodycznej nad lektorem, dbanie o jego rozwój oraz warsztat. Zdajemy sobie jednak sprawę, że w wyniku takiej współpracy mogą się pojawić także sytuacje, w których lektor będzie potrzebował wsparcia w postaci rozmowy niedotyczącej stricte tematów związanych z lekcją. Dodając więc taki podpunkt do zakresu obowiązków mamy tu raczej na myśli gotowość i otwartość na dialog, czy wysłuchanie drugiej osoby. Zdajemy sobie jednak sprawę, że dzieje się to w czasie wolnym od zajęć, obserwacji, czy wspólnego omawiania lekcji z lektorem. Stąd w niektórych filiach można się spotkać z umieszczeniem tego typu rozmów w zakresie obowiązków. Nie znaczy to, że co poniedziałek metodyk zobowiązany jest do odbycia szeregu rozmów podnoszących morale pracowników :) Oznacza to jedynie gotowość na podjęcie rozmowy i wysłuchanie lektora, kiedy przyjdzie do nas w potrzebie. Dobrego dnia Aniu, Zespół Early Stage
    zartyZ

26.10.2022 22:33

Jestem ciekawy, jakie będą opinie innych na temat okresu wypowiedzenia i kary za jego niedotrzymanie. Nie chodzi o pozycję lektora, lecz osoby przyprowadzającej dzieci na zajęcia do Early Stage ze szkoły podstawowej. W umowie-zleceniu, którą przygotowano mi od razu na okres 8 miesięcy (więc brak szansy sprawdzenia, czy praca spodoba mi się w praktyce), okres wypowiedzenia wynosił 2 miesiące, a kara za jego niedotrzymanie – 2000 zł. Pracować miałbym tylko kilka godzin w tygodniu i zarabiać kilkaset zł miesięcznie. Nigdy wcześniej nie spotkałem się z takim podejściem do pracownika i nikt z mojej rodziny czy znajomych w jakiejkolwiek umowie z pracodawcą (różne sektory, różne typu umów) nie miał nigdy kara finansowych ani tak długiego okresu wypowiedzenia na start. Moim zadaniem to gruba przesada. Myślałem, ze to będzie umowa na 3 miesiące (na okres próbny) i 2 tygodnie wypowiedzenia, kary zupełnie nie przyszły mi do głowy.
    Katarzyna

28.10.2022 16:44

Znalezienie odpowiedniego, odpowiedzialnego pracownika w żadnym sektorze nie jest łatwe i zajmuje czas. Do tego dochodzi jeszcze czas szkolenia na stanowisku (nierzadko miesiąc czy nawet 3 zanim pracownik będzie umiał w pełni ogarnąć swoje obowiązki), a jednak kar w kontraktach w innych sektorach nie ma, choć inwestycja w pracownika jest nieporównywalnie większa. Natomiast okres wypowiedzenia dłuższy niż miesiąc to standard w sytuacjach, gdy ktoś pracował w danym miejscu na umowę o pracę powyżej 3 lat – wtedy okres wypowiedzenia ulega wydłużeniu (do trzech lat wynosi 1 miesiąc). Early stage oferuje umowę-zlecenie i chce nią wiązać ludzi na cały rok szkolny, i płacić 25 zł brutto za godzinę (stawka dla osoby odprowadzającej), a „motywować” do zostania karą finansową. Czy te warunki są naprawdę ok dla rzekomo tak cennego, trudnego do znalezienia pracownika? Czy w taki sposób docenia się ludzi? Nowa osoba nie ma nawet szans na sprawdzenie, czy się w pracy odnajdzie etc. Jej interes nie jest w żaden sposób brany pod uwagę. Dla mnie to szokujące.
    A.

30.10.2022 17:05

Dziwi mnie, że to w ogóle jest legalne, a nawet jeśli jest, to że jakiś pracodawca rzeczywiście próbuje takich sposobów. Do tej pory nie spotkałam się z umową zleceniem dłuższą niż sześć miesięcy (zazwyczaj miesiąc lub trzy), ani z okresem wypowiedzenia na takiej umowie dłuższym niż 2 tygodnie.
    A.W.

13.04.2022 16:42

Pracowałam w dwóch filiach ES. Jedna z nich mieściła się w Warszawie, druga pod Warszawą. W pierwszej pracowałam około 2 lata, po wyprowadzce zmieniłam pracę i był to duży błąd. W filii warszawskiej praca podobała mi się i nie miałam większych problemów. W drugiej filii praca wyglądała bardzo źle i zerwałam umowę w trakcie jej trwania. Miałam bardzo wiele grup, oczywiście nie wiedziałam, że przy organizacji planu nikt nie weźmie pod uwagę dyspozycyjności, którą deklarowałam. Pracowałam dwa razy w tygodniu od rana do godziny 20.30. Zrzucano na mnie obowiązki takie, jak zamykanie budynków filii, noszenie podręczników dla nowych uczniów, donoszenie umów od rodziców do sekretariatu, który znajdował się na innej ulicy. W jednym z budynków, w których pracowałam nie było drukarki, więc musiałam przed pracą przychodzić do innej filii, aby drukować (oczywiście w wolnym czasie). W tym samym budynku wysiadało też ogrzewanie, fakt wielokrotnie zgłaszałam metodykowi, a także właścicielowi budynku, ale nie przynosiło to większych efektów. Rolety były popsute, bardzo rzadko dowożono tam papiery kolorowe i inne przybory, bo filia była oddalona. Próbowano mnie namówić na przyprowadzanie dzieci do filii za jednocyfrową kwotę od przyprowadzenia. Biorąc pod uwagę odpowiedzialność była to kwota zupełnie nieadekwatna. W weekendy odbywały się szkolenia w centrali, metodyczki i właścicielka filii czasami kazały również w piątki wieczorem przychodzić na bezsensowne warsztaty np. z wycinania ozdób na Halloween. Oczywiście przychodzenie do pracy w weekendy było niepłatne, podobnie jak spotkania z rodzicami. Nagrodą miało być chyba towarzystwo metodyczek, które w dodatku często bywały nieprzyjemne dla młodszych lektorów. Byłam wykończona godzinami pracy i zrezygnowałam z części grup ze względów zdrowotnych. Najgorsza historia spotkała mnie, kiedy zmarła bliska mi osoba. Wzięłam tydzień wolnego, aby przygotować pogrzeb i spędzić czas z rodziną. Byłam nękana telefonami w czasie żałoby, metodyczka próbowała ciągle nakłaniać mnie, abym wróciła do pracy. W końcu powiedziała, że działam na szkodę uczniów, ponieważ zbliżały się egzaminy, a mnie nie było w pracy. Przypomnę tylko, że jeden z ostatnich projektów ES był o zdrowiu psychicznym. Szkoda, że odnosi się to tylko do uczniów, nie do pracowników. Kolejną umowę podpisałam, ponieważ sądziłam, że dostanę mniej grup i inny czas pracy. Okazało się, że po raz kolejny nie wzięto pod uwagę mojej dyspozycyjności. Oczekiwano ode mnie, że własnym samochodem będę jeździła między trzema filiami (dawano mi na to 15 min). Dostałam grupę z bardzo trudną uczennicą, prosiłam o pomoc metodyczkę, niestety pomocy nie otrzymałam. Postanowiłam poszukać innej pracy. Dostałam ją, a nowy pracodawca chciał uczciwie porozumieć się z ES, aby w czasie okresu wypowiedzenia dopasować godziny pracy w dwóch miejscach. Wówczas ES miałoby czas na znalezienie i przeszkolenie nowego pracownika. Spotkałam się z rozhisteryzowaną reakcją osoby pracującej w administracji filii, która praktycznie krzyczała na mnie przez telefon. Potem miałam nieprzyjemną, pełną niezrozumienia rozmowę. Pomimo tego, że zgłaszałam wcześniej różne problemy, nikt nie rozumiał, dlaczego poszukałam innej pracy. Postanowiłam zrezygnować z okresu wypowiedzenia w związku z fatalną atmosferą, jaką podczas niego dla mnie stworzono. Metodyczka, która została nią mianowana 2 tyg wcześniej wmawiała mi, że nie potrafię uczyć razem z osobą z administracji, nie mającą nic wspólnego z edukacją. Obydwie te osoby twierdziły, że uczniowie żalili się na mnie, co było oczywiście nieprawdą. Przez poprzednie 3 lata wszystkie moje wizytacje były pozytywne i pełne pochwał, a przeprowadzały je doświadczone metodyczki. Potrącono mi z ostatniej pensji „karę”. Dodam jeszcze, że odradzam także wyjazd na kolonie organizowane przez tę firmę. Niska zapłata za bycie odpowiedzialnym za cudze dzieci przez 2 tygodnie 24h na dobę. Dziecko zniszczyło mój telefon (celowo zrzuciło go, gdy byłam zajęta ubieraniem innego dziecka), kierownik wyjazdu nie wyciągnął konsekwencji, koszt nowego telefonu musiałam ponieść sama. Żałuję, że tak zostawiłam tę sprawę. Podsumowując – w czasie, kiedy te wydarzenia miały miejsce byłam młodsza i mniej doświadczona niż teraz. Obecnie na pewno reagowałabym inaczej i podejmowałabym inne działania. Mnóstwo przygotowań, pracy, zero życia rodzinnego, wtrącanie się w prywatne sprawy, podważanie chorób, żałoby, fatalnie dla pracownika skonstruowane umowy, zmuszanie do organizowania za siebie zastępstw podczas choroby, gorączki itd. Przestrzegam każdego młodego nauczyciela przed pracą w ES i zaznaczam, że warunki w szkole państwowej są mimo wszystko lepsze niż w tej firmie.
    Ex

25.10.2022 19:43

Nie mówiąc o tym, że żeby wypełnić ankietę należało się zalogować na google forms z konta earlystage. ;)

26.10.2022 10:14

Gdy przy wypełnianiu ankiety wyświetla się przy mailu napis (nieudostępniony) oznacza to, że ankieta nie zbiera maili. Tak też wysyłamy każdą ankietę. Tak jak wspomniałam ankiety są anonimowe :) Miłęgo dnia, Kamila
    Była lektorka

15.10.2022 14:08

W Early Stage pracowałam bardzo krótko, więc nie jestem w stanie wypowiedzieć się na temat długotrwałej współpracy. Mogę jednak powiedzieć, że szkoła jest b a r d z o przytłaczająca. Ciągłe maile, wiadomości, spotkania, bezpłatne szkolenia, do tego godziny poświęcone na przygotowanie lekcji. Czułam, że mój work-life balance jest zaburzony po tygodniu pracy. Raziło mnie też absolutnie nieekologiczne podejście do zajęć. Halo, mamy 2022 rok - staramy się ograniczać produkcję (usunięte przez administratora) Tymczasem w mailu poprzedzającym szkolenie ZDALNE prośba o wydrukowanie ponad stu (!) stron z materiałami, które absolutnie nie musiały być drukowane. To tylko jeden z przykładów, bo papieru w Early Stage absolutnie się nie oszczędza. Są też oczywiście dobre strony: wszyscy są mili, materiały są zapewnione, praca z flashami i aktywności proponowane przez metodyków fajnie działają. Uważam jednak, że to praca raczej dla kogoś, kto wcześniej z nauczaniem nie miał zbyt dużo wspólnego, nie ma swoich metod i łatwo będzie się mu/jej dostosować do programu i specyfiki podręczników. Ja szczególną fanką programu nie jestem, jest dużo materiału, niektóre zadania są zupełnie niezrozumiałe dla dzieci, a lekcję trzeba przecież zrealizować jak najsprawniej. Dla mnie Early Stage to było po prostu za dużo, bo lubię mieć konkretny czas na pracę i życie prywatne, a tu ta granica się trochę rozmywa.
    Magda

28.09.2022 19:59

Witam, nie polecam Early Stage jako miejsca pracy. Pracowałam w jednym z województw, mam znajomych w woj. małopolskim oraz śląskim - wszędzie taka sama opinia. Lektorzy co roku odchodzą, szczególnie ci doświadczeni, dochodzą ciągle nowe osoby - nie ma żadnej kontroli dlaczego tak się dzieje, dlaczego ludzie odchodzą. Metodycy bez kontroli (a szkoda), ktoś kto pracuje xx lat powinien mieć niezapowiedzianą kontrolę z centrali - jak ma przeprowadzać hospitacje, obserwacje jak sam/sama może robić co chce przez brak kontroli. Wielu (nie wszyscy) metodyków ma monopol na filie, obsadzaja na stanowiskach osoby, z którymi się 'trzymają' pomimo tego, że są inne osoby (z większym doświadczeniem, zaangażowaniem itp.). Metodycy traktowani są jak święte krowy, robią błędy (jak każdy) ale nie wyciąga się z nich żadnych konsekwencji, w przypadku lektorów - oczywiście, od razu jest reprymenda. Franczyzobiorcy również nie mają kontroli, robią co chcą. Traktują pracowników (razem z metodykami) jak gorszy sort, mnóstwo niedomówień, brak konkretów, brak umów (a lektorzy pracę rozpoczynają), brak podpisanych umów ze szkołami (a lektorzy obrywają od dyrektorów za to, że już uczą), 0 indywidualnego podejścia do lektorów (oprócz momentów 'opieprzania' za swoje błędy). Umowy - doprosić się o inną niż zleceniówka to cud a i tak jest to czarna magia. Talent Booster - super brzmi, szkoda że często nie jest przeprowadzany (przecież metodycy mają tyle roboty i brak czasu). Jeśli dojdzie do spotkania to i tak nie ma to znaczenia, ponieważ jak wspomniałam wyżej - liczy się kogo metodyk najbardziej lubi. Wybiera się nowych lektorów na różne stanowiska, pomijając przy tym starych lektorów, którzy mówią głośno i wyraźnie, że chcieliby się rozwinąć i objąć jakieś dodatkowe stanowisko...liczą się kontakty. Tworzenie klik 'jesteśmy panami/paniami a wy robolami'. Mam wrażenie, że niektórzy są zmęczeni tym, że muszą myśleć i kombinują. Jestem niezadowolona z pracy w tej placówce pomimo tego, że metoda jest ok. Można porozmawiać z kimś z centrali ale czy coś się zmieni? Czy będzie jakaś konkretna reakcja? Czy osoba, która cokolwiek zgłasza, będzie miała feedback? Dlaczego wiele osób odchodzi bez słowa ? -> nie chcą się użerać z dyrektorami, metodykami i centralą bo wiedzą, że po prostu nic się nie zmieni. Jest to przykre bo metoda została stworzona, działa, dzieciaki ją uwielbiają ale przychodzą tacy franczyzobiorcy, metodycy, wicedyrektorzy itp. i rujnują tyle lat pracy.

01.10.2022 15:18

Wow. Mówisz głosem innych lektorów. Ja już pisałam w bardzo podobnym tonie ????

12.10.2022 09:01

Droga Magdo, nie mieliśmy spotkania centralnego z osobą o imieniu Magda. Jesteśmy zawsze otwarci na uwagi i spostrzeżenia od naszych lektorów. Nie wszystkie zmiany można wprowadzić od razu jednak wiele udało nam się już wdrożyć, nad kolejnymi nadal pracujemy. Jeśli miałabyś kiedyś ochotę porozmawiać z naszym działem HR, zapraszam do kontaktu :) Dobrego dnia, Kamila
    Zainteresowana

10.10.2022 13:31

Witam, czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak wygląda tam praca w trakcie studiów zaocznych? Ile godzin pracy jest tygodniowo i czy można się z tego normalnie utrzymać w Warszawie?

10.10.2022 21:10

Hej :) ja właśnie w takim momencie zatrudniłam się w Early Stage, na studiach :) 1) jasne, że można :) a jeśli masz status studenta, to wiadomo- wypłata jest korzystniejsza :) 2) najlepiej dostosowany grafik miałabyś podczas aplikowania przed końcem roku szkolnego, ale zapewne są jeszcze w niektórych filiach grupy dla nowych lektorów aplikujących w październiku ;) Ciężko powiedzieć ile godzin jest tygodniowo, to zależy ile grup uczysz :) Ja zaczynałam od jeśli dobrze pamiętam 6-7 grup (po 60- 90min 2x w tygodniu) i byłam mega zadowolona :) Mam nadzieję, że uda Ci się znaleźć filię i grupy pasujące pod Twój grafik :) Powodzenia !
    Ola

11.07.2022 09:14

Witam, czy ktoś miał potrącone wynagrodzenie ze względu na wykonywanie pracy inaczej niż wytyczne szkoły lub po prostu w ramach kary? Czy istnieje tutaj coś takiego?

05.10.2022 20:32

Moja koleżanka, która pracowała w ES miała potrącona pensje bądź w ogóle niewypłaconą, już nie pamiętam, z powodu tego że nie dała sobie rady z mega problematyczną grupą, gdzie problemy zgłaszała od samego początku, odbywały się wzajemne hospitacje, koleżanki jeździly za darmo pomagać jej prowadzić lekcje bo miała straszna grupę, odziedziczoną po poprzedniej lektorce. Ba, na jej szczęście nie dostała kary, która rzekomo powinna dostać za niewywiązanie się z obowiązków ale przypłaciła to ogromnym stresem i niechęcią do pracy z dziećmi.

05.10.2022 20:35

Nie zgodzę się, jest check lista, pytania hospitacyjne, schematy lekcji oraz wytyczne do każdego etapu. Ale z tym że niektóre rzeczy ujawniają się jako standardy ES po odbytej hospitacji już tak. Często nawet Metodyczka fili nie wiedziała o niektórych do momentu hospitacji zewnętrznej

Oferty pracy - Early Stage

Lektor / Lektorka języka angielskiego dla dzieci i młodzieży

Jasienica

Lektor / Lektorka Języka Angielskiego

Łomianki

Franczyzobiorca / Franczyzobiorczyni - Właściciel / Właścicielka Szkoły Języka Angielskiego

Świnoujście

Zawiedziona

23.06.2020 04:24

Byłam w ES tylko rok, i mogę stwierdzić że był to najcięższy rok w moim życiu. Nie odeszłam tylko przez spore kary finansowe oraz fakt, że ciężko byłoby mi szybko znaleźć jakąś pracę żeby się utrzymać i połączyć ją ze studiami. Poniżej wymienię to, co najbardziej utrudniało pracę w tej firmie: 1. Przeładowanie materiałem - podczas zajęć trzeba pędzić ze wszystkim, nie ma czasu na żadne powtórki jeśli uczniowie czegoś nie łapią. Gramatyka? Kto to, nie znam jej. Ważne są jedynie słówka i frazy których jest masa na każdy dział, często wyjęte z kontekstu. Moje dzieci wiedziały co to chesnut, potrafiły wskazać na obrazek, ale nie potrafiły już użyć tego słówka w zdaniu. Dodatkowo, w tym samym czasie używaliśmy nawet do 4 książek w starszych grupach, w młodszych notorycznie trzeba było przerzucać kartki z początku książki na jej koniec... Zarówno dzieci jak i mnie strasznie irytowało takie żonglowanie. 2. Pojawiły się tutaj opinie, że nowi lektorzy dostają te najtrudniejsze grupy. Tak było i w moim przypadku, jedna grupa "wykończyła" lektorkę która w filii pracowała od kilku lat, inna sprawiała ogromne problemy z zachowaniem. Usłyszałam nawet od dziecka, że powinnam się cieszyć że mama nie zapisała kolegi w tym roku bo on dopiero dawał popalić poprzedniej lektorce. Wszelkie zgłaszanie incydentów oraz prośby o pomoc metodyka spotkały się z coachowymi odpowiedziami, bez jakichkolwiek konkretnych rad albo pomocy w rozwiązaniu tych problemów. Wypisywanie smsów do rodziców i dzwonienie do nich również nie przynosiło żadnych efektów. Przynajmniej maluszki trafiły mi się świetne. 3. THINK EARTH jako projekt to wyjątkowo nietrafiony pomysł. Godziny przy drukarce spędzone na drukowaniu jednorazowych gór short testów i innych materiałów (zazwyczaj wędrujących do kosza po lekcji) to mało powiedziane. Zawsze starałam się przeprowadzić aktywności, które nie wymagały drukowania setki kartek, ale short testów nie udało się obejść. Śpiewając kolejne piosenki o less waste i byciu eko czułam się jak największa hipokrytka świata. 4. Jestem świadoma, że w stawkę za te 70 czy 90 minut przy tablicy wliczone zostały również przygotowania itp., ale samo wycinanie tych wszystkich historyjek i przygotowanych materiałów to tragedia. Czasem miałam wrażenie że od wycinania wysiadał mi nadgarstek. 5. Fajnie, że w niektórych filiach są "panie od przyprowadzania" albo płacone jest za przyprowadzenie dzieci na lekcję. Ja nie dostawałam za to nic, a często takie przyprowadzenie i odprowadzenie to było 30 minut i spory stres. Na pytania o to dyrektor filii powiedział, że wynagrodzenie za to zawiera się już w cenie za lekcję. 6. Również super jest, że ciągle aktualizowane są książki do młodszych grup, ale mam wrażenie że o starszych zapomniano. Dlaczego taka nowoczesna szkoła językowa korzysta jeszcze z książek stworzonych wieki temu? Sama musiałam szukać w internecie co to jest palmptop, moi uczniowie na wyjaśnienie tylko się zaśmieli. Zbieranie kart telefonicznych? To jakieś nieporozumienie. 7. Zainteresowania dzieci prawie nigdy nie są wzięte pod uwagę przy tworzeniu materiałów do lekcji. Mam wrażenie że autorzy podręczników są trochę oderwani od rzeczywistości. To samo z ich dojrzałością oraz potrzebami. W najstarszej grupie metodyczka podczas hospitacji zarzuciła mi brak przesadzonego mimingu oraz drillingu w stylu "teraz powtarzamy jak kotki/roboty/piraci" - a była to grupa nastolatków która na takie rzeczy reagowała po prostu zażenowaniem i dyskomfortem i prosiła o bardziej poważne gry itp. 8. "Przejście do online" to również był jakiś żart. Z centrali jedynie 2 bardzo słabe webinary o programie, lepiej już było wysłać linka do tutoriali na youtubie albo do samej strony internetowej Zooma, bo były bardziej informatywne. W mojej filii mieliśmy 3 dni (bez weekendu) przerwy od normalnych zajęć do prowadzenia zajęć przez Zooma, podczas których nie było prawie żadnych informacji ani od dyrektora filii ani od centrali. Trzeba było wszystkiego nauczyć się samemu, bo dyrektor filii słabiej to wszystko ogarniała od lektorów. 9. Brak możliwości wzięcia wolnego. Jeśli ktoś nie mógł wziąć za mnie zastępstwa (co graniczy z cudem), to musiałam odrabiać lekcje w innych terminach (co graniczy z jeszcze większym cudem). Kończyło się na odrabianiu w soboty albo o skandalicznie wczesnych/późnych porach. Jeśli chcesz tu pracować to radzę się na to przygotować i po prostu nie chorować i nie mieć żadnych spraw prywatnych. 10. Nie rozumiem też historyjek, które są sporą częścią kursu. Uczniowie uczą się ich na pamięć, co nie jest zbyt produktywne jeśli chodzi o naukę języka. Centrala zachwala historyjki jako świetną metodę na naukę naturalnych reakcji językowych, co jest po prostu absurdalne. Jak często uczniowie będą mieli możliwość zareagowania na coś w 2 os. l. poj. w stylu "jesteś piratem, masz wielką brodę" albo "wylizujesz zupę z garnka, garnek spada na twoją głowę, utknąłeś!"? Już nie mówię o tym, jak często uczniowie mówią, że historyjka jest"stupid".
    Sylwia

22.09.2022 14:49

Zgadzam się, You matter to wyświechtany frazes, który zdecydowanie nic nie znaczy - niestety wiem, co mówię.
    W. M.

30.09.2022 10:41

Może zechcesz się odnieść, do tego co napisałam? Czy Ci głupio? ;)))
    Barto Early Stage

20.09.2022 16:51

Early Stage uczy najgorzej. Są tańsze i lepsze szkoły. Nauczyciele są antypatyczni i nie rozumieją problemów ucznia. Rodzicu! Zastanów się, czy na pewno chcesz zapisać tutaj dziecko.
    Marta

23.09.2022 10:35

Warto się zastanowić dlaczego - może dlatego że naraz woła Cię pięcioro dzieci a reszta dokazuje jak nie patrzysz. Tu nie ma miejsca na indywidualne podejście, lepiej zapisać dziecko na prywatne korki wtedy ma Pani pewność że przez 60 minut uwaga jest poświęcona tak jak powinna.
    Rodzic

04.09.2022 12:44

Dzień dobry. Jestem rodzicem rozważającym wysłanie dziecka na zajęcia. Czy mogą się Państwo wypowiedzieć, jakie opinie wyrażali rodzice w rozmowach z Państwem? Chodzi mi o opinie niezależne - mieli Państwo z rodzicami kontakt. Nie chodzi mi o kwestię przyprowadzania i odprowadzania dzieci ze szkoły - widzę, że dla wielu rodziców jest ona kluczowa. Chcę raczej zapytać o sedno sprawy - postępy w nauce. I druga ważna rzecz, czytając Państwa opinie zacząłem się zastanawiać, czy dzieci nie są przebodźcowane, zwłaszcza te, które gorzej znoszą hałaśliwe miejsca przez dłuższy czas. Czy dziecko nie skupi się bardziej na zabawie i na tym, że jest fun niż na nauce? Fajnie to łączyć, ale czy umiar jest zachowany? Dziękuję za Państwa opinie i pozdrawiam

19.09.2022 18:13

Dzień dobry :) Jest to kurs intensywny, ale zadaniem naszym, czyli lektorów jest poznanie grupy, a następnie dostosowanie metod i tempa pracy do możliwości i preferencji. Jeśli pojedynczy uczniowie pracują szybciej niż pozostali, mamy takie sekcje jak Optional Activities, które chętnie wykonują. Jeśli pojedynczy uczniowie nie nadążają, do pomocy są Metodycy, którzy nad nami czuwają i zawsze chętnie pomagają. Możliwe są cięcia realizacyjne, bądź też indywidualne douczki, czyli spotkania z uczniami w celu lepszego przyswojenia materiału :) W takich zajęciach grupowych, maksymalnie 12- osobowych dzieci poprzez min. imersję, storytelling, muzykę, rymy i miming chłoną wiedzę, a przy tym również dobrze się bawią :) Mam 9 grup, w różnych godzinach od 8:00 do 18:30 i nawet późnymi porami dzieci chętnie przychodzą aktywnie biorąc udział w lekcjach. :)

11.09.2022 13:56

Pracowałam kilka lat, nigdy bym nie wróciła. Praca pod dyktando, zero miejsca na kreatywność, wszystko według bardzo sztywnych wytycznych, z których połowa nie sprawdza się w przypadku 90% grup. Książki nudne, po kolejnym roku nauki rzyga się utartymi schematami. Plus masa rzeczy dodatkowych, konieczność meldowania się z każdym wysłanym mailem, no nie - nigdy więcej ???? oraz, sugeruje zatrudnić tragarzy na czas oddawania tych chorych ton materiałów na koniec roku - komuś kiedyś zielone kręgosłup i będziecie mieć problem.

19.09.2022 17:41

Hej Kamila ;) W jakich latach pracowałaś w Early Stage? Chętnie wypowiem się, bo pracuje już 6 lat i wiele się zmieniło w tym czasie. Centrala ES wg mnie mocno reaguje na nasze potrzeby i na zmieniający się świat. Kiedyś materiały - karty wyrazowe i obrazkowe otrzymywał lektor na cały rok szkolny - plusem było to, że nikt ich nie mieszał, wiedziałaś jak je sama sobie grupujesz itd. Po jakimś czasie zaczęło być to dla nas uciążliwe -> Teraz: flasze są w lokalach- super, torba jest dużo lżejsza! Kilka lat temu: przygotowanie do zajęć ogromne, lekcje idealne itd. Teraz -> Na szkoleniach, wszędzie widać zmiany... dąży się by projekty plastyczno- językowe były szybkim etapem lekcji i bez długiego przygotowania. Generalnie, byśmy mniej wkładali wysiłku, a zajęcia nadal były efektywne :) Na grupach fb jest pełno pomysłów, lektorzy udostępniają gotowe pliki do druku. Powiem też o szkoleniach. Początkowo były jak dla mnie po prostu OK, bez szału. Ale od pandemii, czyli marca 2020 przeszły taką zmianę, że chce się chodzić dosłownie na każde. Prowadzący to zarazem metodycy, lektorzy jak i psycholodzy, którzy doskonale znają sytuacje w klasie. Na szkoleniach dzieje się ogromna burza mózgów z wieloma rozwiązaniami dot. zachowań uczniów szczególnie tych ze specjalnymi potrzebami, sytuacji w klasie. Mnóstwo się mówi o tym, jak zachować swój spokój, by praca nadal była przyjemnością. By się po prostu chciało. By się nie wypalić. W trakcie pandemii było to szczególnie potrzebne i za to jestem mega wdzięczna. Dzienniki i raporty kiedyś -> wszystko papierowo i niezelektronizowane. Moja zmora, jak i zapewne wielu innych lektorów, nie tylko w ES ;) Dziś -> raporty wysłane w 5 poprzez kilka kliknięć w e-dzienikach. Mega szybka praca i ułatwienie :) Kolejną ciekawą rzeczą są podręczniki. Co roku wychodzą nowe edycje po przesyłanych sugestiach wielu z nas. Hocus Pocus- czyli edycja dla klas 1-4 jest mega przyjemna, a niedawno wyszły totalnie nowe podręczniki "samograjki" dla klas od 5 wzwyż :) Dzieciaki są zachwycone, lektorzy też ! Może kiedyś jeszcze spróbujesz do nas wrócić. Przykładowo jeszcze powiem, że przyszłam tu "tylko na rok" ;) A po minionych już pięciu naprawdę nie planuję się stąd ruszać ;) Wszystkiego dobrego Kamila ;)
    User Deleted

30.07.2022 08:13

Zostałem zaproszony na rozmowę o pracę i poprawnie wykonałem wszystkie zadania rekrutacyjne : opowiedzenie o sobie, część gramatyczną oraz odpowiedziałem na kilka dodatkowych pytań. Nie zaprezentowali mi jak wygląda praca w Early Stage i zbyli krótko potem. Pod koniec obiecano, że skontaktują się ze mną i wyślą mi grafik i do tej pory tego nie zrobili.

08.08.2022 15:54

Dziękujemy za podzielenie się swoimi uwagami. Przedstawiony przez Ciebie proces odbiega od naszych standardów rekrutacyjnych. Jednak filie Early Stage funkcjonują na terenie całej Polski i nie tylko. Trudno nam wypowiedzieć się na dany temat i zareagować bez znajomości szczegółów. Zachęcamy do bezpośredniego kontaktu i wspólnego omówienia tej sytuacji: 728 923 644. Pozdrawiamy, Zespół Early Stage
    User Deleted

02.09.2022 13:13

W ogłoszeniu o pracę zamieszczone było, że podczas rozmowy o pracę przedstawiona zostanie mi praca w Early Stage - nie dostałem tego. Mówiono mi, że zostanę poinformowany o grafiku - nie zostałem poinformowany do tej pory. Do tej pory nie wiem co poszło nie tak. Byłem na rozmowie w Puławach.
    Młoda Matka

29.07.2022 19:44

W Early Stage za pięknymi hasłami i bardzo estetycznym frontem kryje się zwykła bezduszna maszyna do zarabiania pieniędzy. Nie przypisuję złych intencji twórczyniom i właścicielkom szkoły, ale to co się dzieje w filiach nie ma żadnego związku z tzw. filozofią firmy. Widzę, że na ich profilu GoWork pracownicy narzekają na nadmiar pracy: miewałam 9 grup i było ciężko, ale adekwatnie finansowo. Kocham (lub właściwie: kochałam) pracować z dziećmi i poświęcałam na przygotowanie lekcji mnóstwo czasu, co było doceniane wielokrotnie podczas hospitacji. Pracowałam tak kilka lat - ani razu nie było na mnie nawet jednej skargi, same pochwały i od przełożonych i od rodziców, nie mówiąc o dzieciach. Byłam na każde zastępstwo, dodatkowe warsztaty i inne atrakcje. Trwało to do momentu, kiedy zapytałam, czy skoro pracuję już tyle lat (6!) i planuję założyć rodzinę to byłaby możliwość zatrudnienia mnie na umowę o pracę. Dostałam odpowiedź odmowną a na dodatek informację, że skoro planuję starać się o dziecko to zostaną mi odebrane dodatkowe obowiązki oraz dostanę maksymalnie 4 grupy, bo "co my zrobimy z tymi grupami, jeśli odejdziesz w trakcie roku". Z dnia na dzień dowiedziałam się więc, że nie tylko nie mam żadnego socjalnego zabezpieczania (szefowa powiedziała, że przecież mogę sobie opłacać wyższy ZUS - ciekawe z czego i przez jak długo, skoro starania mogły mi zająć - i zajęły - kilka ładnych lat) ale właściwie bez pracy, ponieważ 4 grupy na umowie B2B to jakiś żart. Na szczęście znalazłam szybko inną pracę. Absolutny brak szacunku dla wieloletnich pracowników, obrzydliwe wykorzystywanie faktu, że prawo pozwala zatrudniać na śmieciówkach ludzi, który de facto pracują na pełen etat (albo i dwa). 2/3 składu lektorskiego zmieniało się co roku, to także o czymś świadczy. Mówiąc krótko: jest to doskonała praca dla studentów studiów zaocznych. I właściwie dla nikogo innego. Uważam również, że jeśli za hasłami YOU MATTER i reklamowaniem się jako pracodawca przyjazny matkom (to jest po prostu bezczelnie) stoją prawdziwe idee, to franczyza powinna WYMAGAĆ, aby szefowie filii zatrudniali osoby pracujące na etat i etat+ NA UMOWACH O PRACĘ ZA GODZIWE PIENIĄDZE. Bardzo żałuję, że musiałam rozstać się ze szkołą, ponieważ wymagania i dynamika pracy, materiały, aplikacje, szkolenia - to wszystko oceniam bardzo wysoko i realizowanie tego wymagającego programu dawało mi ogromną satysfakcję.
    Uciekająca

22.08.2022 18:01

Jej, miałam pisać swoją opinię ale nie mogłabym tego wyrazić lepiej niż ty. Dla studentki, czy kogoś przed 26 rokiem życia bez rodziny praca jest fajna. Zostawia czas na zajęcia i jakieś zainteresowania z rana czy coś. Ale kiedy ktoś ma rodzinę i stara się o dziecko, albo już ma dziecko, to jest problem. L4 nie wezmę, bo nie pracuję nawet na umowę o pracę, jeśli nie przeprowadzę zajęć to potem przez pół roku będę musiała zabiegać o jakiś termin który będzie pasował wszystkim rodzicom, żeby je odrobić, a jeśli ktoś weźmie za mnie zastępstwo to ja potem muszę się martwić skąd wziąć brakującą kasę. Dziwię się, że jeszcze żaden urząd im nie usiadł na ogonie - pracowałam w 2 filiach, w jednej UoP dostawały tylko "wybranki" (znające się dobrze z dyrektorką nawet poza pracą), w drugiej w ogóle w ankiecie którą wypełniałam przed przyjęciem nie było opcji do zaznaczenia że się chce UoP! Już nie mówiąc o tym, że jak ktoś pracował na UoP a miał np 7 grup zamiast 8, które powinien bo grupy się np. nie utworzyły, to musiał być dostępny na douczki, odrabianie zajęć za innych lektorów, przyprowadzanie dzieci i setki innych zadań pod pozorem wyrabiania brakujących godzin w tygodniu. Dostałam w tym roku inną ofertę, nie byłam pewna (przez wakacje zdążyłam trochę zapomnieć jak ciężko było) ale po przeczytaniu wszystkich komentarzy i w szczególności twojego już wiem, że też uciekam! Dzięki!
    M.D.

10.07.2022 20:50

Witam, mam pytanie: jakie są potrącenia od kwoty godziny brutto, np. 70 zł brutto? Ile może wynieść godzina netto? Z góry dzięki za odp.

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Early Stage?

28.06.2022 15:56

Early Stage poszukiwała kogoś na stanowisko Nauczyciel. Czy komuś udało się dostać tę pracę i mógłby powiedzieć więcej o tym, czego można się nauczyć? Zależy mi na informacjach o zakresie obowiązków.

07.07.2022 00:02

Do mnie się odezwali, ale to śmiech na sali. Zajęcia prowadzą stacjonarnie, a ja jako nowy pracownik mam się szkolić online z ich metody. Nie wyobrażam sobie jak mam wiedzę z komputera przenieść do klasy, haha.
    Jan

11.03.2022 10:53

Odradzam tę pracę każdemu, kto nie jest studentem i chce sobie tylko dorobić biorąc jedną czy dwie grupy. Praca w tej firmie opłaca się tylko gdy ma się ulgi dla młodych i pracuje się na zleceniu, czyli na śmieciówce, inaczej stawka wychodzi żałosna. Żeby się utrzymać trzeba brać wtedy z 8 grup, a przy metodzie early stage i kulturze pracy w tej firmie można zapomnieć o czymś takim jak work-life balance. W porównaniu do innych szkół językowych od lektora wymaga się bardzo dużo. Pisanie ogromnej liczby maili do rodziców, przygotowywanie przedstawień, projektów, odprowadzanie i przyprowadzanie dzieci ze szkoły, gdy przepadnie lekcja, lektor sam się musi się umawiać z rodzicami na termin, odbierać mnóstwo telefonów itp w wolnym czasie. Oczywiście nieodpłatnie. Ponadto lektor musi pracować na własnym sprzęcie, gdy zepsuje Ci się laptop podczas zajęć online, Twój problem. Gdy zachorujesz, Twój problem. Musisz sam sobie szukać zastępstwa, co często jest awykonalne, a oczywiście dostajesz za to 0 wynagrodzenia i pretensje od szefowej, że Cie nie ma w pracy. W dobie pandemii ludzie non stop przychodzili chorzy do pracy i się zarażali od siebie nawzajem. Metoda nauczania w tej szkole też pozostawia dużo do życzenia. Od lektora wymaga się, żeby lekcje były prowadzone dokładnie pod wyznaczony schemat, tematy realizowane dokładnie według harmonogramu, nie ma w ogóle miejsca na indywidualne podejście do ucznia, poświęcenie większej ilości czasu na coś, co sprawia uczniom problemy. Uczniom po takich lekcjach często zostaje zupełny misz masz w głowie. Zajęcia też często przypominają bardziej plac zabaw niż lekcje. Lektor musi być animatorem, który musi przygotować na lekcje 628291 gadżetów, zabaw, piosenek, intro do każdej aktywności, bieganie po sali i wyglupianie się non stop. Ok, fajnie jest wprowadzić jakieś fajne zabawy i rekwizyty na lekcji, ale bez przesady. Uczniowie w ES są już tak przyzwyczajeni do tych gier i wygłupów, że w ogóle nie chcą robić żadnych zadań w książce, tylko żądają więcej gier i zabaw. Gdy trafi się wyjątkowo trudny uczeń, lektor jest pozostawiony sam sobie, szkoła nie wyciąga żadnych konsekwencji wobec agresywnych, przeszkadzających uczniów w obawie przed utratą klienta i kasy. Można tylko napisać błagalnego maila do rodziców z prośbą by łaskawie porozmawiali z dzieckiem o jego zachowaniu. W porównaniu do innych szkół językowych to jest istny cyrk.
    Paulina

06.06.2022 22:39

Otóż to :)

23.06.2022 10:51

Totalnie się zgadzam

28.01.2022 14:31

Dzień dobry. Odradzam współpracę z filią Early Stage School w Legionowie. Dyrektorką jest Agnieszka Lewandowska, prowadzi firmę Sunflower . Pracowałam u tej pani od połowy września do połowy listopada. Przy wstępnej rozmowie otrzymałam propozycję wynagrodzenia - 80.90 pln za 1 h, na umowie zostało wpisane 10 zł mniej -70.90 pln. Pani dyrektor tłumaczyła, że to stawka przed ZUSem, czyli już na dzień dobry kłamstwo. Stawkę wpisuje się w umowie, a dopiero od tej stawki rozlicza się wszelkie składki. Tu niestety popełniłam błąd i podpisałam dokument. Chciałam zabrać wzór umowy do domu, ale niestety pani Lewandowska z pięknym uśmiechem oznajmiła mi, że nie ma takiej potrzeby, wszystko mi przecież wytłumaczy. Na początku roku zostaliśmy zaangażowani z lektorami w sprzedaż książek rodzicom, czyli za darmo wypełniliśmy pracę sekretariatu. Ja miałam 5 grup , o różnym poziomie językowym. Dwie klasy, w których notorycznie było brudno. W sali w Jabłonnie w ogóle było niesprzątane, zdechłe muchy na parapetach i pająki na ścianach - norma. Sala była zimna, bo dyrektorka nie raczyła wspomnieć właścicielowi, że mam w niej zajęcia z dziećmi. Dopiero po mojej rozmowie z właścicielem lokalu podczas zajęć było ciepło. Toalety były w ogóle niesprzątane po dzieciach, więc chcąc nie chcąc sama je ogarniałam, bo też potrzebowałam skorzystać po zajęciach. Kolejna sprawa to przyprowadzanie i odprowadzanie dzieci na zajęcia. Dopiero po podpisaniu umowy okazało się, że mamy to robić za darmo, bo szkoła podstawowa to tylko 10 minut drogi na piechotę z dziećmi od lokalu, w którym miałam zajęcia z dziećmi. W umowie zero informacji na ten temat, a Lewandowska do mnie, że w ramach ''welcome package'' mogę to przecież zrobić za darmo. Tego nie da się komentować, bo jak coś się stanie dziecku, to lektor ma przerąbane, a nie bezmyślna kobieta, z którą przyszło Wam pracować. Ja musiałam ochłonąć w sekretariacie z szoku i powiedziałam, że nie będę przyprowadzać i odprowadzać dzieci ze swoich zajęć. Zgłosiłam wypowiedzenie bardzo szybko, ale niestety nie jest łatwo odejść przy 2-miesięcznym okresie wypowiedzenia. W trakcie zajęć z grupami, które miały duży problem z dyscypliną nie dostałam żadnego wsparcia. Pomimo, że raportowałam i prosiłam o hospitację w tych właśnie grupach. Dyrektorka zapowiedziała się w najmłodszej grupie ( notabene miałam najlepsze relacje z dziećmi w tych grupach) i nie przyjechała na hospitację. Nie wysłała żadnego smsa, maila. Po prostu zlewka kompletna lektora. Przyjechała później na zajęcia z najstarszą grupą, stwierdzając, że ogólnie radzę sobie z grupą, ale nie uczę metodą ESS. Nie było miningu według niej na zajęciach z 12 latkami. Generalnie miałam bardzo dobry kontakt z dziećmi, angażowałam się w przygotowywania zajęć i projekty artystyczne. Niestety moje metody były według Lewandowskiej złe, bo uwaga - zajęcia artystyczne w stylu projektu filmowego nie są zgodne z metodyką ESS. Nieważne moi Drodzy, że dzieciaki zachwycone taką formą zabawy, angielski łapały w locie i miały ogromną frajdę - taka forma projektów artystycznych według pani dyrektor nie spełnia wymogów ESS... Generalnie zajęcia artystyczne , projekty plastyczne to wydatek lektora, nie filii. Warto zadać takie pytanie na początku, żeby potem nie było niejasności co do wydatków lektora. Ja dużo drukowałam w domu, więc to są dodatkowe koszty po stronie nauczycieli. Kolejny temat. Choroba lektora. W tej filii nie możesz być chorym, bo nie ma zastępstw , a jeśli zgłaszasz niedyspozycje to słyszysz odpowiedź, że pomimo temperatury, kaszlu, masz ubrać maskę i iść do dzieci. Kobieta wydzwaniała do mnie, nagabywała smsami jak ledwo stałam na nogach. Przez trzy tygodnie nie mogłam wyleczyć przeziębienia, dzieciaki były non stop chore i w końcu złapałam Covida. No i tutaj cyrk, bo wynik testy antygenowego nie wystarczał Lewandowskiej, musiał być PCR. PS. Muszę podzielić swoją opinię na dwa wpisy , bo mam limit 5000 znaków.

17.06.2022 09:48

Norma w większości filii. Jak to czytam to się zastanawiam kto ich szkoli? Jak centrala dobiera franczyzobiorców. Tzn, wiem chyba, kasa, kasa, kasa... You matter, serio?

23.06.2022 10:46

Mam takie same doświadczenia w innej Fili
    U

05.06.2022 23:35

Po 6 latach, kiedy chciałam umowę o prace dyrektorki zaproponowały mi stawkę niższa niż ich obecne koszty na b2b i więcej obowiązków. Nie wiem, dlaczego tak długo dałam się im zwodzić, natomiast na finalnej rozmowy podniesiony ton, wzbudzanie poczucia winy i propozycje odsprzedania niedochodowych rfilii. Nie polecam
    U

18.06.2022 10:58

Moj wpis na forum był podyktowany ogólnym rozgoryczeniem. Jeżeli doszło do nieporozumienia to przepraszam. Dzięki za dzisiejsza rozmowę. Nie zdawałam sobie sprawy jaki jest przelicznik z stawki lektorskiej a obowiązków. Z mojej strony wyglądało to na więcej pracy i godzin k niższe wynagrodzenie. Nie będziemy się szarpać na forum i chciałam przeprosić i podkreślić ze nie zależało mi na niszczeniu reputacji i swojego stanowiska pracy, ten rok był naprawdę ciężki i mocno go odchorowuję.

23.06.2022 10:38

Bo to prawda. Wymuszany jest status studenta i mocno odradzane inne formy pracy niż umowa zlecenie mimo że szkoła chwali się super zespołem i wsparciem oraz ścieżka rozwoju i możliwością pracy na uop
    Nowa

13.06.2022 12:11

Hej, czy możecie podpowiedzieć jak przygotować się na rozmowę kwalifikacyjną? Kończę anglistykę i nie mam doświadczenia w prowadzeniu grup, wiec wszystkie rady mile widziane, dziękuję za odpowiedzi
    Janek

16.06.2022 22:20

Na stanowisko pomocnika mleczarza ???? co za (usunięte przez administratora) komentarz

20.06.2022 10:21

Cieszymy się, że pozytywnie oceniasz pierwszy etap rozmowy i trzymamy kciuki za drugi :) Jeśli chodzi o zapisy, to obowiązuje okres wypowiedzenia umowy, natomiast zdajemy sobie sprawę, że zdarzają się sytuacje losowe, na które żadna ze stron nie ma wpływu. Staramy się wtedy indywidualnie podejść do problemu i wspólnie znaleźć satysfakcjonujące dla obu stron rozwiązanie. Zachęcamy do otwartej rozmowy o Twoich obawach dotyczących wszelkich zapisów umowy i do zadawania pytań dyrekcjii filii. Pozdrawiamy, Zespół Early Stage
    Old

19.04.2022 17:19

Pracowałam w ES kilka lat temu i po komentarzach widzę, że nic się nie zmieniło, pomimo ciągłych zapewnień z profilu ES, że takie praktyki nie są tolerowane. Zero konsekwencji, a franczyzy się cieszą i robią swoje - wyzysk, brak poszanowania czasu pracownika, utrzymywanie na siłę w grupie dzieci, które są tam za karę i rozwalają całe zajęcia (wiadomo - kasa), zero czasu na życie prywatne, przygotowywanie zajęć z gorączka (za darmo) dla osoby, która ma nas zastąpić, marnowanie ton papieru itp. itd. Lubię tu czasem wrócić, żeby sobie przypomnieć, że odejście z ES to najlepsza decyzja jaką mogłam podjąć. Jeśli ktoś się jeszcze waha i boi zmiany tak jak ja kilka lat temu to polecam. Teraz zarabiam więcej, mam umowę o pracę, nie muszę bać się zachorować, chętnie wstaję do pracy, a po 16 mogę robić co chcę, zamiast wycinać obrazki z 16 kopii nudnej historyjki.
    Była lektorka

10.06.2022 15:11

Prawdę mówiąc, ja pierwszy rok pracy przypłaciłam płaczem i stresem, serio. I nie jestem z tych, którzy nie przykładają się do pracy, ale wręcz przeciwnie, chciałam wszystko robić jak należy, zgodnie z wszystkimi wytycznymi. Przy dużej liczbie grup to nierealne. Z mojego doświadczenia to ludzie albo odchodzą, albo zaczynają przymykać oko.

13.06.2022 11:40

Droga lektorko, dziękujemy za Twoją wiadomość. Każdy początkujący lektor jest u nas otoczony opieką metodyczną, która ma na celu usprawnić organizację pracy i wesprzeć podczas kilku pierwszych miesięcy wdrożenia. Mamy nadzieję, że taka opieka została Ci zagwarantowana. Pierwszy rok bywa trudny, ale z każdym kolejnym, kiedy lektorzy znają już podręczniki i narzędzia, z którymi pracują, jest już dużo łatwiej. Bardzo nam przykro, że początki w ES były dla Ciebie stresujące, nie jest to normą w naszych placówkach. Pozdrawiamy, Zespół ES

Kontakt - Early Stage

Plac Thomasa Wilsona 4/15 01-626 Warszawa

Branże: Nauka języków

28.01.2022 14:32

Był to kompletnie absurdalne życzenie, bo pracodawca nie ma prawa podważać choroby, tym bardziej Covida w okresie pandemii. Lewandowska zaczęła bawić się w lekarza pierwszego kontaktu i dręczyć mnie smsami i żądaniami o przesłanie testu PCR. Test został wykonany i wysłany do firmy. Zachowanie tej kobiety jest czystym (usunięte przez administratora) i przekroczeniem wszelkich zasad dobrej współpracy. Tych minusów jest dużo więcej, skupiłam się tutaj na najważniejszych kwestiach. Nigdy nie otrzymałam żadnej instrukcji w kwestii kwarantanny dzieci i prowadzenia zajęć w hybrydzie, potem zaczęły się nieporozumienia z sekretariatem, który otrzymywał prawdopodobnie inne wytyczne współpracy. Jedyną pomocną osobą była metodyczka. Wszystko zależy od właściciela franczyzy ESS. Ja za swoją ciężką pracę i serce jakie włożyłam w pracę z dziećmi dostałam metaforycznie w twarz, nie miałam możliwości pożegnać się nawet z dziećmi, z którymi przez trzy miesiące nawiązałam super relacje. Przez telefon w rozmowie usłyszałam, że cały czas mi coś nie pasuje, jestem najgorsza i problemowa i Lewandowska sobie nie życzy abym przychodziła już na zajęcia, pomimo, że oficjalny termin rozwiązania umowy upływał ostatniego dnia listopada. Myślę, że punktem zapalnym w naszych relacjach była kwestia brudnych klas, które dwa razy zgłosiłam oficjalnie w mailu służbowym. Oczywiście usłyszałam również, że mail służbowy nie służy do takich informacji (?), a na prośbę o maila do Tonii Bochińskiej otrzymałam odpowiedź zwrotną, że nie ma takiej możliwości dialogu. Zachęcam, jeśli ktoś ma takie problemy jak ja miałam, do kontaktu z współtwórcą szkoły, bo mam wrażenie, po rozmowie face to face z Panią Bochińską, że wizerunek firmy, który tworzyła przez 25 lat (?) psują franczyzobiorcy. W moim przypadku, mam też wrażenie, że typowa ludzka zazdrość o kreatywność w prowadzeniu zajęć językowych przeważyła szalę dobrego smaku w relacjach, bo Ona z dużo większym doświadczeniem w nauczaniu języka obcego nie miała tak interesujących projektów artystycznych. Plusy. W innych filiach jest podobno lepiej ;-). Może kiedyś będę miałą okazję się przekonać, a może już nie, bo niesmak po firmie pozostał niestety. Na pewno najlepszą formą współpracy jest kontrakt B2B, umowa zlecenie jest dużo mniej korzystna, zwłaszcza okres wypowiedzenia i kara umowna 2000 zł. Wszystkim życzę zdrowia, tylko udanych lekcji i cudownych relacji z młodzieżą. Zawód nauczyciela to jeden z najpiękniejszych zawodów świata i tego trzeba się trzymać. Pozdrawiam wszystkich.

13.06.2022 11:24

Droga Lektorko, najważniejszy jest cel językowy projektu. Jesteśmy zwolennikami prostych i szybkich rozwiązań. Projekty językowe nie muszą trwać połowy zajęć, a ich przygotowanie nie musi zabierać całych wieczorów. Wszystko to kwestia podejścia, ale także idywidualnych preferencji. Są lektorzy, którzy projekty absolutnie uwielbiają i przygotowywanie się do nich i wynajdywanie nowych ispiracji sprawia im dużą przyjemność i pozwala się artystycznie spełnić :) Są również lektorzy, którzy traktują projekt czysto praktycznie, wybierają proste formy, za to mocno skupiają się na ceu językowym. Dla nas jedno i drugie podejście jest OK i to Wam zostawiamy wybór w tej kwestii :) Jeśli przygotowanie do projektu zabiera lektorowi zbyt dużo czasu, sugerujemy rozmowę z metodykiem, pochylenie się nad problemem i poszukanie rozwiązania, które będzie satysfakcjonujące dla obu stron. Obecnie dostępnych jest wiele gotowych projektów oraz inspiracji online. Pozdrawiamy, Zespół ES

13.06.2022 11:30

Saro, z przykrością przeczytaliśmy wiadomość od Ciebie. Staramy się na bieżąco reagować, na wszelkie tego typu sytuacje, jednak aby było to możliwe, musielibyśmy wiedzieć, o której filii jest mowa. Będziemy wdzięczni za kontakt oraz opisanie sytuacji mailowo bądź telefonicznie: [email protected].
    Małgorzata

11.04.2022 21:59

Pracuję w Early Stage od września tego roku i jestem bardzo zadowolona. Stawki są dobre, atmosfera w pracy świetna. Wszystkie materiały zapewnia szkoła, jest wsparcie metodyków / metodyczek. W sumie to najlepsze moje miejsce pracy jak do tej pory.

12.04.2022 10:58

Małgorzato, dziękujemy za Twoją opinię :)
    Agata

31.05.2022 15:30

W której filii? :)
    Lektorka

18.05.2022 13:15

Czytając komentarze, odnoszę wrażenie, że niektórzy nie rozumieją różnic między poszczególnymi formami zatrudnienia oraz nie czytają umowy przed podpisaniem. W każdym ogłoszeniu Early Stage podane są stawki oraz forma zatrudnienia- zlecenie, B2B, rzadziej umowa o pracę. Na spotkaniu rekrutacyjnym, dyrektorzy mówią o tym jeszcze raz, informują też, czy zajęcia odbywają się w lokalu, czy w szkole, czy dzieci trzeba będzie przeprowadzać, czy tylko odebrać ze świetlicy. Generalnie opowiadają o tym, z czym wiąże się praca lektora, między innymi też o takiej oczywistości, jak przygotowywanie się do zajęć, uzupełnianie dziennika i sprawdzanie testów. Jeśli coś jest dla was niejasne, pytajcie. I czytajcie dokładnie umowę przed podpisaniem, nie tylko z Early Stage, KAŻDĄ umowę. Jeśli coś wam nie pasuje, to przecież nikt was nie zmusza do podpisania umowy. Pracowałam w trzech filiach, w żadnej nic mnie nie zaskoczyło pod względem obowiązków. Zachęcam też do rozmowy z dyrektorami lub centralą zamiast wylewania żali na goworku.
    Earlybird

08.05.2022 10:05

To w jaki sposób niszczy człowieka ta szkoła jest nie do pomyślenia. Praca w tym miejscu przyprawiła mnie o poważne wieloletnie problemy na tle psychicznym. Jadą po człowieku z byle powodu pt. nie odpisałeś na czas na maila, mobbinguja, fundują mnóstwo stresu, niewybrednych komentarzy na forum przy innych lektorach... Naprawdę jeśli ktoś nie musi tam pracować to niech sobie daruje. Ja żałuję każdego dnia tam przepracowanego i życzę ludziom zarządzającym filią w której pracowałam, aby ich ktoś kiedyś tak traktował, żeby wracali z płaczem po pracy, żeby nie mogli zasnąć i żeby bali się iść do pracy. Gnojenie ludzi to mają w małym palcu.
    ola

08.05.2022 22:13

do wszystkich zarządzających daną filią: Mamy prawo: -odejść z dnia na dzień (płacąc karę) - odejść z okresem wypowiedzenia (wtedy kary się nie płaci) -nie przedłużać współpracy i poinformować przed zakończeniem umowy, bez tłumaczenia się. Jeśli tego nie rozumiesz, to problem jest z Tobą, a nie z lektorem.

09.05.2022 12:40

Zmartwiła nas opisana przez Ciebie sytuacja. Reagujemy na bieżąco na problemy pojawiające się w naszej szkole, ale nie jesteśmy w stanie ingerować, jeśli sprawa nie jest nam komunikowana bezpośrednio. Bardzo chcielibyśmy pomóc, więc zachęcamy do kontaktu z nami i przedstawienia szczegółów problemu, o którym piszesz. Jesteśmy dostępni pod numerem: 728 923 644
    Kandydatka

02.05.2022 10:41

Ile najwięcej grup w Early Stage można uczyć naraz?

02.05.2022 23:12

U nas w filii jedna osoba raz miała 9, a są tacy, co mają 1

04.05.2022 13:34

Droga Kandydatko, to zależy od możliwości danej filii oraz od stopnia doświadczenia lektora. Najlepiej kontaktować się z wybraną placówką osobiście. Będzie miała wtedy Pani możliwość zadania wszystkich nurtujących Panią pytań oraz dowiedzieć się nieco więcej o naszej metodzie i sposobie pracy. Życzymy miłego dnia ! :) Zespół Early Stage
    ???

31.12.2021 08:15

Jakie trzeba skończyć studia aby dostać się jako lektor angielskiego?
    @Zuzia

14.04.2022 17:27

jaki metodyk, pracuję jako lektor 30 godzin przy tablicy!!!! plus kolejne 20 za frajera ale ostatni semestr :)

14.04.2022 20:52

@Martyna pracuję w filii, gdzie mamy trzech lektorów z wykształceniem pedagogicznym i min. 10-letnim doświadczeniem pracy w szkole publicznej vs lektorów z certyfikatem, którzy nigdy wcześniej nie uczyli, są po szkoleniach Early Stage i wciąż się doszkalają będąc w stałym wsparciu ze strony metodyka i biorąc udział w innych oferowanych przez ES szkoleniach. Niestety, ci pierwsi mają ogromne trudności. Pomimo tego, że nasz metodyk nie wyrabia już z czasem na hospitowanie/wspieranie ich i ciągle ich wspiera nie potrafią wyjść z tzw. 'pudełka' szkoły publicznej, otworzyć się na nasze aktywności, ich lekcje są bez energii, przeprowadzane metodą szkoły publicznej... Od jednego takiego doświadczonego nauczyciela masowo zaczęły wypisywać się stali klienci jako, że wg. nich poziom zainteresowania dziecka angielskim spadł bo lekcje nie są już takie same, natomiast większość lektorów bez 'wykształcenia' i doświadczenia radzi sobie świetnie, są empatyczni, dbają o relacje, traktują uczniów z indywidualnym podejściem, uczniowie mają naprawdę wspaniałe efekty. Wykształcenie/ przygotowanie nie zawsze idzie w parze z podejściem do uczniów i z efektywnym nauczaniem.
    X

12.04.2022 00:32

Niestety, nic, poza pięknymi obietnicami. Chyba, że ktoś lubi spędzać około godziny przygotowania do każdej lekcji w domu, bez sensownego wsparcia merytorycznego.

12.04.2022 11:03

Dziękujemy za opinię. To co Pan/Pani pisze nie jest zgodne ze standardami naszej szkoły. Lektor otrzymuje wsparcie merytoryczne w postaci opieki metodycznej oraz autorskich szkoleń. Wszystkie opinie są dla nas ważne, ponieważ dzięki temu możemy również reagować na te niepokojące sytuacje, które dzieją się w naszej szkole. Jednak filie Early Stage funkcjonują na terenie całej Polski i nie tylko. Trudno nam wypowiedzieć się na dany temat i zareagować bez znajomości szczegółów. Chętnie porozmawiamy o problemie twarzą w twarz, dlatego zachęcamy do bezpośredniego kontaktu i wspólnego omówienia tej sytuacji.
    Bartek

17.03.2022 19:25

Współpracuje z Early Stage dość krótko, jednak od samego początku bylem przekonany, że jest to wartościowe miejsce pracy! Grafiki uwzględniają dyspozycyjność, liczba godzin tez dostosowana jest do własnych preferencji, bogata oferta ciekawych szkoleń i co ważne, świetny kontakt pomiędzy pracownikami, a przełożonymi. Przygotowanie zajęć ułatwione jest przez dużą bazę materiałów, ale i pomoc metodyczną. Myślę, że wiele zależy od filii, w której się pracuje, ale z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że jest to godna zaufania firma !
    zdziwiona

06.04.2022 09:38

każdy może skomentować :) tak, jak ja, gdy widzę, że firma odnosi się do czegoś, co w komentarzu nie było wspomniane, nie manipulujemy faktami, chyba że firma potrafi czytać między wierszami :)

06.04.2022 11:07

Dziękujemy za uwagę, komentarz miał być dodany do komentarza Pana Tomasza, który pisze pod koniec o tym, że ma rodzinę i dzieci. Już wprowadziliśmy zmiany i dziękujemy za zwrócenie uwagi :)
    Ania

29.03.2022 09:04

Dobrze radzę przeczytać dokładnie umowę, a zwłaszcza zapisy odnośnie kar za rozwiązanie jej przed końcem roku.

30.03.2022 20:46

Zdecydowanie tak. Przede wszystkim to jest naprawdę śmieszne, że na umowie zleceniu, wymaga się od pracownika dwumiesięcznego okresu wypowiedzenia + zapłacenie kary w wysokości 2 tysięcy złotych. Pracodawca za to może zwolnić pracownika praktycznie z dnia na dzień. Nie mówiąc już o tym, że gdy rozpadnie się grupa i lektor straci część wypłaty, to tylko lektora problem.
    Baśka

05.03.2022 00:26

Poszanowanie życia, mienia i czasu prywatnego pracownika to coś, co w tej firmie nie istnieje. Oczekuje się obecności pracowników na spotkaniach organizowanych poza godzinami pracy nie licząc się z ich prywatnymi sprawami (pracownicy w większości nie są związani umową o pracę i nie muszą być dyspozycyjni poza godzinami prowadzenia zajęć). W trakcie pandemii, pracownicy zmuszeni są do prowadzenia zajęć na swoim własnym sprzęcie. Wymagana jest dyspozycyjność niemalże 24h na dobę. Zarobki może i nie najgorsze, ale dla studentów i osób przed 26 rokiem życia. Warunki oferowane na umowie o pracę są jawnym wyzyskiem, pensja wynosi trochę ponad 3000zł netto przy prowadzeniu 8 grup i dodatkowych pracach administracyjnych – i nie jest to pensja oferowana tylko osobom początkującym. Po kilku latach pracy jako doświadczony nauczyciel nie można nawet liczyć na 4000zł netto. Pracując na DG trzeba liczyć się z tym, że wakacje są okresem bez zajęć, więc nie otrzymuje się pensji, a ZUS i wszelkie opłaty robić trzeba. Każda choroba, nieobecność w pracy wiąże się albo z utratą pieniędzy, albo z odrabianiem zajęć (przy natłoku zajęć w tygodniu często są to soboty). Wszyscy boją się zachorować, a jak już zachorują, to chodzą do pracy do momentu, aż tracą głos albo wręcz mdleją.Warto podkreślić, że nawet będąc chorym nie ma ani sekundy spokoju. Uważa się, że skoro siedzi się w domu, ma się czas na pisanie maili i branie udziału w spotkaniach. W czasach pandemii bardzo często zdarza się, że zajęcia są odwoływane na ostatnią chwilę. Oczywiście, nikt lektorowi nie płaci za bycie w gotowości do prowadzenia lekcji o umówionej godzinie, a dodatkowo takie zajęcia muszą zostać odrobione. Przychodząc do pracy, lektor niejednokrotnie dowiaduje się, że ze względu na kwarantannę danej grupy zajęcia są przeniesione na online, a to, że nie ma już fizycznej możliwości przygotowania się do takiej lekcji nikogo nie obchodzi. Można oczywiście takie zajęcia odwołać, ale trzeba je również później odrobić. Praca sama w sobie jest ciężka : dużo materiału do zrealizowania, przygotowania do egzaminów Cambridge, projekty międzynarodowe, lekcje świąteczne, itd. Często do grup przyjmowane są dzieci z dysfunkcjami, dla których ten system nauczania totalnie się nie sprawdza. Oczywiście, nikt tego rodzicom nie mówi, bo każdy uczeń to kasa. Lektorzy są proszeni o przeprowadzenie zebrań z rodzicami, które nie są dodatkowo płatne i odbywają się poza godzinami zajęć. Jeśli lektor prowadzi 6 grup, jest to dodatkowe 6h pracy za darmo. Kolejnym dodatkowym obowiązkiem lektorów jest organizacja przedstawień dla najmłodszych dzieci, samodzielne stworzenie rekwizytów i obecność na przedstawieniu w weekend. Za obecność podczas przedstawienia lektor otrzymuje jakieś żałosne wynagrodzenie za grupę, natomiast przygotowanie rekwizytów i strojów dla dzieci jest uznawane za pracę charytatywną. Pamiętam, jak jedna z lektorek przez cały tydzień nocami tworzyła rekwizyty na 6 minutowe przedstawienie i dodatkowo angażowała w to swojego męża. Nie polecam.
    Baska

20.03.2022 23:02

Owszem, podejmowałam temat wielokrotnie. Pracodawca jest zainteresowany wyłącznie słuchaniem tego, co chce usłyszeć. Temat finansow jest tematem tabu, sprytnie unikanym, żeby broń boże pracownicy nie zaczęli mówić o tym, że pracują po 12h a mają płacone za 5. Mydli im się oczy WARTOSCIAMI i PSEUDORELACJAMI, które nie mają nic wspólnego z tym, jak stosunek pracodawcy do pracownika wyglądać powinien.

21.03.2022 12:05

Dziękujemy za odpowiedź. Chętnie dowiemy się z jaką filią Pani współpracowała. W ten sposób będziemy mieli możliwość odpowiednio zareagować i pochylić się nad Pani sytuacją. Stawki nie są u nas tematem tabu. W naszym programie Talent Booster lektor dostaje szczegółowe informacje na temat możliwości awansu i podwyżek jakie się z tym wiążą. Prosimy o kontakt pod numerem: 728 923 644.
    Milena

12.02.2022 21:07

Ta firma to absurd. Stawki beznadziejne jak na ilość godzin które trzeba poświęcić na pracę, umowy korzystne tylko jednostronnie, presja, zmiany grafików bez konsultacji z lektorem, niepłatne okienka, mogłabym wyliczać w nieskończoność. Praca dobra tylko dla studentów, którzy nie muszą płacić sobie zusu i nie odprowadzają podatku.

21.03.2022 11:50

Doroto dziękujemy za podzielenie się z nami swoją opinią na temat przedstawień. Jeśli chodzi o zmiany jakie zaszły, to między innymi została zmniejszona ilość roczników objętych organizacją przedstawień. Kiedyś były to również klasy starsze niż 1-3. Istnieje też druga opcja poza przedstawieniami, czyli recitale (o których wspomniałaś) wprowadzone z myślą o grupach, które potrzebują więcej czasu na realizację materiału. Lektor wraz z grupą wybiera wtedy ulubione piosenki z kursu do zaśpiewania w ramach występu przed rodzicami. Planując aktywności na rok szkolny staramy się brać pod uwagę opinie naszych lektorów. Jest wśród nich również sporo entuzjastów przedstawień. Obecnie w sytuacji pandemii ze względów bezpieczeństwa ich organizacja została wstrzymana. Na tę chwilę trudno przewidzieć co nam przyniosą kolejne miesiące i czy/kiedy wrócimy do wspólnych występów. Jeśli chciałabyś się z nami skontaktować i porozmawiać o tym co konkretnie ułatwiłoby Ci pracę przy organizacji przedstawień lub jeśli chciałabyś poruszyć jakikolwiek inny temat, zapraszamy do kontaktu pod numerem: 728 923 644.

21.03.2022 11:59

Pani Mileno, zdarzają się różne sytuacje i czasami grafik musi ulec zmianie, jednak stawianie lektora przed faktem dokonanym absolutnie nie leży w naszych standardach. Z lektorem powinna być uwzględniona jego dyspozycyjność, a ewentualne zmiany grafiku powinny się odbywać w obrębie podanej dyspozycyjności, z odpowiednim uprzedzeniem lektora. Jeśli o zmianie grafiku dowiaduje się Pani z maila do rodziców bardzo prosimy o kontakt z nami pod numerem 728 923 644, gdyż jest to dla nas niepokojący sygnał. Jeśli chodzi o przygotowanie się do zajęć, to każdym kolejnym rokiem staje się ono dla lektora łatwiejsze. Lektorzy są zaopatrzeni w dzienniki elektroniczne, raporty również generowane są online. Zapewniamy też szeroką gamę szkoleń, na których pomagamy lektorom usprawnić przygotowanie i przebieg zajęć. Również w tym temacie może się Pani z nami skontaktować :)
    Mery

03.03.2022 17:31

Szczerze mówiąc, to jedno z najprzyjemniejszych miejsc w jakim przyszło mi pracować. Super atmosfera, pełne wsparcie metodyczne, w sumie wsparcie z każdej strony, z każdym można pogadać w razie problemów jest się zaopiekowanym. Dużo wymaga się od lektora, ale też dużo się dostaje ;) Nieczęsto trafia się na taki zespół, serio. Polecam.

15.03.2022 09:38

Dziękujemy za Twoją opinię :) Cieszymy się, że otrzymujesz wsparcie i że czujesz się zaopiekowana w swoim zespole. Takie opinie nas uskrzydlają :)
    Lektorka

10.01.2022 19:15

Ile Wam zajmuje przygotowanie jednej lekcji?
    Aga

31.01.2022 15:09

Ja sie wyrobię nawet w minutkę, jeśli gotową lekcję wyjmuję z segregatora:)) natomiast przygotowanie 90 minutowej lekcji z materiału, który widzi się po raz pierwszy zajmuje sporo czasu. Zapoznanie sie z materiałem, sprawdzenie bazy gotowych materiałów, zrobienie swoich, a prawie zawsze jest to konieczne i wydrukowanie plus wycięcie- to wszystko trwa. Poza tym nawet lekcje, które mam przygotowane w obecnej sytuacji muszę czesto modyfikować tak, żeby poprowadzić je online. Zdarza się, że mam 2 grupy na tym samym poziomie i z jedną pracuje w klasie, a drugą mam online (kwarantanny itp). Swój zawód uwielbiam, lubię metodę ES, ale chcę tu uczciwie powiedzieć po raz kolejny - przygotowanie zajęć zwłaszcza dla grup starszych zajmuję sporo czasu. I nie widzę tego jako czegoś negatywnego, tak po prostu jest, a im dłùżej się pracuje tym ma się większe zaplecze, które te przygotowania usprawnia.
    eN

14.02.2022 19:53

Pracuję w Early już 8 lat. Na początku przygotowanie do zajęć rzeczywiście zajmuje dużo czasu jeśli chcesz przygotować się do zajęć starannie, obecnie zaglądam jedynie do podręcznika i ewentualnie drukuję potrzebne materiały. To naprawdę chwila. Po tylu latach pomysły na realizację zadań przychodzą same bo zazwyczaj jest to użycie/ewentualne zmiany/dodatki w jakiejś technice, a jeśli już brakuje mi pomysłu zaglądam do teacher's book gdzie znajduje się dużo wskazówek. ;)

12.02.2022 21:32

Szanowni Państwo, Przez kilka lat pracowałam w tej szkole jako lektor. Niestety, nie wspominam tego dobrze. Praca jest ciężka, obciążająca, od lektora wymaga się bardzo dużo (o przygotowaniu zajec nie będę wspominać bo wiadomo że jest to obowiązek nauczyciela). Przygotowywanie przedstawien, rekwizytów, masek dla dzieci, bycie w CIĄGŁEJ gotowości do odpisywania na maile, w trakcie pandemii zmiany trybu zajęć nawet 30 min przed ich rozpoczęciem kiedy lektor nie ma juz możliwości przygotowania się do poprowadzenia lekcji, praca na prywatnym sprzęcie (komputer, telefon do puszczania nagrań, głośnik), obecność na przedstawieniach w weekendy (nikt nie pyta, czy lektor może), zebrania z rodzicami - za to wszystko oczywiście nikt nie płaci dodatkowo. W ogóle odniosłam wrażenie, że temat finansów w tej placówce to temat wiecznie spychany na bok, a skupienie było skierowane na sprawy totalnie nieistotne z punktu widzenia pracownika. Jednej z lektorek rozpadła się grupa, co wiązało się z dużo mniejszym zarobkiem, nikogo to oczywiście nie obeszło, bo pracownicy są w większości zatrudnieni na b2b. Samo szkolenie wdrażające przed rozpoczęciem pracy trwa TRZY DNI i jest bezpłatne. W innych firmach takie rzeczy są nie do przyjęcia. Nie polecam, a wręcz zachęcam do omijania tej firmy szerokim łukiem. Pozdrawiam
    Mateusz

14.02.2022 09:32

Chciałbym tu dodać,że faktycznie te szkolenia trzy dniowe są bezpłatne tzn jesteśmy w pracy przez całe trzy dni bez wynagrodzenia. Natomiast w momencie, kiedy chcieliśbyscie zrezygnować z pracy w Early Stage przed koncem roku szkolnego, to koszty tego szkolenia bedziecie musieli zwrocić. Tak konstruowana jest umowa.

Zostaw merytoryczną opinię o Early Stage