Anonim03.02.2026 18:48
Moim zdaniem styl zarządzania w tej firmie ma charakter silnie autokratyczny. Decyzje podejmowane są centralnie, a różnorodność perspektyw jest ograniczona. Wiele dobrych pomysłów nie ma przestrzeni na realną dyskusję i ginie w bieżących zadaniach.
Widoczny jest wysoki poziom kontroli oraz micromanagement, przy jednoczesnym niskim poziomie zaufania do pracowników – niezależnie od ich doświadczenia. Autonomia zespołów jest ograniczona, a inicjatywa i samodzielność nie są realnie wspierane. Mimo deklaracji o ownershipie, w praktyce kluczowe decyzje zapadają na wyższym szczeblu, co osłabia poczucie odpowiedzialności.
Komunikacja liderska bywa niejasna, pozbawiona kontekstu i często emocjonalna, co utrudnia współpracę oraz podejmowanie racjonalnych decyzji.
Praca zespołowa nie jest systemowo wspierana, a w praktyce bywa wręcz zniechęcana. Dominuje indywidualne rozliczanie zadań i kontrola zamiast współpracy i wymiany wiedzy.
Osoby z mniejszym stażem lub doświadczeniem branżowym nie otrzymują wystarczającego wsparcia. Brakuje czasu na mentoring, tłumaczenie kontekstu i stopniowe wdrażanie w rolę.
Na wyższych szczeblach widoczny jest brak dostępności decyzyjnej oraz tzw. „syndrom zajętości”. Odpowiedzialność operacyjna jest często przenoszona w dół, przy jednoczesnym zachowaniu centralnej kontroli nad decyzjami.
W organizacji częściej doceniane są postawy konformistyczne niż niezależne, krytyczne myślenie, co ogranicza otwartą dyskusję i rozwój.
Firma może być odpowiednim miejscem dla osób preferujących silny nadzór. Osoby ceniące autonomię, zaufanie i realny wpływ mogą odczuwać wyraźne niedopasowanie.
Z mojej perspektywy sposób rozstawania się z pracownikami pozostawiał bardzo wiele do życzenia i był odbierany jako niespełniający oczekiwanych standardów oraz odpowiedzialności liderskiej.
Zwraca uwagę szybki wzrost liczby pozytywnych ocen na GoWork, w dużej mierze pozbawionych komentarzy, który w mojej ocenie nie koresponduje z treścią dostępnych, opisowych opinii. Przy relatywnie niewielkiej skali organizacji może to budzić pytania i wątpliwości.