Na wstępie wspomnę, że moim poprzednim TV był 10-letni Sharp Aquos LCD 52'', więc przejście na ten telewizor stanowi ogromny skok jakościowy (przeskok o kilka generacji technicznych) i moja opinia subiektywna opinia odnosi się do różnic pomiędzy tymi urządzeniami. Nie mam porównania do nowszych LCD, innych OLED, QLCD itp.
1. To widać najpierw - wygląd:
Teraz chyba każdy TV ma cieniutką ramkę. Mój stary miał kilkucentymetrową. Nowy, mimo, że większy, robi wrażenie lżejszego: raz dzięki tej ramce, a dwa dzięki temu, że i ekran jest znacznie cieńszy. W górnych 2/3 ekranu to tylko 5 mm (w dole jest jeszcze elektronika i głośniki).
Można go zawiesić, ale u mnie stoi.
2. To co najważniejsze - obraz
Krótko i dosadnie: RE-WE-LA-CJA !
a/ Czerń jest wreszcie czarna! Ile lat to trwało,że wreszcie osiągnąć to, co wydaje się tak oczywiste (wiem, że to nie jest zaletą tego konkretnego modelu, a technologii OLED, i wszystkie OLEDy tak mają, ale mimo to będę się tym zachwycał rzy opise tego TV)
b/Płynność obrazu - bez zastrzeżeń, nawet przy 4k.
c/Gradienty kolorów (tak się to chyba nazywa - czyli przejścia z jasnego odcienia do ciemnego) - doskonałe. Nie zdażyło mi się zauważyć schodkowego przejścia przy filmach 4k ani przy HD z blueray.
d/ Barwy: Dla mnie doskonałe odwzorowanie barw, ale trudno mi porównać do innych nowych TV. Są tam jakieś wykresy w interncie, Kto chce, niech szuka. Ale jak chcecie sprawdzić,to obejrzyjcie sobie na tym TV jakiś filmik 4k z (usunięte przez administratora) (najlepiej przyrodniczy).
e/ jasność: to może jedyny punkcik, w którym nie daję 5 gwiazdek, tylko 4. Fakt, że mam bardzo jasne mieszkanie, ale TV mógłby dawać możliwość większej jasności (piszę to po dwutygodniowym testowaniu wszyskich ustawień obrazu). Żeby nie było wątpliwości: Obraz jest nadal bardzo dobry, jaśniejszy od mojego starego LCD, ale w tym zakresie do idełau troszeczkę mu brakuje. Ale to chyba ogólna cecha matryc OLED.
Teraz krótka charakterystyka różnych rodzajów obrazów i wejść
4k Apple TV (Itunes) - rewelacyjna jakość
4k Netflix: - rewelacyjna jakość
4k Apple TV (filmy, zdjęcia z IPhone) - rewelacyjna jakość
4k (usunięte przez administratora) - rewelacyjna jakość
4k tuner TV nie posiadam
HD Blueray - jakość bardzo dobra. Doskonały upscaling
HD Tuner TV jakość dobra (przy dużej kompresji zdarza się, że upscaling nie daje rady i obraz nie jest "bliski ideału")
Ale tu zaznaczę, że "dobra" to w porównaniu z obrazem 4k. Jeśli porównać do "starego" TV z HD, to jakość jest bardzo dobra.
HD z wbudowanej przeglądarki internetowej jakość dobra (j.w.)
Wypalanie obrazu statycznego: Mam za krótko TV, żeby coś się wydarzyło, ale jeśli ktoś nie gra kilka godzin dziennie na konsoli, albo nie ogląda non stop kanałów informacyjnych (Paski informacyjne na dole ekranu), to wg. testów nie powinien mieć kłopotów z tym efektem.
Aczkolwiek tematyka jest poruszona w instrukcji obsługi.
3. Głośnik: Nie sprawdzałem, bo od razu podłączyłem do kina domowego.
I tu uwaga, nie wiem, czy to kwestia TV czy (starego) kina domowego, ale wyjście optyczne daje się tylko podłączyć jako "Auto" lub PCM, co w kinie domowym daje efekt jedynie stereo (PCM 2.0). Choć kino domowe zamienia to w 5.1 i efekty są słyszalne, to jest to jednak tylko software'owe "podkręcenie" sygnału stereo. Instrukcja tego konkretnego modelu TV nic na ten temat nie pisze, a punkt w bibliotece pomocy LG WebOS TV (obtaining audio via external audo service connected to digital optical port też nie był w stanie mi pomóc.
4. Pilot/sterowanie.
- Nie próbowałem sterowania głosem (dwójkaciągle przekrzykujących się dzieciaków skutecznie mnie od tego powstrzymała)
- Pilot ergonomiczny i intuicyjny, także menu.
- Radiowy,
ale dwa zastrzeżenia:
a/ brak klawiatury alfanumerycznej bardzo utrudnia używania aplikacji np. Netflix, (usunięte przez administratora) etc.
b/ choć pilot może sterować też innymi urządzeniami, to u mnie nie zadziało (UPC Horizon, Bose Lifestyle V30), więc nadal mam trzy piloty na stole. Jest aplikacja na Iphone (pewnie na android też jest), za 13 zł, która jakoby zastępuje pilota, ale
do włączenia TV i tak potrzeba pilota, a poza tym nie jest - jak dla mnie - tak intuicyjna jak sam pilot (ale przynajmniej włącza się klawiatura alfanum, jak się jest w Netflixie np.)o dotyczy tylko Maca, nie PCtów)
Podsumowanie:
Dla kogoś, kto przeskakuje kilka generacji TV, jest to cudowna zabawka, dająca doskonały obraz. Inne efekty (aplikacje, sterowanie głosem, radiowy pilot) są teraz chyba już w standardzie, więc nie są wartością dodaną akurat tego modelu. Ta opinia nie da Wam odpowiedzi na to, czy lepiej wydać trochę wiecej i kupić OLED zamiast QLED (czyli matryca LCD z podświetleniem LEDowym), czy też w tej samej cenie kupić 4k LCD 82''