Opinia dotyczy CZUM w Gdańsku.
Aż ciężko zacząć, żeby opisać wszystko czego byłem świadkiem przez kilka miesięcy pracy tam. Jeżeli ktoś kto jest za ten oddział w Warszawie przeczyta te wpisy i faktycznie przyjedzie do Czum na więcej niż 1-2 dni, żeby zobaczyć jak to funkcjonuje naprawdę, a nie wtedy gdy trawa jest pomalowana na zielono, to zamknie to (usunięte przez administratora)
Opiszę po kolei jak to wyglądało. (usunięte przez administratora) Jak to CZUM nie dba o jakość, jak się nie troszczy o klienta, pracownika, dobre imię firmy, atmosferę w pracy, lasy równikowe. No po prostu LEPIEJ TRAFIĆ NIE MOGŁEŚ drogi kandydacie. I wszystko to później pęka jak bańska mydlana. Troska o jakość, o klienta? (usunięte przez administratora) "To niech idzie na NFZ!" -powiedział każdy lider posłusznie wykonując polecenia pana(usunięte przez administratora)(o tym później). I pewnie pójdzie, bo ten pakiet już dawno nie jest atrakcyjny i konkurencyjny. (usunięte przez administratora)Dalej, dbanie o pracownika? Tutaj powinna być salwa śmiechu wszystkich konsultantów CZUM. Kiedy się o niego dba? Kiedy wyciąga się reklamacje wewnętrzną z przed kilku miesięcy, tylko po to żeby zaniżyć mu stawkę? Kiedy, ucina godziny z grafiku? Kiedy nie wypłaca pensji?
Liderzy - ach Ci wspaniali liderzy. Mam wrażenie, że znakomita większość tych osób została wybrana pod względem 3 kryteriów. 1. Jak bardzo posłuszny jest? 2. Jak bardzo nie umie samodzielnie podjąć żadnej, nawet najmniejszej decyzji? 3. Jak bardzo ma w (usunięte przez administratora) swoich konsultantów? Ich wiedza w dużej mierze jest znikoma. "Zadzwoń na wsparcie" to chyba najczęściej wypowiadane przez nich słowa. (usunięte przez administratora) Do tego i do pilnowania czy ktoś przypadkiem 17 sekund nie jest za długo na przerwie.
Operacyjni - ja chyba nawet nie mam słów, żeby to opisać. Dużo już na ten temat zostało tu powiedziane i wszystko to prawda. (usunięte przez administratora)
Chcesz iść pracować do CZUM? Zastanów się 3 razy... Nie zarobisz, nadenerwujesz się, spotkasz się z brakiem szacunku dla Twojej pracy(usunięte przez administratora)z brakiem podstawowych narzędzi do pracy (Nie, nie ma Outlocka, nie ma Excela - jest czumpedia, która działa i wygląda jakby ją napisał stażysta, albo student I roku IT). Benefity? Zapomnij! Kawa - jest akurat jak ekspres działa.
Odradzam, omijać szerokim łukiem. A szefostwu z Warszawy radzę się przyjrzeć co się tam wyprawia na codzień. Aż dziw, że tak funkcjonująca firma jeszcze istnieje i zatrudnia tyle osób, bo nawet w Transcomie swego czasu było lepiej, a ten kto wie o czym mówię potrafi sobie wyobraźić jak źle funkcjonuje CZUM.