ATPark

• Górki Wielkie
  • Górki Małe
  • Międzyrzecze Dolne

3. Opinie o pracodawcach Jaworze
  5. Opinie o ATPark Sp. z o.o.

Opinie o ATPark Jaworze

Nie przegap nowości o ATPark Sp. z o.o.!

Automan

01.04.2022 12:27

Na jakiej podstawie prawnej, przy zgłoszeniu reklamacji, wyłudzane są wrażliwe dane kierowcy, takie jak imię nazwisko, adres czy nawet nr pesel? Zapewne są następnie odsprzedawane. Niedziałający parkomat raz na kilka godzin to jawne praktyki wyłudzenia tzw. opłat dodatkowych. Dziwi mnie, że miasto Bielsko-B nie widzi w ogóle problemu. Reklamacja powinna odbywać się na takich samych danych wprowadzonych przez kontrolera- oparta wyłącznie na numerze rejestracyjnym pojazdu marce i ewentualnie kolorze. Co ciekawe, opłata na konto owej kary już nie wymaga bezpodstawnie nr pesel czy adresu. Wyłudzanie pełnych danych wrażliwych przez firmę "ducha" jest naginaniem prawa...do czasu. Albo ktoś ma udział w spółce, albo mamy jawną (usunięte przez administratora), której nikt nie chce ruszyć.
    Pioter

27.04.2022 00:29

A ja myślę, że oni żadnych informacji z cepiku nie dostają, tylko biorą je włąśnie z tego formularza reklamacji. Po co tam jest szczegółowy adres i pesel???
    Domel

17.05.2022 15:06

Zdrowo myslacy czlowiek Tez tak mysle, dlatego czekam na ten cepik. Przeciez jest rodo, ochrona danych i inne
    biedka

17.05.2022 08:33

Ja także dostałam wezwanie do zapłaty z Rzeszowa ul. Leska 2. Wizyta u lekarza 40 minut. Złożona reklamacja wraz z zaświadczeniem od lekarza - odrzucona. Zwykłe (usunięte przez administratora) Nadmieniam, że parking jest bardzo słabo oznaczony. Napisałam jeszcze w tej sprawie do Galerii, w której mieści się przychodnia. Zobaczę co mi odpiszą.
    Domel

13.05.2022 17:03

Dzisiaj dostalem.mandat od tej firmy. Aby zglosic reklamacje na ich stronie nalezy podac pesel, imie nazwisko, wszystkie dane. Aby tego nie podawac nalezy wyslac list. Ale nie oddaja za list. Ciekaw jestem na podstawie jakich przepisow z cepiku sciagna moje dane. Czekam na wezwanie. Mam bilet. Mam rachunek ze sklepu ze w tym czasie robilem zakupy. Przeciez nie podam firmie (usunięte przez administratora)z kapitalem.5k swoich danych. Aby potem dowiedziec sie ze mam kredyt na xxx k. To jest hakis zart.

12.05.2022 08:55

Co zrobić w przypadku gdy podało się błędny numer rejestracji (pomyłka 2 liczb) bilet był w aucie a i tak wezwanie do zapłaty dali( reklamację nie uznali)
    Sylwia

24.03.2021 23:08

Witam proszę o kontakt każda osobę która chce odwołać się od mandatu do urzędu praw konsumenta. Szczególnie z Jastrzębia Zdroju. (usunięte przez administratora)
    Sylwia

01.05.2022 12:05

Witam. Jak się zakończyła Pani sprawa ? Jestem w takiej samej sytuacji. W Bolesławcu nie byli płatnych weekendów a tu mandat za 5 minut w sklepie Jysk bo pod wieczór w sobotę nie pobrałam darmowego biletu. I wywiało mi mandat przez wiatr. Nie mam nr wezwania i nie mam możliwości zgłoszenia przez ich stronę. Napisałam e-mail ale mogą odrzucić.
    domako

22.08.2022 17:40

na facebook utworzyła się grupa (usunięte przez administratora)
    klient

22.04.2022 01:39

wystawiona opłata dodatkowa mimo tego że automat nie przyjmował płatności kartą.Podobno internet nie działał.
    NIEWAŻNE

12.04.2022 13:53

(usunięte przez administratora), nie polecam.

24.03.2022 22:54

Odpowiedź na reklamację część 1 nie zgadzamy się z Państwa interpretacją. Regulamin parkingu oraz tablice informacyjne umieszczone są w widocznych miejscach na terenie parkingu i wyraźnie informują Klienta o konieczności pobrania biletu parkingowego niezwłocznie po zaparkowaniu pojazdu oraz umieszczeniu go w widocznym miejscu, za przednią szybą w pojeździe. Informujemy również, że zarówno oznakowanie parkingu, jak i Regulamin są zatwierdzone przez właściciela terenu, który ma prawo ustalić własne zasady rozporządzania nim. Sposób wprowadzenia tych regulacji i oznakowania został zweryfikowany przez Ministerstwo Cyfryzacji (jest to konieczne w celu udostępnienia danych z CEPiK). Obowiązkiem stosowania się do zasad wymienionych w Regulaminie parkingu niestrzeżonego objęci są wszyscy korzystający z miejsc parkingowych. Brak biletu skutkuje wystawieniem "Wezwania wniesienia do opłaty dodatkowej". Fakt dokonania zakupów w sklepie nie zwalnia z obowiązku przestrzegania Regulaminu parkingu. Wezwanie zostaje podtrzymane. Informujemy, że brak uregulowania wpłaty spowoduje jej dochodzenie w drodze procesu windykacji i spowoduje powstanie dodatkowych kosztów. Informujemy również, że zarówno oznakowanie parkingu jak i Regulamin są zatwierdzone przez właściciela terenu, który ma prawo ustalić własne zasady rozporządzania nim. Sposób wprowadzenia tych regulacji i oznakowania został zweryfikowany przez Ministerstwo Cyfryzacji (jest to konieczne w celu udostępnienia danych z CEPiK). Jeśli nie zgadzają się Państwo z naszym stanowiskiem, istnieje możliwość dochodzenia swoich racji w ramach postępowania sądowego.
    Kierowca

06.04.2022 07:13

A jakiś kontakt do was można? Parkowałem na parkingu Obi Opole. Kartki nie miałem gdyż dotykowy automat na terenie sklepu takich nie wydawał. Był jedynie komunikat, że ma 120 min darmowe. W drodze ze sklepu wypadła mi zza wycieraczki jakaś kartka podejrzewam że to było jakieś wezwanie, była umieszczona tak, że nie było jej widać. Z tego powodu nie mogę wyjaśnić sprawy i dowiedzieć się czy przypadkiem nie dostanę czegoś do zapłaty.
    Mecenas

12.04.2022 13:47

No nie wiem czy Wygracie.
    JANUSZ KACPROWICZ

11.04.2022 08:09

BRAK MOŻLIWOŚCI PRZEKAZANIA SKANU PARAGONU POTWIERDZAJĄCEGO O POBYCIE W SKLEPIE "ACTION"
    Piotr

30.03.2022 09:21

Witam. Chciałbym poinformować Szanownych użytkowników parkingów , że moja prośba o anulowanie wnieśienia opłaty za bilet przeterminowanyzostała rozpatrzona pozytywnie.Jedno co polecam to czytanie regulaminów obowiązujących na parkingach zarządzanych przez różne firmy i dostosowanie sie do nich lub rezygnacja.Pozdrawiam

24.03.2022 22:54

Odpowiedź na reklamację część 2 w przyszłości zapobiec tego typu sytuacjom, proszę pamiętać o pobraniu biletu parkingowego po zaparkowaniu pojazdu i umieszczeniu go za przednią szybą. W myśl obowiązujących przepisów przetwarzanie danych osobowych jest zgodne z prawem, gdy spełniona jest co najmniej jedna z określonych w art. 6 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej: rozporządzenie RODO) materialnych przesłanek przetwarzania danych osobowych. Według wskazanego wyżej przepisu przetwarzanie danych osobowych jest zgodne z prawem wyłącznie, gdy zostanie spełniony jeden z wymienionych warunków: a) osoba, której dane dotyczą wyraziła zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w jednym lub większej liczbie określonych celów; b) przetwarzanie jest niezbędne do wykonywania umowy, której stroną jest osoba, której dane dotyczą, lub do podjęcia działań na żądanie osoby, której dane dotyczą, przed zawarciem umowy; c) przetwarzanie jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze; d) przetwarzanie jest niezbędne do ochrony żywotnych interesów osoby, której dane dotyczą, lub innej osoby fizycznej; e) przetwarzanie jest niezbędne do wykonania zadania realizowanego w interesie publicznym lub w ramach sprawowania władzy publicznej powierzonej administratorowi; f) przetwarzanie jest niezbędne do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez administratora lub przez stronę trzecią, z wyjątkiem sytuacji, w których nadrzędny charakter wobec tych interesów mają interesy lub podstawowe prawa i wolności osoby, której dane dotyczą, wymagające ochrony danych osobowych, w szczególności, gdy osoba, której dane dotyczą, jest dzieckiem. Obowiązek rozpatrzenia reklamacji najemcy miejsca parkingowego wynika z obowiązującego Regulaminu. Dane wymagane od składających reklamację najemców miejsc parkingowych są danymi identyfikującymi daną osobę. Wskazać należy, iż imię i nazwisko, nawet w powiązaniu z adresem e-mail bądź adresem zamieszkania, nie są danymi wystarczającymi do identyfikacji zgłaszającego reklamację. W związku z tym, celem identyfikacji klienta oraz zgodnie z treścią art. 6 ust.1 lit. f rozporządzenia RODO, zgłaszający reklamację jest zobowiązany do podania swojego imienia i nazwiska, numeru PESEL oraz miejsca zamieszkania. Oczywistym jest, iż identyfikacja zgłaszającego reklamację jest konieczna i służy realizacji reklamacji oraz jest niezbędna do ochrony prawnie uzasadnionych interesów naszej Spółki. Wskazać należy, iż imię w połączeniu z nazwiskiem stanowi daną powtarzalną, stąd w przypadku potencjalnych roszczeń spółki wobec dwóch osób noszących identyczne imiona i nazwiska podanie numeru PESEL pozwala na przypisanie reklamacji do właściwej osoby. Uznać zatem należy, iż przetwarzanie danych w postaci imienia i nazwiska i numeru PESEL ma na celu realizację uzasadnionego interesu zgłaszającego reklamację. Podkreślić należy, iż ATPARK spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. jako administrator danych osobowych stoi na stanowisku, iż nadrzędną zasadą przy pozyskiwaniu danych osobowych jest zasada minimalizacji, a więc ogranicza ilość pozyskiwanych i przetwarzanych identyfikatorów osoby fizycznej. Uznać zatem należy, iż dane osobowe zgłaszających reklamację zbierane są zgodnie z treścią art. 5 rozporządzenia RODO, a więc w celu konkretnym, wyraźnym i prawnie uzasadnionym (identyfikacja zgłaszającego reklamację, rozpatrzenie reklamacji), jak również jest adekwatne, stosowne oraz ograniczone do tego, co niezbędne do realizacji wyżej wskazanych celów (minimalizacja danych).
    Michał

29.03.2022 02:23

Kierowcy nie mają obowiązku pozostawienia za szybą swojego auta biletu parkingowego, który potwierdza uiszczenia przez nich opłatę tak orzekł Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi. Czytaj więcej na Prawo.pl: https://www.prawo.pl/samorzad/bilet-parkingowy-nie-musi-byc-zostawiony-za-szyba-auta,84638.html
    Adamjas1977

26.03.2022 17:36

Dokonałem zakupu w Obi i dostałem mandat. Nie widziałem informacji, parkometru. Parkingowy już wydrukował notkę i zrobił zdjęcie ( swoją drogą (usunięte przez administratora) robota) i powiedział, że już nie może anulować ale proszę wysłać dowód zakupu w reklamacji. Otóż nie. Przykro im ale nie mogą anulować. To po kigo grzyba jest ten parking. Nie dla słowa klientów Obi????

25.03.2022 10:18

Zelenski

25.03.2022 12:13

Żeby nie posiadać kopii regulaminu choćby w PDF-ie...(usunięte przez administratora)
    Jacek

04.05.2021 15:02

Firma stosuje (usunięte przez administratora)praktyki. Daje mandaty osobom, którym należy się darmowy parking przez godzinę czasu ponieważ robią zakupy. Dają 7 dni na zapłacenie a reklamację rozpatrują 30 dni. po 7 dniach dniach cena mandatu rośnie prawie dwukrotnie. Nie ma z tą firmą kontaktu telefonicznego ani mailowego. Mam nadzieję że UOKiK zajmie się tą firmą i odpowiednio ukarze.

23.03.2022 15:09

Dokładnie, godzina gratis dodatkowo rachunek zakupów, który jest jedną z kwestii poruszanych przy składaniu reklamacji. Ten sam dzień reklamacja odrzucona. (usunięte przez administratora)

24.03.2022 23:07

Dokładnie, formularz reklamacji uwzględnia "posiadam rachunek" każda inna forma pobierająca opłaty za parking uwzględnia dokonywanie zakupów gdzie się parkuje

23.03.2022 15:12

Poproszę o wzór pisma do uokiku bo praktyki są (usunięte przez administratora) oraz naruszają rodo.. Czy ktoś już zgłaszał taka sprawę i ma ja pozytywnie rozpatrzona???

24.03.2022 22:56

Ktoś coś???
    krini

18.02.2022 04:42

30 sekund mandat 165 pln. Jeden z dwóch parkometrów nieczynny. Próba złożenia reklamacji za pośrednictwem strony atpark.pl skończona niepowodzeniem. (usunięte przez administratora) wysoce nieetyczne. Kto jest w stanie w końcu w naszym kraju zwrócić uwagę i ukrócić takie praktyki? Dotyczy Biedronki Pruszkowie.
    Anna

22.03.2022 21:19

A zgłosił ktoś do Prokuratury?
    Konsultant

18.03.2022 18:13

Firma rozpatruje zgłoszenia z taką samą odpowiedzią, nawet w przypadku gdy ta nie pasuje do przesłanego pisma. Nie wiem jak można pracować w takiej firmie, której pracownicy udają, że nie rozumieją tekstu, który jest napisany przez klienta, nie da się tak pracować. Klienci skarżą się na stronę, przez którą składa się reklamacje, nie pozwala ona na pełne opisanie sprawy, prawdopodobnie celowo zmniejszono w formularzu liczbę wpisywanych znaków do minimum, żeby klient za pierwszym razem nie przesłał pełnego opisu. Jak otrzymaliście odpowiedź, że wasza reklamacja jest niezasadna, nie liczcie na pozytywne rozpatrzenie sprawy. W tej firmie liczy się tylko ilość, nie jakość. Dodatkowo e-mail do odwołań jest ukryty, żeby klienci tego nie robili, można pisać na [email protected] ale nie liczcie na inną odpowiedź niż poprzednio. Omijać szerokim łukiem !!! Psychicznie nie wytrzymałabym w tej pracy dłużej niż miesiąc.
    Mieczysław

16.03.2022 19:22

Firma ta postępuje jak (usunięte przez administratora). Brak totalny wyczucia i wrażliwości społecznej. Reklamacje składane do nich to jak bicie głową w mur, żaden argument do nich nie dociera.(usunięte przez administratora)
    Jaro

14.03.2022 19:11

Witam wszystkich .5 minut parkowania kosztowało mnie 90 złotych .bo wpadłem na szybko do Jyska po jedna rzecz . Wychodząc zobaczyłem jak kobieta wypisuje mi fiszkę z zapłata dodatkowa na kwotę 90 zl.mówiła ze jak napisze reklamacje to jest możliwość ze mi umorzą .po przesłaniu paragonu z zakupu w Jysk otrzymałem odpowiedz ze paragon nie jest podstawa do rozpatrzenia reklamacji . Z firmą nie ma innej drogi kontaktu .można powiedziec szczerze że Jest to (usunięte przez administratora) PARKINGOWA żeruje tylko na na klientach którzy postawią swój samochód na tym parkingu .nie zdążą kupic biletu a już leci niby kontroler i wypisuje mandat.wpłaciłem im te 90 zł.przelewem i nie dostałem pokwitowania z kasy fiskalnej.muszę zgłosić to do Urzędu skarbowego. Innym klijentą którzy wpadli w sidła tej firmy tez to polecam .może skarbówka dorwie się do (usunięte przez administratora)
    Kasia

14.01.2021 22:02

Miałam podobną sytuację jak tutaj przedstawione. Czy ktokolwiek z Państwa miał sprawę sądową z firmą ATPark za nieuiszczenie opłaty dodatkowej?
    Suppeco

12.03.2022 21:47

Mandat 340źlł za parking za supeco zakupy 70zlotty
    Suppecoys

12.03.2022 21:50

Parking za34ó zł lll z a pa rk in g za ku py y y do 7 d n II 70 a po ww wyżej 340 in a c czej 3 4zero za park

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w ATPark?

Kontakt - ATPark Sp. z o.o.

Stokrotek 51 43-384 Jaworze

Branże: Finansowanie i dotacje
    Lidia

01.03.2022 12:04

Witam , wczoraj zaparkowaliśmy samochód w Opolu na ul.Katowickiej ,kupiliśmy bilet w parkomacie i był w samochodzie w widocznym miejscu.Jakie było nasze zdziwienie że , za wycieraczką dostaliśmy wezwanie do zapłaty od firmy Atpart. Natychmiast zgłosiłam reklamację z wysłaniem zdjęcia biletu i dzisiaj dostałam odpowiedz że nie kupiłam bilet w ich parkomacie.{ nadmieniam że w bardzo bliskiej odległości I NA TEJ SAMEJ ULICY stoją dwa parkomaty]. Dla kierowcy najważniejsze jest kupić bilet i zostawić w widocznym miejscu a nie zastanawiać się który wybrać. Ilu jeszcze kierowców (usunięte przez administratora) na koszta.
    Kjdujsb

12.03.2022 21:42

Supeco 340 zł mandat za 10 min. Zakupów

07.04.2021 17:16

Dostałem mandat od firmy Atpark, zgadzam się w całości z szanownym zgromadzeniem, w miom przypadku parking i droga wjazdowa są nieprawidłowo oznakowane , z resztą tak jak wszystkie tego typu parkingi czyli ogólnie(usunięte przez administratora)kasy. Proponuję złożyć zbiorową skargę do wszelkich urzędów państwowych jak to możliwe Urząd Ochrony Konsumentów, Urząd Ochrony Danych Osobowych a także Helsińską Fundacją Praw Człowieka . W kupie będziemy mocniejsi, gdyby ktoś chciałby się przyłaczyć czekam na odpowiedzi .
    B&B

11.03.2022 21:13

Wszystko co piszecie to prawda. (usunięte przez administratora) zalegalizowani przez władzę. Nie dajmy się walczmy, niech działają normalnie nie będzie problemu.
    Gagashhshshllso

12.03.2022 21:39

Mandatu za 10 min. 340 *zł za p@rkowanie w sklepie zakup zabrze . . . .. . .
    Nikt według poland

12.03.2022 19:31

(usunięte przez administratora) za 340 zl za parkowanie na Carrefour zakupy.
    Gagashhshshs

12.03.2022 21:36

Cepco mandat 340 zł za 10 min w sklepie. N
    CIEKAWY

07.03.2022 16:39

Drodzy Państwo! Przy tylu skargach chciałbym wiedzieć, co robi nasza władza? Gdzie są te wszystkie rozdymane do granic możliwości urzędy, inspekcje, władze lokalne i centralne i wreszcie właściciele marketów, do których przyjeżdżają ludzie robić zakupy? Zacząłem unikać wszystkich tych miejsc, gdzie firmom handlowym nie zależy na klientach. Niech dalej sprzedają zwoje produkty wyłącznie kontrolerom a przekonają się, czy warto tak tanio się sprzedawać.Jest to zwykły (usunięte przez administratora) od ludzi przy udziale państwa(podatki płacone od kolesiów). Dlaczego ci (usunięte przez administratora) nie chodzą oznakowani i kryją się jak szczury? To jest zwykła bandyterka. Biorąc pod uwagę funkcjonowanie prawa i wszelkich urzędów, jestem jestem skłonny zapłacić haracz (usunięte przez administratora) i jak najbardziej nagłaśniać sprawę. Może w końcu ktoś z jakiejkolwiek władzy obudzi się. Jestem ze wszystkimi pokrzywdzonymi przez system. KRZYCZMY O TYM GŁOŚNO!
    Zły

07.03.2022 20:45

Wysłać właściciela tego parkingu do Rosji.
    Zibi

28.02.2022 08:01

Zaparkowałem na takim parkingu, pod przychodnią. Parkomat odmawiał posłuszeństwa co chwilę uruchomiając się. Z uwagi ze miałem 5 min do wizyty nagrałem filmik ciągłego uruchomiania sie parkomatu i poszedłem do lekarza. 30 min później bilecik z informacją jeśli zapłacę w ciągu 7 dni to koszt 75 zł, jeśli nie to 200zł. Zgłosiłem reklamację, napisałem że mogę udostępnić film z prób zapłaty za parking. Ciekawe co odpiszą. Czy komuś uznali reklamacje?
    Mateusz

25.02.2022 09:41

(usunięte przez administratora) Dziwi mnie, że ktoś chce dla nich pracować, a markety nie boją się utraty klientów..
    Greg

18.02.2022 16:47

rozpatrywanie reklamacji negatywnie w oderwaniu od faktów z psuciem reputacji sklepu przez zniechęcanie stałego klienta, który po ciemku w deszczu skorzystał z parkingu mieszkając w bloku obok mając swój parking podziemny i paragon z zakupów z minuty wystawienia wezwania do mandatu za brak biletu. Sprzeczne informacje na tablicach i wezwanie z innymi kontami do wpłat i wysokościami opłat. Brak poszanowania praw konsumenckich i społecznego aspektu prowadzenia biznesu i możliwości odwołania od decyzji osoby z działu reklamacji. Blokada kontaktu z przełożonym, odpowiedź przez biuro na list do Inspektora Danych Osobowych, czyli może jest to fikcyjna osoba. Osoba z reklamacji bez kwalifikacji do telefonicznej obsługi klienta.
    Ada

18.01.2022 14:22

Otrzymałam wczoraj mandat ...nie zdążyłam pobrać biletu z parkomatu ...to była chwila jak za szybką samochodu zobaczyłam mandat Oczywiście kwota mandatu z kosmosu jakbym conajmnirj na rondzie zaparkowała szok....w obawie przed problemami mandat zapłacony tego samego dnia .Polecam bardzo uważać.
    Agnieszka

17.01.2022 23:15

Witam, dostałam wezwanie do zaplaty parkujac w Rzeszowie przy ul zygmuntowskiej mialam bilet wlozony za przednia szybę do 15'50 dostalam wezwanie wystawione o 15'51 ponieważ nie zdążyłam dojsc od parkomatu do samochodu dzis dostalam odmowna decyzje o reklamacji uwazam ze to (usunięte przez administratora) czekaja chyba przy samochodzie i minie sekunda zwykli (usunięte przez administratora) a kontrolerzy tto brak slow nikt normalny tak nie postepuje.Zamierzam sprawę zgłosił do uokik.
    WWW

08.01.2022 14:05

Adres - www.parking.atpark.pl podany przez tych naciągaczy jest "martwy", może ktoś z Państwa zna do nich nr telefonu? Proszę łaskawie podać go. WWW
    Kkk

13.01.2022 08:21

Kkk

13.01.2022 08:26

Jest telefon 534357121
    Jaro

06.01.2022 07:32

Dostałem karę za nieprawidłowe parkowanie (ale opłacone pobranym , ważnym biletem) przy Biedronce koło ZOO we Wrocławiu. Nie zaparkowałem między wyznaczonymi liniami, ale nie utrudniałem ani nie zagrażałem bezpieczeństwu ruchu.
    abc

16.05.2021 12:32

Czy ktoś dostał np. wezwania windykacyjne od firmy zewnętrzenej dzialajacej na rzecz atpark lub np wezwanie sądowe?
    sinta

26.10.2021 08:39

Nie zapłaciłam. Dostałam już pismo windykacyjne od nich. Ale nadal nie zapłaciłam. Straszą mnie że naniosą mnie do BIG.
    Berni

22.12.2021 00:06

Ja dzis dostalem takie wezwanie, szykuje sie dzwonic do nich jutro z awantura, poniewaz nie chcialo sie im sprawdzic, ze to nie ja jestem wlascicielem auta od 4 lat
    Greg

21.12.2021 21:11

Witam, również jestem ofiarą postoju pod Biedronką W-w ul Wróblewskiego parking wrocławsko Zoo. Otrzymałem wezwanie do zapłaty, jeszcze nie napisałem reklamacji, ale po zapoznaniu się z wpisami odpowiedź będzie pewnie negatywna. Z mojej strony nie zrobię więcej zakupów w każdej Biedronce, której parking będzie obsługiwać firma Atpark. Pozdrawiam.
    jurek

21.12.2021 11:18

Użytkownik serwisu otrzymał wezwanie do zapłaty od zarządcy prywatnego parkingu sąsiadującego z supermarketem. W treści wezwania zawarto informację, że zarządca parkingu w przypadku nieuiszczenia należnej wedle regulaminu kary zamierza pozyskać dane użytkownika serwisu z Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców, po czym może egzekwować zapłatę kary za pośrednictwem podmiotu zajmującego się egzekucją należności. Dostęp do informacji z Centralnej Ewidencji Pojazdów Zgodnie z treścią Ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (t.j. Dz. U. z 2020 r. poz. 110 z późn. zm., dalej „ustawa”) dane zgromadzone w Centralnej Ewidencji Pojazdów (dalej: „CEPIK”) mogą zostać udostępnione innym podmiotom niż wymienionym wprost w ustawie jako uprawnione (np. właścicielowi pojazdu, sądom czy Policji) w tym osobom fizycznym, osobom prawnym lub jednostkom organizacyjnym nieposiadającym osobowości prawnej, pod warunkiem że domagając się udostępnienia danych wykażą swój interes prawny (art. 80cd ustawy). Dane udostępnia się w odpowiedzi na uzasadniony wniosek złożony czy to w postaci papierowej czy w postaci elektronicznej. Tym sposobem może zostać uzyskany dostęp nie tylko do danych identyfikujących określony pojazd, ale również jego właściciela (art. 80b ust.1 pkt 2 ustawy), w tym jego imię i nazwisko, PESEL, datę urodzenia oraz adres zamieszkania. Przyjmując, że podmiot prowadzący prywatny parking, w oparciu o regulamin, wedle którego kierowcy zobowiązani są do uiszczania określonych należności (czy to regularnych opłat za postój, czy też kar za naruszenie regulaminu), ma uzasadnione roszczenie wobec kierowcy, który należnej wedle regulaminu opłaty nie uiścił, może on domagać się udostępnienia danych na temat kierowcy z CEPIK. Dane kierowcy mogą zatem zostać pozyskane przez zarządcę parkingu z bazy danych CEPIK, jeśli ten odpowiednio uzasadni swoje żądanie. Dochodzenie roszczeń przez zarządcę parkingu Na wstępnie trzeba wskazać, że funkcjonowanie prywatnych parkingów, których cenniki i regulaminy ustalane są swobodnie przed podmioty nimi zarządzające, co do zasady stanowi model biznesowy zgodny z polskim prawem. W praktyce często działalność o takim charakterze wykorzystuje model, wedle którego konsument wjeżdżający na parking, nawet korzystający z darmowego okresu, zobowiązany jest do podjęcia określonej czynności: pobrania biletu bądź zgłoszenia się do recepcji obiektu. Zazwyczaj reguły funkcjonowania parkingu, w tym zakres obowiązków konsumentów korzystających z jego terenu, określa regulamin opracowany przez zarządcę parkingu. Warto zwrócić uwagę, że prawną podstawę funkcjonowania regulaminów prywatnych parkingów stanowi art. 384 Ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny (t.j. Dz. U. z 2019 r. poz. 1145 z późn. zm., dalej „k.c.”), który pozwala polskim przedsiębiorcom na posługiwanie się w relacjach umownych z kontrahentami wzorcami i regulaminami. Zasadniczo postanowienia regulaminu wiążą stronę, jeśli zostały jej przedstawione przed zawarciem umowy (art. 384 §1 k.c.) bądź, jeśli strona mogła z łatwością poznać ich treść (art. 384 §2 k.c.). W przypadku prywatnego parkingu jego teren powinien zostać zatem odpowiednio oznaczony, tak aby wjeżdżający tam kierowcy byli świadomi, że parkując zawierają stosunek umowny z zarządcą parkingu. Zarządca powinien zadbać o umieszczenie na terenie parkingu oznakowania, zaś treść regulaminu powinna być łatwo dostępna dla zainteresowanych. Jeśli obowiązek ten nie został należycie dochowany, istnieją podstawy by kwestionować zasadność roszczeń zarządcy. Przykładowo Sąd Okręgowy w Katowicach (Wyrok IV Ca 314/17 z 23 czerwca 2017 r.) rozstrzygając sprawę opłaty parkingowej w wysokości 150,00 zł wskazał, że: „korzystanie z gruntów prywatnych w celach parkingowych” nie może być traktowane jako drobna, bieżąca sprawa życia codziennego, w konsekwencji czego zarządca parkingu nie może korzystać z obniżonych standardów staranności przewidzianych przez Kodeks cywilny względem odpowiedniego przedstawienia regulaminu konsumentowi. Ponadto, regulamin parkingu może zawierać w swojej treści klauzule niedozwolone, które naruszają prawa konsumenta. Przykładowo Kodeks cywilny sprzeciwia się postanowieniom, które „nakładają na konsumenta, który nie wykonał zobowiązania lub odstąpił od umowy, obowiązek zapłaty rażąco wygórowanej kary umownej lub odstępnego” (tak: 3853 pkt 17 k.c.). W takim przypadku również istotnie utrudni to zarządcy parkingu dochodzenie swojego roszczenia. Analogicznie jednak, jeśli parking jest odpowiednio oznaczony (np. szlabanem czy trudnymi do przeoczenia znakami), a informacje o fakcie korzystania z odpłatnych miejsc parkingowych były należycie przekazane konsumentowi (np. poprzez przedstawienie pełnego tekstu regulaminu przy umieszczonych na parkingu parkometrach), zarządca parkingu będzie dysponował argumentami w dalszym procesie domagania się zapłaty kary.
    Czy

22.09.2021 17:48

Czy firma atpark może zgłosić mnie do BIK jak nie uregulowałam ich wezwania?Bo tak mnie straszą a tego bym już nie chciała!
    Mirek

11.12.2021 12:44

Nie może zgłosić do BiK. Natomiast możesz w każdej chwili przejść się na Policję z tymi zastraszeniami i zgłosić stalking (Art. §190a. KK)
    Andrzej

05.10.2021 09:09

Czy firma Atpark po zapłacie kwoty z wezwania przesyła wpłacającemu dokument fiskalizacji transakcji?Czy podaje formułę,iż dane klienta nie zostaną użyte w celach marketingowych.....RODO?
    Kajdhqb

20.11.2021 14:51

Firmy maja umowy podpisane z cepikiem
    Mirek

11.12.2021 12:37

A zasady udostępniania danych z CEPiK? Wątpię żeby było coś takiego jak umowy cywilno-prawne z CEPiK. CEPiK to instytucja podlegająca MSWiA, do CEPiKu występuje się z wnioskiem o dostęp do informacji na podstawie przepisów prawa, czyli w skrócie uzasadniając interes prawny poparty odpowiednimi dokumentami.
    Aaa

07.12.2021 19:13

Dobry wieczór.. Byliśmy klientami w Obi...szybkie zakupy paragon jest i mandat za szybą.. odwołać już się nie da bo A późno.. Generalnie płacić czy nie ?mam mieszane uczucia proszę o informację
    Darek

10.12.2021 17:06

Nie jest za pózno odwołac sie trzeba , jest jedno ale oni wymagaja przy tym pesel ja podalem zmyslony i przeszło teraz czekam na odpowiedz.
    Darek

10.12.2021 16:57

9.12.2021 W Oławie pod Intermarche ul.Kutrowskiego 29c , oba parkomaty miały Awarie ale kontroler niemiał skrupułów wystawić " Mandacik" Ale tego było mało wystawił go jakbym był we Wrocławiu pod Leroy Merlin ul.Krakowska 51, (usunięte przez administratora) nawet nie sprawdziła na terminalu gdzie jest , a może to celowa robota by (usunięte przez administratora). Druga sprawa to pesel podczas składania reklamacji czas by ktoś się tym zajął.
    Rozgarnięta

08.12.2021 15:12

Pani siedząca w biurze i odbierająca telefony nawet nie potrafi podać poprawnie adresu do reklamacji. Żenada . Brak odpowiedniej odpowiedzi na proste pytanie . (usunięte przez administratora) i (usunięte przez administratora)
    Gajowy Marucha

24.11.2021 12:15

"Opłata dodatkowa" za brak ważnego biletu parkingowego. Co to jest??? To brzmi jak oksymoron. Dlaczego nie piszą "KARA"? Byłoby prościej. Oni (ci prezesi z małej litery) dobrze wiedzą dlaczego i boją się tego słowa. Jak to możliwe, że są jeszcze tacy (łatwo ich znaleźć - mają przecież krs), którzy ściągają (usunięte przez administratora) w biały dzień od normalnych ludzi powołując się na "dowolność porozumienia" z właścielem terenu/parkingu przy sklepie czy galerii handlowej i to "niby" w granicach dostępnego prawa. Przecież przy tym procederze łamane jest prawo i to w kilku miejscach. Nie wspomnę już gdzie tu honor (jeśli w ogóle wiedzą co to jest). Jak mawiał klasyk: "warto być przyzwoitym" ale żeby to wiedzieć trzeba najpier chcieć poczytać mądre książki albo - jeśli się nie chce lub nie umie - posłuchać mądrych ludzi. Po pierwsze: skąd się wzięła kara 95 zł ??? (i to niby w "nagrodę" za spuszczenie uszu i ogona i wpłatę w ciągu 7 dni) nie wspominając już o 165 zł, jeśli będziesz krnąbrny i zapłacisz w ciągu 14 dni. A jeśli będziesz bardziej krnąbrny i nie zapłacisz w ciągu 2 tygodni to co? Będą naliczali odsetki? Ciekawe jakiej wysokości? Może 130% albo 500% za dzień (nie za rok)??? A może za tydzień zarządają 500 zł albo 2500 zł kary? A dlaczego by nie? Przecież mają "dowolność" zgodnie z w/w porozumieniem. LUDZIE!!! to jakaś kolejna PARANOJA!!! Ta wasza kara jest niewspólmierna do sytuacji (nawet jeśli już niby macie to "porozumienie"). Czy nie macie choć odrobiny wyobraźni tylko samą pazerność??? Po drugie: nie złożysz reklamacji jeśli nie podasz "POUFNYCH" danych osobowych. Czy wy, eufemicznie pisząc "genialni" prezesi, wiecie co to jest RODO??. I co grozi za jego ŁAMANIE ??? Takie praktyki należy zgłaszać do UOKiK i to jak najszybciej. Każdy "poszkodowany" ma nie tylko prawo ale - dla dobra nas wszystkich - obowiązek to zgłosić. Wtedy odpowiednia instytuacja do takich spraw będzie miała podstawę do wszczęcia postępowania. Jeśli znalazłeś "taki bilecik... do cyrku" to nie zwlekaj tylko szybko wyślij do UOKiK zgłoszenie. To nie jest skomplikowane. I na koniec jeszcze UWAGA do właścicieli sklepów przy tak zarządzanych "za porozumieniem" parkingach: jeśli nie zareagujecie natychmiast to stracicie stałych i wiernych klientów bo nikt nie lubi być narażonym na poświęcanie czasu na bzdury i na wątpliwą przyjemność kontaktu z pseudo biznesmenami, którzy wpadli na taki "genialny" pomysł. Można sobie wyobrazić, że podpisując umowę z "takim" bystrym podmiotem chcieliście zapanować nad tymi, którzy parkują u Was "na dłużej" bo akurat pracują w okolicy i nie mają gdzie zaparkować. Pomyślcie jednak czy nie ma cywilizowanych rozwiązań takiego problemu. Uwierzcie: SĄ. Jeśli je zastosujecie nie będziecie narażeni na utratę reputacji i co ważniejsze: KLIENTÓW.

Zostaw merytoryczną opinię o ATPark Sp. z o.o.