Web designer aktualnie z jaką stawką? Widziałam tutaj gdzieś kwoty rzędu 9 000 ale w tych czasach to chyba już z 15 gdzieniegdzie potrafią zarabiać?
Sensowny
23.02.2026 10:34
Zdecydowanie w rekrutacji widać dyskryminację osób neuroatypowych. Ocenia się nie kompetencje i doświadczenie, a sposób mówienia i to, czy rekruter nie czuje się "zagrożony" Twoją pewnością siebie. Liczy się nie merit, a gra pozorów.
Część etapów jest prowadzona przez zupełnie nieprzygotowane do tego osoby, zwykłych specjalistów z wyraźnie niewielkim doświadczeniem. Nie potrafią przeprowadzić uporządkowanej rozmowy, zadają szerokie pytania otwarte, po czym są najwyraźniej zdziwione szeroką odpowiedzią.
6 etapów rekrutacji, w tym ostatni z samym CEO, jest absurdem, zwłaszcza na stanowiskach nietechnicznych. Biorąc pod uwagę jakość rekrutacji, nie przekłada się to wcale na wybór najlepszych kandydatów, a jedynie na zapewnienie zajęcia dla HR i budowanie wrażenia standardów a'la Google. Widełki ogłoszeń również wydają się bardziej na pokaz - gdy na rozmowie wspominasz o tych wyższych, brwi się unoszą w zaskoczeniu.
Wewnętrznie firmie brakuje struktury: zespoły rządzą sobie same, bez jasnego zakresu odpowiedzialności, każdy na innym narzędziu (Asana, Jura, Trello). Nie wróży to dobrze sprawnej współpracy przy tylu pracownikach.
Na plus jest to, że rekruterzy odpowiadają dość szybko, a po procesie dostaje się szczegółowy feedback. Chociaż przyczyny ewentualnego odrzucenia są wyraźnie naciągane, by zachować poprawność polityczną.
Maria
07.03.2026 08:09
Rzeczywiście, pierwszy raz się spotykam, żeby było tyle etapów rekrutacji 😅ostatecznie - co zadecydowało, że nie zdecydowali się na przyjęcie Twojej osoby?
17.06.2026 13:58
Haha, przeszedłem to samo. Proces rekrutacyjny rozciągnięty na 3 miesiące. Po 3 miesiącach dostałem najbardziej naciągany powód odrzucenia - z niczym nigdy się czymś takim nie spotkałem. Wyglądało to tak jakby na sile szukali powodu do odrzucenia - mogli po prostu napisać "według nas nie pasujesz do naszej kultury" czy jakiekolwiek inny generyczny powod a nie przerzucać niepowodzenie na kandydata - do którego nota bene sami wyciągnęli rękę aby rekrutować. Czułem się totalnie zawiedziony i wręcz oszukany. Słabo.
Przychody i zysk Software Mansion
20,1 tys
2021
2022
2023
Dane wygenerowane na podstawie sprawozdań finansowych firmy z KRS.
mimi
30.01.2025 16:49
Pracuję od kilku lat i jest naprawdę spoko. Dużo benefitów, świetni ludzie, bardzo zgrany zespół, sporo imprez i dodatkowych możliwości rozwoju (np. mentoring, tworzenie contentu na social media, udział w eventach itd).
Projekty podobne jak w innych software housach, ale też opcja robienia open source.
Cezary
23.04.2026 12:22
A przez tych kilka lat jak zmieniały się twoje zarobki? 🤔 to też ważna informacja a przy takim stażu na pewno masz sporą wiedzę w temacie
Ostatnio pisali, że oferują Web Designer in Marketing szerokie pakiety dodatków. Na serio można pracować w willi w Chorwacji, niemal przy samej plaży?
Paula
16.04.2026 11:56
I za dojazd tam też płacą? Ciekawi mnie ta opcja niezmiernie i jak to wygląda w praktyce. Czy to jest tylko jakiś konkretny okres kiedy można tam pracować, czy cały rok jest dostępne? Wytłumaczcie, bo nie do końca czaję.
papapa
23.04.2026 09:50
Nie, dojazd i pobyt na miejscu pokrywa sobie pracownik. Willa dostępna jest przez większość roku (na okres wakacyjny jest wynajem komercyjny). Obowiązują po prostu zapisy na tygodniowe turnusy. Wyjeżdża się raczej ze swoim zespołem + można brać partnerów.
Wiśnia15
26.01.2026 23:13
Cześć, widziałam, że szukają osób do działów HR. Jestem ciekawa jaka jest w firmie atmosfera i jak kwestia zarobków. Zastanawiam się nad aplikacją. Będe wdzięczna za opinie :)
QA engineer
17.04.2025 17:53
Jeśli chodzi o proces rekrutacyjny to jest on raczej prosty - telefon z HR'u, test online, oraz rozmowa z live codingiem.
Na plus również feedback - bez lania wody wymienione problemy, które rekruter zauważył.
Co do samego przebiegu mam jednak trochę zastrzeżeń - rozmowa na qa praktycznie nie zawierała pytań o testowanie. Widać było, że rozmawiam z developerem a nie kimś, kto odpowiada za Quality assurance. Pytania z części otwartej w mojej opinii nie były związane z testowaniem (np pytanie co to jest CORS czy media querry w CSS), a nie dostałem żadnego pytania chociażby o testy regresji, rozróżnienie typów testów, whitebox testing, blackbox testing etc.
W części manualnej też podobno poszło mi słabo, bo "testowałem chaotycznie" i nie sprawdziłem wersji mobilnej, mimo, że powiedziałem, że wersję mobilną powinno się weryfikować na urządzeniach fizycznych, podałem informacje, że można to sprawdzić za pomocą browserstacka lub zmieniając w devtoolsach w przeglądarce ustawienie, ale nie powinno się w ten sposób sprawdzać RWD, bo nie jest to miarodajne - widocznie oczekiwania były inne.
Co do chaotyczności testowania - przede wszystkim dostaje stronę bez żadnej analizy, bez informacji o oczekiwanym zachowaniu czy nawet informacji co strona powinna "robić" a kiedy pytam o to to dostaje informacje, że jest to To do list i jest to self explainatory, mam nie zapisywać błędów, które wykryje bo oni sami będą to notować, to trudno żebym przygotowywał cały scenariusz testowy i rozkładał na czynniki pierwsze zadanie, na które dostałem 15 minut.
Podsumowując: fajnie, że jest feedback, fajnie, że proces nie jest potrzebnie komplikowany 6-7 etapami (a miałem takie rekrutację), fajnie, że feedback jest szybko.
Z minusów: szkoda, że rozmowę prowadzi developer a nie ktoś odpowiedzialny za Quality assurance, szkoda, że pytania są bardzo ogólne i w ogóle nie związane z testami, zadanie manualne w mojej opinii też na minus, bo wymagają praktyk, których nie powinno się używać i nie otrzymujemy chociażby informacji o oczekiwanym działaniu.
glitter_fairy
10.12.2025 16:32
Możesz powiedzieć coś więcej o tym jak wyglądał live coding? Czy zadania należały do trudniejszych czy może jednak jakieś podstawy?
Nuntia
14.07.2025 17:20
Asystent AI
Czy ktoś może się wypowiedzieć, jak naprawdę wygląda praca jako Programista Javascript na poziomie Software Engineer III przy zarobkach od 13 600 do 25 000 zł brutto miesięcznie? Wymagań wydaje się sporo – czy wynagrodzenie jest adekwatne do oczekiwań i odpowiedzialności?
Najważniejsze, co rzuca się w oczy to konieczność posiadania szerokiego, inżynierskiego podejścia i łatwości odnajdywania się w różnych technologiach. Na plus wyróżnia się bardzo elastyczny czas pracy i możliwość pracy hybrydowej oraz szeroki pakiet benefitów, w tym budżet szkoleniowy, prywatna opieka medyczna i płatne dni na R&D.
Dwukrotna aplikacja do firmy i za każdym razem zero odpowiedzi, zero informacji na pytanie dlaczego moje CV nie przeszło dalej. Ogólnie kiepskie odczucie co do samego procesu rekrutacji...
UIowiec
11.02.2025 16:51
UI/UX designerzy nie mają czego szukać w tej firmie. Ewidentnie pracują tam ludzie, którzy boją się być zastąpieni przez nowych pracowników. Brak zaproszenia na rozmowę rekrutacyjną stricte po portfolio. Poprosiłem o feedback dlaczego kandydatura została odrzucona. Po 2 miesiącach odpisali - to na plus, że feedback w ogóle przyszedł. Wszystko im się podobało, było merytotycznie i na plus, ale zasłonili się tym, że "UI-owiec stwierdził, że jeden z projektów w portfolio nie spełnia wymagań WCAG", co nie było prawdą, bo spełniał. Potwierdzili to inni designerzy z branży. Jeden ze znajomych z branży napisał "Wygląda do na zwykłe czepialstwo".
Dodam, że przed przebranżowieniem na UI/UX, aplikowałem tam na STAŻ we front-endzie, jakieś 5 lat temu. Odpadłem na 5 etapie, bo rozwiązania zaproponowane podczas live-codingu nie było algorytmicznie optymalne (podkreślam, staż we FE). Podczas live-codingu rekrutujący gotował obiad i na kamerce było widać jak sobie kroi cebulę (sic!).
Po tych kilku doświadczeniach mogę stwierdzić, że firma dobiera sobie pewnie pracowników o określonych kategoriach, i jak się nie wpisujesz to znajdą powód, żeby odrzucić Cię na którymkolwiek z 5 etapów. Szkoda czasu tam rekrutować. Ogromny brak szacunku do czasu i pracy ludzi.
lol
24.03.2025 11:48
"Po tych kilku doświadczeniach mogę stwierdzić, że firma dobiera sobie pewnie pracowników o określonych kategoriach" na tym polega rekrutacja xD
żenada
07.04.2025 10:44
To co opisujesz, opisujecie, to kabaret. Gotowanie obiadu podczas live codingu, gdy ktoś aplikuje na staż? ?! Na co dzień łatwo potrafimy gdzieś brać na siebie takie zachowania, machać ręką, bo tak jest, bo może dorabia w cateringu itd itp. Dlatego trzeba podkreślić jak skandaliczna jest to sytuacja.
Przede wszystkim widać tutaj brak dojrzałości, brak profesjonalizmu i lekceważenie osoby aplikującej. Czy wyobrażacie sobie, że ze swojej strony robicie pranie podczas rozmowy, albo przychodzicie na spotkanie wyposażeni w krzyżówki? Może obecnie pracujecie na 2 etaty + wychowujecie 2 noworodków i bardzo wam przykro, ale to wasza jedyna szansa na chwilę relaksu? Nie, nie robicie tak, bo wiecie, że drugiej stronie sięt o nie spodoba, bo macie do niej jakiś szacunek. Moglibyście biegać, pływać, ale poświęcacie swój wolny czas, by wziąć udział w rekrutacji. Dlaczego druga strona nie może zrobić tego samego? To jest minimum szacunku.
Poza tym bije po oczach wykorzystywanie przewagi w relacji i dlatego jest to skrajnie obleśne. Gotuję obiad i co mi zrobisz? Ja tu jestem panem życia i śmierci. To świadczy o klasie człowieka i firmy. Takie podejście jest nieakceptowalne, ale niestety w dobie tandetnych seriali, dosyć popularne (stanowisko i ludziom pada na głowę). W różnych sytuacjach byłem w życiu i zawsze miałem szacunek do każdego. Bo wbrew pozorom, cienka granica dzieli nawet najdalsze stanowiska. Czasem to kwestia wieku, czasem szczęścia, czasem np trudnego dzieciństwa itd. Pracowałem na budowie i zawsze miałem duży szacunek do pracowników, choć momentami oni sami do siebie go nie mieli. Nie, że oto na budowę przyjechał pan inżynier na białym koniu. Równie dobrze przy innym zbiegu okoliczności role mogłyby być odwrotne. Traktuj kogoś tak, jak chciałbyś, aby traktowano ciebie. Naprawdę, ciekawy jestem też ile ta osoba miała lat, bo pachnie to jakaś dziecinną popisówką.
A co do firmy, która dopuszcza do takiej żenady, to ja zawsze mam w głowie słowa swojego wykładowcy, który tłumaczył, że trzeba umieć podziękować wszystkim, którzy złożą oferty przetargowe, bo za chwilę może się okazać, że ogłosi się przetarg i nikt się nie zgłasza, powstaje duży problem. Na rynku pracy może być podobnie. Rynek IT chyba dobrze to pokazuje. Szanuj ludzi, którzy się zgłaszają, szanuj pracodawców, którzy się oferują, bo za chwilę to ty możesz być pod presją. To też dzięki im wszystkim masz szansę znaleźć lepszego pracownika!
Ogólnie, to szukałem informacji o spółce w kontekście giełdy, ale musiałem to skomentować. Zresztą kliknąłem widząc "Pracuję od kilku lat i jest naprawdę spoko. Dużo benefitów, świetni ludzie, bardzo zgrany zespół, sporo imprez i dodatkowych możliwości rozwoju (np. mentoring (...)". Sorry, ale widać, że jakiś bieda-HRowiec sam pisze takie opinie. To jest typowy socjologiczno-hrowy bełkot. "Sporo imprez"... Ludzie nie szukają imprez na stronach jak gowork. Takie wyobrażenie to sztampa istniejąca głownie w głowie hrowców. To jacy świetni ludzie tam pracują i jak dobrze działa sito oceniające ich pod kątem charakteru, to idealnie pokazuje sytuacja z gotowaniem obiadu, bo co mi zrobi jakiś chłopaczek co chce się dostać na staż? Żenada.
02.01.2025 10:40
Całkiem niezły poziom rekrutacji, może ciut zbyt wysoki ale odpowiedni do zarobków i projektów. Znajomi pracują długo i polecają. Mi się tym razem nie udało ale jeszcze kiedyś napewno spróbuję :).
Karol
26.12.2024 22:16
Aplikacja na stanowisko - QA Manual Engineer. W sumie uwaga - 5 etapów ;)
W ofercie na QA nie było zbyt wiele wymagań, tylko tyle, że doświadczenie oraz MILE WIDZIANA znajomość programowania (niech Was to nie zmyli ;))
1 etap - rozmowa z HR, opowiadanie trochę o sobie, przedstawienie firmy oraz procesu rekrutacji.
2 etap - 3 zadania wysłane przez rekrutera - 2 bardzo rozległe i opisowe, oraz jedno kodowanie w dowolnym języku.
3 etap - Ponowna rozmowa z HR po angielsku, typowe pytania HR typu czemu taki kierunek, czemu mamy wybrać właśnie Ciebie itp.
4 etap - Rozmowa z programistą podzielona na 3 części:
Pierwsza część - live coding. Nieważne że nie masz tego wpisane w CV i mimo to zostałeś wybrany, a w ofercie widnieje "mile widziane". Jesteś zmuszony do napisana skompilowanego kodu który ma się nijak do rzeczy, które byś wykonywał na potencjalnym stanowisku.
Druga część - testowanie strony internetowej (tutaj w miarę w porządku, chociaż nie rozumiem feedbacku w postaci "Znalazł Pan kilka istotnych błędów oraz te mniej istotne" - czym według Software Mansion są mniej istotne błędy?
Trzecia część - Pytania techniczne. Poziom równie śmieszny co live coding, bo pytania te są ukierunkowane w 100% na aplikację programisty, aniżeli QA ;) Firma powinna do rekrutacji przydzielić kogoś, kto będzie potrafił sprawdzić potencjalną wiedzę QA, a nie programistę który zadaje pytania nie mające się nic a nic do stanowiska na które aplikujemy.
5 etap - miałaby to rozmowa z team leaderem, ale odpadłem na 4 etapie.
Generalnie firma wydaję się w porządku, oferowane zarobki też były okej, ale rekrutacja to jakaś masakra. 4 etap prowadzony przez programistę jest dla mnie totalną pomyłką. Skomplikowane live programowania mimo, że w ofercie się tego nie wymaga, pytania kompletnie niezwiązane z stanowiskiem oraz 5 etapów mówi już same za siebie. Dla przyszłych aplikujących - powodzenia, bo się przyda.
xD
20.12.2024 15:37
Szczerze, w mojej karierze nie spotkałem bardziej chamskich i nieprofesjonalnych rekruterów. Pani rekruter pojawia się na rozmowie i mówi, że w sumie to zobaczyła CV i jednak chyba nie pasuję, ale rozmowa i tak się odbędzie skoro już jest. Cóż - wiele mówi to o naszej Pani HR - chyba nie zrozumiała, że konwersacja z nią to nie jest największy zaszczyt, który może kogoś spotkać. Później jest jeszcze zabawniej, bo Pani uwiesiła się 2 KPI, których ewidentnie nie rozumie czyli widoczność i konwersja i próbuje wykazać jak bardzo nie rozumiesz tematu <3 Tak na przyszłość - warto dowiedzieć się dokładnie czym jest konwersja i widoczność, aby rozumieć w jaki sposób ją śledzić i mierzyć. Na koniec mail pt. "dopasowanie blablabla" xD Droga KRULOWO Hr-ów - może gdybyś nie przychodziła na spotkanie mówiąc, że chwilę wcześniej przeczytałaś CV byłby lepszy vibe. Powiem tak - wiem skąd wynika ocena i mogę szczerze nie polecić tego miejsca, żenujący poziom...
Robert
12.12.2024 08:52
Mam pytanie chciałbym zaaplikować w Krakowie mam 5 lat doświadczenia oplaca się? Z tego co widzę to stack to React
frątaś
18.10.2024 15:11
Potwierdzam opinie poprzedników dotyczące rekrutacji. To software house jakich tysiące w Polsce, a swoją rekrutacją próbują udawać Google'a albo innego Amazon'a. Na rozmowie HR dowiadujesz się że czekają Cię dwie rozmowy techniczne z live codingiem (i to na tym samym poziomie, żeby sprawdzić czy się nadajesz), a potem kolejne dwie rozmowy (bodajże culture fit czy coś w ten deseń). Po rozmowie dostajesz formularz z jednym pytaniem technicznym i jednym opisowym na (uwaga uwaga!) 500 znaków po angielsku! Nikt przy zdrowych zmysłach tego pisać nie będzie, więc pytania wrzuciłem w Chat GPT, ale niestety odpowiedzi nie były satysfakcjonujące dla Panów inżynierów oceniających. Ewidentnie firma czuje się mocna słabością rynku.
Co do oferowanej stawki - była okej.
Vari
12.10.2024 19:03
Kolejny softwarehouse, który na samym starcie pokazuje (usunięte przez administratora)i kreuje się na elitarną firme z super benefitami których de facto nie ma bo stawki są średnie, a jest wymóg pracy z biura.
Dziwny proces rekrutacyjny zaczynający się od formularza i przechodzenie przez następne etapy po to by starcić nawzajem swój czas.
Nie polecam aplikacji tam.
Ferdek
19.04.2024 07:56
Chciałbym dostać się do pracy na stanowisko IT Project Manager. Nikt nie podał tu stawki zarobków a mi przydałyby się chociaż widełki żebym wiedział na co mogę liczyć zanim wyślę CV. Zarobki są jawne i nie ma tak że wszystko jest tajne przez poufne? Jak tak to wrzućcie orientacyjne kwoty.
były pracownik
23.04.2024 21:51
Widełki dopasują do doświadczenia, choć jeśli poprosisz o mało, to dadzą Ci mało. Stawki i tak nie są najważniejsze. Jak nie spodobasz się komuś z zarządu to i tak Cię nie przyjmą. I spodziewaj się 3-4 takich samych rozmów - hr a potem wszyscy członkowie zarządu, tylko każda rozmowa osobno. Social w firmie super, ale atmosfera tragiczna.
Olo
02.09.2024 21:17
A dlaczego atmosfera tragiczna ? Współpracownicy nie fajni czy zarząd ?
zaintrygowany
17.06.2024 22:16
ktos cos powie jak wyglada praca testerska w firmie ?
Programista40kByku
09.01.2024 23:22
Nie polecam. W firmie na codzien klepie sie CRUDy w Reakcie, a proces rekrutacyjny wyglada tak, ze sa dziwne zadania z algorytmow, jakies live codingi. Nic z tego potem nie ma zastosowania w pracy. Kolejna firemka, co chce sie sila upodabniac do Facebooka.
KW
15.09.2023 09:03
Chciałbym przestrzec wszystkich przed aplikowaniem do tej firmy. W trakcie rozmowy rekrutacyjnej z Hr-owcem Panią Olgą dostałem informację pozytywną że będą jeszcze maksymalnie 1-2 rozmowy i mam czekać na odpowiedź. Po 5-6 dniach od rozmowy dostaje maila w którym nikt mnie tak nigdy nie z dyskryminował, cytuję "Jeśli chodzi o powody odrzucenia, to na pewno najważniejsze było dla nas dopasowanie kulturowe i tutaj po prostu poczułyśmy lepsze dopasowanie z innymi osobami." - Nie wiem czy posiadanie rodziny i bycia normalnym gościem który pracuje w branży ponad 10 lat jest jakimś wynaturzeniem i odbiegającym od kultury Europejskiej dziwnym trendem nie pożądanym w firmie Software Mansion, może szukają ciemnoskórych, bądź hindusów? Bardzo nie polecam tej firmy i takiego procesu rekrutacyjnego. Takie zachowanie nie ma nic wspólnego z poważnym i przyjaznym miejscem pracy dla ludzi.
KW
17.12.2023 22:12
No dostałem odmowe dosłowną że nie przechodzę do następnego etapu ze względu na "dopasowanie kulturowe", więc nie wiem powiedziałem może że mam rodzine i dlatego odrzucili. Powalona akcja generalnie.
KL
19.12.2023 15:01
imo dorabiasz sobie teorie do tego, że cię odrzucili. Dopasowanie kulturowe nie dotyczy posiadania rodziny czy kultury, w jakiej się wychowałeś, chyba nie rozumiesz tego pojęcia. Może np pracowałeś do tej pory w korpo ze sztywną hierarchią i boją się, że nie dopasujesz się do stylu pracy w start upie. Może też, nie mieli konkretów, na czuja odrzucili twoją kandydaturę i łatwo się wtedy zasłonić culture fitem, bo jest mało zdefiniowany.
Docent Eugeniusz Łopata
02.09.2023 02:18
Na moje to na programiste szukają cymbała któremu będzie można nagadać głupot o zaufaniu i scrumie i szkoleniach. Bo na takim można najwięcej zarobić.
Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Software Mansion?
Generał Kiszczak
21.07.2023 15:18
200 pracowników, 10 lat na rynku i zero komentarzy. (usunięte przez administratora)dziecko się zorientuje że coś tu śmierdzi, pewnie jest zakaz mówienia w kontrakcie, na ile zgodny z prawem trzeba by prawników zapytać. Na moje oko obchodzi konstytucję i traktat unijny. Miałem rozmowę z tymi babami i wydaje mi się że łowili jelenia, który podpisze wszystko co mu dadzą tak żeby mozną go było za (usunięte przez administratora) złapać. Albo poprostu te zachowania irracjonalne były irracjonalne i wynikały z głupoty, ale obstawiam to pierwsze
Intern
02.01.2023 11:58
SWM organizuje bardzo fajne programy stażowe - dostać się jest trudno, ale jest później dużą szansa zostania w firmie.
guzik
05.01.2023 02:38
Dlaczego uważasz, że trudno się dostać? Jeśli mnie zaprosili na rozmowę to już raczej z górki czy mam się bać?:p
Zostaw merytoryczną opinię o Software Mansion Sp. z o.o.