Pracuję już tam ponad rok, głównie w soboty poza moją standardową pracą. Zacząłem z ciekawości i chęci poznania czegoś nowego oraz sprawdzenia się w innej roli. Na co dzień pracuje już od wielu lat jako programista.
Nie zgodził bym się z wieloma komentarzami że konspekty są słabe, wydaje mi się że są przynajmniej przeciętne, dla mnie były jak na razie w porządku (czasem błędy, za mało jak i za dużo materiału, ale starałem się być elastyczny). Ogólnie sama praca jest dla mnie ciekawa, zawsze lubiłem uczyć co do firmy.
Co do samej pracy i firmy wydaje mi się, że jest to dobra praca dla studenta dla osoby z branży to na dłuższą metę raczej średnio, fajne doświadczenie i "cos innego" ale jest sporo wad. Wynagrodzenie z tego 80-120 zł za 2x45minut. Niby nie najgorzej, ja na sam start dostałem 100 zł, ale porównując do stawek programisty traktuje to raczej jako prace z zamiłowania i ciekawości.
Rekrutacja wyglądała tak że po wysłaniu CV ktoś rozmawiał ze mną przez telefon a potem zostałem zaproszony na lekcje próbną online (był nauczyciel oceniający, przed lekcja dostęp do platformy w której można było sobie zrobić szkolenia z zajęć, m.in. jak je prowadzic jak się zachowywać, jaki jest schemat itp.). Później miałem jeszcze podobną lekcje próbną ale już na miejscu (nikt mnie nie poinformował że będę sprawdzany drugi raz). Osoby oceniające były raczej bardzo surowe bo zwracały uwagę na jakieś błahe rzeczy, często niezależne ode mnie ale dały też kilka istotnych rad.
Wracając do samej pracy wad i zalet. Firma jako tako ma jakieś struktury i organizacje co do zgłaszanie problemów. Niestety część problemów jest olewana albo nie rozwiązywana, np. kiedy zgłaszam problem z komputerem (za słabe komputery na zajęciach stacjonarnych) bądź problem z rzutnikiem ktoś niby chce cos zrobić ale nic sie nie zmienia :) Ogólnie firma wymyśliła sobie takie czaty z pracownikami do szybkiej komunikacji (były na fb teraz są na discordzie) ale często można coś tam pisać i jak problem jest "trudny" to nikt nie odpowie albo oleje taka kwestię. Brakuje wielu standardowych ścieżek i procesów (jakich jak w korporacjach).
Firma ma też dość słabe podejście do pracowników, mam wrażenie że dlatego iż sporo tu studentów. Takie słabe zagrywki to np: odwoływanie zajęć, czasem też pomyłki z błędnym przypisaniem (zdążało mi się że miałem te same zajęcia co inny nauczyciel). W takich sytuacjach olewają pracownika mimo ze ktoś był przed komputerem aby prowadzić zajęcia on-line. Z drugiej strony straszą w mailach i komunikatach jak ktoś spóźnię się na zajęcia to będzie miał odrabiać je za darmo :) Ogólnie sporne sytuacje ewidentnie chcą rozstrzygać na swoją korzyść. Wielokrotnie miałem odwoływane zajęcia na ostatni moment i często informacja była tylko sms albo musiałem sam sprawdzić w systemie. Sam proces przydzielania zajęć jest niejasny bo w sumie nie wiem kto je dostaje, czy ktoś ma pierwszeństwo, czy robią to na jakiś innych nie znanych zasadach, do tej pory otrzymywałem głównie zajęcia stacjonarnie w wybrany dzień. Gdy chciałem kiedyś coś więcej (zgłosiłem chęć prowadzenia czegoś jeszcze) to nic nie dostałem aby zaraz później trochę na siłę wpychać mi jakąś grupę bo inny nauczyciel z czegoś zrezygnował. Tak czy inaczej mechanizm przydzielania jest nie jasny i nikt nie raczył mi powiedzieć czym się kierują przydzielając grupy bądź zastępstwa.
Podsumowując, tak jak wspomniałem na początku moim zdaniem praca dobra dla jakiejś początkującej osoby lub student. Stawka może nie być najgorsza, chociaż trzeba mieć trochę asertywności aby nie pomiatali człowiekiem oraz brać pod uwagę fakt iż do zajęć też trzeba sie przygotować i w najlepszym przypadku z 2x45m zajęć to około 2h naszego czasu.