Chciałbym podzielić się opinią dotyczącą procesu rekrutacyjnego, który niestety pozostawił po sobie negatywne wrażenie.
Na początku byłem bardzo pozytywnie nastawiony i zmotywowany przed rozmową, natomiast jej przebieg znacząco obniżył moje zaangażowanie oraz wpłynął na odbiór całego dnia. Niestety, poziom energii i sposób prowadzenia rozmowy przez pana Guilherme były bardzo niskie, co sprawiało wrażenie braku zainteresowania lub profesjonalnego podejścia do kandydata.
Dodatkowo, jakość techniczna rozmowy była niezadowalająca – szczególnie problematyczna była jakość mikrofonu, która utrudniała zrozumienie wypowiedzi w języku angielskim. W kilku momentach musiałem domyślać się, co zostało powiedziane, co znacząco wpłynęło na komfort komunikacji.
Posiadam 4 lata doświadczenia na tym stanowisku, dlatego decyzja o odrzuceniu kandydatury z powodu „no match” bez możliwości dalszej rozmowy lub drugiej szansy wydaje się mało uzasadniona i nie do końca transparentna.
Uważam, że zarówno jakość komunikacji, jak i podejście do kandydatów w procesie rekrutacyjnym wymagają poprawy, aby lepiej odzwierciedlały standardy profesjonalnej organizacji.