PGW Wody Polskie
1 465 5255 5 1

Opinie o PGW Wody Polskie

Filtruj opinie po kryteriach:

Gerda
 Opinia

Największa porażka to zatrudnianie bez konkursu i bez wykształcenia kierunkowego. Osoby na stanowiska decyzyne słabsze od pracownikow.

Pomocna?
Tak4Nie
Zrozpaczony
 Opinia

a najważniejszej kwestii dalej nie ma... co z Regulaminem Wynagrodzeń. Ta niesprawiedliwość, że na tych samych stanowiskach dostaje się różne pensje to patologia! Trwa to już 1,5 roku :-(

Pomocna?
Tak25Nie2
polipo
 Opinia
@Zrozpaczony 30.05.2019 10:55

Informacja taka jest że we wrześniu ma być regulamin i wyrównanie tych stanowisk i także podwyżki. Zresztą to nie nowa informacja. wiadomo o tym od dawna. trzeba czekać do września.

Pomocna?
Tak7Nie2
lidia
 Opinia
@polipo 30.05.2019 11:04

kolega ma studia kierunkowe drugi średnia maja to samo. o czym to swiadczy?

Pomocna?
Tak13Nie
Horacy z dr Quinn
 Opinia
@Zrozpaczony 30.05.2019 10:55

Ok, a co powiesz na sytuację: 2 osoby, jedna pracuje 15 lat w rzgw a druga przyszła ledwo po studiach i obie mają stanowisko starszego specjalisty. Mają tyle samo zarabiać bo przecież mają takie samo stanowisko? Czy ktoś rozwiąże TEN problem? Proszę mi nie pisać o stażowym, bo ono zawsze może zostać zabrane, a po drugie co z umiejętnościami, wiedzą i doświadczeniem?

Pomocna?
Tak20Nie1
fachowiec
 Opinia
@Horacy z dr Quinn 30.05.2019 12:22

Dokładnie. Jeszcze żeby to były studia przyrodnicze, a nie muzyczne czy socjologiczne.... takie przypadki kierownicze też są. Jaka to motywacja do pracy dla fachowców kierowanych przez takie osoby ......

Pomocna?
Tak17Nie1
jajajajaja
 Opinia
@Zrozpaczony 30.05.2019 10:55

A była okazja bo akcja powodziowa wystarczyło tylko żeby wszystkie osoby obsługujące stacje pomp itp poszły sobie na zwolnienia i by mieli ciepełko, a tak "wielka" woda poszła i cały misterny plan w(usunięte przez administratora):)) Ale mogłem sie osobiście przekonać przynajmniej przy okazji monitorowania wałów jacy to pseudospece traz są na stanowskach, a te wypowiedzi naszego wodza w telewizji POWLAJĄCE :))

Pomocna?
Tak9Nie1
Grześ
 Opinia
@polipo 30.05.2019 11:04

Porobili różne sztuczne dzialy np. ZZŚ powielają nasza robote czylinadzorow wodnych. Przesyłamy im postanowienia a oni zanoszą do podpisu do dyrektora. Powielaja nasza pracę. Tak jakby sekretarka nie mogla wydrukowac. Aby byla robota dla swoich.

Pomocna?
Tak9Nie3
Janina
 Opinia
@Grześ 31.05.2019 11:05

A dział organizacyjny tak samo. Posredniczą miedzy zz a rzgw. Kierownicy wysylaja np urlopy bezposrednio do rzgw. Tylu narobilo sie powielaczy. Takie sprawy powinne byc zalatwiane w rzgw. Naprawde duzo tu do zrobienia. Posrednikow stanowczo za duzo. Pozdrawiam

Pomocna?
Tak12Nie
Gruby Bolek
 Opinia
@Grześ 31.05.2019 11:05

Nadzory nie mają w swoim zakresie spraw z zakresu opiniowania i uzgodnień zzś wwięc nie powinny tego robić. Ale pewnie brakuje rąk do pracy...

Pomocna?
Tak4Nie
Pracownik
 Opinia
@Janina 31.05.2019 12:40

Zapraszam do działu organizacyjnego...założę się że takiego zakresu obowiązków za takie pieniądze byś nie ruszył i swoim małym rozumiem tego chaosu byś nie ogarnął!

Pomocna?
Tak3Nie3
Reg. Sobie rzeczywistość sobie
 Opinia
@Grześ 31.05.2019 11:05

Co Ci ZZŚ uczynił. NW nie mają wg regulaminu org. nic do ZZŚ i vice versa.

Pomocna?
Tak1Nie1
Święta
 Opinia
@Pracownik 31.05.2019 17:54

Nic,tylko nawzajem się obrażacie.,aż nieładnie.

Pomocna?
Tak6Nie
Grześ
 Opinia
@Reg. Sobie rzeczywistość sobie 31.05.2019 17:54

My w nadzorze uzgadniamy uzg. war. zabudowy a kierownik dzialu zanosi do podpisu dyra i jeszcze dodam ze podpisuje NASZE postanowienia jakby to on robil. Zbedny posrednik w ZZ

Pomocna?
Tak5Nie
Reg. Sobie rzeczywistość sobie
 Opinia
@Grześ 02.06.2019 07:35

Ale nie rozumiem co ma do tego ZZŚ? ZZŚ nie ma nic wspólnego z warunkami zabudowy.

Pomocna?
TakNie1
Mirek
 Opinia
@fachowiec 30.05.2019 20:48

A co powiesz na to ze gosciu po politologii?

Pomocna?
Tak4Nie
Opinie war zab
 Opinia
@Reg. Sobie rzeczywistość sobie 02.06.2019 08:56

Domyślam się, że dyrektor zdaje się na opinię NW w kwestii war. zab. Czyli komórki która odpowiadała też za eksploatację. Zamiast wysyłać kogoś w teren z ZZ to przesłaną opinię ZZŚ durkuje, żeby nie przesyłać dokumentów. To, który dział według was powinien robić te opinie. Tak na zdrowy rozsądek, żeby nie musiał jechać 50 km w sprawie jednych warunków zabudowy.

Pomocna?
Tak2Nie1
Grześ
 Opinia
@Reg. Sobie rzeczywistość sobie 02.06.2019 08:56

Na terenie dzialania RZGW Bialystok ma dziwne co?

Pomocna?
Tak2Nie
ww
 Opinia
@fachowiec 30.05.2019 20:48

w Koszalinie zarządem zlewni kieruje pani po biologii

Pomocna?
Tak9Nie
jajajajaja
 Opinia
@ww 03.06.2019 10:18

A jaki to ma związek z regulaminem?? zresztą większość odpowiedzi tutaj nie ma z tym żadnego związku :) czy wy już tak ogłupieliście pracując w tej firmie że nie jesteście w stanie czytać ze zrozumieniem ??

Pomocna?
Tak2Nie3
Paweł
 Opinia
@Grześ 03.06.2019 07:10

TO ZZŚ POŚREDNICZY W SPRAWIE UZGODNIEN POMIEDZY KIEROWNIKIEM NW A DYREKTOREM ZZ. CO NA TO DYREKTOR RZGW?

Pomocna?
Tak5Nie1
Ulka5
 Opinia
@Mirek 02.06.2019 09:28

Nie do wiary. Po politologii i pracuje w Wodach polskich. Gdzie taki sie uchował?

Pomocna?
Tak6Nie
ktoś
 Opinia
@Grześ 02.06.2019 07:35

Dział Utrzymania wystawia Postanowienia dot. war. zabudowy (wg nowego regulaminu) w oparciu o opinię NW, nie ma tak naprawdę ewidencji w ZZ, żeby sprawdzać na mapach. Dlatego proszone są NW sprawdzanie działek.

Pomocna?
Tak2Nie1
realista
 Opinia
@ktoś 04.06.2019 07:14

I tak to idzie - nadzory wodne niby nie mają w swoich obowiązkach prowadzenia ewidencji wód i urządzeń wodnych ( prawo wodne wyraźnie wskazuje inne organy Wód Polskich ), ale w sytuacji gdy praktycznie tylko w nich jest ta wiedza ( i inne informacje dotyczące "terenu" ) to te właśnie nadzory wodne de facto przygotowują wszystko, a w ZZ praktycznie tylko przybija się pieczątkę i podpisuje. Niestety wygląda to tak, że zgodnie z ustawą i regulaminami organizacyjnymi ( o ile są ) nadzory wodne mają szczegółowo określone granice swych kompetencji. W praktyce wygląda to tak, że wykonują masę innych rzeczy bo na dobrą sprawę nikt za nich tego nie zrobi ani w ZZ ani w RZGW. Mimo to nadal bardzo wielu ludzi w Wodach Polskich ( i to im wyżej tym więcej ) uważa nadzory wodne jedynie za biura obsługi klienta. Niektóre być może tak działają, szczególnie tam obsługują teren ubogi w infrastrukturę, wody i urządzenia wodne. Ale tam gdzie te systemy są bardzo rozbudowane włącznie ze złożoną infrastrukturą przeciwpowodziową, dużymi obiektami hydrotechnicznymi i całą masą pomniejszych urządzeń nadzory wodne ( o ile jeszcze mają w swych składach doświadczonych specjalistów - a z tym już bardzo różnie bywa bo ci często albo zostali przeniesieni do innych organów WP albo odeszli zupełnie z WP ) pracują pełna parą w mocno okrojonych składach. Wg mnie powinno być zdecydowanie mniej nadzorów, ale obejmujących większe obszary i ze zdecydowanie większą obsadą - minimum 6-7 osób plus doświadczony kierownik. Zresztą u zrębów przygotowywania tej reformy właśnie takie były założenia - w najcięższych i najbogatszych obiektowo nadzorach wodnych miało pracować bodajże nawet zdecydowanie więcej osób. A jak jest teraz ? Są bezsensowne 1-2 osobowe nadzory, a tam gdzie wałów, rzek i urządzeń są setki kilometrów i setki sztuk pracuje najczęściej może góra 4 osoby ( a często tylko trzy ). Jedna naprawdę duża i długotrwała powódź na Wiśle czy na Odrze i ich dorzeczach szybko pokaże wady takiej organizacji i podziałów. Tylko dlaczego jak zwykle Polak ( w tym przypadku decydenci w Wodach Polskich i ministerstwie ) ma być mądry po szkodzie a nie przed nią ?

Pomocna?
Tak13Nie
Ania
 Opinia
@Ulka5 04.06.2019 06:18

Uwazam że to jest nie prawdą. Po politologii. Chyba że kosi wały. To moze być że taką osobę zatrudnili.

Pomocna?
Tak4Nie1
realista
 Opinia
@Ania 04.06.2019 08:50

Koszenie wałów to mały procent tego czym zajmują się Wody Polskie, a praktycznie nadzór wodny ( w praktyce i tak robią to zewnętrzni wykonawcy ). Inną sprawą jest to by przy tym koszeniu nie uszkodzić wału - a i takie przypadki miałem gdy sprzęt koszący zsunął się z częścią wierzchnią skarpy bo wykonawcy zabrakło wyobraźni podczas koszenia. Więc nawet przy tak prostym procesie wymagana jest jakaś wiedza dot. stabilności skarp itp. Ale nie o koszenie głównie chodzi. Jest masa innych spraw gdzie pracownik działów merytorycznych Wód Polskich nie wyłączając nadzoru wodnego musi mieć wiedzę merytoryczną najlepiej popartą doświadczeniem. I to zarówno w sprawach utrzymaniowych, inżynierii i hydrotechniki, powodziówki, coraz w większym zakresie środowiskowych itd. czyli szeroko rozumianej gospodarki wodnej. I tu politolog, nawet najlepszy nie ma racji bytu. Być może w administracji lub innych działach nie merytorycznych. A czy to prawda, że tacy ludzie pracują w Wodach Polskich na stanowiskach ściśle związanych technicznie z gospodarka wodną ? Tak to prawda. I zapewnie wielu z nas zna takie przypadki między Odrą a Bugiem.

Pomocna?
Tak8Nie
Pit
 Opinia
@Ulka5 04.06.2019 06:18

A kim wcześniej był Prezes, skoro przekazano mu odpowiedzialność za tworzenie Wód Polskich? Pytam, bo nie wiem - nie żebym coś przeciwko miał.

Pomocna?
Tak1Nie
Ulks
 Opinia
@realista 04.06.2019 09:33

Zrobic porzadek z ludzmi z takim wyksztalceniem. To juz patologia do kwadratu.

Pomocna?
Tak7Nie
PNW
 Opinia
@realista 04.06.2019 08:16

100% racji, do tego jeszcze Nas (starych pracowników terenowych) zdegradowali do referentów a specjaliści z RZGW piszą w każdej sprawie o tak zwaną "opinię"...

Pomocna?
Tak7Nie
Jarek
 Opinia
@Ulka5 04.06.2019 06:18

Ponoc w RZGW Białystok

Pomocna?
Tak4Nie1
@jojo
 Opinia
@Pit 04.06.2019 13:39

z-cą dyr. w departamencie żeglugi śródlądowej w mgm

Pomocna?
TakNie3
wiem
 Opinia
@Pit 04.06.2019 13:39

Urzędnikiem

Pomocna?
TakNie2
pracownik zz
 Opinia
@ww 03.06.2019 10:18

dlatego doktor biologii nic nie robi bo boi się podejmować decyzje,które mogłyby być wykorzystane przeciwko niej-świadczące o braku kompetencji i przygotowania zawodowego.

Pomocna?
Tak4Nie
realista
 Opinia
@PNW 04.06.2019 19:32

Skąd ja to znam ?

Pomocna?
Tak4Nie
ss
 Opinia
@lidia 30.05.2019 11:23

starsi ze średnim są mądrzejsi od młodych z wyższym

Pomocna?
Tak6Nie2
praktyk
 Opinia
@Opinie war zab 02.06.2019 11:35

Za eksploatację urządzeń , prace inwestycyjne oraz prowadzenie ewidencji odpowiada w RZGW Zarząd Zlewni - Nadzory Wodne w myśl ustawy zorganizowano jako biura podawcze , przyjąć pismo, potwierdzić odbiór i przekazać wyżej - to wszystko

Pomocna?
Tak2Nie
pragmatyk
 Opinia
@realista 04.06.2019 08:16

wg mnie powinno być zdecydowanie mniej nadzorów, ale obejmujących większe obszary i ze zdecydowanie większą obsadą - minimum 6-7 osób plus doświadczony kierownik - odpowiadam i wyjaśniam : pracując w Nadzorze Wodnym muszę przejechać w sprawie śmieci , uschniętego drzewa lub padliny ponad 50 km w jedną stronę pod siedzibę RZGW gdzie zalegają - na ich wezwanie (tzw. obywatelska interwencję ) - zwiększając teren działania Nadzoru Wodnego i dodając większą osadę nie ułatwiasz sprawy - ilość interwencji w terenie wrosnie, będę musiał przejechać kolejne 50 lub 150 km w sprawie i dodatkowa obsada nie ma nic do rzeczy, bo z kolegą (koleżanką ) co najwyżej będę mógł pokonać trasę etapami a auto jest jedno - masz jeszcze jakieś cenne przemyślenia ?

Pomocna?
Tak4Nie1
Ja
 Opinia
@realista 04.06.2019 09:33

Brawo.

Pomocna?
Tak2Nie
Ja
 Opinia
@pragmatyk 05.06.2019 22:09

Zgadza się

Pomocna?
Tak3Nie
Ja
 Opinia
@pragmatyk 05.06.2019 22:09

Zarządy melioracji działały przy większej obsadzie na większym. Doskonale sobie radziły. Ludzie byli przypisani terenów. Może warto byłoby zastanowić się nad połączeniem Nadzorów. Poza tym większość Nadzorów ma auto, więc przy łączeniu będzie ich kilka. Warto korzystać ze sprawdzonych systemów a nie cofać się o kilkadziesiąt lat wstecz.

Pomocna?
Tak3Nie2
realista
 Opinia
@pragmatyk 05.06.2019 22:09

Jak już ktoś na tym forum pisał w Zarządach Melioracji były inspektoraty mające tereny większe niż obecne nadzory wodne i radziły sobie bez problemów. Wyjazdy w teren można organizować racjonalnie - za jednym przejazdem można oblecieć kilka spraw ( a takie zawsze się znajdą ) zamiast do każdej wyjeżdżać osobno. Kilka osób więcej w nadzorze daje ten efekt, że pomimo jazd w teren pozostała część załogi nadal pozostaje na miejscu i pracuje w biurze. A jest to o tyle ważne, że prace w terenie muszą realizować co najmniej dwie osoby ze względu na bezpieczeństwo. Więc dwuosobowe nadzory praktycznie zamykają biuro i każdy kto chciałby coś w nim załatwić co najwyżej "pocałuje klamkę" ( co wg mnie jest niedopuszczalnym ), nie mówiąc o masie pilnych spraw które zsyłają do nadzoru ZZ i RZGW, czy innych które w tym momencie "leżą". A przy przeglądach rzek czy wałów powinny jechać znowu trzy osoby - kierujący samochodem i dwie wykonujące przegląd - kierowca ( często kierownik ) zostawia ekipę na jednym końcu odcinka, a odbiera ją na drugim by ci nie musieli latać w tę i z powrotem po terenie ( a nie są to kilkuset metrowe spacerki ), w międzyczasie mogąc sprawdzić jakieś punktowe sprawy. I teraz, uwzględniając zastępowalność pracowników podczas długotrwałych nieobecności, w tym momencie ilość osób dla funkcjonowania ciągłego nadzoru bez szkody dla działań w terenie i realizacji spraw w biurze powinna wynosić przynajmniej 5. Przy okazji, o ile to kierownik nadzoru kieruje samochodem służbowym, ma on wtedy na bieżąco wiedzę z całego podległego terenu. U nas latami to funkcjonowało przed reformą przy znacznie większym terenie - mieliśmy teren o rozpiętości w linii prostej prawie 70 kilometrów z setkami kilometrów wałów przy kilku dużych rzekach i jeszcze większą długością cieków mniejszych, które musieliśmy ogarnąć. I w ostatnich latach przed reformą gdy naprawdę dużo pieniędzy było na utrzymanie ( najważniejsze wały były koszone min. dwukrotnie a wszystkie pozostałe co najmniej raz, rzeki zaś utrzymywane były w o niebo większym zakresie niż teraz - te najbardziej newralgiczne nawet co rocznie ) wszystko hulało jak w zegarku - teren był na bieżąco, a i sprawy załatwiane w biurze nie leżały dłużej niż wynikałoby to z KPA ( i zazwyczaj to było krócej niż dłużej - przekroczenia terminów można było policzyć na palcach jednej ręki w ciągu całego roku ). W sytuacjach podbramkowych gdy trzeba było jednocześnie ogarnąć kilka zupełnie przeciwległych miejsc pracownicy mogli również realizować prace w terenie z wykorzystaniem swoich pojazdów - zawsze można rozliczyć delegację. Tak więc z doświadczenia wiem, że taki model się sprawdził w każdej możliwej sytuacji - od powodzi po zwykłe codzienne funkcjonowanie gdy naprawdę w terenie ze względu na większe fundusze więcej się robiło niż teraz ( ale przecież Wody Polskie będą dążyć raczej do tych wyższych poziomów finansowych niż do niższych ). A teraz przełóż to na jedno- dwu- czy trzy osobowy nadzór wodny uwzględniając wszelkie wymogi dot. terminów, ilości spraw, zasad bezpieczeństwa pracy w terenie, organizacji pracy w sytuacjach kryzysowych. Ponadto ograniczenie liczby nadzorów to oszczędności - mniej siedzib do utrzymania, mniej samochodów służbowych, a liczba etatów się nie zwiększy ( te z likwidowanych przeszłyby do zwiększonych nadzorów ) lub ten wzrost byłby zupełnie niewielki. No chyba, że wg Ciebie nadzór wodny to ma być jedynie biurem obsługi klienta. Ale chyba nie o to chodzi ?

Pomocna?
Tak5Nie6
Medal
 Opinia
@realista 06.06.2019 08:23

Masz trochę racji, ale też jest Druga strona MEDALU!!!! W tym wszystkim nie chodzi przecież o pracowników Wód Polskich tylko o obywateli! Myślisz tylko o sobie!!!! Piszę poważnie, bo mamy ludziom pomagać i być jak najbliżej nich... nie wyobrażam sobie, żeby mieszkańcom, którzy już nauczyli się naszych struktur nagle kazać jechać do najbliższego nadzoru Wodnego zamiast 30 km to 60 km. Gdzie tu jest zbliżanie się państwa do obywatela? W przypadku połączenia Nadzorów nie ma mowy o szybkich interwencjach itp. Z praktyki wiem, że połączenie Nadzorów może przynieść więcej kosztów niż oszczędności. Przykład: Oszczędzamy na wynajęciu 1 biura zamiast 2, ale tracimy więcej pieniędzy na dojazdy pracowników w oddalony teren, tracimy mnóstwo czasu (czynnik nieprzeliczalny) na dojazdy pracowników w dalekie strony 70 km do pokonania w dwie strony to ponad 2 godziny samej jazdy, powoduje to konieczność zatrudnienia dodatkowych pracowników, ponieważ czas stracony na dalekie dojazdy to mniej czasu na załatwienie spraw w biurze (często wyjazd jest wtedy konieczny na cały dzień). Dodatkowo należy zwrócić uwagę, że w realiach Polskich Wód pracownikom nie będzie się opłacało dojeżdżać do pracy do innego miasta np. 30 km (chodzi o koszty i czas dojazdu), spowoduje to kolejne odejścia fachowców itp. Do dziś wiele osób pamięta jak na spotkaniu w RZGW przed reorganizacją jedna z Pań się rozpłakała na wiadomość, że jej nowa siedziba (Nadzoru Wodnego) będzie mieściła się 10!!!!!! km od miejsca zamieszkania. Dla niej to był koniec świata....

Pomocna?
Tak4Nie4
pragmatyk
 Opinia
@Ja 06.06.2019 00:04

nie podszywaj się pod cudzy nick - bo sam sobie przeczę - prawda w oczy kole ?

Pomocna?
TakNie
pragmatyk
 Opinia
@realista 06.06.2019 08:23

o czym Ty piszesz ? W Zarządach Melioracji były Oddziały - pod Oddział podlegały Inspektoraty o ile były ( u nas nie i w innych Oddziałach też nie ). Kierownik Inspektoratu może w teren jeździł sam - bo miał umowę na korzystanie z auta ( papiery za niego wypełniała pracownica w inspektoracie - resztą robił Oddział pod który podlegał). Żaden Kierownik Oddziału a tym bardziej Dyrektor Oddziału nie woził pracowników w teren - bo od tego miał ludzi - kierowców. I tak zostało - kierownika w teren wozi pracownik, a nie on jego - no że chyba u was jest inaczej - ale nie byłem to nie wiem ....

Pomocna?
Tak1Nie4
pragmatyk
 Opinia
@realista 06.06.2019 08:23

Do Medal - cytat ,, Ponadto ograniczenie liczby nadzorów to oszczędności - mniej siedzib do utrzymania, mniej samochodów służbowych, a liczba etatów się nie zwiększy ( te z likwidowanych przeszłyby do zwiększonych nadzorów ) lub ten wzrost byłby zupełnie niewielki. No chyba, że wg Ciebie nadzór wodny to ma być jedynie biurem obsługi klienta. Ale chyba nie o to chodzi ?" - Medal Ty nie myśl tylko rób to ustawodawca przewidział - nie Ty jesteś od myślenia - myślenie zostaw mądrzejszym od siebie bo Cię głowa rozboli .... P.S Likwidacja biurowców, które nie przyjmują klientów u siebie tylko odsyłają ich w teren przyniosłaby większe oszczędności - tak sobie tylko głośno myślę ...

Pomocna?
Tak1Nie3
Pracownik PGW WP
 Opinia
@realista 06.06.2019 08:23

Bardzo cenne uwagi

Pomocna?
Tak2Nie3
Zenek
 Opinia
@Medal 06.06.2019 12:00

Wtrącę się do rozmowy bo kolega trochę bredzi. Jakie Państwo bliżej obywatela, mówisz o naszym, bo chyba nie. Państwo łupi obywatela na jego oczach na każdym kroku. No fakt zbliża się ale do obywatela kieszeni i to szybciej niż nam się wydaje. Uwierz mi że patrząc na pracę Nadzorów podległych pod ZZ, to w sumie siedzieć i brać kasę za nic też bym chciał. Jak mądre głowy napiszą prawo wodne jak powinno być to wszystko ruszy samo. Podział powinien zostać jak był, wystarczyło zatrudnić nowe osoby, dać Nadzorom więcej kompetencji i by było ok. Ale głąby zrobili podział terytorialny wg zlewni i się wszystko posypało.

Pomocna?
Tak7Nie2
pragmatyk
 Opinia
@pragmatyk 06.06.2019 19:22

Moderatorze forum - dlaczego zmieniasz mi nick lub się pod niego podszywasz - ładnie to tak ?

Pomocna?
TakNie2
pragmatyk
 Opinia
@Zenek 06.06.2019 20:26

pragmatyk do medal : Wtrącę się do rozmowy bo kolega trochę bredzi. Jakie Państwo bliżej obywatela, mówisz o naszym, bo chyba nie. Państwo łupi obywatela na jego oczach na każdym kroku. No fakt zbliża się ale do obywatela kieszeni i to szybciej niż nam się wydaje. Uwierz mi że patrząc na pracę Nadzorów podległych pod ZZ, to w sumie siedzieć i brać kasę za nic też bym chciał. Jak mądre głowy napiszą prawo wodne jak powinno być to wszystko ruszy samo. Podział powinien zostać jak był, wystarczyło zatrudnić nowe osoby, dać Nadzorom więcej kompetencji i by było ok. Ale głąby zrobili podział terytorialny wg zlewni i się wszystko posypało. Nie napisałem tego bo się to kupy nie trzyma w kontekście moich wcześniejszych odpowiedzi - sam sobie piszesz i odpowiadasz ? pragmatyk. Brawo Ty !

Pomocna?
Tak1Nie2
Pracownik PGW WP
 Opinia
@pragmatyk 05.06.2019 22:09

Tak, dobry przykład działania Zarządów Melioracji.

Pomocna?
TakNie2
pragmatyk
 Opinia
@pragmatyk 06.06.2019 21:35

Czemu moderujesz to forum - żeby łanie było ? Przestań żonglować moim nickiem i wypowiedziami robiąc ludziom wodę z mózgu

Pomocna?
TakNie2
pragamtyk
 Opinia
@pragmatyk 06.06.2019 21:49

Moderatorze ładnie pracujesz ale porobiłem sobie screeny - co Ty na to ?

Pomocna?
TakNie2
jAN
 Opinia
@realista 06.06.2019 08:23

I JESZCZE JEDNA ZAPASOWA OSOBA W BAGAŻNIKU DLA BEZPIECZEŃSTWA. KIEROWCA MOŻE ŹLE SIĘ POCZUĆ.

Pomocna?
Tak2Nie4
realista
 Opinia
@pragmatyk 06.06.2019 18:35

Ja opisuję to co miałem na własnym podwórku - u nas były Inspektoraty i każdy z nich w ostatnich latach miał auto służbowe, i nie było w nich żadnego odrębnego etatu dla kierowcy. Był nim któryś z pracowników inspektoratu lub sam kierownik, którzy oprócz tego wykonywali normalne swe obowiązki. I czy to był sam kierownik czy któryś z pracowników, to po prostu jeździł w teren nie sam ale z innymi, którzy musieli w terenie coś załatwić, sprawdzić, zrobić przegląd czy wizję terenową itd. I papiery związane z tym transportem też sami wypełniali, a nie zrzucali tego na współpracowników - w każdym razie u nas tak było, bo to kierownik miał auto służbowe, sam wypełniał wszystkie papiery ( które później rozliczał w dyrekcji ) i jeździł w teren z pracownikami. Do tego ogarniał swoje obowiązki i dawał sobie z tym wszystkim radę. Czasami jak naprawdę nie mógł jechać to auto przekazywał czasowo któremuś z podwładnych, lub rozpisywał delegacje dla pracowników gdy jechali swoimi pojazdami. I bardzo rzadko bywało by w teren ktoś jechał sam, bo sam miałem przypadek, że gdyby nie kolega mógłbym już z tego "terenu"nie wrócić. Wyjątkiem były sytuacje gdy pracownik jechał z kimś z zewnątrz np. z wykonawcą na kontrolę zadań - tak czy siak "samotne wyprawy" po terenie to była ogromna rzadkość wymuszona jakąś wyjątkową sytuacją. I nie piszę tu o samochodach w Oddziałach Rejonowych czy w dyrekcji Zarządu Melioracji, w których byli specjalnie do tego celu zatrudnieni kierowcy - to zupełnie inna sprawa. I na koniec - to wszystko hulało, teren był ogarnięty, papierologia też, a i zdarzyło się usłyszeć słowa podziękowania od zupełnie obcych ludzi, którzy widzieli, że jakiś urząd może załatwiać sprawy i działać w miarę sprawnie i bez zbędnej zwłoki ( co wg nich w stosunku np. do innych instytucji wcale regułą nie było ) . A dziś gdy spotykam się z ludźmi z zewnątrz regularnie słyszę pytanie - po co to było rozwalać i że jest gorzej niż przed reformą.

Pomocna?
Tak1Nie5
Medal
 Opinia
@realista 07.06.2019 09:10

Gorzej? Chyba Tobie, bo w końcu ktoś Ci każe pracować i musisz wypełniać swoje obowiązki... Nie narzekajmy, pracujmy - wtedy będzie lepiej! Uważam, że wprowadzona ustawa i podział zlewniowy terenu to strzał w dziesiątkę. Tracimy argument przed innymi, że to już inny powiat, inne województwo, że to nie my a oni.... Teraz wiadomo co do kogo i dlaczego należy.

Pomocna?
Tak2Nie3
realista
 Opinia
@Medal 06.06.2019 12:00

Nie będę się odnosił do wszystkiego co napisałeś, ale porównajmy : mamy dwa małe dwuosobowe nadzory, w obu jest potrzeba wyjazdu w teren ( interwencja, kontrola wykonywania zadać itp.), i z obu jadą obie osoby ( a muszą obie bo takie są obowiązujące zasady ze względu na bezpieczeństwo - a nie zakładam a priori łamania tych zasad ) w teren. Czyli i tak w obu robota w biurze leży, potencjalny interesant co najwyżej może pomocować się z klamką, a za to są koszty wyjazdu obu ekip dwoma samochodami nie licząc nie przepracowanego czasu. W jednym nadzorze wodnym pojechałaby jedna ekipa jednym samochodem do obu spraw w ramach jednego wyjazdu. A może nawet nie dwóch a więcej spraw, bo w takich jednostkach jak nadzory zawsze jest coś do zrobienia w terenie i można wtedy to połączyć. Ale w tym samym czasie biuro nie byłoby zamknięte bo - zakładam że większe nadzory to i większa ich obsada - część pracowników przecież nadal pracuje na miejscu i zajmuje się tym wszystkim czym musi nadzór się zajmować. A wyobraź sobie gdy jest sytuacja kryzysowa np. wezbrania - co wtedy ? Jechać w teren bo coś się w nim dzieje niedobrego co trzeba sprawdzić i zweryfikować, czy siedzieć w nakazanym przez "górę" dyżurze w biurze. W dwuosobowym nadzorze nie da się tego połączyć bez naruszenia zasad bezpieczeństwa poruszanie się w terenie, a każdy kto zaliczył powódź wie jak potencjalnie niebezpieczne mogą być samotne wyprawy w czasie takich sytuacji. A co do bliskości do obywateli to nigdy nie jest tak, że każdemu dogodzi ( chyba dopiero wtedy gdyby nadzór był w każdej gminie). Ale uwzględnijmy czasy w których żyjemy i technologię komunikacji którą się na co dzień posługujemy. Dziś naprawdę nie trzeba wszystkiego osobiście załatwiać. Jest internet, telefony czy tradycyjna poczta. Niemal każdą sprawę można załatwić bez osobistego kontaktu. A tak naprawdę szczerze odpowiedz sobie ilu tych zwykłych mieszkańców dziennie osobiście obsługujesz. 90 % odwiedzających nasze biura to ludzie przywożących dokumenty ze zgłoszeniami czy wnioskami dot. jakiś inwestycji itp. ( projektanci, wykonawcy, pełnomocnicy itd.). A dla nich te 30 km nie stanowi wielkiej trudności i mają je wkalkulowane w działalność. A dlaczego 30 km a nie 60 km ? Bo gdyby teren nadzór miał rozpiętość ok. 60-70 km to nigdy nie jest tak że jego siedziba położona jest na obrzeżu tylko bliżej centrum. A co do pracowników - od ponad dwudziestu lat dojeżdżam do pracy ok. 20 km w jedną stronę i korona mi z głowy nie spadła. Nie wariujmy - ( teraz się narażę wielu ) - urzędy i takie organizację jak wody polskie nie tworzy dla ludzi w nich pracujących, i po to by im wygodnie było.

Pomocna?
Tak1Nie4
Medal
 Opinia
@realista 07.06.2019 09:54

Tak, Polskie Wody są dla obywateli. Łączyć Nadzory? Uważam, że się nie powinno, ale i tak o wszystkim decyduje SZEF!

Pomocna?
Tak2Nie2
realista
 Opinia
@Medal 11.06.2019 07:42

Pewnie że są dla obywateli. Tylko mi jednocześnie powiedz w jaki sposób ma funkcjonować jedno- czy dwuosobowy nadzór wodny podczas sytuacji kryzysowych np. ogłoszonego alarmu przeciwpowodziowego ? Wtedy na 100 % zarządzone są przez RZGW dyżury jednostek terenowych w biurach ( sam miałem takie sytuacje gdy moja jednostka miała 24-godzinne dyżury w czasie sporych wezbrań ). I co ma zrobić 1-osobowy nadzór - ciągła praca 24 na 24. A w dwuosobowym 12 na 12. Przecież to jest nawet niezgodne z przepisami. A co gdy trzeba pojechać w teren w czasie takiego kryzysu ? W 1-osobowym nadzorze wodnym taki pracownik niech zapomni o wizjach terenowych np. celem sprawdzenia zasadności zgłoszeń o zagrożeniu, bo gdyby coś się temu jemu coś stało podczas takiego samotnego wyjazdu ( a zapewniam cię, że w czasie mojej ponad dwudziestoletniej pracy nie raz stykałem się z sytuacją gdy pojedynczy pracownik w terenie miałby ogromne kłopoty gdyby nie jego kolega/koleżanka nie byli razem z nim ), to wtedy "prokurator" będzie zadawał bardzo niewygodne pytania jego szefostwu odpowiedzialnemu za organizację pracy podległych jednostek. A w 2-osobowym jak by to miało wyglądać ? Dwie osoby jadą w teren na kontrolę sytuacji, a kto w biurze by zapewnić bieżący kontakt choćby ze sztabami kryzysowym, innymi służbami itd. To są tylko niektóre argumenty dlaczego nie powinno być 1- czy 2-osobowych nadzorów wodnych. Tylko czy zwiększenie obsady nadzorów wodnych do 4 osób merytorycznych ( to jest minimalna ilość pracowników by spełniać wszystkie zasady bezpieczeństwa pracy w terenie, jednoczesnej realizacji zadań w biurze z zapewnieniem jego ciągłej pracy bez zamykania podczas wyjazdów i minimalnej zastępowalności podczas długotrwałej - chorobowe, urlopy - nieobecności któregoś z pracowników ) w niektórych ma sens, skoro nie ma tam ani zbyt dużej ilości urządzeń czy rzek pod nadzorem, i te 4 osoby naprawdę nie miałyby wiele do roboty poza wyjątkowymi sytuacjami ? Inna sprawą jest to, że są nadzory 3 lub 4-osobowe gdzie ilość i sieć rzek, urządzeń wodnych i obiektów hydrotechnicznych, obecność systemów przeciwpowodziowych itd. jest taka, że 2 razy więcej osób miałoby naprawdę nie mało pracy. Tak więc odpowiadam - Tak Wody Polskie, a szczególnie nadzory wodne ( bo o nich tu mowa ) są dla obywateli ? Ale ta praca dla obywateli to nie tylko funkcja biura obsługi klienta, to także masa innych spraw związanych nie tylko z obsługą zgłoszeń, ale także pilotowaniem i nadzorowaniem utrzymania, funkcjonowania itp. itd., co trzeba logicznie połączyć i sensownie zorganizować spełniając jednocześnie minimalne wymagania stawiane przez zasady, przepisy, kodeksy jak i zwykły rozum. A przecież te "inne sprawy" suma sumarum również robione są dla obywateli a nie dla Wód Polskich samych w sobie. A nadzory 1- lub 2-osobowe wg mnie w pewnych sytuacjach nawet nie mogą prawidłowo działać nie łamiąc jednocześnie tych zasad.

Pomocna?
Tak2Nie2
roca
 Opinia
@realista 12.06.2019 08:14

Masz całkowitą rację. A dodać jeszcze trzeba, że tam, gdzie jest właśnie najwięcej urządzeń powodzie mają gwałtowny i dramatyczny przebieg. Co tam zrobią 2 pracownicy? W sierpniu 2010 r. wystarczyło trochę deszczu a Bogatynia i tama przy elektrowni w gruzach.

Pomocna?
Tak2Nie1
realista
 Opinia
@jAN 07.06.2019 07:39

Widać że jAN to taki cwaniaczek co za bardzo zapewne nie zna pracy w terenie, ale swoje bezsensowne pięć groszy musi dołożyć. Jak by cię spotkał przypadek na niezamieszkanym zadupiu ze złamaniem nogi na jakieś durnej zastawce, którą chciałeś właśnie sprawdzić, i do tego nie miałby ci kto pomóc choćby wrócić, bo wybrałeś się samemu w teren, to zapewniam cię, że tak idiotycznego komentarza nigdy byś nie napisał.

Pomocna?
Tak5Nie
Staś
 Opinia
@realista 12.06.2019 08:14

Okazuje się, że NW 1 osobowe w WP są cenione czytałem dziś projekt zmiany ustawy PW i w nim to co zauważyłam do likwidacji (mówię o tych NW które sam znam) do likwidacji są NW 3 osobowe a te jedno zostają. W tych likwidowanych pracują ludzie z ponad 20 letnim stażem pracy w gospodarce wodnej z uprawnieniami. Co Wy na to?

Pomocna?
Tak1Nie
fan
 Opinia
@jAN 07.06.2019 07:39

Nie wydzieraj mordy caps lockiem na tym forum, bo kultura tego wymaga ...

Pomocna?
TakNie
Brad
 Opinia
@realista 07.06.2019 09:54

Wiadomo cos o zmianach w strukturach?

Pomocna?
TakNie
Muzyk@
 Opinia
@Staś 14.06.2019 19:38

O którym RZGW kolega mówi?

Pomocna?
TakNie
pamiętajcie
 Opinia

Warszawa, 07-06-2019 Szanowny Panie Marszałku, w odpowiedzi na przekazane do Prokuratury Krajowej w dniu 17 maja 2019 roku przez Ministerstwo Sprawiedliwości zapytanie nr 9088 Posła na Sejm RP Pana Michała Jarosa z dnia 16 maja 2019 roku w sprawie postępowania w przedmiocie działania organów Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie, działając na podstawie art. 12 § 1 ustawy z dnia 28 stycznia 2016 roku Prawo o prokuraturze (Dz.U.2016.177 j.t.), w oparciu o informację przedstawioną przez Prokuratora Okręgowego we Wrocławiu uprzejmie przedstawiam co następuje: Prokuratura Rejonowa dla Wrocławia-Śródmieścia, pod sygn. akt PR 3 Ds. 219.2019, prowadzi śledztwo w sprawie: 1) przekroczenia uprawnień, w nieustalonym czasie we Wrocławiu, przez prezesa Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie, polegającego na powołaniu nieuprawnionej osoby na stanowisko dyrektora Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej we Wrocławiu Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie, to jest o czyn z art. 231 § 1 k.k.; 2) złożenia przez Mateusza Surowskiego poświadczającego nieprawdę oświadczenia o spełnieniu wymagań na stanowisko dyrektora Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej we Wrocławiu, o które się ubiegał, to jest o czyn z art. 273 k.k. Inne czynności prezesa Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie nie są przedmiotem śledztwa PR 3 Ds. 219.2019. Postępowanie to nie dotyczy innych dyrektorów regionalnych Zarządu Gospodarki Wodnej ani ich zastępców, jak i też dyrektorów czy zastępców zarządów zlewni. Z poważaniem Zastępca Prokuratora Generalnego Krzysztof Sierak

Pomocna?
Tak16Nie
dr jekyll
 Opinia
@pamiętajcie 12.06.2019 16:29

A ciekawe, czy bidulka zuch domyśla się komu to zawdzięcza. Ciekawe, czy mu już powiedzieli kto wręcz systemowo zawiadamiał prokuraturę, CBA i ABW i donosił na swoich szefów i współpracowników? Nie powiedzieli? No jak to? Przecież jego też w to wkręcał. Tylko jedna taka osoba jest w RZGW - donosiciel i kolekcjoner "haków". No, umieścić takiego kogoś pod swoim bokiem to trzeba mieć pecha;). A swoją drogą, co tym ruchem donosiciel uprzedził? Czyżby siedział już na gorącym krześle? A może CBA już prześwietla majątek jego i rodziny? A może Prezes zorientował się już w jego biznesikach?

Pomocna?
Tak10Nie
Wok
 Opinia
@dr jekyll 12.06.2019 16:49

(Do)nosil wilk razy kilka...

Pomocna?
Tak10Nie
zone
 Opinia
@Wok 12.06.2019 17:02

No tylu osobom zalazł za skórę, że mógł się ktoś na niego wkurzyć. Największy lodziarz w historii rzgw w-w, a udaje świętego. Kręcił lody jak nikt. Ciekawe co mu zuch i choinka napodpisywali;))) Podkładał im swoje interesy i zaraz o tym zawiadomi pewnie CBA;) Kasę weźmie, winnych wskaże. A on święty;) Wielki Szu!

Pomocna?
Tak10Nie1
Ten co niejedno widzial
 Opinia
@zone 12.06.2019 17:10

Calkiem latwo udawac mu swietego z ta elokwencja, umiejetnoscia przekonywania do swoich racji i pogladow. No i ten urok wiecznego chlopca... A ta zdolnosc do lawirowania... I to usilne dazenie do sukcesu. Nie ma sukcesu?Natychmiast trzeba wtedy zwolnic winnych, ktorzy nie chcieli lamac prawa...

Pomocna?
Tak8Nie
zorrro
 Opinia
@Ten co niejedno widzial 12.06.2019 18:17

Ale chyba wszyscy już wiedzą kim on jest naprawdę...Działa w tak hermetycznym otoczeniu, że aby być wiarygodnym musiałby zmienić branżę. To, że zuszek się na to nabrał nie dziwi, bo on ma doświadczenie zerowe we wszystkim, a na pracy się zna tak samo jak na kobietach. Każda mama.

Pomocna?
Tak8Nie
jojo
 Opinia
@Ten co niejedno widzial 12.06.2019 18:17

Dążenie do sukcesu jest związane z kompleksami. Mały facet ma kompleksy od dziecka. A której kobiecie podoba się facet o wzroście i wyglądzie dziecka przystępującego do I Komunii Św. NO i z zarostem z puchu:))) Tacy, niestety podobają się tylko facetom. Musi więc mieć pieniądze. Samochód też sobie kupił taki, że musi wchodzić po drabinie.

Pomocna?
Tak10Nie
Daria
 Opinia
@pamiętajcie 12.06.2019 16:29

Phi a ilu jeszcze dyrektorow kierownikow powolano. Bo swoi i beda wdzieczni. Ilu pracownikow bez konkursu i od razu na wyzsze stanowisko gdzie trzeba troche lat porobic. Slyszalam ze gdzies kirownikiem dzialu utrzymania w zz jest osoba po informatyce. To jest chora firma. Wszystkie osoby powinne byc sprawdzone bo inaczej ta lodz zatonie

Pomocna?
Tak8Nie
siema
 Opinia
@pamiętajcie 12.06.2019 16:29

A pozostałych sprawdzić z urzędu a nie na wniosek.

Pomocna?
Tak6Nie
Programista
 Opinia
@Daria 12.06.2019 21:31

Po informatyce? Mogło być gorzej. Jako informatyk chyba lepiej by się ustawił.

Pomocna?
TakNie
Mrufka@
 Opinia
@Programista 15.06.2019 17:03

A gdzie ta praca i jaka płacą?

Pomocna?
TakNie
:)
 Opinia

Dzisiaj poszło zawiadomienie do prokuratury w sprawie podejrzenia poświadczenia nieprawdy przez dyrektor Zarządu Zlewni we Wrocławiu. Ten sam zarzut, który ma przyjaciel z Norwida. Bon voyage!

Pomocna?
Tak7Nie
and justice for all
 Opinia
@:) 14.06.2019 22:39

Czyli poseł jak obiecał, tak zrobił;) Teraz mobbing i naruszanie dóbr osobistych. I pozew. My- pani byli przyjaciele przywrócimy prawo i sprawiedliwość. Tak sobie obiecaliśmy. A już trochę nas jest:). A swoją drogą na kogo teraz kolej? Kto do nas dołączy?Tzn. raczej kogo pani do nas dołączy? Chyba sekretarkę? Zazdrość i frustracja, prawda? Dwa lata namawiała przecież pani byłą dyrektorkę do zwolnienia jej...Pomawiała o romanse z żonatymi pracownikami. Ile osób o tym wie? Było świadkami tego? 5? 6? Czy więcej? Chyba jednak więcej. Proszę się nie martwic, mimo wszystko, jak kiedyś, pożyczymy pani pieniądze na leczenie. Na tę "śmiertelną" chorobę też. Chorym trzeba pomagać.

Pomocna?
Tak6Nie
:)
 Opinia
@and justice for all 15.06.2019 00:55

No a siostry G i W? To było parcie! Ale one są już chyba w ochronie przedemerytalnej i może im skoczyć? A prawnicy? Tutaj to już obsesja! Lista jest długa. Nikt tak nie niszczył ludzi.

Pomocna?
Tak4Nie
idy czerwcowe
 Opinia
@and justice for all 15.06.2019 00:55

Jak to było? Wróg mojego wroga jest moim przyjacielem? Kółko gramiaste się rozpadło. Magiel zawsze się tak kończy. Główna Maglara ze swoim wiejskim sprytem sama się wymaglowała.

Pomocna?
Tak4Nie
Dziunia
 Opinia
@:) 15.06.2019 08:09

Kto by pomyślał. Takie zero, takie nic... Kto na to pozwala?

Pomocna?
Tak4Nie
antygram
 Opinia
@Dziunia 15.06.2019 15:45

Kto pozwala?A kto tego kulturoznawcę wsadził na dyrektora? Drugie zero. A 0+0=0 Jeżeli łudzą się, że uda im się uniknąć odpowiedzialności, to są w błędzie. Prokuratura to dopiero początek!

Pomocna?
Tak3Nie
miz
 Opinia
@Dziunia 15.06.2019 15:45

Właśnie takie zera najbardziej nienawidzą innych kobiet. Zero intelektualne, zero w portfelu, zero miłości, zero urody. Pozostaje tylko nienawiść do innych kobiet, które to wszystko mają. I patrzą na pokrakę ze współczuciem i pogardą.

Pomocna?
Tak3Nie
pamiętajcie
 Opinia

Warszawa, 07-06-2019 Szanowny Panie Marszałku, w odpowiedzi na przekazane do Prokuratury Krajowej w dniu 17 maja 2019 roku przez Ministerstwo Sprawiedliwości zapytanie nr 9088 Posła na Sejm RP Pana Michała Jarosa z dnia 16 maja 2019 roku w sprawie postępowania w przedmiocie działania organów Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie, działając na podstawie art. 12 § 1 ustawy z dnia 28 stycznia 2016 roku Prawo o prokuraturze (Dz.U.2016.177 j.t.), w oparciu o informację przedstawioną przez Prokuratora Okręgowego we Wrocławiu uprzejmie przedstawiam co następuje: Prokuratura Rejonowa dla Wrocławia-Śródmieścia, pod sygn. akt PR 3 Ds. 219.2019, prowadzi śledztwo w sprawie: 1) przekroczenia uprawnień, w nieustalonym czasie we Wrocławiu, przez prezesa Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie, polegającego na powołaniu nieuprawnionej osoby na stanowisko dyrektora Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej we Wrocławiu Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie, to jest o czyn z art. 231 § 1 k.k.; 2) złożenia przez Mateusza Surowskiego poświadczającego nieprawdę oświadczenia o spełnieniu wymagań na stanowisko dyrektora Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej we Wrocławiu, o które się ubiegał, to jest o czyn z art. 273 k.k. Inne czynności prezesa Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie nie są przedmiotem śledztwa PR 3 Ds. 219.2019. Postępowanie to nie dotyczy innych dyrektorów regionalnych Zarządu Gospodarki Wodnej ani ich zastępców, jak i też dyrektorów czy zastępców zarządów zlewni. Z poważaniem Zastępca Prokuratora Generalnego Krzysztof Sierak

Pomocna?
Tak5Nie
pamiętajcie
 Opinia

https://twitter.com/JarosMichal?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Eembeddedtimeline%7Ctwterm%5Eprofile%3AJarosMichal&ref_url=https%3A%2F%2Fmichaljaros.pl%2F

Pomocna?
Tak4Nie
pamiętajcie
 Opinia

Pan poseł Michał Jaros komentuje na twitterze list od zastępcy prokuratora generalnego... oj będzie się działo w RZGW we Wrocławiu

Pomocna?
Tak5Nie
pamiętajcie
 Opinia

Pan poseł Michał Jaros komentuje na twitterze list od zastępcy prokuratora generalnego... oj będzie się działo w RZGW we Wrocławiu

Pomocna?
Tak7Nie
ćwik
 Opinia
@pamiętajcie 14.06.2019 19:04

Ta... i cała PO i polska wierchuszka dziennikarska już sobie to podaje dalej...

Pomocna?
Tak3Nie
brawo panie pośle
 Opinia

https://twitter.com/JarosMichal?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Eembeddedtimeline%7Ctwterm%5Eprofile%3AJarosMichal&ref_url=https%3A%2F%2Fmichaljaros.pl%2F

Pomocna?
Tak4Nie
miećka
 Opinia

Mówcie, co chcecie ale Miś+Alternatywy+Zmiennicy+Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz, to NIC w porównaniu do Wód Polskich. A przekształcenie RZGW w Warszawie w RZGW w Radomiu to nawet nie wiem, jak nazwać. Mój Mistrz Bareja okazał się cieniasem przy zarządzających działem "gospodarka wodna". W naszych realiach Stanisław Anioł nie były gospodarzem domu, ale co najmniej dyrektorem rzgw, a może i ministrem...

Pomocna?
Tak8Nie
kier. wydz. kultury
 Opinia
@miećka 14.06.2019 12:50

A co nie można przesunąć Wisły do Radomia? "Myśmy z chłopakami w Pułtusku nie takie numery robili!"

Pomocna?
Tak7Nie
Nina
 Opinia
@miećka 14.06.2019 12:50

Ktoś wie co z pracownikami likwidowanych jednostek?

Pomocna?
Tak4Nie
kania
 Opinia
@Nina 14.06.2019 13:53

gdzie znaleźź link w tej sprawie

Pomocna?
Tak2Nie
Mej
 Opinia
@miećka 14.06.2019 12:50

Zapomniałaś o prezesie... Dlaczego jeszcze go nie zawiesili do czasu wyjaśnienia sprawy w prokuraturze? Czy ktoś wie, dlaczego?

Pomocna?
Tak8Nie
pamiętajcie
 Opinia

Warszawa, 07-06-2019 Szanowny Panie Marszałku, w odpowiedzi na przekazane do Prokuratury Krajowej w dniu 17 maja 2019 roku przez Ministerstwo Sprawiedliwości zapytanie nr 9088 Posła na Sejm RP Pana Michała Jarosa z dnia 16 maja 2019 roku w sprawie postępowania w przedmiocie działania organów Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie, działając na podstawie art. 12 § 1 ustawy z dnia 28 stycznia 2016 roku Prawo o prokuraturze (Dz.U.2016.177 j.t.), w oparciu o informację przedstawioną przez Prokuratora Okręgowego we Wrocławiu uprzejmie przedstawiam co następuje: Prokuratura Rejonowa dla Wrocławia-Śródmieścia, pod sygn. akt PR 3 Ds. 219.2019, prowadzi śledztwo w sprawie: 1) przekroczenia uprawnień, w nieustalonym czasie we Wrocławiu, przez prezesa Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie, polegającego na powołaniu nieuprawnionej osoby na stanowisko dyrektora Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej we Wrocławiu Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie, to jest o czyn z art. 231 § 1 k.k.; 2) złożenia przez Mateusza Surowskiego poświadczającego nieprawdę oświadczenia o spełnieniu wymagań na stanowisko dyrektora Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej we Wrocławiu, o które się ubiegał, to jest o czyn z art. 273 k.k. Inne czynności prezesa Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie nie są przedmiotem śledztwa PR 3 Ds. 219.2019. Postępowanie to nie dotyczy innych dyrektorów regionalnych Zarządu Gospodarki Wodnej ani ich zastępców, jak i też dyrektorów czy zastępców zarządów zlewni. Z poważaniem Zastępca Prokuratora Generalnego Krzysztof Sierak

Pomocna?
Tak8Nie
drwal
 Opinia
@pamiętajcie 14.06.2019 01:03

Wymiar sprawiedliwości zajmuje się też choinką. Niestety, może tak być, że na Norwida Na Boże Narodzenie nie będzie błyszczącej choinki. Ale, że w przyrodzie nic nie ginie, może będzie przy ul. Świebodzkiej. Tez im się coś należy.

Pomocna?
Tak8Nie
Tereza
 Opinia
@pamiętajcie 14.06.2019 01:03

Ludzie co się dzieje? A jak będą węszyć u nas w zarządach zlewni albo w nadzorach wodnych kto ma i jakie papiery na JAKIEJ podstawie został zatrudniony i to bez konkursy to będzie niedobrze. Oj niedobrze się dzieje

Pomocna?
Tak6Nie1
Clear
 Opinia
@Tereza 14.06.2019 11:14

Wręcz przeciwnie! Nie bójmy się prokuratury, jeśli mamy czyste ręce.

Pomocna?
Tak9Nie1
pani
 Opinia
@Clear 14.06.2019 11:31

Człowiek uczciwy może spać spokojnie. Przestępca zaś ma zawsze ciężki sen. A miarka się już przebrała. Trzeba było jeść jak arystokracja małą łyżeczką, a nie "żreć jak bolszewia chochlą". Wpuśc chaaaammma na salony to ci do porcelany nas....rrraaaa.

Pomocna?
Tak10Nie
Marcin
 Opinia

Tak w stosunku do prawa pracy - coś się zmeiniło? Jakieś limity na nielimitowaną wodę? Bo wrocław i wszelkie jednostki mu podległe to ostatnio dostają tak srednio 0,5 litra wody na dzień (jedna zgrzewka na dwa tyogdnie). Jak już dają pół litra to może coś mocniejszego, po czym czas będzie mijał przyjemnie. Przywykłem, że nikt tutaj pracownika nie traktuje powaznie, ale robi się coraz weselej...

Pomocna?
Tak6Nie
jeszcze członek
 Opinia

Solidarność jako jedyny (tak naprawdę) reprezentatywny związek zawodowy chyba powinien zareagować na taką niecodzienną sytuację. Pierwszy raz w historii rzgw prokuratura prowadzi śledztwo w tak poważnej sprawie. W poprzednich latach na bieżąco zajmowali się działaniami dyrektora we Wrocławiu. Pisali wszędzie o tym, co się nie podobało, o zatrudnianiu "panienek" itd. Teraz cisza. Nie przeszkadza im nawet to, że jedna z owych "panienek"- była sekretarka Sumisławskiego została dyrektorem ZZ Wrocław. Mimo, że NIGDY nie zajmowała się gospodarką wodną ani nie posiada właściwego wykształcenia i wiedzy. Bardzo prosimy o podobne działania jak wtedy, bo źle to teraz wygląda. Solidarność nie może uchodzić za pisowski związek i lizusów dyrektora we Wrocławiu. Może niech Sekretariat Zasobów Naturalnych zareaguje. Geolodzy dali radę. Uczmy się od nich!

Pomocna?
Tak17Nie
Tens
 Opinia
@jeszcze członek 11.06.2019 17:02

Solidarność gospodarki wodnej jest za słaba. Ludzie z wierchuszki obecnej Solidarności wodnej to słabeusze. Kiedyś byli silniejsi ale wtedy byli podpięci pod naprawdę silne osobowości ze wszystkich RZGW w Polsce. Dzisiaj ci funkcyjni nie chcą się wychylać, bo wolą klepać się z prezesem i ministrem po plecach i otrzymywać medale. Dzisiaj udają, że nic nie widzą - ot, taka związkowa ślepota.

Pomocna?
Tak17Nie
jeszcze członek
 Opinia
@Tens 11.06.2019 17:53

Dlatego mam poważne wątpliwości co do sensu przynależności do związku. Zamiast na składkę, wole dać dzieciom na lody. Przynajmniej będzie z tego pożytek. Śledzę na bieżąco w internecie działalność pana Rafała Janicy z Solidarności Geologów. Facet jest mądry i skuteczny. Powstrzymali GGK i jego pomysły. Dało się? A my siedzimy w super Wodach Polskich. Ale pan Janica stawiał się mocno. Dostawał kary dyscyplinarne, a mimo to walczył. Dzisiaj w necie jest jego pismo do Premiera, bo okazało się, że Pan Minister Jędrysek chciał zrobić siedzibę Głównego Geologa Kraju w Oleśnicy, bo tam podobno mieszka. Zazdroszczę takich szefów związku.

Pomocna?
Tak15Nie
Hgw
 Opinia
@jeszcze członek 11.06.2019 18:16

Siedziba GGK w Oleśnicy nie jest taka głupia. Tak samo jak nie byłaby głupia siedziba kzgw we Wroclawiu. Na tym polega m.in rownomierna dystrybucja urzędów centralnych. Norma w krajach zachodnich. Warszawiacy dadzą sobie radę bez urzędów centralnych. Wracając do rycerza, to mam wątpliwość czy on ma świadomość powagi sytuacji...

Pomocna?
Tak2Nie
dido
 Opinia
@Hgw 11.06.2019 18:52

Nie pisz takich rzeczy:))) Jeszcze rycerz pomyśli, że chcemy go na Prezesa:)))). A tak na poważnie, to uważam, że nie ma takiej świadomości. A w jego przypadku to dopiero początek problemów. To będzie efekt kuli śnieżnej. Poświadczenie nieprawdy, w tym przypadku to forma wyłudzenia stanowiska. A co on "napodpisywał" w tym czasie poza swoimi kompetencjami to dopiero jest dramat -np. inwestycje z zakresu Zarządu Zlewni. Ustawa swoje, a rycerz swoje. Ale to jest przekroczenie uprawnień. I tak dalej i tak dalej... A tak w ogóle, to gdyby miał minimalną świadomość, nigdy nie przyszłoby mu do głowy zostać dyrektorem rzgw. Najpierw otworzyłby prawo wodne, za minutę je zamknął i odmówił, grzecznie dziękując za propozycję.

Pomocna?
Tak11Nie
Świerk
 Opinia
@jeszcze członek 11.06.2019 18:16

Geolodzy, leśnicy... można długo wymieniać. Można pozazdrościć odwagi, pasji, oddania, waleczności, honoru, oddanej służby swoim członkom, ochronie zawodu (spróbujcie leśnikom wcisnąć na dyrektora dziewczynę od strojenia choinek)...

Pomocna?
Tak14Nie
Świerk
 Opinia
@Hgw 11.06.2019 18:52

Może i niegłupia ta siedziba w Oleśnicy, ale tu raczej chodzi o to, że nie wybierał tej lokalizacji w interesie firmy, lecz w swoim własnym. I dlatego w tego typu sytuacji Oleśnicy zawsze powiem: NIE.

Pomocna?
Tak11Nie
reżyser
 Opinia
@dido 11.06.2019 19:19

O harcerzu to powinni film a nawet serial nakręcić w obsadzie międzynarodowej. A w tle oczywiście akcja z Nepomucenem vel Podwykonawca :-)

Pomocna?
Tak11Nie
kot prezesa
 Opinia
@Świerk 11.06.2019 19:19

Dlatego dziwię się naszej Solidarności, że jej się to podoba. To niszczenie instytucji. Jak z Sumem to potrafili walczyć, pisali na niego wszędzie, gdzie się dało. robili z niego szkodnika, mieli uwagi do dziewczyny, która wiele lat pracowała w kadrach, a którą zrobił kierowniczką kadr. A teraz? Obecna kierowniczka mogłaby być pomocnikiem tamtej. Ale Solidarności się podoba. Bo to nominatka jedynej, słusznej władzy? A najbardziej drastyczne jest to, że nawet nie pisnęli, jak osobę bez żadnej, nawet minimalnej wiedzy o gospodarce wodnej zrobili dyrektorem ZZ Wrocław. Gdyby taka osobę wskazał na dyrektora Sum, to by mu dopiero pokazali. Tacy odważni byli, a teraz pod butem władzy siedzą. Wiarygodność zerowa. Po co należeć do takiego związku?

Pomocna?
Tak16Nie
dr sowa
 Opinia
@reżyser 11.06.2019 19:30

Remake czechosłowackiego filmu animowanego "Sąsiedzi". Ceska televize Praha uvadi...

Pomocna?
Tak10Nie
director
 Opinia
@reżyser 11.06.2019 19:30

Nepomucen vel Podwykonawca będzie grał w nowej wersji filmu "Wodzirej". Akcja będzie się działa nie w Wojewódzkim Przedsiębiorstwie Rozrywkowym "Estrada", ale w Przedsiębiorstwie Wodnym. Film będzie miał tytuł "REPLIKANT". Wodzirej Lutek Danielak też wszystkich przyjaciół i znajomych "wygryzł" i sprzedał. Tak jak "nasz" replikant.

Pomocna?
Tak11Nie1
bibi
 Opinia
@Świerk 11.06.2019 19:22

Dokładnie. To bezczelna prywata. Przenoszenie urzędów poza Warszawę ma sens od dawna, bo tam są problemy z zatrudnieniem ludzi do administracji. Zaczęło się to już ponad 10 lat temu. Ale musi to być zrobione "z głową" i w uporządkowany sposób. Blisko domu ministra, to KZGW mielibyście na Lubelszczyźnie, a nie we Wrocławiu. My jesteśmy bastionem PO, to mielibyśmy guzik.

Pomocna?
Tak12Nie
Solidarny
 Opinia
@kot prezesa 11.06.2019 19:34

To nie oni wywalczyli kilka lat temu 1000 zl dla kazdego. Ale faktycznie ich najwiecej bylo wtedy widac. Karierowicze. Nie ma zadnej solidarnosci w Solidarnosci gospodarki wodnej! Zapomnijcie, ze wam pomoga. Jeszcze przydepcza...

Pomocna?
Tak12Nie
Me
 Opinia
@Solidarny 12.06.2019 14:27

We Wrocławiu to klasyczna przystawka dyrektora. Nikogo nie wezmą w obronę. Tylko swój interes widzą.

Pomocna?
Tak11Nie
Byłe rzgw
 Opinia
@Me 12.06.2019 15:00

Zgadzam się z Tobą. Mało tego. Jedynie w Gdańsku wybrali Społecznego Inspektora Pracy i z tego co słyszę walczy o ludzi i to co im sie należy, sprowadza pip, itp. Reszta nie wybiera bo ma to głęboko w (usunięte przez administratora)

Pomocna?
Tak10Nie
nie ma solidarności
 Opinia
@Byłe rzgw 13.06.2019 10:17

Czyli ludzie płacą składki, żeby zapewnić ochronę działaczom, którzy mają ludzi w nosie. We Wrocławiu z tego co wiem nie chcą wstawiać się za pracownikami w ogóle. Ale nie zdziwię się jak zaraz wstawią się za dyrektorem, w sprawie którego prokuratura prowadzi śledztwo. Może jakiś list pochwalny napiszą do prokuratury... Nie jestem zwolennikiem Suma i nigdy nie byłem, ale to, jak ścigali jego za wszystko, ośmieszali w pismach, teraz wygląda na zwykłą nagonkę polityczną. Teraz dla wrocławskiej Solidarności rozwalanie rzgw jest cacy. Mam tylko nadzieję, że nie zaczęli współpracować z dyrektorem przeciwko pracownikom, bo w przypadku tego dyrektora i zaszczuwania przez niego ludzi, nic mnie już nie zdziwi. A może to fajnie zostać chłopcem na posyłki dyrektora? Uważam też, że osoby, które mają pozatrudnianych członków rodziny w rzgw nie powinny pełnić żadnych funkcji związkowych. Bo boją się o ich los i dlatego nigdy nic nie zrobią w obronie pracowników.

Pomocna?
Tak9Nie
jest super
 Opinia
@nie ma solidarności 13.06.2019 10:38

Ale może być też tak, że za rządów PO była wolność słowa, swoboda działalności związkowej, jeżeli można było prowadzić systemową krytykę dyrektora i włos z głowy związkowcom nie spadł. A teraz co się dzieje? Boja się? Jest jakaś dyktatura? Czy Rzgw we Wrocławiu rządzi człowiek, który jest kompilacją Stalina i Kim dzong una? Nie, nie, niemożliwe. Tak tylko pytam, np. w kontekście niszczenia najbliższych współpracowników:). Stalin tak robił i Kim ostatnio tez wymordował wszystkich najbliższych, ocalała jego siostra tylko! A we Wrocławiu przecież wszyscy zaufani od początku są:)))). Niech Solidarność działa, bo prawdziwa cnota krytyki się nie boi;)

Pomocna?
Tak7Nie
wacek jarząbek
 Opinia
@jest super 13.06.2019 11:10

A dlaczego ma się bać? Jakiej w ogóle krytyki? Dyrektor jest mądry, kompetentny, zrównoważony, odważny, sprawiedliwy, uczciwy, honorowy, zawsze bierze na siebie odpowiedzialność, a jako człowiek odporny psychicznie i świadomy swojej wartości radzi sobie świetnie z krytyką. Wszystkie rozliczenia prowadzi uczciwie, a RZGW pod jego rządami kwitnie! W ogóle to dziwię się, że marnuje się w rzgw. Chyba musieli go długo błagać, żeby zgodził się tu przyjść. On raczej powinien dowodzić armią na wojnie. Może pójdzie nawet do Fort Trump. Nie róbcie więc z niego rozhisteryzowanej starej panny, bo przecież był też menadzerem w Deimler Chrysler! Był, był! Pani Minister nam mówiła! Sami słyszeliśmy na uszy. Własne. A jak ktoś nie słyszał, niech idzie do lekarza. Od uszu!

Pomocna?
Tak7Nie
pick
 Opinia
@wacek jarząbek 13.06.2019 11:44

Niech go wezmą do MGMiŻŚ na wiceministra. Z panem W. będzie już drużyna harcerska!

Pomocna?
Tak8Nie
stach anioł
 Opinia
@pick 13.06.2019 11:58

No też coś! To by była obraza. Wiewiórki z Nowogrodzkiej mówią, że podobno jest kandydatem na DELFINA. Ma być następcą Jarosława. Podobno prawie pokonał i Premiera i Ministra Ziobrę. To pewnie stąd ta nagonka na niego! Prokuratura itd...Ludzie to jednak są... A on zrobił z RZGW brylancik, który jaśnieje niczym gwiazda na firmamencie niebieskim. Podobno nawet Trump wczoraj o tym mówił! Nie słyszeliście? Mówił coś takiego "ar zet dżi dabełju"! Czyli rzgw!!! I jeszcze tak mówił: "Zadziwiony Biały Dom i zazdrosna Europa, cudów dokonują ręce wrocławskiego chłopa! Gospodarzu "ar zet dżi dabełju", twoja przecież to zasługa, że dzień w dzień słychać meldunek: "rośnie w górę Polska druga!". AAA...Mówią, że ma przyjąć pseudonim "Delfin Um".

Pomocna?
Tak7Nie
Wow
 Opinia
@stach anioł 13.06.2019 12:21

Ciekawe, co piszesz. a czy Trump wspomniał coś o Choince i Nepomucenie vel Podwykonawca?

Pomocna?
Tak7Nie
Max z Niu Jorka
 Opinia
@Wow 13.06.2019 14:31

No oczywiście:) Ale nazwał ich Christmas tree i Hot Blonde. Po Hamerykańsku. Przecież w Forcie Trump ktoś będzie musiał ubierać choinkę, dbać o to, żeby zawsze był papier toaletowy, pomalowane ściany - Closet Grandma (babcia klozetowa). No i jak to u Amerykanów musi być byznesmen. I tu jak znalazł pasuje Nepomucenek z puchata bródką, który w razie potrzeby przebierze się za Mikołaja i buchnie prezenty z worka. A później zawoła FBI i powie, że ktoś okradł Fort Trump z prezentów. I da polubienie na Facebooku dla Ku-Klux-Klanu. Tak będzie.

Pomocna?
Tak7Nie
CB
 Opinia
@Max z Niu Jorka 13.06.2019 14:59

Just a Hot Blonde Boy! Jakie to ekscytujace. Thank you very much!

Pomocna?
Tak6Nie
Lola
 Opinia
@kot prezesa 11.06.2019 19:34

a gdzie wasza odwaga - walczcie nikt wam tego nie zabrania, a nie tylko ble ble ble o innych

Pomocna?
Tak7Nie
lolek
 Opinia
@Lola 13.06.2019 18:41

Chyba nie rozumiesz, że działacze związkowi mają właśnie ochronę, żeby mogli walczyć. Nie mogą się bać. Szeregowy członek nic nie może, zwłaszcza kiedy widzi, że szefowie związku są z władzą za pan brat. Dziękuję za taki związek.

Pomocna?
Tak7Nie
lolek
 Opinia
@Wow 13.06.2019 14:31

Ale z choinką może być jeden problem. Może nie zostać wpuszczona do Fortu. Prezydent lubi ładne kobiety. Bagienna zmora udająca chorą też raczej nie wejdzie...

Pomocna?
Tak6Nie1
pamiętajcie
 Opinia

Warszawa, 07-06-2019 Szanowny Panie Marszałku, w odpowiedzi na przekazane do Prokuratury Krajowej w dniu 17 maja 2019 roku przez Ministerstwo Sprawiedliwości zapytanie nr 9088 Posła na Sejm RP Pana Michała Jarosa z dnia 16 maja 2019 roku w sprawie postępowania w przedmiocie działania organów Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie, działając na podstawie art. 12 § 1 ustawy z dnia 28 stycznia 2016 roku Prawo o prokuraturze (Dz.U.2016.177 j.t.), w oparciu o informację przedstawioną przez Prokuratora Okręgowego we Wrocławiu uprzejmie przedstawiam co następuje: Prokuratura Rejonowa dla Wrocławia-Śródmieścia, pod sygn. akt PR 3 Ds. 219.2019, prowadzi śledztwo w sprawie: 1) przekroczenia uprawnień, w nieustalonym czasie we Wrocławiu, przez prezesa Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie, polegającego na powołaniu nieuprawnionej osoby na stanowisko dyrektora Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej we Wrocławiu Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie, to jest o czyn z art. 231 § 1 k.k.; 2) złożenia przez Mateusza Surowskiego poświadczającego nieprawdę oświadczenia o spełnieniu wymagań na stanowisko dyrektora Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej we Wrocławiu, o które się ubiegał, to jest o czyn z art. 273 k.k. Inne czynności prezesa Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie nie są przedmiotem śledztwa PR 3 Ds. 219.2019. Postępowanie to nie dotyczy innych dyrektorów regionalnych Zarządu Gospodarki Wodnej ani ich zastępców, jak i też dyrektorów czy zastępców zarządów zlewni. Z poważaniem Zastępca Prokuratora Generalnego Krzysztof Sierak

Pomocna?
Tak7Nie
pamiętajcie
 Opinia

Warszawa, 07-06-2019 Szanowny Panie Marszałku, w odpowiedzi na przekazane do Prokuratury Krajowej w dniu 17 maja 2019 roku przez Ministerstwo Sprawiedliwości zapytanie nr 9088 Posła na Sejm RP Pana Michała Jarosa z dnia 16 maja 2019 roku w sprawie postępowania w przedmiocie działania organów Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie, działając na podstawie art. 12 § 1 ustawy z dnia 28 stycznia 2016 roku Prawo o prokuraturze (Dz.U.2016.177 j.t.), w oparciu o informację przedstawioną przez Prokuratora Okręgowego we Wrocławiu uprzejmie przedstawiam co następuje: Prokuratura Rejonowa dla Wrocławia-Śródmieścia, pod sygn. akt PR 3 Ds. 219.2019, prowadzi śledztwo w sprawie: 1) przekroczenia uprawnień, w nieustalonym czasie we Wrocławiu, przez prezesa Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie, polegającego na powołaniu nieuprawnionej osoby na stanowisko dyrektora Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej we Wrocławiu Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie, to jest o czyn z art. 231 § 1 k.k.; 2) złożenia przez Mateusza Surowskiego poświadczającego nieprawdę oświadczenia o spełnieniu wymagań na stanowisko dyrektora Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej we Wrocławiu, o które się ubiegał, to jest o czyn z art. 273 k.k. Inne czynności prezesa Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie nie są przedmiotem śledztwa PR 3 Ds. 219.2019. Postępowanie to nie dotyczy innych dyrektorów regionalnych Zarządu Gospodarki Wodnej ani ich zastępców, jak i też dyrektorów czy zastępców zarządów zlewni. Z poważaniem Zastępca Prokuratora Generalnego Krzysztof Sierak

Pomocna?
Tak9Nie
chłop małorolny
 Opinia

do roboty nieroby

Pomocna?
Tak55Nie5
obserwator
 Opinia
@chłop małorolny 25.04.2019 14:36

no właśnie już wegetacja roślin się zaczęła, niedługo sianokosy nic się nie robi dopiero ogłaszają pierwsze niewielkie przetargi na konserwację cieków,a prace jak zwykle będą wykonywać w listopadzie i grudniu to jest patologia,a nie prawidłowa gospodarka wodna.

Pomocna?
Tak48Nie4
wykonawca
 Opinia
@obserwator 26.04.2019 08:38

to prawda ja w ubiegłym roku od otwarcia ofert do podpisania umowy czekałem około 6 tygodni,oczywiście umowy nie podpisałem ponieważ na wykonanie zadania prace wycenione na 90000zł., zostało mi 6dni i to w dodatku w grudniu, niestety przepadło mi wadium w kwocie 3000 zł.

Pomocna?
Tak37Nie1
Jan
 Opinia
@wykonawca 26.04.2019 12:46

Odebrali by bez wykonania

Pomocna?
Tak7Nie33
meliorant od 45 lat
 Opinia
@obserwator 26.04.2019 08:38

pewnie tak będzie np. w ZZ w Tczewie dzisiaj odbył się przetarg,lecz czynności otwarcia ofert zostały zawieszone, ponieważ zamawiający nie potrafił rozszyfrować ofert;teraz wszystkie dokumenty do przetargu należy składać elektronicznie,trzeba zapłacić za tzw. podpis kwalifikowany,plik należy skompresować i zaszyfrować niestety bardzo dużo wykonawców popełnia błędy w tym zakresie,a wielu się zniechęca i w ogóle nie składa ofert szukając innych zamówień np. w lasach państwowych,dla mnie to jest zupełnie niezrozumiałe dlaczego nie można składać ofert w wersji papierowej,w wodach polskich absurdy gonią absurdy.

Pomocna?
Tak44Nie1
też meliorant
 Opinia
@meliorant od 45 lat 29.04.2019 16:42

Te absurdy to taka "nowoczesność w domu i zagrodzie", czyli na siłę Wody Polskie chcą być nowoczesne, a z drugiej strony nie potrafią zapewnić sprawnego funkcjonowania gmatwając najprostsze rzeczy i sprawy. Z tym jedynie elektronicznym składaniem ofert to zastanawiam się czy tu nie kłania się celowe działanie eliminujące małe, częśto rodzinne firmy - bo taka forma niemal z automatu eliminuje z usług dla Wód Polskich małe firemki zajmujące się lokalną działalnością gdzieś na obszarach poszczególnych Zarządów Zlewni związaną z m.in. utrzymaniem urządzeń wodnych . W takich firemkach nikomu nigdy nie był potrzebny podpis elektroniczny, a i "skompresowanie i szyfrowanie plików" to dla nich czarna magia ( stąd tyle błędów w składaniu takich ofert ) - a nie każdy musi w tym kraju mieć przeszkolenie i kursy informatyczne, podczas gdy zatrudnienie informatyka to w takich firmach zupełna abstrakcja ( po prostu nie stać ich na taką fanaberię ). W ten sposób Wody Polskie w np. zakresie utrzymania wód i urządzeń wodnych będą tylko obsługiwane przez paru"swoich" podczas gdy inni sobie odpuszczą. I tu ciągle powraca porównanie do czasów sprzed reformy - czy jest lepiej niż wcześniej ? Patrząc na to wszystko co kuleje w Wodach Polskich - ogromna nieterminowość decyzji w sprawie zgód wodnoprawnych i w innych sprawach; ograniczone ilościowo zakresy utrzymania wód i urządzeń względem starych wzmiuw ( dużo mniejsze fundusze na te cele względem ostatnich lat ); brak wielu specjalistów z wieloletnim doświadczeniem, którzy po prostu odchodzą z WP przy jednoczesnym zatrudnianiu nawet na stanowiskach decyzyjnych osób bez merytorycznego wykształcenia i wiedzy (!!!); tam gdzie nie ma potrzeby biurokracja i tabelkomania posunięta do absurdalnych rozmiarów; braki kadrowe tam gdzie potrzeba ludzi merytorycznych i technicznych przy jednoczesnym "rozpasaniu" w zatrudnieniu w centralach (KZGW i RZGW) itd. - widać że reforma niczego nie poprawiła a wręcz przeciwnie - powstał centralnie sterowany moloch z jego wszystkimi wadami i niedogodnościami. A przecież jednym z argumentów tej reformy było uproszczenie i odchudzenie administracji odpowiedzialnej za gospodarkę wodną. Nic z tych rzeczy.

Pomocna?
Tak78Nie3
zz
 Opinia
@też meliorant 30.04.2019 08:47

bardzo merytoryczne spostrzeżenia

Pomocna?
Tak43Nie1
sceptyk
 Opinia
@też meliorant 30.04.2019 08:47

Bardzo dobrze pan ubrał w słowa to co każdy myślący i pracujący w WP powinien wiedzieć....Szczególnie część kończącą pana wypowiedź należało by oprawić w złote ramy.....Powiem tak- mądrego dobrze posłuchać...

Pomocna?
Tak43Nie
maja
 Opinia
@też meliorant 30.04.2019 08:47

To też jest deforma. Nawet jeżeli Gajda miał dobre zamiary, to wdrożenie jej przez laików jest "widowiskowe". Okazało się przy okazji, że najwięcej specjalistów od gospodarki wodnej jest na Lubelszczyźnie.

Pomocna?
Tak27Nie
Darek
 Opinia
@też meliorant 30.04.2019 08:47

Masz rację. Zatrudnianie bez wymaganego wyksztalcenia kierunkowego to niszczenie Wód Polskich

Pomocna?
Tak50Nie
vogel
 Opinia
@Darek 02.05.2019 16:43

W WP jak w soczewce skupia się niszczenie i zawłaszczanie Państwa. W taki prymitywny sposób żadna władza do tej pory nie działała.

Pomocna?
Tak51Nie1
człowiek z branży
 Opinia
@też meliorant 30.04.2019 08:47

masz rację te wszystkie wymysły doprowadzą do wyeliminowania małych firm i to już jest widać,gdyż nie będzie ich stać na zatrudnianie informatyka,ponadto obiekty są łączone do kuriozalnych rozmiarów np.100 kilometrów rzek do konserwacji i koszt realizacji wynosi często kilkaset tysięcy złotych,małe rodzinne zakłady w tej sytuacji muszą upaść;ja niedawno złożyłem ofertę na 2 rzeki za cenę 65.000zł., złożenie oferty zajęło nam cały dzień sam nie dałbym rady-pomagał mi zięć informatyk,przeglądając informacje z otwarcia ofert zauważyłem,że ceny oferentów są wyższe niż ceny zamawiającego,ponadto na część zadań w ogóle nie było złożonych ofert.

Pomocna?
Tak35Nie
zorientowany
 Opinia
@człowiek z branży 05.05.2019 10:35

teraz otwiera się prawdziwe eldorado dla firm z dużym potencjałem technicznym i ekonomicznym,lecz nie będzie to z korzyścią dla wód polskich,gdy ceny wykonawców są wyższe od kosztorysów inwestorskich,dawniej o jedną rzeczkę walczyło kilku oferentów teraz przeważnie jeden lub nikt nie składa ofert,nadto może prowadzić do zmowy cenowej,w której może dojść do podziału zadań między poszczególnymi wykonawcami.

Pomocna?
Tak32Nie1
ws
 Opinia
@zorientowany 05.05.2019 13:07

może być jak w byłym Zachodnio-pomorskim Zarządzie Melioracji i Urządzeń Wodnych w Szczecinie,a swoją drogą dlaczego nie zamknęli jeszcze tych (usunięte przez administratora),a nawet nie rozpoczęto procesu.

Pomocna?
Tak34Nie
też meliorant
 Opinia
@ws 05.05.2019 19:45

A może nic się nie zaczęło bo zarzuty są słabe ? Nie rozsądzam, że ktoś jest niewinny czy wręcz przeciwnie, ale rzeczywiście zastanawiający jest nawet brak wszczęcia procesu. A przecież "dobra zmiana" w prokuraturze na pewno nie odpuściłaby oczywistej afery. Choć może tak wolno "mieli sprawę" prokuratura.

Pomocna?
Tak20Nie
JacJacu
 Opinia
@meliorant od 45 lat 29.04.2019 16:42

Jeśli chodzi o elektroniczne składanie ofert to jest to narzucone ustawą o zamówieniach publicznych, a nie jest to fanaberia wód polskich:) to tak na marginesie...

Pomocna?
Tak2Nie21
też meliorant
 Opinia
@JacJacu 07.05.2019 18:00

Niestety muszę się z tym jednak zgodzić, co nie oznacza wcale zmiany mojego zdania o wodach polskich - znam ludzi tam pracujących od lat ( czy to w rzgw, czy to w wzmiuw ) i rozmawiam z nimi z tytułu zawodowych kontaktów, i też widzę z boku jak to "działa" jako ktoś kto wodnymi aspektami zajmuje się od wielu lat i ma porównanie tego co jest do tego co było. A tak w oderwaniu od Wód Polskich to z tym jedynie elektronicznym składaniem wszystkich ofert ( a nie np. tylko dla tych obejmujących przetargi odbywane na poziomie EU ) to jest to najczystrzej wody dowód na dyrektywizację naszego życia w każdym jego aspekcie przez "Eurokołchoz". A będzie jeszcze gorzej.

Pomocna?
Tak27Nie
dariusz
 Opinia
@też meliorant 08.05.2019 08:16

co racja to racja

Pomocna?
Tak22Nie
edmund c.
 Opinia
@też meliorant 30.04.2019 08:47

tragedia wody polskie nie radzą sobie z otwarciem ofert np.Poznań czy Toruń od ponad tygodnia nie ma żadnej informacji o sesji otwarcia ofert współczuję wykonawcom.

Pomocna?
Tak24Nie
tez meliorant
 Opinia
@edmund c. 09.05.2019 10:50

Właśnie - Wody Polskie sobie nie radzą mając armię informatyków, a co dopiero ma powiedzieć zwykły mały przedsiębiorca z rodzinnej firemki zajmującej lokalną działalnością ( nie każdy musi mieć parcie by stać się jakimś potentatem w regionie czy kraju ), której nie stać na takie fanaberie jak zatrudnienie informatyka ?

Pomocna?
Tak25Nie
Jarek
 Opinia
@Darek 02.05.2019 16:43

Przyjmownie bez konkursów pracowników to (usunięte przez administratora). Nigdzie roboty nie mogą znależć a w WP proszę bardzo. U nas posadzili jednego żeby uzg. projekty decyzji war. zabudowy. Kierownik podaje czy da na dzialkach jakieś urzadzenia melioracyjne. A on jak bezmózgowa maszyna przepisuje tylko tak naprawde nie wie co hehehe

Pomocna?
Tak30Nie
PN
 Opinia
@edmund c. 09.05.2019 10:50

A może w tym czasie kombinują żeby było tak jak sobie zaplanowali ? Być może czas na kontrolę ? Tylko kto by miał ją przeprowadzić jak tam sami swoi

Pomocna?
Tak26Nie
do-little
 Opinia
@PN 11.05.2019 08:21

Tylko kontrola zewnętrzna-NIK. Prezes nie wprowadził zasad naboru na stanowiska pracy finansowane z budżetu państwa. To powoduje, ze Wody Polskie są traktowane jako prywatna partyjno-towarzyska synekura. Konkursy są tylko na stanowiska, na których nie chcą pracować ich znajomi. Nie wiem, czy gdzieś jest jeszcze taka patologia. To się w głowie nie mieści. Chyba nawet za komuny tak nie było. Partyjni towarzysze tworzyli przynajmniej fasadowe konkursy. A to jest Państwo w centrum Europy w XXI wieku. A standardy jak z azjatyckich stepów.

Pomocna?
Tak21Nie1
ss
 Opinia
@edmund c. 09.05.2019 10:50

w Toruniu wczoraj zamieścili informację z otwarcia ofert,ale w sposób bardzo nieczytelny komputer trzeba stawiać pionowo aby coś odczytać, tabelka jest do niczego,powinno się zamieszczać obiekty i do nich przypisać wykonawców,którzy złożyli oferty na dany obiekt czy to takie trudne, niektórzy tak postępują,lecz widać,że góra lubi tabelki to jakaś paranoja z tą tabelko-fobią.

Pomocna?
Tak21Nie
Iwona
 Opinia
@Jarek 11.05.2019 05:15

A to jest norma. Sygnaliści nie mal w każdym dziale. Kierownicy takich wychwalają mimo że pojęcia brak ale dla dyrektorów ZZ trzeba się jakoś podlizać. Nagrody, bonusy tacy i im podobni dostają, a ten co ma własne zdanie i nie daje się wptlątać w tą wazeline jest w różny sposób pod obstrzałem. W ZZ podlegających pod Rzgw w Wawie jest to nagminne. Dobrze że mogę odpocząć od tego syfu.

Pomocna?
Tak12Nie
RYSZARD
 Opinia
@edmund c. 09.05.2019 10:50

w POZNANIU TO JUŻ 2 TYGODNIE CO ZA LUDZIE TAM PRACUJĄ WSTYD I ŻENADA

Pomocna?
Tak20Nie
ss
 Opinia
@RYSZARD 13.05.2019 13:46

chyba zapomnieli,ale to świadczy o ich pracy, niestety w wielu RZGW pracują ludzie niekompetentni i zupełni nieprzygotowani do wykonywania swoich podstawowych obowiązków.

Pomocna?
Tak24Nie
Darek
 Opinia
@Jarek 11.05.2019 05:15

To nie jest śmieszne, to patologia jest. Trzeba to wypalić goracym żelazem

Pomocna?
Tak14Nie
adrian
 Opinia
@ss 11.05.2019 10:49

za dawnych zarządów melioracji tak było teraz niestety tabelki i szereg innych niepotrzebnych nikomu sprawozdań i różnych innych dupereli.

Pomocna?
Tak21Nie
Pracownik
 Opinia
@też meliorant 30.04.2019 08:47

I bardzo trafne

Pomocna?
Tak18Nie
zaniepokojony
 Opinia
@edmund c. 09.05.2019 10:50

w Poznaniu od 30.04. nie ma żadnej informacji o otwarciu ofert;jak mi powiedział pewien informatyk oferty elektroniczne mógłby otworzyć i przeczytać przed terminem otwarcia,czy to jest możliwe nie wiem,ale pewnie tak.

Pomocna?
Tak14Nie
ss
 Opinia
@obserwator 26.04.2019 08:38

nic się nie robi,a wody polskie wylały z rzek

Pomocna?
Tak18Nie
znający sprawę
 Opinia
@ss 22.05.2019 17:05

no niestety będzie tylko gorzej zaniechanie konserwacji rzek,brak zbiorników retencyjnych,pozorowanie prac utrzymaniowych,brak pieniędzy,brak fachowców, niepotrzebne wydatki celowe[zakup samochodów nieprzystosowanych do pracy w terenie,zakup koparek i.t.p.] to wszystko sprawia ,że instytucja WODY POLSKIE jest niewydolna ekonomicznie i technicznie.

Pomocna?
Tak19Nie
pracownik
 Opinia
@znający sprawę 23.05.2019 12:16

to co dotknie Daca w złoto się obraca.

Pomocna?
Tak5Nie11
Zdziś
 Opinia
@Iwona 11.05.2019 21:55

W Ciechanowie przyjmują swoich kolesi pisowskich jak leci. Dyrektor (usunięte przez administratora)po prostu przyprowadza swoich kolesi i mówi że od dzisiaj ten człowiek tu pracuje. Bez jakiegokolwiek pojęcia do pracy. No jak gość po kryminalistyce może zajmować się wydawaniem decyzji jak nie ma podstaw merytorycznych. To jak ja zająłbym sie prowadzenie banku

Pomocna?
Tak18Nie2
zz
 Opinia
@pracownik 23.05.2019 17:47

chyba w g...o.

Pomocna?
Tak14Nie
szczecinianin
 Opinia
@obserwator 26.04.2019 08:38

w RZGW Szczecin zupełnie nic nie robią od 2 lat,nie ogłaszają przetargów ;w ubiegłym roku niewielkie prace zlecali swoim na podstawie ofert wysłanych drogą mailową.

Pomocna?
Tak13Nie
rolnik
 Opinia
@szczecinianin 28.05.2019 16:46

no mają szczęście,że tak bardzo nie pada,ale większy deszcz pokaże nieudolność wód polskich,wieloletnie zaniedbania muszą się w końcu zemścić teraz to tragedia dla rolników i także dla firm melioracyjnych,gdyż nie mają żadnych zleceń i wielu już odchodzi od melioracji i szuka innych dróg zarobkowania

Pomocna?
Tak16Nie
obserwator
 Opinia
@rolnik 28.05.2019 18:59

rzeczywiście taka jest prawda wykonuje się prace tam gdzie są zalania i powodzie,a nic się nie robi gdzie nie dochodzi do takich sytuacji,teraz na gwałt ogłaszają przetargi na południu Polski,a na północy nic,roboty powinny być wykonywane wczesną wiosną,a nie jak obecnie najwięcej prac wykonuje się w listopadzie i grudniu.

Pomocna?
Tak12Nie
spostrzegawczy
 Opinia
@szczecinianin 28.05.2019 16:46

w Bydgoszczy też się nie przepracowują.

Pomocna?
Tak13Nie
doświadczony
 Opinia
@spostrzegawczy 29.05.2019 18:33

wszystko wskazuje na to ,że przetargi będą w listopadzie,a rozpoczęcie robót w grudniu tak jak w ubiegłym roku.