Action Poland

• Będzin
  • Wojkowice
  • Bytom

3. Opinie o pracodawcach Katowice
  5. Opinie o Action Poland Sp. z o.o.

Opinie o Action Poland Katowice

Nie przegap nowości o Action Poland Sp. z o.o.!

Iza

11.03.2022 16:42

Dzień dobry. W Poznaniu na Hetmańskiej ma się otworzyć nowy sklep. Szukam pracy,gdzie można złożyć CV na ten konkretny sklep ? Z góry dziękuję za odpowiedź.

11.03.2022 17:11

Na ten moment rekrutacja jest już zakończona, ale proszę śledzić nasze oferty pracy na https://pl.action.jobs/
    Nowy

09.03.2022 15:23

Witam czy ktoś może powiedzieć czy za dojazdy na szkolenie do innego miasta zwracają pieniądza ,jak to wogole wygląda .
    Szkolenie

10.03.2022 08:25

Szkolenie na asystenta/kierownika trwa 8 tygodni Hotel opłaca firma Bilety do/z kupujesz Ty lub paliwo do auta a później rozliczasz delegacje W hotelu masz zapewnione jedzenie

04.03.2022 08:24

Nie polecam. Stawka ok ale osoby zarzadzajace brak slow. Reka reke myje.
    Historia

06.03.2022 09:40

Tak jest niestety w calej Polsce a przykład idzie z samej Holandii
    Uprzejma

17.02.2022 22:45

Na koniec roku jesteśmy oceniani, nasz potencjał na awans. Dlaczego nie poznajemy tych ocen? Chciałabym wiedzieć jaka mam ocenę..
    Yzn

23.02.2022 08:55

No nie do końca, jeśli pracownik ma np dwa lata z rzędu niskie oceny to oznacza że trzeba coś zmienić - w tym wypadku pracownika :)
    Za późno

01.03.2022 10:49

To i tak ta zmiana o 2 lata za długo trwa. Zwalnia się od razu jak ktoś nie wie po co przychodzi do pracy i nie trafia do niego nic
    nowa

27.02.2022 23:08

hej. Czy ktoś wie coś o Poznaniu? Czy któryś ze sklepów jest ok? Jak kierownicy?

27.02.2022 22:21

Klientom mówi się, że nie można.
    Klient

26.02.2022 17:23

Czy w action można wypłacić gotówkę przy kasie?
    W

27.02.2022 08:39

I tylko przy robieniu zakupów wypłata gotówki jest doliczana do rachunku

27.02.2022 11:50

Tak można, tylko firma nie informuje o takiej możliwości i mało który pracownik posiada taką wiedzę.

21.01.2022 09:14

Kodeks postępowania Action

Podstawą tego, kim jesteśmy, jest sposób w jaki ze sobą współpracujemy, jak traktujemy siebie nawzajem i naszych klientów. Wpływa to również na nasz sukces i na to, jak ważni jesteśmy dla naszych klientów.
    Ten sposób współpracy spisaliśmy w formie Kodeksu postępowania.
    Wątpliwości i naruszenia kodeksu można zgłaszać za pośrednictwem infolinii dostępnej telefonicznie 800 005 058 lub online: action.ethicspoint.com

News image
    Ktoś...

23.02.2022 17:26

I tak pewnie nic to nie da. Nawet gdyby wszyscy pracownicy sklepu, wspólnie spróbowali..
    Ktos 2

24.02.2022 15:57

Bylo zglaszane juz do Holandii i nic nie dalo.
    Agnieszka

09.02.2022 16:38

Nie tylko kierownicy, ktorzy się nie nadaja lecą , jak jesteś hop do przodu i się wyróżniasz to tez jesteś niewygodny dla firmy. Wczoraj poleciała moja kierowniczka, wszyscy jestesmy w szoku - świetna atmosfera na sklepie, o wartościach gadała aż do wyrzygania, grafik na czas, pilnowany bhp i kodeks pracy, wszystko wszystko w punkt, stała ekipa od lat, lubiłam przychodzić do pracy. Widocznie nawet jak jesteś dobrym pracownikiem to zaraz znajdą powód żeby znaleźć kogoś na twoje miejsce. Chyba (usunięte przez administratora) robi kółko wzajemnej adoracji hehehe i chce powtórkee z (usunięte przez administratora) zrobic z Action i uszykowała miejsce. Wycisnąć tylko z pracownika wszystko co najlepsze i wyrzucić. To pokazuje jakkk bardzo niewarto się starać i wykazywać się, bo firma cię wycisnie i wyrzuci do kosza. Tak mną to wstrzasło do tej pory nie rozumiem, nie znasz dnia ani godziny. (usunięte przez administratora)
    Kik

21.02.2022 10:20

Nie ma co się starać. Wolą zatrudnić koleżanke kierownika na asystenta albo dziewczyne, która ledwo co prace zaczęła i nie ma żadnego doświadczenia, ale włazi w (usunięte przez administratora) Takie masz awanse wewnętrzne..
    Asia

24.02.2022 14:15

Przecież to nie pierwszy raz i nie pierwszy sklep gdzie tak zrobili z dobrym pracownikiem.
    Kik

20.02.2022 12:26

@ACTION jak to jest, że ja mam tylko 15 mini przerwy i wtedy muszę zdążyć się najeść itd a kierownik chodzi sobie 10 razy dziennie na papierosa plus przerwa?
    Były

23.02.2022 08:52

Takie sytuacje sa na wielu sklepach. Albo jesteś nowym pracownikiem i jeszcze nie było Ci dane poznać rzeczywistość Action, albo miałeś/miałaś szczęście trafić na dobry sklep. Wszystko to co ludzie tutaj piszą o zamiataniu pod dywan jest prawdą.Ludzie nie maja co szukać pomocy, gdy np. z kierownikiem się nie układa. Chyba, ze ten kierownik ,,ma za uszami”. Wtedy nie istotne jest, ze sie stara, interesuje sklepem, co by nie zrobił jest skreślony u KR. Całkiem niedawno poleciała dobra kierowniczka. Rotacja w wielu sklepach trwa. A chociażby ankiety anonimowej nikt nie zrobi. Brak obiektywnej oceny sytuacji. Tylko ręka, rękę myje.
    Ania

23.02.2022 09:57

Dokładnie jest jak piszesz. W sklepie w Warszawie nikt nawet nie chce do pomocy z innych sklepow przyjeżdżać że względu na kierownika.Pracownicy zgłaszali sytuacje gdzie mogli i co? Olewka tematu. Nie wiem jak oni tam pracują ale ja jednego dnia nie mogłam wytrzymać. A pracownicy i asystenci świetni więc w kim jest problem?
    Szukam pracy

21.02.2022 20:30

A może ktoś napisać coś o pracy na sklepie w Zawierciu???? Ciągle pojawia się tam ogłoszenie na asystenta Jak atmosfera???

22.02.2022 12:51

Jezeli ciagle sie pojawia, to cos jest nie tak.

22.02.2022 13:02

Również nie polecam Kierowniczka bardzo nieprzyjemna Obgadywanie każdego Ciężka psychicznie praca
    ...

22.02.2022 12:05

Czy action oddzwania nawet jeżeli nie zostaniemy wybrani do pracy? Nie dopytałam na rozmowie
    Sylwia

22.02.2022 11:01

@ACTION Poland Sp. z o. o. na co ma wpływ ocena roczna pracownika?
    Ksyz

10.02.2022 22:03

Po jakim czasie od wysłania CV ktoś z firmy się odzywa?

15.02.2022 08:34

Jaki region?
    krzys

21.02.2022 10:01

Katowice
    Bruno

05.02.2022 23:39

Bezprawnie wysylaja na urlopy tlumaczac sie glupkowato,że muszą z godzin schodzić. Pracodawca nie moze dysponowac moim urlopem. Awans,zapomnij jesli nie wchodzisz w tylek kierownictwu, rejonowemu ,jak nie kablujesz na innych to jestes be. Z cala pewnoscia jak pojawi sie cos innego to zwolnie sie bez żalu.
    Zzzz

15.02.2022 08:28

Nie jest też tak, że pracodawca ma obowiązek udzielania pracownikowi urlopu wtedy, kiedy pracownik sobie tego zażyczy wiec zamiast oczernić pracodawcę bo się nie spełniły wasze oczekiwania (i w sumie jak patrze na te komentarze tutaj - tez nie chciałbym żeby taka sflustrowana osoba była ASMem w moim zespole) zacznijcie się doszkalać z Waszych praw i obowiązków. Pracodawca może dać Wam jakieś propozycje urlopów ale jeśli ich nie akceptujecie, Sam może rozdysponować Wasz urlop :) Oczywiście musi powstać plan urlopowy, żeby każdy wiedział, kiedy ma urlop. Plan urlopów jest o tyle komfortowy, że może on narzucić terminy urlopów pracownikom w sposób zbiorczy, biorąc pod uwagę konieczność zapewnienia normalnego toku pracy - uwzględniając bieżące zapotrzebowanie na pracownikow, sezon sprzedażowy czy zwroty do DC. Wnioski pracownika co do terminu są dla pracodawcy jedynie sugestią, bo plan urlopów ustala pracodawca. A i przypomnę, że kumulowanie urlopu na przyszłość też jest niezgodne z prawem. Pozdrawiam ????
    Mała mi

21.02.2022 09:53

No i po co tak (usunięte przez administratora)?Wiadome jest, że musi powstać plan urlopów i każdy się do niego dopasowuje, a z Twojej wypowiedzi wynika, że pracownik nie ma nic do gadania i go wyślesz kiedy Ty sobie życzysz. Pracowników (usunięte przez administratora), ale trzeba im tłumaczyć dlaczego coś się dzieje, a nie (usunięte przez administratora)
    Antek

13.02.2022 16:15

W naszym sklepie nie można nawet chwili porozmawiać w czasie pracy bo zaraz jest zwracanie uwagi, żarty przez słuchawkę absolutnie niedozwolone,o 7:00 kawy dopić nie można bo już trzeba na sklep iść do pracy,ciągła kontrola czasów na rolce i liczenie rolek ile kto zrobił,obserwacja co robią pracownicy na kamerach i ciągła kontrola zza regałów.Kierownik ustala kiedy kto idzie na przerwę, abyś dostał UŻ to musisz mieć dobry powód bo...jest dużo rolek na magazynie. Czy to jeszcze praca czy (usunięte przez administratora)???
    Zzzz

15.02.2022 08:33

Czasami trzeba pracowników trzymać krótka jak są niesforni. Nie wiem jaki masz zespół ale pracodawca nie robi nic nie stosownego. Fakt, że czasem można by pogadać ale to z drugiej strony marnowanie czasu. Przerwy wszędzie są ustalane przez menadżera. Fakt w każdym razie jest taki, że wszystko można robić na kilka sposobów - miły, nijaki i wredny… może tutaj menadżerowie obrali ostatni sposób. A co do uż to jak najbardziej się zgadzam - uż bierze się tylko w sytuacji kryzysowej… a pracodawca może odmówić, jeśli działanie przedsiębiorstwa będzie zagrożone.
    Oj Antek

21.02.2022 09:43

Do pracy przychodzi się pracować, a nie pic kawę, od tego jest przerwa. Niestety specyfika pracy jest taka, a nie inna. Co do przeglądania kamer, to nikt nie na prawa tego robić, bo to naruszenie prywatności. Słusznie ktoś zapytał dlaczego on ma 15 min przerwy, a ktoś inny chodzi na papierosa 15 razy. Jeszcze Action odpowiada żeby się z kr kontaktować? Po co? Żeby mnie wywalili?
    Młoda

20.02.2022 21:46

O ile wcześniej przed otwarciem nowego sklepu jest wystawiane ogłoszenie o poszukiwaniu pracowników?

20.02.2022 21:56

Około 2 miesiące wcześniej.
    ....

20.02.2022 18:51

Jakie są zarobki w action jako nowy pracownik w 2022?
    XD

20.02.2022 20:16

Zależy jeszcze chyba w jakiej miejscowości, mi zaproponowano więcej

20.02.2022 20:48

Tak, jest to uzależnione od kosztów codziennego utrzymania w danej miejscowości.
    Ktoś.

18.02.2022 20:50

Warto zainteresować się praca osób funkcyjnych
    Dlaczego

20.02.2022 11:23

Na którym sklepie? Co się dzieje?
    Kandidatos

19.02.2022 13:14

Słaba rekrutacja. Sztampowe pytania. Podchwytliwe dopytywanie. Ktoś chyba zatrzymał się dwadzieścia lat temu w procesach HR.

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Action Poland?

xyz

16.02.2022 09:16

wszyscy oceniacie wszystkich a może zanim ocenicie innych oceńcie samych siebie..............ideały?????????????
    Zzzzz

16.02.2022 10:59

O to to! Tutaj każdy narzeka a tak naprawdę większość ma za uszami sporo
    Ola

15.02.2022 19:50

Dlaczego kasujecie komentarze? Zapytam po raz kolejny Action, ile ludzi w ciągu pół roku od zatrudnienia złożyło wypowiedzenie? Ile osobom płaciliście za dojazdy, za hotele, a nie potrafiliście utrzymać? Jaka to świadomość kosztów?
    Wkrótce były pracownik

22.01.2022 17:45

Jeszcze 3 miesiące temu tutaj firma miała ocenę 3,5. Ciekawe dlaczego tak drastycznie spadła?
    kandydatka

10.02.2022 09:58

widziałam ogłodzenie o pracy w tej sieciowice i widze, że praca jest okropna. podobnie było w Tifotex. siedziałam cicho-aby tylko do końca umowy wytrzymać i kierowniczka wywineła miświństwo. Już wiem że szkoda zdrowia. Praca tylko dla dupowłazów. Każdy siedzi cicho bo chce być fer i mieć doświadczenie, bo są problemy z pracą. Pracodawcy nowemu powiedziałam ogólnie,że była niemiła atmosfera. Nikt nie chce być narzekającym. Teraz jest super, klientki mnie chwalą ale zmieniam miejsce zamieszkania i szukałam nowej pracy. Trzymajcie sie dziewczyny-pamietajcie jesteście ważni!!! Nie dajcie sobie wmówić,że jest inaczej. Pozdrawiam
    Wkrótce były pracownik

15.02.2022 17:39

W momencie szukania info były tu wpisy tylko odnośnie czasu na rolkach, że ciężko fizycznie itp. Mnie to nie zraża. Ale już stosowanie (usunięte przez administratora) owszem. O tym mowy nie było tutaj.
    Łdz

15.02.2022 13:33

Od lutego podobno w Łodzi jest stawka 4000 brutto (znajoma mi mówiła ) polecacie pracę w Action w Łodzi ?

30.01.2022 17:14

Co tam w (usunięte przez administratora) słychać?
    Region

14.02.2022 12:06

No i tu masz rację, nie rozumiem bo takich głupot nie da się zrozumieć... Oj argumenty się skończyły no bywa i tak, jak nie ma się nic sensownego do powiedzenia. Na szczęście macie kółeczko wzajemnej adoracji to tam rozumiecie się doskonale na swoim niziutkim poziomie i tego się trzymajcie.
    Region

15.02.2022 11:09

To wasza nazwa tego kółka? Tak o sobie mówicie? Ajć to poziom pomyliłam bo jest podany aż ultra niski... A to przepraszam, mój błąd. Nie znałam po prostu tej nazwy, którą się mianujecie , ale teraz będę wiedzieć, że jeszcze niżej. Dzięki za sprostowanie waszej nazwy. Regionalne fajnie brzmi, ale dalsza część no troszkę słabo
    Tutu

12.02.2022 15:36

Witam czy rozmowa o pracę była przeprowadzona z kierownikiem sklepu? Czy z KR? Jakie pytania zadawali?
    Ola

13.02.2022 09:58

U mnie Kierownik rejonu i +rekrutor

Kontakt - Action Poland Sp. z o.o.

Uniwersytecka 13 40-007 Katowice

Branża główna: Sprzedaż detaliczna

InstagramIconLinkedinIconYoutubeIcon
    Rozważanie

11.02.2022 15:49

Moim zadaniem kierownicy sklepu oraz asystenci powinni przejść szkolenie a może i nawet skończyć szkołę savoir Vivre. Wiem, że to charakter człowieka ale nad nim trzeba pracować i nadawać się na bycie osobą, która pełni ważną funkcję w zespole i powinna dbać o atmosferę bo to później przenosi się na pracownika jakieś fochy albo muchy w nosie. Powinno zarażać się pozytywną energią i szacunkiem a nie zniechęceniem do pracy. Więc taka drobna uwaga dla was zacznijcie tę swoję wartości wdrażać w życie a nie żeby tylko bez sensu wisiały na socjalu... Może podajcie e-mail do Holandii to chętnie opiszę niektóre zachowanie szefostwa co? Żeby wymagać coś od innych najpierw trzeba znaleźć i zmienić coś w sobie. Pamiętajcie Karma zawszę wraca!!!

29.01.2022 10:09

Moii drodzy przyszli pracownicy jeśli zastanawiacie się nad pracą w Action to odradzam. I nie mówię tu o atmosferze w zespole czy niekompetentnym HR. Action ma głęboko w poważaniu swoich pracowników. Pracownicy nie dostali w tym roku nadgodzin 50 i 100 za grudzień. Dla niektórych to była praktycznie druga wypłata a pieniądze nie zostały przez Holandię naliczone. Wypełnialiśmy wnioski o kolejne przeliczenie i miały być one wypłacone w tygodniu 4 i co ? I nic !! Żadnej informacji o opóźnieniach!!!! Pracownik ma pracować a nie dostawać pieniądze za swoją pracę. Wypłaty się nie zgadzały ludzie byli wściekli a co zrobiło Action? Napisali zjebo-maila że to Pracowników wina bo to napewno oni źle się odbijają w rejestrze.!!!!! Czas zmieniać pracę, bo jak już pieniądze się nie zgadzają to już bardzo źle świadczy o firmie.
    Prawdomówny

07.02.2022 19:02

Pod warunkiem, że jest kompetentny a nie tak jak (usunięte przez administratora)- nie wiem skąd biorą takich ludzi- wizytówka firmy hahaha
    Xxxxx

11.02.2022 11:21

Jakbyś zaglądał/a na pasek to byś wiedział/a, ze nadgodziny 50% są rozliczane co miesiąc, a kwartalnie rozliczane są nadgodziny 100% (czyli przyjście do pracy w dniu wolnym, niezaplanowanym).
    Monika

11.02.2022 10:27

Witam, pracuje ktoś na magazynie ? Jakie tam są stawki ? Jaka jest stawka na wozku wysokiego składu.?
    Maja

09.02.2022 19:30

A czy w Action jest pakiet lux med lub Benefit system-karta sportowa

09.02.2022 19:37

Obowiązujący pakiet benefitów zawiera: opiekę medyczną w Luxmed, zniżkę 15% na zakupy w Action oraz możliwość przystąpienia do ubezpieczenia grupowego na życie w PZU (tutaj koszt składki pokrywa Pracownik).
    Zainteresowana

09.02.2022 16:22

Witam, a jak atmosfera na Jaworznie? Warto starać się tam o pracę?
    Anonim.

09.02.2022 00:08

Powiem tak w każdej firmie jest inaczej wiadomo i każdy nie wiadomo na kogo gdzie trafi . Uważam, że niektóre osoby w firmie Action na stanowiskach powinny być wymienione. To czy jestes kierownikiem czy regionalnym a może HR nie upoważnia Cię do tego by nie być człowiekiem. Rozmowa kwalifikacyjna moim zdaniem to przesłuchanie.Jak widzą, że jesteś ambitny to ci na rozmowie.potrafi HR dowalić.jakims tekstem głupim. Nie możesz mieć własnego zdania ,bo widać żeby Cię ograniczali we wszystkim. Firma niech postawi na ludzi normalnych a nie takich którzy za kasę zrobią i powiedzą wszystko. Po za tym w pracy ma być dobra atmosfera a nie jeden na drugiego wilkiem. A tak oni sami uczą swoich pracowników.Porażka .

09.02.2022 10:42

Niestety tutaj nie ma obiektywnej oceny, jeżeli chodzi o wyższe stanowiska przez przełożonego. Zgadzam się z Twoim wpisem w 100%.
    Maja

04.02.2022 15:50

Mam pytanie, jak ze szkoleniami? Byłam wcziraj na rozmowie rekrutacyjnej odnośnie stanowiska kierownika na nowo otwierany sklep. Podobno szkolenie może być nawet w innym mieście?
    Zadowolony

06.02.2022 11:15

To jest tzw. polecenie służbowe i niby nie można, niby wartości ale jeśli sie nie zgodzisz to możesz szukać innej pracy. Albo będziesz na "celowniku" jakiś czas i uwierz łatwo nie będzie głównie psychicznie albo szybko znajdą powód żebyś została zwolniona.
    Ksyz

08.02.2022 15:07

Po jakim czasie się do Ciebie odezwali?
    Nina

08.02.2022 15:00

Hej czy jest ktoś z Action Sosnowiec? Wypowie się o pracy? Po opiniach trochę się rozczarowałam.
    XYZ

08.02.2022 14:26

Pracownik grupy otwarcia - ktoś? coś? Jak się tam pracuje?
    Grażyna

08.02.2022 13:39

Ktoś pracował lub nadal pracuje jako "Pracownik Zespołu ds. otwarć sklepów"? Jak taka praca wygląda? Warto składać CV?

02.02.2022 12:37

Czy firma posiada jakiegoś maila??? Czy tylko telefony do regionalnej i HR z którym i nic nie można załatwic?
    Zadowolony

07.02.2022 19:04

Dyrekor PL oraz Area Mensger - imiona usunęli

07.02.2022 21:48

No i firma jeszcze niejednego wykonczy. Od samego poczatku kandydaci sa wprowadzani w blad. Slysza o firmie z wartosciami, jaka to jest fajna atmosfera. Wiec niestety daja sie skusic, a pozniej zaluja.

17.01.2022 09:39

Proszę mi napisać czy pracując w action każdy musi mieć szkolenie np na kasy ich obsługę i czy wogole takie coś jest?znam ludzi którzy pracują w innych sklepach ale wiem że na kasach nie siadają tylko rozkładają towary ..czy w action jest to możliwe ..?

07.02.2022 18:06

Ok pytam bo w innych sieciowkach jest możliwość pracy ale jak ktoś niechce kasy to jest taka możliwość...

07.02.2022 18:16

Chciałam się zatrudnić ale kilka razy byłam w action i widziałam kierowniczkę a napewno nią była...i niepodobalo mi się jak rozmawiała z pracownica dodam że to nowo otwarte action..dziewczyna chciała ułożyć układała towar gdzie podeszła do niej kierowniczka i się wtrąciła ..mówi ...chcesz to ułożyć ok ale najpierw musisz mi pokazać jak..dziewczyna była zmieszana już wykładała towar gdzie kierowniczka dalej się zachowywała tak jakby ona wszystko wiedziała a reszta nie później za drugim razem też ja spotkałam sama wykładała towar przy tym sama do siebie mówiła ewidentnie widać że ta kobieta uważa się za coś lepszego..
    Zludzenie

06.02.2022 21:10

Probujecie wmowic pracownikom, ze ich zdanie oraz samopoczucie sa wazne. A prawda jest taka- pracownicy nie moga miec swojego zdania. (Widza, jak koncza osoby, ktore mialy). Wiec poslusznie wykonuja zadania i udaja ze jest ok. Ale czy taka postawa ma sens? Pewnie dla niektorych z obawy utraty pracy tak. Ale dla mnie nie. Smutne jest to, ze nawet Holandii nie przeszkadza, ze wartosci sa tylko na papierze. Firma chwali sie otwarciem ,,x'' sklepu. Probuje ocieplic wizerunek. Ale wartosci, jak nie bylo, tak nie ma na sklepach.
    Niestety jeszcze pracownik

05.02.2022 15:26

Nie polecam pracy w Action. Europejska firma w polskim wydaniu czyli żenada. Problemy z kierownikiem zgłaszane, ale firma zamiata pod dywan. Kierownik nie wywiązuje się z obowiązków, ale za to w piękny sposób mobberuje pracowników. Z tego co czytam to tak jest w większości sklepów w Polsce. Jak szlam na rozmowę o pracę to liczyłam, że to co tu piszą to kłamstwa. Niestety to prawda. Uciekajcie gdzie (usunięte przez administratora) rośnie!

05.02.2022 21:31

100% prawdy. W naszym sklepie atmosfera jest tragiczna przez kierownika. Ale kazdy zamiata problem pod dywan. Oby utargi sie zgadzaly to najważniejsze a pracownicy niech sie zwalniaja. Przyjda na ich miejsce inni
    Gość

06.02.2022 01:12

Zgadzam się, bo właśnie tak jest i firma ma to w nosie

Zostaw merytoryczną opinię o Action Poland Sp. z o.o.

Oferty pracy - Action Poland Sp. z o.o.

Asystent Kierownika Sklepu

Oborniki