Automotive Lighting

Sosnowiec

Ocena pracodawcy 3/6

na podstawie 422 ocen.

Automotive Lighting
3 422

Opinie o Automotive Lighting

Pracodawco! Chcesz wiedzieć ile osób odwiedziło Twój profil?

Dbamy o każdą opinię, dlatego pracodawca nie może ich usuwać. Sprawdź, kiedy Twoja opinia łamie regulamin - więcej.

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Automotive Lighting

Byk

Z opisów wynika że liderzy siedzą na jadalni i się nudzą, może i tacy są np, hala c, obszar 2, gdyż na tej hali są też liderzy co muszą pracować na maszynie, jak również być na każde zawołanie.

   
alarm
@Byk 16.06.2018 19:40

Na maszynie?!ile godzinę dwie hahaha na zawołanie przecież liderzy nie są sekretarkami ani sprzątaczkami tylko są dla ludzi podobno ale to podobno bo robią co innego albo nic nie robią udając że coś robią.

   
Wykończony

A ja się pytam gdzie w procesie jest napisane praca na dwie maszyny ja już rady nie daje tak pracować czy to jest legalne pomijając fakt że nie ogarniam pracy na wtrysku i napylarce jednocześnie panie kierowniku Adrianie prosze cos z tym zrobic bo ludzie nie maja sily tak pracować zatrudnijcie w końcu nowych pracowników bo zaczniemy się masowo zwalniac.

   
anonymous
@Byly 19.06.2018 10:09

Ukraińcy nie dadzą tak sobą pomiatac i tłumacza będą musieli zatrudnić

   
Dajcieumowe

Teraz nagle wszyscy byli świadkami sytuacji z Fioną? Gdzie Ci wszyscy ludzie? Gdyby faktycznie tak było może na 3 obszarze byłoby w końcu kim obstawiać maszyny. Hipokryzja nie zna granic. Chyba zapomnieliście kim jest "wasza koleżanka", "pani z maszyny" której tak wszyscy bronią, a na co dzień regularnie na nią wyzywają. Wszyscy wiedzą jaka jest zarówno Fiona jak i "pani z maszyny". Nic dziwnego, że doszło do awantury jak się takie dwie OSOBOWOŚCI spotkały.

   
Okręt
@Dajcieumowe 19.06.2018 15:27

Tu nie chodzi o to jaka jest pani z maszyny ale o to ze jest jedna z nas kre tynie. Nikt nie podszedł bo każdy się o robote boi, a wiemy ze fiona jest mściwa i potem każdy mialby pod gorę. Tyle w temacie panie łukaszu lub w zasadzie pani moniko z

   
anonymous

Znowu afera na hali c. Tym razem kontrolerka jakisci tzw Fiona wydzierala sie, TAK WYDZIERALA SIE na panią przy maszynie!!! Co to ma byc ja pytam? Jaka reakcja ze strony kierownictwa?! Przeciez to jest mobing. Baba mysli ze hak jest w kj to może drzec mordę na innych. Przeciez to 3 maszyny dalej bylo slychac i to pomimo takiego hałasu. Czy ktos wogole sie jeszcze z nami liczy? Robimy przy maszynach w temp podad 30 st, czasem bez przerw a tu jeszcze przytacza sie takie cos i obraza???!

   
Żaba
@szalona 18.06.2018 20:03

Jej przelozonym jest ten przypakowany z hali c, nie zmienia to faktu że kolega nic jej nie zrobi. Szkoda tylko ze za nami nikt sie nie stawi

   
Szalona

Kontrol jakości w ALP daje dużo do życzenia trafiaja tam ludzie mało znający się na pracy. Zeby się utrzymac zrobią wszystko Brak kultury i złe traktowanie pracownikow to na pierwszym miejscu Jaki szef taka reszta pani E Kubiczek (szefowa) pomiata ludzmi i dziwić się ze taka Fiona drze łacha na pania jak to najlepsza psiapsi szefowej

   
Kibic

Ale dzisiaj pięknie gra Meksyk z niemcami

   
Szczypiorek

Panie praser tworzyw sztucznych : proszę się nie martwić zaistniałą sytuacją w zakładzie,proszę również nie panikować z tego co widzę ma Pan fach w ręku.Rynek potrzebuje takich specjalistów . W Biedronce poszukują pracowników do działu mrożonek.Jeżeli nie będzie Pan spełniony proszę szczęścia spróbować w ogrodnictwie.

   
Gość
@Szczypiorek 16.06.2018 20:50

Dooobre....łapka w górę hahaha

   
praser tworzyw sztucznych

Drogi Panie dyrektorze .. zakładam że wczesniej czy pozniej Pan to przeczyta albo bynajmniej o owym wpisie usłyszy. Pare lat wstecz marzyłem sobie żeby pracować w magnetti, niestety... - próg nie do przeskoczenia, jedynie po 'znajomości'. 2 lata później jedynym kryterium było cytuję ''chęć do pracy''. Po przepracowaniu roku.. nie mam zielonego pojęcia co mną wtedy kierowało.. Czy Pan ma świadomość jak wygląda praca operatora wtryskarki na hali c czy nie chce mieć tej świadomości ? Jak wiadomo, na chwilę obecną nie ma rąk do pracy. Agencja pracy średnio raz w tyg wysyła smsy o polecanie osób. I co? nowych nie widać, a starzy pracownicy którzy próbują jakoś przetrwać i mimo wszystko nie obrzydzać sobie tej pracy też sie powoli wykruszają. Jak wygląda praca operatora, na hali c? Może od początku.. wg ostatnio nowo wprowadzonych zasad operator ma obowiązek wstawić się na rozdanie pracy punktualnie 10 min wcześniej, jeśli nie, cytuję 'nie będzie dla niego pracy'. Następnie udaje się na przydzieloną mu maszyne. Ogromnym szczęściem jest iść na znany detal... jeśli nie no niestety.. we własnym zakresie jest ekspresowo wyszkolić się na podstawie procesu oraz dopytać operatora ze zmiany poprzedniej a następnie iść na żywioł gdyż coś takiego jak szkolenia nie istnieje i nie ma nikogo kto by podszedl i powiedział co i jak. Na to wszystko ma się około 6-7 min podczas przejmowania zmiany. Następnie.. jeśli wszystko idzie dobrze i detal nie ma wad to wielkie szczęście... jeśli natomiast coś się zaczyna dziać.... zaczyna sie walka.. idąc bezpośrednio do ustawiacza (o ile sie go znajdzie) albo nie ma czasu bo setup, albo twierdzi że to może iść, albo daj wezwanie mistrza. Po powrocie z kwitkiem - wezwanie mistrza... o ile przyjdzie, lub wyśle lidera - 'wezwij jakość' no ok, wezwanie.. po ok 10-20 minutach pojawi się ktoś z jakości, da noka lub do poprawy.. Następuje oczekiwanie na wolną chwile ustawiacza. Zaznaczam ze podczas całej tej procedury operator ma do wyboru a) pakować wadliwy detal oraz 3 dni pozniej wyczekiwać karteczki do podpisania o zrzeczeniu się premii albo b) wyrzucać do braków wadliwy detal i spotkać się z oburzeniem dlaczego to wyrzuca. Ale tu już nie będe zagłębiac się w szczegóły. Pojdzmy dalej... po ok 2 - 2,5 h następuję przerwa. Całe 15 min, które wzasadzie nie wiadomo jak zagospodarować, i z czego zrezygnować. Przez następne 6h.. operator w ok 36 stopniach z cieplym detalem w ręce waczy z przeciwnościami losu. Wg nowych zasad zmniejszona jest ilość odkładanych na taśmy detali co by sie operatorzy po hali nie szwędali. Także na pójście do łazienki nie ma żadnych szans. Po przetrwaniu 8h, przekazaniu zmiany, ale nie wczesniej niż 5 min przed koncem udajemy się z brakami, oraz odbijamy się przy biurkach mistrzow na przeniesionych czytnikach co by przypadkiem nie zejść wcześniej. Oczywiście tylko pracownicy agencyjni bo zakładowi czytniczek nadal mają przy drzwiach. uff... można spokojnie udać się do szatni i jakieś 15 min po skonczonej pracy opuścić budynek. I tak 5 dni w tygodni (zazwyczaj 6 pod przymusem). Czasem naprawdę zakręci się łza w oku za to jak jesteśmy traktowani. Wykonujemy najgorszą prace, w najgorszych warunkach, za najnizszą stawke. Jak woły robocze nas traktują Ci którzy dzięki nam mają swoje 'kierownicze' stanowiska, bo gdyby nie my to kim by kadra zarządzająca kierowała? Produkujemy detal na którym tak naprawdę opiera się cały zakład. I płakać sie chce kiedy nie ma się czasu nawet iść na jadalnie nalać sobie zimnej wody.. a kiedy już sie tam wchodzi na biegu.. i widzi się 'granatowe kołnierzyki', liderów, ustawiaczy, jakość, roześmianych nad filmikami w telefonach siedzących sobie w klimatyzacji... którzy tak samo są w pracy jak i my.. i to na dodatek za większą pensję. Dużo osób się pozwalniało a jeszcze więcej się niebawem dopiero pozwalnia. Doceńcie tych którym się leje po (usunięte przez administratora) , dzieki ktorym maje swoje pensyjki. Bo Ci ktorzy jeszcze maja nadzieje ze cos sie zmieni na lepsze... w koncu tez sie wykruszą....

   
Syriana
@praser tworzyw sztucznych 16.06.2018 09:11

Ja się zwalniam po urlopie. Biorę wczasy pod grusza i żegnaj firmo po 8 latach pracy trzeba zmienić pracę. Będę pracować po 8 godzin od poniedziałku do piątku w godzinach od 7 do 15. Praca przy komputerze w miłym towarzystwie. Razem ze mną idą 3 koleżanki zatem hale c opuszczają 4 pracownice. Warunki pracy od 2 lat są coraz gorsze dlatego czas wiać.

   
Kamery Hala C

https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/klopoty-z-monitoringiem-w-firmach-wszystko,189,0,2408381.html

   
Karolina

@. @Sid @anonymous dziękuję, że wypowiadacie się na forum, ale pragnę przypomnieć, że nie służy ono do tego, by się kłócić. Użytkownicy serwisu gowork chętnie przeczytają merytoryczne opinie na temat warunków zatrudnienia, atmosfery w pracy czy możliwości awansu. Tak więc napiszcie proszę, jakie są Wasze spostrzeżenia i jak oceniacie wyżej wymienione aspekty. Będzie to pomocne dla osób, które rozważają aplikowanie do Automotive Lighting.

   
anonymous

Zróbcie kamery na jadalni! Będzie wiadomo kto się w pracy nudzi!

   
Robson
@anonymous 14.06.2018 03:37

Kamery to powinny byc na palarni przy hali A.

   
.

Jeśli ktoś ma problem że UTR siedzi na palarni to zapraszam do nas do pracy. Wymiany grzałek przy temperaturach ponad 200 stopni, "lezenie" pod formą i dokręcanie śrub .... Itp itd. z chęcią zamienię się na tydzień, miesiąc z osobami ktorym nie pasuje że palimy...... Ludzie patrzcie na swoją pracę i swoje problemy!!!!!!

   
anonymous
@. 12.06.2018 03:05

A jakie wy macie problemy? Co ze 1 zmiane macie i kiero jest? Juz ost pokazaliscie na palarni parskniecie smiechem jak wyszlo was z 7 w tym mistrzowie a na pytanie : a co wy tak? Odp byla jak to co pojechał

   
VR6

W automtiv na Czechach tam gdzie wysylano kiedyś pracownokow z pl jest strajk - tam sie da, tutaj nie ? Wystarczy wpisac w google a potem uzyc translatora V Automotive Lighting stále hrozí stávka Jak to jest da sie czy nie

   
My
@anonymous 10.06.2018 09:35

Nawet nie dobrej ale spokojnej

   
Grosicki

Słyszeliście rząd chce zwiększyć minimalną krajową do 14.70 to nie wiele mniej od naszej stawki ja osobiście liczę na 3 zł podwyżki po trzech latach mam nadzieję że związki wezmą się w garść.

   
Ehah
@Grosicki 11.06.2018 20:05

3zl haha a to dobre za taką pracę 0 własnego życia osobistego. Praca 7-6dni w tygodniu. Zero szacunku do pracownika, przerwa z łaska, same pretensje i zakazy! Nawet toaletę już Ci wyliczaja ile razy byłeś! Oby tak dalej, choroba psychiczna murowana

   
Wiko

Co z przerwami na hali A. Dlaczego nie wydluzacie 9tek?

   
Beny

Znacie niejakiego domisia brzuchte? Często widuje kolesia pod zaba na 11 listopada w koszulce Al. Co on robi w zakładzie to jakiś kierownik?

   
anonymous
@lolo 11.06.2018 10:59

Gdybym był prezesem przedsiębiorstwa oczyszczania miasta to zaproponowanym mu posade przy obsłudze kibli pod przejściem podziemnym w sc

   
szczypiorek

Niech kobiety zrobią strajk ich jest więcej takie mądre i pyskate.

   
Reakcja

Już sam dyrektor się zainteresował sytuacja na hali c, tylko szkoda ze dopiero teraz jak tyle ludzi już uciekło.

   
anonymous
@Wy 09.06.2018 12:59

Kiedys myslalem ze jak wrzuce inf o tym co sie tu wyprawia do skrzynki to dtrekcja zareaguje ale jak widac albo moze olewa albo dziewczynka ktora wybiera kwity ze skrzynki czyta sama i decyduje ktore przekazac a ktore zniszczyc jak widzi znajome nazwisko?

   
anonymous

Czy normalne jest to ze zarabiamy tyle samo co 3 lata temu a wymagania sa coraz wieksze? To ze zarabiamy tyle co 3 lata temu a mamy teraz po 2 maszyny? Ze zarabiamy tyle samo co 3 lata temu a dodatkowo tracimy premie za braki bo czasy cyklu sa krótsze i czasami cos przegapiamy? Ze zarabiamy tyle samo co 3 lata temu a maja do nas pretensje za braki bo maszyny pracuja tak jak pracuja? Ze zarabiamy tyle samo co trzy lata temu ale teraz nie mamy juz czasami przerw nawet 15 minut ? Ze pomimo to ze nie bylo podwyzek przez 3 lata to jakos tego nie widac bo kaluze z oleju coraz wieksze? Gdzie te pieniadze sa? Dlaczego prosze o zmiane na przerwe a lider mowi sory nie mam czasu bo jestem sam? Dlaczego pomimo to ze zarabiamy tyle samo co trzy lata temu i mając oficjalnie krótszy czas czyli wiekszy przerób nie ma z tego nic po za pretensjami że nie mam ochoty przyjsc w weekend? Ja jestem jakis glupi czy tu sie zle dzieje?

   
Wtryskarka

Uwaga dla zwiazkowcow.Hala c ma was w (usunięte przez administratora) Lepiej tu nie przychodzcie. Bede chcial jabłek nie na jadalni to se pojde do sklepu.Darmozjady przyjdzie pora na was.

   
Zawiazkowiec
@Wtryskarka 06.06.2018 20:33

My tam nie chodzimy bo jest tam dla nas za gorąco, wolimy klimkę u nas w biurze z dala od waszych problemów. Tu mozemy sie w spokoju relaksować i odpoczywać przez 8 godzin za fruby hajs

   
Annonymous

Beda podwyzki od nowego roku. Podobno az 150 zl na reke.

   
Lka
@Annonymous 05.06.2018 18:58

G...no prawda nie ma żadnego oficjalnego komunikatu

   
Tomasz

Podpowiedzcie czy warto aplikować?

   
jeszcze pracownik
@Tomasz 05.06.2018 19:40

... nie warto ...

   
Stojącyzboku

Mnie to dalej zastanawia, czemu pracownicy się nie zorganizują i nie przeprowadzą strajku tylko narzekają w internecie a w robocie potulnie spuszczają głowę. Sami sobie dajecie wchodzić na łeb i robić z was murzynów to się z was robi, żądacie podwyżek ale oczekujecie że dyrekcja sama z siebie sypnie każdemu pieniędzmi. Policzcie ile by kosztowało zakład aby każdemu pracownikowi dać np. 1000zł brutto. To są w skali roku grube miliony złotych które elegancko wyglądają na tabelach pokazywanych później wyższym przełożonym zza granicy. Dyrektor dostanie premie i wakacje w Tanzanii a wy dostaniecie udaru słonecznego od upału na hali. Ale skoro nie potraficie się zjednoczyć i walczyć to pozostaje wam tylko pracować i siedzieć cicho. Gdyby tak pracownicy się zgadali że jakiegoś dnia każdy pracownik na każdej zmianie przez godzinę czasu będzie sprzątał swoje stanowisko przed pracą(możecie odmówić pracy przy stanowisku które według was nie spełnia warunków bezpieczeństwa) to jeśli zliczymy 3 hale po 3 zmiany to zrobicie takie straty że dyrekcja na kolanach z pieniędzmi w zębach będzie was prosić byście drugi raz tego nie robili. Warunki pracy w tym zakładzie są SKANDALICZNE. O ile hala A to zwyczajny burdl na kółkach przez niekompetencję ludzi na stanowiskach to hala C plasuje się gdzieś pomiędzy obozami pracy w Pakistanie. Jak można w temperaturze 40 stopni pracować 8 godzin na 2 maszynach i mieć tylko 15 minut przerwy. W innych zakładach normą jest conajmniej 30 minut w 2 bądź 3 przerwach. Ale po co kierownik hali ma iść do dyrektora i powiedzieć żeby dołożyć przerwy skoro nie protestujecie i boicie się zwolnień. Ludzie, w tym zakładzie nikt już nie chce pracować, od chyba 2 miesięcy są przeprowadzane nabory z których praktycznie nikt nie zostaje. Kto im będzie pracować na hali C jeśli was wszystkich zwolnią? Sami podwiną rękawy? Załóżcie jeden związek zawodowy który będzie dla was walczył a nie opłacajcie aktualnych nierobów. No chyba że w obecnej pracy nic wam nie przeszkadza, wtedy dawajcie robić z siebie niewolników dalej

   
Stojącyzboku
@Lider 04.06.2018 19:54

Chwila moment, ale przecież skoro na hali A i B mają 3 przerwy to na hali C czemu sobie ich nie robicie? Boicie się czy co? Wszystkie wasze problemy wynikają tylko z tego że dajecie sobą pomiatać. Na hali A na drugich zmianach mają nawet dłuższe przerwy ze względu na temperaturę... a wy dalej jak niewolnicy w Bangladeszu.... Jeśli zaczniecie chodzić na przerwy to mistrzowie i kierownicy a nie wy będą mieli problemy co zrobić z detalami wytworzonymi w tym czasie bądź niewytworzonymi, nienapylonymi itp. Będą musieli zatrudnić kolejne osoby żeby pokryć czas pracy podczas waszych przerw. Ale nie muszą tego robić bo nie chodźcie na przerwy więc patrzcie o jakich znowu pieniądzach mówimy( ok. 70.000zł rocznie kosztuje pracodawcę etat jednej osoby)

   
Mega!

Hala c to wogole już jakąś masakra to co się dzieje to co sobie kierownicy wymyślają eh szkoda gadać, każde odejście od maszyny trzeba zgłaszać liderowi a jak nie to nagana, najlepsze jest to sztuczne stanowisko pani która swego czasu była mistrzem a teraz chodzi sobie wielka pani i podpier..... BRAWO!!!!!!

   
pudzian
@anonymous 14.04.2018 20:27

Ja myślę, że to jednak Ty jesteś bucem i kapusiem bez honoru

   
Spocony Roman

Jaką normę wypalonych papierosów mają ustawiacze i utr ? Z tego co można zaobserwować wydaje mi sie ze duzą i robia wszystko zeby ja zrealizować.

   
anonymous

Sytuacja jest napięta jak koszulka na karolu ktos jest specjalnie o 2 rozm mniejsza

   
Laleczka

Kiepski zaklad o slabych wyplatach .Nie warto tu zagladac.Wiem bo robilam juz w kilku produkcyjnych firmach.Ale stosunek ogromu pracy do zarobkow jest nieadekwatny.Poza tym brak przerw notoryczny.Przyuczenie do pracy fatalne.Wymagania ogromne.Terror psychiczny niezrozumialy ,a jest to powszechne zjawisko tutaj.

   
Taka

Ja zadnych oxfordów nie kończyłam i dziwie się ludziom tam na stołkach ktorzy są mądrzejsi ode mnie. Są dwie życiowe prawdy : punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia, oraz dostajesz ode mnie tyle samo szacunku ile sam mi go dajesz. Oni mowia ze my sie niestaramy a sami nam nie zapewniaja podstaw typu przerwa i szacunek. Karaja ludzi za byle co? Mysla ze to pomoze? To jeszcze bardziej spycha wszystkich do szamba. Nas bo czujemy sie pomiatani w xxi wieku a ich bo nie mamy motywacji sie starac. Nikt nie robi bubli specjalnie ale jak ktoś czuje sie zle traktowany nie może sie na niczym skupic. Moglabym wymieniac kto i co mowi lub robi albo nie ale nie o to chodzi. Chodzi o zasade, traktujmy sie z szacunkiem

   
raermvic

Pracownicy na C maja juz tego dosc!!!!! Standardy Chinskie i Indyjskie. a firma ma sie za swiatowa..cha cha

   
raermvic

zwiazki zawodowe ?????a to wogole takie cos istnieje????? nawet nie wiem jak oni wygladaja...zenada

   

Zostaw opinię o Automotive Lighting - Sosnowiec

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Automotive Lighting