Newag S.A.

Nowy Sącz

Ocena pracodawcy 2/6

na podstawie 262 ocen.

Newag S.A.
2 262 6 1

Opinie o Newag S.A.

Pracodawco! Chcesz wiedzieć ile osób odwiedziło Twój profil?

Stefan

Kolega właśnie dziś mi mówi że w Newagu bardzo się poprawia ostatnio praca teraz jest lżejsza no nie trzeba już zostawać po godzinach.Podobno zarabia się minimum ok3 tys na rękę bez nadgodzin i bez sobót a majster to mówił że mu kawę robi i ciągle go chwali i ciągle tylko mówi żeby tak szybko nie robił .To ponoć na wagonówce tak jest fajnie, że bardzo miła jest atmosfera .To ja składam CV w poniedziałek!

Troja
@Stefan 23.08.2018 19:16

Z Tą Kawą to przesada ale %%%to na luzaka:)

DobraRada

@Olga wiem, że Twoim zadaniem jest niwelowanie negatywnych uwag o Newagu, dlatego nie dziwią mnie Twoje pytania. Nie wiem czy chce mi się na nie odpowiadać. Powiem krótko - ryba psuje się od głowy. Jak w zarządzie firmy masz panów, którzy za kołnierz nie wylewają i do bójki staną, zarządzanie polega na poniżaniu ludzi i używaniu słów powszechnie uważanych za obelżywe to jak myślisz Newag to zgrany, dobrze zarządzany zespół czy raczej (usunięte przez administratora)"? Podjedź o 15 jak wychodzą z pracy. Zobacz to szczęście na ich twarzach. W ciągu zaledwie kilku lat Zarząd po sprywatyzowaniu upadającej spółki Skarbu Państwa dorobił się (prywatne konta) milionów bo .... uczciwie płacił ludziom za ich ciężką pracę? W Newagu wynagrodzenia nie idą w parze z poniżaniem.

Rozumiem
@DobraRada 23.05.2018 00:10

Olga to zapewne moderator tego serwisu, ma za zadanie zachęcać ludzi do dyskusji. Widać to od razu po charakterze pisania.

Funpociagow
@DobraRada 23.05.2018 00:10

Zgadzam się z przedmowca. Przepracowalem tam rok nie powiem w jakim dziale ale jeśli chodzi o atmosferę to kierownictwo nawet do swoich pracowników wyraża się wulgarnie jakby myśleli, że z łaski dla nich jesteśmy. Doszedłem do firmy, która niedosc, że świetnie płaci to jeszcze atmosfera na miarę firm światowych. A jeśli dostaje się propozycje pracy gdzie na rękę ma się więcej niż dawali brutto w Newagu to bez chwili wątpliwości się nie zastanawiałem. Wyzysk i tyle. Kierownictwo tylko kase czepie. Cały miesiąc człowiek przepracował a i tak premia poszła dla dziewczyn bo kierownik woli dziewczynom dac więcej chociaż każdemu się należy po równo. Ogólnie firma i ludzie super. Są działy, które potrafią wiele nauczyć ale są i takie , które trzeba omijać szerokim łukiem. Przeżyłem ta szkole życia i wiem jak jest. Wiedzę zdobyłem szalenie wielką co pozwoliło mi bez problemów znaleźć inna prace.

Andrzej

Jak sądzicie czy jest szansa na podwyżki w firmie? Interesuje mnie praca w firmie

anonymous
@Andrzej 16.08.2018 19:20

Na jakie podwyżki? Nawet pracować nie zacząłeś, więc nie wiesz jaki kontrakt Ci zaproponują ;)

Mariusz

Jak wygląda praca działu BHP bo widzę że poszukują do tego działu pracowników. Duża rotacja pracowników, jak z wypadkami. Czy dział BHP ma swobodę działania i może rzeczywiście wprowadzać jakieś rozwiązania poprawiające bezpieczeństwo czy raczej kierownictwo nie jest na to otwarte.

MAgazynier
@Mariusz 28.07.2018 10:33

Nie rób tego. Naprawdę.

engineer

propnuja 7k brutto dla konstruktora, czy to ok ? bo dla mnie to troche malo?

ABCD
@engineer 05.08.2018 11:15

Marna prowokacja. Chyba że to stawka za 2 miesiące pracy

Olga

@Leszek aktualnie otwarte rekrutacje znajdziesz pod tym adresem http://www.newag.pl/kariera/dolacz-do-nas/ Zachęcam do dzielenia się opiniami na temat pracy w Newag, jak prezentuje się atmosfera wewnątrz firmy, jakie jest podejście do pracownika? Czy warto pracować w tym miejscu? Rozbudowane, szczere opisy miejsca pracy są bardzo pomocne dla ludzi poszukujących tu takich informacji.

peen

Witam. Gdy odchodziłem obiecałem Zenonowi, że wystawię obiektywną opinię o firmie. Przerabiałem już kilka firm więc mam odniesienie. Zarobki niestety zbyt małe jak na Krakowskie realia, firma odstaje od średniej, według mnie 1000zł netto więcej skutecznie zatrzymało by rotację. Wyszkolenie i wypuszczanie pracownika to niezbyt dobra strategia. Atmosferę oraz ludzi oceniam bardzo pozytywnie. Naprawdę nie ma się do czego przyczepić. Jeśli chodzi o kierownictwo w Krakowie jak się zatrudniałem to może faktycznie Mariusz trochę przesadzał, ale to było na początku. Od dobrych kilku miesięcy wszystko w porządku, wyluzował się i oby tak dalej, żeby mu żyłka nie pękła bo fajny chłopak jest. Jeśli chodzi o pracę naprawdę można się wiele nauczyć z różnych dziedzin. Firma robi pociągi, dla mnie fascynujący temat. Reasumując - czas spędzony w firmie oceniam bardzo pozytywnie, dużo się nauczyłem. Atmosfera i ludzie super, szczególnie r313. Do odejścia skłoniły mnie względy finansowe. Życzę powodzenia całej firmie i trzymam kciuki za tą Polską firmę produkującą naprawdę dobre pociągi.

Nowy
@peen 18.06.2018 17:23

A dlaczego odszedłeś?

ABCD
@Nowy 20.07.2018 22:08

Napisał, że przez zarobki i to jest zapewne powód odejścia większości poprzedników

Leszek

Czy firma potrzebuje aktualnie pracowników?

Olga

@Bieri Griby, bardzo dziękuję za Twoją rozbudowaną wypowiedź. Osobiście nie jestem zainteresowana pracą w Newag, ponieważ jestem moderatorem forum GoWork.pl i moją rolą jest dopytywanie o wszelkie szczegóły, ale myślę, że osoby zainteresowane pracą w tej firmie będą Ci wdzięczne za komentarz. Pozdrawiam! @ST44, widzę, że pracujesz w Newag. Czy w firmie chodzą jakieś słuchy o planowanych podwyżkach?

Olga

@peen, a czy firma stwarza swoim pracownikom realne możliwości rozwoju? Długo pracowałeś w Newag? Co jeszcze możecie powiedzieć o pracy w Newag? Czy w firmie zaszły ostatnio jakieś widoczne zmiany? Polecacie aplikować do pracy w tym miejscu?

Bieri Griby
@Olga 19.06.2018 13:37

Olgo jeśli Nowy Sącz to tak, jeśli Kraków to nie. W Sączu jest dużo większa możliwość nauczenia się czegoś głównie przez codzienny kontakt z produkcją i szerszą gamę doświadczonej kadry (chodzi mi o konstruktorów). Tak jak większość pisze jest to raczej przejściowa firma którą po 2 latach się zmienia na lepiej płatną co nie oznacza, że nie można się w niej doczłapać po 2 latach do 3,7 netto wszystko zależy od człowieka. Faktycznie jest czasem presja na nadgodziny ale wszystkie są wypłacane bez problemów i opóźnień co też jest zaletą. Jest to duża firma więc ogólnie temat z opóźnieniem wypłaty nie istnieje. Jeżeli masz jeszcze jakieś pytanie to śmiało pisz! I najlepiej napisz o jakie stanowisko Ci chodzi.

Olga

@Szczęściarz, co masz dokładnie na myśli pisząc o problemach z urlopem? Chodzi o to, że ciężko jest go dostać w interesującym Cię terminie? Od czego to zależy? @HHRFC, rozumiem, że pracujesz w Newag. Jaka jest Twoja opinia na temat tego pracodawcy?

Jacek

Wlasnie dzisiaj po namowie kolegi zlozylem dokumenty celem przyjecia do pracy w Newag.Kolega ktory tu pracuje bardzo chwali warunki pracy i firme.Mowil ze zarobki tu sa bardzo wysokie i przyjmuja tylko po szkolach technicznych .Podobno bardzo trudno sie tu dostac bo pracuja tu tylko wysoko wykwalifikowani fachowcy.Trzymam kciuki zeby mnie przyjeli.Przyjechalem z Poznania bo kolega mowil ze tu jest lepiej.Moze ktos doradzi czy dobrrze tu tak naprawde?

Fernando
@Jacek 08.03.2018 22:11

Nie wiem na jakie stanowisko aplikowałeś, ale wysokie zarobki to może ma zarząd. O pracownikach w tej firmie nie myśli się w ogóle. Zarobki wysokie na poziomie 2200netto może i są dobre dla osób z Nowego Sącza o stanie cywilnym "kawaler". Dla większości myślących perspektywicznie ta firma to przejściówka. Każdy myśli że nie wiadomo co tu się nie robi a prawda jest taka że to śmiech na sali a nie poważna firma. Ludzi obytych z pracą, którzy mają już jakieś doświadczenie firma wypuszcza w świat (tzw. awans do innej firmy). Nie wiem czym się kieruje kadra zarządzająca, ale na pewno nie dobrem pracownika. Nie wspominając już o krakowskim biurze R&D, gdzie konstruktorów powinno wsadzić się w cudzysłów i powinno nazywać ich coppypasterami :)) Zarobki nowosądeckie, cena życia krakowska - bilans miesięczny zawsze na minusie :) Polecam!

Technolog
@Fernando 09.03.2018 17:15

I żeby jeszcze to dobrze kopiowali. Same poprawki po nich.

HHRFC
@Technolog 06.06.2018 21:39

Powiedział niewykształcony technolog który nie potrafiłby zwymiarować tulejki. Sącz zawistnie wszystko zwala na Kraków, a produkcja to wybitne "mózgi" po zawodówkach, pozdrawiam :)

Szczęściarz

Stanowczo odradzam pracę w tym zakładzie pracy. Nie jest to firma tylko zwykły zakład przypominający (usunięte przez administratora). Cały czas chcą żeby robić nadgodziny za śmieszne pieniądze poganiają itp. Nawet jeśli dobrze pracujesz a nie spodobasz się kierownikowi to już możesz sobie szukać nowej pracy. Doprowadzają do takiego stanu że w końcu sam się zwolnisz bo nie wytrzymasz psychicznie. Jednym zdaniem (usunięte przez administratora) gnębienie ludzi że o przekleństwach do pracowników nie wspomnę. Chora firma. Dwa razy się zastanówcie zanim złożycie tam CV. Naprawde odradzam wszystkim bo nie płacą dużo z urlopem jest wieczny problem a jak przyjdzie co do czego to Was zgnoją i zmuszą do zwolnienia.

Olga

@Stan, widziałam, że byłeś zainteresowany podjęciem pracy w Newag. Zdecydowałeś się na wysłanie swojego CV? Miałeś już rozmowę rekrutacyjną? @Dawid, rozumiem, że pracujesz lub pracowałeś w Newag. Co możesz powiedzieć o pracy w tym miejscu i warunkach oferowanych przez tego pracodawcę?

Stan

WItam, Może ktoś opowiedzieć jak wyglądała rekrutacja na stanowisko techniczne konstruktor albo technolog ? Jakie pytania i zadania do rozwiązania ?

Dawid
@Stan 01.06.2018 15:38

Na stanowisko konstruktora który projektuje dostaje się element do narysowania, trzeba na rysunku opisać jak wykonać najtaniej owy przedmiot. Trzeba coś wiedzieć o spawaniu oraz w miarę ogarniać inventora.

Olga

@DobraRada, jestem modearatorem forum GoWork.pl, @Rozumiem ma rację w tej kwestii. Moją rolą jest między innymi dopytywanie o szczegóły i aktywizacja uczestników forum. @Rozumiem, a czy Ty pracujesz w Newag? Jakie jest Twoje zdanie na temat pracy w tym miejscu?

Olga

@DobraRada, rozumiem, że pracowałeś lub pracujesz w Newag, tak? Jakie Twoim zdaniem zmiany powinny zajść w tej firmie, aby była bardziej przyjazna i atrakcyjna zarówno dla obecnych, jak i przyszłych pracowników? @Irek, pytasz, bo jesteś zainteresowany pracą w Newag? Jakie stanowisko Cię interesuje? Wysyłałeś już swoje CV? @Były, może jednak jesteś w stanie znaleźć jakieś plusy tej pracy? Na podstawie jakiej umowy pracuje się w Newag?

DobraRada

@Irek Atmosfera jest fatalna. Nerwy, stres, krzyki. Czytaj poniżej. Jak w porę nie uciekniesz, to przesiąkasz tym newagowym prostactwem kierownictwa. Dobra rada - trzymaj się z dala bo skończyć na lekach psycho.

Irek

Może ktoś podpowie jaką macie atmosferę w pracy?

Były

@Tołbi trzymaj się z dala od tej firmy. Atmosfera fatalna, podobnie jak organizacja pracy. Nie tworzysz a odtwarzasz. NIE ZARABIASZ. Poczytaj komenty poniżej. Wszystko to prawda. Bolesne realia prowincjonalnej firmy.

Tołbi

Widzę na stronie ofertę pracy dla konstruktora. Czy mógłby ktoś powiedzieć coś o tym stanowisku? Czego konkretnie wymagają, jakie są obowiązki, terminy, atmosfera, możliwość rozwoju, zarobki? Dodam, że poszukuje swojej pierwszej pracy po studiach, więc dopiero startuje. Z góry dzięki za odpowiedzi. PS dodam, że docelowe miejsce pracy do biuro w Krakowie.

znowysącz

A ja zaraz po studiach tam składałem CV jakieś 6 lat temu i powiem wam, że aplikowałem na stanowisko techniczne, a rozmowę miałem z jakąś nieobytą babą nie znającą się na niczym. Jeśli chodzi o wynagrodzenie jakie wtedy powiedziałem to nie wielkie bo 1800 zł, a baba zapisała sobie 1800 brutto a mi chodziło o netto. Powiedziała mi wtedy że to stanowczo za dużo, więc wstałem i wychodząc wcisnąłem jej kilka słów co o tym zakładzie myślę, o tej rekrutacji i o niej samej. Taką miałem przygodę z newagiem.

xxx

Matactwo, porażka, spychologia jak to Nowy Sącz - zarobki marne - więcej zarabiają Panie w Biedronce i Lidlu. Zarząd porażka - obłuda obłuda i jeszcze raz obłuda - słoma z butów . Tam się nikt na niczym nie zna - ich wiedza jest na poziomie gorzej niż źle. Powinien tam wpaść Urząd Transportu Kolejowego - ale to tylko kwestia czasu. Pozdrawiam.

Olga

@Obiektywny, a czy firma daje umowę o pracę już w pierwszym dniu? Są przyznawane dodatkowe benefity? Kto jeszcze potrafi wypowiedzieć się o Newag? Czy macie jakieś pozytywne opinie o firmie? Jak na razie pojawiały się opinie ukazujące firmę z różnych stron, dlatego ważny będzie każdy komentarz!

Obiektywny
@Olga 30.04.2018 09:25

Z tego co wiem, to umowa jest o pracę, żadne zlecenia czy inne smieciowe umowy. Z benefitów to Multisport i inne socjalne bajery :)

były
@Olga 30.04.2018 09:25

@obiektywny to zaufany pracownik Newagu. Informacje od niego nie są obiektywne, są sterowane przez Zarząd. Mam nadzieję, że Ty @Olga też nie piszesz na ich zlecenie. Twoje pytanie wygląda jak przykrywka na ostatni negatywny post.

J.

To była moja pierwsza praca po studiach, nie wiedziałem za bardzo czy w dorosłym życiu tak właśnie powinno być, dopiero teraz, kiedy już znalazłem normalną pracę zdałem sobie sprawę jaką chorą atmosferę narzuca kierownictwo w Krakowie. Pan M. swoją frustrację wyładowuje na pracownikach. Wydziera się na nich, narzuca chore terminy, wprowadza nieprzyjemną atmosferę. Tak jak napisali poniżej, to jest jak wojna kasty pracowników przeciwko kierownictwu. Praktycznie każdy, tak jak ja, po dwóch długich latach nareszcie odchodzi. Fakt, że zdobywa się doświadczenie które można uważać za cenne, tylko nie każdy wytrzymuje takie warunki. Jeżeli podoba Ci się krótki termin realizacji zadania o którym nie masz pojęcia i nie wiesz jak to ruszyć, niekompletną dokumentacje, sfrustrowanego kierownika który będzie się na Ciebie dosłownie wydzierał, zarobki mniejsze niż 2500zł na ręke przez 2 lata (bez podwyżek, no może jak zasłużysz to dostaniesz kawe i czekolade na święta) - aplikuj już teraz! Newag czeka na Ciebie!

Obiektywny
@J. 06.04.2018 21:04

1. Za kawe i czekolade pobrali Ci z pensji :p 2. Co do terminów realizacji zadań - oszczerstwa. Terminy są długie dla projektów a krótkie dla bieżących problemów. 3. Pan M. może nie jest idealnym kierownikiem, ale daje sobie radę i ma dobre stosunki z większością pracowników. Nie toleruje natomiast osób, które są życiowymi ciapami i jak usłyszą parę ostrych słów to sikają pod siebie. W pracy trzeba myśleć, a jak się tego nie robi to się zbiera opieprz - a zdarza się to rzadko. 3. Zarobki faktycznie słabe. Podwyżki nie są fikcją ale firma nie jest skora do ich dawania. Podsumowując, jeśli się zwolniłeś bo sobie nie radziłeś, to zrobiłeś przysługę sobie i firmie. Pozdrawiam

J.
@Obiektywny 09.04.2018 16:42

2. Zgodzę się, niektóre terminy rzeczywiście były dostateczne, natomiast w moim przypadku większość, przynajmniej dla mnie, była za krótka. 3. Nie zgodzę się, M. Może miał dobre stosunki ale z zarządem w którym ma plecy dlatego jeszcze jest na tym stanowisku. Pare ostrych słów = wyzwiska w kierunku podwładnego? Czy to jest firma na miarę XXI wieku, (usunięte przez administratora), mobbing teraz w modzie? Podsumowując, naprawdę zrobiłem sobie przysługę, wyciągam 2x więcej PS: punkt 3 masz 2 razy

Zbych
@Obiektywny 09.04.2018 16:42

Sądząc po IP "Obiektywny" to sam zainteresowany.

Olga

@j, a jak przebiega rozmowa rekrutacyjna? @Jolka, jeżeli w firmie faktycznie jest mobbing, to powinien zostać zgłoszony do PIP. Mobbing to poważna sprawa. Nie należy tego lekceważyć. Przeważają same negatywne opinie, a czy coś pozytywnego możecie napisać o Newag? Na jaką umowę można liczyć?

Jolka
@Olga 08.04.2018 11:32

PIP bywa tam bardzo często. Nic z tego nie wynika. Zatrudnij się a zrozumiesz co tam się dzieje. Trudno sobie wyobrazić, że takie zachowania i traktowanie ludzi mają miejsce w XXI wieku. Newag jest jak pańszczyźniany folwark z XIX wieku. K...a dominuje w zarządzaniu personelem. Co tam musi się dziać skoro pracownik w godzinach pracy opuszcza zakład, idzie na tory i wchodzi wprost pod nadjeżdżający pociąg?

Slusorz Elegancki

Pracowalem w Newagu jakies 3 lata temu.chcialem sie spytac co tam kurde slychac?jak tam poprawilo sie/ bo mowia caly czas ze ludzi szukaja.Dobrze jest?Napiszcie cos kurde o tych pociagach ale konkretnie ze na przyklad spawam a tu przychodzi majster i mowi.....tak tak...albo wierce a tu przychodzi i mowi...tak...szlifuje...Konkrety napiszcie a nie takie ze jest dobrze albo zle ile placa,robota spokojnie /,nerwowo?Konkretnie a nie takie tam "o teraz jest super'-dlaczego/,albo jest zle-dlaczego?prosze o odpowiedz i pozdrawiam wszystkich.

Waldi

Może firma nie jest idealna ale takich nie ma.

Jolka

Najgorsza firma jaką znam. Trauma na całe życie. Mobbing, chamstwo i poniżanie.

Robert
@Jolka 20.03.2018 07:34

Przykre to ale prawdziwe.Wiesz dlaczego tak jest?Ja wiem,wszyscy trzesa porami i boja sie odezwac,uwazaja ze jest ok.Ja przeklinam dzien kiedy przyjalem sie tu do pracy.Na szczescie epizod z Newagiem juz poza mna.Czas ktory byl stracony zarowno dla zarobkow,zdrowia fizycznego i psychicznego.Wiem w Saczu nie ma zbyt duzego wyboru jesli chodzi o prace i dlatego tak jest.Trzeba miec jednak godnosc.Nie pracuje w Newagu odzylem ,zarabiam dobrze i wiem ze nie warto tracic zdrowia na prace w ktorej atmosfera jest tak beznadziejna jak w Newagu.Ucz sie lepiej angielskiego,niemieckiego bo lepiej troche za granica posiedziec za prawdziwe pieniadze,pracowac w spokojnej atmosferze.Pozdrawiam glowa do gory nie daj sie poniewierac!!!

anonymous

hej co to za opis w nowinach 24 , naprawde takie wysokie kwoty inwestują w pracowników?

Zostaw opinię o Newag S.A. - Nowy Sącz

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Newag S.A.