PPF Hasco-Lek

2.1/5

• Dlaczego warto z nami pracować?
  • Proces rekrutacji

Dlaczego warto z nami pracować?

Proces rekrutacji

• Mokronos Dolny
  • Ślęza
  • Żerniki Wrocławskie
  • Zabrodzie

3. Opinie o pracodawcach Wrocław
  5. Opinie o PPF Hasco-Lek S.A.

Opinie o PPF Hasco-Lek Wrocław

Nie przegap nowości o PPF Hasco-Lek S.A.!

Nie polecam

04.09.2013 01:32

Pierwszego dnia, przy podpisywaniu umowy okazało się, ze moja pensja nie będzie równa wynegocjowanej kwocie. Była to mała różnica - ale jednak. Osoba z kadr tłumaczyła ze mają taki system naliczania wynagrodzenia - podstawa + premia. To już mnie wnerwiło ale myślę co będzie dalej. Dalej już było tylko gorzej. Widać kto w tej firmie od kogo pochodzi - wybrane osoby mają uprawnienia dużo wyższe i do nich wszyscy odnoszą się raczej normalnie a przynajmniej się starają. Ludzi spoza układu beszta się z błotem i uzywa się do nich niecenzuralnych słów. Są tacy, co nie muszą kiwnąć palcem na swoja wypłate a i są tacy, którzy nie mogą się obrobić. Wchodząc do tej firmy trzeba liczyć się z tym, że będzie się pracować wszędzie - w Siechnicach, na żmigrodzkiej, w Hotelu, w laboratorium na olsztyńskiej, w domach prywatnych osób wysoko postawionych przez właściciela i innych miejscach które kupi lub sobie wybuduje właściciel. Sprzątaczki ze żmigrodzkiej np mają również do obrabiania teren hotelu... O rozwoju trzeba raczej zapomnieć - wiekszosc urzadzeń to stare maszyny. Co do podwyżek to niektórży ich przez pare lat nie widzieli. Wymagania maja z chyba z sufitu bo w ogóle nie przekłada się na to co w tej firmie bedziesz robić. Angielski raczej nie potrzebny. Atmosfera pracy jest móiąc krótko do kitu. Co sie z tą firmą kojarzy to zła atmosfera, matactwo, brak rozwoju i podwyżek, wyzysk, faworyzowanie swoich, niskie zarobki. Wpadniesz w ich sidła to będziesz musiał akceptować wszystko to czego normalna firma nie robi.
    cdk

28.08.2013 17:55

2000 brutto
    pytanie do PF

25.08.2013 18:22

auta są 2 osobowe z kratka czy normalne czworki/piatki?
    łowca debili

23.08.2013 13:42

zapewniają, ale widlaka musisz mieć swojego

15.08.2013 14:52

dziwię się ludzią którzy rozpatrują pracę pod kątem umowy na czas nieokreślony. Taka umowa w żaden sposób nie powoduje, że pracownik jest zabezpieczony. Jak ma stracić pracę to ja straci. Pensje są od niedawna uregulowane, ale rzadko ponieważ nie ma prawie żadnej rotacji na stanowiskach kierowniczych. Nie jest źle.
    ja

10.06.2014 18:44

umowa na czas nieokreślony daje dłuższy okres wypowiedzenia - po przepracowaniu roku jest to 1 miesiąc a po przepracowaniu 3 lat są to 3 miesiące. Przy umowie na czas określony okres wypowiedzenia wynosi tylko 2 tygodnie .

15.08.2013 14:16

o narzędziach pracy już pisałam, o szkoleniach też. Prowizji nie ma, ale są premie w zależności od uzyskanego wyniku, ale też o tym pisałam. Plany...łatwo nie jest, ale nigdzie nie jest łatwo. Kto chce, robi plany i ładnie zarabia.

15.08.2013 14:03

pracuję w terenie jako przedstawiciel, jestem zadowolona. Są szkolenia, ile trwają nie wiem dokładnie, ale na pewno 2 dni na start.

15.08.2013 12:10

i jeszcze jedno do ANONIM Wnioskuję, że jesteś pracownikiem biurowym, dopiero teraz doczytałam się, że musisz niby korzystać z samochodu służbowego. Praca w biurze a w terenie to dwa inne światy, ale z tego co widzę w biurze Dystrybucji zaczyna się bardzo poprawiać :)

15.08.2013 12:05

Do Anonim: Wnioskuję, że pracowałeś/pracujesz jako medyczny? Co do delegacji podczas szkoleń - delegacja jest płacona jako normalny dzień roboczy. Pracodawca zapewnia wyżywienie i spanie , na co narzekać nie można. Jeżeli ktoś chce "zarobić" na delegacjach to chyba pomylił swoje oczekiwania. Pierwsze słyszę, że ktoś komuś obniżył pensję i zrobił zmiany podczas pracy.... (mówię o Dystrybucji, a to inna firma niż S.A.) Kwestia kadr i całej reszty - może kobietki ze swoją mentalnością pozostały w czasach komuny, ale tak bardzo rzadko je widuję, że mi to rybka :)

14.08.2013 20:21

Witam, Na początku pewnie będą delegacje, ale później podsuną Ci wypowiedzenie zmieniające dotychczasowe warunki umowy i będziesz musiał się pożegnać z delegacjami, tak samo jak z samochodem służbowym, potrzebnym do jeżdżenia do innych firm, których właścicielem jest prezes HASCO (między innymi Siechnice). Samochód służbowy zastąpić będziesz musiał prywatnym. Szukają na cito, ale raczej frajerów, których będą mogli ściemnić na rozmowie jacy to oni nie są profesjonalni. Co do atmosfery i realiów tej firmy: - w biurowcu na Żmigrodzkiej ścisk jak diabli - siedzą jeden na drugim, raczej nikt się nie uśmiecha; - bluzgi i wyzwiska kadry w stosunku do pracowników to norma; - w dziale kadr jest tak sympatycznie jak w piekle - nikt tam się z ludźmi nie liczy (bo przecież to HASCO - najlepsza firma we WRO); Ja wiele straciłem przechodząc do tej firmy. Gdybym wiedział o tym jak tam jest to w ogóle bym tam nie przechodził. Nie było warto.
    w

13.08.2013 07:12

a jesteś już zaproszony na rozmowę?

10.08.2013 09:53

aktualnie warto próbować, bo w Hasco panuje jeszcze względny spokój porównując inne FF. Jeżeli należysz do osób, które nie boją się pracy - nie będziesz narzekał. A kwestia delegacji - chyba to najmniej ważna rzecz. Ps. Są oferty, ale trudno się dostać, preferują osoby z doświadczeniem, uczciwe i szukają na cito.

08.08.2013 21:54

Osoba , która będzie się ubiegała o pracę uzyska odpowiedź w kwestii delegacji, kwoty i całej reszty na miejscu, bezpośrednio od osoby rekrutującej Pozdrawiam

07.08.2013 15:40

Pierwszy raz spotykam się ze stwierdzeniem, że za szkolenie firma może nie zapłacić...Każdy pracownik, który jedzie do firmy na szkolenie ma zapewniony nocleg(extra warunki), wyżywienie i pełną wypłatę za dni szkoleniowe. Szkolenie jest normalnym dniem pracy i tak samo jest rozliczane finansowo. Częstotliwości szkoleń nie podam, zależą od decyzji góry. Ostatnie było dwa miesiące temu, następne jest pod koniec sierpnia. Pozdrawiam

06.08.2013 16:46

Nie słyszałam, aby jakakolwiek firma Farmaceutyczna prowadziła płatne szkolenia...Szkolenia produktowe to podstawa, aby zacząć pracę w tej branży, poza tym liczne inne szkolenia rozwijające handlowców to normalka w tej branży.

06.08.2013 07:11

Telefon to podstawa w pracy przedstawiciela, który musi zapewnić pracodawca na swój koszt. Rekrutacja - z tego co wiem na pracuj.pl są aktualnie oferty na kilka wakatów w PL, ale z tego co wiem, szukają z doświadczeniem...
    piknik

04.08.2013 11:25

Fordy Focusy II hatchbacki, oklejone.

03.08.2013 19:18

a jakie ma znaczenie autko? Ważne, że duży limit km, premie do wyrobienia i spokój.
    tomek

03.08.2013 14:06

a jakie macie autka?

02.08.2013 18:04

autko wykorzystujesz do celów privat, są limity, ale jakoś nigdy nie byłam ich w stanie przekroczyć :) GPS jest, ale nie ma telefonów co, gdzie i o której. Jak robisz swoje - masz święty spokój.

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w PPF Hasco-Lek?

Kontakt - PPF Hasco-Lek S.A.

Żmigrodzka 242E 51-131 Wrocław

KRS:0000020657

Branża główna: Farmacja i suplementacja

01.08.2013 18:27

tablet z netem, komórka (jakoś limitu nie przekroczyłam), autko z dużym limitem km i odpowiednie narzędzia pracy dla aptek. Tyle w temacie, wstydu nie ma.

27.07.2013 18:23

Na wstępie chcę zaznaczyc, że medyczny i farmaceutyczni to dwie różne firmy! Inni szefowie, inna polityka. Medyczni faktycznie maja rzeźnię, marne płace i zero perspektyw na premie...Ja pracuję w Dystrybucji, innymi słowy - apteki. Nie jest łatwo, ale nigdzie nie jest łatwo. Plany jak najbardziej realne do wykonania, płace 2 tyś na rękę (podstawa), drugie tyle większość pracowników wyciąga każdego miesiąca z premii. Szefostwo OK, nie ma chorych jazd typu - jak nie zrobisz planu-wylatujesz. Aktualnie postawiono w firmie na uczciwość, kto ma z tym problem i chce zrobić szybki wynik na przekręcie - wylatuje. Nowa Dyrektorka jest dla ludzi, a nie przeciwko. Wszystko idzie w lepszym kierunku, paniusie z biura też zostały "lekko wychowane" przez nowe szefostwo i chyba wzięły się do roboty :) Rabaty stabilne od pierwszego do ostatniego, narzędzia pracy jakieś tam są, autka służbowe stare bo stare, ale nikt nie robi mi chorych jazd jak jeżdżę więcej niż 100km (limity są baaaaaardzo duże), nie mam telefonów kontrolnych co 5 minut, narzekań, że wiecznie wszystko robię źle i jest mało. Wykonuję swoją robotę, robię co mam robić, mam z tego kasę i gra. Jak mam problem, nie dostaję po uszach z góry na dół, tylko mam wsparcie w swoim regionalnym. Na rynku wśród aptek jestem dobrze postrzegana (jako firma), nie ma problemu z proszeniem się o kontakt, klienci sami dzwonią. Dane słowo jest zawsze dotrzymane, jesteśmy słuchani przez górę, zmieniło sie bardzo na plus po zmianie prezesa i dyrektora. Wreszczcie coś jest unormowane prawnie, a nie na "gębę". Jest wiele rzeczy do poprawy, ale cóż, nie ma miejsca idealnego :)
    ślązak

15.07.2013 10:07

Powiedzcie z jakiej firmy przyszedł do Was sales manager? i jak się nazywa?
    xmen

07.05.2013 21:54

byłem na rozmowie w hasco. po 2 etapach zaproponowali mi 2 tyś netto na stanowisku medycznego. przyznam że byłem w lekkim szoku, że ktoś na linii medycznej zarabia tak śmieszne pieniądze. jeszcze ok- świeży narybek bez doświadczenia, ale jak chce się kogoś z kontaktami podkupić to litości, z czym do ludzi.
    pestka

29.04.2013 14:34

Czytam wpisy od roku 2011 do teraz i z żalem muszę stwierdzić ,że większość niestety jest prawdą. To co piszą niektórzy ,że jest do przeżycia i te marne 1600 -1800 zł im wystarczają w zamian za spokój ,bo w innych firmach jest dużo trudniej, naprawdę gratuluję. Jak zwykle wywody ,,przepracowanego Medycznego,,Widać kogo Hasco zatrudnia na te stanowisko w swoich szeregach. Ludzi bez ambicji którzy się lenią, ślizgają w pracy, lekarze w ogóle nie kojarzą Medycznych z Hasco ani ich preparatów. Gdyby Handlowi mocno nie wspierali Medycznych nie dali by sobie rady.Ludzie z przypadku którzy jadą na sprzedaży handlowych i rozliczani są z IMS , dla nich osiągnięcie wartości na poziomie 20 tys wiąże się z celem nieosiągalnym,wręcz morderczym.Nie dziwię się koleżance ,że nie daje sobie rady w innej firmie gdzie trzeba przyłożyć się do roboty.Jeśli chodzi o Dystrybucję to jest teraz dramat.Zatrudniono trójcę ( jak najbardziej z małej litery) małych ludzików z Polpharmy którzy wprowadzają swoje marne rządy ( mam nadzieję ,że są tylko przejściowo bo to to tzw.skoczki polpharmiane i wrócą skąd przyszli ) Próbują przenieść swoje korporacyjne naleciałości na wioskowy teren Hasco. Ale niestety z kotka nie zrobisz tygrysa. Plany masakryczne,miesięczne w całej Polsce jednakowe. O których de facto dowiadujemy się w połowie miesiąca.Sprzedaż z tzw.ręki ( brak IMS w przeciwieństwie do medycznych ) do tego miesięczne cele indywidualne tak wywindowane ,że wręcz absurdalne.Premie biorą nieliczni i tym też nie ma szaleństwa.Czy 1700 brutto premii to dużo? Przy zarobkach jak powyżej ? Może dla panienek i panów którzy są na utrzymaniu rodziców lub studentów.Poza tym jeśli ktoś chce pracować bez stresu i za marne pieniądze niech znajdzie zatrudnienie w bibliotece
    repppppppppppppp

19.04.2013 20:42

Racja! Nie ma co zmieniać, bo tu da się żyć, a ostatnie 1,5 roku to całkiem do rzeczy.Kiedyś było gorzej.
    abb

19.04.2013 19:44

Nie ma różowo nigdzie. Ja się przeniosłam do innej firmy, teoretycznie bardziej prestiżowej i za lepszą kasę, ale teraz żałuję, bo kasa to nie wszystko. Ciśnienie jakie mam, to dom wariatów, w Hasco przynajmniej oczekiwania były realne, chociaż, fakt mało narzędzi dla medycznych Jakbym mogła, to bym wróciła, ale to nierealne. teraz żałuję, bo kieras było ok i jego boss też, gorzej z biurem (kadry z PRL-u !!!!!!!), ale z litości odpuszczę komentarze.....Ludzie- trzymajcie się!
    brak

17.04.2013 23:57

Oto co firma umieszcza w ogłoszeniach i co to znaczy: •pracę pełną wyzwań w dynamicznie rozwijającej się firmie - polegającą na kopaniu się z koniem (czytaj pracownikami pamiętającymi chyba czasy komuny od kadry najniższej do najwyższej) oraz wykonywaniu niemożliwego •możliwość realizacji ambicji zawodowych - zapomnij o realizacji ambicji zawodowych będziesz miał robić to co każe kierownik (z przypadku lub po znajomości) •stabilne zatrudnienie - po pewnym czasie sam stwierdzisz że trzeba opuścić to miejsce Firma ta ponadto oferuje nędzne zarobki, zmiany warunków umowy na bardziej niekorzystne - a po odejściu z poprzedniej firmy raczej kłopotliwe będzie do niej wrócić. Kapowanie i nieróbstwo wśród członków "rodziny" to normalka. Spychologia to chleb powszedni. Niby zatrudniasz się na żmigrodzkiej a zapylasz do innych "miejsc", które to PREZES am w posiadaniu. Nie wierzysz? Zapytaj o to na rozmowie, i obserwuj rozmówcę oraz słuchaj odpowiedzi Jeżeli masz pracę to siedź w niej i nawet nie myśl o przejściu, jeżeli nie masz to szukaj innego pracodawcy. Nie polecam ani pracującym ani bezrobotnym.
    alex

11.04.2013 19:54

witam, może wypowie się PM? jaka jest podstawa, ile wizyt dziennie, jakie formy monitoringu pracy- traper GPS? jak rozliczają km prywatne? chodzi mi o syt aktualną 2013
    anonimowa

05.03.2013 11:50

Przestrzegam wszystkich przed tą "firmą"!!!! Porażka!

16.12.2012 14:31

Ktoś wie jakie są wynagrodzenia na stanowiskach biurowych?
    anonimowa

13.12.2012 11:35

Karo, a na jakie stanowisko i jaki teren?

25.10.2012 20:07

Jeśli dostaniesz się bez znajomości to psie grosze. Popracujesz trochę i albo Cię zwolnią albo sam zaczniesz czegoś szukać. Nie licz na premię! Odradzam! To co dobre w tej firmie to już było.
    futurec

08.10.2012 10:04

Cześć Wszystkim, Jak tam kwestia warunków dla PM? Jaka podstawa, czy są realne premie itd? Z góry dzięki.
    HANS

22.09.2012 22:43

ja tam nie boję się i [usunięte przez moderatora] .... wszystkich a pracować będe ja i nie wiem kto jeszcze, ale napewno ja czyli Hans. Pozdro z nad morza
    Przestań Powtarzać Fuck

22.09.2012 22:38

ja pracowałem w tej firmie i jest przerost formy nad treścią. Biuro zarobione jest tak, że nie wiem kto pracuje na czyje utrzymanie..., Ogólnie bajzel od góry do góry. bo tylko ludzie co wykonują robotę na samym dole PM i PF są nabardziej zapracowani..... Ogólnie kto może niech nie patrzy na pracę e tej firmie, chyba że lubi zryty muzg...
    jar

17.08.2012 20:58

A dlaczego rotacja na stanowisku specjalisty ds. rekrutacji i szkoleń jest tak duża? Jeśli się nie mylę to całkiem niedawno szukali już na to stanowisko?
    kimono

19.11.2014 17:10

Ponawiam pytanie poprzednika. Jestem zaproszona na rekrutację do działu kadr. Rzeczywiście często to ogłoszenie się pojawia? Skąd taka rotacja? Ile można zarobić na stanowisku specjalisty ds rekrutacji? Bardzo proszę o odpowiedź. P.S. Czytanie tych opinii totalnie mnie przeraziło...i niestety pozbawiło nadzieji na fajną pracę. Powiedzcie, że się mylę.
    doremi

17.08.2012 09:16

Vivien --- chyba nie doczekasz sie odpowiedzi...taka to już kulturalna firma. Ta blondynka to nie jest od rekrutacji tylko to jest kadrowa, a brunetka odchodzi z firmy...po jej udziale w rozmowe widac chyba dlaczego ://
    summer

07.08.2012 12:55

Czy ktoś był na rozmowie na stanowisko referenta ds rozwoju produktów? Zastanawiam się nad aplikowaniem na to stanowisko, orientuje się ktoś jakie zarobki, jak wygląda praca itp?
    Olka

07.08.2012 12:10

Ukazało się właśnie ogłoszenie : Referent ds. Organizacyjnych (Wrocław) - chcę aplikować na to stanowisko - to jest pytanie do osób pracujących - co możecie powiedzieć na temat tego stanowiska ? jakiej płacy można się spodziewać ?

Zostaw merytoryczną opinię o PPF Hasco-Lek S.A.