anonim - 2010-02-07 09:07:46
anonim - 2010-02-06 23:31:34
ten, który sam odszedł z BKKW - 2010-02-06 12:53:50
z branży - 2010-02-06 01:51:29
Mowa tu chyba o [usunięte przez moderatora]... Dlaczego nie zgłosicie tego do PIPu?
Ps. Głośno o tym formum w swiecie windykacji;)
Słyszałem, że gdy kilka osób zarzucało [usunięte przez moderatora] to ich wyśmiała i powiedziała, że nie wiedzą o czym mówią i żeby sobie zgłaszali bo ona nie robi nic innego czego by nie robili w innych firmach windykacyjnych z Ultimo i Lexusem na czele. Ludzie się boją, są zastraszeni.
W innych firmach windykacyjnych tak nie ma. Słyszeliście gdzieś o tym by w kruku, ultimo, casusue, lexusie, eurobanku itd.... obcinali pracownikom pensje, zmieniali na siłe umowe, zastrzaszali? Bo ja nie - tylko w bkk.
[usunięte przez moderatora] - to termin wywodzący się z języka angielskiego od wyrazu
Instytucja [usunięte przez moderatora] zdefiniowana, w art. 94 3 Kodeksu pracy jako działania lub zachowania dotyczące pracownika lub skierowane przeciwko pracownikowi, polegające na uporczywym, systematycznym i długotrwałym nękaniu lub zastraszaniu pracownika,
Więc niech mi ktoś poda kiedy były długotrwałe, systematyczne i uporczywe zastraszanie lub nękanie. Bo każdy podaje przykład zwolnień, ale dyr. tylko jeden raz powiedziała do jednej osoby. gdyby chodziła za nią tak z 3 miesiącve i tak mówiła i nie zwalniała to byłby [usunięte przez moderatora].(Zresztą był wyrok w sprawie [usunięte przez moderatora] i jakkolwiek przeprowadzone zwolnienie nie było [usunięte przez moderatora] a jedynie złamaniem prawa pracy).
Ktoś może być osobą bardzo wymagającą niekoniecznie świadczy to o [usunięte przez moderatora]. Wiem, że wielu nie chce się pracować i podporządkować dyscyplinie w pracy. Woli się obijąć.
Aby udowodnić [usunięte przez moderatora] trzeba podać co było [usunięte przez moderatora]. A tu przykładu nie słyszałem. Nie słyszałem żeby dyr. uwzięła kogoś wyzywała cały czas, odseparowywała, biła czy używała wulgaryzmów bądź proponowała zachowania godzące w ogólnie przyjętą godność człowieka.
[usunięte przez moderatora] może występować również na linni podwładny- przełożony i przełożony może być osobą [usunięte przez moderatora]. A zdania tutaj wypowiadane przesiąknięte seksistowskimi i nikczemnymi obelgami podchodzą pod [usunięte przez moderatora].
Jeśli w lexusie bądź ultimo jest tak dobrze, to czemu ludzie nie odchodzą sami z BKK i nie idą pracować w Lexusie, Ultimo bądź CENT-cie.????? Bo jest tam gorzej!!!!!!!!!
A i jeszcze artykuł
Zgodnie z art. 943 § 2 k.p. za [usunięte przez moderatora] uważa się działania lub zachowania dotyczące pracownika lub skierowane przeciwko pracownikowi, polegające na uporczywym i długotrwałym nękaniu lub zastraszaniu, wywołujące u niego zaniżoną ocenę przydatności zawodowej, powodujące lub mające na celu poniżenie lub ośmieszenie pracownika, izolowanie go lub wyeliminowanie z zespołu współpracowników. Aby można było uznać konkretne zachowanie za [usunięte przez moderatora], wszystkie wymienione w tym przepisie przesłanki muszą wystąpić łącznie.
Nękanie lub zastraszanie
Zachowanie mieszczące się w kodeksowej definicji [usunięte przez moderatora] może przybierać różne formy. W wyroku z 17 stycznia 2007 r. (I PK 176/06, Sł. Pracow. 2007/9/7) Sąd Najwyższy uznał, że jako nękanie lub zastraszenie można zakwalifikować działania polegające na krytyce wszystkich działań pracownika wyrażanej krzykiem w obecności innych osób, ubliżaniu, darciu lub przekreślaniu dokumentów, które ten pracownik sporządził, podważaniu jego kompetencji, grożeniu zwolnieniem z pracy oraz wyznaczaniu do pracy fizycznej przy rozładunku, co innych pracowników dotykało rzadziej lub wcale. Fakt, że takie zachowanie występuje u danego pracodawcy na porządku dziennym i stanowi swego rodzaju normę w tym zakładzie pracy, nie wyklucza uznania go za nękanie lub zastraszenie w rozumieniu art. 943 § 2 k.p. Natomiast za [usunięte przez moderatora] nie można uznać np. atmosfery napięcia psychicznego pośród członków załogi zakładu pracy wywołanej zapowiedzianym przez pracodawcę zwolnieniom z pracy. Działania pracodawcy, polegające na uświadomieniu wszystkim zatrudnionym sytuacji ekonomicznej spółki i wynikającą z niej potrzebę dokonania restrukturyzacji zatrudnienia połączonej ze zwolnieniem z pracy części pracowników, połączonych z akcją informacyjną, nie sta