Skanska S.A.

Warszawa

Ocena pracodawcy 2/6

na podstawie 649 ocen.

Opinie o Skanska S.A.

Dbamy o każdą opinię, dlatego pracodawca nie może ich usuwać. Sprawdź, kiedy Twoja opinia łamie regulamin - więcej.

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Skanska S.A.

urobiony po same pachy

mam pytanie czy jeśli się prezes zmienił to będzie wtym roku nagroda prezesa no bo dawno nie było no bo już ani zyc ani pic nie ma za co . a słyszał ktoś może o jakiś podwyżkach bo tez ich dawno nie było z góry dziekuje za odpowiedz

Jeszcze tu

Firma pod kreską, szykują się zwolnienia a w centrali jeszcze premie dostaną. I jak w tej firmie ma być dobrze jak centrala wszystkie pieniądze dla siebie zagarnia.

racjonalny
@Jeszcze tu 19.01.2018 07:58

przypomnijcie sobie tylko, jak wy otrzymywaliscie Nagrody po 3 lub 6 pensji za projekt, to FW dostawały nagrody prezesa 1500 zł Na caly rok.!! Pensje specjaliści też mają niższe a pracy często wykonują więcej niż obiboki z budów. więc dajcie sobie spokój z hejtem na wszystkie FW.

bolo
@Oj naiwni 21.01.2018 01:34

To się wypowiem jako specjalista już nie pracujący w Skanska. Pracowałem w jednym w zespołów PM. W prawie dwudziestoosobowym zespole były trzy osoby z tzw. funkcji wsparcia (w tym inżynier projektu). W czasie dobrych czasów mieliśmy po kilka do kilkunastu! projektów rocznie. Mieliśmy roboty multum, nie wiadomo w co ręce włożyć. Faktury, rozliczenia z inwestorem, z podwykonawcami, umowy/ zamówienia z podwykonawcami, różnego rodzaju podstawowe sprawy kadrowe w tym rozliczanie dniówek, delegacji, wydatków służbowym, wypełnianie debilnych tabelek wymyślanych przez Warszawę, co chwila zamknięcia miesiące, kwartału, forcasty i inne bzdety plus do tego masa innych rzeczy których wymieniać już nie będę, bo to nie o to chodzi. Zmierzam do tego że byliśmy zawaleni robotą. Często zostawaliśmy o godzinach, pracowaliśmy w domu, delegowano do naszego zespołu inne osoby do pomocy. Nadgodziny? Raczej można było zapomnieć. Czasem zdarzało się ze można było rozliczyć parę nadgodzin, co i tak było tylko kroplą tego co rzeczywiście wypracowaliśmy. Nikt nie narzekał, mieliśmy fajny zgrany zespół, fajną atmosferę i czuliśmy że bierzemy udział w budowaniu czegoś większego. Kasa? nie wiem ile miał IP, ale specjaliści jeżeli przekroczyli 3 tys. na rękę to i tak już był sukces. Ja i moja koleżanka z zespołu byliśmy poniżej tej kwoty. To że w ostatnim czasie funkcje wsparcia nie miały co robić, wynika tylko i wyłączenie z tego że nie było budów. Tak - siedzieliśmy, piliśmy kawę i plotkowaliśmy- bo co innego mieliśmy robić? Siedzieliśmy też i szukaliśmy ciekawych przetargów, zawsze spotykając się ze ścianą ze strony góry. Jak już mogliśmy do czegoś startować, to góra dowalała takie marże,że nie mieliśmy szans. Tak więc zespół się rozpadł, ludzie poszli w świat bo roboty u nas w regionie jest masa - nawet dla specjalistów.

trzeźwy z rana

Koledzy i koleżanki na forum wylewane są pomyje i oskarżenia. Zamiast tracić czas na te nieprzydatne nikomu informacje zajmijcie się szukaniem nowej pracy. I nie miejcie żalu do osób które w Skanska wykorzystały swoje pięć minut. Takie jest życie. Wszyscy wiedzą że kolesie z Rzeszowa wyciągali jeden drugiego na wyższe stołki, awanse nie miały nic wspólnego z wiedzą i doświadczeniem. Swoje zarobili i pewnie się teraz śmieją pod nosem czytając to forum....

Kadrowa
@trzeźwy z rana 21.01.2018 10:55

To forum od miesięcy było jedynym wiarygodnym źródłem informacji co dzieje sie w firmie . Jest ogólnodostępne bez cenzury i może byc cennym źródłem dla potencjalnie przyszłych pracodawców by nie zatrudniać ślepo ludzi ze skanska jak leci np tych osławionych juz rzeszowianie czy panie derektorki z centrali. O tym PJ juz nie wspomnę .

Optymista

Drogi byly Prezesie PJ. Prosze nie zapomnij o swojej Carycy z HR i zabierz ją ze sobą. Sądzę, że cały biznes będzie Panu wdzięczny :))

bitumiarz
@Optymista 21.01.2018 12:29

Wez prosze jeszcze od siedmiu bolesci Dr bitumicznego

Asphalt
@bitumiarz 21.01.2018 18:21

Tak, zabierz narciarza śmieszka i cała jego świtę, tak jak zabrałeś kolegów od fakturowania.

Były

Takie tam http://www.nto.pl/motofakty/aktualnosci/a/20-stycznia-mial-sie-skonczyc-remont-niemodlinskiej-w-opolu-skanska-chce-wydluzyc-prace-do-czerwca,12865280/

Lady Gaga

Ja bym się zastanowiła nad szefową prawników....po co ona? Spadek po PRL. Zarządzenie folwarczne, tyle osób odeszło z jej powodu.

klucha
@Lady Gaga 18.01.2018 16:32

kto jest szefową prawników?

Niedobra kobieta
@Lady Gaga 18.01.2018 16:32

Bo ona z Łodzi jest a to nie jest punkt na mapie tylko stan umysłu .

.

Nieźle Wam krzywd narobić musieli, że takie opinie tutaj padają...

H&K

A gdzie się podział naczelny wizjoner Skanska pan AS? Czyżby wyleciał w kosmos a może już wylądował na Marsie? Wróćmy jednak na ziemię a na niej Skanska Future Days i Pan Maliniak. Po prostu petarda. Panie Maliniaku, smartwatch to za mało by ukryć żeś pan motyką od pługa oderwany, co było widać, nikt przecież nie zaprzeczy. Obok nich na podium Panna Syfon, dowód że nie trzeba nic umieć by być kimś, podobnie z resztą do tego Szczepana z administracji który nagle objawił się ekspertem BIM, nawet nie pamiętam jak mu tam dokładnie. Za nimi wszystkimi biegną ratlerki które próbują wygryźć kawałek dla siebie. To ma być przewaga w konkurencji?! Raczej gwoździe do trumny albo ołów do nogi tonącego! Konieci śmierdzące nieroby, koordynatorzy od siedmiu boleści.

Skaning gruntu
@chory_narod 18.01.2018 21:44

Dobrego smaku?! Mowisz o ośmiorniczkach czy wyjazdach integracyjnych o których reszta może pomarzyć? A może o wyjazdach zagranicznych? A może o zabawkach jak iPhone 10 dla kolegów z zespołu w momencie gdy niektórzy pracownicy mają problem żeby dostać do pracy autocada LT. Za grosz w was kultury, szacunku. Lans za wszelką cenę. Dosłownie. Koniec, ulało się. WYPAD!

Robo
@szowinistyczne@swinie 18.01.2018 17:48

Ja potwierdzam @Tumidaja, i ten rzacy, sztuczny śmiech, nie jestem pracownikiem tylko podwykonawca i miałem nieprzyjemność z ta panią, kłamanie w oczy, niedotrzymywanie słowa byle urwać pieniadze, nigdy więcej !!!

Ja

Chciałbym serdecznie i mimo wszystko podziękować Jurkowi Sz, który jakieś trzy lata temu, w pełnej ironii i gnębiącego tonu wypowiedzi stwierdził, że mogę sobie nawet pisać do Kallstroma, jeśli mi się nie podoba. Stary, uwierz mi, że napisałem :) i mimo, że jestem już gdzie indziej, to jestem dumny z tego, że przyłożyłem się do podniesienia standardów we firmie Skanska poprzez zmiany personalne i liczę, że również mentalne w zarządzie spółki. Trzymam kciuki i pozdrawiam D.

Prosto

Umarł król, niech żyje król!!!

Sami swoi
@Prosto 17.01.2018 21:44

Szkoda tylko ze ten co umarł zastal Skanska murowaną a zostawił roz....je....ą

mrowka.na.budowie

Będą podwyżki w tym roku? Bo jak kolejny rok (już chyba trzeci z rzędu) nie dostanę więcej $$$ z wyrównaniem za poprzednie lata, to możecie zwalniać nie 3 000, a jedynie 2 999 osób. Pracowanie na utrzymanie tej przerośniętej biurokracji, za mniej niż średnia krajowa wpędza mnie w depresję.

mrowka.na.budowie

Będą podwyżki w tym roku? Bo jak kolejny rok (już trzeci z rzędu) nie będzie więcej $$$, to możecie zwalniać nie 3000, a tylko 2999 osób.

Szary robak

Jak myślicie dobiorą wreszcie do dyrektorków, pmów czy funkcji wsparcia ? Może nie ma już kogo zwalniać w zespołach prawdziwie pracujących na to wszystko

# EO
@Szary robak 18.01.2018 14:31

Głosuję na dziunię z nieefektywności operacyjnej pani dyrektorowa co to ani jednego dnia na budowie nie pracowała Hahaha

Postmen
@# EO 18.01.2018 22:34

No ale jej wybraniec na poczcie pracuje i pewnie nie lepi tam znaczków

Pan

Wszyscy się z Was śmieją...

Pracownik S
@anonymous 21.12.2017 21:02

Nie pisałem o całej firmie,tylko o zespole, w którym pracuje.I uwierzcie mi są jeszcze miejsca w tej firmie, w których się nie kradnie, w których pracowników traktuje się z szacunkiem, docenia,a jeżeli trzeba motywuje i to naprawdę przynosi efekty.

Były S-kowiec
@Pracownik S 22.12.2017 13:56

Masz rację...problem w tym, że Twój przełożony który buduje ten fajny zespół pewnie nigdy nie zostanie awansowany, bo pracuje uczciwie i rozumie jak się buduje zwycięskie zespoły w praktyce. A nie w teorii, której Skanska natłukła ludziom do głów przez lata... dzięki temu nauczyli się manipulować tak że na dole ludźmi pomiatają, a na górze wierzą że są świetni - a wystarczyłoby chcieć naprawdę posłuchać ludzi a nie wymyślać kolejne niewiele warte narządka HRowe, od których szanujące się organizacje i doradcy HR odchodzą. Dużo tu też o kontrolingu .... zmartwię Was.. kontroling od lat nie miał prawa nic skontrolować (bo był funkcją wspierającą a nie kontrolującą), a jak już się pokusił o pokazanie nieprawidłowości, to i tak wszyscy wierzyli kontrolowanemu, bo on przecież z biznesu i zarabia, więc jak inżynier to nie waż się ręki podnieść... a potem zonk, że przekręty robił... funkcja wsparcia za dobrze nauczyła pieniążki liczyć. Jeśli znacie przykłady organizacji, w której kontroling nie ma funkcji kontrolnej tylko edukacyjnej - dajcie znać, chętnie ostrzegę przed konsekwencjami. Inżynierowie.... są też świetni, doświadczeni... ale się nie przebiją, jeśli robotą za bardzo zainteresowani, bo trochę polansować by się wypadało.. A etyka nie pozwala kur...ą rzucić w nikogo, nawet jeśli delikwent tylko tak rozumie. Szwedzi stworzyli świetne podstawy, naprawdę wysokiej jakości kultury.... ale my Polacy, co z tym zrobiliśmy .... wykorzystaliśmy do realizacji własnych interesów... OK... nie da się jednak w 4 tys. znaków zmieścić wszystkiego ;) Jako były pracownik S muszę powiedzieć, że wiele dobrych standardów można stamtąd wynieść i wdrożyć z sukcesem w innych miejscach, ale gdyby jeszcze góra rozumiała wagę poszczególnych standardów.... może nie było by tego co jest dziś.

#jeszcze tu jestem

Co z tymi zwolnieniami - ktoś coś wie wiarygodnego?

Były

https://www.pb.pl/skanska-szykuje-sie-na-rewolucje-903375

Były

Artykuł z Pulsu Biznesu który cytuje główną stronę Skanska

kombinator

Nowy prezes i co dalej? Jak obstawiacie kiedy ruszą zwolnienia? Bo człowiek rozdarty czy czekać czy samemu się odstrzelić?

do debila
@kombinator 18.01.2018 13:15

jak rozdarty? czekaj (usunięte przez administratora) na odprawę

kombinator
@do debila 18.01.2018 13:29

Kolego o jednym zapomniałeś, terasz pracę łatwiej znaleźć za lepszą stawkę odchodząc samemu z firmy. Jak cię Skanska wy..ebie na bruk to nowy pracodawca już inaczej na ciebie patrzy bo wie że nie masz roboty. Także życzę ci dużej odprawy ale poźniej możesz na bezrobociu posiedzieć trochę dłużej niż planujesz...

kosa

Pytanie co z tym rozmuchanym go granic mozliwosci BHP ktore pomyslami dawno odlecialo nie na Marsa ale na inna galaltyke...To teraz musza byc teraz obs....wraz z Tereska...Pamietam byl taki glupek w BHP zarozumialy Przemek.P w Poznaniu pozniej poszedl do Gdanska,jego specjalnoscia bylo podbierdalenie budow do dyrektora za brak kaskow.A jak byl robolem wozil tylko ludzi do pracy bo nic innego nie potrafil.Pewnie wszyscy na L4 bo gdzie taka robote dostana nieroby jeb...

Lubański

Magnus- prośba, posprzątaj proszę tych wszyskich wirtuozów finansowych! I nie powołuj ich na vicków czy DR! Zenusia, Piotrusia, Rafałka i ich wychowanków, i odbierz im property.

Lubański
@PM 17.01.2018 20:08

I czapkę Janosika ;)

jeszcze pracujący
@PM 17.01.2018 20:08

potwierdzam, Zenek super gość

ambasadorSkanska

Jakto problemy w firmie?! Nie może być! Przecież Skanska to firma-marzenie dla każdego studenta, tak jak iphone dla hipstera!

anonim

(usunięte przez administratora)

Pan

http://m.cda.pl/video/117108fb

Kris

Jest szansa na zrobienie porządku w regionach i wywalenie tych nierobów co Dyrektorują i odpowiadają za marketing - biorą duże pensje a efektów nie ma, na robocie się nie znają jak Mirek G

on
@Kris 18.01.2018 07:01

Leszek.G

z dawnego Skoczowa

byly Prezesie ! „Jeszcze nie zagasla „ słyszałeś kiedyś ? Mostowcy tak sie bawili gdy spędzali ze sobą czas, bo lubili ze sobą sie bawić i sie szanowali. I szanowali dawnego Prezesa. Opuściłeś te lekcje, a była ważna ! Dla nowego : Jednak aby zarządzać ludźmi trzeba posiadać kilka pozytywnych cech ...

Szczepan

Magnus - postaw tą firme na nogi, zmień kontroling by oszustwa nie mogły być kryte, rozbij układy szczególnie poznański, rzeszowski i fornalowy - nie potrzebujemy tłumaczy na stanowiskach menadżerów jak Kisiel.

Hekler

Pierwsza w kolejności to powinna iść na zasiłek ta idiotka z centrum badań. W takim czasie rozpuścić bezefektywnie tyle pieniędzy to sztuka godna mistrza finansowego MM vel. zaskoczony przez dziewięćsetki. Tam jest więcej takich kamieni nerkowych. Co jełopy zrobiliście przez półtora roku działalności oprócz lansu i awansu?

Olek
@Hekler 17.01.2018 15:16

Ta sciemniara i szeroko usta Syfon...ta wie jak sie kariere robi pod....

Przyjaciel
@Hekler 17.01.2018 15:16

Syfon zabieraj kartonik. Ulało się

Stańczyk

Nareszcie! Też trzymam kciuki za Magnusa, nawet jeżeli miałby mnie wywalić na wiosnę. Smutne jest tylko to, że najprawdopodobniej Fornal, Książę Kamil i co niektórzy dyrektorzy regionów, jeżeli już dostaną podziękowania to na bardzo preferencyjnych warunkach. Roczny zakaz konkurencji i oczywiście pełna wypłata za siedzenie w domu + samochód służbowy do dyspozycji przez pół roku. Potem będą rozmowy ze związkami, że na grupówki dla pozostałych 2 tys. nie ma kasy i polecimy na zwykłych zasadach z kodeksu pracy. Co drożsi dyrektorzy realizacyjni i PM dostaną po cichym strzale w tył głowy jeszcze przed lutowym "porozmawiajmy". Mimo wszystko, mocno kibicuję nowemu prezesowi w wycinaniu tego raka. Oby tym, co zostaną, pracowało się lepiej!

Ojciec Chrzesny
@Stańczyk 17.01.2018 20:27

A można zaoszczędzić: dyscyplinarki dla złodziei !!! Sprawny Zespół nowych kontrolerów i pozamiatane. Proponuję zacząć od Fornalowego podwórka - Olsztynski układ z podwykonawcami ( firmy na S i K) i wygnać kontrolera pociota. I będzie dla uczciwych na godne odprawy ! Bójcie się panowie Dyrektorzy i pani M. Kwity już są. Porządek zapanuje i tramwaja już dla Was nie będzie...

kapsel

Tylko janiaorg nie wyrzucajcie!!!!!!!! i piotrusiasub. Dajcie im szansę coś jeszcze rozp........ć :)

PM

A wie ktoś może jak tam mają się obecnie czempioni mostowi z Rzeszowa - Piter, Remas i Miras - oraz ich guru super czempion KS? Pewnie kombinują ja tu przypodobać się nowej władzy, która za chwilę nastanie. Wydaje mi się jednak, że w obecnej sytuacji sam lans i wzniosłe pier....nie nie wystarczą.

Drache
@PM 17.01.2018 18:58

Może trafionym pomysłem, który wylansuje Panów w nowym rozdaniu będzie Stop-klatka bhp połączona z finansami - czyli co tygodniowe spotkania na których tabele kosztowe bendą przeglądane w okularach ochronnych - różowych. Jeśli pomysł się nie przypadnie do gustu Szwedom .... zawsze można wrócić na podkarpacie tym razem w Bieszczady i wyuczoną sztukę zarządczą, opartą na wizjonerstwie, etyce, prezentacjach podsumowujących, drzewkach zdarzeń itp. testować na stadku baranów wypasanych na zielonych pastwiskach Połonin .... w tej dziedzinie też można zostać czempionem, ba nawet super czempionem

Pokorny

Niech tylko Ci Szwedzi nie zapomną o Fornalu, żeby PJ sobie go ze sobą zabrał i całą tę jego świtę. Pamiętam jak ta dwójka zwolniła mojego Prezesa, chyba dlatego że nie dorastali Mu do pięt to Go zwolnili, etycznie po skanskowemu, cicho sza, a nam ogłaszali że On nie chce już z nami pracować, ponoć Mu nawet nie drgnęła powieka jak ten PJ czytał mu wyssane z palca, a raczej zmyślone przez Fornala litanie, facet miał jaja i nie tylko. Najpierw posadzili do Niego do pokoju Fornala z tym jego przy...pasem Majkelem, całe szczęście już dawno nie ma tu tego nieroba, żeby gościa wybadać z kim i jak pracuje, a później żegnaj. Oni tak naprawdę nie wiedzieli nawet kogo zwalniają. Gościu zbudował prawie połowę naszej firmy WMPD, po drodze na dodatek wyciągnął z bagna, upadłości firmę drogową z Elbląga, potem przyłączyli ją do WMPD, postawił dwie wytwórnie w Elblągu i Giżycku, po której już tylko kurz się ostał, podlegało mu całe wykonawstwo, no i niestety trafiła się ta obrzydliwie etyczna firma, która nas kupiła. Pewnie dlatego, że ci nasi właściciele kradzieje z PUDiZu, zresztą niektórzy istnieją do dzisiaj teraz świta Fornala, zdecydowali się nas pozbyć. Adios!!! Acha Gość teraz działa sobie prywatnie, nieźle sobie radzi, choć zaczął od zera, zaraz nawet wygrał z nami jeden kontrakt, powyżej banieczki, pamiętam jakie tu było poruszenie w kuluarach. A może by tak w Jego ślady?

elblążanin
@Pokorny 17.01.2018 13:58

DOBRZE PISZESZ !!!

wygnaniec
@Pokorny 17.01.2018 13:58

Wypisz wymaluj pasuje do kolegi Zbyszka !!!! Dzisiaj toast - szklaneczka whiskey i cygaro... jak kiedyś :) Pozdrowienia od Skankowca wyklętego :)

Czempion

Mam nadzieję, że chempionow ominą te zwolnienia.Ma ktoś jakieś info.bo nie wiem czy iść na L4.

nadzieja
@Czempion 17.01.2018 13:24

właśnie dajcie cynk kiedy będą te zwolnienia..zebym przyszedł ze zwolnienia i mnie to szczęście nie ominęło..

yuyuyu

Jest info o redukcji o 3000 pracowników Skanska https://group.skanska.com/media/215353/Skanska-presents-preliminary-yearend-results-after-taking-charges-related-to-restructuring-and-propose-maintained-dividend

PM

To pewnie po tej dzisiejszej wiadomości zaufani PJ zaczęli delikatnie robić pod siebie. I co teraz będzie z rzeszowskimi i białostockimi championami?

plasser
@PM 17.01.2018 11:55

Niebawem sie zacznie wietrzenie magazynow.

uff

uff, w końcu Szwedzi stracili cierpliwość do ściemniania i mam nadzieję wyczyszczą również resztę tego zarządczego tałatajstwa w Polsce

czesiu

Zapamiętajcie moje słowa jeszcze rok i zamiatamy.

doj
@czesiu 17.01.2018 11:31

na początek niech pozamiatają tych co rozdają auta firmowe komu popadnie - na dojazdy. rok temu firma zabierała a teraz pi-emy rozdają bo nie ich własne

Al Bundy

No i stało sie PJ już na szczęście nie jest przezesem.

Nie_taki_szcześliwy
@Al Bundy 17.01.2018 08:47

Polecam również drugi artykuł, fragment: 'The restructuring process will continue this year and also encompass a review of Group Governance in order to reduce costs and increase organizational effectiveness. The charges related to these activities are estimated to be about SEK 600 M in 2018, and connected to lay-offs of about 3,000 employees.' Czyli, zmiany personalne będą kontynuowane w 2018 roku, koszty związane z wypowiedzeniami dla 3000 osób w europie może sięgnąć 600M SEK

miki
@Al Bundy 17.01.2018 08:47

supcio, moze w końcu skończą się na niektórych projektach imprezy z podwykonawcami, bo tam o etyce to już pmowie nie słyszeli ale za kasę skanska stawiają

Piotr J.

Jeżeli szef do jutra nie odwoła swoich słów to (usunięte przez administratora) ze Skanska

Kick out PJ
@Piotr J. 17.01.2018 09:46

Większego szmatławca od PJ nie znałem i mam nadzieje ze juz nie poznam. Nie nadaje sie nawet to rozrzucania gnoju na polu choć chętnie to robił z ludźmi .

Smutny Roman
@Piotr J. 17.01.2018 09:46

Przez tego dziada PJ straciłem dzisiaj na giełdzie nowe Ferrari a pomyśleć ze lansowałem go i jego poprzednika KA tyle lat. Pewnie zwolnią ze 2 tysi ludzi ale to juz drobnostka.

yeah

Tyle się tu złego mówi o centrali... ale wynik to (gdybyście Państwo nie wiedzieli) robi budowa a nie biuro. Pozdrowienia dla Pruszkowskiej!

Jaki
@yeah 31.12.2017 09:43

Wynik to się robi w biurze , potem w Centrali , budowa jest mało istotnym elementem naszej firmy. przecież nawet zakazano startować do nowych przetargów, róbmy swoje pijmy kawkę, szkolmy się i odpoczywajmy miód robota.

Szalony
@Jaki 16.01.2018 20:19

Popieram. Są jakieś wakaty na specjalistów? Nie przyznam się do uprawnień budowlanych, żeby mieć szanse się dostać.

Zorro

Ponoć po spotkaniach w zeszłym tygodniu, nasz zarząd obronił słaby wynik za 2017. Niewiarygodne, ale wszystko poszło jeszcze na garb poprzedniego prezesa K.A. Obarczony ryzykami i stratnymi projektami - chory portfel - został uznany za głównego sprawcę zapaści w firmie, ale bez wskazania bezpośredniej winy obecnych zarządzających. Jak na ironię, tę wersję potwierdzili sami "Szwedzi z zarządu", wychwalając geniusz obecnego prezesa P.J. Czeka nas więc kolejny ciekawy rok pod rządami obecnych menagerów.

Q
@innowacyjny 16.01.2018 16:28

Uchowaj Boże... Zdejmuje układ drogowy w PL i zdezorganizuje strukture. A HR i PR juz sie na nim wiesza by bezpiecznie wyladowac w budzetowce.

GDDKIA?
@innowacyjny 16.01.2018 16:28

fakt że w GDDKIA vacat chyba jeszcze jest, ale gdzie tam na taką głodową pensyjkę pewnie 5-10 razy mniejszą niż teraz ... chyba, że żądza rządzenia jest najważniejsza

teofil

A co tam w Warszawie ciekawego bo podobno już nowy prezes siedzi na stołku?

demo
@Pamparampam 15.01.2018 07:34

nie tylko pan PJ sie nie sprawdził - również jego koledzy - dyrektorzy rozsiani po całej PL. czas na koniec układów i układzikow. koledzy kolegów mimo fatalnych wyników rok temu awansowali i dostali lepsze projekty do prowadzenia choć powinni wylecieć bo jako spmowie byli tragiczni

098765
@Pamparampam 15.01.2018 07:34

Pokrętne, jak zwykle. A PR opiszę to jako sukces.

exCEO

Tak sobie siedze i mysle, ze gdyby nie ten caly zarzad to i w tej firmie daloby sie pracowac, budowac i zarabiac...

Borat

1. Wynik jak można było się spodziewać pod rządami nowego prezesa i jego kolesi mistrzów z wesołej paczki Rzeszowskiej po w sumie 1,5 roku owocnej pracy UWAGA .... werble..... ok. - 250 mln. Nie to nie pomyłka. Wiem zapewniali mamy gruby portfel nie ma co pękać, tyle kontraktów mamy, że nie musimy stratować do niczego będziemy robić restrukturyzację i wybierać te dobre projekty. 2. Tej wiosny i lata polegnie ok.1200 osób. Listy już poszły od naszych wspaniałych, ciężko pracujących PM. Typowanie się odbyło zapomnieli PM że po wytypowaniu "murzynów" typowi kolegó PM :). Kasy na zwolnienia grupowe za bardzo nie ma więc będzie obcinanie nadgodzin, dodatków, samochodów chore relokacje itp. Nie ma się co oszukiwać, wylewać żali, zastanawiać nad logiką działać. To strata czasu. Trzeba się pakować bo jest robota na rynku i zbierać zabawki. Za panowania tych osób nie będzie lepiej. Prawda jest taka, że bez startowania do przetargów publicznych obi przestaje istnieć w sumie i tak już kończy tylko zaczęte projekty. OBO do dużej redukcji. Zostaje marka SKANSKA, Property + kila zespołów OBO żeby dla nich robili. OBI może pozostanie ale też tylko po 2-3 zespoły ok 30 osób. Chłopaki u władzy doją ile wlezie bo co mają robić. Jedyne co może im przeszkodzić to fala odejść ludzi bo nie będzie kim rządzić. Nowych nie przyjmą z prostego powodu - nie stać ich. Obecnie pracujących nie są w stanie utrzymać. Wszędzie gdzie się nie pójdzie pensja 30%-50% więcej. Wnioski nasuwają się same.

Marycha
@klucha 13.01.2018 17:01

Pewnie ze wszystko jest ok. Widziałem wczoraj jak nowy prezes skanska ab tachal z lotniska worki z pieniędzmi na zasypanie dziur z obecnych strat i jeszcze tak na 5 lat do przodu żeby tylko zatrzymać obecnego prezesa ssa i dać mu jeszcze kolejne i kolejne niewykorzystane szanse. PR szykuje nowe akcjie jacy jesteśmy naj ... innowacje obmyślają nowe gadżety a hr wkrótce ogłosi nabory do firmy. Fajno jest , idę coś wciągnąć i zaraz wracam z kolejnym wpisem

inny świat
@tak było 13.01.2018 19:30

Mam nadzieję, że Was nie pozwalniają ... :)

KB

Firma chyli się ku upadkowi z bardzo wielu powodów, które nałożyły się na siebie. Przerost funkcji wsparcia, które zamiast wspierać, uprawiają spychologię stosowaną, oczywiście jest w firmie masa specjalistów pełną gębą, ale toną oni wśród masy nieuków i nieudaczników. Zbyt wiele jest inżynierów i kierowników, którzy ledwo co dostali stanowisko, a uważają się za bogów, brak pokory i szacunku do starszego pokolenia, ale też nie mają za bardzo kiedy i gdzie nauczyć się od bardziej doświadczonych kolegów, bo ci po prostu uciekają z firmy. Na litość boską czy nikt nie widział problemu podczas rekrutacji? Czy ludzie rządzący tą firmą nie rozumieją, że potrzebne jest doświadczone i dobrze opłacane kierownictwo, żeby uciągnąć formułę GW? A tu gdzie nie popatrzę to młodziki po około 30 lat, co widzieli 3 budowy... Zespół BHP żyje własnym życiem, odfrunął już dawno temu, nikt nie wie czym się zajmują i komu pomagają, ważne że są górnolotne słowa od (usunięte przez administratora)co miesiąc. Tej (usunięte przez administratora) co budowy w życiu nie widziała i wypowiada się jakby wszystkie rozumy pozjadała. Po ki diabeł tacy ludzie w firmie pracują? Zespół IT zarabia na siebie w sposób doskonały. Poprzez naliczanie idiotycznie wysokich kosztów za sprzęt. Ale jak się coś spierdzieli to co najwyżej wyślą ci instrukcję jak to naprawić. Nie interesuje ich spotkanie z inwestorem, budowa, rozliczenia i kontraktowanie podwykonawców. Nie działa internet? Napraw se. A niech was jasna cholera. Jeszcze pracuję. Zwolnię się jak ktoś zaprosi mnie na szkolenie z etyki. Nie tej etycznej etyki, ale etyki Skanska, czyli takiej, gdzie ktoś ci wypomni flaszkę od podwykonawcy po potwierdzeniu faktury, ale gdzie wywalanie ludzi z firmy poprzez oferowanie absurdalnych delegacji jest zupełnie ok. Napisałbym słowo na k trzydzieści razy w tym wpisie, tylko po co? Wyższe kierownictwo nawet się na budowę pofatyguje bo jest zajęte spotkaniami. Jakimi? Ano sami ze sobą. Mija półtora roku, a nadal nikt nic nie wie, kto za co odpowiada i za co bierze pieniądze. Półtora roku obiecują zmianę, na razie się na nią nie zapowiada, a to oznacza tylko jedno. Trzymajcie się z dala od Skanska. Z wyrazami szacunku, KB.

jadę na oparach
@MM 09.01.2018 10:52

i te wszystkie aspekty pięknie się razem składają na trzy liczby: 2 5 i 0. Z minusem na początku. Pomyśleć, że te wszystkie nadgodziny, nerwy, stres, zmęczenie i ciężka praca zostanie nie odnotowana przy stracie firmy za rok 2016 (-250mln złotych !!!).

SLU
@KB 08.01.2018 23:40

Szacunek Ludzi Ulicy

Dociekliwy

Jak tam zespół OBO Śląsk? Jakieś ruchy? Jakieś zmiany nastąpiły?

Realista
@hjk 08.01.2018 12:54

Jak to co? Skończą się kontrakty i do widzenia ...

Max
@Dociekliwy 03.01.2018 20:51

Podobno w oddziale zaostrzyli przepisy bhp że inwestorzy się już śmieją :)

pełny optymizmu

Hej, Właśnie się zastanawiam nad wyborem pracodawcy - V rok budownictwa. Polecacie Skanską? ile krzyknąć na rozmowie o pracę doradźcie coś ? żebym nie przegiął . W Budimex powiedziałem że 6 netto to już się nie odezwali. Dzięki

Kierownik
@pełny optymizmu 31.12.2017 18:54

Możesz liczyć co najwyżej 2000 netto a takich jak ty specjalistów jest u nas pełno.Koledzy na stanowisku KB i KR mają od 7000-9000 brutto.Wiec daleka droga przed Tobą?

Ola
@pełny optymizmu 31.12.2017 18:54

Wy na prawdę nie zorientowaliście się, że ten wpis jest szyderstwem? Przecież tak ocieka sarkazmem, że aż się można utopić.

EDEK 123

A jak tam były pseudo dyrektorek z OBO Łódź (usunięte przez administratora)????? Czy ktoś go rozliczył za EC 1 i upadek oddziału ???? Może jakiś zbiorowy pozew za dręczenie i zastraszanie ludzi ???? Facet nie ma za grosz honoru - powinien sam odejść i przeprosić publicznie za to co zrobił ( mobbing był na porządku dziennym ) Wychował swoich przydupasów którzy robili to samo - największym s......em był i jest obecnie(usunięte przez administratora)( też proponuję pozew ), takich łobuzów powinno się zwolnić !!!

Thomas
@EDEK 123 01.01.2018 22:39

To forum nie jest miejscem w którym powinno pisać się o Konradzie J. Akurat ta osoba dobrze wywiązywała się ze swoich obowiązków.

łodziak 2
@EDEK 123 01.01.2018 22:39

W OBO Łódź DO był Konrad. J, przepracowałem tam kilka lat i wcale nie był rewelacyjny. Na spotkaniach z KB stosował zastraszanie - nikt swobodnie nie mógł wyrazić swojego zdania, bo został zrugany i ośmieszony. Co do EC1 winnych było więcej (PM Rafał), jednak dużą winę ponosi właśnie on. Na Comarchu też nie dał rady......Kazał PM łapać kontrakty za wszelką cenę poniżej kosztów. Facet też jest nie słowny - pamiętam jak zorganizował spotkanie i mówił że zwolnień nie będzie .........

zdr

skanska to cyrk (usunięte przez administratora) tu jest jedną idę masz zapomnieć o rodzinie czasie wolnym dla siebie masz w sto procentach być oddanym firmie i zap.......lac i jeszcze zastanawiać się Jaka będzie wypłata bo taki zdechlak siedzący za biórkiem miesza tymi chorymi charmonogramami ze raz co widzisz i później nie wiesz kiedy co zmienia

Sss
@zdr 30.12.2017 08:05

No szczególnie z "charmonogramami" przez "ch" i przy "biorku" przez ó

plasser
@zdr 30.12.2017 08:05

Potwierdzam,byl taki (usunięte przez administratora)w oddziale kolejowym jakis znajomy bylego dyrektora.Harmonogramy ograniczajace limit platnych godzin do 34 a reszta do odbioru bez wniosku pracownika.A mialo byc tak wspaniale.

specjalista

A ja nie narzekam. Siedzę 8 godzin w biurze pracy to mam tyle co pocztę rano sprawdzić kto się z firmą żegna i tak sobie tylko czekam na co miesięczny przelew wypłaty na konto.Wszędzie są emocje co to będzie a mnie taka sytuacja odpowiada i zapowiada się przyszły rok podobnie.Tak mnie czasem zastanawia skąd pieniądze na utrzymanie takich jak ja, bo jest nas setki....

Ziutek
@specjalista 23.12.2017 10:26

Jak widać nawet na tym forum hejterów nie brakuje ...

er
@Ziutek 28.12.2017 12:35

Niestety Skanska znika , ilość ludzi , którzy biorą kasę za przesyłanie tabelek sięgnęła zenitu brak mi firmy sprzed 15 lat ...i tylko ludzi szkoda

Jožin

Nie wiecie kiedy czempiony będą wystawiane ? Chętnie wziąłbym jednego ...

anonymus
@Jožin 19.12.2017 23:41

Ja też chcę jednego. Żona zawsze chciała, żeby cos koło domu biegało!!

Koniuszy
@Jožin 19.12.2017 23:41

Ja poproszę o czempionke zawsze to klacz nie koń, tylko żeby miała piękna pecine. Resztę proponuje zagnać do Janowa Podlaskiego

Jožin

Macie może wieści co z byłymi: OBO w Białymstoku OBO w Szczecinie OBO w Gdańsku OBO w Rzeszowie ? Jak z tym wszystkim o czym na tym forum piszecie radzi sobie emocjonalnie Naczelny Etyk niejaki KS ?

09876
@Jožin 19.12.2017 17:34

Jestem wiekowym juz czlowiekiem i pamietam taki twór jak "demokracja socjalistyczna", funkcjonujaca alternatywnie do zwyklej, powszechnej na świecie demokracji. Podobnie jest tutaj : jest etyka i etyka w Skanska. W tej drugiej DOSKONALE funkcjonuje Naczelny Etyk Sk.

dumny fizyczny
@Jožin 19.12.2017 17:34

W byłym OBI Rzeszów filia w Lublinie zostało ok 40 osób (łącznie z pracownikami fizycznymi) a w 2016 było grubo ponad 100!. Napiszcie jak jest u was?

Zostaw opinię o Skanska S.A. - Warszawa

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Skanska S.A.