Skanska S.A.

Warszawa

Ocena pracodawcy 2/6

na podstawie 881 ocen.

Skanska S.A.
2881

Opinie o Skanska S.A.

Dbamy o każdą opinię, dlatego pracodawca nie może ich usuwać. Sprawdź, kiedy Twoja opinia łamie regulamin - więcej.

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Skanska S.A.

pieceofcake

Karygodne zachowanie pracodawcy na zakończenie współpracy. Zamykana lokalizacja, zwolnienia grupowe i oferta, żeby pozostać do końca projektu. Obiecywany pakiet retencyjno-motywacyjny, odprawa plus jedna najniższa krajowa do odprawy. WSZYSCY. Po czym okazuje się, że osoby posiadające umowę na czas określony, nie dostaną przedłużenia na czas nieokreślony w przypadku gdy jest to 4 umowa, lub gdy łączny czas umów przekroczy 33 miesiące, tylko przedłużą do końca kontraktu. Niby legalnie z powiadomieniem PIPu, ale ja się pytam gdzie tu sprawiedliwość i wdzięczność? O 2 wypłatach odprawy i 1 najniższej krajowej mozna zapomnieć. Tak to właśnie w białych rękawiczkach nasz kochany szef rozstaje się z lojalnymi pracownikami. Etyka i fundamentalne slogany SKANSKA odchodzą w niepamięć. A myśleliśmy, że potrafią się zachować.. .

hahaha
@pieceofcake 25.04.2018 18:53

A czego się spodziewałeś? Że firma da umowy na czas nieokreślony żeby po kilku miesiącach dać odprawy? Przecież to ekonomicznie pozbawione logiki. Kolejny roszczeniowy janusz biznesu mentalnie siedzący w prl...

Nick

Witam, Dostanę jakieś info. odnośnie pracy Specjalista zarządzania jakością ? Jaka kasa wchodzi w grę ? Jak atmosfera w firmie ? Dzięki

Los szyderos
@Nina 25.04.2018 15:17

Do tego murowana kariera i awans poziomy, a Ty że swoim stanowiskiem specjalisty na szczycie. Możesz przenosić góry. Masz laptopa, telefon i kartę Multisport. Masz wszystko.

Ziutek

Widze , że loża szydercòw gdzies sie jednak zakamuflowala ....

los Nadzoros
@Ziutek 24.04.2018 07:15

Przestali chwilowo jojczeć :-)

Retencyjny

Wczoraj ruszyło badanie zaangażowania. Jestem bardzo ciekawy wyników... zresztą sam zarząd chyba się ich boi, bo opracował strategię jak próbować uratować trupa - najpierw dali informację o przeglądzie wynagrodzeń i zawrotnych podwyżkach 3% (szał!), potem nic nie wnoszące porozmawiajmy skierowane w sumie tylko do osób, które zostają w firmie (bo co innych obchodzi strategia firmy na przyszłe lata, co było tematem przewodnim) i dopiero po tych kiełbaskach wyborczych dali link do ankiety. Myśleli, że ciemny lud to kupi... oby się nie zdziwili, że zatrudniają jednak ludzi myślących, a nie bandę (usunięte przez administratora) dających przekupić się "podwyżką" 3%. Niecierpliwie czekam na opublikowanie wyników badań.

podwyżki
@Retencyjny 18.04.2018 07:12

Z tego co wiem to podwyżki dla części pracowników liniowych oraz kadry kierowniczej niższego szczebla były znacznie większe. Sam dostałem 10% a moi koledzy oddelegowani na projekty przechodzące na przyszły rok lub trwające do końca 2018 dostali nawet po 2-3 tyś brutto. Nikt o to się nie prosił. PM-owie z projektów zagrożonych sami dzwonili i proponowali takie warunki.

mickdżager

Huurraa zostaje w firmie! I nawet dostanę 3% podwyżki! Jednak żyją na tym świecie jeszcze dobrzy ludzie!! ;)))

Ciekawski
@Podwykonawca 21.04.2018 21:18

Tak to podaj przyklady/nazwy tych firm. Latwo bedzie mozna zweryfikowac, przechodzac obok ich budow.

byly mostowczyk

To ile przetargów wygrał Miro G na Krakowie?

mikdżager
@byly mostowczyk 21.04.2018 09:48

Hahaha Miro jak na razie wszystkie przetargi kwalifikuje jako,, wysokiego ryzyka " Ch. J. Mu w (usunięte przez administratora)

Warszawiak

Witam Jak ktoś by chciał wiedzieć to w następnym roku do zwolnienia lub zmianę stanowisk doczekają się regionalni na ten rok są ujęci w budżetach i muszą dokończyć projekty

Gru
@Warszawiak 20.04.2018 19:37

Taaaa kilka cel kilkanaście projektów property i kilkanaście residencaial. Do tego kilka złotych strzałów u klienta zewnętrznego i koleje. Ot słupki procentowe pójdą w górę, sukces będzie, a skala marginalna. Max 50 zespłów w kraju. Potem redukcje od 2020.

klucha

a jak tam forecast wyszedł, ktoś wie? chodzą słuchy, że znowu strata

Roberto del Blumberg

Jak tam w Szczecinie nad morzem? Jeszcze świtało się pali? Ktoś jeszcze w biurze jest? Biuro jeszcze istnieje?

TT
@Roberto del Blumberg 18.04.2018 23:52

Pani Paulina:-)Wszystko obieca...Będzie dobrze:-)

Lublin

A ja już uwolniłem się od Skanska. Wczoraj z rodziną jechaliśmy w Bieszczady na dwa tygodnie i jakie było moje zdziwienie gdy przejeżdżając przez Rzeszów widziałem budowę Skanska na której po godzinie 17.00 pełno pracowników... aż oczy z niedowierzania przecierałem bo podobno Rzeszów zlikwidowany....

TT
@krakus 19.04.2018 22:31

tylko kto im zapłaci....

Upadek pracodawcy roku.

Gdy kończyły się umowy, przełożeni nie raczyli informować, czy przedłużą umowy. Do ostatniego dnia nie było wiadomo czy zostanie przedłużony okres pracy. Część nie dostała umów, a część dostała na starych warunkach, czyli z pensjami poniżej krytyki, bez poprawki na inflację. Jak ma zachować się człowiek jeśli do samego końca nie może się dowiedzieć czy zostaje w firmie czy nie? Różnice w pensjach były spore. W jednym pokoju siedziały obok siebie dwie dziewczyny. Robiły to samo. Dostawały dwie różne pensje. Jedna zarabiała kwotę 2x, a ta obok kwotę 3x. Teraz to samo ma robić jedna dziewczyna za kwotę x. Twarda jest więc się sama nie zwolni. Czeka na obiecaną odprawę. Cóż za rozdźwięk w zarobkach.

Ciul_ze_Slaska
@C 19.04.2018 06:07

Spyerdalay, debylu :)

Wielebny

3% podwyżki A 500% normy będzie zobaczycie!

Inż

To smutne że inżynier po studiach zarabia 3000-3500 brutto przecież to już chyba na kasę do lidla w niemczech albo angli lecieć, co ja piszę w polsce :D A tak na poważnie wszyscy pieprzą że przez pierwszy rok płacą wam za naukę, no kpina to niech biorą ludzi z ulicy studia to też była nauka jest okress próbny który ma zweryfikować czy nie bimbałeś na studiach, a później min 5000 netto. Jak nie to polecam kasę w lidlu chociaż mniej stresu a zarobki podobne, za napieprzanie nadgodzin nikt orderu nie ma. Kolejną rzeczą dla mnie, która najbardziej mnie bawi to to co się dzieje w firmach - Skanska, Budimex, Mostostal, gdzie kiero budowy dostaję jakąś śmieszną kasę 7000 brutto może więcej nie wnikam, a dyrektor kontraktu, kierownik projektu którzy nie biorą odpowiedzialności za budowę biorą po 15000 brutto (może przesadzam), chyba nie w tym kierunku to zmierza co powinno

Rafał
@Inz 18.04.2018 01:29

Kolego, idź już lepiej do piaskownicy, jak nie rozumiesz jak działa państwo i system płac. Żale można wylewać, ale wierz mi, że tutaj nic nie zdziałasz. Ja bym chciał by każdemu przy urodzeniu dawali posag w postaci domu, samochodu i pensji 10000$... takie jest moje zdanie i tego będę sie trzymał. Ale halo halo... ZIEMIA! ZIEMA! Zapraszamy na Ziemię!

CBA

To sa chyba jakies zarty : https://www.money.pl/gielda/wiadomosci/artykul/strata-netto-polimexu-mostostalu-zwiekszyla,111,0,2403183.html https://www.money.pl/gielda/wiadomosci/artykul/krzysztof-andrulewicz-ma-objac-funkcje,117,0,2403189.html

...
@CBA 13.04.2018 12:09

T.B z Gliwic byl by lepszy

Ziutka Druch

Podobno dzisiaj było kolejne, porozmawiajmy , flaga powiewa , a przyszłość świetlana , daj Wam Boże ...

Q
@Ziutka Druch 16.04.2018 17:45

Flaga czarna, czy biala ? Symbolika powszechnie znana...

Morgan FREEMAN

Wszyscy się z Was śmieją. Nawet ze sposobu, w jaki rozstajecie się z ludźmi, którzy dla Was pracowali.

Rudy Mundek
@TT 15.04.2018 19:31

Mnie ,który pracował od początku SK. w RP wypowiedzenie wreczalo trzech dupkow , którzy pracują po ok. 5 lat , myśleli, że kupią sobie stanowiska , niestety nie kupili kto inny miał większe przebicie , jakżesz mi przykro ....

Asfalciarz

Super, jest światełko w W-wie znowu będziemy robić wekendówki i wszyscy zobaczą klasę!

KIT
@Asfalciarz 12.04.2018 18:42

Nie klasę a kasę :D

One.

Pomijając fakt, że znaczna większość która tu coś postuje to rozgoryczeni pracownicy na wylocie to niestety trzeba przyznać, że mają oni trochę racji :(. W Skanska coś umarło, coraz częściej widzę sytuacje, w których managerowie nie chcą nic zmieniać, wolą pozostać w quasi-stabliności i pociągnąć jeszcze przez jakiś czas. Każdy boi się podejmować decyzje o zmianach i inwestycjach, chyba że jest polecenie z góry. Bardzo źle, że w taki sposób pozbywamy się pracowników, którzy mieli ogromne zaangażowanie i chęć do dalszego rozwoju tej firmy. Jak tak dalej pójdzie Skanska wyląduje w koszyku z firmami a'la "MIREX-BUDPOL". Inicjatywa pracownicza w tej firmie umarła, albo po prostu ja jej już nie dostrzegam.

praca praca

Poszukuję Kierowników Prac Elektrycznych, Inż elektryków, Kierowników Budów, Osoby do harmonogramów. Z doświadczeniem i bez doświadczenia. kontakt sawa.maksymilian()gmail.com

Bankster

Podwyżka na poziomie inflacji. A jak zabiorą podatek to nawet mniej.

teofil

Miała być przedstawiona w kwietniu nowa ekipa budująca miasta czytaj: mieli zostać przedstawieni PMowie najbardziej wchodzący w (usunięte przez administratora) tym wyżej i co podejrzewam że wszyscy się zwolnić chcieli w końcu najlepiej wiedzą jaki będzie koniec tego pięknego snu....

....
@Jo z Katowic 08.04.2018 23:39

Jak bys byl z Kato to tego pytania bys nie zadal.

Realista

A co z Oddziałem Technicznym??? Bo nikt nic nie mówi

Nicki
@Realista 25.03.2018 08:51

żyjemy i mamy się dobrze

Noe

Noe zbudował swoją arkę. A na niej koledzy i koledzy kolegów wraz z ich przyjaciółmi. Wśród nich niewydarzony ekspert w dziedzinie drogownictwa zajadający się glutam wyciąganymi z nosa. Tadam.

Glutek
@Glut Marek 07.04.2018 21:04

OBI Poznan , nie Marek.W czyli glut...

Rudy Mundek

Widze , że liczba wpisów drastycznie zmalała , czyżby wszystkich zrzędzących zwolnili I zostala sama słuszna linia ...

Z
@Rudy Mundek 08.04.2018 14:41

"Zrzędzący" napisali, co mieli do napisania i dali sobie spokój z tą pokraczną firmą. Pozostali ci, co akceptują porządki oparte na tysiącach procedur, zadęciu, pysze, "misji i wizji", forecastach i nepotyżmie.

Miro

Patrzę w nową strukturę organizacji i zniknęły innowacje. Chyba jednak kaski się nie przyjęły albo wszyscy uciekli :)

Vlad Palownik
@Miro 06.04.2018 20:52

Ta nowa struktura przypomina tą za rządów KA tylko że tym razem ograniczoną do tych kilku miast, które mają być budowane, z powrotem pojawili się SPM-owie, utrzymano kierowników projektów itd. nic nowego nie wymyślono, to jest powolne przygotowywanie się do wyjścia z Polski. A na deser mamy "Porozmawiajmy" już za tydzień kolejny odcinek tego żałosnego cyklu :-)))

praca

Poszukuję Kierowników Prac Elektrycznych, Inż elektryków, Kierowników Budów, Osoby do harmonogramów. Z doświadczeniem i bez doświadczenia. kontakt sawa.maksymilian@gmail.com

A.

Przedświąteczna refleksja ... szkoda, że na tym forum wypowiadają się tylko ci niezadowoleni, poszkodowani, nieszczęśliwi ... często ci, którzy od lat tutaj pracują ... co miesiąc mają pieniądze na koncie, korzystają ze świadczeń (Benefit, Medicover, wczasy pod gruszą, inne świadczenia). Wypowiadają się ludzie, którzy w większości kompletnie nie radzą sobie z emocjami, którzy chyba największą radość i satysfakcję czerpią z tego, że komuś dokopią, obrażą, zmieszają z błotem. Prawda jest taka, że to wcale nie świadczy źle o tych, o których oni piszą - ale o autorach tych postów. Szkoda, że nie ma tutaj głosu ludzi, którzy tę firmę po prostu lubią - bo tutaj dobrze się pracuje, bo pracują w fajnym zespole, bo mają naprawdę fajnych przełożonych - którzy o nich dbają! A są tacy ludzie!!!! Są tacy, którzy nie tracą nadziei, że uda się przywrócić tej firmie pozycje sprzed kilku lat. Są tacy, którzy znowu chcą poczuć się dumni, że pracują w tej firmie - ba! chcą przyczynić się do postawienia Skanska na nogi. Ci co zostali - rzeczywiście będą mieć trudny orzech do zgryzienia. Być może spełnią się wasze hejterowskie złe proroctwa: że to już koniec, że nie ma nic ... itd. Ale dlaczego tych ludzi nazywa się kretynami, że tutaj zostają? Bo walczą do końca? Bo może widzą, że na tym rynku jest jeszcze miejsce dla takiej Skanska sprzed powiedzmy 8 lat? Czy to jest aż takie złe - aż tak was (hejterów) razi? Dlaczego?! Przypominam, ze kilka lat temu Budimex zwolnił ponad 3000 pracowników - a jak się teraz odbudował?! Osobiście - czy podoba mi się sposób, w jaki sposób firma wprowadziła nowa strategię - NIE! Po raz kolejny od strony zadu ... i po raz kolejny zrobił się taki bałagan, nad którym nikt juz chyba nie panuje ...ALE ... to wcale nie jest taka zła firma! Tutaj pracują fantastyczni ludzie. Są tez wspaniali managerowie (niższego szczebla ale są!), którzy nawet w obliczu takiej sytuacji potrafili zadbać o interesy pracowników. ZADBALI! Ja mocno trzymam kciuki, żeby jednak tej firmie się udało. Wszystkim hejterom - spokoju, refleksji i wyciszenia ... a tym, którzy dalej walczą - odwagi i nie niknącej nadziej. Wesołych Świąt!

A.
@ja to ja 06.04.2018 12:15

Ogol tych - ktorych ten wpis dotyczy.

Pawlo

A co z DR z Olsztyna, gdzie go biorą -coś wiecie?

5tfc
@Pawlo 05.04.2018 19:27

Zawiazał zwiazek partnerski z GD.

Pro publico bono

A w polimexie totalny smutek bo przegrali to co praktycznie mieli w kieszeni jako firma państwowa czyli kontrakt za kilka miliardów złotych z innej państwowej spółki . Dziś prezes tej firmy złożył rezygnacje ale cichym bohaterem tej ponad dwukrotnie wyższej oferty byl nie kto inny jak PrzemoJ który nowym skanskowym podejściem do ryzyk tak je powycenial ze na trzech składających byli ostatni dwukrotnie drożsi od dwóch pozostałych. Tak ta choroba pt skanska menedzery z listy ulubionych RW roznosi sie teraz po innych firmach gdzie uda im sie dorwać układami do koryta.

CBA
@anonymous 05.04.2018 13:28

Niech startuje na prezesa KGHM-u tam jest jeszcze pare zl do utopienia zwlaszcza w Sierra Gorda

Ziutka druch

Czy koledzy , którzy zostali pracują już po nowemu (boż to kwiecień nam ruszył)... Czy budowa jakiegoś miasta już ruszyła z kopyta ? Bo mnie to szalenie interesuje ...

Simon
@Ziutka druch 04.04.2018 08:24

A my budujemy mosty dla pana starosty

Zostaw opinię o Skanska S.A. - Warszawa

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Skanska S.A.