Skanska S.A.

Adres: Gen. Józefa Zajączka 9, 01-518 Warszawa

NIP: 7780001070 KRS: 0000033102

Skanska S.A.
2 1030 4979 5 1

Opinie o Skanska S.A.

Filtruj opinie po kryteriach:

Krystyna
 Opinia

@Klałdja, osoby zaglądające na forum w poszukiwaniu opinii o potencjalnym pracodawcy nie wiedzą, co masz na myśli w swoim wpisie. Przypominam, że wątek ma służyć pomocą innym użytkownikom. Możesz opowiedzieć nieco więcej? O jakim sukcesie piszesz? @Mick, rozumiem, że jesteś pracownikiem firmy Skanska? Jak wygląda sytuacja z Twojej perspektywy? Czy coś się ostatnio zmieniło? Może pracodawca wprowadził jakieś dodatkowe benefity?

Pomocna?
TakNie2

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Benefit
 Opinia
@Krystyna 16.07.2019 22:26

Tak wprowadził benefity w postaci cyklicznych zwolnień grupowych na szerszą i węższą skalę.

Pomocna?
TakNie
Tomek
 Opinia

Miło po trzydziestu latach pracy w firmie nie usłyszeć "mamy Cię gdzies". Ale milej by było usłyszeć proste "dziękuję". Niestety PM -a w Olsztynie na to nie stać. Tak jak nie było stać zaprosić fizycznych na firmowe wigilie. Nie wszyscy byli tego godni.

Pomocna?
Tak8Nie
jan bez szlichty
 Opinia
@Tomek 30.06.2019 22:27

jak tam zielone obi, na plusie ?

Pomocna?
Tak1Nie1
Darek
 Opinia
@jan bez szlichty 01.07.2019 18:23

Kraków na plusie!

Pomocna?
Tak6Nie1
Romeo_and_Who
Nazwa działu: Produkcja
 Opinia
@Tomek 30.06.2019 22:27

Taka "kultura" pracy. Ciekawe, jak spotkacie się za pół roku :) Chyba, że jeden z drugim porzucą budownictwo do końca życia. Firmy można otwierać i zamykać. Nazwisko ma się jedno. Może kiedyś ktoś wpadnie na pomysł, żeby udostępnić listę tych, którzy zachowują się w duchu "(nie)uczciwości" i "(nie)kultury" w Skanska. Ciekawe co na to szwedzki właściciel firmy?

Pomocna?
Tak4Nie
Grucha
 Opinia
@Romeo_and_Who 10.07.2019 00:15

Propsy dla Krakowa! Ekipa nieziemska, kolejna inwestycja przy Grzegórzeckim też będzie na + :)

Pomocna?
Tak1Nie
Klałdja
 Opinia

Kolejny sukces (usunięte przez administratora). Nie szanowaliście, to was nie ma.

Pomocna?
Tak5Nie2
Qw
 Opinia
@Klałdja 07.07.2019 11:26

Znów ten sam temat bleee

Pomocna?
TakNie
Mick
 Opinia
@Klałdja 07.07.2019 11:26

Daj sobie siana, nie pracujesz to nie zaglądaj tu. Chillout, urlop

Pomocna?
Tak2Nie
Klałdja
 Opinia
@Mick 07.07.2019 16:35

Zawsze się wam wydawało, że możecie mówić ludziom co mają robić

Pomocna?
Tak4Nie1
Mick
 Opinia
@Klałdja 07.07.2019 21:06

Tak jak tobie się wydaje, że myslisz

Pomocna?
Tak3Nie
Henio
 Opinia
@Mick 08.07.2019 04:38

Piękna jest ta wasza frustracja :)

Pomocna?
Tak3Nie
Klałdja
 Opinia
@Mick 08.07.2019 04:38

Ale my się już wami nie zajmujemy, my z was kpimy :)

Pomocna?
Tak3Nie1
Nick
 Opinia

I się skończyło pakiet mieszkanie i sprzataczka

Pomocna?
Tak12Nie
Sprzątaczka
 Opinia
@Nick 05.07.2019 14:01

Przyjmę kelnerkę bez języka ????

Pomocna?
Tak4Nie
O
 Opinia

Tyle Skanskowych gwiazd w Energopolu... udało im się i tam odnieść sukces :D

Pomocna?
Tak9Nie1
Gargamel
 Opinia
@O 04.07.2019 23:11

Zwłaszcza Sztruks.

Pomocna?
Tak3Nie
Ja
 Opinia

Wszyscy się z was śmieją, pozdrawiam

Pomocna?
Tak16Nie
EX
Nazwa działu: Finanse
 Opinia

Witam. Czy ktoś dostał należność z tytułu retencji w części za wynik projektu? Płacą zgodnie z umowami, czy naginają wyniki kontraktów tak, żeby przypadkiem nie wypłacić?

Pomocna?
Tak3Nie
dg
 Opinia
@EX 17.05.2019 14:42

po roku w końcu wypłacili

Pomocna?
Tak1Nie
.
 Opinia

KS dostał gorące krzesełko ;-)))

Pomocna?
Tak3Nie2
mc
 Opinia
@. 05.06.2019 10:50

Nie zgadzam się . Gorące krzesła ma całe budownictwo inżynieryjne . Namiestnik wszystkich 6 królestw do spraw likwidacji

Pomocna?
Tak6Nie3
Dyni
 Opinia
@. 05.06.2019 10:50

Dostał krzesełko bo na inne się nie nadaje, likwidacja i sprzedaż idzie mu jako tako. Przynajmniej pracownicy nie idą na bruk. Udało mu się sprzedać Wytwórnie Mas Bitumicznych i ostatnio WKS w Kielcach to teraz czas na likwidację lub sprzedaż budownictwa inżynieryjnego a w dalszej kolejności OT.

Pomocna?
Tak2Nie2
zwolnienia
 Opinia
@. 05.06.2019 10:50

Nie. Dostał kolejne zadanie do zrealizowania. Analogicznie jak w Gdańsku, zwolnić wszystkich i zgasić światło.

Pomocna?
Tak6Nie
q
 Opinia
@Dyni 07.06.2019 13:35

Roboty inżynieryjnej w PL jest od groma i od lat tak jest, ale, jak w S nie ma marketingu, to najprościej zlikwidować Inżynierię.

Pomocna?
Tak3Nie
PRACOWNIK
 Opinia
@. 05.06.2019 10:50

ZACZĘTO LIKWIDACJĘ ODDZIAŁU W GDAŃSKU TO KONIEC

Pomocna?
Tak4Nie1
Były S
 Opinia

A co u Gacka i Fircyka w Gdańsku na Wave?

Pomocna?
TakNie
Kiero
 Opinia
@Były S 17.05.2019 11:42

Gacek i Fircyk? Nie znamy tu takich - tajemnicze ksywki :(

Pomocna?
TakNie
Jacek Placek
 Opinia
@Były S 17.05.2019 11:42

Kto to taki?

Pomocna?
TakNie
Smerf
 Opinia

(usunięte przez administratora)Jak się czujecie po porażce? Mam fajna firmę, ile muszę dać (usunięte przez administratora)sprzedawczykom, żeby pracować jako pw? 10, 20tys? (usunięte przez administratora) Skończył mi się płyn do spryskiwaczy,(usunięte przez administratora) Hahaha

Pomocna?
Tak10Nie7
T
 Opinia
@Smerf 02.06.2019 13:03

Tyle samo co Piniowi na 222 - pewnie ze 222 ;) właśnie wstrzymał roboty żeby skończyć w 2020 i mieć większą retencje. I to jest kreatywne podejście, tak się Szweda kiwa!

Pomocna?
Tak5Nie1
Iglak
 Opinia

Apliakcja na stanowisko dość wysokie w strukturze firmy złożona w systemie pod koniec kwietnia. Dziś początek czerwca i nie dostałem nawet informacji „nie, dziękujemy” czy „spier***”, chociaż z automatu mailem. Słabo.

Pomocna?
Tak7Nie3
1
Krakoof
 Opinia
@Iglak 03.06.2019 00:25

Zgłoś na SPOKO niech ustawią autoodpowiedź po miesiącu na "Spier..... ;)))"

Pomocna?
Tak10Nie1
Janusz budownictwa
 Opinia

Z tego co pamiętam to jak w 2016 r. było minus 198 mln to zwolnili ok 750 osób. W 2017 było minus 205 mln i zwolnili ok 1700 osób. Czyli teraz po wyniku - 400mln zwolnią ok 3500 pracowników? Jest w ogóle tyle osób w firmie?

Pomocna?
Tak26Nie1
Jacek
 Opinia
@Janusz budownictwa 12.02.2019 15:56

Firmy już nie ma... wszyscy sami się będą ewakuować ... przykro, ze tak się stało

Pomocna?
Tak26Nie
Darek
 Opinia
@Jacek 12.02.2019 16:05

Zlikwidują nieefektywne oddziały. Zostaną dobrze prosperujace zespoły w największych miastach, na czele z OBO Kraków.

Pomocna?
Tak9Nie2
Kamil
 Opinia
@Darek 12.02.2019 16:36

A czym będzie obo Kraków bez reszty?! Niczym

Pomocna?
Tak4Nie
Darek
 Opinia
@Kamil 12.02.2019 17:04

Będziemy budować dla Skanska Property. Przez cwaną mentalność pracowników inne oddziały przynoszą straty

Pomocna?
Tak5Nie
Kamil
 Opinia
@Darek 12.02.2019 18:10

Property ma obo gdzieś... taka prawda

Pomocna?
Tak15Nie1
Ziutek
 Opinia
@Darek 12.02.2019 16:36

Samozwanczy Darku, to ile was zostanie 300 osób? I pod jakim szyldem, bo chyba nie Skanska....

Pomocna?
Tak4Nie1

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
wynik
 Opinia
@Janusz budownictwa 12.02.2019 15:56

Trzeba zabezpieczyć kasę na retencję.

Pomocna?
Tak2Nie
Ksiegowa
 Opinia
@Janusz budownictwa 12.02.2019 15:56

Ales skromnie policzył . W 2017 było ponad 500 mln straty a nie 200

Pomocna?
Tak5Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Darek
 Opinia
@Ziutek 12.02.2019 19:11

Nawet w 300 damy radę

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Janusz Budownictwa
 Opinia
@Ksiegowa 12.02.2019 20:52

Czyli narastająco mamy już 1,1 mld straty?

Pomocna?
Tak7Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Partyzant z wyciętego lasu
Nazwa działu: Handlowy
 Opinia
@Darek 12.02.2019 16:36

Co ty smolisz

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Paweł
 Opinia
@Darek 12.02.2019 16:36

Olsztyn dawał sobie doskonale radę.Jako jeden z niewielu

Pomocna?
Tak3Nie1

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Darek
 Opinia
@Paweł 13.02.2019 09:58

Widocznie niewsytarczająco dobrze

Pomocna?
Tak4Nie1
ja
 Opinia
@Janusz budownictwa 12.02.2019 15:56

a skąd ten wynik za 2018

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Dino
 Opinia
@Janusz budownictwa 12.02.2019 15:56

Pamięć zawodzi i żal tyłeek ściska ale co zrobić musisz się z tym pogodzić

Pomocna?
TakNie
Księgowa
 Opinia
@Janusz Budownictwa 12.02.2019 21:48

Dokładnie i to w trzy lata. Takie zuchy pracują w skanska. To nasza odpowiedz za potop szwedzki i za utracone Inflanty .

Pomocna?
Tak10Nie
Darek
 Opinia

Nie potrzebujemy tej pani, sami sobie świetnie poradzimy.

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
RadRum
Nazwa działu: Handlowy
 Opinia

Syfon już dawno w property

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Bubek
Nazwa działu: Produkcja
 Opinia
@Darek 12.02.2019 21:33

Jak Spartanie Leonidasie

Pomocna?
TakNie
Dyni
Nazwa działu: Produkcja
 Opinia
@Janusz budownictwa 12.02.2019 15:56

A nic się nie chwalimy jak nam idzie w bierzących roku. Jesteśmy po FCI i cisza. Czy wiemy oficjalnie jaki jest wynik po I kwartale. Pracownicy oczekują takiej informacji, szczególnie od firmy tak wysoko „etycznej” jak Skanska

Pomocna?
Tak3Nie
kluska
 Opinia
@Paweł 13.02.2019 09:58

Tak, inwestycja w Elblągu była Waszym flagowym sukcesem.

Pomocna?
Tak1Nie
Gg
Nazwa działu: Produkcja
 Opinia
@Janusz budownictwa 12.02.2019 15:56

Po pierwszym kwartale -41 mln .Drugi też nie zapowiada się dobrze , Kraków Darusia duuużo poniżej oczekiwań i mam wątpliwości czy w tym roku uda się wyjść na zero , a sprzedać już nie ma co .Najgorsze że na budowach to już jest chyba mniej ludzi niż tzw wsparcia .Tereska górą , po co budowy góra się sama wyżywi

Pomocna?
Tak2Nie
Dyni
 Opinia
@Gg 30.04.2019 14:43

Czy wreszcie ktoś w tej firmie się opamięta, po co służby wsparcia jak nie ma produkcji podstawowej. Czy Szwedzi nie zdają sobie sprawy, że pracowników znających dobrze angielski a nie mających umiejętności fachowych zarówno w pozyskiwaniu, kierowaniu i organizacją produkcją podstawową do czego firma jest stworzona powinno się zwolnić bo inaczej minusa się nie pozbędziemy. Typowym przykładem jest (usunięte przez administratora)który we Wrocławiu zaliczył wszystkie stanowiska kierownicze i dalej jest trzymany bez żadnych wyników dla firmy. Przykre jest to, że Skanska zaufała Polakom przekazując im pełnię odpowiedzialności za firmę a ci doprowadzili ją do stanu dziejszego. Czy żeczywiście potrzebujemy nad sobą bata aby realizować powierzone zadania.

Pomocna?
Tak4Nie
tomek
 Opinia
@Janusz budownictwa 12.02.2019 15:56

jest. było:(

Pomocna?
TakNie
anonim
 Opinia

co z tym podstawowym czasem pracy, będą płacić te nadgodziny?? czy dalej dyszki, dwunastki i soboty ku chwale skanszczyzny??

Pomocna?
Tak2Nie1
1
Witold
 Opinia
@anonim 17.05.2019 20:37

Piszesz o nadgodzinach w firmie. Są one płatne, czy firma oferuje za nie dzień wolny w dogodnym terminie? Jeżeli pracujesz w Skanska, dodaj proszę swoją opinię o pracodawcy i warunkach zatrudnienia. Nie znalazłem żadnych nowych ofert rekrutacyjnych. Czy obecni pracownicy mogliby napisać kilka słów na temat przyjęć i kwalifikacji, jakie należy spełniać, żeby podjąć zatrudnienie?

Pomocna?
TakNie2

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
stary
 Opinia
@Witold 24.05.2019 07:33

Wydaje mi się ,że firma nadal nie ma pomysłu na funkcjonowanie w Polsce , niestety pozostałości po KA i PJ zostały i nadal rozdają karty ...szkoda -czas odejść - pozostającym życzę ...aby coś się zmieniło ....na lepsze ,abyście mogli iść do pracy z radością ...ja jej już od dłuższego czasu nie mam -po ponad 20 latach pracy ...żal mi

Pomocna?
Tak5Nie
bla bla bla
 Opinia

ogłoszono likwidację budownictwa inżynieryjnego w Gdańsku a tu cisza....

Pomocna?
Tak3Nie2
Grudek
 Opinia
@bla bla bla 16.05.2019 16:33

Poczekaj muszą ochłonąć i ruszy..

Pomocna?
TakNie
Nick
Nazwa działu: Handlowy
 Opinia
@bla bla bla 16.05.2019 16:33

Who next?

Pomocna?
Tak1Nie
Dyni
 Opinia
@bla bla bla 16.05.2019 16:33

A kiedy ogłoszą llikwidację pozostałych, czy dużo mamy jeszcze do zkończenia kontraktów inżynieryjno drogowych.

Pomocna?
TakNie
Skan
Nazwa działu: Produkcja
 Opinia

Goodbye Gdańsk.

Pomocna?
Tak4Nie1
Gdanszczanin
 Opinia
@Skan 16.05.2019 16:29

I bardzo dobrze. (usunięte przez administratora)

Pomocna?
TakNie
Były pracownik SKANSKA
 Opinia

Pokazaliśmy Szwedom kto tu rządzi, tak się dali wodzić tyle lat za nos, żenada. A tak Szwedzi podkreślali, że każdego obserwują i mają pełną wiedzę o ich pracy i wynikach. System rozliczeń był za słaby na geniuszy z Polski. Szybko Polacy nauczyli się manipulować na wszystkich poziomach: zarówno na poziomie menagerów projektu jak i prezesów w kraju oraz jednego naszego prezesa w Szwecji. Polak potrafi - hasło które jeszcze raz znalazło potwierdzenie w praktyce. Tak to bywa, gdy fachowość w wykonywaniu robót jest niedoceniana, a ważne są wszystkie inne pierdoły: etyka (na pokaz), system wartości korporacji (na pokaz), wsparcie produkcji (na pokaz). Póki firmy typu SKANSKA nie docenią roli KIEROWNIKA BUDOWY i nie umocnią jego pozycji w firmie, dopóty będzie źle się działo.

Pomocna?
Tak16Nie
as
Nazwa działu: Produkcja
 Opinia

kto nigdy nie naruszył nawet w najmniejszym stopniu kodeksu etyki Skanska, ten niech pierwszy kamień rzuci

Pomocna?
TakNie
Xxx
Nazwa działu: Produkcja
 Opinia
@as 07.05.2019 09:09

No ... niech ktoś pierwszy rzuca ????.

Pomocna?
TakNie
Jaaaa
 Opinia

Czy to prawda, że OBO w Krakowie ma przejąć cały obszar drogowy końcem roku ?

Pomocna?
TakNie
Dyni
 Opinia
@Jaaaa 30.04.2019 20:30

To Darek będzie miał problem bo wyniki OBO Kraków pójdą w dół a tym samym i bonusy, kto czuje się na siłach pod względem technicznym i inżynierskim to powinien sobie szukać nowego miejsca pracy, bo tutaj nie będzie satysfakcji zarówno z pracy jak i z płacy. Chyba, że przejmiemy realizację kontraktów po Salini ( obwodnica Częstochowy - A1 i S3.

Pomocna?
Tak1Nie
Bla bla bla
 Opinia
@Jaaaa 30.04.2019 20:30

Ale jak to z krakowa? To znaczy beda delegacje do gdanska? (usunięte przez administratora)

Pomocna?
TakNie
asd
 Opinia

Skanska jest jak hodowla pieczarek najpierw podlewa się je (usunięte przez administratora), a jak dojrzeją ścina się je.

Pomocna?
Tak12Nie
Hala
 Opinia
@asd 22.04.2019 19:51

Dokładnie I te polowania na pracowników, żeby ich zdyskredytować. Poyebusy.

Pomocna?
Tak4Nie
Tomasz Dąbrowa
Nazwa działu: Produkcja
 Opinia

Klęska Szwedów jak pod Kircholmem. Husaria górą.

Pomocna?
Tak4Nie
anonim
 Opinia

(usunięte przez administratora)

Pomocna?
Tak20Nie
zuzia
 Opinia

Dawid zmień lekarza !!!

Pomocna?
Tak5Nie1
.
 Opinia
@zuzia 18.02.2019 16:37

Daj namiary na swojego!

Pomocna?
Tak26Nie1
zuzia
 Opinia

Dawid żałujesz , że nie miałeś powodzenia !!!

Pomocna?
Tak4Nie
zuzia
 Opinia

Faktycznie nogi ma ładne

Pomocna?
Tak2Nie
Wicek
 Opinia
@. 18.02.2019 16:44

To nie macie w POOR-ze psychiatry.

Pomocna?
Tak4Nie
.
 Opinia
@Wicek 18.02.2019 17:44

Akurat ja jestem na tyle silny, że ze mnie idioty nie zrobicie. Ja tak, jak powiedziałem, nie muszę ponizac ludzi, żeby czuć się lepiej.

Pomocna?
Tak29Nie1
.
 Opinia
@zuzia 18.02.2019 17:26

Jeśli się dowiem, a dowiem się, że robocie czarną prasę byłym pracownikpm, to zrobię taką jazdę, że (usunięte przez administratora) na księżyc.

Pomocna?
Tak4Nie
Alicja Bachleda-Curuś
 Opinia
@. 18.02.2019 19:24

Ja robię czarną prasę byłym pracownikom Skanska w firmie w której obecnie pracuję. I co mi zrobisz?

Pomocna?
Tak4Nie
CheckIP
 Opinia
@Alicja Bachleda-Curuś 19.02.2019 08:17

A kim ty jesteś? Nie jesteś byłym pracownikiem Skanska?

Pomocna?
Tak1Nie1

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Halinka
 Opinia

A skąd wiesz co do niego pasuje?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Mac.
 Opinia

CheckIP i zobaczymy, kto się tobą zainteresuje :)

Pomocna?
Tak11Nie
Mac.
 Opinia
@zuzia 18.02.2019 17:37

Ale łeb zryty

Pomocna?
Tak15Nie1

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Mac.
 Opinia

(usunięte przez administratora) się z Was śmieje

Pomocna?
Tak2Nie
Dino
 Opinia
@Alicja Bachleda-Curuś 19.02.2019 08:17

duuupek pieniacz itp.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Muniek
 Opinia
@. 18.02.2019 16:44

Dawid nadal w formie hehehe. Wróć do nas!

Pomocna?
Tak1Nie1

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Dawid Nowak
 Opinia

Wszystkie wpisy z tego forum, dotyczące mojej osoby zostały wczoraj zgłoszone na policję i do prokuratury. Koniec zaszczuwania i poniżania mnie. Życzę powodzenia.

Pomocna?
Tak3Nie
Gość
 Opinia

Jedziesz z .... . Trzymam kciuki Dawid.

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Big City Life
 Opinia
@Dawid Nowak 09.03.2019 19:52

Dawid, czy twój obecny pracodawca i rodzina wiedzą o tym, że jesteś prześladowany w internetach i ogólnie, że nikt cię tutaj nie lubi? Może pomogliby z jakąś grupą wsparcia?

Pomocna?
Tak5Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Marusia
 Opinia
@Big City Life 10.03.2019 18:48

Ludzie, a co ten gość wam zrobił, że taka kosa na niego? Co chwila wraca ten temat, sądzę, że przypisuje się mu nawet wpisy innych, więc o co tu chodzi?

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Big City Life
 Opinia
@Marusia 10.03.2019 20:25

Marusia tak na poważnie to jeżeli ktoś straszy ludzi policją bo nie radzi sobie z krytyką w Internecie! podkreślam w Internecie to jest z nim coś nie tak albo coś nie tak było w wieku wczesnoszkolnym. Miałem w szkole takiego kolegę któremu zawsze zbierałem kanapki a na przerwie cała klasa zamykał go w kiblu. Wiem, że chodzi teraz regularnie do psychologa ale przynajmniej się stara! Ogólnie spoko gość, teraz trochę żałuję tych kanapek. Może z (usunięte przez administratora)było podobnie i taraz sobie nie radzi.

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Marusia
 Opinia
@Big City Life 11.03.2019 13:03

Skoro tak robiłeś, to znaczy, że z Tobą jest coś nie tak już od wieku wczesnoszkolnego. Gnebienie widocznie pozostało tobie do dziś. A co do tego Dawida, to uważam, że uparliscie się na kogoś lepszego od siebie i nadal macie z tym problem. Nie znam historii ale prawdopodobnie gość sobie nie pozwolił na słabe traktowanie i wam narobił kwasu. Takie wnioski nasunęły się same po twoich i wczesniejszych wpisach. Bez obrazy.

Pomocna?
Tak16Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Big City Life
 Opinia
@Marusia 11.03.2019 14:14

Nie no spoko, ja nie mam problemu z krytyką mojej osoby. Nie będę dzwonił na policje. Do następnego.

Pomocna?
Tak3Nie
Marusia
 Opinia
@Big City Life 11.03.2019 16:45

To nie jest krytyka twojej osoby. Twoja osoba pokazuje, jacy dewianci pracują w tej firmie. Wcale się nie dziwię temu gościowi.

Pomocna?
Tak14Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Bla
 Opinia

Fakt, w szukaniu teorii spiskowych dosłownie na każdym kroku przerósł każdego. Jakoś nikt nie wspomina jak się znalazł w tej firmie, bo normalnego procesu rekrutacji nie przeszedł...

Pomocna?
Tak2Nie
Hala
 Opinia
@Bla 12.03.2019 13:49

Bo nie musiał. Robił i nadal robi z projektami to, czego większość z was nie byłoby w stanie zrobić. Zgubiła go uczciwość wśród złodziei. Dodatkowo dzięki swojej podejrzliwosci i ocenie rozpracowal cały system i chwała oraz dzięki mu za to.

Pomocna?
Tak14Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Gość
 Opinia

Akurat trafił swój na swego.

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Hala
 Opinia
@Gość 12.03.2019 16:04

Który na którego? Ja jakoś nie widzę odniesienia.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Gość
 Opinia
@Hala 12.03.2019 16:21

To zdejmij klapki z oczu.

Pomocna?
Tak2Nie
1

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Bla
 Opinia
@Hala 12.03.2019 15:50

Taa... nie rób z niego bohatera. Dostał robotę załatwioną przez brata który był inspektorem na budowie, ot takie dogadanie się. A opinię niezrównoważonego miał od początku, prawie każdy kto z nim rozmawiał miał takie zdanie. Rozpracował urojony system, widać bohater nie potrzebuje peleryny :D

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Gość
 Opinia
@Hala 12.03.2019 16:21

Do Twojego komentarza, którego już nie ma.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Hala
 Opinia
@Bla 12.03.2019 17:22

Ale to firma zrobiła z niego bohatera próbując zrujnować mu opinie i robiąc problem przy zmianie pracy. Przecież to firma wysłała go z(usunięte przez administratora)faktura do ppl w momencie, gdy chcieli go tam zwerbowac. Kto go podsluchiwal? U kogo sciany juz niejedno widzialy?Zrobiliście mu genialną reklamę. Zrobiliscie reklame gosciowi, ktory wyciagnal wam upadly projekt i byl to ostatni projekt, ktorym tam naprawde firma moze sie pochwalic. Ja naprawdę znam historię. Dostał pracę dzięki inspektorowi?(usunięte przez administratora) Ja wiem, że trudno jest się bronić przed prawdą, a szczególnie tym razem.

Pomocna?
Tak14Nie1
Gość
 Opinia
@Hala 12.03.2019 18:01

Klaudia to ty?? ????

Pomocna?
Tak5Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Hala
 Opinia
@Gość 12.03.2019 18:12

Akurat mialam watpliwa przyjemnosc pracy w tej firmie i mozliwosc przezywania tamtych sytuacji, wiec nie musze podawac sie za kogos innego. Właśnie (usunięte przez administratora)mają chyba największy ubaw z tych wiecznych prób robienia opinii. Ale to u was normalne. Mogę przekazać pozdrowienia

Pomocna?
Tak10Nie
Hala
 Opinia
@Bla 12.03.2019 17:22

Hehe urojony system? A innym pracownikom kto usuwa pliki z sieci, kto sabotuje pracę? (usunięte przez administratora) Dobrze, że odeszlam juz.

Pomocna?
Tak12Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Wania z powstania
 Opinia
@Bla 12.03.2019 17:22

Jak wy lubicie człowieka umniejszac, zawistne ubolki. Jak można napisać, że gość dostał pracę dzięki komuś, skoro ma kwalifikacje lepsze niż 90% waszego kalectwa? Ja też pracowałem w tamtym czasie i dobrze wiem, o kim mowa. (usunięte przez administratora) Dobrze ktoś poniżej napisał, że szkoda strzepic języka. Jesteście tragiczni w swojej zawiści.

Pomocna?
Tak9Nie1
ORMO
 Opinia
@Wania z powstania 13.03.2019 08:17

Dawid piszesz o sobie pod innym Nickiem ??? Uważaj masz założony podsłuch !

Pomocna?
Tak7Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Klaudia
 Opinia
@ORMO 13.03.2019 16:59

Idźcie wyladowywac swoje frustracje na kimś innym, przygłupy

Pomocna?
Tak7Nie
Z
 Opinia
@Klaudia 13.03.2019 17:56

Mnie po prostu irytuje że z jakiegoś tam przeciętnego gościa z którym nikt nie chciał pracować i z którego wszyscy mieli bekę, robicie niewiadomo jakiego mściciela „systemu”... bliżej mu do don kichota. Długo pracowałem w tym oddziale, z nim też miałem do czynienia, wg mnie dziwny gość, a o jego ekscesach gadali wszyscy w centrali.

Pomocna?
Tak8Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Hala
 Opinia
@Z 13.03.2019 21:48

(usunięte przez administratora) Ekscesy? Pracowałam też długo w centrali i słyszałam tylko o dokonaniach. Może przytoczysz jakieś smaczki, to znów będziemy mieć bekę? Posmiejmy się. Za to słyszałam, że jedna z pan z 9 pietra dzwoniła nawet do właściciela mieszkania, które wynajmowal, żeby szukać sensacji. Na tym właśnie polega ośmieszanie ludzi w tej firmie. To nie pierwszy i nie ostatni przypadek. Chociaż jest jedna dziwnosc - z pewnością moge twierdzic, nie opłacało mu się. I 'dziwnoscia' była umiejętność ominięcia hamulcowych. Jakoś najlepsza partia z firmy na niego nie narzeka heh.

Pomocna?
Tak9Nie2
Z
 Opinia
@Hala 13.03.2019 22:33

„najlepsza partia z firmy” hahahahhahahahahahahahahhahaha

Pomocna?
Tak8Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
K
 Opinia
@Hala 13.03.2019 22:33

Weź nie komentuj tego prostaka, widzisz, że tam jest wata w głowie. Teraz wysmiewa jakas osobe, a za chwile bedzie ciebie obrazal. Za długo pracował pod swoimi 'wszechmogacymi'.

Pomocna?
Tak8Nie1

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Hala
 Opinia
@Z 13.03.2019 21:48

Jak ściągnął Szwedów i to oni rozwalili wasz 'system, to beka wam z ust zeszła:)

Pomocna?
Tak8Nie1

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Z
 Opinia
@Hala 14.03.2019 14:10

Tak, don kichot ściągnął szwedów, a nie ..ujowe wyniki finansowe. Przeciętny pracownik, kręcący gownoburzę na każdym kroku

Pomocna?
Tak4Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Hala
 Opinia
@Z 15.03.2019 07:23

Jakoś największą przeciętność tym wszystkim wykazuje wasza firma :) :) Kononowicze :)

Pomocna?
Tak8Nie1
K
 Opinia
@Z 15.03.2019 07:23

Masz gownoburze we łbie,jak się ubolki odezwa i tobie kwity przypominają Życzę szczęścia slugusie :)

Pomocna?
Tak7Nie1

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Z
 Opinia
@K 16.03.2019 01:06

Ja akurat od 2 lat tam nie pracuję ;)

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Mac.
 Opinia
@Z 15.03.2019 07:23

Ty kolego uważaj, bo ostatnio Nowak narzekał na kilku i wyleciało paru dyrektorów na zbity pysk. Więc ostrożnie z tymi wpisami.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Hala
 Opinia
@. 18.02.2019 16:44

Geniusz :)

Pomocna?
Tak5Nie1
Mac.
 Opinia
@Hala 15.03.2019 08:21

Dokładnie. (usunięte przez administratora) I inni, wybitni, którzy teraz zgarniaja tłumy i prawdopodobnie miliony, uciekli z tego szmelcu, który stworzyli prymitywni wiesniacy. Kto robił dobrze wieśniakom jest teraz 'kimś. Chwilowo.

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Klaudia
 Opinia
@Z 16.03.2019 09:16

Check IP i jedziemy z Tobą, możesz pracować nawet na marsie misiaczku.

Pomocna?
Tak2Nie5

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Z
 Opinia
@Klaudia 17.03.2019 22:05

Pomijając fakt, że na 99% jesteś trolem, to co mi zrobisz?

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Klałdja
 Opinia
@Z 17.03.2019 22:26

Nic. Wystarczająco się z was śmieją. Ramski platfus, analfabeta w sztruksach z wiochy, fornale i ciamajda z borelioza. Skanska to banda kaleków, wylegarnia potworkow. Nie ta liga.

Pomocna?
Tak10Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Klałdja
 Opinia
@Hala 12.03.2019 18:01

Z lewą faktura go wysłała do konkurencji (usunięte przez administratora)

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Aska
 Opinia

I takie wlasnie ludzkie łajno odzwierciedla firmę skanska...

Pomocna?
Tak1Nie
Hala
 Opinia
@zuzia 18.02.2019 16:37

Ta? A gdzie jesteście teraz, skoro wiadomo, że już prawnicy weszli na to forum? Wiesz, że takie teksty są pierwsze do sprawdzenia? Wiecie, że wszyscy będziecie za to trzepani? Myślicie, że Ramski po 20 latach w centrali wyleciał za darmo? Dalej chcecie prześladować i dręczyć ludzi? Nadal chcecie nasmiewac sie i próbować demolowac życie gościowi? Trzeba było to przemyśleć...

Pomocna?
Tak2Nie
Hala
 Opinia

Wiesz, że będziesz miał problem za ten wpis z uwagi, że czytają to forum już podmioty prawne? Zdajesz sobie sprawę, że takie teksty to zaszczuwanie ludzi i to jest karalne? Przemyslales swój wpis?

Pomocna?
Tak1Nie
Z
 Opinia
@Hala 21.04.2019 00:19

Przeczytaj najpierw definicję podmiotu prawnego, hehe. A później przestań bredzić, jeszcze się nie urodziła taka papuga która by z tego typu komentarzy coś ugrała. Więc nie strasz ludzi bo do Argentyny pouciekają

Pomocna?
Tak2Nie1
Hala
 Opinia
@Z 21.04.2019 07:51

Ty mnie nie ucz definicji, bo definicja etyki też u was nie działa, jak zresztą wszystkie inne. Tu nie potrzeba papugi, wystarczy Dawid Nowak, którego się boicie jak święconej wody :)

Pomocna?
Tak4Nie
Już były
 Opinia

A macie jeszcze badanie samooceny oraz Gallupa?

Pomocna?
Tak5Nie2
Dyni
 Opinia
@Już były 05.04.2019 11:15

Głupoty jeszcze są ale w innej formie, ileś osób w HR ma wytłumaczenie, że są nizbędni. Czy ktoś wie dlaczego nie ma korespondencji na tym forum zgodnie z datami ich wpływu jak to było dotychczas. Forma obecna jest nikomu nie przydatna poza oczywiście wirchuszką.

Pomocna?
Tak8Nie1
Robotny
 Opinia

Czy wiadomo już jaka strata za 2018 rok?

Pomocna?
Tak25Nie
Darek
 Opinia
@Robotny 10.01.2019 09:25

Kraków na plus! Pozostałe regiony niszczą naszą firmę.

Pomocna?
Tak8Nie2

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Celyna
 Opinia
@Darek 10.01.2019 09:55

To zlikwidować i zostawić Kraków, swoją drogą ciekawe czemu w tym plusowym Krakowie było tak dużo zwolnień?

Pomocna?
Tak22Nie1
Kumaty
 Opinia
@Darek 10.01.2019 09:55

skończ już z pisaniem tej błazenady, poza tym taka to Twoja firma jak i reszty pracowników...

Pomocna?
Tak6Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Kumaty
 Opinia
@Darek 10.01.2019 09:55

... a tak na marginesie to gdzie sprzedają takie dobre zioło? ...

Pomocna?
Tak9Nie
Kumaty
 Opinia
@Robotny 10.01.2019 09:25

Strata to jest jak ostanie piwo wyleje Ci się na trotuar a dookola wszystkie sklepy monopolowe już zamknięte...

Pomocna?
Tak7Nie
Darek
 Opinia
@Kumaty 10.01.2019 12:54

Jakbyście się przykładali do pracy to nie byłoby takiej straty.

Pomocna?
Tak9Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
city builder
 Opinia
@Robotny 10.01.2019 09:25

W Rzeszowie projekty kubatury na plusie

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Aj
 Opinia
@Darek 10.01.2019 09:55

Ty daruś idź do biedronki włóż głowę do reklamówki a następnie połóż ja na wagę i przycisnij burak

Pomocna?
Tak21Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Darek
 Opinia
@Aj 11.01.2019 06:55

Sami hejterzy na tym forum. Taka polska mentalność, tylko narzekać i krytykować! Pracę trzeba szanować i sumiennie wykonywać swoje obowiązki. Wtedy każdy oddział byłby na plusie, tak jak OBO Kraków.

Pomocna?
Tak9Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Aj
 Opinia
@Darek 11.01.2019 08:46

Ty myślisz że my nie pracowaliśmy sumiennie moje Ostaszewo koło Torunia posprzatali mieliśmy zespół kotory nigdy nie przyniósł strat wszystkie kontrakty na plusach przez cały czas jak chcesz to sprawdź. Nie mam do Ciebie pretensji że twój zespół pracuje dobrze i macie zyski tylko człowieku nie obrażaj wszystkich że są nierobami,paprunami i reszta Polski poza Krakowem to ścierwo!!!! Zrozum że ludzie pracowali po 30 lat dla tej firmy więc przemysl temat i zastanów się ze nie warto obrażać ludzi bo za chwilę ciebie ktoś zostawi jak niechcianego psa w lesie

Pomocna?
Tak29Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Celyna
 Opinia
@Aj 11.01.2019 19:16

Lepiej tego by nikt nie wyraził, a ci hejterzy to raczej twory o ksywie "Darek"

Pomocna?
Tak7Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Były
 Opinia
@Aj 11.01.2019 19:16

Zgadzam się z Tobą w 100 procentach wszyscy wkładają serce w swoją pracę a na końcu czeka ich zwolnienie jest to przy,re.z

Pomocna?
Tak10Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Darek
 Opinia
@Były 11.01.2019 23:20

U nas nikogo nie zwolnią! Przynosimy zyski.

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Krak
 Opinia
@Celyna 10.01.2019 11:46

już raz Kraków zlikwidowali decyzją w 2012 -teraz już zgliszcza. A była dojna krowa i byłaby dalej. ROZGRABILI DOSZCZĘTNIE. Teraz tylko lans.

Pomocna?
Tak11Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Krak
 Opinia
@Krak 12.01.2019 22:15

teraz będzie myway na ostatnią prostą do czarnej ....

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Celyna
 Opinia
@Krak 12.01.2019 22:15

I jeszcze Rzeszowska zaraz sprowadzili, po której musi być długa kwarantanna...

Pomocna?
Tak7Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Darek
 Opinia
@Krak 12.01.2019 22:20

Ale to dotyczy OBI Kraków.

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
OBI
 Opinia
@Darek 13.01.2019 08:04

nic się nie martw przełoży się i na OBO , pod ciężarem kosztów Centrali ciągle rekrutującej nowych pracowników w ramach zwolnień grupowych i blokowaniu pozyskania nowych projektów tez przestaniesz dychać. Realizacja polityki zwalniania ludzi inteligentnych i mądrych, którzy nie przyklaskiwali oszołomom i lanserom zrealizowana w 120% i efekty są widoczne .

Pomocna?
Tak19Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Niki
 Opinia
@Robotny 10.01.2019 09:25

Strata jakieś 350 mln a skumulowana za 3 ostatnie lata juz ponad 1 mld czyli tyle ile zebrali u Owsiaka za 27 lat. Takie zuchy tam pracują hehe

Pomocna?
Tak18Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Benek
 Opinia
@Darek 12.01.2019 08:10

Coś chyba nie umiesz liczyć kolego - z tego co ten twój OBO Kraków zarobi to nawet na pensję Prezesa nie starczy. To że twój jeden projekt ma plus nie znaczy nic - bo to plus na papierze - przyjdzie dobry księgowy i pokaże ci minus (np odejmie rzeczywiste koszty utrzymania zarządu, koszty obsługi gwarancyjnej, odprawy dla zwalnianych, koszty przegranych spraw sądowych , koszty utrzymania baz sprzętowych, WKS-u, koszty wszystkich nieproduktywnych pionów które cię obsługują i wiele innych których nie widzisz). I wtedy wyjdzie ci że masz straty bo aby pokryć to wszystko musiałeś zarobić więcej. Pewnie dalej się bedziesz chełpić, że ty te wszystkie koszty w swoim procencie poniosłeś - ale plus ci wyszedł bo po prostu ktoś ci za mało dopisał kosztów lub je źle oszacował. Firma to nie tylko twój mały grajdołek, ale całość. Jeśli cała firma ma straty to ty też. A do upadku (tak przejście od 5mld do poziomu niecałych 2ch to właśnie upadek) doprowadzili ją ludzie myślący w ten sposób, którzy chwalili się swoimi wynikami na papierze, wywyższali nad innych , brali ogromne premie mimo ogólnych strat w firmie, nie rozumieli że pracują w dużym przedsiębiorstwie a nie we własnym folwarku. I dopóki kolego nie będziesz pracował na szczeblu z którego ujrzysz całość firmy, względnie w mniejszej firmie na kierowniczym stanowisku z odpowiedzialnością za całość firmy - dopóty będziesz takie farmazony pisać. Pzdr i bez urazy - musisz się jeszcze wiele nauczyć.

Pomocna?
Tak27Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Rudy Mundek
 Opinia
@Benek 16.01.2019 18:12

Krótko i na temat, Brawo Ty!

Pomocna?
Tak7Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
jaja kobyły
 Opinia
@Niki 15.01.2019 19:00

Model biznesowy się nie sprawdził i tyle.

Pomocna?
Tak8Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Aj
 Opinia
@Benek 16.01.2019 18:12

Benula ta siermiega i tak tego nie zrozumie. Pozdro dla ciebie trzymaj sie

Pomocna?
Tak6Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Dino
 Opinia
@Robotny 10.01.2019 09:25

A C O CIĘ TO OBCHODZI PRACUJ SOBIE I DAJ INNYM PRACOWAĆ

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Darek
 Opinia
@Aj 16.01.2019 21:26

Rozumiem, ale jakby wszyscy pracowali tak jak nasz zespół, to nie mówilibyśmy o żadnych stratach!

Pomocna?
Tak3Nie
1

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Robotny
 Opinia
@Dino 17.01.2019 09:18

Obchodzi, zastanawiam się czy powołany swego czasu manager ds. zmiany się spisał? no i ile czasu pozostało jeszcze do następnych zwolnień grupowych? 3-m się

Pomocna?
Tak5Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Remo
 Opinia
@Robotny 17.01.2019 13:03

Kolego w czerwcu kolejna tura w krakowie dokladnie limanowa

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
OBI
 Opinia
@Remo 17.01.2019 16:02

I nie tylko Limanowa .He,he.

Pomocna?
Tak4Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Remo
 Opinia
@OBI 17.01.2019 17:57

No właśnie strategia

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
OBI
 Opinia
@Robotny 17.01.2019 13:03

Tak spisał się bo to manager od zmiany a gorsze.

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
OBI
 Opinia
@Remo 17.01.2019 19:31

Dokładnie , strategia "do dna".

Pomocna?
Tak4Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Darek
 Opinia
@OBI 17.01.2019 17:57

Poleci OBI Kraków, my jesteśmy bardzo produktywnym zespołem, więc zostaniemy!

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Miś
 Opinia
@Benek 16.01.2019 18:12

Wszystko pięknie kolego - tylko osób widzących całość firmy w Polsce zabrakło, jeśli koledzy z zyskownych projektów brali premie to chwała im za to, a to że cały rachunek firmy się nie zgadzał - to już nie ich problem, a zarządzających wyższego szczebla z Warszawy... finansowanie rozwoju ponad miarę doprowadziło do katastrofy, kapitan tego statku gnał z całym mostkiem na górę lodową dorzucając węgiel z autostrady gdy ciśnienie w kotle opadało... i nic do tego managerom kasyna, baru, restauracji czy pubu, karmili swoje zespoły, wykonywali plany z góry, rachunki im się zgadzały w pewnie zarabiali dla kapitana, a kapitan łatał koszty ekspansji, dorzucał managerom z bocianiego gniazda, którym spadło, aż trzasnęli w szwedzką górę lodową, bo paliwa brakło, klejnoty rodowe od lat wysprzedawano... Destrukcja trwała lata i naprawdę upadek firmy nie zadział się w ostatnich 2-3 latach z winy sytuacji rynkowej. Proces trwał dłużej i wynikał z błędów w zarządzaniu przedsiębiorstwem jako takim.