Firma z potencjałem, ale zarządzana przez nieudolnych dyrektorów. Atmosfera tragiczna, morale pracownikow na poziomie zera. Premie?? W biurach 50-150 zł brutto i przyznawana losowo. Ale „0” tez mozna się spodziewać za dobrze wykonaną pracę. Motywacji brak. Wynagrodzenie w 2022 roku razem z „pseudo premią” grubo ponizej 4000 zl na rękę dla doświadczonych pracowników ze stażem. Wszędzie w koło podwyżki inflacyjne, a w Famiecie obniżki 20%. Wiec jeżeli ktoś ma jeszcze dylemat, czy się zatrudniać, to odpowiedź brzmi - NIE!. Szkoda czasu i nerwów a pieniędzy i tak nie będzie.
No to kiepsko… a ktoś w ogóle pytał w ostatnim czasie szefa o podwyżki? Jaka była jego reakcja?
W księgowości panuje atmosfera zastraszenia. Zachowanie tak nieprofesjonalne jak krzyczenie na pracowników za jakiś błąd!
Czy ktoś wie skąd tyle wolnych etatów w tej firmie? Weszłam na stronę firmy i sporo ogłoszeń jest dostępnych, to są nowe stanowiska pracy czy taka rotacja? Mnie osobiście interesuje etat recepcjonistki, ktoś wie ile proponują na start? Ten angielski to jest sprawdzany jakoś na rozmowie?
W Famet S.A. prowadzona jest rekrutacja na stanowisko Księgowa. Jesteś osobą, która wzięła w niej udział? Napisz, jak Twoim zdaniem wyglądała rozmowa kwalifikacyjna. Ta opinia może ułatwić innym podjęcie decyzji związanej z zatrudnieniem w firmie.
Nikt tutaj nie pracuje sumiennie. Ja muszam robić wszystko za wszystkich. Za dyrekcję, za kierowników, za pracowników. Muszam pilnować produkcji od A do Z. Przez 6 godzin na szychta muszam lołtać i wszystkich gnać po wszystkich halach bo inaczej nie zarobiam 6 tyś na reka.
Sporo krytyki! Pracowalem w Firmie kilka dziesiat lat. Napisze tylko o pracy w kontroli jakosci. Atmosfera w dziale byla super..Zgrany zespol , na kazdego mozna bylo liczyc. To bylo wazniejsze od samej pracy. I wiecie co , to zostaje na dlugo!
Słowo klucz - to było ważniejsze od samej pracy. Zależy jakie masz podejście - starszy/młodszy to zależy. Jeżeli potrzebujesz się dorobić to napiszesz opinię jak reszta bo są prawdziwe. Jeśli starszy, z mieszkaniem na osiedlu i chcesz dopracować emerytury a zarobki nie są już istotne to tak, można się zadomowić i być zadowolonym wśród załogi
No ja szukam dorywczej pracy i chcę zapytać, czy na podstawie umowy zlecenie to taka dniówka 150-200 zł jest możliwa na rękę, czy raczej niższe zarobki?
Rozmowa z kierownikiem.
Brak. Pokazał rysunek i to wszystko. Odniosłem wrażenie, że nie do końca wiedział o co zapytać.
Poziom rozmowy:
- Rezultat: Dostałem pracę, ale nie przyjąłem

Nie polecam, wręcz odradzam. Pracuję tu, bo gdzieś trzeba, ale jak większość z otoczenia, szukam innej pracy. Pracownika traktuje się tutaj jak śmiecia, zwłaszcza fizycznego. Zero przyszłości, zero szans na rozwój zawodowy.
Czemu aż tak źle opisujesz to traktowanie? Macie dużo godzin pracy czy ktoś psuje atmosferę?
Jaka jest sytuacja w firmie w dobie kryzysu energetycznego?
Jak szefostwo w Famet S.A. traktuje ludzi?
Kierownicy są w porządku, ale nielicz na nich jeżeli coś sie stanie. Wypną się na Ciebie. A tak ogólnie. Wszystko załatwisz. Wcześniejsze wyjścia, itd. Poprostu totalny tam brak dyscypliny.
A jak z ludźmi w zespole? Z kazdym można się dogadać tak jak z szefostwem? Atmosfera nie jest jakaś napięta?
I koniec. Kolejna obniżka, za nami. Famet pozbywa się dobrych pracowników. Odeszło już wielu cennych pracowników. Jedyne co się nie zmienia to nie kopetentni kierownicy. Trzymają sie stołków za wszelką cenę mając w (usunięte przez administratora) pracowników i wykonują ślepo polecenia. Szkoda firmy, ale to co było już nie wróci. Chyba, że młody zacznie zamiatac w famecie to dużo dupolizów zmieni pracę.
Czyli twierdzisz, że na Ciebie tak tutaj krzyczano? Za jaki niby błąd konkretnie Ci się dostało w takim razie? ;)
Czy to prawda, że mają zostać obniżone pensje o 20 % w związku z brakiem stali na rynku?
A co to przedszkole żeby drzeć się na kogoś? Trochę słabe. A swoją drogą ludzie teraz zbytnio dają się zdominować. Mamy to na co pozwalamy.
Tak, to prawda. Ale jakie powody kierują tymi działaniami przeciw pracownikom, tego raczej nigdy się nikt nie dowie. Już 2 razy była taka sytuacja, bezzasadna i teraz trudno stwierdzić czy to konieczność czy widzimisię zarządu.
Popytalem znajomych, którzy pracują w firmach produkujacych mniejsze i większe konstrukcje stalowe na Opolszczyźnie i wygląda na to, że jedynie Famet obniżył pensje. W tych firmach nikt nie myśli o zwalnianiu ludzi z powodu braku stali lub obniżce pensji. Zastanawiam się właśnie nad złożeniem wypowiedzenia i przejściem do jednej z nich za lepsze pieniądze (nawet przed obniżką).
Co za różnica czym? Widać tak to czują pracownicy…coś musi być na rzeczy, bo to nie pierwszy komentarz tego typu. Może trzeba się zastanowić nad tym? Tyle „starych” stażem odeszło już do innych firm. Gadanie na forum jednak nic nie zmieni. Pracownicy mają swojego dyrektora i jeśli faktycznie czują się tak jak piszą, powinni porozmawiać z nim.
W tej firmie rozmowa nic nie da. Głos pracownika jest na ostatnim miejscu. Jak masz jakieś uwagi to zostaw je dla siebie bo sobie tylko zaszkodzisz. Zatrwożą cię i obwinią.
A co jest nie tak jeśli chodzi o atmosferę? Pracownicy na siebie donoszą, szefostwo niewyrozumiałe czy może coś innego?
Najniższa krajowa niedługo dogoni te wynagrodzenia, o podwyzkach nie słychać, pracownicy uciekają a pozostałych też się nie docenia, motywacja zerowa!
Na dodatek ludzie są inwigilowani. Firma tylko dobra na przetrzymanie, żeby szukać czegoś innego. Brak rozwoju, perspektyw, motywacji a pracownik jest tam wart mniej niż 0 nawet jeśli przepracował tam lojalnie połowę życia.
Serio, nie było żadnych zmian, w kadrze w wysokości wypłaty, nic? Wierzyc coś się nie chce :)
Obniżyli Wam zarobki? Ale tak oficjalnie, zmieniając też umowy albo dodając aneksy z obniżką? :0
Nie tylko dyrektorzy są niekompetentni. Większość kierowników, ale i tak przygotowanie najlepsze. Na każdą maszynę jeden kierownik. Zdarza się, że na zmianie kierowników więcej od ludzi.
Muszę powiedzieć, że jestem bardzo zły na sytuację w firmie. Wszystkim pracownikom obniżono wynagrodzenie o 20% na 3 miesiące przy skróceniu tygodnia pracy (we wszystkich oddziałach Opole, K-K itd.), a pracy mamy tyle, że nie wyrabiamy się z robotą (swoją drogą to już druga taka sytuacja bo w 2020 z powodu covid też obniżono wynagrodzenie). Nikt z moich znajomych pracujących w branży wyrobów stalowych obecnie nie doświadczył takiej sytuacji, że jego firma obniżyła mu wynagrodzenie z powodu rosnących cen stali bądź jej braku, wręcz przeciwnie ich firmy stale zatrudniają ludzi. Boję się, że po 3 miesiącach obniżka może zostać podtrzymana bo zdrożeje np. prąd, gaz, ropa itp., a mnie nie będzie stać na spłatę kredytu i kupienie jedzenia przy rosnących cenach przez inflację. Nie rozumiem dlaczego my jako pracownicy musimy ponosić koszty kryzysu, a nie klient, który płaci za wykonanie wyrobu. Dlatego obecnie szukam nowej pracy. Firmę polecam tym którzy skończyli właśnie studia i chcą zdobyć doświadczenie (jest przy czym) na rok by później móc iść zarabiać fajne pieniądze w innych przedsiębiorstwach. Jednak nie polecam zostać tam dłużej bo po pewnym etapie człowiek nie nauczy się za dużo, a wypłata większa nie będzie.
A co was interesują rosnące ceny stali? Zamierzacie protestować czy w ogóle podjąć jakieś działania, żeby następnym osobom co tam przyjdą było lepiej?? Teraz to chyba nie ma po co?
No rosnące ceny stali spowodowały obniżenie zarobków dlatego one interesują ludzi. Ja podjąłem działania i szukam aktywnie pracy w podobnych firmach, które nie wprowadzają takich działań. Dla osób, które są zainteresowane podjęciem pracy w tej firmie napisałem tutaj komentarz żeby wiedziały, że mogą się w tej firmie powtórzyć takie sytuacje z obniżką zarobków (2 raz w ciągu 2 lat).
a to tak zarzad firmy oficjalnie mowi ze zarobki sa obnizane przez podwyzki cen materialow? nie mozna podniesc cen sprzedawanych produktow by zarobki sie nie obnizaly ? nikt nic nie dziala w tym temacie?
Czy Famet S.A. zatrudnia studentów?
Jaka jest umowa w firmie Famet S.A.? Wiecie, czy jako Specjalista Ds. Wsparcia Sprzedaży zatrudniają na umowę zlecenie?
Nie do końca zgadzam się z zaskoczonym. Zresztą go znam. Uważam że prezes robi kawał dobrej roboty. Tylko on trzyma to wszystko w kupię. Co do kierowników nie ma tak źle jak to opisał. Pracuję w gazecie dobrych parę lat i nie myślę o tym aby zmieniać firmę. I wiem że jeżeli się wykazujesz nie trzeba liczyć na kogo kolwiek aby awansować. Dlatego jeżeli szukacie stabilnej firmy zachęcam.
Nie wiem dlaczego wszyscy najezdzaja na ten Famet. Mnie się całkiem dobrze tam pracuje. Może nie wszytko jest idealnie można by niektóre rzeczy pozmieniac ale nie jest źle.
Te dobre komentarze to wypisuje ktoś z biura bo pracownik by takich bzdur nie pisał ŻENADA.
Pracownik biurowy też by takich bzdur nie pisał. Prawda jest taka że 95% osób w tej firmie nie szanuje zarówno jej jak i prezesa, ponieważ sami nie mogą liczyć na szacunek ze strony firmy. Nikt jednak tego otwarcie nie powie, ponieważ Famet chce zatrudniać tylko niewolników, którzy będą z opuszczoną głową wykonywać polecenia za psie pieniądze i będą bali się cokolwiek powiedzieć mając świadomość, że nigdzie indziej się nie przydadzą. Jeśli jesteś młody i chcesz zdobyć po prostu doświadczenie to można na chwilę się tam zatrzymać. Nie można natomiast, liczyć na jakiekolwiek docenienie swojej pracy nawet jeśli przynosi namacalne korzyści dla firmy. Podsumowując- jeśli zostaniesz tam na długo staniesz się ułomnym pracownikiem potrafiącym się odnaleźć tylko w tym po*&^%m klimacie gdzie racjonalizm jest na ostatnim miejscu i będziesz pogrążał się w depresji do końca życia jak reszt tych smutnych biedaków. Pozdrawiam i nie polecam.
Atmosfera w miejscu pracy odgrywa ważną rolę. Jak wygląda ten aspekt w Famet S.A.?
Odnośnie atmosfery, powiem tak, najlepiej nie jest, zaufanie do pracownika praktycznie żadne - można pracować wiele wiele lat - nawet kilkanaście i po popełnieniu jakiegokolwiek błędu jest się od razu szykanowanym - nagany, oskarżenia publiczne itd. co rzutuje na fakt iż ogólna atmosfera robi się najdelikatniej mówiąc - średnia.
Bardziej angielski biznesowy czy potoczny, podczas rozmowy w Famet S.A.?
Ale podczas jakiej rozmowy? W większości angielski nie jest tutaj potrzebny w stopniu werbalnym. Niewerbalnie owszem - do czytania specyfikacji, rysunków, książek branżowych, czy też wykazów lub norm.
Na rozmowie kwalifikacyjnej poza tym, że spytano mnie czy znam język obcy (czyt. angielski oraz niemiecki) nie weryfikowano tego w żaden sposób.
Dobry człowieku, angielski? W tej firmie pracują ludzie w dziale zaopatrzenia, którzy nie znają nawet angielskiego - W ZAOPATRZENIU, które kontakt zza granicą ma najczęściej - wstyd!
Jak wygląda podstawa w Famet S.A.?
Zależy w jakim dziale, ale na początek ciężko przekroczyć 3 000 zł na rękę, w zasadzie znam przypadki, że nawet 3 000 zł na rękę było nieosiągalne przez rok czasu, także reasumując, na rok 2020/2021 to słabo.
Czy w obrębie jednego działu w Famet S.A. są wewnętrzne rekrutacje na liderów?
Nie ma czegoś takiego jak lider. Jest kierownik lub zastępca kierownika. Generalnie na zastępcę można startować bez doświadczenia (nie doczekasz się szkoleń z tej firmy jak coś) tylko wiadomo, że pieniądze poniżej 3000 netto.
Cicho! Famet chyba czyta opinie, bo wprowadził nową strukturę dla całego przedsiębiorstwa - potworzyli dyrektorów, wicedyrektorów, kierowników ogólnych ,kierowników komórek zamiejscowych i kierowników poszczególnych obszarów co doprowadziło do sytuacji, że jest więcej kierowników niż "zwykłych pracowników". "Liderzy" podostawali podwyżki, żeby zamknąć im usta i teraz muszą siedzieć cicho. De facto utworzenie kierowników ma na celu zrzucenie na nich odpowiedzialności i nie wiąże się raczej z podwyższeniem statusu w firmie.
Famet od nowego roku zmienia produkcje na ogrodnictwo ,"jaki kucharz taki obiad" Moje sugestie dla Famet S.A.: Zmiana kierownictwa może uratować famet ,brak kompetencji zarządu
Mamy rok 2020, już końcówkę i nadal kierownictwo praktycznie bez zmian. Efekt? Pracownicy na skraju wytrzymałości, lada dzień zaczną sypać papierami i wtedy to dopiero tutaj będzie bonanza. Prezes zadowolony w domku robi patenty na rozwiązania technicznie i chyba nie zdaje sobie sprawy z tego, że za niedługo tym patentem będzie mógł się podetrzeć bo nie będzie komu tego zaprojektować a potem wykonać. Kadra dyrektorska w większości jest niekompetentna, człowieka w tej firmie stawia się na ostatnim miejscu, wyżej jest dobro firmy - maszyny, sztuczne niemające odzwierciedlenia w rzeczywistości regulaminy i przepisy wewnętrzne nt. warunków pracy. Ręce opadają.
Czy są częste rotacje czy po okresie próbnym często zwalniają? Ciągle widzę oferty na te same stanowiska pracy.
Rotacje? Tutaj na dłuższą metę nikt nie chcę pracować, gdyby było więcej firm o podobnej charakterystyce produkcyjnej w opolskim gwarantuje Ci, że nikt by tu nie został. Ludzie przychodzą i odchodzą, a potem wracają i tak w kółko. Raczej nie zwalniają bo wiedzą, że nowego "frajera" nie znajdą, możesz dostać ewentualnie naganę jak coś źle zrobisz. Zwolnić Cię raczej nie zwolnią. Jak nie musisz to nie składaj CV. :)
Pracownicy sami czasem rezygnują po okresie próbnym. Zdarzały się sytuacje, że po okresie próbnym pracownikowi nie oferowano umówionej kwoty tylko znacznie mniejszą (co nie było wynikiem tego, że ktoś się nie sprawdzał). Takie osoby od razu znajdowały lepiej płatną pracę, a później było zdziwienie dlaczego ktoś odchodzi...
Jak się pracuje w Famet S.A.?
Zobacz opinie na temat firmy Famet S.A. tutaj. Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy oraz kandydaci do pracy to 8.
Jakie są opinie pracowników o pracy w Famet S.A.?
Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy to 7, z czego 0 to opinie pozytywne, 4 to opinie negatywne, a 3 to opinie neutralne. Sprawdź tutaj!
Jak wygląda rekrutacja do firmy Famet S.A.?
Kandydaci do pracy w Famet S.A. napisali 2 opinii na temat procesu rekrutacyjnego. Zobacz szczegóły tutaj.