SGS Global Business Services Europe

3.7/5

• Benefity dla pracowników
  • Nasze wartości

• Będzin
  • Wojkowice
  • Bytom

3. Opinie o pracodawcach Katowice
  5. Opinie o SGS Global Business Services Europe Sp. z o.o.

Opinie o SGS Global Business Services Europe Katowice

Nie przegap nowości o SGS Global Business Services Europe Sp. z o.o.!

Vynyx

14.06.2021 09:44

Dział Knowledge - Kolesiostwo ((usunięte przez administratora)) niedocenianie wieloletnich pracowników, niekonkurencyjne wynagrodzenie max 4800 bez dodatku językowego. Fatalna atmosfera, zarzadzanie w Knowledge rodem z PRL (m.in zatrudnianie osób po znajomosci bez doswiadczenia administracyjnego i obsługi komputera) ale już się to stosuje w całej firmie. KPI nieadekwatne do wysokości premii kwartalnej max 350 zł - w tym subiektywna ocena postawy przez niektorych team leaderów. Firma miała nie byc typowym korpo ale się stała. Nadgodziny niepłatne. Firma dobra na przeczekanie.
    Taaak

18.06.2021 15:22

Jak jesteś osoba z pracuj.pl to się spodziewaj pracy za siebie i za inną osobę, ktora jest po znajomości
    Linda

23.06.2021 20:30

Potwierdzam, już po paru miesiącach widać, kto został zatrudniony po znajomości a kto nie.
    Alcoborova

19.05.2021 23:34

Jakie są godziny pracy w tym przybytku?
    Do Alcoborova

20.05.2021 10:14

To zależy od dzialu od 8-16, w niektórych od 9. Spodziewaj się pracy w godzinach nadliczbowych, ktore są do wybrania ale nie ma kiedy ich wybrać.
    OOOOO_89

29.04.2021 20:58

Dawno nie było tu tematu HO poruszanego. Został zwiększony jego limit, ale nie mogę zrozumieć dlaczego nie może być nielimitowanego HO? Dla chętnych osób umożliwienie pracy zdalnej (na życzenie), np. z obowiazkiem pojawienia się w biurze w razie potrzeby biznesowej . (np. w razie jakiegoś ważnego spotkania live, koniecznosci wydrukowania dokumentów itp.) .
    Eva88_88

03.05.2021 15:24

Dokładnie! i nie chodzi tu wcale o przekształcenie pracy na " pracę zdalną" gdyż wtedy zgodnie z kodeksem pracownik mógłby prosić o ekwiwalent. Domyślam się że to z tego powodu sgs nie chce przejść na ten system . ale tu Chodzi o coś innego - o nielimitowaną pracę z domu na życzenie pracownika - skoro na życzenie, na wniosek dobrowolny pracownika to nie ma prawa domagać się taki pracownik od pracodawcy jakiegoś zwrotu za prąd, internet itd. Więc nie wiązałoby się to z żadną strata dla pracodawcy więc jaki argument przemawia za tym, że nie można na stałe sobie pracować tak jak teraz jeśli komu taka forma praca odpowiada ? jest mnóstwo ludzi którym lepiej się pracuje z domu więc po co zmuszać do powrotu do biura po pandemii . Sgs nieraz wychodził naprzeciw oczekiwaniom pracowników dlatego gorąco ufam że i tym razem tak będzie , że nie będzie jakichś ograniczeń typu max. X HO w miesiącu .
    Do oooo_89

11.05.2021 17:38

Nikt tego nie rozumie ale cóż.
    zaczytana

11.03.2021 22:26

Na jakie zarobki można liczyć na stanowisku Specjalista ds. Należności z j. francuskim lub Specjalista ds. Certyfikacji z j. francuskim?
    Do zaczytana

12.03.2021 09:57

3500 brutto może 3900 brutto(z dodatkiem językowym).
    Pensja nie starczy na waciki

25.04.2021 10:20

To przecież trochę ponad 2500 netto - słabizna. (usunięte przez administratora)Kiedy się to skończy?

11.04.2021 10:07

Wiecie może czy w SGS Global Business Services Europe Sp. z o.o. szukają chętnych na staż?
    Do pytanie

11.04.2021 18:07

Polecam regularnie sprawdzać profil na www.pracuj.pl lub o bdzpośrednj kontakt w tej sprawie z HR.
    Lomax

27.01.2021 14:54

Ta firma to jakiś żart, za pójście na L4 w trakcie kwartału odejmują 150 zł z premii kwartalnej, która już i tak jest żenująco niska (350zł raz na trzy miesiące). Poziom zarządzania to żenada, wolą szukać nowych pracowników i przeprowadzać ich przez cały proces szkolenia, który czasem trwa do dwóch miesięcy, co powoduje ogromne zaległości, zamiast docenić obecnych pracowników. Nie wspominając, że na stanowiska kierownicze wciskają randomowe, zupełnie nienadające się do tego osoby. Pracowałam tam ponad 2 lata i stwierdzam, że straciłam czas i nie rozwinęłam się w żaden sposób. Nie polecam.

18.02.2021 13:32

Dzień dobry, przykro nam z powodu takiej opinii, musimy jednak przypomnieć, że premia jest zależna od kilku czynników, w tym m.in. obecności. Doceniamy wszystkich pracowników niezależnie od stażu pracy w SGS GBS Europe, a w szkolenia dla nowych pracowników zawsze inwestowaliśmy dużo czasu, ponieważ wiemy, że dobry start procentuje w przyszłości. Stanowiska managerskie obejmują osoby doświadczone, pasujące do profilu naszej firmy, które poza wieloetapowym procesem rekrutacji, kończą także szereg szkoleń. Stanowiska liderskie z kolei zajmują w zespołach pracownicy wyróżniający się potencjałem do rozwoju w tym kierunku. Stale pracujemy nad ulepszaniem treningów i szkoleń dla kadry zarządzającej w naszej firmie. Rozwój naszych pracowników jest dla nas ważny – wdrożyliśmy programy, które pozwalają nam dobrać odpowiednią dla danego pracownika ścieżkę rozwoju. Pozdrawiamy!
    do Lowmargaret

30.03.2021 19:14

Bardzo bezczelny post ale to tylko pokazuje jacy ludzie w ostatnich rekrutacjach są zatrudniani przez SGS. Niestety z tym rozwojem to nie jest ściema i poprzednie posty są tego dowodem. Nie są pisane przez konkurencję tylko przez pracowników. Wymóg co do obecności został zniesiony za to zostały podwyższone inne rzeczy, żeby firma mogła wyjść na równo. 350 zł za KPI oraz za postawę to każdy przyznaje, że to są śmieszne pieniądze.
    nowy

17.11.2020 19:43

hej @sgs czy są przwidzaine paczki świąteczne i dodatki płacowe dla wszytskich pracowników?
    Luiza

27.12.2020 17:09

Zgadzam się, też czekam na koniec pandemii, żeby spadać
    Taa

20.03.2021 00:23

System poleceń pracowniczych - psiapsióła poleca inną psiapsiółe, która nawet nie potrafi obsługiwać komputera. Osoby bez polecenia muszą potem na takie pracować. Także nie ośmieszajcie się z tym, że w naszej firmie działa system poleceń pracowniczych. Bo mimo polecenia to w Dziale Finansowym rotacja przewyższa wszelkie granice.
    hej

08.02.2021 11:00

jaką podwyżkę otrzymuję sie awansując na senior accountant'a?
    zabawne

23.02.2021 22:28

Skąd wzięła się opinia, że HR odpisuje w imieniu pracodawcy?
    Do zabawne

06.03.2021 11:18

Bo HR reprezentuje pracodawce. Polecam uzupełnic wiedze na temat funkcjonowania przedsiębiorstw.
    Jaktojest?

22.02.2021 14:12

Dzień dobry Mam pytanie dotyczące dodatkowych celów na kolejny rok, które wyznacza sobie sam pracownik. Czy ustalenie dodatkowego celu jest obowiazkowe? Z jakimi wiąże się profitami w razie spełnienia postawionego celu ? Pozdrawiam
    Jaktojest?

03.03.2021 12:27

"Rozwój" niemający odzwierciedlenia w pensji - dziękujé bardzo. To taki "rozwój " można sobie zapewnić bez sgs.:) Nie widze sensu dokładać sobie samemu roboty, miec więcej na glowie niż wymaga tego stanowisko na który jest sporządzona umowa o pracę i nic w zamian.... TO RACZEJ DEMOTYWUJE a nie motywuje do pracy czy też stawiania sobie dodatkowych celów... Czyli rozumiem jeśli pracownik nie chce "się rozwijać" to nie musi tego celu dodatkowego sobie wyznaczać ?
    Niestety

03.03.2021 19:31

Trzeba go wyznaczyć niestety.
    Ciekawa

11.02.2021 20:18

Witam, na jakie wynagrodzenie może liczyć kandydat na stanowisko AP Accountant with English? Jak obecnie wygląda szkolenie nowego pracownika? Jaka atmosfera panuje w tym dziale? Czy oprócz podstawowego wynagrodzenia są przewidziane premie?
    Ściema

15.02.2021 21:07

W P2P 3500 brutto na początek.

19.02.2021 16:25

Dzień dobry, Poza podstawowym wynagrodzeniem oferujemy dodatki językowe za znajomość europejskich języków obcych (z wyjątkiem j. angielskiego) oraz bonusy kwartalne. Szkolenie wstępne odbywa się w pełni zdalnie, jedynie pierwszy dzień w pracy wiąże się z wizytą w biurze. Onboarding trwa do 3 miesięcy i w trakcie tego okresu pracownicy poznają firmę dzięki materiałom online i licznym spotkaniom z przedstawicielami HR, BHP, komunikacji i ze swoim przełożonym. Panuje przyjazna i wspierająca atmosfera. Zachęcamy do aplikowania!
    Klau223

01.02.2021 08:49

Witam, czy w firmie obowiązuje dress code,czy można ubierać się jak kto woli?
    jhs

04.02.2021 13:51

jak chcesz :)
    oferty pracy

14.01.2021 15:30

Czy osoba bez większego doświadczenia z po ekonomii z komunikatywnym angielskim ma szansę w SGS? Jakie opcje pracy są możliwe ?
    Do oferty pracy

15.01.2021 14:13

W GBS są osoby, które dopiero uczą się obsługi komputera i rzekomo znają angielski na poziomie minimum B1 gdzie raczej to A2. Powinni Cię przyjąć patrząc na to jakie zostały zatrudnioneosoby tj. artystyczne dusze, panie które wcześniej robiły paznokcie a potem stwierdziły, że chcą być Paniami w biurze :) , ktoś kto wcześniej pracował na produkcji - tak działał system poleceń pracowniczych :)
    Lala

09.12.2020 15:48

Hej wszytskim :) mam pytanie, czy jeżeli przechodzi się pod inny kraj bądź zmienia dział to można liczyć na podwyżkę? Oraz czy są jakieś premie miesięczne, kwartalne?
    Do degradacja

11.01.2021 16:12

Przecież zarobki są tajne i przechodząc do nowego zespolu nie mam obowiązku nikogo informować o tym jakie mam wynagrodzenie. Co za idiotyczny argument
    Do lala

11.01.2021 16:16

Jak już ktoś pisał pracownicy nie zostali poinformowani o tym, że pensje będą obniżone. Także nielogiczne jest twoje pytanie.
    Miśka

05.01.2021 14:29

Jakie są orientacyjne zarobki netto na stanowisku Specjalista ds. Administracji Danymi z j.angielskim ?
    Do Miśka

06.01.2021 09:41

Odpowiedź jest poniżej od 3300 brutto bo to jest Master Data. Jak nie chce Ci się poczytać postów to może daruj sobie zarządzanie danymi.
    Pioro

29.10.2020 15:52

Witam czy po okresie próbnym jest podwyżka bądź czy można die o taka ubiegać?
    pioro

15.12.2020 14:18

A czy można wiedzieć w jakim dziale?
    Do aju

16.12.2020 12:14

Było tak do 2018 teraz tak nie ma.

16.10.2019 16:38

#WorkingTogether
    Celebrujemy różnorodność w SGS Global Business Services Europe w Katowicach!

17 października jest Światowym Dniem Wartości. Tego dnia SGS GBS Europe wraz z innymi organizacjami z sektora usług biznesowych w wielu lokalizacjach w Polsce będzie świętować różnorodność kulturową w miejscu pracy. W Katowicach przy ul. Granicznej 54 o godzinie 12.00 odbędzie się z tej okazji flash mob, który organizują pracownicy firm SGS i Capgemini.

Inicjatywa świętowania różnorodności kulturowej w środowisku pracy zapoczątkowana została w ubiegłym roku przez ABSL (The Association of Business Service Leaders). Jej celem jest pokazanie korzyści płynących z obecności pracowników zagranicznych w polskich firmach. Akcja odbywa się między 14 a 18 października.

„W SGS GBS Europe zdecydowaliśmy, że chcemy świętować różnorodność kulturową w miejscu pracy na nieco większą skalę. Od poniedziałku nasi zagraniczni pracownicy dzielą się informacjami o krajach swojego pochodzenia na międzynarodowych sesjach. Uczą nas także najbardziej przydatnych zwrotów w swoich językach. W tym tygodniu gościliśmy również młodzież, którą grupa pracowników SGS GBS Europe zachęci do nauki języków obcych, udowadniając przy tym, jak ogromny ma to wpływ na ich przyszłą karierę zawodową” – stwierdziła Martyna Mazurek-Bryłka, Head of SGS GBS Europe w Katowicach.

Jedną z naszych najważniejszych zasad, którą kierujemy się w pracy, jest szacunek i sprawiedliwe taktowanie wszystkich ludzi. Wszyscy podejmujemy odpowiedzialność za tworzenie środowiska pracy opartego na poszanowaniu godności, równości szans i wzajemnym szacunku. Promujemy różnorodność wśród naszych pracowników i nie tolerujemy żadnych przejawów dyskryminacji.

Zapraszamy do uczestnictwa w tym wydarzeniu wszystkich gości odwiedzających jutro nasze katowickie biuro.
    News image
    do pracodawca

20.10.2020 17:44

(usunięte przez administratora)Za moich czasów takich do korpo nie przyjmowali. Czasy się zmieniły.
    Robin

11.11.2020 09:20

Glownym kryterium jest uleglosc :p
    W końcu

12.08.2020 20:55

W ostatnim czasie nastąpiły pozytywne zmiany - sformalizowane wymogi co do premii a po ostatnim spotkaniu z (usunięte przez administratora) :) informacja o tym, że możemy oceniać swoich TL i do tego, że wracamy na cały etat od września. W końcu jakieś pozytywne zmiany co do zarządzania :) Chyba opinie na gowork dały Wam coś do myślenia. Jak jeszcze wprowadzicie szkolenia o których jest mowa poniżej (m.in. dyskryminacja pośrednia i bezpośrednia pracownika) oraz zaczniecie oceniać TL na podstawie rotacji w zespole i wyników to już w ogóle będzie super firma. Oby tak było dalej!
    Do w Końcu

13.10.2020 18:06

Dotyczy to badanie całej firmy a nie z podziałem na zespoły lub chociaż na CBE, OGC i działy finansowe więc żaden z team leaderów nie straci stołka :) Bedzie ogólna pogadanka z nimi i na tym się skończy i żadne zmiany nie zostaną wprowadzone. HR pisze o tym tutaj żeby poprawić wizerunek firmy, który jest już zszargany.
    aniolek

04.11.2020 13:02

chyba nie chcialo ci sie nawet wypelnic tego 360, bo bys wiedzial, ze ocenialismy indywidualnie swojego przelozonego z imienia i nazwiska
    Dragon86

07.05.2020 11:30

Dzień dobry, czy firma rozważa zwiększenie limitu pracy zdalnej po ustaniu epidemii? Pozdrawiam serdecznie
    Emma

01.09.2020 14:04

Witam, jestem mile zaskoczona zwiekszeniem limitu HO rowniez po ustaniu epidemii. Mysle, ze Pracodawco zasługujesz tutaj na wielkie DZIĘKUJĘ :) Dla mnie to szczególnie ważne, gdyż dojeżdzałam do biura spory kawałek (60 km). Choc nie ukrywam, ze liczyłam na docelowe przekształcenie systemu naszej pracy na tele prace (czyli brak jakichkolwiek limitow HO).ale kto wie, moze to nastapi w przyszlosci. :) Pozdrawiam
    Alexa

20.09.2020 11:45

Witam. Czy jest szansa na to, że firma docelowo przejdzie na system tele-pracy (stałej pracy na zdalnej)? :-) Pozdr

04.09.2020 10:23

Ile jest etapów w procesie rekrutacji w SGS Global Business Services Europe Sp. z o.o.? Jak długo trzeba czekać na ostateczną decyzję?
    Chodząca odpowiedź na wszystko

04.09.2020 12:32

Najpierw jest rozmowa z HR - pewnie teraz telefoniczna a potem z twoim przyszłym Team Lederem i osobą towarzyszacą. Wszystko powinno się zamknąć max w 3 tygodniach.

04.09.2020 15:37

Dzień dobry, Pierwszym etapem rekrutacji jest analiza CV Kandydatów. W porozumieniu z Managerem działu, do którego jest prowadzona rekrutacja, selekcjonujemy Kandydatów. Pierwsza rozmowa odbywa się telefonicznie z Rekruterem, natomiast kolejnym etapem jest spotkanie w siedzibie firmy lub online. Taka rozmowa trwa zazwyczaj godzinę i odbywa się z Managerem i Team Leaderem lub Rekruterem. Przebieg rozmowy zależy od stanowiska i działu – może to być tylko rozmowa lub rozmowa i dodatkowe testy. Staramy się przekazać odpowiedzi kandydatom w ciągu 2 tygodni od spotkania. Długość oczekiwania na odpowiedź zależy od spotkań z innymi kandydatami, statusu projektu czy realizacji formalności. Kandydaci w każdej chwili mogą się z nami skontaktować w przypadku dodatkowych pytań. Zaznaczenie zgody na udział w przyszłych oraz innych rekrutacjach, sprawi, że jeżeli nie wybierzemy Kandydata do udziału w danym procesie rekrutacyjnym, możemy w kolejnych miesiącach zaproponować mu pokrewne stanowisko. Zachęcamy do zaglądania na naszą wizytówkę na pracuj.pl, gdzie ten proces także jest opisany i publikujemy aktualne oferty pracy. Pozdrawiamy!
    Staruszek

28.06.2020 12:45

Pracuje w firmie praktycznie od początku i mogę stwierdzić pozytywy jak i negatywy Negatywy: - odkąd firma została wyłączona jako osobna spółka GBS zaczęło się przyjmowanie pod znajomości niekoniecznie ludzi, którzy potrafią myśleć logicznie - "dziwne awanse" osób - ulubieńców bez kompetencji - dziwne degradacje osób, które mogłyby zagrażać mimo, że zespół osiągał dobre wyniki a osoby te są bardzo kompetentne, zastąpywanie ich osobami, które nie mają pojęcia o zarządzaniu - team leaderzy - niekompetentni, zero pojęcia o zarządzaniu ale "bierny, mierny ale wierny", zarządzanie autorytarne - narzucone KPI w CBE, czego wcześniej nie było - ale tak to jest jak się przyjmuje niekompetentne osoby, które nie wiedzą że są w pracy, które nie pracują zespołowo ale są faworyzowane przez team leader bo są fajne - faworyzacja osób po znajomości, osoby z pracuj.pl muszą za nie pracować i jeszcze się je demotywuje tekstami typu "To że wyrabiasz KPI za 2 osoby to nie sztuka" itp. czyli ogółem zarządzanie zespołu kiepskie - spora rotacja - wypowiedzenia przyjmuje się jak kwity i nawet nikt nie raczy zapytać dlaczego - to samo dotyczy działu finansowego - brak stabilności zespołow - zespoł GDPR został zlikwidowany ale najpierw stwierdzono, że ktoś źle obliczył i że jest zatrudniono za dużo ludzi (brak zaproponowania przejścia tym ludziom do innych zespołów), potem zespół Invoicing został zlikwidowany mimo, że cele biznesowe zostały wypełniane i to było "widzi mi się" kogoś z góry, wcześniej zespół Transparency też został zlikwidowany - w HR ciężko coś załatwić bo kompetencja tego działu jest niska Pozytywy: - brak dress code (ale przez to że przyjmuje się osoby, które w korporacji nigdy nie powinny pracować to zaczął się styl nieodpowiedni do biura - albo dresy albo miniówki i spore dekolty - home office - raczej 8h i spokój (zależy od zespołu) - po części premia kwartalna (ale już robi się wszystko, żeby tylko jej nie dostać)
    Ava

03.07.2020 11:18

W pełni się z Tobą zgadzam "Staruszku" ale dodałabym jeszcze do negatywów to, że odkąd są narzucone KPI w CBE to wynagrodzenie nie jest adekwatne do wynagrodzenia. Wszystko zaczęło się od petycji zainicjowane przez osoby z teamów anglojęzycznych w rezultacie otrzymaliśmy śmieszne podwyżki - 70 zł netto, obniżone zostało wynagrodzenie przy awansie dla Starszego Specjalisty, zostały narzucone KPI a tylko Ci co pracują w innym języku niż angielski otrzymują dodatek językowy. Warto było? Nie. Bo wszyscy śmiali się z tego jak jest w Capgemini a teraz jest tak u nas gdzie wcześniej było spokój jak GBS nie został wyłączony. Nie dziwi mnie taka rotacja. Także się zgadzam co do autorytarnego zarządzania, za to że coś zgłosiłam team leaderce (co było odmienne od jej wizji) to teraz robi ze mnie najgorszego pracownika i każdy najmniejszy mój błąd wykorzystuje przeciwko mnie, abym nie otrzymała premii lub żebym miała obniżoną ocenę na koniec roku. Drogi HR w jaki sposób mogę zgłosić takie traktowanie i czy jest taka możliwość jak złożenie wniosku o przeniesienie się do innego zespołu?

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w SGS Global Business Services Europe?

Kontakt - SGS Global Business Services Europe Sp. z o.o.

Graniczna 54 40-018 Katowice

Branża główna: Doradztwo biznesowe

WiernaPracownica:)

30.04.2020 10:46

W obecnej sytuacji epidemicznej firma SGS GBS wykazala się dużym profesjonalizmem, zapewniając ciągłość uslug biznesowych wraz z dbałością o bezpieczenstwo pracowników. Szanowny Pracodawco, chciałabym w imieniu nas wszystkich powiedzieć DZIĘKUJĘ i jednocześnie zachecić do przemyslenia kwestii nielimitowanej pracy zdalnej w przyszłości. Obecna sytuacja udowodniła, że firma znakomicie sobie radzi w takim trybie pracy, jakość/wydajność pracy nie spada, a dla firmy to przeciez dodatkowe oszczednosci (prad, kawa, herbata etc). Myślę, ze warto przemyslec kwestię wprowadzenia nielimitowanego HO wraz ze zmniejszeniem powierzchni biura (stanowiska pracy rotacyjne), co dla firmy oznaczaloby duze oszczesnosci zwiazane z wynajmem powierzchni biurowej, a dla wielu pracownikow (takze tych potencjalnych) zwiekszyloby atrakcyjnosc firmy. Pozdrawiam
    Do wiernej

01.07.2020 21:40

Nie było redukcji na 2 miesiące tylko na 4 mimo że jestem w zespole, gdzie tylko przez miesiąc było 80% pracy a potem aż do teraz nawał że ciągle mamy zaległości.
    M

02.07.2020 10:14

Akurat to teraz norma. Wszędzie 150% pracy a 80% wynagrodzenia. A ludzie i tak się ciesza ze maja etat. Np branxa automotive.

22.06.2020 16:52

W celu oszczednosci sugerowalbym raczej przeksztalcenie stylu naszej pracy na tele-pracę. Ale kto wie, moze Kierownictwo o tym pomysli :)
    Dragon86

19.06.2020 09:19

Witam, czy te zmiany w rozmieszczeniu biurek, od września - praca w składzie max.30% zespołu dziennie to zapowiedź przekształcenia systemu pracy na "tele-pracę", gdzie większość czasu będziemy pracować zdalnie, a tylko pojedyncze dni będziemy w biurze, korzystając z biurek rotacyjnych ? :-) Pozdrawiam

21.06.2020 20:16

Dzień dobry, Kierownictwo pracuje nad rozwiązaniem uwzględniającym różne potrzeby pracowników i działów. Na początku lipca br. pracownicy będą informowani o szczegółach zmian w organizacji pracy. Dziękujemy za to pytanie i prosimy o dwa-trzy tygodnie cierpliwości. Zachęcamy do kontaktowania się w tym czasie z kierownictwem lub działem HR w firmie. Pozdrawiamy!
    Wypierniczek1

14.12.2019 10:53

Firma kreuje się na rodzinną, z wartościami i dbająca o interesy pracownika oraz komfort pracy. W rzeczywistości są to niestety puste słowa... Zapominając że najwyższą wartość stanowią ludzie. Oto historia fantastycznego 28 osobowego zespołu na 2 tygodnie przed świętami Bożego Narodzenia. Pracowaliśmy przy projekcie od ponad dwóch lat. Gratulowano nam sukcesów,w tym roku poprawiliśmy znacznie statystykę tak, że praktycznie każdy dostawał premię kwartalną. Super zespół i atmosfera której można pozazdrościć tylko, pomimo trudnych warunków pracy ( brak odpowiednich systemów, trudna komunikacja z afiliatem, brak jakiegoś mentora który miałby większą wiedzę o procesie i pomagał rozwiązywać problemy). Afiliat od początku tego projektu sabotował naszą pracę. Trudno na pomoc nie było co liczyć, radziliśmy sobie sami i tylko dzięki naszemu zaangażowaniu ta praca szła. Czasem robiliśmy nadgodziny w tygodniu i w soboty. Oddany zespół pod każdym kątem, wspierający się i biorący udział w firmowych inicjatywach. Nikt nie dał żadnych sygnałów że coś się święci, czy jest jakiś problem. Przychodzimy pewnego dnia i zupełnie nieświadomi idziemy na spotkanie z przełożonymi. Wzięli nas z zaskoczenia. Przekazano nam informacje że projekt jest zamknięty, mamy podpisać wypowiedzenia spakować się do siatki z lidla i już nie wracać. Szok i niedowierzanie. Pozbawieni godności, upokorzeni, zaskoczeni i bez słowa wyjaśnienia 28 osób z team lederem na czele zostało zwolnionych na dwa tygodnie przed świętami. Nie zaproponowano nam przeniesienia do innych zespołów. W ramach rekompensaty obiecano 1 lub 2 miesięczną odprawe i warsztaty w celu przygotowania się do szukania roboty... Tak firma odpłaciła się za nasz wkład i zaangażowanie w jej rozwój. Jestem zniesmaczona i rozczarowana. Nikt nie może być pewny pracy w sgsie. Każdy może zostać potraktowany w ten sam sposób z dnia na dzień. Mam nadzieję że firma wyciągnie jakieś wnioski na przyszłość... Pozdrawiam wypierniczki!
    Gadu gadu

21.04.2020 23:29

Komuś się pomyło. Przewodniczący rady pracowniczej pracował w tym zespole i jako kedyny został przeniesiony do innego zespołu. Była TL nadal pracuje bo szkoli tych zagranicznych.
    Obojętna

18.06.2020 04:14

Wcześniejszym zespołem, który został tak potraktowany to GDPR. Tam był dopiero cyrk jak najpierw było, że "źle przewidzieliśmy prace" i 2 osoby poleciały a potem zlikwidowali cały zespół i jakoś nikt nie wywalił żali tutaj, żeby nie czytać żałosnych odpowiedzi z HR. Także welcome to GBS :)
    Betti

05.06.2020 10:28

Witam serdecznie ! Tak sobie czytam opinie i szczególnie zwróciły moją uwagę te dotyczące HO. Ja oczywiście równiez jestem zwolenniczką takiej formy pracy. Dlatego też, Pracodawco, dołączam się do sugestii rozwojowych moich Koleżanek i Kolegów - prosimy o rozważenie wdrożenia nielimitowanej pracy zdalnej. o HO wnioskowaliśny już w petycji - wówczas Management wyszedł nam naprzeciw i umożliwiono taki system pracy, niestety w ograniczonej ilości. Wielokrotnie sygnalizowaliśmy potrzebę wprowadzenia nielimitowanej pracy zdalnej, rozmowy dotyczące rozwiniecia HO były kontynuowane przez Rade Pracowniczą-niestety spotykalo sie to z odmową. Teraz jednak widzimy, ze taki system pracy w żaden sposob nie ma negatywnego wplywu ani na jakosc pracy, ani na wyniki zespolu, ani tez na atmofere - dlaczego więc nie podążać za to idea dalej ? Niezaleznie od epidemii, uwazam ze system takiej pracy powinien stac sie normą. Pozdrawiam.
    Ccat

15.03.2020 21:25

Pracuje w SGS od 4 lat i moge wiele powiedzieć na temat tej firmy. Zaczne od plusów: atmosfera jest ok, nie musisz sztywni siedziec przy biurku 8h, jesli wykonasz swoja prace masz spokoj, mozesz isc na kawke, ludzie rozni niestety coraz gorsi..,4xhome office i elastyczne godziny to duzy plus. Co do minusów to strasznie niska pensja, prawie niezmienna od lat, premie kwartalne 400-500 brutto z tym ze robia wszystko zebys ich nie dostal.., podwyzszka w lutym 2 lub 3,% w zaleznosci od mega subiektywnej oceny lidera, brak mozliwisci rozwoju i awansu menagerowue, zastepcy i TL wybierani sa po znajomosci, to jest naprawde przykre, ze jesli nie jestes pupilkiem to nic nie znaczysz.
    Byłypracownik

01.06.2020 09:13

Ma to zapewne związek z tym że dane na temat zarobków są poufne, i lider wręcz nie powinien dyskutować podwyżek z innymi pracownikami, ale jasne, najprościej hejtowć :)

03.06.2020 05:55

Powiedziano na spotkaniu, że top performer to osoba, która jest godna do naśladowania więc warto podać do wiadomości, kto nim jest.
    Były Pracownik

01.06.2020 09:24

Jest wiele rzeczy które SGS robi dobrze, ale są też takie które robi źle. Z tych dobrych: - Atmosfera. Mam wrażenie że 90% negatywnych wpisów tutaj jest pisanych przez te same 5-6 sfrustrowanych osób. Atmosfera w finansach zawsze była dobra, znacznie lepsza niż w moich poprzednich firmach. Jasne, zdarzały się gorsze momenty, ale to normalne. - Ludzie. Nawet po zakończeniu pracy nadal mam kontakt z większością ludzi z którymi się tam kumplowałem. Rekrutacja jest prowadzona tak żeby dobrać nowych członków zespołu "charakterologicznie" do obecnych, żeby uniknąć nieporozumień. Bardzo mi się ten styl podobał, i ewidentnie dobrze działał. - Zarządzanie na poziomie managerów. Ponownie zaznaczam że wypowiadam się na temat finansów, czyli 6 piętra. Nie mam pojęcia jak wygląda sytuacja w zespołach niefinansowych. - Kultura feedbacku. Jeśli tylko chciałem się dowiedzieć co robię dobrze, a co źle - wystarczyło zapytać przełożoną/przełożonego i dostawałem informację zwrotną natychmiastowo. W ten sposób też wiedziałem czego się ode mnie oczekuje i co mogę zrobić żeby mieć szanse na premię. Minusy: - Wynagrodzenie. Niestety, jedno z najniższych na rynku. - Szybkość reakcji na "toksycznych" pracowników. Z uwagi na panującą w firmie atmosferę, i ogólny luz, niestety czasem zdarzają się pracownicy którzy nie tylko nie biorą pracy tam na poważnie, ale również robią wszystko żeby utrudnić życie w pracy innym. W moim odczuciu firma powinna znacznie szybciej reagować na takich pracowników. Czy to za pomocą nagany, czy zwolnieniem. Zgadzam się że każdy zasługuje na drugą szansę, ale niektórzy dostawali ich po pięć i wciąż się nie zmienili. Moja opinia na temat firmy jest bardzo pozytywna, w moich oczach SGS nie jest firmą w której zostałbym na lata, natomiast jest fajnym przeskokiem z ogromnej korporacji z kompleksem "wielkiego brata", do znacznie przyjemniejszej atmosfery, gdzie można się sporo nauczyć.
    Odpowiedź

03.06.2020 05:53

Bardzo merytoryczna opinia. Najśmieszniejsze jest to, że o finansach panuje opinia, że jest straszna atmosfera. W CBE to toksyczni pracownicy jak są wkupieni w łaski team leader to mogą sporo osiągnąć. Chyba CBE powinno wziąć przykład z tych nagan.
    Czarne chmury

03.06.2020 05:48

Po tym jakie dzieją się cyrki w CBE to nie dziwię się, że (usunięte przez administratora)Czekamy na porządek przez kogoś kto ma pojęcie o zarządzaniu :)

03.05.2020 14:59

Czy firma SGS Global Business Services Europe Sp. z o.o. w całości finansuje szkolenia dla pracowników?
    WiernaPracownica:)

26.05.2020 14:30

Ocena 2/5, bo niestety tak już jest, że nikomu sie nie chce pisac pozytywnych opinii, dopiero ,jak ktoś jest rozgoryczony, bo: - pensja nie taka jaka by się oczekiwalo - bo ocena roczna niezadwalajaca (a przeciez jestem takim zdolnym kompetentnym pracownikiem ! ^^ ) - bo ktos inny dostał nagrode, a ja nie (a przecież wiecej wyrabiam KPI ! To na pewno ulubieniec TL!^^ :D ) - bo sie nie sprawdzil i nie przedłużono umowy ( jak ta firma nie szanuje pracownikow!^^) itd.itd. to wtedy wypisuje takie , wybaczcie - (usunięte przez administratora) mocno przejaskrawione, przekoloryzowane, by chyba w taki sposob dac upust swoim emocjom. Ja, jak juz pisalam tutaj, jestem zadowolona z pracy, ciesze sie, ze tu trafilam a teraz szczegolnie doceniam mozliwosc pracy zdalnej i kazdy komu powiem, ze juz tyle pracyjemy na HO reaguje "woow, ale masz fajnie". docencie to wreszcie i przestancie narzekac. A jeszcze jak ten HO bedzie nielimitowany to juz w oogle bede tu chyba pracowac dozywotnio- tak mi sie tu podoba ;) Pozdrawiam wszystkich , tych zadowolonych i tych mniej :)
    Obiektywnie

27.05.2020 06:09

Stwierdzenie faktu i inni napisali konkretne przypadki kiepskiego zarządzania w GBS Katowice i to nie są rzeczy przejaskrawione i wyssane z palca. Rozumiem twoje zadowolenie ale to nie znaczy, że musisz pisać jak nasz HR że "białe jest czarne a czarne to białe". Wszyscy są zadowoleni z home office a propo :)
    PozytywnaOpinia:)

14.05.2020 12:16

A ja dam pozytywną opinię :-) Bardzo lubię swoją pracę, cenię przyjazną atmosferę, profesjonalizm (usunięte przez administratora)y jak i innych przelozonych , a w obecnej sytuacji szczegolnie doceniam mozliwosc pracy zdalnej. To duzy atut pracy w GBSie i mam gleboka nadzieje, ze w przyszlosci bedziemy miec mozliwosc takiej pracy czesciej niz tylko 4 razy w miesiacu. :) Zespol IT rowniez zasluguje na wyrazy uznania, gdyz teraz, w takim ciaglym trybie pracy zdalnej nie ma najmniejszych problemow od strony technicznej. Ciesze sie, ze firma jest otwarta na sugestie swoich pracownikow i bierze pod uwage ich oczekiwania, czego przykladem moze byc chociazby odzew na petycje. Zaznaczam jednak, ze mozliwosc pracy na HO to nie zasluga petycji, procedura Business Continuity Plan byla wdrazana juz wczesniej , a jednym z jej elemenitw byla wlasnie praca zdalna. Nieprawda, ze oceny roczne/nagrody etc.to wynik wzajemnych adoracji czy faworyzowania przez TL. To opinie osob, ktore sa po prostu zazdrosne, ze same nie sa w stanie sprostac oczekiwaniom Pracodawcy i na takie wyroznienie zwyczajnie nie zasluzyly ;) Pozdrawiam.
    NeutralnaOpinia

23.05.2020 09:58

Domyslam sie kim sa autorzy innych postow, natomiast kompletnie nie jestem w stanie odgadnac kim jestes Ty :) stad moje pytanie.
    Greta

23.05.2020 21:50

Można nie spełnić - wyrabia się KPI za 2-3 osoby a dla team leadera liczy się urok osobisty więc nie spełnia się tym samym wymagań. Także pozytywne opinie dają ulubieńcy team leader. Takie wymagania sympatii mają niektórzy team leaderzy z CBE.
    CiekawyGx

09.07.2019 19:18

Powiedzcie coś na temat; - pracy - atmosfery - warunków płacy" Zapytanie dotyczy stanowsika "Back Office Specialist z językiem angielskim".
    Wyborowy

20.11.2019 13:45

Na 3100 się kończy a nie od. ;)
    do Pracownik

11.05.2020 11:09

Stawki już są nieaktualne. 3600 brutto na początek.
    Ktoś

03.02.2020 08:52

Moja opinia będzie negatywna co do firmy sgs w Katowicach. Zapewniane jest ze jest to praca bezstresowa-nie prawda zapewniane jest ze po 3 miesiącach są premie - nie prawda - dobra lokalizacja - nie prawda - fajny team hmm można tutaj dużo spekulować na ten temat. Superwijzer na każde zadanie pytanie nie zna odpowiedzi, wszystko trzeba sobie załatwiać samemu bądź dowiadywać się od pracowników ..kontrolowanie pracowników na każdym kroku dosłownie. Mówione jest ze nie ma czasu ograniczeń na przerwy- tak może i jest ale jednak nie pasuje jak się wychodzi (absurd) najlepiej siedzieć przez 8 godzin przy biurku. Dużo mówione mało robione dużo zapewnień co później i tak się nie dzieje. Praca z danym językiem? Hmm później najlepiej pracuj jeszcze w polskim i angielskim czyli 3 języki za marne grosze ???? Osobiście nie polecam firmy!! Plusy- praca zdalna 4 razy w miesiącu ( pod kontrola)
    Ktoś z cbe

04.03.2020 21:20

Zgadza się, że w końcu jest transparentna polityka w kwestii premii bo wcześniej to dosłownie było za urok osobisty raz mój TL powiedział "za twój uśmiech i pozytywną postawę" i to tak przy wszystkich a w innych zespołach wcale nie było lepiej bo też tylko najlepsze pasiapsióły TL'ów dostawały premie. Cieszę się, że w tym temacie się zmieniło na lepsze. Pozostaje nadal kwestia tego, że TL nadają mają skłonności do faworyzowania bo po prostu nie są po zarządzaniu ani innych kierunkach z tym związanym i nadal dochodzi do "patologii zarządzania w CBE" i odnośnie postaw TL jeszcze mogą sporo namącić dzięki faworyzacji. Może jakieś szkolenia w tym zakresie odnośnie przestania faworyzowania pracowników, których się lubi i dyskredytowania pracowników, którzy nie są najlepszymi psiapsiółami TL?. Dobrze, jakby to by się zmieniło i wtedy możemy mówić o super atmosferze bo pracujemy w korporacji a nie w firmie u Janusza gdzie nie zwraca się uwagi na kwalifikacje tylko na sympatię. Pozostaje jeszcze kwestia transparentności rekrutacji w CBE na stanowiska TL i inne tego typu np. odnośnie wdrażania systemu itp. Zmiany idą ku dobremu oby tak dalej.
    Mądry powyżej

15.04.2020 14:00

Bardzo dobrze zrobiłeś! Nie warto sobie babrać CV.
    Ktoś z 2 piętra

23.03.2020 09:43

CBE: jesteście mistrzami nadinterpretacji i nieumiejętności czytania ze zrozumieniem. Nie wiem jak Wy, ale ja lubię swoją pracę i o tym między innymi był mój post, żeby zacząć dostrzegać pozytywy bycia w SGSie :D Miłej pracy, pozdrawiam serdecznie!
    Rafaello

10.03.2020 14:45

- niejasna "rekrutacja" TL - Z-ca Managera CBE: po powrocie z macierzyńskiego nagle zostaje z-cą, nie było żadnego konkursu, wewn. rekrutacji - absolutnie nic. Przypadek? - śmiesznie niskie "podwyżki" (2%, 3.5 %) - anty-postawa jeśli chodzi o zwiększenie HO, mimo iż forma pracy zdalnej świetnie się sprawdza są ograniczenia w ilości, a na prośby Rady Pracowniczej dotyczące zwiększenia HO niestety reakcji brak + większość firmy to młodzi sympatyczni ludzie :-) + fakt, że HO są (to zaleta, szkoda jednak że tylko 4) + przyjazna atmosfera + owoce :-D
    Do Rafaello

10.03.2020 23:12

Zapomniałeś dodać o nierównym traktowaniu pracowników, którzy nie należą do grona ulubieńców TL.

05.03.2020 12:03

Podwyżka po okresie próbnym się nie należy. "będą podwyżki w marcu". Premia kwartalna (500zl brutto, haha) też się nie należy, bo okres próbny, chociaż robisz wszystko i więcej. Premia w marcu? Nie, bo za krótko pracujesz.
    Do Ja

07.03.2020 11:15

To prawda że wszyscy dostali i było potem 4000 brutto. To zabrzmi brutalnie ale prawdziwie: ta sytuacja oznacza, że twój TL za Tobą nieprzepada i niedocenia twojej pracy. Ja też jestem takim przypadkiem że wyrabiam norme za 3 osoby, jeden błąd i wychodzę na najgorszego pracownika ever. Mój TL napisał w ocenie rocznej nieprawde i nie miałam jak tego zakwestionować to bo główna menager stoi murem za tą osobą więc złożyłem wypowiedzenie. I Tobie też radzę to zrobić bo nic z tym nie zrobisz bo nasze HR do kompetentnych nie należą. Ludzie z "refer with pride" nie spełniają nawet połowy wymagan ludzie jlasy C lub D a ludzie z pracuj.pl to naprawdę ludzie na poziomie A. Jak człowiek klasy A ma pracować z ludźmi klasy C lub D? SGS Katowice odkad stało się osobną spółką stało się typową polską firmą gdzie jest istne kolesiostwo zaczynając od HR kończąc na zwykłych pracownikach. Radzę spadac od razu albo za rok żeby nie babrać sobie w CV. Decyzja należy do Ciebie
    Coraz gorzej

05.03.2020 11:34

Na początek z angielskim (chociaż lepszym, niż całego zespołu, większości teamleaderow i managerów) najniższa możliwa wypłata z widelek: 3800brutto. Po 3 miesiącach i przejściu na umowę na rok (wszyscy mówili, że mieli wtedy podwyżkę), menager mówi: no niestety bez podwyżki, ale będą w marcu dla wszystkich, nie martw się. Marcowe podwyzki:nie kwalifikujesz się, bo za krótko pracujesz. To, że wyrabiasz 3krotna normę KPI, starasz się, nikogo nie interesuje. To jest ta przejrzysta polityka wynagrodzeń?

03.12.2019 13:12

Bieda z nędzą. Zarobki głodowe, wyzysk, zła atmosfera, przłożeni okropni. Nie polecam
    Haha

26.02.2020 21:07

Otwarta komunikacja - dobre sobie, nikt nie brał pod uwagę zdania zespołu specjalistów w wyborze na TL kogoś, kto nie ma pojęcia o standardzie - mimo podpisanej petycji, skarg itp. Także drogi HR nie ośmieszajcie się pisząc coś takiego.
    Do pracownik

03.03.2020 21:02

Jak tak możesz pisać, że zarobki głodowe - dzisiaj ogłoszono podwyżki tam tam długo wyczekiwane czyli 2% lub 3,5% (w zalezności od oceny rocznej, która jest mocno subiektywna i TL może wpisać co chce) podwyżki powinno Cię zadowolić ;)
    Balbinka

24.01.2020 22:57

(usunięte przez administratora) jeśli ktoś szuka czegoś na "przeczekanie" lub chce odpocząć po poprzednim pracodawcy to polecam, ja uciekłam po kilku miesiącach. Zarobki marne, przy obecnym rynku pracy mało konkurencyjne, podobne shared service'y oferują przynajmniej kilka stówek więcej na start

23.01.2020 15:02

Jakie narzędzia pracy zapewnia SGS Global Business Services Europe Sp. z o.o.? Można liczyć na służbowe auto? Czy można z niego korzystać również poza godzinami pracy?
    Odpowiedź

24.01.2020 09:19

Dostaniesz co najwyżej laptopa do pracy z domu i będziesz go codziennie nosił do biura...

24.01.2020 12:54

Dzień dobry, W SGS GBS pracujemy stacjonarnie, więc w większości przypadków nie istnieje konieczność podróżowania, dlatego też nie zapewniamy samochodów służbowych. Natomiast podróżującym samochodami pracownikom ułatwiamy realizację carpoolingu. Posiadamy niewielki parking, który znajduje się obok naszego budynku, a także miejsca parkingowe pod ziemią, które rozdysponowujemy za pomocą loterii parkingowej. Mamy również parking dla rowerów. Inne udogodnienia? Nasi pracownicy mają do dyspozycji 4 dni w miesiącu na pracę zdalną (home office). W większości przypadków pracujemy na laptopach, ale jeżeli ktoś posiada komputer stacjonarny, otrzymuje na te dni przenośny sprzęt. Jeżeli chodzi o inne narzędzia pracy, to ważnym elementem są szkolenia. Wszyscy nowi pracownicy odbywają szkolenie stanowiskowe. Dodatkowo obowiązuje u nas tzw. kafeteria szkoleń, z której pracownicy mogą korzystać przez cały rok, w zależności od potrzeb rozwojowych w określonej dziedzinie. Co więcej, pracownicy SGS GBS otrzymują bezpłatny dostęp do platformy online do nauki języka angielskiego oraz niemieckiego, dofinansowanie do nauki języków obcych oraz kursów czy studiów podnoszących kompetencje w obszarze, w którym pracują. Mamy nadzieję, że ta odpowiedź jest wyczerpująca, ale w razie dodatkowych pytań zapraszamy do kontaktu: [email protected]. Pozdrawiamy!

22.11.2019 14:18

W SGS GBS Europe malowaliśmy jakiś czas temu obrazy dla szpitali dziecięcych na podstawie prac małych pacjentów.
    Współpraca z Fundacją Obraz w Pigułce była wielką przyjemnością! Cieszymy się, że mogliśmy jako zespół, wpłynąć na ostateczny kształt dzieła, które pocieszy dzieci w trudnych, spędzonych w szpitalu dniach.
    Twórczość artystyczna to może w naszym wykonaniu za duże słowo :), ale na pewno taka aktywność ma walory terapeutyczne - nam samym przyniosła wytchnienie i niezwykle poprawiła nastrój. Sami zobaczcie :) Fotografia: Boarded Films.
    Zdjęcie 0
    Zdjęcie 1
    Zdjęcie 2
    Zdjęcie 3
    Zdjęcie 4
    Zdjęcie 5
    Zdjęcie 6

Zdjęcie 0Zdjęcie 1

Zostaw merytoryczną opinię o SGS Global Business Services Europe Sp. z o.o.