Czas od kiedy pracuje w firmie:
dokładnie nie podam ale są to ponad 2 lata
Gdy zaczynałem tam pracować średnia wieku była bardzo niska, i nadal jest ona dużo poniżej średniej krajowej. Wiele błędów było robione ale to normalne gdy większość się jeszcze kształtowała a firma rozwijała się szybciej niż powstawały procedury.
Ale nigdy nie było problemów z wypłatami, premiami, nadgodzinami: żaden pracownik nie został pozostawiony sam sobie a gdy popełnił błąd który kosztował firmę jakieś pieniądze pracownik mógł spać spokojnie bo wiedział, że jego kierownik stoi za nim murem.
Czy są rzeczy które mogą się niektórym nie podobać? oczywiście ale jest możliwość zgłoszenia ich z UZASADNIENIEM.
Poznałem tu masę wspaniałych ludzi, mnóstwo osób tu się rozwinęło a rotacja pracowników jest niższa niż w takim Google...ale co ja tam wiem nie pracuje przecież w IT
Odpowiem na kilka rzeczy które wyżej zostały zarzucone:
@Nitka:
- brak szkolen: Jeśli zostałaś zatrudniona do działu który ma zajmować się tym to chyba w CV nie pisałaś bajek jakie to masz doświadczenie? Jeśli ktoś pracuje na supporcie i chce się kształcić rozwijać to robi to za darmo po godzinach pracy. Co w tym złego?
brak CRM-u - zgadza się ale dlaczego sama nie założyłaś tematu na jirze/wrike/confluence który każdy pracownik używa i nie prowadziłaś sama? Najlepiej jest narzekać a nie zrobić nic....
- zarobki przede wszystkim zaleza od znajomosci jezykow - Zarobki też zależą od doświadczenia jak i specjalizacji. Chyba nikt nie dziwi się, że pani która sprząta będzie zarabiać więcej od kierownika działu IT. Języki moim zdaniem to dobra karta przetargowa sam znam 3 a znajomość 2 uważam za minimum w 21 wieku. Jak ktoś zna angielski i chiński to oczywiście, że będzie potencjalnie dla firmy wart więcej niż pracownik z jednym językiem.
- benefity o ktorych mowa w ofertach pracy sa platne dla wiekszosci pracownikow
A większość firm nawet nie ma takich benefitów... co jest płatne karta multisport? Czy siłownia, sauna, codzienna zupa, sałatki są płatne? Mam wrażenie, że czasem się niektórym od dobrobytu w tyłku przewraca.
- niestety firma ma luzne podejscie do polskiego prawa pracy
Co masz na myśli?
- brak jasnej sciezki kariery - mozna zmienic dzial ale brakuje perspektyw awansu, managerowie albo juz sa, albo sa zatrudniani z innych firm
Kpisz tu sobie.... Ludzie pracujący na słuchawce są testerami, ochroniarz pomaga z integracjami klientów. Każdy może zmienić dział wystarczy odznaczyć się inteligencją i chęcią rozwoju.
@It guy
Tak samo jak zwolnienia dyscyplinarne w innych firmach, ludzie z okresem wypowiedzenia są informowani, do pracy już przychodzić nie muszą ale mają ten okres czasu wypłacony. To lepsze niż powiedzieć pracownikowi już tu nie pracujesz i zostawić mu dostępy na 3 msc. I jako osoba z IT powinieneś sobie z tego świetnie zdawać sprawę jak administratorów sieci się zwalnia wysysłająć ich na wyjazd służbowy bądź konferencję
@byly pracownik - tez mam tą umowę podpisaną i nie zacieram rąk ale daje z siebie wszystko na sukces swój czy firmy trzeba pracować. Zostali zwolnieni ludzie którzy pracując jak to mówiłeś 10h dziennie spędzali 2h w gamesroomie, 2h na fikcyjnych spotkaniach, 2h na facebooku. Także dlaczego pasożyty maja czuć się bezpiecznie? Firma płaci Ci za pracowanie.
@matek - nieklam... na 750~ pracowników zwolnionych było kilkunastu z rożnych działów, ale jeśli 2 osoby robiły to samo to po co ich trzymać
Mam wrażenie, że Ci którzy narzekają żyją w jakiejś bańce przeświadczeni o swojej wspaniałości i uważają, że powinno się wkoło nich skakać. Propozycje IT o tym, że w firmie powinna być fryzjerka świadczą o tym jak niektórzy mają zepsuty światopogląd