Proteon Pharmaceuticals S.A.

3.5 Dodaj merytoryczną opinię
Produkty

Przegląd produktów Proteon

Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe i bezpieczeństwo łańcucha żywnościowego mają nieuwzględnione skutki gospodarcze i społeczne na całym świecie.

Technologia Proteon i rozwiązania w zakresie bakteriofagów zmniejszają straty ekonomiczne spowodowane śmiertelnością i chorobami, jednocześnie zmniejszając ryzyko związane z bezpieczeństwem łańcucha żywnościowego. Nasze naturalne produkty są niezawodne, trwałe i całkowicie zdrowe zarówno dla zwierząt, jak i ludzi.

Nasz pierwszy produkt,  BAFASAL®  , to dodatek paszowy, który zapobiega i eliminuje salmonellę na fermie drobiu. Nasz pierwszy produkt akwakultury,  BAFADOR® , dodatek do paszy zapobiega i eliminuje oportunistyczne infekcje w zagrodach  akwakultury, jednocześnie wzmacniając funkcje odpornościowe. Wszystkie nasze produkty są zaprojektowane w taki sposób, aby oprócz korzyści funkcjonalnych zwiększały produktywność w gospodarstwie i zwiększały zrównoważenie środowiskowe produkcji zwierzęcej

Uciążliwe i pożądane rozwiązanie

 

Proces rozwoju produktu

Proteon buduje wszystkie swoje produkty zgodnie ze standardami określonymi przez organy regulacyjne Unii Europejskiej. W przypadku naszych dodatków paszowych oznacza to przestrzeganie kryteriów stosowanych przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Proteon złożył pionierską dokumentację dotyczącą bakteriofagów dla dodatku paszowego i uzyskał pierwsze w historii zatwierdzenie metodologii ilościowych od Europejskiego Laboratorium Referencyjnego do stosowania bakteriofagów.

Podczas opracowywania wszystkich naszych produktów rozważamy cztery ogólne kroki.

  1. Identyfikujemy kluczowe patogeny bakteryjne odpowiedzialne za chorobę, starając się zrozumieć kluczowe cechy choroby, a także sposób jej rozwoju.

  2. Wykorzystując dogłębną wiedzę na temat docelowych gatunków bakterii, identyfikujemy - za pomocą szeregu metodologii przesiewowych - bakteriofagi, które spełniają zestaw kryteriów związanych ze skutecznością i innymi kluczowymi elementami, aby zagwarantować zbudowanie niezawodnego produktu przemysłowego z fagów. Wszystkie produkty Proteon są koktajlami wielu fagów i dla każdego wybranego faga przeprowadzamy pełne sekwencjonowanie genomowe.

  3. Po wybraniu grupy potencjalnych bakteriofagów przeprowadzamy dalsze testy in vitro i in vivo oraz badania przesiewowe, aby zapewnić bezpieczeństwo, zoptymalizować działanie i rozpocząć rejestrację produktu.

  4. Wszystkie koktajle bakteriofagowe Proteon są opracowywane wraz z narzędziami diagnostycznymi, które udoskonalają istniejącą diagnostykę predykcyjną. Ponadto są one opracowywane w taki sposób, aby proces produkcji z ich wykorzystaniem był powtarzalny, skalowalny i opłacalny. Wreszcie, dzięki naszej inżynierii materiałowej i badaniom molekularnym zapewniamy, że struktura naszych fagów w koktajlu jest stabilna i łatwa do dostarczenia w celu zaatakowania / namierzenia wybranych patogenów bakteryjnych.

Proteon opracowuje produkty z globalnym przekonaniem, że są one skuteczne we wszystkich częściach świata.

 

www.proteonpharma.com

 
Proteon Pharmaceuticals S.A.