Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".


artykuł WP
Sortuj: Najnowsze | Najstarsze

Opinie o morpol.sa

Pracowałeś w firmie morpol.sa i chcesz podzielić się opinią o niej? A może chciałbyś w niej pracować i zastanawiasz się, jakie warunki oferuje pracodawca? Dodaj wpis - może on pomóc Tobie i innym zainteresowanym osobom w uzyskaniu poszukiwanych informacji.

zdjecie uzytkownika
psota - 2013-06-23 23:04:41 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Co za bzdury piszesz dziewczyno,przecież darmo tam nie pracujesz.
zdjecie uzytkownika
antek - 2013-07-03 12:47:13 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
psota no to jak tam wkońcu jest? Bo szczerze powiem już nie wiem sam jak jest. Naprawdę jak możesz to napisz
zdjecie uzytkownika
JestjakJest - 2013-11-13 08:02:38 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Są dni, że wszystkim puszczają nerwy, w szczególności brygadzistką jak mają te dni, a są dni, gdzie wręcz się chce iść do pracy i można złapać oddech. Różnie bywa i różni ludzie tam pracują. Zależy jak trafisz, jedni są lepiej wykształceni i skończyli więcej niż 8 klas podstawówki, a inni to dno z wodorostami. Nie pracowałem wszędzie, na każdym dziale, ale tam gdzie byłem to było ok. Ja zarabiałem ponad 2000 zł, a praca była tylko na sezon, studiowałem wtedy zaocznie i chciałem dorobić. Nie było problemu, żeby ustawić grafik pod moje zjazdy, ale z pracą bywało różnie, raz trzeba było zasuwać, a raz można było złapać oddech i na spokojnie popracować. Pracowałem tam, 2 lata temu i nie narzekałem.
zdjecie uzytkownika
miły - 2013-12-14 13:11:37 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
ludzie co tam się dzieje to wiedzą tylko Ci co tam pracowali lub pracują ,brygadziści to ludzie tylko nauczeni jak ganiać ludzi a nie potrafią być ludźmi bo tego się nie Morpol nie nauczy
zdjecie uzytkownika
miły - 2013-12-14 13:19:07 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Moi drodzy obecnie pracuję tam i widzę cuda ,współpraca jest miedzy ludźmi ale nie u wszystkich bo inni się tylko ślizgają i czarują że niby pracują ale to wtedy inny dobrzy ludzie dostają po tyłkach bo za nich pracują , w naszej firmie najbardziej jest z tym źle że brygadziści nie przechodzą żadnych testów psychologicznych bo nie wszyscy powinni tam byc na takich stanowiskach ,bo jak widzę młodego człowieka ,który nawet nie potrafi sie wysławiać do ludzi tylko debilne słowa do podpaska mi się przekręca,PAMIĘTAJCIE ŻE PRZEZ JEDNEGO BRY. JAK ZWOLNIA TO WOJNY SIĘ NIE PRZEGRA ALE JAK INNI PRACOWNICY ZGINA TO KONIEC WOJNY/ miłego dnia koleżanki i wracam do pracy bo w WC tyle dymu że szooook
zdjecie uzytkownika
karol - 2013-12-19 09:16:34 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
miły mozesz napisac cos wiecej ? jak wyglądają warunki zatrudnienia w morpol - w sensie na jaki rodzaj umowy moze liczyc nowy pracownik ? i w jakie dni sie pracuje od pon do pt czy w weekendy tez sie zdarza ? atmosfera ogólnie ok ? zamierzam tam aplikować wiec dzieki za kazde info...
zdjecie uzytkownika
Młoda - 2013-12-19 21:13:23 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Tak, ja bym też prosiła o jakieś info na temat obecnej sytuacji w tej firmie. Pracowałam tam 2 lata temu na sezon i bylo nieciekawie, sama banda gamoni ledwo po podstawowce i mlodzi chlopacy ktorzy tylko podrywaja nowe i mlode dziewczyny aż wytrzymac sie nie da bo dzien w dzien to samo. Mowisz takiemu zeby sie odczepil ale nie rozumieja. PRACOWALAM NA PLASTRACH I ETYKIECIE.POZDRAWIAM
zdjecie uzytkownika
miły/a - 2013-12-29 20:13:26 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [karol - 2013-12-19 09:16:34]:
Karolu to wszystko zależy do kogo trafisz i są cuda i niewidy bo trzeba mieć szczęście aby trafić na dobrego szefa i kolegów a wszystkie działy przelaciała/ł i 90% zwolnić a ludzie są OK boją się ale można wytrzymać .Teraz mamy 2 dni pracy i wolne i do 18
zdjecie uzytkownika
MIŁA - 2014-01-03 16:34:13 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
w morpolu wielkie zmiany ludzie tyrali od 230 do 260 godz w Grudniu i co z tego jak wielkie nic zarobili mowa o plastrach gdzie stawki są po ucinane zero dodatków niby doliczaja 10% do wypłaty realia sa takie że (usunięte przez administratora)nas z kasy tłumaczą się tym że nowy system naliczania jest tylko ze wypłaty przekładają sie na 1700-2800 netto taki mamy dobrobyt
zdjecie uzytkownika
Wojtek - 2014-02-16 19:38:59 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Jesli rzeczywiście jest tak, że zależy na kogo się trafi w morpolu to podajcie chociaz polecane działy, czy miejsca, z góry dzięki.
zdjecie uzytkownika
selenit - 2014-03-18 12:25:23 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Pracowałam w Morpolu i dobrze mi się pracowało.To jest praca dla ludzi,którzy cenią pracę,a nie tylko chca zarobić dużo i mało co robić.(usunięte przez administratora)
zdjecie uzytkownika
selenit - 2014-03-18 12:34:03 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Najlepiej cenią sobie pracę ludzie,którzy mieli własny biznes.Oni potrafią się dopasować do każdej pracy i ją cenią,nie opieprzają sie.Idziesz do pracy,żeby pracować,a nie znajomości zawierać,trzeba być cierpliwym,niepodatnym na docinkii wykonywać polecenia brygadzisty.Fajnie było na hali U.
zdjecie uzytkownika
marek30 - 2014-04-21 17:02:22 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Jak wygląda sprawa z zarobkami w morpolu , bo słyszałem że zarabiają znowu bardzo dobrze i czy są jakieś przyjęcia do pracy
zdjecie uzytkownika
tomasz - 2014-05-13 13:22:32 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Co do zarobków to jest rzeczywiście lepiej niż kiedyś,bo teraz nikt nie ma tu mniej jak 2000 zł na rękę a są i tacy co mają 3000 zł i więcej i nie pisze tu o brygadzistach tylko o pracownikach , a jeśli chodzi o przyjęcia to ciężko powiedzieć ...ale można próbować bo jakieś tam pojedyncze przyjęcia są możliwe

Pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
Antonius - 2014-05-20 02:42:25 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Orientujecie sie czy Marine Harvest porozumial sie z wladzami na temat nowej instycji w centrum logistyczno dystrybucyjne oraz hale przetworcza w ok Ustki
zdjecie uzytkownika
Moja - 2014-05-20 09:26:44 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
3000 to już całkiem niezła kaska trzeba przyznać, ale pewnie jak to w tym kraju trzeba o nią powalczyć, chyba warto mimo wszystko...?
zdjecie uzytkownika
Ola - 2014-06-17 19:42:02 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
witam, gdzie mozna znalezc aktualne ogloszenia pracy?czy jest mozliosc dostania sie do administracji?
zdjecie uzytkownika
obeznana - 2014-08-05 14:55:28 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Mobbing w tej firmie to codzienność. Obcinanie stawek, praca za pół darmo. NIe warto wyliczać ile zarobiłeś, bo i tak dostaniesz kilkaset zł mniej, a jak za dużo zarobisz, to premi nie dostaniesz. Miesiącami pracuje się po 3 dni pod rząd po 11-12 godzin a bywa że i 4 dni po 11 godzin. Jak do pracy nie przyjdziesz to grożą ci zwolnieniem. To nie kwestia wyboru. Szczerze nie polecam morpolu!!
zdjecie uzytkownika
stary pracownik - 2014-08-11 23:38:46 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Pracowałam w morpol 4 ponad lata i nie narzekam ale rozmawiając z moimi znajomymi którzy tam nadal pracują mimo że ja już od 3 lat nie pracuje czyli 7 lat licząc tylko tych którzy zaczęli prace razem ze mną i pracują do dziś to tylko tyle mówią nie ma tak jak było kiedyś ,, chodzi o zarobki" juz się nie zarabia tyle co kiedyś ale cóż zawsze to jakaś praca jest dla tych którzy szukają pracy bo jej naprawdę potrzebują i którzy chcą pracować każda będzie dobra a w firmie gdzie na jednym dziale 2 zmianach liczba zatrudnionych osób przekracza 300 to nie ma tak żeby każdy każdemu przypasowal
zdjecie uzytkownika
Oligio - 2014-08-12 09:05:33 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@obeznana A niby dlaczego nie masz prawa do pieniędzy, które uczciwie człowiek zarobił? Myślę, że gdyby to była zawsze prawda to morpol nie zajmowałby takiej pozycji jaką posiada teraz, bo kto normalny by się zgodził na obcinanie pensji? Przetwórstwo rybne jest wymagającą działką i na pewno trzeba mieć obeznanie w temacie, a skoro Morpol planuje dalej tak się rozwijać musi dbać nie tylko o stałość zleceń ale również o odpowiednią motywację pracowników. Wtedy wszystko powinno wrócić na właściwe tory.
zdjecie uzytkownika
Ktośopcy - 2014-12-04 12:43:10 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
czy morpol dostanie bony na święta ktoś się orientuje?
zdjecie uzytkownika
??? - 2014-12-15 11:23:04 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Czy Morpol przejmie Ternaeben w Łebie ?
zdjecie uzytkownika
Dana1991 - 2014-12-17 15:45:19 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [pracownik - 2013-06-16 15:51:58]:
pracowałam w morpolu 4 lata niektórym się nie podoba niektórym tak. A czemu? Moje zdanie jest takie...nie pracuje już tam od dłuższego czasu ale tylko ze względu ze mam dzidziusia i muszę się nim zająć. dopóki nie zaszłam w ciąże nie planowałam zmieniać pracy owszem było raz gorzej raz lepiej z pracy wracałam raz uśmiechnięta raz przybita-tak jest wszędzie....ale tęsknie za swoja pracą. stałam na tackach na starej hali kto pracował ten wie. tęsknie za znajomymi chociaż dziewczęta z morpolu to zadziory i trzeba uważać na stare wygi hehehe ale mi się podobało a jak ktoś lubi pracować to można dużo zarobić. na rękę w sezonie zimowym potrafiłam zarobić nawet 3600 byłam zadowolona i mam nadziej ze w najbliższym czasie tam wrócę :)
zdjecie uzytkownika
Jarosław z metra cięty - 2015-01-13 20:45:04 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Pracuje tam od dluzszego czasu. Stawka godzinowa calkiem calkiem. Nie ma to jak mila drzemka w czasie pracy. Robilo sie na roznych dzialach a nieraz to i sie rybke wynioslo dla rodzinki;) Nie mowiac juz o jedzeniu lososika. MMMMM... Ale pychotka.. Ja juz nie biore jedzenia do roboty bo po co jak rybka dobra na miejscu jest. Praca jak marzenie. Tylko gorzej z dojazdami bo nieraz cisniemy sie w autobusie jak te sardynki w puszce. Jesli ktos chce kupic rybke za pol darmo, napisz na forum i podaj maila to sie jakos zgadamy co do ceny i ilosci. Pozdrawiam.
zdjecie uzytkownika
Matk - 2015-01-14 09:34:59 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Jarosław z metra cięty - 2015-01-13 20:45:04]:
jak masz rybke chetnie kupie pisz na mr435@wp.pl


zdjecie uzytkownika
jaaa - 2015-01-21 21:56:03 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
pracowałam tam kilka miesięcy jak dla mnie bomba!!!! chwilowo jestem na zwolnieniu ale już nie mogę się doczekać kiedy tam wroce nie wiedziałam ze az tak można tesknic za praca polecam jak najbardziej i nie ma co sluchac ze morpol to oboz tam jest suuuuuuuuper :) stawki rozne zdarzalo się nawet 18.90 zł
zdjecie uzytkownika
jaaa - 2015-01-21 21:56:07 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
pracowałam tam kilka miesięcy jak dla mnie bomba!!!! chwilowo jestem na zwolnieniu ale już nie mogę się doczekać kiedy tam wroce nie wiedziałam ze az tak można tesknic za praca polecam jak najbardziej i nie ma co sluchac ze morpol to oboz tam jest suuuuuuuuper :) stawki rozne zdarzalo się nawet 18.90 zł
zdjecie uzytkownika
poszukuje - 2015-03-02 14:45:58 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
jak sie tam dostac? pilnie poszukuje
zdjecie uzytkownika
ana - 2015-04-12 08:30:44 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [poszukuje - 2015-03-02 14:45:58]:
hej ja tez chcialabym sie spytac jak tam sie dostac do pracy pilnie szukam
zdjecie uzytkownika
ana - 2015-04-12 08:32:37 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
hej ja tez chcialabym sie spytac jak tam sie dostac do pracy pilnie szukam
zdjecie uzytkownika
turkot - 2015-06-10 21:23:33 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Grupa Morpol jest jednym z większych światowych przetwórców łososi i producentów wędzonych oraz marynowanych produktów z łososia. Mają w Polsce swoje dwa zakłady produkcyjne jednak w żadnym z nich obecnie nie poszukują niestety nowych pracowników. Chociaż trzeba być czujnym bo czasem miejsce się zwolni
zdjecie uzytkownika
Anna - 2015-06-22 17:30:33 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Witam, ostatnio dostalas telefon, ze mam oferte pracy w kadrach. Okazalo sie, ze na stanowisko skrobacz, filetowanie lososia, solenie filetowanie. Mozecie napisac cos wiecej na temat pracy?
zdjecie uzytkownika
Marysia - 2015-08-29 17:11:02 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
dokładnie @Anna mnie też to interesuje i chciałabym się więcej dowiedzieć na temat pracy u nich w morpolu. Słyszałam, że zapewniają stabilne zatrudnienie na czym bardzo mi zależy, widzę że jest dużo zainteresowanych co chyba świadczy po prostu o tym, że są dobrą marką, może ktoś kto tam teraz pracuje mógłby dać znać jak się tam dostać hmm
zdjecie uzytkownika
jack84 - 2015-09-01 12:23:38 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Ile teraz można zarobić w Morpolu ?
Słyszałem od znajomego że podobno mają zlikwidować akord i że mają stawki wyrównać ale dokładnie nie wiem czy to prawda...
Jutro składam podanie o pracę do morpolu w Duninowie i zobaczę .
zdjecie uzytkownika
jack84 - 2015-09-01 12:25:32 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [jaaa - 2015-01-21 21:56:03]:
a na jakim dziale te 18.90 zł/godz. można zarobić ???
zdjecie uzytkownika
buka - 2015-09-20 11:49:03 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
praca tam jest super ale ludzie którzy tam pracują są nie przyjemni stare wyrzeracze poniżają nowych praconików są nie upszejmi i rozkazują nie potrafiom akceptowaci nowych pracowników tylko traktujom jak tredowatych a takie traktowanie zniecheca do pracy w takim zakładzie . ale trzeba pamietaci ze kazdy z nich tez zaczynał od zera
zdjecie uzytkownika
kk - 2015-09-24 11:10:31 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Jesli musicie juz pracowac w Morpolu,lepiej isc do Duninowa,tam przynajmniej maja wolne czasami ,natomiast odradzam pracowac w Strzelinku.Umowa zlecenie ok.10 miesiecy.praca od poniedzialku do piatku oraz w sezonie wiekszosc sobot,praca od 6 rano do bolu ,ostatnio do 20 bylo notorycznie,szef nieprzyjemny,opryskliwy dla pracownikow,zalatwic sobie wolne graniczy z cudem i trzeba sie nablagac,dla nich zlecenie ma byc zrobione i koniec ,sama podsluchalam taki tekst na korytarzu,szef do brygadzistki :maja po 12 zl(brutto)niech zapier...,atmosfera w pracy tez nieciekawa,stare pracownice zamiast pomoc mlodym,podkladaja swinie,sa niemile,nie racza odpowiadac na pytania ,i kabluja szefowi wszystko co zrobisz nie tak,i obgaduja nawet same siebie na okroglo,wystarczy ze ktoras odejdzie na dluzej.jesli ktos chce zrobic 2 etaty w jednym miesiacu to jak najbardziej bo zycia prywatnego praktycznie nie ma
zdjecie uzytkownika
pracownik - 2015-10-01 22:57:37 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Tam cały czas są przyjęcia , tylko trzeba miej znajomości albo dzwonić regularnie codziennie do kadr między 10 a 12 pod nr. +48 59 814 38 15 i liczyć na szczęście że w końcu się coś trafi ...

Pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
nowa96 - 2015-10-12 10:41:24 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
witam, właśnie dostałam oferte pracy do morpolu na dział świeży i w związku z tym chciałabym żeby ktoś szczerze napisał jaka panuje tam atmosfera i jaki jest zakres obowiązków, żebym wiedziała czego się spodziewać. chodzi oczywiście o Morpol w Duninowie.
zdjecie uzytkownika
gość - 2015-10-13 15:40:31 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (3)
Niech was ręka boska broni przed tym zakładem śmieciowym , wynagrodzenia co rok to niższe , umowy tylko śmieciowe a praca na akord płatna oczywiście na godzinę

Pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
robikl - 2015-10-29 16:18:49 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@user001 , czyli sezon od stycznia sie zaczyna, powiem ci tak , ja jestem studentem i mi by nawet pasowal taki uklad, wiez ze wiekszosc nie jest za smieciowkami bo kazdy poszukuje i potrzebuje stablilnosci i chca umowy o prace, natomiast mi studentowi w pelni to zlecenie na ten sezon wystarczy, a na jaki dzial przyjmuja w sezonie
zdjecie uzytkownika
zxcvb - 2015-11-14 00:07:12 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
hello - jedno powiem na dział pakowania kobiety się nie pchajcie bo was zjedzą :P dział świeży polecam :)
zdjecie uzytkownika
11111 - 2015-11-28 21:22:05 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Ja jestem kobietą i chciałabym wiedzieć @zxcvb dlaczego nie pchać się na ten dział? Podobno nieźle tam płacą i czytałam, że są umowy, więc nie wiem dlaczego
zdjecie uzytkownika
ARTUR - 2015-12-08 20:12:40 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [11111 - 2015-11-28 21:22:05]:
to uwas sa niezle zarobki bo unas w suempolu 90zl dniowki za 10 godzin
zdjecie uzytkownika
iuytr - 2015-12-09 00:29:28 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
calkiem ciekawe oferty pracy widziałem niedawno od firmy MORPOL SA a mianowicie na stanowisko specjalsity do spraw HACCP, mam nadzieje ze nielugo znowu jakies nowe wstaiwą
zdjecie uzytkownika
jaa - 2015-12-10 15:47:50 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
A u nas stawka nawet powyzej 18 zl brutto. W tym byla 17.88 :)
zdjecie uzytkownika
marych - 2015-12-19 22:30:20 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
a no to spoko całkiem trzeba przyznać @jaa :) poza tym z tego co mi wiadomo to można liczyć na fajne świąteczne socjale, jakieś talony typu sodexo itp. prawda?
zdjecie uzytkownika
qaz - 2016-04-02 15:20:36 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
pracuję na dziale pakowania. W sezonie idzie zarobić 3k+. po sezonie coś pod 2,5k. Praca może być przyjemna pod warunkiem że się dobrze trafi. Ja nie narzekam gdyż bardzo szybko dostałem podwyżkę.
zdjecie uzytkownika
qaz - 2016-04-02 15:40:40 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Pracuję w Morpolu pół roku. Jednego dnia jest ciężko a drugiego lekko - jak to w każdej pracy. Jak ktoś się stara to już po 2 miesiącach będzie miał podwyżkę. Każdy zaczyna od stawki 12zł/h,potem norma jest 16zł/h. W sezonie zarabia się ok 18-19zł/h. Jak ktoś jest sprytny to zarobi nawet 3,5 tysiąca. Generalnie poniżej 2,4 tysiąca nie schodzę. Ładne kobiety tam pracują :) - tylko na dziale pakowania głównie starsze panie - ciężko je wygryźć a za [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] robienie mają czasami kosmiczne pensje no ale na to nie mamy wpływu. Niestety dużo ludzi jest tam biednych umysłowo ale da się wytrzymać. Teraz jest już po sezonie i jest mało pracy więc ciężko o zatrudnienie. We wrześniu czy październiku są masowe nabory (sezon)i jak się sprawdzicie to zostaniecie. Umowa o pracę po pół roku (3x po 2 miesiące na zleceniu). W sumie polecam, nie jest źle.
zdjecie uzytkownika
200 - 2016-04-07 20:45:10 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
hej wszystkjim no a czy ktos z was oreitnuje sie moze czy w najlbizyszm czaise bedzie u nich akas rekrtuacja? pamietam ze szukali na stanowisko asystenta managera rozowjy oraz Financial Controller w Sopocie..podobno byla umowa o prace a to jednak duzy plus

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach o firmie morpol.sa!


Udostępnij na:

Zostaw swoją opinię
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie morpol.sa

Wyraź opinię o innych firmach z tego miasta

Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
alert