Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".


Jesteś pracodawcą?
Zobacz jakie możliwości prezentowania swojej firmy jesteśmy w stanie Ci zagwarantować! Sprawdź
Sortuj: Najnowsze | Najstarsze

Opinie o TOR-PAL;

Pracowałeś w firmie TOR-PAL; i chcesz podzielić się opinią o niej? A może chciałbyś w niej pracować i zastanawiasz się, jakie warunki oferuje pracodawca? Dodaj wpis - może on pomóc Tobie i innym zainteresowanym osobom w uzyskaniu poszukiwanych informacji.

zdjecie uzytkownika
obzerwator - 2015-05-24 19:10:14 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
"Pewnie to banał psychologiczny, że są ludzie, którzy rosną tylko wtedy, gdy inni maleją, są tym bardziej kimś, im bardziej inni są nikim. Poniżanie jest najprostszym sposobem utwierdzenia się w przekonaniu, że ma się władzę."
cyt. Prof.Szahaj UMK o .... Torpalu
zdjecie uzytkownika
Andrew - 2015-06-01 20:57:59 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Wykorzystuja to ze jest slaby rynek pracy i placa grosze aglupi ludzie robia (pracowalem tam 9 lat) zadnego szacunku dla pracownika,ludzie pracuje po kilkanascie lat i nie arabiaja 2000 zl i jezeli ktos opowiada ze w tor palu ma 2000 to plecie bzdury.Pracownicy z kilkunastoletnim stazem tyle nie maja.Firma pucuj dziada !!!!
zdjecie uzytkownika
Andrew - 2015-06-01 20:59:38 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Powiem jeszcze jedno ludzie z daleka od tego tego zakładu!!!!
zdjecie uzytkownika
eryk - 2015-07-20 02:09:24 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Teraz tor-pal poszukuje kierowcy do przewożenia drewna z lasu. Wymagania spore, bo to oprócz prawa jazdy uprawnienia na HDS, karta Kierowcy, szkolenie na przewóz rzeczy, badania lekarskie dla kierowcy, badania psychotechniczne dla kierowców, uprawnienia na żurawie samojezdne II Ż, uprawnienia na ładowarki jednonaczyniowe II KL. To wszystko kosztuje, oferują za to umowę o prace, ale jesli faktycznie jest mniej niż 2000 to się chyba nie opłaca.
zdjecie uzytkownika
dupa - 2015-07-30 03:28:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
To na pewno się nie opłaca i nie powiedziane że to co napisali to ci dadzą!Sami chcą zarabiać jak najwięcej a nic nie robić, a od drugiego wymagania na maxa a płaca minimalna! Omijaj ta firmę szczególnie wydział ,,Trak" !!! Tam jest totalne bezprawie,i zastraszanie ludzi.
zdjecie uzytkownika
frok5 - 2015-08-23 23:50:01 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Już musieli kogoś znaleźć na to miejsce o którym mówisz eryk, bo gdy ja teraz zaglądałem do nich na stronę w zakładkę praca to jest napisane, że brak aktualnych ofert pracy. Stąd wnioskuje, że oferta powinna być interesująca skoro w tak szybkim tempie znikła.No nic, jedyne co zostaje to czekać na następną.
zdjecie uzytkownika
Szkocki BHP - 2015-11-10 20:03:50 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Po tragicznych zdarzeniach wypadkowych wyszły 10-letnie ( jak mawiał R.L.) wieloletnie zaniedbania PREZESA.
zdjecie uzytkownika
alan - 2015-11-11 16:15:46 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@Szkocki BHP , ale jakie wieloletnie zaniedbania prezesa, możesz rozwinąc, przeciez w tej branży produkcyjnej, drewnianej, palecianej, każdy pracownik pewnie zostaje wyposażony w podstawowe narzędzia pracy oraz przede wszystkim odziez ochronną, a osoby pracujące tak np.na magazynie muszą posiadac jakies uprawnienia
zdjecie uzytkownika
Bhp - 2015-11-26 12:49:46 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Zaniedbania są i to ogromne!!! Obowiązki dla dwóch robi jedna osoba,pracownicy dźwigają więcej niż mogą,nie mówiąc nic o wybieraniu dni wolnych bo dają tak jak przełożony zadecyduje.I jest więcej niezgodności rażąco łamiących BHP ale żeby zobaczyć o czym mówię zapraszam na dział TRAK!
zdjecie uzytkownika
Zwolnij - 2015-12-02 15:24:07 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Jak to zaniedbania są ogromne, a jakieś zasady, własnie BHP? @bhp trochę mnie to przeraża, zwłaszcza że @Szkocki BHP zdaje się to potwierdzać ;/ nieprzyjemnie, a słyszałem że podwyżki mają iść, to prawda?
zdjecie uzytkownika
operator - 2016-01-06 14:19:05 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
W tej firmie zgłasza się tylko wypadki śmiertelne ( nie do ukrycia ).
Inne jak ten z 20.12.15 na tartaku już nie.
zdjecie uzytkownika
Zwolnij - 2016-01-07 14:58:10 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
A jaki to jest dokładnie wypadek, bo mnie teraz bardzo zaciekawiłeś tym co mówisz, ogólnie na tartaku trzeba po prostu na siebie uważać, a nie się potem dziwić że coś
zdjecie uzytkownika
muszkieter - 2016-01-11 12:50:54 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Zwolnij - 2015-12-02 15:24:07]:
A jak myślicie dlaczego tak się dzieje, bo wszelkie zasady bhp ustala
prezes i kierownicy postawienie kilku znaków i wlepienie bezpodstawnych nagan
nie rozwiąże problemu wypadków.Nie słucha się dobrych rad pracowników wręcz się je lekceważy,a wprowadza swoje z nikąt.Co innego instrukcje a co innego polecenia kierowniów.ELDORADO BEZPRAWIA
zdjecie uzytkownika
let me - 2016-01-21 16:38:59 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@Zwolnij zawsze trzeba uważać, ale przecież atmosfera u nich jest na tyle dobra, że nie ma się o co obawiać. A wiadomo czy teraz jest prowadzona jakaś rekrutacja? Narzędzia pracy są zapewniane przecież.
zdjecie uzytkownika
już emeryt - 2016-01-22 18:30:53 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
czy uważasz w tym zakładzie czy nie to i tak twoja wina to [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] nie firma poziomie wypadki sa wynoszone za bramę ludzie boja sie przyznac bo piewszy do zwolnienia kierownik.dobrze ze tam nie pracuje zbyt duzo widziałem przez ostatnie 10 lati tez cicho siedziałem ze strachu.koledzy ktorzy tam pracuja mowia ze od czasu wypadku w pazdzierniku na makulaturze nagle znajduja sie pieniadze na zabezpieczenia bhp oznakowanie a 10 lat tylko zabierali premie dawali nagany zwalniali z pracy kontrole zagraniczne sie przygladaja i nic sie niedzieje na korzyśc pracownika boja sie ze jak to wszystko ucichnie to dopiro nadzór pokaze swoje rogi wstyd
zdjecie uzytkownika
dzieki Bogu już emeryt - 2016-01-23 12:58:02 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Kolego już emerycie.Zapewne wiesz że wszystkie zsady i te złe przykłady idą z samej góry.Zgadza się, że trwają kontrole z korporacji i karzdy żyje nadzieją, że skończy się samowola. Ludzie są poniewierani, na każdym kroku zabierane premie bo bilans musi się zgadzać.Ile spraw jest w sądach, a ile ludzi już wygrało procesy.To woła o pomste do nieba.Właściciele tego nie widzą?Z tego co wiem był jakiś derektor od spraw pracowniczych i nie widzi atmosfery i ze ludzie są zastraszani.Zgadza sie wypadki są wynoszone poza zakład - ostatni z listopada albo grudnia chłopakowi pocharatało ręke i ma amputowane opuszki ale cisza.Ciekawe czy zgłosili.Gdzie są służby bhp czy celuloza tego nie widzi.Jak mają przyjechać z ameryki to ida polecenia od samej gory żeby wszystko wymieniać naprawiac malować a najlepiej jak nie trzeba w danym momencie to nie pracować przy kontroli.
zdjecie uzytkownika
34 - 2016-01-29 18:16:22 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@dzieki Bogu już emeryt no ale przeciez atmosfera w kazdej chwili moze sie zmienic na lepsze, dlaczego by nie, trzeba muslec pozytywnie, teraz szuakaja elektromechnika
zdjecie uzytkownika
wsporniki - 2016-02-02 21:37:00 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Wszytsko prawda, przede wszystkim jest stawiany wynik a nie bezpieczeństwo.
Kierownictwo i nadzór nie widzi i nie słyszy ale raczej nie chcą, Sami każą naginać przepisy a jak się coś stanie to oczywiście on o nczym nie wiedziali, Bo nikt nie udowadni polecenia ustnego, a do wydawania poleceń na pismie to unikają,
Przepisy BHP to fikcjia liczy sie tylko wynik bo od tego jest premia.
Powini brać przkład z IP tam po kilku wypadkach wkońcu liczy się człowiek a nie wynik,
zdjecie uzytkownika
pola - 2016-02-02 21:39:52 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
tak naprawde każdy zna przepisy bhp i jak jeżdzi to musi jednak o nich pamiętać dla własnego bezpieczeńtwa moim zdaniem. Poza tym wydaje mi się, ze na pewno jest okres próbny.
zdjecie uzytkownika
trututututu - 2016-02-05 21:23:03 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
nie bardzo wiem co ma BHP do pracy kierowcy. Każdy powinien przestrzegać zasad w firmie panujących, adekwatnie do swojego stanowiska. A firma powinna to kontrolować :)
zdjecie uzytkownika
let me - 2016-02-08 20:56:21 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Na pewno w tym zakresie każdy siebie kontruluje @trututututu. Przecież nie może być samowolki, a każdy raczej zna swoje obowiązki. A wiadomo czy wciąż szukają kogoś na elektromechanika? Dobrze, że jest umowa.
zdjecie uzytkownika
joachim - 2016-02-10 21:01:59 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
myślę że jakby już nie szukali @let me to by usunęli ogłoszenie. a pewnie będą mieć sporo chętnych, bo wymagają tylko 1-rocznego doświadczenia, a ich renoma jest zachecająca.
zdjecie uzytkownika
Jan 2 - 2016-02-12 20:05:59 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Panie Prezesie R.L stawiam pytanie, dlaczego znikają z forum opinie o formaldehydzie z klocków podczas ich produkcji?
Produkty Silekol i Kronocol można porównać.
zdjecie uzytkownika
santi - 2016-02-12 21:03:39 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [Jan 2 - 2016-02-12 20:05:59]:
nie widziałem szczerze mówiac ostatnio żeby akurat tutaj z forum coś znikało. Znikają szybko oferty pracy do nich - teraz została tylko ta dla elektromechanika
zdjecie uzytkownika
jan 3 - 2016-02-12 21:13:29 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [santi - 2016-02-12 21:03:39]:
Praca dla samobójców po okresie 10-letnim pracy.
zdjecie uzytkownika
luq - 2016-02-20 11:04:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Odpowiedź na: [wsporniki - 2016-02-02 21:37:00]:
Atmosfera zmieni się wtedy, gdy będą lepsze warunki pracy. Na traku byłem kilka razy i nie wyobrażam sobie, jak można pracować w nocy w zimę na dworze.. Cali mokrzy, nadzwigają się.. i to za takie pieniądze. Cały zakład boi się traku.. Nikt nie chce tam iść. Ja osobiście podziwiam tych ludzi za wytrwałość.
zdjecie uzytkownika
ja - 2016-02-22 17:45:10 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (3)
Jednego się pozbyli i tylko proszę nie zapomnijcie o Rafale.W.
zdjecie uzytkownika
A kto to - 2016-02-23 16:35:12 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
I na niego przyjdzie pora.
zdjecie uzytkownika
PRACOWNIK - 2016-03-09 11:07:52 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
TERAZ JAK SIĘ PRACUJE WG PRZEPISÓW BHP WIDAĆ JAK BYŁY ZAWYŻONE NORMY PRZEZ KIEROWNICTWO I JAK BYŁY ŁAMANE PRZEPISY TERAZ O WIELE LEPIEJ SIĘ PRACUJE I BEZPIECZNIEJ I DOTYCZY TEŻ RÓWNIEŻ BRYGADZISTÓW BO DLA NICH RÓWNIEŻ SIĘ LICZYŁ WYNIK JEDEN PRZEZ DRUGIEGO KTO WIĘCEJ ZROBI A JAK CO DO CZEGO ILE ZROBIŁEŚ PYTAM SIĘ SAM TO ZROBIŁEŚ CZY ZROBILIŚMY. NIE DŁUGO WIELE STRACICIE PRACOWNIKÓW JAK FIRMĘ ODTWORZĄ W GRUDZIĄDZU
zdjecie uzytkownika
Opserwator - 2016-03-11 06:41:55 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Co z tego że bezpiecznie,spokojniej jak to i tak odbija się na nas,premie co raz niższe jak by to była nasza wina!?Dalej decydują o tym kiedy mamy wybierać urlopy.Dalej w razie kontroli amerykanów maszyny zostają wyłączane żeby nie wyszło jak naprawde to wszystko działa.Te nieudane inwestycje które nie zdają egzaminu!itd Pozdrawiam przyszły pracownik Garden
zdjecie uzytkownika
Podpowiadacz - 2016-03-14 15:15:27 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Na zgniłym fundamencie kadrowym Prezes nic nie wybuduje. Atut teścia w sprawach p..., zatrudnienie jako specjalisty żo.., są ośmieszające.
Należy przeczytać również umowę spółki, z której wynikają pewne barykady.
zdjecie uzytkownika
A kto to - 2016-03-23 08:21:29 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Prezes robi zebrania, szkoda że w obecności R.W., bez niego więcej by się dowiedział. Podwyżki obcinacz za opieki za urlopy wt, i te niby inwestycje.
zdjecie uzytkownika
marco - 2016-03-25 08:17:01 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
R.W musi odejść
zdjecie uzytkownika
Zainteresowany - 2016-04-01 20:54:38 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Odpowiedź na: [Podpowiadacz - 2016-03-14 15:15:27]:
Ludzie, którzy fałszywie przekonywali nas o obniżeniu zatrudnienia po inwestycjach, (w tym zięć naczelnego p.. w I.P), powinni zaprzestać sprawowania swoich nadzorczych wobec nas funkcji.
Firma nigdy nie oprze się na "dyspozycyjnych", którzy będą lizać stopy nowego Prezesa.
( Dla wyjaśnienia: zwiększoną wydajność uzyskano w wyniku zmiany schematu organizacyjnego).
zdjecie uzytkownika
barlao - 2016-04-09 14:13:45 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Prezes nie jest taki zły, można dostać awans więc warto się postarać
zdjecie uzytkownika
Trac - 2016-04-13 09:11:04 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
My nie chcemy awansów,my chcemy konkretnych działań!!! Narazie to robią z nas idiotów bo Prezes co innego a Rafał.W po staremu,brak szacunku do człowieka, głupa palenie ze to ludzie źle robią a nie jego inwestycje są nieudane,wymaga czegoś z czego nikogo nie szkoli np.zes,obsługa maszyn itd a każe to robić. Panie prezesie my chcemy tu pracować i być częścią tego zakładu ale nie z tym człowiekiem...
zdjecie uzytkownika
? - 2016-04-13 09:29:16 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [Trac - 2016-04-13 09:11:04]:
Co RW takiego robi?
zdjecie uzytkownika
trak - 2016-04-15 10:42:38 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
A mianowicie zacznę od spraw rażąco łamiących prawa pracownicze:
-urlop można brać kiedy pozwoli bo wiecznie jest mało ludzi i każe brać na telefon
-bez prawnie pracujemy w systemie równoważnym...
-szkolenia jakie kolwiek każe podpisywać bez jakich kolwiek szkoleń
-każe pracować na nie sprawnych maszynach udając ze to nie jego wina
-pomijając jaki kolwiek szacunek do człowieka,po każdej rozmowie człowiek wychodzi tak zdołowany że tylko przymus utrzymania rodziny trzyma mnie w tej firmie...ale wszystko ma swoje granicę
zdjecie uzytkownika
wsporniki - 2016-04-15 11:08:57 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
To prawda!!!
zdjecie uzytkownika
!!! - 2016-04-15 15:07:07 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
R.W jest tą częścią zgniłego fundamentu!!!która rujnuje ten zakład przekonując wszystkich ze buduje...On i te jego złudne działania!!!
zdjecie uzytkownika
.... - 2016-04-21 06:24:27 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
R.W. gwiazdor TOR-PALu. Niedostępny bardziej od Prezesa. Człowiek, któremu jednej zimy poprzebijano wielokrotnie opony w samochodzie.... z miłości? Osoba dla której nikt i nic się nie liczy poza nim samym. Prawdziwy kierownik... zawsze sam podejmuje decyzje. Po cóż wysłuchiwać zdania swoich pracowników, po cóż brać cokolwiek pod uwagę, skoro on sam jest najlepszy! Pracownik z własnym zdaniem to pracownik zbędny!..... należy się go pozbyć. Ilu starych, zaangażowanych pracowników pozbył się nasz gwiazdor? Wielu. Czasami robił to sam, czasami przy pomocy innych, których wykorzystywał niczym narzędzia do osiągnięcia celu. Tacy ludzie jak ten pan sprawiają, że tracimy zapał i przestaje nam się cokolwiek chcieć robić w tej firmie i dla niej... i dla siebie.
Jeden z poprzedników bardzo trafnie ujął bezpośrednie kontakty z R.W. i własne odczucia po rozmowie z nim. Panie Prezesie nie ma ludzi niezastąpionych. Już czas, żeby ludzie pracujący w tartaku odetchnęli.
zdjecie uzytkownika
Anonim - 2016-04-22 10:16:25 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Zgadzam się z kolegą..pan R.W. wcale nie jest człowiekiem sukcesu. Każda inwestycja to krok ale w złą stronę. Na klockach wielka inwestycja automatyczne otwieranie klap gdzie bez łoma i młotka nie podchodż. taka automatyka że ludzie muszą ręcznie tym sterować bo nie działa. automat nie ma siły formy pchnąć a człowiek musi rękoma. i do tego tegoroczne podwyżki, poprostu ręce opadają. Kierownictwo udaje że nie widzi a ludzie muszą zap***. Dlaczego młodzi nie chcą pracować?? A to dlatego że tam nic nie działa i trzeba samemu wszystko pchać. Zastanawia mnie fakt dlaczego jeszcze R.W. nie odpowiedział za zaniedbania BHP na wydziale. teraz widać jak spadła produkcja gdy przepisy muszą być przestrzegane. teraz widać jak ludzie się narażali za metry. nam zabrać to odrazu a taki R.W. rządzi dalej pomimo ogromnych uchybień z jego strony.
zdjecie uzytkownika
zadowolony - 2016-04-23 11:16:05 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Skoro Związki zawodowe nic,Prezes nic, to Panowie może my się zbuntujemy?Na początek PIP bo to trzeba przejść i wykazać te łamanie prawa. A jeżeli kary nałożone nie pomogą to sami na taczkę załadujmy R.W a S.P niech będzie go pchał tak jak my ręcznie paczki na wózku wpychamy...no i do tego tv musi być bo na pewno zainteresuje ich co się dzieję w tak wielkiej firmie... I skąd tak wielkie niezadowolenie ludzi
zdjecie uzytkownika
Dociekliwy - 2016-04-23 22:42:48 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Anonim - 2016-04-22 10:16:25]:
W założeniach modernizacji Prezes i szykowany na Prezesa nie uwzględnili żadnego rozłącznika SEZ.
zdjecie uzytkownika
w dobrym kierunku - 2016-04-25 08:50:23 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Za nic nas mają,ale nie widać też żeby inni się do pracy tutaj pchali. R.W się sam pogrąża i w końcu tak ugrzęźnie że nic mu nie pomorze to tylko kwestia czasu. Żeby przejść z systemu równoważnego na czterobrygadowy to potrzeba dodatkową liczbę ludzi no chyba że Prezes będzie dalej pozwalał łamać prawo a pracownicy wolne będą mieli tylko na telefon i chorobowe...Koledzy zróbmy coś!!!
zdjecie uzytkownika
... - 2016-04-27 07:36:58 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
To co piszecie i tak w du... Mają. Dobrze wiedzą jak to działa i działa tak jak oni chca, ich obchodzą tylko swoje posadki więc po trupach do celuuuu.... A ten dalej gwiazdorzy
zdjecie uzytkownika
jakkok - 2016-05-10 20:35:43 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
No wiadomo @... firma jest dla nich ważna i robią wszystko żeby ciągle się rozwijała, szkoda, że nie zawsze idzie to w parze z dobrem pracownika, ale przynajmniej jest umowa o pracę, wszystko się z nią zgadza. Zarobki są dobre, tak samo jak i pieniądze w terminie
zdjecie uzytkownika
Mart - 2016-05-23 17:38:07 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Widziałem ofertę na stanowisko operator urządzeń i pojazdów transportowych
Powiedział by ktoś jak wygląda ta robota., jakie są warunki itd.
zdjecie uzytkownika
rt - 2016-06-20 13:15:43 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@Mart hej a na jakim portalu to wdiziales od nich?
zdjecie uzytkownika
... - 2016-06-25 16:25:10 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Tor-pal dobra firma i pracować się da tylko nie na Trac Panowie bo tam jest terrorysta kierownikiem który nie zamierza z tej funkcji rezygnować...

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach o firmie TOR-PAL;!


Udostępnij na:

Zostaw swoją opinię
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie TOR-PAL;
Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
alert