brak logo

VARITEX

Łódź

Opinie o VARITEX

ania80 2010-08-05 20:45:22
Firma z największą rotacją, z jaką kiedykolwiek się spotkałam. Szczerze odradzam.
anonim 2010-09-06 19:35:14
potwierdzam
1
anonim 2011-01-18 19:31:21
Wszystko wygląda ładnie tylko z zewnątrz :(
1
ktoś 2012-02-01 13:52:23
odradzam każdemu, nie życzę nikomu by tam trafił...atmosfera STRASZNA.
ziom 2012-02-01 18:36:15
ja słyszałem zupełnie co innego
sowa 2012-02-03 22:36:12
A co nie tak jest z zatrudnieniem w tej firmie?? Staram się tam o pracę i z rozmowy z nimi wszystko wygląda ładnie, ale nie chciałabym "wkopać się" w pracę, która okaże się pomyłką. Proszę o odpowiedź.
anonim 2012-03-16 15:47:28
szkoda Twojej fatygi, największa rotacja jaką widziałam, brak współpracy między pracownikami i szefostwem, chaos, beznadziejna atmosfera. Szkoda czasu na pracę w tej firmie. Pozdrawiam
1
obserwator 2012-05-09 20:33:05
Zgadzam się- mega rotacja. Ale to wszystko wina szefa i synów (o przepraszam panów dyrektorów), którzy wszystko wiedzą najlepiej. Mimo braku wykształcenia budowlanego. Ciągle pretensje, krzyki, czepianie się z byle powodu lub bez powodu. No i nie można zapomnieć o szarej eminencji - (usunięte przez administratora) księgowej gumowe ucho. Jak tylko będzie mogła na pewno spróbuje człowieka uwalic i zrobi to z uśmiechem. Szczerze odradzam. Sam żałuję, że tak długo się tam meczylem.
pszczoła 2012-07-06 14:37:20
No tak niezupełnie się zgadzam, przecież inwestują już masę lat, więc znają się na tym co robią. Jednak atmosfera w firmie KOSZMARNA!!!
taka jedna sobie 2012-07-14 15:14:58
Mimo, iz nie pracuje tam juz od jakiegos czasu to wciaz na sama mysl o pracy tam przechodza mnie ciarki. Awantura moze byc o byle co, pan (usunięte przez administratora) zawsze znajdzie cos co mu nie pasuje, mimo iz wczesniej nie zwracal na to uwagi. Dla mnie to chore miejsce i chory zarzad. Najgorszemu wrogowi nie zycze zeby tam trafil. Chociaz fakt, na poczatku wszytsko sie wydaje ok, ale jesli ktos umie obserwowac zauwazy od pierwszych dni, ze tam jest cos nie tak. I oczywiscie nie zapominajmy o grzecznosciowej formie \\\"panie prezesie\\\" powtarzanej co drugie slowo gdy sie z nim rozmawia.
Nomik 2014-03-26 00:34:51
Kto nie ryzykuje ten nie pije szampana. Musisz pomyśleć czy sugerujesz się wszystkimi opiniami i walisz to czy sugerujesz się swoimi ambicjami i idziesz pracować. Krótka piłka
mork 2014-03-31 17:20:58
Dobra, ale czy w ogóle opłaca się ryzykować, bo chciałbym zminimalizować ryzyko do minimum zanim zaaplikuje do Varitex.
Amandek 2014-04-05 07:17:16
A z czego te rotacje w Varitexie wynikają? Na rozmowie obiecują jedno a potem wychodzi drugie czy generalnie zmęczenie materiału ludzkiego?
kit 2014-04-06 15:19:59
Słyszeliście jak w internecie ochrzcili firmę varitex? Nazwali ich kulą u nogi łódzkiego budownictwa, nie wiem dlaczego, ale nie brzmi za dobrze.
pulok 2014-04-16 20:12:34
nie wiem, gdzie znalazłeś to info. Ale z innej beczki wszedłem w ich zakładkę praca i nie wiem do końca na jakie stanowiska można aplikowac
1
kit 2014-06-22 16:03:16
to jest jedna z pierwszych informacji jakie wyskakują o tej firmie po wrzuceniu jej do wyszukiwarki googla
uwaga 2014-08-26 20:36:29
varitex...kula u nogi łódzkiego budownictwa!! Dodaj do ulubionych
Gość: lenin IP: *.grs-k0.g1.pl 22.09.07, 10:05 Skasujcie Odpowiedz
tą firmą już dawno powinna zająć się prokuratura..spartolone
inwestycje..nie zapłacone faktury..nie opłacani pracownicy..

Hindusi budujący Muzeum Sztuki w Manufakturze zastrajkowali

Hindusi pracujący przy budowie Muzeum Sztuki w Manufakturze odmówili
wczoraj rano wykonywania swojej pracy. Nie otrzymali kieszonkowego.
To jedyne pieniądze, jakie otrzymują do ręki.

O co poszło? O to, że zostaliśmy bez grosza, a szef spóźniał się z
wypłatą - mówią rozżaleni Hindusi. Pracą w Polsce, którą podjęli w
sierpniu, są rozczarowani. Pracują od 8 do 19, zarabiają mało,
pieniędzy nie oglądają, bo pensja przelewana jest na ich konta
bankowe w Indiach. Na dodatek pracodawca zabrał im paszporty.

- Zarabiamy niewiele: niektórzy 270 dolarów miesięcznie, inni trochę
więcej, ale niedużo - mówi jeden z hinduskich budowlańców. - To
tylko trochę więcej niż dostalibyśmy na budowie w Indiach. Nawet nie
jesteśmy pewni, czy te pieniądze wpływają, bo pracodawca przelewa
nam pensję na konta w Indiach, większość z nas ma je w banku ICICI,
który nie ma filii w Polsce. To, czy pieniądze przyszły, sprawdzają
nasze rodziny w Indiach, tu nie mamy do nich dostępu.

- Poprzednio dostaliśmy 70 złotych, wczoraj szef wypłacił nam 60
złotych. To chyba za mało za tak ciężką pracę? - mówią rozżaleni
Hindusi. - Dlatego musieliśmy przerwać pracę, żeby szef sobie o nas
przypomniał.

Wykonawcą prac w Manufakturze jest firma Varitex z Łodzi. Hindusów
zatrudnia jednak Royalton, firma, która dla Variteksu ściągnęła ich
z Indii. To Royalton co miesiąc przekazuje im na konta wypłatę, a
także płaci Hindusom kieszonkowe.

- Szef obiecał poprawę warunków, a jeśli sytuacja się nie zmieni,
znowu przerwiemy pracę i tak łatwo do niej nie wrócimy - mówią
pracownicy. Henryk Ulacha, właściciel Variteksu, uważa, że o
wczorajszy incydent na budowie nie ma co kruszyć kopii: - Szef firmy
zatrudniającej pracowników z Indii spóźnił się z wypłatą
kieszonkowego o pół dnia, powinien zapłacić im w czwartek po
południu, a zrobił to w piątek rano. Być może, żeby nie było
opóźnień, to my będziemy wypłacali comiesięczne kieszonkowe, a nie,
jak dotąd, robili to przez firmę ich zatrudniającą. Pracodawca
zaznacza, że Hindusi mają zapewnione wyżywienie, zakwaterowanie w
hotelu i dojazdy do pracy.

Robotnicy z Indii poskarżyli się nam także, że pracodawca zabrał im
paszporty. - Nawet nie możemy stąd tak po prostu wyjechać - mówią
rozgoryczeni.

Właściciel Variteksu potwierdza: - To prawda, że kierownik zebrał
ich paszporty i zatrzymał je w hotelowym depozycie, ale stało się po
tym, jak zaczęli nam wyjeżdżać za granicę - mówi Henryk Ulacha. -
Uciekło ich jedenastu, a tu zaczęło brakować rąk do pracy. Paszporty
są w hotelu, ale jeśli tylko z jakichś względów pracownicy będą
potrzebować dokumentu tożsamości mogą o nie poprosić i na pewno
zostaną im wydane.

Co na to łódzka policja?

- Jeśli paszporty zostały zatrzymane siłą, to jest to faktycznie
przestępstwo - mówi Mirosław Micor, rzecznik łódzkiej policji. -
Jeśli jednak było tak, że są w depozycie i jeśli oni sami się na to
zgadzają, to nie mamy prawa interweniować. Prawdą jest jednak, że
paszport czy inny dowód tożsamości może zatrzymać tylko policja czy
prokuratura, a nie osoba prywatna.

Kilka dni temu do łódzkiego oddziału Państwowej Inspekcji Pracy
wpłynęła anonimowa skarga o tym, że podczas prac w Manufakturze
łamane są prawa pracownicze hinduskich robotników. Niepodane są w
niej jednak żadne konkrety.

- Trudno nam teraz zająć stanowisko w sprawie hinduskich
pracowników - mówi Jarosław Iwaszkiewicz, rzecznik OIP. - Jeśli ich
prawa rzeczywiście są łamane, na pewno się tym zajmiemy.


* * * * *

Płaca w terminie - rzecz święta
To jakieś szaleństwo! - skomentowała nasza Czytelniczka, dziewiarka
ze Zduńskiej Woli, postawę robotników z Indii, zatrudnionych przy
budowie Muzeum Sztuki w Manufakturze, którzy przerwali wczoraj
pracę, gdyż pracodawca spóźnił się z wypłatą kieszonkowego o pół
dnia. - W naszej rzeczywistości pracowniczej, w niektórych zakładach
czekają nawet po parę dni na wypłatę i nie strajkują - dodała pani
Wiesława L. No właśnie, jeszcze niedawno wielu pracodawców w Polsce
nagminnie łamało prawo, zalegając z wypłat
damian 2015-01-31 22:50:02
chyba okazuje sie ze caly czas jest taka ''lipa''' jak byla z tymi zatrudnieniami bo nikt sienie odzywa a na stronie internetowej tez nie bardzo da sie poczytac cos w tym temacie. powie moze ktos zorietnowany dlaczego tak jest albochociaz ktos kto wie jak przewidziec co sie teraz bedzie dzialo w firmie
Nice 2015-11-06 21:48:31
Pracowałam w tej firmie 13 lat, powiem szczerze nie narzekałam na zarobki, fakt szef różne miał humory, ale szło się dogadać do momentu póki synowie nie zostali tam dyrektorami. Synowie bez wiedzy budowlanej, doświadczenia "0",od razu posadzeni na dyrektorskie stołki-błąd. Co do księgowej, to myślę,że już na emeryturze (dzięki BOGU ). Kiedyś mimo wszystko poleciłabym pracę w "Varitex", dziś bałabym się matactwa.
nicram 2016-01-21 14:45:31
Nice - ja również pracowałem w Varitexie, może nie tak długo jak ty ale również jakiś czas. Powiem szczerze, że według mnie była to jedna z lepszych firm w Łodzi, była... dopóki nie wdepnęli na ŁKS i Marinę.
Były humory prezesa, bywało różnie... ale dało się przeżyć.
Jak jest teraz - nie wiem; ze starej kadry pewnie nikt nie został (albo zostało tylko dwóch). Mimo wszystko szkoda tej firmy, bo był czas kiedy dobrze się działo w tej firmie.
m arta 2016-05-11 09:18:57
Kompleksowa obsługa inwestorów. Obiekty komercyjne. Obiekty handlowe. Domy. Nieruchomości - samo przez się rozumie że możesz im zaufać, solidność jest.
Zostaw swoją opinię o VARITEX - Łódź
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie VARITEX